Διακόσμηση-Ξύλα
Καλημέρα/καλησπέρα,
Διάβασα κάπου ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω για διακόσμηση μέσα στο ενυδρείο αποξηραμένα ξύλα που μπορώ να συλλέξω μόνος μου. Πήρα λοιπόν φαλάγκι παραλίες και ποτάμια κ βρήκα μερικά αρκετά όμορφα κομάτια. Τα κράτησα μέσα σε μια λεκάνη με νερό για 4 βδομάδες περίπου, στην συνέχεια τα έβρασα, αλλά όταν πήγα να τα τοποθετήσω στο ενυδρείο ανακάλυψα ότι επιπλέουν. Πρέπει να βάλω βαρίδια ή τελικά τα ξύλα δεν ήταν αποξηραμένα; Επίσης πρέπει να τα λουστράρω πριν τα τοποθετήσω στο ενυδρείο; Αν δεν τα λουστράρω υπάρχει πρόβλημα για την ποιότητα του νερού; |
Απο που τα μαζεψες?
Τα πιο πολλα ξυλα σαπιζουν μετα το περας καπιου χρονου με ολα τα γνοστα επακολουθα. Εξερεση ειναι μερικα οπως οι ριζες mopani. Παράθεση:
Παράθεση:
Θα τα δεσεις στις ακρες τους με πετρουλες και οχι βαριδια και θα εισαι οκ. :wink: |
Μη χρησιμοποιείς τέτοιου είδους ξύλα ..... πάνε και
αγόρασε ''μοπάνι'' ή ''μαγκρόβεν'' απο κάποιο PET-SHOP , διότι τα ξύλα ειναι ΚΑΚΟ ΠΡΑΜΑ αν δεν είναι τα σωστά !!!!!! ΔΕΝ ΤΑ ΔΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ . |
Παράθεση:
Παράθεση:
ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΑΠΑΝΤΙΣΟΥΜΕ... :evil: :evil: Οσο για της πετρουλες ειναι δοκιμασμενο και πιανει και φυσικα για τιχον περερμινια δεν ενοω ασβεστολιθικες ουτε καμια κοτρονα.. :twisted: Πολλα mopani τιχενει και επιπλεουνε.... 8) |
Παράθεση:
|
Το εχουμε ξανα πει , μονο τα τροπικα ξυλα και ριζες δεν σαπιζουν μεσα στο νερο , ολα τα αλλα σαπιζουν με ασχημα αποτελεσματα μεσα στο ενυδρειο .
|
Ο Σωτήρης έχει δίκιο koko, ψάξε στο board και θα βρεις τι ιστορίες είχαμε γράψει σε ανάλογες διαδικασίες.
Το κόλπο που λέει ο/η tan όντως είναι πρακτικό αν βιάζεσαι να τα βάλεις μέσα (που δεν υπάρχει λόγος) ή αν δεν επιπλέουν γενικώς (πράγμα που δεν συμβαίνει σε αυτά που είναι τροπική προέλευσης). Η μόνη περίπτωση που έχω δεί με επιτυχημένη επεξεργασία τοπικού ξύλου είναι της κληματαριάς. Η διαδικασία όμως είναι περίπλοκη, την ξεχνάς αν δεν είσαι χημικός ή να ξέρεις απο αυτά. ϊσως να έχει άρθρο στο site του Γιώργου εδώ : http://www.malawicichlidhomepage.com |
Παράθεση:
Αν τα ξύλα που βρήκα τα περάσω με λούστρο κατάλληλο για ενυδρείο; Σαπίζουν πάλι; |
Δεν θα το συνηστουσα , γιατι εαν μεινει ενας μικρος πορος και παρει μεσα νερο , φανταζεσε τι θα γινει ;;;;
Αστο καλυτερα και βαλε κατι δοκιμασμενο μεσα , γιατι οπως εχει πει καποιος κατι πολυ σοφο "ευκολα βαζεις κατι μεσα στο ενυδρειο , το δυσκολο ειναι να το βγαλεις" και δεν ενοουσε μονο αντικειμενα αλλα και τις συνεπειες τους . |
Άν τελικά το ξύλο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε επιπλέει, υπάρχει ένας τρόπος να το βυθίσουμε σχετικά εύκολα.
Τα ξύλα όταν είναι ξερά έχουν μέσα θύλακες που συγκρατούν αέρα. Το ήδη μουσκεμένο ξύλο το βράζουμε για λίγα λεπτά , και στη συνέχεια αμέσως όπως είναι καυτό ακόμα , το βυθίζουμε σε κρύο νερό. Με το βράσιμο ο αέρας που υπάρχει μέσα διαστέλεται και μέχρι ένα ποσοστό βγαίνει βίαια προς τα έξω . Με το βούτηγμα στο κρύο νερό , ο όποιος αέρας παρέμεινε μέσα στο ξύλο αρχίζει να συστέλλεται και το νερό σπεύδει να γεμίσει τα κενά. Μήν απογοητευτείτε αν το ξύλο επιπλέει ακόμα , θέλει ίσως και 4 ώρες να επανέλθει η θερμοκρασία του και να βυθιστεί. ΄Το δοκίμασα δύο φορές με επιτυχία . Καλή τύχη σε όποιον το επιχειρήσει. |
Τελικά δεν έβαλα μέσα ξύλα διότι αφού τα είχα στο νερό για κανά μήνα και μετά τα έβγαλα στον ήλιο για να ξεραθούν και άλλο, τελικά τα έπιασε κάποιο σκουλήκι. Το κατάλαβα από τα τρίματα/ρινίσματα στο πάτωμα. Φυσικά δεν επιχείρησα καν να τα τοποθετήσω στο ενυδρείο και απογοητεύτηκα οπότε δεν πήγα να μεζέψω άλλα.
Σαν διακόσμηση έχω μόνο βράχους τώρα και κανα δυο φυτά μέχρι στιγμής. Κοντά στην πόλη μου έχει πολλές κληματαριές, οπότε σκέφτομαι να πάω να μαζέψω ρίζες όταν έρθει η εποχή του ξηλώματος....(δεν ξέρω πότε είναι). Αφού συμβουλευτώ ένα συνάδελφο χημικό που έχω για την διαδικασία πετυχημένης αποξήρανσης θα τα τοποθετήσω μέσα. |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 19:35. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board