Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου (http://www.aquatek.gr/vb/index.php)
-   Ασθένειες - Θεραπείες γλυκού νερού (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=20)
-   -   Ick. Το πρόλαβα. Τι κάνουμε τώρα; (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=10578)

alexandros 30-01-06 17:57

Ick. Το πρόλαβα. Τι κάνουμε τώρα;

Ενυδρείο 50lt
Ψάρια: 2 ramirezi, 2 γατοψαράκια, 1 pleco, 1 colisa lalia (m), 1 ανάποδο γατόψαρο
Φυτά: 1 anubia + 1 (μάλλον) Hygrophila corymbosa "Siamensis"
Αλλαγή 20% κάθε εβδομάδα.

Πριν 4 μέρες παρατήρησα το 1 ramirezi να ξύνεται στα πετραδάκια και στη διακόσμηση. Το παρατήρησα από κοντά και είδα 2 μικρά άσπρα στίγματα στην ουρά και 1 στο πάνω πτερύγιο. Συμπτώματα ick (μάθαμε και διάγνωση τώρα...!!!).
Ανέβασα τη θερμοκρασία σταδιακά στους 30 και έριξα αλάτι (σύμφωνα με το tsamisaquarium.com).
Τη 2η μέρα, τα στίγματα αυξήθηκαν και παρατήρησα το ίδιο και στο 2ο ramirezi (σε πιο ήπια μορφή).
3η μέρα έκανα υπομονή
4η μέρα, ξαναέριξα αλάτι.
Από χθες (5η μέρα), τα στίγματα φύγανε και τα ψάρια φέρονται φυσιολογικά.
Τι κάνουμε από δω και πέρα;
Παραθέτω αυτά που γράφει στο tsamisaquarium και τις... απορίες μου.

Tsamis: Πρέπει να αφήσουμε ακόμα μια εβδομάδα το αλάτι και την υψηλή θερμοκρασία παρατηρώντας τα ψάρια.

-Δηλαδή δεν αλλάζω νερό; Μήπως, αλλάζω 20% και συμπληρώνω αλάτι;

Tsamis: Μετά από αυτή την φάση αρχίζουμε να φέρνουμε την θερμοκρασία στα φυσιολογικά επίπεδα και με αλλαγές νερού φροντίζουμε μέσα σε 10 μέρες να απομακρύνουμε το αλάτι από το νερό.
-Δηλαδή; Κάθε μέρα από 20%; Μέρα παρά μέρα; Υπάρχει κάποιος "κανόνας";

Συγνώμη που μπορεί να ρωτάω εμφανή πράγματα, αλλά η χαρά μου είναι τόσο μεγάλη που τη γλίτωσα... και θέλω να ... κρατήσει!

soza 30-01-06 18:34

Δεν υπαρχει καποιος συγκεκριμενος κανονας στο καθε ποτε και ποσο θα αλλαζεις το νερο για να απομακρινθει το αλατι. Το θεμα ειναι αλλο εδω..
Μεσα σε 50 λιτρα, τα ψαρια που εχεις ειναι μαλλον πολλα...
Ισως θα επρεπε να κανεις κατι γι'αυτο, γιατι ειναι σιγουρο οτι αν τα ψαρια σου στρεσαρονται και το βιολογικο φορτιο του ενυδρειου σου ειναι αυξημενο, τοτε συντομα θα εχει παλι προβληματα..

alexandros 30-01-06 18:38

Εχεις δίκιο

Το ξέρω sonia, γι' αυτό και έβαλα αγγελία για να χαρίσω το ανάποδο γατόψαρο. Αν δεν το πάρει κάποιος τις επόμενες ημέρες, το επιστρέφω στο petshop.
Μετά, θα έχω πάλι πρόβλημα;

PascM 31-01-06 11:56

Θα είσαι μάλλον οριακά! ίσως θα έπρεπε να φύγει κάποιο ψαράκι ακόμη.
Πάντος μην σε πιάνει πανικός με το πότε πρέπει να φύγει το αλάτι εγώ σε αντίστοιχη περίπτωση συνέχισα μετά την εξαφάνιση της ασθένειας την ρουτίνα που είχα στις αλλαγές νερού χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα και μετά από δυο εβδομάδες κατέβασα σταδιακά την θερμοκρασία (μισό βαθμό περίπου - ένα κλίκ του θερμοστάτη είναι περίπου τόσο) μέχρι την επιθυμητή θερμοκρασία - 27 βαθμοί.

alexandros 31-01-06 12:40

Σας ευχαριστώ.
Συνεχίζω κανονικά σύμφωνα με PascM.
Η επόμενη έξοδος θα είναι του colisa lalia (μάλλον)...

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 13:08.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board

Page generated in 0,01044 seconds with 10 queries