Καλησπέρα,
μας χάρισαν 4 χρυσόψαρα σε παιδικό πάρτυ πριν δυο χρόνια! (ναι, ξέρω...). Ήταν μικρούλια και τα βάλαμε σε ένα ενυδρειάκι 25 λίτρων που είχαμε με φίλτρο. Αργότερα τα μεταφέραμε σε ένα μεγαλύτερο 30 λίτρων διότι έχουμε μεγάλο πρόβλημα χώρου. Συζητούσαμε όμως να βρούμε μια λύση μόνιμη.
Πρόσεχα πολύ, τους έκανα δυο αλλαγές νερού την εβδομάδα και είχα φυτέψει κάμποσες νάνα-ανούμπια και βαίναμε έως εκεί καλώς. Έγινε πριν κάποιες εβδομάδες ένας λάθος χειρισμός (θα λείπαμε λίγες ημέρες και τους έβαλα τροφή που διαλύεται σταδιακά). Αυτό χάλασε την εύθραυστη ισορροπία του ενυδρείου κι αρρώστησε τα ψαράκια και από τις επαναλαμβανόμενες αλλαγές νερού (στην προσπάθειά μου να τα βοηθήσω) ανέβασα την αμμωνία και έγινε η κατάσταση χειρότερη.
Πήγα σε ειδικό ενυδρειακό κατάστημα (θα το αναφέρω εδώ ως πετ σοπ αλλά είναι εξειδικευμένο) για βοήθεια και πήρα μπόλι και βακτήρια για στρώσιμο ενυδρείου αλλά το ένα ψαράκι δυστυχώς δεν το πρόλαβα.
Τα υπόλοιπα 3 είναι ως εξής:
Το πρώτο φαινόταν ότι είχε λευκές κηλίδες στην ουρά.
Το δεύτερο ήταν πολύ χειρότερα με pop eye, μαυρισμένα πτερύγια και κόκκινες γραμμές στην ουρά και τα πτερύγια.
Το τρίτο ήταν καλά.
Από το πετ σοπ μου έδωσαν κι έκανα θεραπεία με Exit & eSHa2000 για 3+3ημέρες. Η κατάσταση φάνηκε αρχικά να βελτιώνεται, τα λευκά στίγματα υποχωρούσαν από το πρώτο και το δεύτερο φαινόταν καλύτερα. Το Ich όμως παρέμεινε τελικά και το δεύτερο άρχισε να έχει αστάθεια και να χάνει τον έλεγχο των κινήσεών του. Πρόσθεσα Sera ectopur αλάτι και τους έδωσα αρακά. Το ψαράκι που ήταν πιο άρρωστο διόρθωσε λίγο την κίνησή του, τα μάτια του ξεπρήστηκαν (αν και εκτιμώ ότι ενώ δεν είναι τυφλό, δεν έχει επανέλθει πλήρως η όρασή του) και στριφογυρίζει μέχρι να φτάσει στον πάτο του ενυδρείου για να φάει αρακά, αλλά τουλάχιστον καταφέρνει να τρώει. Έχει ξεπρηστεί η κοιλίτσα του που ήταν λίγο πιο πεταχτή επίσης. Τα λευκά στίγματα στο δεύτερο όμως παραμένουν και το τρίτο μου φαίνεται ότι αρχίζει να χάνει λέπια.
Το νερό το ελέγχω κάθε δυο ημέρες και δεν έχει αμμωνία (μέτρηση με υγρά), ούτε νιτρικά ή νιτρώδη (μέτρηση με στικς). Φαίνεται ότι αυτό τουλάχιστον κάπως το ελέγξαμε.
Αλλάζω νερό κάθε δεύτερη ημέρα κατά το 1/4 από προχθές.
Εδώ και λίγες ημέρες τα ταίζω αποκλειστικά με αρακά γιατί φοβάμαι μην ξανατουμπανιάσει το ένα ψαράκι που έχει το πρόβλημα με την κύστη.
Τα δυο είναι ζωηρά. Και το τρίτο είναι ζωηρό αλλά επειδή κουράζεται να φέρνει βόλτα τον εαυτό του, κάνει συχνά παύσεις σε σημεία που μπορεί να παραμείνει όρθιο και σταθερό στον πυθμένα.
Το φίλτρο είναι ένα εσωτερικό φίλτρο με σφουγγάρι, ελαφρόπετρα και ενεργό άνθρακα. Τον τελευταίο τον έχω προσωρινά αφαιρέσει για να κάνω τις θεραπείες. Αύριο, μιας και ολοκλήρωσα τις 6 ημέρες θεραπείας θα τον επαναφέρω, αλλά τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί παρά τα φάρμακα.
Έχω Epson και διάβαζα ότι ίσως βοηθάει στο θέμα της κύστης. Θα μπορούσα να προσθέσω και αν ναι σε ποια δοσολογία;
Επίσης τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για να τα ανακουφήσω και να αντιμετωπίσω τα θέματά τους;
Έχουμε παραγγείλει ένα 200λιτρο ενυδρείο εδώ και δέκα μέρες αλλά επειδή είναι ειδική κατασκευή για να χωράει στον χώρο που διαθέτουμε, μπορεί να κάνει 15ημέρες και πάνω έως να έρθει. Βάλε και το στρώσιμο μετά... Σωθήκαμε! Πρέπει να επιβιώσουν έως τότε. Το πετ σοπ δεν δέχτηκε να μου τα κρατήσει εκεί μέχρι να παραλάβω το ενυδρείο...
Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας εκ των προτέρων
Έρη