Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου (http://www.aquatek.gr/vb/index.php)
-   Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Κλάδεμα Hygrophila Polysperma (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=72360)

stephos 09-06-13 19:39

Κλάδεμα Hygrophila Polysperma
 
2 Συνημμένο(α)
Γεια σας φίλοι μου,

Μετά από 3 μήνες, ο μικρός κήπος μου έχει γίνει μικρή ζούγκλα και δεν είμαι σίγουρος αν αυτό είναι καλό. Σίγουρα δεν είναι για τα χαμηλότερα φυτά που δεν τα βλέπει πολύ το φως.

Επειδή έχω κάνει αρκετό ψάξιμο, βρίσκω 3 διαφορετικές γνώμες να ισοβαθμούν και ζητάω την άποψή σας για να επιλέξω την επικρατέστερη.

Οι επιλογές που βρήκα είναι:
1) Άστο έτσι όπως είναι για άλλους 3 μήνες και μετά κλαδεύεις
2) Κλάδεμα το στέλεχος λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια του νερού και ξαναφύτεμα.
3) Ξερίζωμα του παλιού φυτού, κόψιμο στο επάνω 1/3 και ξαναφύτεμα του νέου κλαδέματος.

Τα φυτά που έχουν θεριέψει είναι κυρίως Hygrophila, (Polysperma, Polysperma "Rosanervig" και Difformis, όλα stem plants).

Προσθέτω και 2 φωτογραφίες για καλύτερη εκτίμηση. Μπορεί τελικά αυτό που θεωρώ εγώ "ζούγκλα" να είναι το φυσιολογικό.

Ευχαριστώ.

sarpijk 09-06-13 19:46

Σιγουρα θελει ενα καλο κλαδεμα για να '' παρουν αερα'' και να ανανεωθουν τα φυτα σου. Θα μεγαλωσουν συντομα:). Αληθεια πες μας λιγο τι κανεις και εχεις τοσο καλη αναπτυξη? Co2 ? Ποσο φως?

nazgul 09-06-13 19:56

Τα φυτα θελουν κλαδεμα για να ανανεωνονται. Για τα συγκεκριμενα που ρωτας, τα κοβεις οπου θελεις και αυτα τα κομματια τα μεταφυτευεις διπλα.

Το κοκκινο φυτο στη μεση (ludwigia repens rubin μοιαζει), το εχεις μεσα στο pot? Βγαλτο και φυτεψε το.

j.p. 09-06-13 22:56

το 3 μου φαίνεται η χειρότερη επιλογή.

gianniwpopi 10-06-13 07:57

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από j.p. (Μήνυμα 770220)
το 3 μου φαίνεται η χειρότερη επιλογή.

Εγω το κανω αυτο ειδικά σε μερικά φυτα οπως η πολυσπερμα που όσο ψηλωνει πέφτουν τα κάτω φύλλα της και αδειάζει απο κάτω.

nazgul 10-06-13 09:35

Καλο ειναι γενικως να μην αφηνουμε φυτα ταχειας αναπτυξης οπως το polysperma να φτανουν μεχρι την επιφανεια του νερου, γι' αυτον ακριβως το λογο. Αναπτυσσεται το πανω μερος, κρυβοντας το φως στο κατω. Το αποτελεσμα ειναι να πεφτουν τα φυλλα στη βαση ή να μην ειναι υγιη.

Βεβαια, καθε ενυδρειο εχει τους ρυθμους του. Για παραδειγμα, αν θελει καποιος να γεμισει το ενυδρειο του με ενα φυτο, κλαδευει πολυ πιο συχνα, μεταφυτευοντας τις κορυφες.

j.p. 10-06-13 09:39

καθε φορα όμως που τραβάς τη ριζα, σικώνεις μονομιάς όλα τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν παγιδευμενα στο υπόστρωμα και αυτό σημαινει άλγες.

nazgul 10-06-13 09:45

Καλα, ο βυθος γενικως δεν ειναι και πολυ καλο να αναταρασσεται, βγαζοντας τις ριζες των φυτων. Μπορει να σηκωθει και αμμωνια.

stephos 10-06-13 12:03

Σας ευχαριστώ όλους για τις χρήσιμες συμβουλές.

Παράθεση:

nazgul
Το κοκκινο φυτο στη μεση (ludwigia repens rubin μοιαζει), το εχεις μεσα στο pot? Βγαλτο και φυτεψε το.
Ναι, ναι το ξέρω, μόλις το αγόρασα και περιμένω να καθαρίσω για να φυτέψω.
Alternanthera reineckii roseafolia είναι btw. Πίσω της ακριβώς είναι φυτεμένες οι Ludwigia repen rubin.

Παράθεση:

gianniwpopi
Quote:
Originally Posted by j.p.
το 3 μου φαίνεται η χειρότερη επιλογή.
Εγω το κανω αυτο ειδικά σε μερικά φυτα οπως η πολυσπερμα που όσο ψηλωνει πέφτουν τα κάτω φύλλα της και αδειάζει απο κάτω.
Ούτε και μένα μου αρέσει αυτή η ιδέα αλλά στο φορουμ του Tom Barr οι περισσότεροι λένε ότι όταν ΔΕΝ το κάνανε το μετανιώσανε πικρά. Δεν λένε όμως γιατί :confused:

Η αναμόχλευση του πυθμένα αποτρέπει και τυχόν υποβόσκουσες αναερόβιες διαδικασίες που αν εξελιχθούν μπορεί να έχουν χειρότερα αποτελέσματα. Έχει καθόλου βάση αυτό?

Ξεκίνησα με Excel για διοξείδιο αλλά άλλαξα αμέσως σε μπουκάλα σεβόμενος τα λίγα ψαράκια μου. Από τότε βέβαια έγινε ο χαμός της ανάπτυξης. Ως αρχάριος θα ήθελα να πω και στους υπόλοιπους αρχάριους ότι το CO2 τελικά είναι μονόδρομος για την σωστή λίπανση των φυτών. Από άλλη λίπανση εφαρμόζω το ΕΙ με τα υγρά λιπάσματα της Seachem προσαρμοσμένο (με μειωμένες δηλ αναλογίες) σε αλλαγές νερού 40% κάθε εβδομάδα. Προς το παρόν (3 μήνες + περίπου) την έχω γλυτώσει από τις άλγες πλην από λίγες μαυρίλες στα χαμηλά φύλλα των φυτών, οι οποίες όμως φεύγουν με λίγο τρίψιμο με τα δάκτυλα). Προσαρμόζω τις αναλογίες κάθε εβδομάδα μέχρι να τις εξαφανίσω τελείως.
Φωτισμός 2x15W T8 Grolux από τις 9:00 μέχρις τις 18:30 και 2x54W T5 Aquastar από τις 9:30 μέχρι τις 18:00. Το CO2 από τις 8:30 μέχρι τις 18:50.

Σας ευχαριστώ και πάλι.

j.p. 10-06-13 12:23

κοιτα αν 2 φορες την εβδομαδα στην αλλαγη νερού ανακατευεις σιφοναρεις και γενικά φροντιζεις να μένουν καταλοιπα που να συσσωρεύονται στο υπόστρωμα θα μπορούσε να έχει βαση.
η αλήθεια είναι πως κάποια στιγμή να αναγκαστεις πιθανα να ξεριζώσεις.
τα έχω δοκιμάσει και τα δυο, και προτιμώ το κλαδεμα και οχι το ξερίζωμα.

stephos 10-06-13 13:42

Θα δοκιμάσω και τα δύο. Σε ένα σημείο πρώτα προσεκτικά θα δοκιμάσω να ξεριζώσω και αν δεν έρθουν τα κάτω πάνω (κυριολεκτικά και μεταφορικά) θα πορευτώ αναλόγως.

Ό,τι και να κάνω θα ανεβάσω φωτό με το αποτέλεσμα.

stephos 13-06-13 22:48

2 Συνημμένο(α)
Λοιπόν το αποτέλεσμα ήταν να γίνει γενικός ...ξεριζωμός και να ξαναφυτευτούν τα νέα στελέχη με κάποιες αλλαγές στις θέσεις.

Αυτά που διαπίστωσα ήταν τα εξής:

Δοκίμασα στην μία πλευρά να κλαδέψω τις κορυφές και να αφήσω το παλιό φυτό να συνεχίσει την ανάπτυξή του. Όπως αναφέρατε και εσείς, επειδή οι κορυφές κρύβουν το φως, το υπόλοιπο φυτό ατροφεί. Μου έμειναν λοιπόν σκέτα "κοτσάνια" με πολύ λίγα φύλλα ψηλά στο στέλεχος που και αυτά αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να τα αφαιρέσω πάλι.

Από την άλλη πλευρά άρχισα το ξερίζωμα. Με πολύ προσοχή και προσέχοντας να μή μου "σπάσουν" οι ρίζες μέσα στον πυθμένα τις τράβηξα, τις μύρισα για τυχόν σημάδια σήψης και μετά πήρα φόρα και δεν άφησα τίποτα. Διάλεγα το πιο υγιές κομμάτι από το στέλεχος και ξαναφύτευα.

Η θολούρα που σηκώθηκε από την ανάδευση του πυθμένα, σε 1 ώρα είχε καθαρίσει από το φίλτρο, απλά άλλαξα το PolyWool την άλλη μέρα γιατί είχε στομώσει.

Μετά από 3 μέρες οι μετρήσεις μου ήταν φυσιολογικές
NH4/NH3 = 0
NO2 = 0
NO3 = 10
phosphates = 0,03
ph = 6,6 (αυτό συνήθως είναι 7,0 με 7,5 δεν ξέρω γιατί έπεσε τώρα)
GH = 10
KH = 3,5 (μόλις πρόσφατα διάβασα στο φόρουμ ότι αυτό το ρίχνουν τα σαλιγκάρια, δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό αλλά το αφήνω έτσι)
Θερμοκρασία = 25 - 26 C
TDS = 215 (και αυτό είναι συνήθως χαμηλότερο περίπου στο 180-190)

και οι σχετικές φωτό από τις ίδιες γωνίες με αυτές πριν το κλάδεμα.


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 16:24.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board

Page generated in 0,01615 seconds with 10 queries