Μάνο ένα ενυδρείο reef και μάλιστα 1000 λίτρων, είναι μια μεγάλη πρόκληση για πολλούς έμπειρους χομπίστες, πόσο μάλλον σε έναν αρχάριο. Αυτό το λέω, χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ, για να καταλάβεις τη δυσκολία του εγχειρήματος αυτού. Όπως ξαναείπα βέβαια τίποτα δεν είναι αδύνατο και με μεγάλη όρεξη, μεράκι και διάβασμα όλα γίνονται. Αυτά σαν εισαγωγή, μη θέλοντας να σε απογοητεύσω.
Τώρα όσον αφορά στις ερωτήσεις σου.
1. Ο χώρος κάτω από το ενυδρείο, σαφώς και είναι κατάλληλος για να τοποθετηθούν τα (πολλά) μηχανήματα, που χρειάζεται ένα reefενυδρείο. Ο χώρος πάνω από το ενυδρείο στις περισσότερες περιπτώσεις μένει κενός, για να υπάρχει κάποιος «αέρας». Βέβαια με την κατάλληλη υποδομή μπορεί και εκεί να τοποθετηθούν διάφορα εξαρτήματα.
2. Η κατασκευή αυτή είναι αρκετά δύσκολη και δεν γίνεται μόνο από ένα άτομο. Επιπλέον η κατασκευή μπορεί να γίνει και με άλλα υλικά, εκτός του γυαλιού. Π.χ. με μπετοφόρμ (ειδικά επεξεργασμένο ξύλο που χρησιμοποιείται στις οικοδομές), ή με κόντρα πλακέ θαλάσσης, βαμμένο με ειδικό στεγανοποιητικό υλικό. Αυτές οι κατασκευές χρησιμοποιούνται τώρα τελευταία λόγω του χαμηλότερου κόστους, και του ελαφρότερου βάρους των. Σε τζάμι έχω την εντύπωση, ότι ο πάτος θα πρέπει να είναι από 20 χιλιοστά, και όλα τα υπόλοιπα από 15 χιλιοστά.
3. Οι διάμετρος των τρυπών που θα ανοιχτούν (και θα τις κάνει ο τζαμάς βέβαια), είναι ανάλογες με το τι είδους σύστημα υπερχείλισης θα κάνεις, και θα το δεις αργότερα όταν έχεις ολοκληρώσει την μελέτη σου γύρω από το κατασκευαστικό κομμάτι.
4. Η επιλογή του εξοπλισμού, είναι απόρροια του τι είδους θαλασσινού ενυδρείου θέλεις να κάνεις. Δηλαδή όλα διαφοροποιούνται ανάλογα με το τι ζωντανά θέλεις να κρατήσεις. Υπάρχουν πολλά είδη κοραλλιών με διαφορετικές ανάγκες. Π.χ. τα sps κοράλλια δεν τα χαλάει και κυκλοφορία X50! Σχετικά με τους αυτοματισμούς γίνονται βέβαια, αλλά θα πρέπει να βάλεις και συ το «χεράκι» σου, δηλ. να έχεις φτιάξει ήδη το θαλασσινό νερό πριν την προγραμματισμένη αλλαγή.
5. Είναι ένα χώρος μέσα στον οποίο θα έχουμε ή θα καταλήγουν σχεδόν όλα μας τα μηχανήματα, για να μην μπουν και φαίνονται άσχημα στο κυρίως ενυδρείο μας. Εκεί θα μπορείς να πραγματοποιείς και τις αλλαγές νερού και τις διάφορες προσθήκες σε «ζουμιά». Επίσης ανεβάζει τον όγκο του νερού μας, με όλα τα θετικά που συνεπάγεται αυτό.
6. Αρκετή. Και όπως προείπα, ανάλογα με τα κοράλλια σου, αυξάνεται η ένταση και το είδος του φωτισμού, με συνέπεια……
7. Το Ups δεν πρόκειται να κάνει τίποτα σε αυτό το ενυδρείο. Ακόμα και εγώ σκέφτομαι την αγορά μια μικρής σχετικά γεννήτριας, την οποία και θα θέτω σε λειτουργία σε μεγάλη διακοπή ρεύματος. Είναι ένα σωστό βήμα για να μην θέσουμε σε κίνδυνο όλο το σύστημά μας. Σε μικρότερες διακοπές ρεύματος 1-2 ώρες, δεν κινδυνεύουμε τόσο πολύ.
8. Δεν είναι ιδιαίτερα απαραίτητος ο εξαερισμός, σε ένα μεγάλο δωμάτιο. Πολλοί βέβαια (με ισχυρό φωτισμό), κάνουν ανακύκλωση αέρα στο σύστημα του φωτιστικού τους.
9. Ανάλογα και με τα ψάρια που θα βάλεις, μπορείς.
Για το τέλος, το μόνο που έχω να σου πω και ίσως ακούγεται βαρετό που το επαναλαμβάνω συνέχεια, είναι να διαβάσεις πολύ και να σχεδιάζεις τα βήματά σου μεθοδικά και χωρίς να βιάζεσαι. Η υπομονή είναι ένα μεγάλο προσόν στο χόμπι μας.
__________________
small minds just talk about people, medium minds talk about things, but the great minds talk about ideas...
|