Βοήθεια για αρχάριο με μονομαχο
Γεια σας παιδια και απο μενα και καλως σας βρηκα. Πριν κανα μηνα μπαινοντας σε ενα pet shop ειδα τους γνωστους μονομαχους στα κλασσικα απαραδεκτα ποτηρακια που τους πουλανε. :mad: Ειδα τον πιο ανήσυχο και αποφασισα να του δωσω τουλαχιστον ενα καλυτερο σπιτι απο ενα μισογεματο ποτηρι. Τον πηρα ηδη ταλαιπωρημενο ειχε κατι σαν ασπρα στιγματα στο σωμα του τα οποια με προβληματιζαν εξ αρχης. Αγορασα λοιπον ενα 7 λιτρο μικρο ενυδρειο Hailea Fc200 με undergravel filter system, εναν εσωτερικο θερμοστατη, θερμομετρο, χαλικι φυσικο, 2 ανουμπιες, 1 marimo moss, mini siporax (τα οποια μου συστησαν να τα βαλω στον πατο κατω απο το φιλτρο με βακτηριδια σε μπουκαλακι) υαλοβαμβακα για να ενισχυσω την αντλια νερου για καλυτερο φιλτραρισμα, φυσικα ενα βιοδιασπώμενο φυσικο φαρμακο της Microbe-Lift, pellets για μονομαχους αλλα και bloodworms για εναλλαγη τροφης. Φυσικα ολα αυτα τα εκανα βημα βημα με πολυ διαβασμα και ενημερωση που παρολα αυτα λογω της απειριας μου (ειναι το πρωτο μου ψαρακι) ξερω οτι πολυ πιθανον να υπεπεσα σε καποια λαθη. Επισκεφτηκα πολλα pet shop και στην πλειοψηφία τους τα περισσοτερα ελεγαν ο καθενας το μακρυ και το κοντο τους κανοντας το μου ακομα πιο δυσκολο. Το ψαρακι μετα απο σχεδον 3 εβδομαδες εχει καθαρισει πλεον απο στιγματα, ειναι πολυ ενεργητικο και ορεξατος και τα χρωματα του μου φαινονται πιο εντονα. Εχω καποιες ερωτησεις που αν μπορουσε καποιος να με βοηθησει θα το εκτιμουσα:
1. Εκανα καλα βαζοντας κατοπιν υπόδειξης ενος υπαλληλου τα mini siporax κατω απο το undergravel φιλτρο; 2. Θα ηθελα ιδανικα να του παρεχω ακομα μεγαλυτερο χωρο γυρω στα 15 λιτρα (ξερω οτι τα 7 ειναι λιγα) γιατι μετα θα εχω θεμα χωρου εγω. Εαν εχει υποψη καποιος ενα ολοκληρωμενο συστημα σε οικονομικη τιμη; Διοτι ακομα και αυτα τα λιγα που εκανα μου κοστισαν αρκετα χρηματα που δυσκολα βγαζω. 3. Γενικα οποιαδηποτε υποδειξη ειναι δεκτη θα με βοηθουσε πολυ λογω της απειριας μου. Παντως το ψαρακι παει παρα πολυ καλα και αυτο και μονο με κανει χαρουμενο! :) |
Το siporax καλο υλικο ειναι.
Τα 7 λιτρα δεν ειναι για κανενα ψαρι αλλα ουτε και τα 15 ειναι. Απο 40 και πανω πρεπει για να πεις οτι θα ειναι καλα για ψαρια. Ολα τα μικροτερα ειναι πολυ καλα για ασπονδυλα. Απο τα 7 αν βαλεις χαλικι και φυτα θα μεινουν 5 λιτρα. Υπαρχουν 40 λιτρα που κοστιζουν λιγοτερο απο το 7 λιτρο που πηρες. Αφου θα βαλεις ψαρι μεσα επρεπε να το ψαξεις περισσοτερο με τα λιτρα. Ασχετα που ηταν σε ποτυρακι το φυσικο τους περιβαλλον ειναι οριζωνες. |
το σιποραξ καλα εκανες και το εβαλες,αλλα αυτα τα φιλτρα θεωρουνται ξεπερασμενα πλεον και δεν μπορουν και να καθαριστουν ευκολα.
σε αυτα τα λιτρα που εχεις δεν μπορουν να γινουν και πολλα πραγματα. ειναι πολυ λιγα ακομα και για ενα ψαρι. αν θες τη γνωμη μου,το καλυτερο που μπορεις να κανεις ειναι να κοιταξεις στις αγγελιες για μεγαλυτερο ενυδρειο,και να βρεις το χωρο να το βαλεις στο σπιτι σου.μπορεις να βρεις πολυ φτηνα ενυδρεια η ακομα και τζαμπα αν θελει να βοηθησει καποιος και εχει μια γυαλα που καθεται στη ντουλαπα. παντως μην κοιτας για καινουριο ενυδρειο,κοιταξε ειτε για μεταχειρισμενο ειτε για Diy.στη χειροτερη περιπτωση,ενα πλαστικο κουτι αποθηκευσης απτο ικεα η αλλο καταστημα,θα ειναι πολυ καλυτερο απο αυτο που εχεις τωρα. και με λιγη δουλιτσα και φυτα δωρεαν απο αγγελιες κλπ μπορεις να κανεις μια παρα πολυ ομορφη γλαστρολιμνη που θα ειναι κλασης ανωτερη απο οποιοδηποτε ενυδρειο. και οπτικα για σενα, και για το ψαρι. μπορεις να κοιταξεις τα θεματα για γλαστρολιμνες εδω μεσα,υπαρχουν αρκετα...(παλι ομως θα πρεπει να βρεις το χωρο...) βαλε και καμια φωτο απτο ενυδρειο εστω και με κινητο να ξερουμε για τι πραγμα μιλαμε. |
αν ενδιαφερεσαι για γυαλα μπορεις να δεις εδω
http://www.zoofast.gr/aqua-el-pg-16440.html που εχουν πολυ φθηνες βαζεις ενα κοματι γυαλι η πλεξι για καπακι και ενα φωτιστικο γραφειου και εισαι ετοιμος |
Παράθεση:
|
Θα διαφωνησω καθετα μαζι σου γιατι ενα ψαρι που ζει σε πυκνοφυτεμενες λιμνες και το βαζεις εστω και σε μεγαλο ενυδρειο ειναι παλι πολυ λιγο.
Ποσο μαλλον σε 40 λιτρα ποσο μαλλον σε 7. Σκεψου το. δες το απο αλλη οπτικη γωνια. Οταν αιχμαλωτιζεις ενα ζωο δεν κοιτας μονο να του παρεχεις το μινιμουμ. Αυτο για το μινιμουν ενυδρειο δεν υπαρχει στα ψαρια που ζουν σε ωκεανους τεραστιες λιμνες και ποταμια. Το σκεπτικο ειναι οσο μεγαλυτερο τοσο το καλυτερο. Και μεσα σε ενυδρειο τιποτα δεν θα ειναι περισσοτερο χαρουμενο απο το να ζουσε στην φυση γιαυτο βλεπεις ατομα με μονομαχους να εχουν μεγαλα ενυδρεια και λιμνες στο σπιτι τους. ελπιζω να καταλαβες. |
Οταν δοκιμασεις να βαλεις σε μεγαλυτερο ενυδρειο το Μονομαχο σου, ή καποιο επομενο ψαρακι, θα καταλαβεις ποσο αδικο εχεις για τα 15 λιτρα. Επιπλεον, ποσο σιγουρος εισαι για τις σταθερες συνθηκες που του παρεχεις σε 15 λιτρα? Ποσο μαλλον που σε λιγο ανεβαινουν οι θερμοκρασιες.
Απο εκει και περα, η οικονομικη διαφορα αναμεσα σε 15 και 50 λιτρα μη νομιζεις οτι ειναι μεγαλη, αρκει να κανεις σωστες κινησεις. |
κωσταντινε δεν λεει κανεις πως δεν μπορει να ζησει ενα ψαρι σε δεκα λιτρα,η ακομα και σε 5 λιτρα.ολοι σχεδον,εχουμε δει ψαρια να ζουνε σε γυαλες για 5 και 10 χρονια.
το θεμα μας δεν ειναι το αν ζει,αλλα το πως ζει. καποιος που δεν εχει ασχοληθει καθολου με τη θεωρια των ενυδρειων(κυκλο αζωτου,χημεια του νερου κλπ) μπορει να παρει ενα "γερο" ψαρι, να το βαλει σε 5λιτρο χωρις φιλτρο κανοντας αλλαγες μια φορα τη βδομαδα και το ψαρι να του ζησει 10 χρονια. αλλα τα περισσοτερα μελη του φορουμ (ενα απο αυτα ειμαι κιεγω) κοιταμε να δωσουμε σε καποιον νεο στα ενυδρεια, συμβουλες που θα του δωσουν κινητρο να ασχοληθει λιγο πιο σοβαρα με το ενυδρειο ωστε να δωσει στα ψαρια του καλυτερες συνθηκες διαβιωσης. μπορει εσυ να ασχολεισαι σχολαστικα με το δεκαπενταλιτρο και να το προσεχεις οπως πρεπει,αλλα αυτο δεν σημαινει πως θα το κανουν ολοι. το θεμα ειναι να το κανουμε ευκολο για καποιον να ασχοληθει με το ενυδρειο,και τα ψαρια του να εχουν τις περισσοτερες πιθανοτητες να ζησουν μια καλη ζωη. τα περισσοτερα λιτρα και τα μεγαλυτερα ενυδρεια,δινουν αλλη ευκολια στον κατοχο του ενυδρειου και αλλη συμπεριφορα στο ψαρι. εχω βαλει κιεγω ψαρι σε 15λιτρο και δεν ηταν τοσο ευκολο. αν ψαξεις λιγο τα θεματα στους μονομαχους θα το βρεις. και θα δεις και τι εμαθα απτο εγχειρημα;) |
Παράθεση:
------------------------- Παράθεση:
|
Tεστ κανεις?
|
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Να κανεις συχνα γιατι οπως σου ανεφεραν και πιο πανω στα 15 λιτρα οι συνθηκες μπορει να αλλαξουν σε λιγες ωρες. Και βαλε μας και καμια φωτογραφια ;) Εγω πιστευω οτι σε λιγο καιρο θα πας στα 30 λιτρα.. :D |
Παράθεση:
|
1 Συνημμένο(α)
Μπορει η φωτογραφια να δυσαρεστήσει καποιους αλλα πραγματικα επειδη τα θεωρω πολυ αδικημενα αυτα τα πανεμορφα και πανεξυπνα ψαρια προσπαθω να κανω οτι μπορω για να εχουν μια αξιοπρεπη και stress free διαβιωση. :) Η μοναδικη μου ενσταση εχει να κανει ισως με την καθετη διαχείριση στο τομεα των προτασεων χωρις να λαμβανουμε υποψη την οικονομικη κατασταση του καθενός Να μου πεις γιατι αγοραζεις κατι που θα χρειαστει να ξοδευψεις καποιο ποσο που δεν σου περισσευει αυτες τις μερες; Το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι οτι και αυτα ψυχουλες ειναι που δικαιωματικα τους αξιζει ενα καλυτερο περιβαλλον απο ενα απλο πλαστικο ποτήρι. Ευχαριστω παντως για τις συμβουλες ασχετως εαν υπαρχουν καποιες διαφωνιες. Απο την δικη μου μερια ειναι ολα καλοδεχουμενα συμφωνω δεν συμφωνω. :)
|
Κανενας δεν σε κατηγορει οτι δεν κανεις το καλυτερο, δεν υπαρχει τετοιο θεμα. Αλλα αυτο δε σημαινει οτι κανουν τα 15 λιτρα το ιδανικο ενυδρειο για οποιοδηποτε ψαρι. Και εγω πιστευω οτι με την πρωτη ευκαιρια που θα σου δωθει, θα προσπαθησεις να πας σε μεγαλυτερο ενυδρειο.
Επειδη το ειπες αρκετες φορες, εχεις την εντυπωση οτι οι περισσοτεροι εδω μεσα (και γενικως) μπορουν να δινουν πολλα χρηματα για ενα ενυδρειο? Μαλλον οχι, για να σου απαντησω κιολας. Αλλα υπαρχουν οι εξυπνες (και σωστες) αγορες, που θα σε γλυτωσουν απο αρκετα ασκοπα εξοδα. Θελεις να κανεις μια λιστα με τις αγορες που εχεις κανει, αν σου ειναι ευκολο? |
Δεν σου ειπα να πας να δωσεις ολα τα λεφτα σου σε ενυδρειο και εξοπλισμο αλλα αν το εψαχνες λιγο θα εβρισκες ενυδρειο 40 λιτρα στην τιμη που πηρες το 15 λιτρο.
Το θεμα αν εσωσες το ψαρακι δεν ισχυει γιατι αν δεν αγοραζει ο κοσμος μονομαχους απο τα ποτυρακια δεν θα φερνουν τα πετ σοπ. Αν το αγοραζεις για να το σωσεις και ετσι σκεφτονται οι περισσοτεροι τοτε δεν θα σταματησουν να φερνουν μονομαχους σε ποτυρακια και αν ψοφαει και κανενα το πετανε δεν υπαρχει προβλημα θα το αντικαταστησουν με αλλο. Δεν σε κατακρινω απλα θελω να σου τονισω οτι δεν ειναι υπερβολικο οπως ειπες ενα μεγαλο ενυδρειο για μονομαχους και γενικα για ψαρια. Αν ρωτησεις πριν αγορασεις το οτιδηποτε θα κανεις κατι αξιοπρεπες και σε πολυ χαμηλη τιμη. με την βοηθεια του φορουμ. Και ενοειτε ολοι κοιταμε το οικονομικοτερο πλεον στις μερες μας. Ελπιζω να καταλαβαινεις. |
Παράθεση:
|
Μιας και διαβαζει και αλλος κοσμος, που πιθανο να εχει τους ιδιους ενδοιασμους, παραθετω μερικους λογους που οικονομικα, δε θα υπαρχουν μεγαλες διαφορες αναμεσα σε 15 και 50 λιτρα (εξηγοντας παραλληλα για ποιο λογο σου ζητησα να γραψεις τον εξοπλισμο σου και το κοστος):
-Ο θερμαντηρας ειτε ειναι 25w, ειτε 50w, εχει ακριβως την ιδια τιμη. -Φιλτρα για 1 Μονομαχο μπορεις να βρεις ιδιαιτερα φθηνα, αρκει να μην παρες το πρωτο μικρο που θα βρεις (το οποιο μπορει να μην ειναι και αρκετο λογω χωρου για υλικα). Π.χ. αυτο το φιλτρο δεν το λες και ακριβο. -Για φωτισμο, ενα φωτιστικο γραφειου σε ανοιχτο ενυδρειο ή μια πατεντα με leds, αρκουν για ευκολα φυτα. -Φυτα μπορεις να βρεις πολλα που χαριζονται στις αγγελιες. -Για ενυδρειο, υπαρχει link πιο πανω με αρκετα καλες τιμες (παντα υπαρχουν και οι αγγελιες που μερικες φορες υπαρχουν καλες ευκαιριες). -Για τα διαφορα αλλα αναλωσιμα (λιπασματα, αντιχλωριο κλπ), δε θεωρω οτι υπαρχει διαφορα. |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
οι αποψεις δεν διιστανται σε κανενα φορουμ για το τι ειναι καλυτερο για το ψαρι. ολοι ξερουν πως τα περισσοτερα λιτρα και ο μεγαλυτερος χωρος ειναι καλυτερα και για τα ψαρια και για τον κατοχο του ενυδρειου. η διασταση αποψεων,βρισκεται στο οτι καποιοι θεωρουν πως ενα μικρο ενυδρειο ειναι "ανεκτο". αν μας ενδιαφερει το τι ειναι καλυτερο για το ψαρι,δεν υπαρχει διασταση αποψεων. και αν αμφιβαλεις για αυτο,βρες μου εναν σοβαρο χομπιστα που λεει πως τα περισσοτερα λιτρα δεν ειναι καλυτερα. εναν βρες μου.αν μου τον βρεις,εγω θα πιω το νερο της αλλαγης. και ειναι και πολυ:D αυτο παιρνουμε σαν μπουσουλα και οχι την τσεπη μας. αν η τσεπη μας δεν σηκωνει το "ιδανικο",τοτε κοιταμε να πετυχουμε το καλυτερο που μπορουμε, με οσο το δυνατον μικροτερο κοστος. αλλα το ιδανικο παραμενει το ιδιο.η οικονομικη δυνατοτητα ειναι αυτο που αλλαζει στον καθενα. φυσικα αν καποιος δεν μπορει καθολου,τοτε απλα δεν αγοραζει ενυδρειο. αλλα αυτο δεν υπαρχει στις μερες μας,αν θελει καποιος υπαρχουν παρα πολλες λυσεις. υπαρχουν δεκαδες τροποι για να κρατησουμε ενα ψαρι σε αξιοπρεπεις συνθηκες.καποιους τους αναφερε ηδη ο nazgul απο πανω. ειδικα οσον αφορα τους μονομαχους,ειναι ακομη πιο ευκολο. διαθεση χρειαζεται μονο και λιγο διαβασμα. το οτι εμενα η τσεπη μου δεν μου επιτρεπει να αγορασω 120αρι για να βαλω μονομαχο, δεν σημαινει πως αν τον βαλω σε 15 λιτρα θα ειναι καλο επειδη αυτο μπορω να αγορασω. το δεκαπενταλιτρο σου ειναι ομορφο. αλλα οταν βαλεις το ψαρι σε 60λιτρα η παραπανω,τοτε θα δεις γιατι επιμενουν ολοι... |
Στα 15 λιτρα με 20% αλαγη νερου την βδομαδα καταδικαζεται να εισαι σιγουρος και πνιγεται στα περιτοματα του.
Αυτα που ποσταρε ο θοδωρης ειναι πολυ φθηνα να ξεκινησεις. Οταν θα δεις μονομαχο σε 100 λιτρα θα δεις τι ρολο παιζει η διαφορα. |
Παράθεση:
|
βρε κωσταντινε,λες στο αρχικο ποστ πως το ενυδρειακι σου ειναι 7 λιτρα και κοιτας για 15λιτρο γιατι ξερεις πως ειναι μικρο το 7λιτρο.
απο αυτα τα 7 λιτρα,αν αφαιρεσεις ολη τη διακοσμηση και το φιλτρο,μενουν 5. στα 15 λιτρα,αν τα αφαιρεσεις,θα μενουν 12-13. ολη η συζητηση δηλαδη γινεται για 6-7 λιτρα νερο διαφορα?:D πουλησε τη γυαλα που εχεις 15 ευρω καπου και πηγαινε στο ικεα η καπου αλλου,να παρεις ενα πλαστικο κουτι αποθηκευσης 70-80 λιτρων και κανε μια γλαστρολιμνη με το φιλτρο και το θερμαντηρα που εχεις ηδη. ακομη και στα σκουπιδια αν κοιταξει καποιος που λεει ο λογος,θα βρει τζαμια για να κολλησει μονος του ενα μεγαλυτερο ενυδρειο. αγγελια αν βαλεις και ζητησεις μεταχειρισμενο ενυδρειο,σιγουρα θα βρεις ενυδρειο πανω απο 20 λιτρα,ακομα και δωρεαν. με συγχωρεις που θα στο πω χυμα,αλλα αν δεν μπορεις να διαθεσεις απο 30 εως 50 ευρω για να αγορασεις ενα ενυδρειο με αξιοπρεπη λιτρα για το ψαρι σου και δεν θες να σκεφτεις λυσεις οπως η γλαστρολιμνη που αναφερω,τοτε ισως δεν θα επρεπε να κοιτας για ενυδρειο... σεβομαι το οτι εκανες την προσπαθεια να σωσεις το ψαρι και πραγματικα μπραβο σου που το εκανες οσο καλυτερα μπορουσες. αλλα μην περιμενεις να δεχτουμε πως το 15λιτρο ειναι και οτι καλυτερο υπαρχει για μονομαχο,γιατι απλα δεν ειναι. και στο υπογραφω κιολας αν θες:D δεν ειναι μονο τα λιτρα που παιζουν ρολο. ποσες φορες ταιζεις το ψαρι? τα νιτρικα δεν τα μετρας τακτικα αποτι καταλαβα. το καλοκαιρι ξερεις τι θα γινεται με τη θερμοκρασια του νερου στο 7λιτρο και στο 15λιτρο? το εχεις κανα μηνα οπως ειπες... περιμενε κανα δυο ακομα και θα δεις....:D στο λεω,γιατι οπως σου ειπα ειχα δεκαπενταλιτρο με ενα μονομαχο και μου βγηκε η πιστη ενα καλοκαιρι για να μην ερθει τουμπα το νερο και να μην ανεβαινουν τα νιτρικα. |
Παράθεση:
|
η σιγουρια πηγαζει απτο οτι ολοι οσοι σου εχουμε απαντησει εδω στο θεμα σου,εχουμε περασει απτο σταδιο που βρισκεσαι τωρα και ειδαμε πως η ενεργεια που απαιτειται για να διατηρηθει σωστα τετοιο ενυδρειο
ειναι πολυ μεγαλη,το οφελος για το ψαρι μικρο και το αποτελεσμα αμφιβολο γιατι εχουμε δει πολλα να πεθαινουν αν και οι ιδιοκτητες τους ειχαν τις καλυτερες προθεσεις. εσυ μπορει να ασχολεισαι ολη μερα με το ενυδρειο σου και να μη σε πειραζει. αλλα αν καποιος που θελει να ξεκινησει δει το θεμα σου και θελησει να κανει το ιδιο,θα παρεις εσυ την ευθυνη αν του ψοφησει το ψαρι? θες αποδειξη? ποτε μετρησες τελευταια φορα νιτρικα και ποσα ηταν? και ποσο ταιζεις το ψαρι καθε μερα? |
Παράθεση:
|
που την ειδες τη διαστρεβλωση?:o
οποια διαστρεβλωση υπηρξε ειναι απτα λεγομενα σου και μονο. οι υπολοιποι σε αυτα που γραφεις απανταμε.... Παράθεση:
Παράθεση:
το πως θα σφραγισεις το 15λιτρο ωστε να παρει περισσοτερο νερο? δεν γινεται αυτο. αν θες να καθαρισεις το βυθο η να αλλαξεις κατι πως θα γινει? θα στρεσαρεις το ψαρι περισσοτερο?:rolleyes: αποτι καταλαβα,θες να συμφωνησουμε πως το 15λιτρο ειναι το ιδανικο επειδη αυτο μπορει να αντεξει η τσεπη σου?αυτο που ελεγα πιο πανω δηλαδη:rolleyes: και μας τη λες κιολας?:grin: |
Παράθεση:
|
δεν ειναι κανεις υποχρεωμενος να κατσει να φτιαξει "timeline" στα ποστ σου.
ζητησες υποδειξεις,στις καναμε και δεν τις δεχεσαι. κανεις λαθος πως καποιος ενηλικας αρχαριος εχει επιγνωση των πραξεων του. για να εχει επιγνωση των συνεπειων, πρεπει να εχει και γνωσεις στο αντικειμενο για να μπορει να κρινει αν κατι ειναι σωστο η λαθος. ενας αρχαριος δεν τα εχει αυτα,οποτε ειναι ακυρο αυτο που λες. μπορει εσενα να μη σε νοιαζει,αλλα δεν μπορουμε να αφησουμε να λεγονται λαθος πραγματα και να παραπληροφορουμε κοσμο που θελει να ασχοληθει με το χομπι του ενυδρειου. γιατι αν συμφωνησουμε ολοι με αυτα που γραφεις εδω και τα δει καποιος αρχαριος και δει οτι ολοι συμφωνουμε,θα κανει τα ιδια λαθη. τεσπα,αν θες τη γνωμη μου(που προφανως δεν τη θες-οποτε δεν απαντω ξανα) βρες ενα τροπο να φτιαξεις μεγαλυτερο ενυδρειο και βρες τα χρηματα για τεστ νερου για να μπορεις να τσεκαρεις το νερο ανα πασα στιγμη. επισης κοιτα για κοντρολερ stc1000 και ανεμιστηρακι για ψυξη, γιατι μολις πιασουν οι ζεστες θα τα χρειαστεις... |
Παράθεση:
|
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 18:41. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board