@Juan:
Τα παρακάτω είναι "σκόρπια" πραγματάκια από το "Ecology of the planted aquarium" της Diana Walstad - το βιβλίο που με ώθησε στο στήσιμο του "ενυδρείου για τεμπέληδες"...
===================================
Αλληλοπάθεια (allelopathy) είναι η παραγωγή και απελευθέρωση στο περιβάλλον χημικών ουσιών (αλληλοχημικά) από έναν οργανισμό, οι οποίες ουσίες ενεργούν αμυντικά η/και επιθετικά εναντίον άλλων οργανισμών.
Οι ουσίες αυτές παράγονται κυρίως από φυτά - τα ζώα για να προστατευτούν μπορούν να τρέξουν, να κρυφτούν κλπ, ενώ τα φυτά μόνο παράγοντας κάποιες χημικές ουσίες μπορούν να προστατευτούν από αρρώστιες η φυτοφάγα ζώα.
Σε ένα ενυδρειακό περιβάλλον, η αλληλοπάθεια μπορεί να έχει πολλά δευτέροντα αποτελέσματα (
παράπλευρες απώλειες, για να χρησιμοποιήσω έναν όρο του συρμού). Παρ' όλο που η "βασική δράση" ενός αλληλοχημικού "κατευθύνεται" από τον παραγωγό του αλληλοχημικού προς τον "στόχο" (που μπορεί να είναι κάποιο άλλο φυτό η κάποιο ψάρι), επειδή τα περισσότερα αλληλοχημικά είναι διαλυτά στο νερό, επηρεάζουν και άλλους οργανισμούς - ακόμα και τον ίδιο τον παραγωγό της ουσίας.
Πειράματα που έχουν γίνει σε φακή του νερού και μαρούλι, "έδειξαν" μείωση ανάπτυξης μέχρι και θάνατο των "στόχων" (φακή και μαρούλι οι στόχοι) από τα αλληλοχημικά που παράγουν διάφορα υδρόβια φυτά.
Πχ, το κερατόφυλλο, μείωσε κατά 60% την ανάπτυξη του μαρουλιού και κατά 30% την ανάπτυξη της φακής του νερού, ενώ ένα νούφαρο (nuphar lutea) σκότωσε και τους δυο "στόχους".
Τι αλληλοχημικά παράγουν διάφορα φυτά?
Δυο παραδείγματα:
Η Bacopa monnieri παράγει νικοτίνη!
Το κερατόφυλλο παράγει caffeic acid, chlorogenic acid, cyanidin, ferulic acid, sinapic acid (
αφήνω τα αγγλικά ονόματα των οξέων του κερατόφυλλου, μη κάνω καμμιά πατάτα στη μετάφραση...).
Τα αλκαλοειδή (νικοτίνη, στρυχνίνη, μορφίνη κλπ) παράγονται κυρίως από μη ενυδρειακά φυτά (η Bacopa monnieri "βγαίνει" άνετα έξω από το νερό και ζει μια χαρά και σε γλάστρα...), ενώ τα "καθαρά" υδρόβια φυτά δεν χρησιμοποιούν αλκαλοειδή, αλλά φαινόλες (Η μικρότερη παραγωγή φαινολων είναι από την Elodea densa, η μεγαλύτερη από τη Cabomba caroliniana).
Μερικά φυτά με τα αλληλοχημικά που παράγουν, εμποδίζουν την ανάπτυξη της άλγης. Για παράδειγμα, το myriophyllum brasiliense "εμποδίζει" την Blue Green Algae.
===================================
Για περισσότερα, πάρε το βιβλίο και διάβασ'το! - δεν ξέρω αν έχει μεταφραστεί απ' τα αγγλικά...
<===>
@lasal:
Θα σου... "εξηγήσω το όνειρο"

στη συνάντηση του Μαΐου... (γύρισε ο τροχός με τα 5 σαβ/κα του Απρίλη και δεν δουλεύω στις 7 του Μάη

)