Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου (http://www.aquatek.gr/vb/index.php)
-   Αρχάριοι γλυκού νερού (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=34)
-   -   Αποριες αλλαγης νερου, γι αρχαριους (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=76087)

_tm_ 03-12-13 08:59

Αποριες αλλαγης νερου, γι αρχαριους
 
Καλημεριζω την παρεα!
Εστω οτι υπαρχει ενυδρειο 180 μικτο, στο οποιο θελω να αλλαξω το 30% της ονομαστικης χωρητικοτητας (60 λιτρα, δηλαδη).
Εστω οτι δεν εχω τα βαρελια, τους εξτρα θερμαστες και τις αντλιες και δεν εχω και sump..
Βαζω εναν σωληνα μεσα, λοιπον, κανω σιφονι και βγαζω τα 60 λιτρα μου. Μεχρι να γεμισω παλι το νερο (κανατα - κανατα), ωστε να μην μου πειραξει την θερμοκρασια στο ενυδρειο, τα φιλτρα μου (εξωτερικο και εσωτερικο), δεν θα πρεπει να τα εχω εκτος λειτουργιας λογω της πτωσης της σταθμης του νερου?

kgf12345 03-12-13 09:22

ναι.πρεπει να τα σβηνεις για να μην ξενεριζουν οι αντλιες τους.

αλλα δεν ειναι ευκολοτερο να παρεις ενα βαρελι με μια κινεζα αντλια με αλφαδολαστιχο και βανακι και να κανεις τη δουλεια πιο ευκολα?
γιατι 60 λιτρα με κανατες,ειναι καπως μανικι και στο τελος θα σε κουρασει πολυ.
ασε που θα ετοιμαζεις/παλαιωνεις και το νερο πολυ καλυτερα με το βαρελι...

Κλεόβουλος 03-12-13 09:26

Πρόσεξε μόνο να αποσυνδέσεις τους θερμαντήρες μέχρι να τελειώσεις την αλλαγή και τα φίλτρα δεν πειράζει να λειτουργούν (το εσωτερικό βέβαια πρέπει να μην ξενερίσει και η είσοδος του εξωτερικού επίσης να είναι κάτω από την στάθμη του νερού).

twenty 03-12-13 09:33

Όπως μην ξεχνάς και το αντιχλωριο.

nazgul 03-12-13 10:05

Νομιζω οτι αργα ή γρηγορα, ενα βαρελι θα το χρειαστεις. Θα σου κανει πολυ πιο ευκολη τη ζωη και κυριως, θα γινονται πιο σωστα οι αλλαγες για τα ψαρια σου. Ριξε μια ματια και σε αυτο.

Για τα φιλτρα τωρα, εγω τα εξωτερικα μου τα εχω σε κανονικη λειτουργια οσο διαρκει η αλλαγη, χωρις ποτε να εχω προβλημα. Το μονο που αλλαζει, ειναι οτι προκαλω βροχη στο ενυδρειο, ετσι για να αλλαζουν παραστασεις τα ψαρια :D
Τα εσωτερικα, καλυτερα να τα αποσυνδεσεις για να μην μεινουν χωρις νερο και καει η αντλια.

Το θερμαντικο σωμα, οπωσδηποτε εκτος ρευματος, μεχρι να γεμισει παλι το ενυδρειο. Υπαρχει κινδυνος να σπασει εκτος νερου.

Racikos 03-12-13 10:11

πως μπορει να μετρας το ποσο αντιχλωριο βαζεις σε καθε κανατα ή μετα το τελος της αλλαγης βαζεις στο συνολο του ενυδρειου σου ?

_tm_ 03-12-13 10:48

ευχαριστω για τις απαντησεις!
κυριως τεχνικη απορια ηταν, "τι θα μπορουσε να γινει, σε περιπτωση που", κατασταση!

Αυτο με το θερμαντικο σωμα, το εχω καταλαβει.. μαλιστα, για μια δυο ημερες που ειχα βγαλει εκτος πριζας το εσωτερικο φιλτρο (πειραματιζομουν), αφησα το θερμαντικο σωμα, μεσα στη θηκη του εσωτερικου φιλτρου.. Αποτελεσμα: το θερμαντικο αναβε καποια στιγμη, αλλα επειδη δεν υπηρχε κυκλοφορια εκει μεσα, ανεβαζε καμμια 30αρια βαθμους, εκλεινε, αλλα ο stc του εδινε ακομη ρευμα, γιατι δεν ειχε πιασει μεταβολη στην συνολικη θερμοκρασια!

@racikos: εχεις δικιο, ανεφερα οτι δεν υπαρχει βαρελι, αλλα ξεχασα να αναφερω οτι το νερο θα υπαρχει σε καποιον εστω κουβα. Οποτε, ξερουμε τον ογκο του νερου και απο εκει παιρνουμε κανατα κανατα νερο και ριχνουμε.. Το σεναριο ηταν αλλαγη με πραγματα που ηδη υπαρχουν στο σπιτι, π.χ. (μια λεκανη και μια κανατα, σε ολα τα σπιτια υπαρχουν), χωρις τον εξειδικευμενο εξοπλισμο (αντλια, εξτρα θερμαντικα κλπ!)

Προσωπικα, τις αλλαγες μου θα τις κανω, οπως αναφερει το υπομνημα, με τη διαφορα πως αντι για βαρελι, νομιζω με εξυπηρετουν καλυτερα τα δοχεια της ΙΚΕΑ, που ειναι και διαφανα!

delta66 03-12-13 15:06

1. Αν το φιλτρο εχει ψηλα την αντλια πρεπει να βγαινει απο την πριζα.
2. Αν ο θερμαντηρας ειναι μεσα στο φιλτρο και μενει εκτος νερου πρεπει να βγαινει απο την πριζα.

Ετσι ομως, και μεχρι να γεμισει, το ενυδρειο με νερο (εστω και κανατα κανατα) θα πεσει πολυ η θερμοκρασια.


Οι λυσεις που σκεφτομαι για σενα ειναι:
1. Να βγαζεις το θερμαντηρα απο το φιλτρο και να τον βαζεις μεσα στο ενυδρειο σε οριζοντια θεση χαμηλα, ετσι ωστε να ζεσταινει το νερο οσο το προσθετεις, παρακολουθωντας τη θερμοκρασια να μη πεσει αποτομα και περισσοτερο απο 2C.
Καλο ειναι να εχεις και αεραντλια με αεραπετρα μεσα στο ενυδρειο, οσο μενει το φιλτρο εκτος λειτουργιας και για να πηγαινει το νερο παντου.
Αντιχλωριο μπορεις να βαζεις ειτε με σταγονομετρο ειτε με συριγγα δοσομετρικη.
2. Να βαζεις νερο με μιξη απο το θερμοσιφωνο με αλφαδολαστιχο και αργη ροη, ρυθμιζοντας τη θερμοκρασια εξαρχης και ελεγχωντας συνεχως (αφου το νερο που ερχεται μπορει να αλλαξει θερμοκρασια στην πορεια της αλλαγης) και βαζωντας αντιχλωριο στο ενυδρειο πριν την αλλαγη, με δοσολογια για ολα τα λιτρα του ενυδρειου.
Η απευθειας αλλαγη εμπεριεχει κινδυνους για gas bubble disease και καλο ειναι να μπαινει αργα το νερο και να σκαει απο ψηλα, οπως υπαρχει και ρισκο για δηλητηριαση κλπ, σε περιπτωση που το θερμοσιφωνο εχει προβλημα εσωτερικα (ειναι παλιο, αλατα, σκουρια κλπ)
Αν πινεις αφοβα νερο απο το θερμοσιφωνο και μετρας tds ιδιο με της βρυσης, τοτε ειναι ΟΚ.
3. Να παρεις ενα βαρελι για ελιες, ενα αλφαδολαστιχο και μια αντλια με ικανο μανομετρικο να σηκωνει το νερο στο υψος του ενυδρειου και με ρυθμιση ροης (για σταδιακη εισγωγη του νερου). Να αφηνεις το νερο να μεινει απο την προηγουμενη στο βαρελι με μια αεραντλια (ετσι δεν χρειαζεται συνηθως ουτε αντιχλωριο, αφου εξατμιζεται το χλωριο κατα την παραμονη του νερου σε ανοιχτο δοχειο, και με αεραντλια ακομα γρηγορότερα) και ερχεται το νερο σε θερμοκρασια δωματιου.
Ετσι, αν η θερμοκρασια του ενυδρειου δεν ειναι μεγαλυτερη απο 6C απο τη θερμοκρασια του νερου της αλλαγης, και η αλλαγη δεν ειναι μεγαλυτερη απο 35%, δεν χρειαζεται καν προθερμανση, αφου η θερμοκρασια θα πεσει μονο 2C με την αλλαγη.
Σε αλλη περιπτωση θελει προθερμανση.
Το καλοκαιρι, δεν περιμενεις τοσο, το αφηνεις για λιγο στο βαρελι μεχρι να ερθει σε θερμοκρασια ενυδρειου, βαζεις αεραντλια και αντιχλωριο και κανεις την αλλαγη, αλλιως θα ανεβει η θερμοκρασια πανω απο του ενυδρειου και αυτο ειναι χειροτερο απο το να πεσει η θερμοκρασια.
Ειναι πολλα τα πλεονεκτηματα της προετοιμασιας του νερου.
-------------------------
Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από _tm_ (Μήνυμα 804535)
Αυτο με το θερμαντικο σωμα, το εχω καταλαβει.. μαλιστα, για μια δυο ημερες που ειχα βγαλει εκτος πριζας το εσωτερικο φιλτρο (πειραματιζομουν),

Προσωπικα, τις αλλαγες μου θα τις κανω, οπως αναφερει το υπομνημα, με τη διαφορα πως αντι για βαρελι, νομιζω με εξυπηρετουν καλυτερα τα δοχεια της ΙΚΕΑ, που ειναι και διαφανα!

Ελπιζω να μη πειραματιζοσουν σε στρωμενο ενυδρειο (γιατι θα εχασες βιολογια) ή σε ενυδρειο με ψαρια.
Τα βαρελι για ελιες ειναι πιο σκληρο υλικο και μπορει να μετακινηθει πιο ευκολα γεματο .... αν χρειαστει.
Δεν πιανει και τοσο χωρο, επειδη ειναι ψηλο.

Τάκης 03-12-13 15:43

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από delta66 (Μήνυμα 804569)
Αντιχλωριο μπορεις να βαζεις ειτε με σταγονομετρο ειτε με συριγγα δοσομετρικη.

Μια πατέντα που κάνω για καλύτερη δοσομέτρηση. Χρησιμοποιώ και εγώ το prime που είναι 1ml ανά 40 λίτρα νερό. Πήρα ένα μπουκάλι καθαρό του λίτρου, αγόρασα από το φαρμακείο 1 λίτρο water for ijections (1,5 Ευρώ περίπου κάνει)
http://www.norbrook.com/uploads/Water-for-Injection.jpg
επίσης κάνει και νερό από Α/Ο, μη πάρετε απιονισμένο νερό από σουπερ μαρκετ, είναι αμφιβόλου ποιότητας. Προσοχή μη σας δώσουν φυσιολογικό ορό, έχει και άλλα συστατικά ο ορός, το παραπάνω είναι καθαρό νερό. Επειδή το νερό που αλλάζω είναι πάντα πολλαπλάσιο του 10 (10,20,50 λίτρα) ανακάτεψα 1 μέρος prime με 3 μέρη καθαρό νερό, δηλαδή 100ml prime με 300ml νερό, και έτσι έχω για κάθε 10 λίτρα νερό αλλαγής 1ml αραιωμένο prime , έχω και μια σύριγγα του 1ml (αυτή για τους διαβητικούς) και για κάθε 10λιτρα νερό βάζω μια σύριγγα αραιωμένο prime και κάνω τη ζωή μου πιο εύκολη. Το αραιωμένο prime το φυλάω ή σε κάποιο παλιό μπουκάλι από prime ή σε κάποιο μπουκάλι σκούρο για να μην επηρεάζεται από το φως.
Παρόμοια πατέντα κάνω και για τα λιπάσματα ανάλογα με το πόσο θέλω να ρίχνω.

_tm_ 03-12-13 16:36

1 Συνημμένο(α)
καλησπερα!
βαρελι δεν θα με βολευε, γιατι οπως ειπα, θελω να ειναι διαφανο να βλεπω μεσα!
το δοχειο απο την ΙΚΕΑ, μπορει να ενισχυθει, φορωντας το καπακι του, οσο για την μεταφορα του, δεν με ενδιαφερει, το ενυδρειο δεν ειναι σε μερια που ενοχλει

προσομειωση στην φωτο που ακολουθει

(οχι, τα πειραματα γινονται σε αστρωτο ενυδρειο)

Σπυρο, οι συνθηκες θερμοκρασιας που αναφερεις, δεν μπορουν να ισχυουν, το νερο της βρυσης (απο βεραντα), ειναι ΚΡΥΟ. Αρα η λυση ειναι στην ουσια μια...
γεμισμα του δοχειου καποιες μερες πριν, να ερθει σε θερμοκρασια δωματιου και υστερα υποβοηθηση με καποιο θερμαντηρα.
Αν υπαρχει ανεχεια 2C απο τα ψαρια, τοτε ειμαστε μια χαρα, εδω με τον ελεγκτη, παιζουμε με δεκαδικα! Κατι ειναι κι αυτο!

delta66 03-12-13 17:23

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από _tm_ (Μήνυμα 804594)
Σπυρο, οι συνθηκες θερμοκρασιας που αναφερεις, δεν μπορουν να ισχυουν, το νερο της βρυσης (απο βεραντα), ειναι ΚΡΥΟ. Αρα η λυση ειναι στην ουσια μια...
γεμισμα του δοχειου καποιες μερες πριν, να ερθει σε θερμοκρασια δωματιου και υστερα υποβοηθηση με καποιο θερμαντηρα.
Αν υπαρχει ανεχεια 2C απο τα ψαρια, τοτε ειμαστε μια χαρα, εδω με τον ελεγκτη, παιζουμε με δεκαδικα! Κατι ειναι κι αυτο!

Μιξη με θερμοσιφωνο ειπα για απευθειας αλλαγη.
Με κρυο γραφω οτι πρεπει να μεινει σε δοχειο μεχρι να ερθει σε θερμοκρασια χωρου κι αν δεν φτανει να μπει μετα και θερμαντηρας.
Δεν μπορει να μην ισχυει. Ετσι κανω στο ενα ενυδρειο αλλαγη.
Το νερο απο τη βρυση αυτο τον καιρο (μεχρι τωρα - μετα θα πεσει κι αλλο) μου βγαινει σε θερμοκρασια 13C. Την επομενη εχει ερθει ανετα σε θερμοκρασια χωρου πχ 19-20. Εκτος κι αν εχεις θερμοκρασια χωρου 25.
(Για παραμονη του νερου σε βαρελι πανω απο 24 ωρες, χρειαζεται αεραντλια να το ανακινει).

Ανεχεια 2C μονο για πτωση. Οχι ανοδο.
Αυτη ειναι μια γενικη οδηγια.
Πολλα ψαρια δεν εχουν προβλημα (και μαλιστα καποια γεννανε) και με μεγαλυτερη πτωση. Αυτο το τσεκαρει ο καθενας ξεχωριστα για τα ψαρια του.
Αποτομη ανοδος θερμοκρασιας, ποτε και για κανενα ειδος.

_tm_ 04-12-13 11:44

ok, κατανοητον!
οχι, με θερμοσιφωνες δεν θελω να μπλεξω, δεν ξερω τι γινεται και δεν θελω να μαθω, να σου πω την αληθεια
την ιδια θερμοκρασια βγαζουν οι βρυσες μας! :-D
-------------------------
απορια: ειπαμε οτι παραμονη του νερου πανω απο 24 ωρες, χρειαζεται αεραντλια να το μετακινει...
πρεπει οπωσδηποτε να ειναι αεραντλια? μια αντλια να το τραβαει και να το βγαζει παλι, ωστε να δημιουργει κινηση, δεν κανει?
επισης, αντι να δουλευει συνεχεια η αντλια, δεν θα μπορουσε να μπει πανω σε χρονοδιακοπτη, να δουλευει κανα τεταρτο, π.χ. καθε 4-6 ωρες?

delta66 04-12-13 12:05

Ναι μπορει να γινει και με κυκλοφορητη, αρκει να μη ειναι πολλα βατ και στο τελος μαζευεται πολυ το ρευμα. Οι αεραντλιες ειναι γυρω στα 5 βατ.
Τα wave makers κι αυτα εκει. Οι αντλιες ομως που ανεβαζουν το νερ στο ενυδρειο ειναι πανω απο 20W συνηθως. Δεν ειναι για συνεχη χρηση σε τετοιες περιπτωσεις.
Ναι μπορει να δουλευει 20 λεπτα ανα ωρα. Οχι ομως συνολικα, πχ 2 ωρες ανοιχτο και 6 κλειστο.
Με μια αεραντλια δυνατη κανεις τη δουλεια σου χωρις πολλα πολλα.

egeorgiou 04-12-13 12:10

Τα ψάρια που θα βάλεις (malawi) έχουν αντοχές στη μεταβολή της θερμοκρασίας.

Μόνο το χειμώνα χρησιμοποιώ δοχείο για αλλαγή (το 60lt του IKEA).
Βάζω σε αυτό νεράκι βρύσης + μερικές κανατιές από βραστήρα + αντιχλώριο/ ιχνοστοιχεία για το νεράκι της αλλαγής. Με μια απλή αντλία με 2m μανομετρικό μπαίνει στο ενυδρείο. Προσέχω να μην πέσει η θερμοκρασία κάτω από 21οC.


Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι το καλοκαίρι να μην ανέβεις πάνω από 30οC γιατί ... :smt059

_tm_ 04-12-13 12:27

χθες στην αλλαγη που εκανα (γυρω στα 40 λτ) απο 25,5 που ειχα θερμοκρασια, επιασε χαμηλοτερη 24,3. Εβαζα κανατα κανατα και οχι συνεχομενα... σε διαστημα 2 ωρων περιπου, αυτη η μεταβολη.
τις επομενες ημερες παραλαμβανω αντλια για ακριβως την μεταφορα του νερου απ το δοχειο στο ενυδρειο και σκεφτομαι πως αυτη μπορω να εχω μεσα και να δουλευει ενα τεταρτο, π.χ. καθε τοσο και υστερα να βγαζω τον σωληνα και να το ριχνω στο ενυδρειο.
Νερο απ τον βραστηρα, δεν εχει προηγηθει εξατμιση με αποτελεσμα την δραματικη αλλαγη τιμων στο νερο?
Οταν λες ιχνοστοιχεια, τι εννοεις? καποια αλατια της seachem, π.χ. που ειναι lake malawi?

egeorgiou 04-12-13 13:31

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από _tm_ (Μήνυμα 804766)
Νερο απ τον βραστηρα, δεν εχει προηγηθει εξατμιση με αποτελεσμα την δραματικη αλλαγη τιμων στο νερο?

1%-2% για μερικές κανατιές 4-5 στα 60λτ δεν είναι δραματικές - είναι μη μετρήσιμες στο νερό της αλλαγής. Άσε που θες γενικά να το κάνεις ποιο σκληρό της Αθήνας.
To καλοκαίρι απευθείας από τη βρύση στο ενυδρείο αφού ποτίσω πρώτα τις γλάστρες.

Τα ψάρια της λίμνης αντέχουν στα προς τα κάτω και πέρα από τους 2 βαθμούς διαφορά. Το κάτω όριο θερμοκρασίας που έχω στο ρυθμιστή είναι 24οC.

Καθαρό νεράκι και αλλαγές για να μην πάνε τα νιτρικά πάνω από 15 και όλα καλά.

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από _tm_ (Μήνυμα 804766)
Οταν λες ιχνοστοιχεια, τι εννοεις? καποια αλατια της seachem, π.χ. που ειναι lake malawi?

Αυτό λέω - http://www.seachem.com/Products/prod...dLakeSalt.html
All doses given for 40 L (10 gallons*). MALAWI: Use 5.5 g (3/4 teaspoons)

_tm_ 05-12-13 10:40

καλημερα!
ευχαριστω για τις πληροφοριες!

_tm_ 05-12-13 22:15

1 Συνημμένο(α)
με βοηθεια απ το υπομνημα για τις αλλαγες νερου, οριστε και η δικη μου μεθοδος!

κουτι ΙΚΕΑ 65 lt με καπακι, τρυπημα στο καπακι να περναει το λαστιχο και το ρευμα (υπαρχει περιεργη γατα στο σπιτι και χωρις καπακι θα την εβρισκα μεσα στα νερα) και αντλια ρυθμιζομενης ροης βεντουζαρισμενη να στελνει το νερο μεσα!
Αρα, γεμισμα το μεγαλυτερο μερος της λεκανης με νερο κρυο και στη συνεχεια προσθηκη νερο το οποιο εχει ζεσταθει στα ματια της κουζινας, για να "σπασει".
Αδειασμα ενυδρειου με αλλο λαστιχο και στη συνεχεια βαζουμε μπροστα την αντλια στη μικροτερη ρυθμιση (150lt/hr) για να γεμισουμε!
Το πειραμα στεφθηκε με επιτυχια! +-8

nazgul 05-12-13 22:27

Μια χαρα σε βλεπω. Φαινεται και για eheim η αντλια, οποτε θα εχεις το κεφαλι σου ησυχο για το γεμισμα.

Υ.Γ. Τα "περιεργα" γατια τα κλεινω εξω απο το δωματιο την ωρα της αλλαγης. Μπορει να πεσουν και στο ανοιχτο εκεινη την ωρα ενυδρειο :D

_tm_ 05-12-13 22:33

eheim compact 1000, αμα ειναι να γινει κατι, να γινει σωστα απ την αρχη, δεν θελω να βρισκω στον δρομο μου πραγματα τα οποια μπορει να τα ειχα αποφυγει!
στην προβα γεμισματος, δεν υπηρχε θεμα, το λαστιχο το εβαλα απ την τρυπα που εχει το καπακι για το skimer, οποτε και το δοχειο με το νερο αλλαγης ηταν κλειστο και το ενυδρειο! :)

delta66 06-12-13 00:56

Τι λαστιχο αυτο (ποτισματος δεν ειναι?) δεν ειναι και οτι καλυτερο.
Ελπιζω να μη το αφηνεις μονιμα εκει, και γεματο νερο.

_tm_ 06-12-13 09:28

καλημερα!
φανταζομαι ποτισματος ειναι, ναι.
ειναι πιασμενο στην αντλια με tie wrap και οχι, δεν ειναι γεματο νερο

Τάκης 06-12-13 09:59

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από _tm_ (Μήνυμα 805291)
καλημερα!
φανταζομαι ποτισματος ειναι, ναι.
ειναι πιασμενο στην αντλια με tie wrap και οχι, δεν ειναι γεματο νερο

Κάποια στιγμή κα όταν μπορείς βάλε αλφαδολάστιχο που είναι διαφανές για να βλέπεις τι έχει μέσα, κάποια στιγμή θα σου πιάσει άλγη και θα θέλει καθάρισμα

_tm_ 06-12-13 10:18

αν μετα την αλλαγη του νερου, ξεπλενω αντλια και λαστιχο με νερο βρυσης (χλωριωμενο)?

Τάκης 06-12-13 10:43

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από _tm_ (Μήνυμα 805296)
αν μετα την αλλαγη του νερου, ξεπλενω αντλια και λαστιχο με νερο βρυσης (χλωριωμενο)?

Κάποια στιγμή θα πιάσει άλγη, πράσινη ή μάυρη και καλό είναι να βλέπεις τι γίνεται μέσα, και να το καθαρίζεις αν δεν το στεγνώνεις καλά (που δεν έιναι τόσο εύκολο) με την υγρασία και μόνο που θα μένει μέσα κάτι θα πιάσει. Αλλά πάνω από όλα θα βλέπεις τι έχει μέσα.

exelix 06-12-13 11:15

Πώς θα πιάσει άλγη χωρίς να έχει καν νερό μέσα του;

Τάκης 06-12-13 11:32

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από exelix (Μήνυμα 805307)
Πώς θα πιάσει άλγη χωρίς να έχει καν νερό μέσα του;

Με την υγρασία ή με σταγόνες που μένουν, μου έχει συμβεί, πάντα στεγνώνω τις σωλήνες αλλα μετά απο καιρό όλο και κάτι πιάνει, και η υγρασία σε μια σωλήνα δεν στεγνώνει από μόνη της τόσο εύκολα, ακόμα και καλοκαίρι και να την βάλεις στον ήλιο για μέρες θα βλέπεις σταγονίδια μέσα, και όσο υπάρχει φως εύκολα κάνει την εμφανισή της η άλγη έστω και με λίγη υγρασία.

exelix 06-12-13 11:39

Εσύ έχεις και κάμποσα μέτρα διαφανή σωλήνα στον ήλιο! Αυτή δεν πρόκειται να πιάσει ποτέ, αλλά και να πιάσει άλγη δε θα πάθει και τίποτα. Το ζήτημα είναι να στεγνώνει και με τέτοιο μήκος θα στεγνώνει πολύ γρήγορα.

Τάκης 06-12-13 11:46

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από exelix (Μήνυμα 805312)
Εσύ έχεις και κάμποσα μέτρα διαφανή σωλήνα στον ήλιο! Αυτή δεν πρόκειται να πιάσει ποτέ, αλλά και να πιάσει άλγη δε θα πάθει και τίποτα. Το ζήτημα είναι να στεγνώνει και με τέτοιο μήκος θα στεγνώνει πολύ γρήγορα.

Δεν μιλάω για το μακρύ το δικό μου (που αυτό ούτως ή άλλος είναι μόνο για έξοδο αλλά μπαίνει πλαστική ατσαλίνα με πανάκι για καθάρισμα γιατί δεν μου αρέσει να βλέπω το παραμικρό) αλλά για τη σωλήνα εισαγωγής που είναι 1,5 μέτρο περίπου και περνάει μόνο καθαρό αποχλωριομένο νερό.
-------------------------
Και δεν την έχω στον ήλιο, αν μείνει και στον ήλιο σε λίγες ώρες είναι πράσινη

delta66 06-12-13 14:59

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από _tm_ (Μήνυμα 805296)
αν μετα την αλλαγη του νερου, ξεπλενω αντλια και λαστιχο με νερο βρυσης (χλωριωμενο)?

Οχι δεν χρειαζεται.
Απλα οπως σου ειπαν, επρεπε να ειναι διαφανης για να βλεπεις εσωτερικα την κατασταση του. (Ενα λαστιχο ποστισματος μαλιστα που ειχα, ειχε μαλλον μεσα μια επιστρωση (?) μαυρη που δεν φαινοταν, και καποια στιγμη αρχισε να την "φτυνει" σε κομματακια - ευτυχως εγινε οταν εβγαζα νερο, οταν φυσηξα μεσα για να αδειασει πιο γρηγορα κι ετσι ξεκολλησαν τα κομματια - το χρησιμοποιω πλεον αν χρειαστει μονο για εξαγωγη του νερου).
Οταν τελειωνει η αλλαγη να αδειαζεις απλα τη σωληνα γυριζωντας τη, για να μη μενει νερο μεσα. Δεν χρειαζεται να φυγει και η παραμικρη σταγονα (αυτες θα στεγνωσουν), απλα να μη μεινει μεσα νερο στασιμο.
Το ιδιο και το δοχειο.
Γενικα απεφυγε το στασιμο νερο.


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 05:08.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board

Page generated in 0,02712 seconds with 10 queries