Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου (http://www.aquatek.gr/vb/index.php)
-   Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Ενυδρειακό αλάτι (NaCl) σε φυτεμένο με tetra και corydoras? (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13315)

gaccs 16-09-06 20:20

Ενυδρειακό αλάτι (NaCl) σε φυτεμένο με tetra και corydoras?
 
Την καλησπέρα μου σε όλους! Διαβάζω αρκετό καιρό το forum και ειλικρινά θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη του, διότι χωρίς τις γνώσεις τους που τόσο απλόχερα προσφέρουν δεν θα είχα καταφέρει να στήσω το ενυδρείο μου καθότι ήμουν τελείως άσχετος με τα μυστικά του hobby αυτού όταν πρωτοξεκίνησα.

Λοιπόν, για να μην μακρυγορώ περαιτέρω: Έχω ένα ενυδρείο γλυκού νερού 200lt φυτεμένο με φαινομενικά ευχαριστημένους κατοίκους οι οποίοι, μεταξύ άλλων αποτελούνται από neon - cardinal tetra και corydoras.

Διάβασα όλα τα θέματα σχετικά με την προσθήκη ενυδρειακού αλατιού (NaCl) για λόγους πρόληψης. Γενικώς σε πολλά φόρουμ αλλά και σε αυτό λένε ότι για την περίπτωσή μου δεν επιτρέπεται η χρήση του, ενώ άλλοι λένε ότι μια ποσότητα της τάξεως του 0,9gr / lt (0,09% άκρως υποτονικό) δεν δημιουργεί πρόβλημα αντιθέτως συμβάλει στην πρόληψη κάποιων ασθενειών.

Συγκεκριμένα σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω το αντίστοιχο προϊόν της API, που έχω ήδη προμηθευτεί, στην παραπάνω αναλογία αφού πρώτα το διαλύσω - τελείως - σε ποσότητα από νερό του ενυδρείου και προσθέτοντάς το με ίσες δόσεις σε εύρος κάποιων ωρών.

Θα παρακαλούσα πολύ τα μέλη που χρησιμοποιούν ή γνωρίζουν περιπτώσεις προσθήκης ενυδρειακού αλατιού σε φυτεμένα ενυδρεία με κάποια από τα παραπάνω είδη ψαριών, να μου πουν τις εμπειρίες τους καθώς επίσης και την αναλογία που εκείνοι χρησιμοποίησαν.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!

george 16-09-06 21:40

http://www.greekaquarist.com/vb/showthread.php?t=8221

gaccs 16-09-06 22:17

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από george

Φίλε Γιώργο σε ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σου. Το συγκεκριμένο θέμα το έχω διαβάσει αλλά ο θεματοθέτης του το κλείνει γράφοντας (η υπογράμμιση έγινε από εμένα):

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Fonamstel
ΥΓ.2: Σε περίπτωση που το παρόν ποστ θεωρηθεί χρήσιμο, και αφού γίνουν διορθώσεις / διευκρινίσεις, μπορεί να εμπλουτιστεί και με σχέδια / εικόνες η "τυπικές δοσολογίες" ανά είδος ψαριού, για να γίνει πιο κατανοητό. Οπως επίσης και με τα αποτελέσματα / παρενέργειες που έχει το αλάτι στα φυτά (και στα ψάρια χωρίς λέπια...).

Αυτές ακριβώς τις πληροφορίες ψάχνω κι εγώ. Για πιθανές παρενέργειες, αν υπάρχουν, ή για κατάληλη δοσολογία ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στα φυτά και στα corydoras.

Το έχει δοκιμάσει κανείς; Έχετε ακούσει για παρόμοιες περιπτώσεις; Πιστεύω πώς κάθε πληροφορία θα ήταν χρήσιμη και για τους υπόλοιπους φίλους του φυτεμένου ενυδρείου.

Σας ευχαριστώ όλους και πάλι.

george 16-09-06 22:23

Ας μας απαντήσει ο γράφων λοιπόν...........

gaccs 16-09-06 22:33

Λέτε τελικά να το κάνω και να γράφω εγώ μετά για πιθανές παρενέργειες του στυλ τα φυτά ξεράθηκαν τα corydoras επιπλέουν ανάποδα κλπ; :-?

Πάντα την πάταγα από την βιασύνη μου και αυτή τη φορά λέω να περιμένω λίγο περισσότερο πριν την (ξανά)πατήσω..

Εν αναμονή των φώτων σας από παθόντες και μη...!

:smt069

Takis 16-09-06 23:22

Αρχικα, αφου δεν εχεις προβλημα, καλυτερα να μην βαλεις καθολου αλατι.
Αν χρειαστει, τοτε θα δεις τι ποσοτητα μπορει να χρειαστει.

gaccs 17-09-06 00:43

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Takis
Αρχικα, αφου δεν εχεις προβλημα, καλυτερα να μην βαλεις καθολου αλατι.

Αγαπητέ Τάκη θα συμφωνήσω μαζί σου ότι καλό είναι να μην παρεμβαίνουμε στην χημεία του ενυδρείου μας χωρίς να υπάρχει λόγος αλλά παντού διαβάζω ότι η προσθήκη αλατιού μπορεί να προλάβει κάποιες ασθένειες.

Οπότε η πρακτική της πρόληψης από μόνη της αποτελεί ένα αρκετά σοβαρό λόγο, κατά την γνώμη μου πάντα, ώστε να κάνουμε χρήση αλατιού.

Ακόμα και στην περίπτωση της θεραπείας καλό είναι να ξέρουμε από πριν τις δοσολογίες για την απαλοιφή έστω και λίγων ασθενειών χωρίς να κάνουμε χρήση φαρμάκων, αλλά στοιχείων που προέρχονται αναλοίωτα από την φύση και όχι από κάποιο εργαστήριο. Εδώ θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε και ένα ολόκληρο θέμα με περιεχόμενο την εναλλακτική ενυδρειακή χημεία για πρόληψη / θεραπεία / ρυθμιστές (conditioners) με χρήση φυσικών συστατικών αλλά ίσως εδώ να πηγαίνουμε μακριά...

Απλά αυτό που με ανησυχεί είναι η ποσότητα που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω ώστε να μην επιβαρυνθούν τα φυτά και τα tetras, corrydoras που έχω. Βάση του θέματος που ο Γιώργος ανέφερε ποιό πάνω με link, υποθέτω ότι μια δόση της τάξεως του 0,09% (0,9gr / lt - αρκετά υποτονικό) δεν θα προκαλούσε αρνητικά αποτελέσματα.

Ο λόγος που έγραψα αυτό το θέμα (και γίνομαι κουραστικός το ξέρω) είναι ότι θέλω να μην πράξω βάση υποθέσεων γιατί το ενυδρείο μου είναι σε ένα στάδιο που, κατόπιν κόπου και εξόδων όλοι ξέρετε τί εννοώ, όλα αγγίζουν το ιδανικό (μετρήσεις, CO2, θερμοκρασία, ανάπτυξη φυτών) και δεν θα ήθελα να δημιουργήσω ένα πρόβλημα που πιθανώς να μην αναστρέφεται. Εντάξει θα μπορούσα να αντέξω τον θάνατο 4 corydoras αλλά τα φυτά; Κρίμα είναι και έχουν μεγαλώσει..

Δεν μπορεί βρε παιδιά! Κάποιος θα το έχει κάνει!?!

Φυτά + Ψάρια χωρίς λέπια + ?gr / lt αλάτι = :smt017

Ας περιμένουμε λίγο ακόμα να δούμε..

Tolis 17-09-06 00:52

Αν εχεις φυτα και cories καλυτερα να μην βαλεις αλατι, εφ οσον δεν εχεις και προβλημα, οπως ειπε ο Τακης.

Εαν (χτυπα ξυλο) δημιουργηθει καποιο προβλημα, μια συντομη θεραπεια με αλατι δεν θα σου πειραξει τα φυτα και τα ψαρια.

peritzan 17-09-06 01:07

Χρησιμοποιησα αλατι οταν μου παρουσιαστηκε ick σε πλατυ,σε αναλογια που εγραφε η συσκευασια, 1 κουταλια της σουπας /20 ltr νερου χωρις (εμφανες) προβλημα σε φυτα κ ψαρια για 15 ημερες

pet 17-09-06 09:52

Τον βρήκατε τον άνθρωπο που την πάτησε! ¨Οταν είχε πάθει ο bettακος μου fin rot του έκανα θεραπεία με αλάτι, για 10 μέρες. Δε θυμάμαι αναλογία ακριβώς, ίσως ήταν μια κουταλιά στα 20 λτ. Μερικά φυτά δεν έπαθαν τίποτα, μερικά διέλυσαν και δεν έμεινε κοτσάνι, το σίγουρο είναι πως έκανα λάθος που δεν τον απομόνωσα από την αρχή για τη θεραπεία, για να μην τον στρεσάρω με μια αλλαγή περίβαλλοντος. Όλο το ενυδρείο έμοιαζε αξιολύπητο, ήθελε τουλάχιστον 2 μήνες για να επανέλθει.

Τώρα, για τα ψάρια, ένα Clown Loach που είχα παλιά, (όταν είχα πρωτοξεκινήσει), μου έβγαλε ick, και η θεραπεία με αλάτι τον έστειλε μια ώρα αρχύτερα. Οι loach θεωρούνται επίσης ευαίσθητοι στο αλάτι.

Ο καλύτερος τρόπος για πρόληψη είναι οι συχνές αλλαγές νερού, και η καλή τροφή, για να είναι τα ψάρια σε καλή κατάσταση. Και φυσικά η χρήση καραντίνας για καινούργια και άρρωστα ψάρια.


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 04:15.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board

Page generated in 0,01605 seconds with 10 queries