Sos - Ψαρια Πεθαινουν
Καλημέρα
Έχω ένα ενυδρείο 120lt εδώ και 3 εβδομάδες. Μέτρησα το νερό και ήταν το NO3 στο 250. Άλλαξα νερό και τώρα είναι 0. Έχει μέσα καθαριστές (2), ασημένιους καρχαρίες (2), αγγελόψαρα (2), τιγράκια (5) (δεν ξέρω αν είναι σωστά τα ονόματα). Από το Σάββατο τα τιγράκια αρχικά (2) και μετά οι καρχαρίες (2) γέμισε το σώμα τους με μικρές φουσκάλες νερού και μέσα σε δύο ημέρες πέθαναν. Τι μπορεί να είναι; Τώρα στο ένα από τα υπόλοιπα τιγράκια, προς το τέλος του σώματος τους έχει δημιουργηθεί ένα μαύρος λαικές. Σε κάποια Pet που ρώτησα ό καθένας λέει το δικό. Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει; |
Απλά έβαλες πολλά και ευαίσθητα ψάρια για να στρώσεις το ενυδρείο σου και τα ψάρια σου δεν άντεξαν. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να πεθαίνουν. Εύχομαι να μην τα χάσεις όλα. :(
|
Καλώς ήρθες φίλε ψάρια και ψάρια!
Δυστυχώς έχεις ξεκινήσει αρκετά λάθος! Ας προσπαθήσουμε όμως να σώσουμε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή! Όταν λες οτι είχαν γεμίσει με μικρές φουσκάλες νερού πιθανόν να είχες γεμίσει με άσπρα στίγματα τα οποία μοιάζαν με άχνη ζάχαρη ? Το ενυδρείο σου είναι μικρό για τους silver αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που τα έχασες! Ο λόγος είναι οτι το ενυδρείο σου είναι λογικά άστρωτο και σ'αυτό οφείλεται και ο λεκές που παρατηρείς στο τιγράκι! Είναι κάψιμο από αμωνία! Για πες μας λίγα πράγματα για το ενυδρείο σου! ΄ Τι φίλτρο χρησιμοποιείς, κάθε πότε κάνεις αλλαγές και τις υπόλοιπες τιμές της χημείας του νερού σου π.χ. Αμώνία (NH3/NH4) - ΝΟ2 καθώς επίσης και με τι τέστ μετράς με υγρά ή με στικ? |
Kαλωςήρθες στο foroum...
Kαταρχή ξεκίνα διάβασμα και ξεκοκκάλισε τα threads του foroum. Θα λυθούν οι περισσότερες απορίες σου. -Δώσε αναλυτικές μετρήσεις για να καταλάβουμε την κατάσταση στο ενυδρείο σου (αμμωνία. ΝΟ2, ΝΟ3). -Προτίμησε υγρα τεστ για να κάνεις μετρήσεις- -Κάνε μια μεγάλη αλλαγή νερού (70-80%) για να πεσουν τα νιτρικά σου αν όντως είναι σωστή η μέτρηση... Λογικά το τανκ σου δεν ειναι στρωμένο οπότε πρέπει να έχεις και τιμές αμμωνίας η ΝΟ2... Ξανακάνεις μετρήσεις μετά την αλλαγή και βλέπεις τις καινούργιες τιμες... -Λογικά η ασθένεια που περιγράφεις είναι το κλασσικό ich (μικροσκοπικά λευκά στιγματα στο σώμα του ψαριού). Αντιμετωπίζεται ευκολα με προσθήκη κοινου τυροκομικού αλατιού στο ενυδρείο ( περισσότερες λεπτομέρειες θα σου δώσουν οι εμπειρότεροι η διάβασε τα αντιστοιχα αναλυτικότατα threads). |
Ευχαριστω για την βοήθεια
Παράθεση:
Ευχαριστώ για την βοήθεια, Καταρχήν ναι είχαν τέτοια στίγματα (διάφανα) που έμοιαζα με άχνη ζάχαρη. Το Φίλτρο που έχω βάλει είναι atman (AT2218F) liquid filter (Δεν ξέρω αν βοηθάει αυτή η περιγραφή). Τα τεστ είναι στικ. Οι υπόλοιπες μετρήσεις είναι οι εξής: PH 7.2 NO2 0 KH 4,5 GH 10 |
Τί μάρκα είναι τα στικάκια??? Εγώ ποτέ δεν κατάφερα να βγάλω της προκοπής μετρήσεις σε ΚΗ και pH... :confused: :(
|
Λοιπόν τα άσπρα στίγματα είναι φυσικά το ich ασθένεια που μπορούμε να πούμε οτι συναντάτε σε νεα κυρίως ενυδρεία! Και καταπολεμάτε με αύξηση θερμοκρασίας και προσθήκη τυροκομικού ή ενυδρειακού αλατιού σε αναλογία 3γρ/λίτρο για 10μέρες.
Οι μετρήσεις σου είναι με στικ και αυτό περιορίζει αρκετά την αξιοπιστία τους. Αν μπορείς καλό είναι να προμηθευτείς υγρά τεστ και συνιστούνται αυτά τις ΑΡΙ που μπορεί να φαίνονται ακριβά στ'αλήθεια δεν είναι όμως. Από εκεί και πέρα η καφέ κηλίδα πιθανόν να είναι από κάψιμο αμωνίας όπως σου προανέφερα! Το φίλτρο σου είναι εσωτερικό με σφουγγάρι αν δεν κάνω λάθος και έχει 3 διαμερίσματα στα οποία μπορείς να προσθέσεις βιολογικό υλικό! Πάντος θα σου πρότεινα να σκεφτείς την αγορά ενός π.χ. 2213 Eheim για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Τώρα ως πρώτες κινήσεις θα πρότεινα την προσθήκη του αλατιού! Αλλαγές νερού κάθε πότε κάνεις? Βάζεις πιστεύω την απαραίτητη αναλογία αντιχλωρίου ε? |
Παράθεση:
Τα στικάκια είναι JBL easy test Παράθεση:
Ναι το φίλτρο είναι εσωτερικό με σφουγγάρι και έχει δύο διαμερίσματα. Το αλάτι που λες μετατρέπει το νερό σε υφάλμυρο; (είναι κάποια συγκεκριμένη μάρκα). Αλλαγή έχω κάνει μέχρι σήμερα 20-30% του νερού μία φορά την εβδομάδα. Αλλα το Σάββατο που είχε φτάσει το Ν03 στα 250 το άλλαξα όλο. (έκανα στην αρχή αλλαγή του 50% κατέβικε στο 100 και μετά το άλλαξα όλο.) Οταν κάνω αλλαγή βάζω αναλογία αντιχλωρίου και βακτηριδίων. |
Παράθεση:
Δύο οι πιθανότητες για να λές ΝΟ2---0 Η έχεις στρωμένο το ενυδρείο σου οπότε υποθετικά έχεις 0 αμμωνία και 0 νιτρώδη Η Έχεις στο θεό την αμμωνία και λογικά σου δείχνουν 0 τα νιτρώδη τα stick (οπότε ο κύκλος του αζώτου δεν έχει ολοκληρωθεί) Πάρε τεστ για ΝΗ3 ΝΗ4 (αμμωνία, μέτρα, πόσταρε μέτρηση) και τα ξαναλέμε ... |
Παράθεση:
Αχ! Γιατί δεν ρώταγες πριν κάνεις οτιδήποτε? Με αυτή σου την κινηση πήγες το στρώσιμο μια βδομάδα πίσω τοθλάχιστον. Ειδικά αν έπλυνες και το φίλτρο....:smt107 |
Παράθεση:
Δυστηχώς δεν είχα πρόσβαση στο internet το Σάββατο, και τρόμαξα τοσο που το ΝΟ3 ήταν 250 και δεν ήξερα τι άλλο να κάνω. Είχα διαβάσει κάπου ότι αν είναι πάνω από 0,5 τότε τα ψάρια θα πεθάνουν και σκέφτηκα μήπως και τα σώσω έτσι. Πρέπει να ρίξω και κανένα φάρμακο εκτός από αλάτι; |
Παράθεση:
Οταν λες για 10 ημέρες. Τι έννοεις; |
Να αφησεις το αλατι για δεκα μερες (μια φορα θα το ριξεις). Αν ενδιαμεσα κανεις αλλαγες, συμπληρωνε με λιγο αλατι.
|
Παράθεση:
Και μετά τις 10 ημέρες; Πρέπει να γίνει αλλαγή σε όλο το νερό; |
Οχι, πρεπει σιγα σιγα να κανεις μικρες αλλαγες.
Διαβασε εδω: http://www.greekaquarist.com/vb/showthread.php?t=8221 |
Κατι δεν παει γενικοτερα καλά..
Δεν ειναι δυνατον να ειχες Νο3 250... και να ειναι αστρωτο το ενυδρειο. Για ξαναδες τι ηταν αυτό το 250 που μετρησες... |
Παράθεση:
Καλημέρα, Πήρα εχτές τεστ για αμμωνία, και ήταν 0 Αλλά εχουν ανέβει λίγο τα ΝΟ3 ΚΑΙ ΝΟ4. Πήρα Αλάτι και μου έδωσαν και ένα φάρμακο για το ich. Να το βάλω το Φάρμακο; Έβαλα το αλάτι. Μήπως είναι πολύ 3gr/λίτρο δήλαδή στο δικό μου 120l περίπου 300gr; |
Τι είναι το ΝΟ4? εκτός και αν θέλεις να πεις ΝΟ2 ή NH4 πάλι σε αμωνία πάμε δηλαδή!.
Τα 3 γραμμάρεια ανά λίτρο δεν είναι πολλά για θεραπεία πολλά είναι τα λίτρα που υπολογίζεις μια και το ενυδρείο σου είναι 120 λίτρα μικτά λογικά! Αν είναι του carefure τότε είναι άδειο 120 λίτρα και μετά πρέπει να αφαιρέσεις από τα λίτρα ότι έχεις βάλει μέσα π.χ. υπόστρωμα - διακοσμιτικά κλπ! Νομίζω οτι πρέπει να είσαι περίπου 95-100 λίτρα! |
|
Αν μιλαμε για θεραπεια ick τοτε θελουμε 2,5 με 3 γραμμαρια αλατιου ανα λιτρο...
Στα 100 λιτρα 300 γραμμαρια. Δειχνει πολυ, αλλα τοσο πρεπει να ειναι. |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Ναι έχεις δίκιο, για τα λίτρα. ΝΟ2 και ΝΟ3 ήθελα να γράψω. Το φάρμακο να το βάλω ή όχι; |
Θα έλεγα οτι το φάρμακο εφόσον κάνεις θεραπεία με αλάτι να μην το βάλεις! Δεν χρειάζονται δυο θεραπείες μαζί!
|
Παράθεση:
Η συγκεκριμένη ασθένεια από τι δημιουργείτε; Μου είπαν εχτές στο pet shop, μάλλον από stress. Τα NO3 και NO2 που ανέβηκαν τι πρέπει να κάνω. Είναι επειδή άλλαξα το Σάββατο όλο το νερό; Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Πότε πρέπει να ανάβω την Λάμπα; |
Ένας λόγος είναι το stress και ένας ακόμη το σοκ π.χ. απότομων αλλαγών!
Όταν λες ανέβηκαν? πόσο ειναι? Τον φωτισμό καλό είναι να τον έχεις on περίπου 10 ώρες ξεκίνα όμως με λιγότερες και να αυξάνεις σταδικά! |
Παράθεση:
To NO2 = 0,5 και το ΝΟ3= 10. Το φώς πρέπει να το ανάβω κατα την διάρκεια της ημέρας ή αφού έχει νυχτώσει; |
Το ΝΟ2 πρέπει να μηδενίσει και τα ΝΟ3 να είναι πάντα κάτω από 25-30!
Για τα υπόλοιπα χρησιμοποίησε λίγο το κουμπί της αναζήτησης που υπάρχει! |
Ρίξε και λίγο διάβασμα φίλε μου...+-4 +-4 +-4
http://www.tsamisaquarium.com/Selide...eralinfogr.htm http://www.tsamisaquarium.com/Selide...a/Filters3.htm http://www.tsamisaquarium.com/Selide...llagi_chim.htm Και κάνε χρήση της αναζήτησης....όπως είπε και ο φίλος PascM |
Παράθεση:
|
Λίγο δύσκολο μου φαίνεται.
Όμως πριν ρωτήσεις κάτι ψάξε και λίγο από μόνος σου. Θα εκπλαγείς με το πόσες πληροφορίες θα βρεις;) |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 15:37. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board