Δεν πάνε καλά τα φυτά...
Λοιπόν, τα φώτα σας...:
Σε νέο ενυδρείο (διατηρώ 0 ψάρια και 3mg/L αμμωνία) έχω μερικά φυτάκια τα οποία δεν πάνε καλά. Συγκεκριμένα: 1) Μια ντοματια (h. difformis) της οποίας τα φύλα άρχισαν να γίνονται καφέ και να αποσυντίθενται (τα χαμηλότερα - τα ψηλότερα είναι καλούτσικα, αν και όχι τόσο ζωηρό πράσινο). 2) Μια ludwigia repens της οποίας τα ψηλά φύλα χάνουν το χρώμα τους - έχουν γίνει ανοιχτό πράσινο/κίτρινο, ενώ τα χαμηλότερα φύλα σκουραίνουν προς το καφέ, με καφέ στίγματα και καφέ περιφέρεια. Τα παραπάνω είναι στο ενυδρείο 8 ημέρες. 3) κάτι ανούμπιες και εχινόδωρους που μπήκαν πριν 2μέρες - αυτά είναι καλά, ακόμα. Τώρα, οι παράμετροι του ενυδρείου είναι οι εξής: Είναι Rio 180 με μαμίσιες λάμπες Τ5 / reflectors. Από λίπασμα έπεσε 1/2 δόση Flourish πριν 4 μέρες, 1 δόση Seachem Potasium. Κάθε μέρα μπαίνει και Nitrivec για το στρώσιμο. Τα φώτα ανάβουν 11 ώρες/μέρα, η θερμοκρασία είναι στους 27,5. Χτες είπα να κάνω τεστ στο νερό μου, και βγήκαν τα εξής: NH3/4: 3mg/L No2: 0.5mg/L No3: 20mg/L Fe: 0.5mg/L P: 0.15mg/L (το χαμηλότερο στην κλίμακα - τεστ Sera). PH (αυτό είναι με στικ): 7,8-8 (κάπου εκεί το βλέπω το χρώμα του). Διάβασα τον γνωστό πλέον "οδηγό διάγνωσης" για τα φυτά αλλά έχω χαθεί λίγο. Μήπως είναι έλλειψη Καλίου (δεν έχω τεστ για να το μετρήσω); Σκέφτομαι μήπως ειναι και μηδενικά τα Φωσφορικά μου (οπότε λείπει φωσφορος), απλά το τεστ της Sera έχει σαν μικρότερη τιμή το 0.15? Τα παραπάνω νούμερα "λένε" κάτι; Μήπως φταίει η αμμωνία που έχω στο νερό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων... |
Μηπως πρεπει να περιμενεις λιγο να προσαρμοστουν.Επειδη ειναι σκληρα φυτα και τα δυο ειδικα η difformis
|
μηπως πρεπει να προσθεσεις δυοξειδιο?στον πατο εχεις χαλικι??για να στωθει πιο γρηγορα το ενυδρειο γιατι δεν παιρνεις λιγη βρωμια απο καποιο υγειες ενυδρειο για να εισαι οκ??
|
Βασικά σταμάτα τώρα τα λιπάσματα! εκτός και αν θέλεις να κάνεις καλιέργεια άλγης!
Δώσε λίγο χρόνο στα φυτά. |
και μείωσε το φως
|
Ευχαριστώ για τις προτάσεις παιδιά. ΟΚ - Τα λιπάσματα τα έριξα μια και από τότε δεν ξαναρίχνω.
Στον πάτο έχει χαλίκι χαλαζιακό, διαμέτρου 1-1,5χιλ (περίπου). Διοξείδιο δεν έχω. Παράθεση:
Παράθεση:
|
μπορω να σου δωσω εγω απο το 75αρι μου στο οποιο δεν ειχα κανενα προβλημα ουτε απο θανατους ψαριων ουτε με τα φυτα...
|
σου στέλνω πμ!
------------------------- Τελικά το μαύρισμα στα φύλα πρέπει να είναι άλγη. Δοκίμασα να τρίψω ένα με το χέρι και καθάρισε. Από την υφή νομίζω ότι είναι BGA μόνο που δεν είναι πράσινο αλλά κατάμαυρο. Τα λιπάσματα τα έχω σταματήσει. Πρέπει να το καθαρίσω με το χέρι από τα φυτά, ή να το αφήσω και θα φύγει μόνο του με σωστές συνθήκες νερού/φωτισμού; |
αυτη η μαυρη αλγη νομιζω οτι βγαινει συνηθως οταν ειναι καινουριο το ενυδρειο.αν δεν το κανεις με το χερι θα την καθαρισουν τα ψαρια οταν βαλεις.
|
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=15972
δες και αυτο το link μπορει να βοηθειση για την αλγη Και στο κατω κατω τοσο κοπο εκανε ο μαριος για να μας ενημερωσει :D:D:D:D:D:D:D:D:D |
|
Παράθεση:
Δεν είναι τριχοειδής (Black beard) σίγουρα. Στην αρχή νόμιζα ότι το φύλο "ξεράθηκε" και μαύρισε, αλλά τρίβοντάς το ελαφρά είδα ότι η μαυρίλα εφυγε και απο κάτω ήταν ΟΚ. ------------------------- Παράθεση:
|
Μήπως;;;;
Η συγκεκριμένη φωτογραφία μήπως βοηθάει καθόλου στην αναγνώριση;
http://www.aquatek.gr/vb/attachment....1&d=1221390178 |
Όχι ιδιαίτερα (είμαι και κρυωμένος και τα χάλια μάτια μου βλέπουν χειρότερα) αλλά μάλλον μιλάμε για την άλγη των φρέσκων ενυδρείων οπότε!!
Υπομονή και θα φύγει αφού κάνει τον κύκλο της. |
Παράθεση:
ΥΓ : Περαστικά σου φίλε PascM. Χτύπα κανένα τσαγάκι...:smt045 |
Παράθεση:
[Επειδή το ενυδρείο είναι νεοστημένο και δεν έχει στρώσει καν ακόμα μήπως πρέπει να πετάξω τα φυτά που προσβλήθηκαν και να αρχίσω απ'την αρχή;] |
Φίλε aquaman μου φαίνεται ότι έμπλεξες. Όπως και εγώ δηλαδή.
Κατ' αρχήν δες αυτό το link : http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=25939 Εγώ από την εμπειρία μου θα σου έλεγα να το ξαναστήσεις από την αρχή πετώντας όλα τα προσβλημένα φυτά. Σε εμένα εμφανιζόταν και στις πέτρες και στα τοιχώματα του φίλτρου. Σε εσένα είναι μόνο στα φυτά; Εγώ όμως επειδή είμαι λίγο πόντιος στην καταγωγή :D και έχω αρκετη υπομονή και επιμονή διάλεξα τον δύσκολο δρόμο. Λοιπόν ξεκίνα αφαιρόντας τα φύλλα που έχουν πολύ μαυρίλα. Ίσως και ολόκληρο φυτό αν χρειαστεί. Συνέχισε με όσο το δυνατόν συχνότερες μικρές αλλαγές νερού. Εγώ να φανταστείς έκανα αλλαγές κάθε δύο με τρεις μέρες. Είχα βαρεβεί να πηγαινοφέρνω κουβάδες με νερό :smt045 Εννοείται ότι σταμάτησα να ρίχνω οποιοδήποτε λίπασμα. Έτσι κι αλλιώς είχα πλέον εύκολα φυτα, τα δύσκολα δεν αντέξαν την μαυρίλα. Αυτό το συνέχισα για τρεις εβδομάδες και τα πράγματα βελτιώθηκαν αισθητά. Όμως δεν μπορώ να πω ότι γλίτωσα εντελώς. Κάθε φορά που ξεφεύγω από την ρουτίνα ή χρησιμοποιώ λίγο παραπάνω λίπασμα αρχίζει σιγά σιγά να ξαναεμφανίζεται πρώτα στις άκρες των φύλλων και στη συνέχεια στο εσωτερικό τους. Φυσικά οι αλλαγές μου είναι 30% κάθε εβδομάδα, λιπανση με τσιγγουνιά και απομακρύνω κάθε προσβεβλημένο φύλλο. Τώρα το τι είδους άλγη είναι δεν μπορεσαν να το απαντήσουν ουτέ οι ειδική του forum. Θεωρώ ότι στο ενυδρείο μου οφείλεται στα φωσφορικά που καμιά φορά ξεφεύγουν και στα λιπάσματα που και αυτά καμιά φορά μου ξεφευγουν:D Ελπίζω να βοήθησα λίίίίίίγο... |
Παράθεση:
A! και η "τσιγγουνιά" στη λίπανση ΔΕΝ είναι λύση... η ΣΩΣΤΗ και τακτική λίπανση είναι λύση...!!! ;) ...και γιατί σου ξεφεύγουν τα φωσφορικά? μήπως να δοκιμάσεις ΑΛΛΗ τροφή ή να ταϊζεις λίγο λιγότερο??? |
Παράθεση:
|
Γιατι δεν τα βγαζεις να τα πλυνεις για να καθαρισουν και μετα να τα ξαναβαλεις?
|
Παράθεση:
|
Με τι να τα πλύνει Νίκο ?
|
Με "λουλάκι"...!!! :smt075 Με κανονικό νερό βρεεεεε...
|
Αν το ήξερα βρε Δημήτρη θα σου έφερνα και λίγο μπόλι απο το δικό μου ενυδρείο :p :p
Κανε υπομονή , τα φυτά θέλουν το χρόνο τους για να προσαρμοστούν στις καινούργιες συνθήκες και δεν τα καταφέρνουν πάντα όλα.. Αυτή τη μαυρίλα μπορείς να την καθαρίσεις τριβοντας την με το χέρι ή με ένα μαλακό σφουγγαράκι σε ενα κουβαδάκι με νερό απο το ενυδρείο . Και το δικό μου πιανει καμια φορά αν αργήσω πολύ να το καθαρίσω :D |
Παράθεση:
Τα καλά νέα είναι ότι κανόνισα για μπόλι απ'ότι φαίνεται, και επίσης σήμερα είδα ότι έπεσε για πρώτη φορά η αμμωνία και εμφανίστηκαν νιτρώδη, οπότε σε συνδυασμό με το μπόλι είμαι μάλλον κοντά στην "επιτυχία"...:) |
Παράθεση:
------------------------- Παράθεση:
Μιλάμε για έντονο και καθαρό μαύρο χρώμα, όχι καφέ... |
Υπάρχει κάποιο ξύλο μέσα; Μοπάνι μήπως;
|
[quote=PascM;297534]Με τι να τα πλύνει Νίκο ?[/qu
δεν νομιζω να μπορει να τα πλυνει με κατι αλλο εκτος απο νερο... |
Η ερώτηση είχε να κάνει με το αν προτείνεις πλύσιμο με διάλυμα χλωρίνης.
|
Παράθεση:
|
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 06:29. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board