Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου (http://www.aquatek.gr/vb/index.php)
-   Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=19)
-   -   Ηλεκτρολογική Βοήθεια: τα'παιξε το balast..? (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=44909)

aquaman 19-10-10 17:44

Ηλεκτρολογική Βοήθεια: τα'παιξε το balast..?

Στο φωτιστικό μου με 2 Χ dimming ballast της OSRAM, προσεξα σήμερα ότι 2 από τις 4 λάμπες δεν άναψαν. Άνοιξα και είδα ότι πήγαινε κανονικά ρεύμα τόσο στο αντίστοιχο μπάλαστ, όσο και στους ακροδεκτες που πηγαίνουν στις λάμπες. Το μπάλαστ ήταν λίγο ζεστό - όχι όμως τοσο όσο το άλλο που δουλευε κανονικά.

Εκεί που σκεφτόμουν ότι ίσως μια λάμπα κάηκε και έσβυσα το φως να την αλλάξω, άνοιξα ξανά το διακόπτη, και άναψαν κανονικά οι λάμπες!

Αναβόσβυσα ξανά τα φώτα/ όλα κανονικά - δεν μπόρεσα να ξανακάνω να συμβεί το πρόβλημα.

Τι γίνεται ρε παιδιά; Υπάρχει περίπτωση να φταίει καμμιά λάμπα που είναι κοντά στο τέλος της ζωής της;

Ή είναι κλασικό failure mode του ballast να κάνει τέτοια παιχνίδια όταν έχει χαλάσει; Το ballast το έβαλα την περασμένη άνοιξη περίπου, οπότε είναι καινούργιο πράμα... και το χρυσοπλήρωσα το άτιμο...

Γιαννης Μ5 19-10-10 17:51

Εγω θα κοιταζα τα ακροφυσια..Αν ειχε προβλημα το μπαλαστ δεν θα ξανααναβε.

aquaman 19-10-10 19:15

Τα σκέφτηκα τα ακροφύσια, και τα πίεσα/έπαιξα λίγο αλλά δεν έγινε τίποτε. Μόνο όταν έσβυσα/άναψα ξαναρχισε να δουλεύει.

kingrim 19-10-10 21:21

τα μπαλαστ ειναι ηλεκτρονικα μπορει να καποιο τρανζιστορ να ειχε μεινει σε λαθος κατασταση οταν το εσβησες εκανες ρεσετ ;)

aquaman 20-10-10 06:10

Αν είναι έτσι, και το ξανακάνει πάω για αλλαγή μπαλαστ δηλαδή... :-(

paco 20-10-10 07:08

δες στο διακοπτη τις ενωσεις

almost 20-10-10 07:33

Αν δεν πατάει καλά η 1 λάμπα, δεν ανάβει ούτε η άλλη (για το QTI μιλάω γιατί την έχω πάθει).
Οπότε :ή κούνησες τη λάμπα και όλα καλά ή σε κάποια λάμπα κοντεύουν οι ώρες της (το παίζει intelligent και δεν δίνει ρεύμα αν δει ότι η λάμπα δεν είναι σε καλή κατάσταση).
Το καλό με τα ηλεκτρονικά είναι ότι ή δουλεύουν ή δεν δουλεύουν (δυαδική λογική 1 ή 0) οπότε μάλλον ήταν "αστοχία" της στιγμής.

aquaman 20-10-10 09:14

Τον είδα το διακόπτη - φαίνεται ΟΚ - και δίνει και στα 2 μπάλαστ μέσω κλέμας. Και η κλέμα ΟΚ - όλα σφιχτά, και παροχή ΟΚ και στα 2 μπάλαστ.

Θα δω κι αυτό που είπατε με το αν πατάνε καλά οι λάμπες.

Βασικά μέτρησα με βολτάμετρο όλες τις επαφές στα 2 μπάλαστ, και τώρα του την έχω στημένη, να δω αν/τι θα αλλάξει κάποια τάση την επόμενη φορά που θα παρουσιαστεί το πρόβλημα....

Neoklis 20-10-10 09:17

Για μπαλαστ αν καποια στιγμη θελεις να αλλαξεις, ψαξε να βρεις τα ELT.
Ειναι πολυ πιο φθηνα απο οτι τα OSRAM.

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 01:01.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board

Page generated in 0,01084 seconds with 10 queries