Ξαφνικη Αρρωστια Μονομαχου
Καλησπερα. Οπως λεει και ο τιτλος εχω εναν μονομαχο ο οποιος αρρωστησε ξαφνηκα μετα απο μια αλλαγη νερου. Να τονισω οτι ηταν μεγαλη αλλαγη. Τα ''γυαλλησα'' ολα! ;) Δυστηχως μετα απο αυτο ο μονομαχος μου αρχησε να καθεται κατω στον μπατο. Εχω παρατηρησει οτι εδω και 4 μερες που το κανει αυτο δεν τρωει καθολου και η κοιλια του φουσκωνει χωρις λογο. Τι ειδους αρρωστια ειναι αυτη? Αντιμετωπιζεται? Πριν ηταν περδικι !!! Μια βοηθεια παρακαλω.
Edit: Τον εχω σε ενυδρειο 120 lt μονο του με φυτα και θερμοστατες,τα παντα. |
Ποτέ δεν αλλάζουμε όλο το νερό, είναι λάθος, το νερό που έβαλες είχε την ίδια θερμοκρασία με το νερό που υπήρχε πριν, μια φωτογραφία θα βοηθούσε.
|
Παράθεση:
|
|
-Να υποθεσω οτι καθαρισες και το φιλτρο? Ποια ακριβως διαδικασια ακολουθησες?
-Μετρησεις εχεις κανει μετα την αλλαγη νερου? -Ποια ηταν η θερμοκρασια της αλλαγης νερου και η θερμοκρασια του ενυδρειου? -Κατι αλλο στην ολη διαδικασια της αλλαγης, που μπορει να προκαλεσε προβλημα? |
Παράθεση:
1. ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΓΚΟΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: 1 m πλατος x 45 cm υψος 2. ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: 2 χρονων 3. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (ΑΡΡΩΣΤΟΥ) ΨΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ: 20/4/2013 4. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ (ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ): 25-26 σταθερα 5. ΨΑΡΙΑ (ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ): 1 μονομαχος 6. ΑΣΠΟΝΔΥΛΑ (ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ):- 7. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΝΕΡΟΥ (ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ): - 8. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΝΕΡΟΥ: Καθε 15 μερες 70% αλλαγη νερου 9. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΕΡΟΥ: 24/5/2013 (μεγαλη αλλαγη νερου) 10. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΑΪΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ: 2 φορες την ημερα πρωι βραδυ 11. ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:- ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ 1. ΝΕΡΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: pH: KH: GH: ΝΗ3 (αμμωνια): ΝΟ2(νιτρώδη): ΝΟ3(νιτρικά): 2. ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ: ΣΤΙΚΣ: Ηλεκτρονική: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ 1. ΨΑΡΙ(Α) ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ: Μονομαχος 2. ΔΕΡΜΑ:Μαυρο 3. ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΨΑΡΙΟΥ:Πολυ χαμηλη... 4. ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ (πχ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ, ΔΙΑΦΑΝΗ, ΧΡΩΜΑ):Δεν θυμαμαι. Τελευταια φορα ηταν κοκκινα. Εχει να φαει 5 μερες... 5. ΑΝΑΠΝΟΗ (ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ή ΑΥΞΗΜΕΝΗ):Κανονικη 6. ΤΡΕΦΕΤΑΙ? ΕΧΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΕΞΗ? :Καθολου 7. ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Πριν 3 μερες 8. ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Εχουν σηκωθει τα λεπια, εχει φουσκωσει η κοιλια του ενω δεν τρωει ,εχει πολυ μικρες γρατζουνιες πανω στο κεφαλι. ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΣΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 1. ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ: Sera Γενικο. Μου εχουν δωσει 1 μπλε και ενα κοκκινο να βαζω 1 κουταλια της σουπας τη μερα 2. ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: 3. ΧΡΟΝΟΣ ΧΡΗΣΗΣ: 4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Δε ειδα καμια. 5. ΧΡΗΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ? :- 6. ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΕΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ: 7. ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:- ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1. ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ? :Ετσι και αλλιως μονος ειναι εκει μεσα. 2. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ? :- 3. ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:- |
Με τι καθαρισες το ενυδρειο?
|
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Με βάση τη φόρμα που συμπλήρωσες: Δεν έχεις μετρήσεις στο ενυδρείο Το φίλτρο σου είναι στρωμένο? Σε τι θερμοκρασία είναι το νερό που βάζεις κατά την αλλαγή? (δεν το έχεις συμπληρώσει, γι αυτό ρωτάω) Το ενυδρείο τρέχει 2 χρόνια. Τι ψάρια είχε πριν? Εγινε αλλαγη ψαροσύνθεσης για κάποιο λόγο? Ανέβηκε η θερμοκρασία αυτές τις μέρες λόγω ζέστης? Οι αλλαγές που κάνεις είναι μεγάλες και σε μεγάλο χρονικό διάστημα Συνήθως αλλάζουμε το 30% ανά εβδομάδα, με νερό της ίδιας θερμοκρασίας Δεν διάβασα κάτι για αντιχλώριο.Χρησιμοποιείς σε κάθε αλλαγή νερού? |
Παράθεση:
|
Με λιγα λογια, καθε 15 μερες το ψαρακι σου αγχωνεται απο τις αλλαγες που κανεις μεσα στο ενυδρειο. Δεν τις κανουμε ετσι τις αλλαγες. Πρεπει να γινονται χωρις να ανακατευουμε ολο το ενυδρειο και να αποδυναμωνουμε τον οργανισμο των ψαριων μας, αγχωνοντας τα.
Μετρησεις δεν κανεις, οποτε πιθανο το φιλτρο να μην ειναι στρωμενο καν. Η οψη του ψαριου, οπως το περιγραφεις, μου φερνει στο μυαλο το συμπτωμα Dropsy. |
Οταν λες πλενεις τι πετρες τι εννοεις? Με καποιο καθαριστικο?
|
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Δεν έχω μεγάλη εμπειρία από ασθένειες ψαριών, ίσως μια φωτογραφία θα βοηθούσε να την δουν και οι πιο έμπειροι, αλλά ακόμη και στρωμένο φίλτρο να έχεις οι αλλαγές που κάνεις είναι λάθος. Μεγάλη ποσότητα νερού και ανά 15 μέρες :-( Αντιχλώριο? |
Παράθεση:
------------------------- Παράθεση:
|
Παράθεση:
Χωρίς μετρήσεις δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τπτ Αν έχεις Αμμωνία...το ψάτι σου καίγεται αργα και βανανιστικά Αν ανεβάζεις Νιτρικά επειδή κάνεις αργές αλλάγες νερού...το αρρωσταίνεις Προμηθεύσου τεστ...αλλά αν είναι dropsy δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει... ------------------------- Παράθεση:
Περίμενε τους πιο έμπειρους μήπως βοηθηθεί το ψαράκι...:-( |
Φωτογραφια για αρχη, μια απο πλαγια και μια οπωσδηποτε απο πανω για να φανει αν ειναι dropsy.
Για να σωθει μετα, πρεπει πρωτα να αλλαξουν σχεδον οοοολες οι ρουτινες και βλεπουμε. |
Παράθεση:
------------------------- ------------------------- ------------------------- Παράθεση:
|
Ανεμενε κι αλλες γνωμες πριν κανεις οτιδηποτε, για αρχη!
Εμενα μου φαινεται για drospy(υδρωπικια). Το drospy δεν ειναι ασθενεια ουσιαστικα, ειναι συμπτωμα καποιας εσωτερικης βλαβης. Την αιτια δεν την ξερουμε, αλλα σιγουρα μπορουμε να υποθεσουμε οτι δεν γινονταν ολα καλα, οπως μας ειπες παραπανω. Ειναι πολυ υπουλη η κατασταση και δυσκολα εχει αποτελεσματα η θεραπεια, αλλα πιστευω αξιζει τον κοπο να δωσεις μια ευκαιρια στον ψαρουλι. Θα το εβαζα σε ενυδρειο-καραντινα και θα εκανα θεραπεια με esha 2000 για αρχη, δεν θα προχωρουσα σε δυνατη αντιβιωση. Διαβασε διαφορα θεματα να ενημερωθεις καλυτερα και αναμενε και αλλες αποψεις. Μην παιρνεις μια γνωμη μονο. |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
κανείς δεν μπορεί να κάνει διάγνωση, το πρήξιμο μπορεί να είναι πολλά. άσ το νηστικό μια δυο μέρες και προσπάθησε να φάσει ζεματισμένο και ξεφλουδισμένο αρακά και παρακολούθησέ τον. βάλε όταν μπορέσεις μια φωτογραφία και πάρε τεστς είναι απαραίτητο. περαστικά να είναι |
απορω γιατι σου φαινεται "ξαφνικο".dropsy ειναι και μαλιστα προχωρημενο.αφου εχουν σηκωθει και τα λεπια κιεχει γινει σαν κουκουναρι το ψαρι. πρεπει να μπει σε καραντινα κ να του κανεις την καταλληλη θεραπεια.λεω σε καραντινα γιατι ειναι πολυ πιθανο να επηρεαστει σοβαρα η βιολογια του φιλτρου σου απτην αντιβιωση (αν τελικα ειναι στρωμενο).
κανε μια αναζητηση στα θεματα εδω μεσα για το dropsy η/και περιμενε να σου πουνε κιεδω ποια θεραπεια να του κανεις.κανε μια προσπαθεια να του δωσεις την ευκαιρια που πρεπει,αλλα οι πιθανοτητες ειναι να μη ζησει το ψαρι.ποτε δεν ξερεις ομως. "ασχετα" απο αυτα,οι ρουτινες σου ειναι λαθος,οι αλλαγες σου εχουν επισης σοβαρα λαθη,το ταισμα ειναι επισης ασχημο αποτι κταλαβαινω(γραφεις οτι εχει να φαει 5 μερες),μετρησεις δεν κανεις,το φιλτρο δεν ξερουμε αν ειναι στρωμενο,και στρεσαρεις το ψαρι καθε 15.επισης αμφιβαλω σοβαρα οτι υπαρχει μονο ενας μονομαχος σε ενυδρειο αρχαριου με μηκος 1 μετρο.αλλα ακομα κιαν ειναι ετσι,ε μονο ρολοι δεν το λες αυτο.διαβασε καλα τα υπομνηματα στους αρχαριους και διαβασε επισης καλα το προφιλ του ψαριου σου(και των υπολοιπων αν εχεις)στις αναλογες κατηγοριες του φορουμ. επισης μην εμπιστευεσαι κ πολυ τις συμβουλες του φιλου σου που ειχε το οσκαρ στα 160(?)λιτρα...δε γραφεις ολες τις διαστασεις(μηκος,πλατος,υψος) υ.γβλεπω και λιγο φινροτ απο κατω στο πτερυγιο η μου φαινεται;... |
φιλε μου δεν ξερω για αυτη την αρρωστια εχω ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ να την δω στα ενυδρεια μου το θεμα ειναι πως με την αλλαγη που εκανες αναταραξες την βιολογια του ενυδρειου σου και συν το στρεσ που επαθε το ψαρακι θα ειχε λογικα για μενα αυτο το αποτελεσμα εγω στη θεση σου θα ζηταγα μπολι για να στρωσει οσο πιο γρηγορα το ενυδρειο,θα αφηνα το ζωντανο 2 μερες νηστικο,σε 2 εβδομαδες θα εκανα αλλαγη το 40/100 και τελος ανεβασε καμια φωτο του μονομαχου ωστε οι πιο εμπειροι να δουν τι αρρωστια εχει για να παρεις το καταλληλο φαρμακο!!!
|
Παράθεση:
------------------------- Παράθεση:
|
Παράθεση:
|
ειναι αδυνατο να γνωριζω την ηλικια του καθενος που ποσταρει σε ενα φορουμ.το ποστ μου δεν το εκανα με διαθεση αμφισβητησης,αλλα εγραψα αυτα που προσεξα οτι ειναι τα λαθη σου και που ισως(πολυ πιθανα)προκαλεσαν την ασθενεια.ισως να τα ειπα λιγο αποτομα,αλλα αυτο δε σημαινει οτι δεν επρεπε να τα πουμε.
αποδω μεσα περναει κοσμος κ κοσμακης.αλλοι εχουν διαθεση νακουσουνε κ αλλοι οχι. εφοσον λες οτι εχεις μονο ενα ψαρι στο ενυδρειο κ επιμενεις δεν εχω λογο να μη σε πιστεψω.και σωστα εκανες κ το εβαλες μονο του.αλλα αν διαβασεις λιγο τα θεματα εδω μεσα θα δεις οτι ειναι πολυ σπανιο να συμβει.αρα ειναι λογικο να σκεφτω πρωτα αυτο που ειπα κ οχι αυτο που λες οτι ισχυει;)ειδικα οταν καποιος λεει οτι ολα δουλευουν ρολοι αλλα δεν κανει ουτε μετρησεις. οπως κ ναχει,τα λαθη που σου επισημαναμε κιεγω κ οι υπολοιποι,θα πρεπει να τα διορθωσεις.δεν εχω υπολογιστη τωρα κ ειναι πολλα να στα γραψω,αλλα με λιγο ψαξιμο εδω μεσα θα βρεις απαντηση σε ολα. πρεπει να παρεις τεστ οπωσδηποτε ομως,η εστω να πας να σου κανουν τις μετρησεις σε μαγαζι,γιατι μαντευοντας δε γινεται δουλεια;) |
καλημέρα, κι εγώ τώρα πρόσεξα που έχεις αναρτήσει την φωτογραφία.
dropsy μοιάζει δυστυχώς με όλα τα συμπτώματα. μην αγχώνεσαι και μην τα βάζεις με τον εαυτό σου. προέχει να κάνεις μια προσπάθεια να σώσεις την ζωή του ψαριού σου. είναι αρκετά δύσκολο. ταυτόχρονα να ξανασκεφτείς και να συζητήσεις μαζί μας όλες τις κινήσεις σου να εντοπίσεις τυχόν λάθη. δεν σημαίνει αυτό οτι η ασθένεια προέρχεται απαραίτητα από λάθος σου. μπόλι αν ψάξεις, να προμηθευτείς από υγιές ενυδρείο κάποιου χομπίστα ή φίλου σου. μπόλι λέμε το "βρώμικο" ωφέλιμο υλικό του φίλτρου μας. ποτέ από πετ σοπ. τι θα έκανα εγώ, έχοντας πίσω μου μια άτυχη προσπάθεια μ αυτή την αρρώστια. αγοράζεις τεστς για το νερό. αγοράζεις αν δεν έχεις αντιχλώριο ( θα γράφει water conditioning ή κάτι τέτοιο) αγοράζεις epsom salts (επταένυδρο άλας του θεικού μαγνησίου) από κεντρικό φαρμακείο μόνο. να είναι καθαρό χωρίς αρωματικά. είναι φθηνό το πουλάνε με το κιλό . κάνεις τεστς στο υπάρχον νερό κάνεις μια αλλαγή νερού γύρω στο 30-40% ανάλογα τι θα δείξουν και τα τεστς αν έχεις αμμωνία ή όχι. παίρνεις σ ενα μικρό δοχείο νερό από το ενυδρείο και διαλύεις 1 κοφτή κουταλιά της σούπας για κάθε 40λ νερού του ενυδρείου σου epsom salts και αργά αργά τα προσθέτεις στο ενυδρείο. μας ενημερώνεις πως πάει και βλέπουμε. για τις ενέργειες και για την δοσολογία ας πει και κάποιος άλλος. τώρα λες το ενυδρείο λειτουργεί δύο χρόνια και το ψαράκι αυτό μπήκε τον απρίλη φέτος. πριν εννοείς οτι λειτουργούσε με το όσκαρ του φίλου σου? το όσκαρ βγήκε υγιές από το ενυδρείο? αν ναι πότε βγήκε το όσκαρ και πόσες μέρες πέρασαν για να μπει ο μονομάχος? για να δούμε αν και πως συντηρήθηκε η βιολογία του φίλτρου στο ενδιάμεσο γίνονται αυτές οι ερωτήσεις. σκέψου μήπως τον παρατάιζες και επίσης πες μας τι τον τάιζες για τις αλλαγές έχουν συζητηθεί αρκετά, αν δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι τα μπουκαλάκια που έχεις, βγάλτα μια φωτό να τα δούμε μην αγοράζεις καινούργια αν κάνουν. για την ασθένεια ενός ψαριού μπορεί να είναι πολλές οι αιτίες, το ταλαίπωρο παρελθόν του, η ιδιοσυγκρασία του, οι συνθήκες του ενυδρείου σου και άλλα. μην το βάζεις κάτω. θα κάνεις την προσπάθεια και βλέπουμε όλα να πάνε καλά ------------------------- μαζί γράφαμε kgf12345 |
με τοσο αραιες και μεγαλες αλλαγες,και πιθανοτατα με νερο διαφορετικων παραμετρων,ειναι πιθανο να σκοτωσες μεχρι και τη βιολογια του φιλτρου.επισης αν ριχνεις τωρα φαρμακα,δες στις οδηγιες αν σκοτωνουν τη βιολογια (βακτηρια) σε τετοια περιπτωση πρεπει να κανεις καθημερινες μικρες αλλαγες.για αυτο ηταν χρησιμοτερη η καραντινα.
|
Και προμηθευσου άμεσα αντιχλωριο...
|
Λοιπον, κατ αρχας δε χρειαζεσαι ουτε μικρες καραντινες ουτε τιποτα αλλο απο ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΣΩΣΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.
Με αυτο εννοω: 1. ΧΑΜΗΛΗ ροη 2. σταδιακο χαμηλωμα σκληροτητας 3. σταδιακο χαμηλωμα ph 4. προσθηκη catappa 5. χαμηλο φωτισμο 6. πολυ λιγο ταισμα (σχεδον καθολου) με πολυ καλη ποιοτητα τροφης υψηλης περιεκτικοτητας σε ζωικες πρωτεινες (ισως κατεψυγμενα ή μια πολυ καλη staple food) 7. ηρεμια Αν η αλλαγη δεν επεφερε δραματικη αλλαγη συνθηκων ισως δε φταιει αυτο. Το φιλτρο σε αυτα τα λιτρα σιγουρα δε φταιει αν πλυθηκε, εκτος κι αν ταιζεις με τη σεσουλα Η περιπτωση ειναιο πολυ δυσκολη, αλλα ΙΣΩΣ και να ειναι απο τις ελαχιστες περιπτωσεις που η κατασταση σωζεται, φτανει να φτιαξεις τις συνθηκες σου, και να τις κρατησεις επειτα ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ------------------------- ΥΓ Να προετοιμαζεις το νερο των αλλαγων σου για τουλαχιστο 24 ωρες και μπορεις να αποφυγεις το αντιχλωριο. Γενικα μη ριχνεις καμια χημικουρα μεσα στο νερο σου, εκτος απο φυσικα υλικα (τυρφη, καταππα κτλ) καλο ειναι επισεις να προμηθευτεις μια οσμωση |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 06:57. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board