Δεν διαφωνώ με κανέναν, απλά θέλω να δώσω και τις δικές μου εμπειρίες.
Τα δικά μου αρσενικά δεν ενοχλούν ιδιαίτερα τα θηλυκά. Όταν το θηλυκό αποφασίσει να γεννήσει αρχίζει να προκαλεί τα αρσενικά. Αυτοί τρέχουν με χαρά ένας ένας και αρχίζουν τους χορούς και τις επιδείξεις χρωμάτων. Τελικά το θηλυκό διαλέγει έναν και τον οδηγεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο /φυτό (Elodea densa) και μαζί διώχνουν τους υπόλοιπους, οι οποίοι κυνηγιούνται και μεταξύ τους. Δηλαδή η ένταση μοιράζεται παντού. Τότε τα αρσενικά συγκρούονται λίγο αλλά τίποτα το σπουδαίο (κυνηγητό).
Μερικές φορές όμως γίνεται το αντίθετο. Τα αρσενικά πιάνουν μία περιοχή ο καθένας, και η το θηλυκό κόβει βόλτες μέχρι να διαλέξει.
Έχω διαβάσει ότι γεννάνε σε φυτά / φύλλα που επιπλέουν αλλά τα δικά μου γεννάνε χαμηλά στην densa. Ίσως να τα ενοχλεί το φως….
Γενικά ζευγαρώνουν περισσότερο πριν ανάψουν τα φώτα όταν το δωμάτιο είναι φωτεινό, Στη φύση γεννάνε κατά την διάρκεια της ανατολής και έτσι πολλοί εξομοιώνουν ανατολή δύση στο ενυδρείο τους
Αν έχεις αμφιβολίες μπορείς να δοκιμάσεις 2 αρσενικά + 2 θηλυκά. Αν μπορείς όμως, τα ψάρια που θα προσθέσεις, να είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος με τα υπάρχοντα, διαφορετικά, αν είναι μικρότερα θα υστερούν και δεν θα δέσουν σαν σμήνος
Γενικά είναι λίγο παρεξηγημένα ψάρια, ίσως γιατί κινούνται γρήγορα και δίνουν την αίσθηση ότι υπάρχει ένταση και ότι είναι άγρια.