DIY προσθήκη λάμπας
13 Συνημμένο(α)
Καλησπέρα στην παρέα. Ο φωτισμός του ενυδρείου μου (2x28W - T5, 4100 και 6800 Kelvin) δεν επαρκούσε καθόσον η απόσταση του φωτιστικού από τον βυθό είναι στα 43 εκατοστά περίπου και στη γυάλα μου φιλοξενώ πέρα από τα ζωντανά και κάποια φυτά, εύκολα μεν, με μέτρια ανάπτυξη δε. Παρουσιάζω λοιπόν την DΙΥ κατασκευή προσθήκης τρίτης λάμπας (Τ5 28W - 6800K) στο ενυδρείο μου οχι επειδή είναι κάτι ιδιαίτερο ή δύσκολο αλλά για να δώσω καμιά ιδέα σε κάποιον σε περίπτωση που χρειαστεί.
Τα υλικά που χρειάστηκα είναι: 1. Ηλεκτρονικό Ballast Τ5 …………...7.5 ευρώ 2. Κλέμμες ……………………...…....... 0,30 ευρώ 3. Καλώδιο πλακέ …….. ………….... 1 ευρώ (πήρα 7 μέτρα) 4. Θερμοσυστελλόμενο 16mm……. 0.42 Ευρώ 5. 2 σύριγγες των 10ml……….……. 0 ευρώ (δώρο του φαρμακοποιού……αν το παίξεις άρρωστος) 6. Clips καλωδίων …………..…….. Πωλούνται σε πακετάκι 2,5 ευρώ ή βάζουμε χαρτοταινία 7. Δύο καπάκια φιάλης νερού 8. Ανακλαστήρας με Ω clips(τα είχα από παλιά, βρίσκεις περίπου στα 3-4 ευρώ και τον κόβεις όσο θέλεις) 9. Διακόπτης …………………….....… 1 ευρώ 10. Φις ……………………......………….1 ευρώ Το ballast τοποθετήθηκε στο ντουλάπι. Τώρα μένει να δώ αν η στεγανοποίηση έπιασε, για να μην έχω κάποιο πρόβλημα στην πορεία. Ανα τακτά χρονικά διαστήματα θα ελέγχεται η κατασκευή για το λόγο αυτό. Το συνολικό κόστος ήταν 11,22 ευρώ. Παρατηρήσεις - λάθη, ακούω για να τα διορθώσω. |
Ωραιος φιλε,,πολυ καλη δουλεια.
Μπραβο σου. |
Respect!
|
Φιλε μπραβο ωραια δουλεια!
|
Πολυ ωραια κατασκευη. Σιγουρα θα βοηθησει πολλα ατομα.
Μια ερωτηση μονο ως μη ηλεκτρολογος: η μονωτικη ταινια πανω στη λαμπα, μηπως θα μπορουσε να προκαλεσει προβλημα στο μελλον? |
Παράθεση:
|
Η μόνο τιμή ταινία δεν έρχεται σε επαφή με τη λαμπα. Απλα τοποθετήθηκε γύρω απο το θερμοσυστελόμενο και έσφιξε εκεί. Έχω τσεκάρει μετα απο 9 ώρες λειτουργίας και η θερμοκρασία δεν ειναι τόσο μεγάλη ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα. Και να ξεκολλήσει απλα θα την αφαιρέσω. Οσο η λαμπα ειναι αναμμένη, τοσο το θερμοσυστελόμενο σφίγγει πανω της έτσι κι αλλιώς.
|
Γι'αυτο αναρωτηθηκα αν πρεπει να βρισκεται η μονωτικη πανω στη λαμπα, σε περιπτωση που συνεβαλλε στη στεγανοτητα της κατασκευης. Γιατι λογικο ειναι να ζεσταθει καποια στιγμη και να ξεκολλησει.
Απλα φαινεται οτι η μονωτικη βρισκεται πανω στη λαμπα στις φωτογραφιες. Αλλα μαλλον την εβαλες μονο για οπτικους λογους και απο κατω εχει το μακαρονι, οπως λες. Οποτε δεν υπαρχει θεμα, πιστευω. |
Παράθεση:
|
καλοοοοοοο:p:p
|
Μπραβο,πολυ καλη δουλεια.
Καλη δουλεια και με μερακι .Για να μην φυγει η μονοτικη σφιξε απο ενα μαυρο ηλεκτρολογικο ζωνακι (κλιπ)γυρω της.
|
μπραβο πολυ καλη δουλεια
|
Πολύ καλή κατασκευή;-)
|
παααρα πολυ καλη κατασκευη φιλε...κ θελω κατι παρομοιο να κανω τωρα!!!
μια ερωτησουλα...για αλλαγη λαμπας τι πρεπει να κανω?? |
Παράθεση:
|
τελεια....
κ αλλη μια ερωτηση....πως θα αφαιρεσω το καπακι για να βαλω ανεμιστηρακια μετα??πρεπει να τα ξεσυνδεσω απο το μπαλαστ ε??? |
Παράθεση:
|
λες δ θα εχω καποιο προβλημα απο θεμα φωτισμου αν βαλω κ τις 2 λαμπες στο μπροστα φλαπ ετσι;;το φως θα πηγαινει σε ολα τα φυτα!!!ελεγα μηπως εβαζα μια μπροστα κ μια πισω αλλα τελικα δ νομιζω να με βολευει...
|
Ωραίος ο Πάνος ! :smt023:smt023
|
χρησιμη και πολυ αναλυτικη η κατασκευη μπραβο :D
|
Πολύ ωραία κατασκευή αλλά εγώ δεν ξερω που να βάλω το μπαλαστ. Αν το βάλω πανω στο καπάκι δεν θα είναι στεγανό ε?
|
Παράθεση:
|
Στο έπιπλο όχι αφού το έχω πανω σε ενα κομοδινο
Στεγανότητα πως να εξασφαλισω? Απ οτι έχω καταλάβει έχει βίδες με ρεύμα στην επιφάνεια του |
Παράθεση:
|
Το σκέφτηκα αυτό αλλά φοβάμαι απο θέμα ασφάλειας. Πχ σήμερα κουναγα λογο το φίλτρο για να φύγει ο αέρας και έφυγε λίγο νερό πίσω απο το τριγωνακι που έχω κόψει για τα καλώδια :p
Αν ηταν το μπαλαστ πίσω... Καμια ιδέα για να το κάνω στεγανό? |
Παράθεση:
|
Αν ανοιξω τρύπα στο κομοδινο θα με κυνηγαει η μάνα μου :p
Μάλλον σε κουτί θα το βάλω, εκτός αν καταφέρω να κλείσω το φωτιστικό που θα φτιαξω με ενα κομματι διάφανο πλεξι Γκλας. Αν το κάνω αυτό θα μειωθεί η ενταση της λάμπας? |
Παράθεση:
Θα ήθελα να δω τι ακριβώς θέλεις να φτιάξεις και πως ειναι τωρα το φωτιστικό σου αλλα σκέψου οτι το πλέξι θα σκευρώσει απο τη θερμότητα και θα κάνει κοιλιά ασε που γρατσουνιέται εύκολα και με τον καιρό θαμπώνει τότε ναι, ίσως μειώσει την απόδοση της λαμπας. |
Το φωτιστικό δεν υπάρχει ακόμα :p αλλά θα κατασκευαστεί σύντομα πιστεύω. Το θέμα είναι οτι δεν έχω βάση. Οι επιλογές είναι δυο:
1)φτιάχνω καπάκι από άσπρο πλεξι Γκλας που έχω και προσαρμοζω σε αυτό λάμπες. Μπορω να βάλω και κάποιο κάλυμμα στις λάμπες απο διάφανο πλεξι γκλας αλλά αν είναι να χαλάσει δε θέλω... 2)να κόψω σωλήνα PVC στη μέση και να προσαρμοσω σε αυτον τις λάμπες. Και στις δύο περιπτώσεις θα χρειαστεί να βάλω αλλου το μπαλαστ. Αυτό που με ενδιαφέρει πολύ είναι να είναι ασφαλές γι αυτό ήθελα να βάλω διαφανο πλεξι ως προστατευτικό |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 20:31. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board