Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου (http://www.aquatek.gr/vb/index.php)
-   DIY . Φτιάχτο μόνος σου (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=28)
-   -   DIY CO2 - Υλικά... (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=10029)

caverman 20-12-05 16:19

DIY CO2 - Υλικά...
 
Επειδή θα προσπαθήσω να φτιάξω το DIY CO2 μήπως γνωρίζει κανείς που μπορώ να βρώ βαλβίδες αντεπιστροφής ; Φαντάζομαι στα υδραυλικά είδη θα είναι πολύ μεγάλες για τα σωληνάκια που συνήθως χρησιμοποιούμε στα ενυδρεία.

Ευχαριστώ.

klaz 20-12-05 16:22

εχουν ολα τα πετ σοπς.......

caverman 20-12-05 16:28

Ευχαριστώ Klaz ήταν το μόνο που μου έλειπε για να ξεκινήσω τις δοκιμές.;)

Stavros7 13-01-14 13:31

Για να μην ανοιξω αλλο θεμα σε ενα αγγλικο φορουμ διαβασα οτι για να κανεις co2 χρησημοποιεις


1x 200g of Citric acid or 200ml of vinegar
1x 200g of baking soda

εμεις χρησιμοποιουμαι αλλα,τι εχετε να πειτε?

rottbea 13-01-14 13:33

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Stavros7 (Μήνυμα 812791)
Για να μην ανοιξω αλλο θεμα σε ενα αγγλικο φορουμ διαβασα οτι για να κανεις co2 χρησημοποιεις


1x 200g of Citric acid or 200ml of vinegar
1x 200g of baking soda

εμεις χρησιμοποιουμαι αλλα,τι εχετε να πειτε?

Στα Αγγλικα ειχα τγια(3)
Μαγια και ζαχαρη χρειαζεσαι!

tzetzos 13-01-14 13:52

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από rottbea (Μήνυμα 812792)
Στα Αγγλικα ειχα τγια(3)

Τι εννοείς;

rottbea 13-01-14 13:54

Οτι οι κανονες του φορουμ ειναι να γραφουμε στα ελληνικα.
Οταν λοιπον καποιος γραφει
1x 200g of Citric acid or 200ml of vinegar
1x 200g of baking soda
Και μπαινω να διαβασω και δεν καταλαβαινω, σου απαντω οτι στα Αγγλικα ειχα παρει 3!

platy 13-01-14 13:59

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από rottbea (Μήνυμα 812796)
Οτι οι κανονες του φορουμ ειναι να γραφουμε στα ελληνικα.
Οταν λοιπον καποιος γραφει
1x 200g of Citric acid or 200ml of vinegar
1x 200g of baking soda
Και μπαινω να διαβασω και δεν καταλαβαινω, σου απαντω οτι στα Αγγλικα ειχα παρει 3!

200γραμμαρια κιτρικό οξυ ή 200ml ξύδι
200 μαγειρική σόδα...

δεν ξέρω που το διαβασες αυτο..αλλα εγω δεν θα το δοκίμαζα για κανενα λογο...οι περισσότεροι κανουν το κλασσικό με μαγιά..(ακομα και στα βιντεο στο youtube) :smt031

plin 13-01-14 14:03

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από platy (Μήνυμα 812797)
200γραμμαρια κιτρικό οξυ ή 200ml ξύδι
200 μαγειρική σόδα...

δεν ξέρω που το διαβασες αυτο..αλλα εγω δεν θα το δοκίμαζα για κανενα λογο...οι περισσότεροι κανουν το κλασσικό με μαγιά..(ακομα και στα βιντεο στο youtube) :smt031

Και καλά θα έκανες που δεν θα το δοκίμαζες. Καμμία σταθερότητα στην παραγωγή CO2. Χρήσιμο μόνο για να πετάς τους φελούς από από μπουκάλια όπως κάναμε μικροί.

Stavros7 13-01-14 14:14

Στο youtube το ειδα σε ενα βιντεο και παραξενευτικα,τι δοσολογια απο ζαχαρη-μαγια και νερο παρακαλω?

Κουραμπιές 13-01-14 14:38

Εχει μια χαρα αποτελεσμα αλλα θελει ολοκληρο συστημα με βαλβιδες υπερπιεσης για νασαι σιγουρος και ναναι σταθερο. Μαγια και ζαχαρη κ αγιος ο θεος. Εγω ειχα 3 1,5 λιτρα απο ανθρακουχο ποτο (αντεχει σε πιεση μεγαλη) με 300γρ και μισο κουταλακι (και παραπανω) ξερη μαγια μεσα λογω κρυου καιρου. Στο καθε ενα.Το καλοκαιρι 1\4 κουταλακι. Αλλαζα το ενα μπουκαλι καθε βδομαδα(το πιο παλιο). Σταθεροτατο ακομα και στην αλλαγη.

tzetzos 13-01-14 15:38

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Stavros7 (Μήνυμα 812804)
Στο youtube το ειδα σε ενα βιντεο και παραξενευτικα,τι δοσολογια απο ζαχαρη-μαγια και νερο παρακαλω?

αυτό εδώ θα εννοείς..

http://www.ebay.co.uk/itm/Complete-D...item3cb89034ab

Stavros7 13-01-14 16:11

ναι μπραβο,εγω βεβαια το ειδα στο youtube oχι στο e-bay..Για πεσμου?

Κουραμπιές 13-01-14 16:24

Αν ειναι να δωσεις 20 ευρω για συστημα φτιαχτο, παρε απο αγγελια μια δικιλη μπουκαλα Παρε και απο ebay ενα μανομετρο να ξεμπερδευεις. Η εννοια του φτιαχτου ειναι να γινει τσαμπα. Αλλιως πας σε σωστα πραγματα και δεν ξανασχολησε :p

Τάκης 13-01-14 16:27

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Κουραμπιές (Μήνυμα 812831)
Αν ειναι να δωσεις 20 ευρω για συστημα φτιαχτο, παρε απο αγγελια μια δικιλη μπουκαλα Παρε και απο ebay ενα μανομετρο να ξεμπερδευεις. Η εννοια του φτιαχτου ειναι να γινει τσαμπα. Αλλιως πας σε σωστα πραγματα και δεν ξανασχολησε :p

+1000 :smt023

tzetzos 13-01-14 16:34

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Κουραμπιές (Μήνυμα 812831)
Αν ειναι να δωσεις 20 ευρω για συστημα φτιαχτο, παρε απο αγγελια μια δικιλη μπουκαλα Παρε και απο ebay ενα μανομετρο να ξεμπερδευεις. Η εννοια του φτιαχτου ειναι να γινει τσαμπα. Αλλιως πας σε σωστα πραγματα και δεν ξανασχολησε :p

δεν κάνει κακό να διαβάσουμε λιγάκι πριν μιλήσουμε.

Το λινκ το έστειλα για τη διαδικασία που ακολουθείται για τη συγκεκριμένη συνταγή. Δεν είναι το ίδιο με τη μαγιά και τη ζάχαρη.

Κουραμπιές 13-01-14 16:49

Χαχα δικιο εχεις. Να διαβαζεις λοιπον πριν μιλησεις. Ομως απεναντιας, ειναι κακο να βγαζουμε και γρηγορα συμπερασματα, μιας και απαντησα και πιο πανω με ολη μου τη διαδικασια που εκανα παλια, και οτι και η αλλη συνταγη δουλευει οντως αλλα με βαλβιδες κλπ. Και εσυ να διαβαζεις καλο κανει. Δεν αναφερθηκα καν σε εσενα αλλα ειπα μια γενικη αποψη μου πανω στο θεμα. Οποια συνταγη και να ακολουθησει, ειναι φτιαχτο, συνταγες και ειτε χημικη (κιτρικο οξυ και σοδα) ειτε βιολογικη (μαγια ζαχαρη) αντιδραση. Και τα δυο ειναι ημιμετρα, αν ειναι να μπλεξει με ρυθμισεις, παει σε μπουκαλα. Και για 6 μηνες δεν ασχολητε βγαλε μπουκαλι φτιαξε μιγμα, σιροπια, οχι δεν δουλεψε η μαγια, οχι ζεστανα πολυ το νερο. Τελος να προσθεσω οτι αν σκοπευει να το βαλεις στον 200λιτρο κυβο....μπα. Για σοβαρη δουλεια (το τονιζω) οντως μεχρι 120λιτρα ισως και να την παλεψει η παροχη του diy. Απο εκει και πανω ειναι παιδεμα πολυ, αλλιως αν το θελεις για χαμηλοτερες συγκεντρωσεις (σε καμια περιπτωση 30-35ppm δηλαδη high tech με 1+ w/l), επικουρικα ισα ισα να βοηθηθουν ευκολα και μετρια φυτα, οκ πασο.
-------------------------
Επισης, παρε και ισως το καλυτερο κιτ για κιτρικο οξυ και σοδα. Μονο 28 λιρες :D:D
http://item.mobileweb.ebay.co.uk/vie...349&cmd=VIDESC

Τάκης 13-01-14 16:54

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από tzetzos (Μήνυμα 812837)
δεν κάνει κακό να διαβάσουμε λιγάκι πριν μιλήσουμε.

Το λινκ το έστειλα για τη διαδικασία που ακολουθείται για τη συγκεκριμένη συνταγή. Δεν είναι το ίδιο με τη μαγιά και τη ζάχαρη.

Δεν είναι ίδια, δημιουργεί γρήγορα μεγάλη ποσότητα CO2 με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση και να μη θεωρείται ασφαλής μέθοδο, θες ειδικά καπάκια που πρέπει να αγοράσεις όπως αυτό http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=10029 , βελονοειδή βαλβίδα για να ελέγχεις τη ροή και τη πίεση και γενικά θες ένα εξοπλισμό που δεν μπορείς να φτιάξεις μόνος σου και θα σου κοστίσει, αντίθετα η ζάχαρη με τη μαγιά , από εξοπλισμό δεν χρειάζεται να αγοράσεις τίποτα, η παραγωγή CO2 είναι πιο ομαλή και πιο ακίνδυνη.
Συμφωνώ με το φίλο Κουραμπιέ πως για χρησιμοποιήσεις αύτη τη μέθοδο θα πρέπει να αγοράσεις κάτι, γιατί δεν δίνεις κάτι παραπάνω να πας σε μπουκάλα και μανόμετρα που είναι ο καλύτερος , ασφαλέστερος και μακροχρόνια ο οικονομικότερος τρόπος ?

tzetzos 13-01-14 16:59

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από takis_gt (Μήνυμα 812844)
Δεν είναι ίδια, δημιουργεί γρήγορα μεγάλη ποσότητα CO2 με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση και να μη θεωρείται ασφαλής μέθοδο, θες ειδικά καπάκια που πρέπει να αγοράσεις όπως αυτό http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=10029 , βελονοειδή βαλβίδα για να ελέγχεις τη ροή και τη πίεση και γενικά θες ένα εξοπλισμό που δεν μπορείς να φτιάξεις μόνος σου και θα σου κοστίσει, αντίθετα η ζάχαρη με τη μαγιά , από εξοπλισμό δεν χρειάζεται να αγοράσεις τίποτα, η παραγωγή CO2 είναι πιο ομαλή και πιο ακίνδυνη.
Συμφωνώ με το φίλο Κουραμπιέ πως για χρησιμοποιήσεις αύτη τη μέθοδο θα πρέπει να αγοράσεις κάτι, γιατί δεν δίνεις κάτι παραπάνω να πας σε μπουκάλα και μανόμετρα που είναι ο καλύτερος , ασφαλέστερος και μακροχρόνια ο οικονομικότερος τρόπος ?

φίλοι μου,

δεν υποστήριξα τη συγκεκριμένη μέθοδο.
απλά υπέδειξα τον τρόπο παρασκευής.

Κουραμπιές 13-01-14 17:01

Τακη να ξερεις, εχουμε μπλεξει τα μπουτια μας, αλλος ξεκινησε το τοπικ, αλλος ρωτησε για τα κιτρικο, αλλος εδωσε ενα λινκ, εγω σε αλλον απαντησα(σαυτον που ρωτησε για κιτρικο), αλλος "παρεξηγηθηκε"(τροπος του λεγειν)(αυτος με το λινκ).χαχαχαχαχαχαχα

Τάκης 13-01-14 17:10

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από tzetzos (Μήνυμα 812845)
φίλοι μου,

δεν υποστήριξα τη συγκεκριμένη μέθοδο.
απλά υπέδειξα τον τρόπο παρασκευής.

Δεν είπα πως υποστήριξες, συμφώνησα με τον Κουραμπιέ πως δεν αξίζει ο κόπος, και σου εξήγησα και το λόγο για να είναι πιο κατανοητό
-------------------------
Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Κουραμπιές (Μήνυμα 812847)
Τακη να ξερεις, εχουμε μπλεξει τα μπουτια μας, αλλος ξεκινησε το τοπικ, αλλος ρωτησε για τα κιτρικο, αλλος εδωσε ενα λινκ, εγω σε αλλον απαντησα(σαυτον που ρωτησε για κιτρικο), αλλος "παρεξηγηθηκε"(τροπος του λεγειν)(αυτος με το λινκ).χαχαχαχαχαχαχα

Εχεις δίκιο, αλλά δεν είναι κακό να εξηγούμε τους λόγους γιατί θα μπουν σε τσάμπα κόπο και κόστος, και προσωπικά τα έχω κάνει αυτά και τελικα έγινα υπέρμαχος της μπουκάλας, έχω αγοράσει και το καπάκι, και τη βαλβιδα που χάλασε σε 1 εβδομάδα και ξαναγορασα και άλλη και είδα και αποείδα , πήρα μπουκαλα και μανόμετρα και κοιμάμε ήσυχος.
-------------------------
Και για να σε ενημερώσω λίγο παραπάνω, και στη μέθοδο με τη ζάχαρη και τη μαγιά, αν μετά το τέλος (μετά τη βδομάδα ή τις 10 μέρες) προσθέσεις 1 κουταλάκι σόδα θα έχεις περίπου το ίδιο αποτέλεσμα που έχεις με τη σόδα και το ξύδι, και αν το κάνεις πρόσεχε γιατί εγώ ακόμα καθαρίζω τοίχους που κολλάνε (άσε τις παντοφλιές που έφαγα από τη σύζηγο)

Κουραμπιές 13-01-14 17:11

Λογικο ειναι να συμφωνεις μαζι μου, κουραμπιες ειμαι, ποιος αντιστεκεται στον κουραμπιε οεοοο???

Συμφωνω μαζι σου γιαυτο εγραψα και το σεντονι για να μην υπαρχουν μπερδεματα.:D

Χαχαχχαχαα τωρα διαβασα και το τελευταιο σου. Καθως το διαβαζα ελεγα μεσα μου "τι λεει τι λεει???" προς το τελος ηρεμησα. Αν δεν ειναι αναφυκτικου το μπουκαλι, θα την πληρωσει ο τοιχος, αν ειναι, θα την πληρωσουν τα ψαρια.

Τάκης 13-01-14 17:20

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Κουραμπιές (Μήνυμα 812856)
Λογικο ειναι να συμφωνεις μαζι μου, κουραμπιες ειμαι, ποιος αντιστεκεται στον κουραμπιε οεοοο???

:smt023 χαχαχαχ
Στο κουραμπιέ αντιστέκομαι, στα μελομακαρονα όχι
χαχαχχα
-------------------------
Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Κουραμπιές (Μήνυμα 812856)

Χαχαχχαχαα τωρα διαβασα και το τελευταιο σου. Καθως το διαβαζα ελεγα μεσα μου "τι λεει τι λεει???" προς το τελος ηρεμησα. Αν δεν ειναι αναφυκτικου το μπουκαλι, θα την πληρωσει ο τοιχος, αν ειναι, θα την πληρωσουν τα ψαρια.

Αναψυκτικού ήταν , και είχα και ένα τελευταίο μπουκάλι να μαζεύει τα υγρα που υπερχειλίζουν για να μη μπει υγρό στο ενυδρείο (την είχα ψιλιαστή πως αν γίνει στραβή να μη τη πληρώσουν τα ψάρια), αλλά έσκασαν τα σωληνάκια, και τότε τα πέταξα όλα και πήρα μπουκάλα και μανόμετρα

Κουραμπιές 13-01-14 17:33

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από takis_gt (Μήνυμα 812858)
:smt023 χαχαχαχ
Στο κουραμπιέ αντιστέκομαι, στα μελομακαρονα όχι
χαχαχχα
-------------------------

Αναψυκτικού ήταν , και είχα και ένα τελευταίο μπουκάλι να μαζεύει τα υγρα που υπερχειλίζουν για να μη μπει υγρό στο ενυδρείο (την είχα ψιλιαστή πως αν γίνει στραβή να μη τη πληρώσουν τα ψάρια), αλλά έσκασαν τα σωληνάκια, και τότε τα πέταξα όλα και πήρα μπουκάλα και μανόμετρα

Ωραια πραγματα. Χαχα. Και εγω στα μελομακαρονα με τιποτα μια απτα ιδια...:D:D

Stavros7 13-01-14 18:13

εχει γινει εδω ασχημο μπερδεμα,για κανενα λογο νομιζω. στην ουσια ολοι λενε μπουκαλα συμφωνω και εγω,αυτη την στιγμη δεν εχω κατι απο τα δυο ολη η ερωτηση μου ηταν απλα πια η διαφορα κιτρικο οξυ που λενε εκει και ποια η ελληνικη συνταγη,τακης εσενα γιατι εσκασε δεν καταλαβα,εβαλες παραπανω δωση?

Τάκης 13-01-14 19:20

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Stavros7 (Μήνυμα 812874)
εχει γινει εδω ασχημο μπερδεμα,για κανενα λογο νομιζω. στην ουσια ολοι λενε μπουκαλα συμφωνω και εγω,αυτη την στιγμη δεν εχω κατι απο τα δυο ολη η ερωτηση μου ηταν απλα πια η διαφορα κιτρικο οξυ που λενε εκει και ποια η ελληνικη συνταγη,τακης εσενα γιατι εσκασε δεν καταλαβα,εβαλες παραπανω δωση?

Εβαλα σόδα μετα από μια εβδομάδα, στο μίγμα μαγιά-ζάχαρη υπάρχει ζήμωση, όπως περίπου γίνεται με το κρασί (αν όχι ακριβώς), δημιουργείται διοξείδιο του άνθρακα και οινόπνευμα (και άλλα πολλά) και προφανώς και άλλα οξέα όπως το ξύδι, τα οξέα αυτά αντιδρούν με τη σόδα και παράγουν πάλι διοξείδιο του άνθρακα και διάφορα άλλα, αλλά αυτή η αντίδραση είναι πολύ πιο γρήγορη από ότι η ζύμωση και αυξάνεται η πίεση. Για τον ίδιο λόγο η προσθήκη σόδας στο μίγμα μαγιά-ζάχαρη έχει μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά εκεί η αντίδραση είναι πιο αργή γιατί είναι αργή η ζύμωση και άρα αργή παραγωγή οινοπνεύματος και των άλλων οξέων.

tzetzos 13-01-14 20:21

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Κουραμπιές (Μήνυμα 812856)
ποιος αντιστεκεται στον κουραμπιε οεοοο??

η αλήθεια είναι ότι σπάνια βρίσκω να μου αρέσει μελομακάρονο όσο κουραμπιέδες...

και ναι το παραδέχομαι...στους κουραμπιέδες δε φέρνω καμία αντίσταση!!!

Stavros7 13-01-14 20:27

δηλαδη τακη την ζημωση με την σοδα δεν την αντεχει το μπουκαλι?

Τάκης 13-01-14 21:13

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Stavros7 (Μήνυμα 812921)
δηλαδη τακη την ζημωση με την σοδα δεν την αντεχει το μπουκαλι?

Το μπουκάλι την αντέχει , σε εμένα και το καπάκι άντεξε, δεν άντεξαν τα σωληνάκια , βγήκε ένα σωληνάκι από το καπάκι και πετάχτηκε υγρό έξω, το καπάκι του μπουκαλιού το είχα φτιάξει με μπεκάκι από αυτόματο πότισμα
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:A...XKZlKqdyIsZdL8
όπως αυτό,
βγάζω το κόκκινο καπάκι, του κάνω μια τρύπα για να χαλάσω τη βελονοειδή που έχει από μέσα, ανοίγω στο καπάκι του αναψυκτικού μια τρύπα όσο το μαύρο με τις βόλτες, και βιδώνω από μέσα από το καπάκι του αναψυκτικού το κόκκινο καπάκι του μπεκ, βάζω και ενυδριακή σιλικόνη για καλύτερη μόνωση να μην έχω διαρροές, έτσι στο καπάκι του αναψυκτικού είναι το καρφί που έχει το μπεκ, στο καρφί βάζω το σωληνάκι για το CO2, από εκεί έφυγε το σωληνάκι, μετά βέβαια έβαλα ταιραπ
http://www.getatool.gr/media/catalog...l/elektron.jpg

αλλά το βαρέθηκα όλο αυτό με τα σορόπια και κάθε εβδομάδα να φτιάχνω μίγματα αλλά και να εχω το νου μου αν βγάζει φυσαλίδες ή όχι

plin 14-01-14 17:56

Πληροφοριακά, αν χρησιμοποιήσετε μαγιά σαμπάνιας (από το ebay, περίπου 1,5€ το φακελάκι) το μπουκάλι του 1,5lt κρατά για περισσότερο από ένα μήνα (με ρυθμό 1φυσ/2δευτ), η παραγωγή CO2 έχω την αίσθηση ότι είναι σταθερότερη με το χρόνο και, το σπουδαιότερο για εμένα, δεν επηρεάζεται από θερμοκρασιακές μεταβολές (δούλευε κανονικά στους 15°C θερμοκρασία δωματίου).
Όπως προαναφέρθηκε, και εγώ δεν ρίχνω σόδα στην αρχή, αλλά όταν η παραγωγή τείνει να μειωθεί. Μετά την προσθήκη σόδας η παραγωγή αυξάνεται. Έτσι κερδίζω αρκετές εβδομάδες χωρίς να αλλάξω το ζαχαρόζουμο.
-------------------------
Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από takis_gt (Μήνυμα 812937)
Το μπουκάλι την αντέχει , σε εμένα και το καπάκι άντεξε, δεν άντεξαν τα σωληνάκια , βγήκε ένα σωληνάκι από το καπάκι και πετάχτηκε υγρό έξω, το καπάκι του μπουκαλιού το είχα φτιάξει με μπεκάκι από αυτόματο πότισμα

Μπορεί να θυμάμαι λάθος, αλλά θαρρώ ότι είχες αναφέρει ότι έκλεινες την παροχή του CO2 και το αποθήκευες στο μπουκάλι. Έτσι ήταν και γι' αυτό έσκασαν τα σωληνάκια;
Διαφορετικά θα ήθελα να μάθω, αν η παροχή ήταν ελεύθερη, πως ανέβηκε τόσο η πίεση. Το CO2 έχει μόνο να υπερνικήσει την πίεση της στήλης του νερού (το πολύ 60εκ νερό, ούτε το 1/3 της ατμοσφαιρικής). Είχε βουλώσει το σωληνάκι από κάτι; (π.χ. από βρωμιές; )

Τάκης 14-01-14 18:54

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από plin (Μήνυμα 812944)
Πληροφοριακά, αν χρησιμοποιήσετε μαγιά σαμπάνιας (από το ebay, περίπου 1,5€ το φακελάκι) το μπουκάλι του 1,5lt κρατά για περισσότερο από ένα μήνα (με ρυθμό 1φυσ/2δευτ), η παραγωγή CO2 έχω την αίσθηση ότι είναι σταθερότερη με το χρόνο και, το σπουδαιότερο για εμένα, δεν επηρεάζεται από θερμοκρασιακές μεταβολές (δούλευε κανονικά στους 15°C θερμοκρασία δωματίου).
Όπως προαναφέρθηκε, και εγώ δεν ρίχνω σόδα στην αρχή, αλλά όταν η παραγωγή τείνει να μειωθεί. Μετά την προσθήκη σόδας η παραγωγή αυξάνεται. Έτσι κερδίζω αρκετές εβδομάδες χωρίς να αλλάξω το ζαχαρόζουμο.
-------------------------

Μπορεί να θυμάμαι λάθος, αλλά θαρρώ ότι είχες αναφέρει ότι έκλεινες την παροχή του CO2 και το αποθήκευες στο μπουκάλι. Έτσι ήταν και γι' αυτό έσκασαν τα σωληνάκια;
Διαφορετικά θα ήθελα να μάθω, αν η παροχή ήταν ελεύθερη, πως ανέβηκε τόσο η πίεση. Το CO2 έχει μόνο να υπερνικήσει την πίεση της στήλης του νερού (το πολύ 60εκ νερό, ούτε το 1/3 της ατμοσφαιρικής). Είχε βουλώσει το σωληνάκι από κάτι; (π.χ. από βρωμιές; )

Ναι, είχα βελονοειδή βαλβίδα και ρύθμιζα τη ροή,
στην αρχή είχα αυτή
http://i.ebayimg.com/00/s/NzY4WDEwMj...Sf64q/$_12.JPG
αλλα μετά από μια εβδομάδα χάλασε και πήρα αυτή
http://i.ebayimg.com/00/s/MTAwMFgxMD...7E%7E60_57.JPG
και μια φορά που έβαλα σόδα και κουνησα το μπουκάλι σκάσανε τα σωληνάκια, τότε δεν τα ειχα δέσει με ταιραπ, μετά τα έδεσα (τα ταιραπ σαν σφικτηρα) και δεν υπήρχε πρόβλημα, άντεχαν,
είχα 4 μπουκάλια με μίγμα και άλλαζα 2 μπουκάλια κάθε εβδομάδα ή 10 ημέρες, τα μπουκάλια ήταν συνδεμένα με Τ από αυτόματο πότισμα (παράλληλη σύνδεση, όχι σε σειρά από το ένα μπουκάλι στο άλλο) και καταλήγαν σε ένα 5ο μπουκάλι που ήταν άδειο και είχε αυτό το καπάκι
http://i.ebayimg.com/00/s/MTIwMFgxNj...7E%7E60_57.JPG
που μάζευε τυχόν υγρά απο υπερχείλιση

plin 14-01-14 20:50

Α, εντάξει ησύχασα. Γιατί πέρασε από το μυαλό μου ότι ο κίνδυνος αυτός υπάρχει στα 'φυσιολογικά' DIY συστήματα παραγωγής CO2 κι ανησύχησα λιγάκι. Αν υπάρχει περίπτωση να πάθω κάτι τέτοιο (να πεταχτεί ζαχαρόνερο στο σαλόνι) δεν με γλιτώνει κανείς :p

Χωρίς πλάκα τώρα, το DIY Co2 το θεωρώ πολύ ασφαλές, ασφαλέστερο ίσως και από την μπουκάλα, με μια βασική προυπόθεση: Να μην υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ που να παρεμποδίζει την έξοδο του CO2 στο ενυδρείο. Γι' αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις βαλβίδες ανεπιστροφής, ΔΙΠΛΟΤΣΕΚΑΡΕΤΕ μετά την τοποθέτησή τους ότι το CO2 ρέει αβίαστα. Διαφορετικά, αν συνδέσετε τις βαλβίδες ανάστροφα μπορεί να γεμίσετε το χώρο ζαχαρόνερο (και το κεφάλι σας παντοφλιές :p :p )

Αν θέλετε να περιορίσετε την ροή του CO2 τη νύχτα είναι προτιμότερο να έχετε μια μορφή ενεργούς διάχυσης η οποία θα κλείνει το βράδυ. Εγώ χρησιμοποιώ έναν μικρό κυκλοφορητή τον οποίο τον ανάβω μαζί με τα φώτα.
Αν θέλετε να ρυθμίσετε την ροή του DIY CO2 με κάποιας μορφής βελονοειδούς βαλβίδας ξεχάστε το. Δεν γίνεται χωρίς πιθανά προβλήματα.

Τάκης 14-01-14 20:57

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από plin (Μήνυμα 813288)
Α, εντάξει ησύχασα. Γιατί πέρασε από το μυαλό μου ότι ο κίνδυνος αυτός υπάρχει στα 'φυσιολογικά' DIY συστήματα παραγωγής CO2 κι ανησύχησα λιγάκι. Αν υπάρχει περίπτωση να πάθω κάτι τέτοιο (να πεταχτεί ζαχαρόνερο στο σαλόνι) δεν με γλιτώνει κανείς :p

Χωρίς πλάκα τώρα, το DIY Co2 το θεωρώ πολύ ασφαλές, ασφαλέστερο ίσως και από την μπουκάλα, με μια βασική προυπόθεση: Να μην υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ που να παρεμποδίζει την έξοδο του CO2 στο ενυδρείο. Γι' αυτό δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις βαλβίδες ανεπιστροφής, ΔΙΠΛΟΤΣΕΚΑΡΕΤΕ μετά την τοποθέτησή τους ότι το CO2 ρέει αβίαστα. Διαφορετικά, αν συνδέσετε τις βαλβίδες ανάστροφα μπορεί να γεμίσετε το χώρο ζαχαρόνερο (και το κεφάλι σας παντοφλιές :p :p )

Αν θέλετε να περιορίσετε την ροή του CO2 τη νύχτα είναι προτιμότερο να έχετε μια μορφή ενεργούς διάχυσης η οποία θα κλείνει το βράδυ. Εγώ χρησιμοποιώ έναν μικρό κυκλοφορητή τον οποίο τον ανάβω μαζί με τα φώτα.
Αν θέλετε να ρυθμίσετε την ροή του DIY CO2 με κάποιας μορφής βελονοειδούς βαλβίδας ξεχάστε το. Δεν γίνεται χωρίς πιθανά προβλήματα.

Μην ανησυχείς , με μαγιά και ζάχαρη δύσκολο να φτάσεις σε τέτοιες πιέσεις, η σόδα κάνει χημική αντίδραση και αυξάνει τη παραγωγή CO2 πολύ γρήγορα.
Εξυπνο αυτό με τον κυκλοφορητή για να μη λειτουργεί με σβηστά τα φώτα

plin 14-01-14 21:06

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από takis_gt (Μήνυμα 813292)
Μην ανησυχείς , με μαγιά και ζάχαρη δύσκολο να φτάσεις σε τέτοιες πιέσεις, η σόδα κάνει χημική αντίδραση και αυξάνει τη παραγωγή CO2 πολύ γρήγορα.

Μα ρίχνω σόδα, κάθε που πέφτει η ροή του CO2. Με την μαγιά σαμπάνιας και την σόδα αλλάζω το ζαχαρόνερο κάθε ενάμιση μήνα (μπουκάλι 1,5lt).

Τάκης 14-01-14 21:09

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από plin (Μήνυμα 813305)
Μα ρίχνω σόδα, κάθε που πέφτει η ροή του CO2. Με την μαγιά σαμπάνιας και την σόδα αλλάζω το ζαχαρόνερο κάθε ενάμιση μήνα (μπουκάλι 1,5lt).

Δεν σου αφρίζει η σόδα και φουσκώνουν τα μπουκάλια ?

plin 17-01-14 22:16

Η σόδα αφρίζει βέβαια. Αλλά τα μπουκάλια δεν φουσκώνουν. Η δίοδος του CO2 είναι ελεύθερη, οπότε η πίεση δεν προλαβαίνει να αυξηθεί, το αυξημένο CO2 αμέσως ελευθερώνεται στο ενυδρείο.
Βάζω μόνο 1/3 κουταλάκι του γλυκού σόδα τη φορά. Περισσότερο κάνει πιο πολύ κακό παρά καλό νομίζω.

Stavros7 17-01-14 23:21

πεσμου με το μιγμα σε παρακαλω τι ακριβος κανεις δηλαδη στην αρχη βαζεις 200γρ μαγια και 200γρ νερο και μολις φτανει στο τελος προσθετης 1/3 του γλυκου μαγια σπαμπανιας?Πεσμου λιγο ακριβος γιατι δεν καταλαβα,αυτο με τα υλικα παρασκευεις

Κουραμπιές 18-01-14 02:59

Μου θυμισες μια ιδεα που ειχα εφαρμοσει μια φορα που ειχα παρει ενα 20λιτρο μπουκαλι απο ψυκτη και εβαλα 5 κιλα ζαχαρη μεσα. Για να μην σκασει στην οποιαδηπωτε περιπτωση, θα γινοταν ο χαμος, πηρα μια συριγγα, εβγαλα βελονα και εμβολο, τρυπησα το μπουκαλι ψηλα κοντα στο καπακι, και σφηνωσα μεσα τη συριγγα, σκετο σωληνα. Και τον ταπωσα με μπολικη πλαστελινη. Στα τεστ πρωτα εσκαγε η πλαστελινη πριν γινει οτιδηπωτε αλλο....κακο. Οπουε ειχα το κεφαλι μου ησυχο.

plin 18-01-14 10:19

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Stavros7 (Μήνυμα 814309)
πεσμου με το μιγμα σε παρακαλω τι ακριβος κανεις δηλαδη στην αρχη βαζεις 200γρ μαγια και 200γρ νερο και μολις φτανει στο τελος προσθετης 1/3 του γλυκου μαγια σπαμπανιας?Πεσμου λιγο ακριβος γιατι δεν καταλαβα,αυτο με τα υλικα παρασκευεις

Η στάνταρ αναλογία (για μπουκάλια 1,5 λίτρα αναψυκτικού) είναι μισό κιλό ζάχαρη σε 1 λίτρο περίπου νερό και 1 μικρό κουταλάκι μαγιά. Μετά από κάποιες ημέρες, όταν η ροή του CO2 τείνει να μειωθεί, προσθέτεις (ανά μερικές ημέρες) 1/3 μικρού κουταλιού σόδα φαγητού.
Ανάλογα με την ροή του CO2 μπορείς να αυξήσεις ή να μειώσεις την ποσότητα της μαγιάς.
Αν χρησιμοποιείς μαγιά σαμπάνιας ίσως αξίζει να βάλεις ένα ολόκληρο κιλό ζάχαρη, γιατί η μαγιά αυτή αντέχει σε πολύ περισσότερο αλκοόλ.
Η βίβλος του DIY CO2 βρίσκεται εδώ:
http://www.qsl.net/w2wdx/aquaria/diyco2.html

Για μεγαλύτερη σταθερότητα στο CO2 πολλοί καταφεύγουν στην λύση των 2 ή περισσότερων μπουκαλιών όπου ανανεώνουν το μίγμα σταδιακά.
-------------------------
Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Κουραμπιές (Μήνυμα 814341)
Μου θυμισες μια ιδεα που ειχα εφαρμοσει μια φορα που ειχα παρει ενα 20λιτρο μπουκαλι απο ψυκτη και εβαλα 5 κιλα ζαχαρη μεσα. Για να μην σκασει στην οποιαδηπωτε περιπτωση, θα γινοταν ο χαμος, πηρα μια συριγγα, εβγαλα βελονα και εμβολο, τρυπησα το μπουκαλι ψηλα κοντα στο καπακι, και σφηνωσα μεσα τη συριγγα, σκετο σωληνα. Και τον ταπωσα με μπολικη πλαστελινη. Στα τεστ πρωτα εσκαγε η πλαστελινη πριν γινει οτιδηπωτε αλλο....κακο. Οπουε ειχα το κεφαλι μου ησυχο.

Το πρόβλημα με το DIY CO2 είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων απαιτείται το αέριο μέσα στο μπουκάλι να έχει μια κάποια πίεση, ανάλογη του ύψους της συνολικής στήλης του νερού. Κατά συνέπεια, αν η πλαστελίνη χάσει την 'κόλα' της και δεν σφραγίζει πια απόλυτα, το περισσότερο CO2 θα διαρρέει από εκεί. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά διαρροή του CO2 σε όλη την κατασκευή. Και η παραμικρή διαρροή έχει σαν συνέπεια το αέριο να διαφεύγει περισσότερο στην μεριά της χαμηλότερης πίεσης, που είναι ο ατμοσφαιρικός αέρας.
Αν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να φτιάξουμε μια 'ασφάλεια' όπου θα σφράγιζε με αξιοπιστία μικρές πιέσεις (μέχρι μισή ατμόσφαιρα) αλλά θα άνοιγε με μεγαλύτερες, θα ήταν ιδανικά.
Είχα σκεφτεί ένα μπαλόνι, για να έχω και μια ένδειξη της πίεσης, αλλά ποτέ δεν το δοκίμασα σοβαρά.

alexandertm8 12-02-14 12:18

(Είναι λίγο Off-Topic αλλά το γράφω εδώ για να μην ανοίγω νέο θέμα.)

Σε DIY συστήματα CO2 όπου έχουμε χαμηλή πίεση, μπορεί να μπει Solenoid Valve για αέρα των 12V;
Δεν βλέπω πουθενά μία 12V για CO2, όλες γράφουν ότι είναι για αέρα 40micron αλλά έχω αρχίσει να πιστεύω ότι μία με 10Bar ένδειξη μπορεί να κάνει τελικά και για διοξείδιο αν δεν μας ενδιαφέρει η πίεση (συνδυασμός με Βαλβίδα Ασφαλείας που ανοίγει στα ~2Bar).


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 09:20.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board

Page generated in 0,04074 seconds with 10 queries