Αν θυμάμαι καλά από την Α/Ο που είχαμε στο εργαστήριο, το νερό τη στιγμή που έβγαινε από το σωλήνα δεν είχε όξινο pH (το είχα μετρήσει με καλό pHμετρο), με την ώρα όμως το pH έπφετε σταδιακά (νομίζω λόγω επαφής με τον αέρα). Οπότε δε ξέρω αν είναι το καλύτερο να γίνονται απευθείας οι αλλαγές από την Α/Ο (δηλαδή λάστιχο μέσα στο ενυδρείο), αλλά ας μας πουν οι δισκάδες τι εμπειρίες έχουν και τι κάνουν ;)
|
γιαννη αυτο λογικο μου ακουγεται.
αλλα που εφτανε το Ph? δεν σταθεροποιουνταν καπου? εστω και χαμηλα... θελω να καταληξω,στο οτι αν το νερο που βγαινει απτην ΑΟ εχει kh 0 (αρα ολικη απουσια buffer) τοτε θεωρητικα,θα επρεπε το πεχα να συνεχισει να πεφτει μεχρι να συμβει ph crash. δεν συμβαινει ομως αυτο. συμβαινει? μηπως εχει να κανει με το οτι οι περισσοτερες ΑΟ δεν αφαιρουν εντελως την kh αλλα ενα πολυ μεγαλο ποσοστο της? και αυτο που μενει ειναι αρκετο για να μην προκαλεσει Ph crash... μην κοιτας που μετραμε εμεις με ενυδρειακα τεστ και βλεπουμε 0 kh. δεν εχουν τοσο μεγαλη ακριβεια αυτα τα τεστ. δεν ξερω,λεω μια σκεψη. |
Στη πραξη ενω θελεις να πεσει το ph δε θα πεφτει τοσο γρηγορα ... θα δεις θα θελεις και δε θα μπορεις :grin: Μετα απο μηνες θα εχεις ικανοποιητικη πτωση αλλα και παλι θα ειναι πολυ αργη η πτωση του! Μην σε απασχολουν αυτα αστα να πεσουν μονα τους :rolleyes: Λογικα η τυρφη θα σε βοηθησει να το ριξεις πιο ευκολα!!
|
ναι δεν αγχωνομαι γιαυτο:)
η σκληροτητα με νοιαζει κυριως:) |
Στο ενυδρείο όλο και κάτι θα υπάρχει που θα ανεβάζει έστω και λίγο το kH, ξύλα, άμμος, φύλλα, υλικά φιλτρου έχει ένα σωρό πράγματα που έρχονται σε επαφή με το νερό και δε γίνεται όλα να είναι απόλυτα ουδέτερα. Οπότε λογικά θα συμβεί αυτό που λέει ο Γιώργος...
|
Σκετο ΑΟ, τυρφη και τελος.
Μηδενικες σκληροτητες θελουν τα ψαρια αυτα. Αν κραταει το TDS 10-60ppm θα ειναι ιδανικα. Με την τυρφη θα πιασει κι ενα 6 πεχα στην αρχη και αυτο σταδιακα θα πεφτει κι αλλο και θα μειωνει την τυρφη. (η τυρφη ουσιαστικα χρειαζεται για παροχη οξεων, ετσι ωστε να "δουλεψει" η χαμηλη ΚΗ του νερου της ΑΟ και να πεσει το πεχα) Αν θελει βαζει και discus trace (ιχνοστοιχεια ειναι, δεν επηρεαζουν σκληροτητα) Η ΑΟ με τις τρεις μεμβρανες που εχει, βγαζει 60-70 λιτρα την ωρα. Σε 3-4 ωρες (αναλογα την εποχη και τη θερμοκρασια) μπορει να κανει 200-250 λιτρα αλλαγη νερου. Ακομα κι αν ηθελε να κανει απευθειας αλλαγη στο ενυδρειο με μιξη με βρυσης, μπορει να γινει με ειδικη βαλδιδα μιξης ΑΟ με νερο απο τα προφιλτρα. Για τη διατηρηση της θερμοκρασιας, θελει απλα δυνατους θερμαντηρες στο ενυδρειο που να μην αφηνουν να πεφτει η θερμοκρασια μεχρι 2 βαθμους κατα τη διαρκεια της αλλαγης. Μπορει να κανει και διαλλειμα κατα την εισαγωγη του νερου στην αναγκη. (αυτα στα χοντρα κρυα που ετσι κι αλλιως πεφτει η αποδοση της ΑΟ) ΥΓ. Γιωργο οταν παρεις δικη σου ΑΟ να παρεις σαν κι αυτη που εχεις και οχι την trigger. Τα ιδια λιτρα βγαζουν, αλλα αυτη με τη τριπλη μεμβρανη, δεν πεταει νερο χαμενο. |
χμμμ...ναι ισως ειναι καλυτερα με αυτη.δεν ξερω τι ποσοστο απορριψης εχει η αλλη για να πω την αληθεια.μονο τα λιτρα κοιταξα.
ετσι κιαλλιως δεν θα την παρω αυριο,αλλα μαλον εχεις δικιο. βασικα παιζει ναρθει και πιο οικονομικα ετσι γιατι την παιρνω σε δοσεις και τη φτιαχνω σιγα σιγα αντι να σκασω το 300αρι μπροστα...:D η εστω και τα ιδια λεφτα να ειναι,θα μου ερθει πιο ευκολο. |
Δε τη χρειαζομαι ωρε ακομα ..... θα αργησω πολυ να φτιαξω μεγαλο ενυδρειο με χαμηλο πεχα οποτε εχεις πολυ χρονο - μην σε αγχωνει αυτο!
300 αρι aquamedic βρηκα σπιτι με τον κοντρολλερ του .... Ο 600αρης μαλλον ειναι στον Βυρωνα .... |
Παράθεση:
καντο λιγο πιο λιανα... edit οκ,αστο το ειδα.... κατσε να δω τζορτζ,λεω να παω να αγορασω και τιποτα... αν το μετανιωσω θα σου πω:grin: ναι αστον τον 600αρι καλυτερα μην ψησω κανα ψαρι... |
Παράθεση:
http://www.aquariumstyle.it/images/TR1000.jpg αυτος πχ είναι ο controller απ τους θερμοστάτες τιτανιου schego Υ.Γ Τα ψαρια ποτε με το καλο μπαινουν στο ενυδρειο? |
ναι το ειδα τωρα που το εψαξα.
παραπαει μου φαινεται αλλα ευχαριστω πολυ γιωργη! θα κοιταξω μηπως μπορεσω να παρω εγω εναν 300αρη jager τωρα.ετσι κιαλλιως καποια στιγμη θα χρειαστει να παρω αλλον ενα. τα ψαρια πιστευω θα εχουν μπει μεχρι 5 του μηνος. ελπιζω πιο πριν. |
Παράθεση:
Αυτό με την μείωση της ροής στην Α. Ο. πάντως... ΔΕΝ το κατάλαβα... για πάμε πάλι.- ;) |
εννοω οτι μπορεις να μειωσεις λιγο τη ροη στην εξοδο της αο ωστε να προλαβαινει το νερο να ζεστενεται στο ενυδρειο.
αν και δε νομιζω οτι χρειαζεται γιατι ετσι κιαλλιως θα παιρνει ωρες η αλλαγη. αν μπουνε δυο θερμαντηρες πιστευω θα το παλευουν ανετα. ε?...:D |
Παράθεση:
------------------------- Παράθεση:
Ξέχνα το ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση, να προλάβει να ζεσταθεί. Εγώ σε αλλαγές χειμώνα... με 2 επιπλέον 300άρηδες το παλεύω.- ;) |
οχι, μακρυα απο μενα τουτα ζωντανα:D
μεχρι ph 7 παιζω εγω , κι αυτο πολυ ειναι :D:D:D δεν το ψειριζω, αναρωτιεμαι απλα αν ειναι σωστο να μπαινει νεκρο νερο. |
Παράθεση:
------------------------- Παράθεση:
|
Παράθεση:
εξωτερικος θερμαντηρας στην εξοδο της ΑΟ? γιατι δεν μπορω να σκεφτω κατι αλλο. ισως ειναι και η ωρα τετοια:D |
Παράθεση:
Οι "μεγάλοι" διαφωνούν... εγώ, ο Γιώργος και κάποιοι ακόμα, που το έχουμε κάνει πράξη (χρόόόόόόόνια τώρα)... διαφωνούμε με αυτούς.- :D |
αν την τραβας κανενα 4 ωρο την αλλαγη , μια χαρα θα προλαβαινουν βρε.
|
δεν θα την τραβαω εγω,τοσο θα κανει η ΑΟ.
αν κανω 250 λιτρα αλλαγη και η αο βγαζει 70 την ωρα ποσο θα κανει?:D τοσο θα πιανουμε, γυρω στο τετραωρο. |
Παράθεση:
Μια περίπτωση είναι... εξωτερικός θερμαντήρας πχ. στο σωλήνα εξαγωγής. Άλλος τρόπος... μεγαλύτεροι θερμαντήρες. Έγραψε ο Γιώργος (No name) για 400άρη... στο εξωτερικό έχω δει... εδώ πουθενά. Οι τιτανίου είναι η καλύτερη λύση αλλά... μέσα σε sumb. Διαφορετικά πρέπει να τους βάλεις κάποια "προστασία" γύρω-γύρω και λύση σε αυτό... ΔΕΝ έχω καταφέρει να βρω.- ------------------------- Παράθεση:
|
οκ.κατσε να δω ποσο μεγαλο θα ειναι το προβλημα πρωτα και βλεπουμε.
μεχρι να πιασουν τα καλα τα κρυα εχω λιγο χρονο.θελω να πιστευω... παντως μεχρι στιγμης,μου φαινεται πως τελικα το βαρελι δεν θα το γλυτωσω. και μακροπροθεσμα,μου φαινεται πιο οικονομικο. |
τι θερμαντηρες εχεις και ποσα καθαρα λιτρα?
θερμανση εχεις στο σπιτι ή μονο οι δισκοι ζεσταινονται:D εντυπωση μου κανει... εγω ετσι κανω τις αλλαγες (και χειμωνα) στα χρυσοψαρα. ενταξει θα μου πεις , εγω δεν βαραω 28-29-30 ..συμφωνω αλλα το ενυδρειο το εχω εξω στην παγωνια κι εχω εναν κακομοιρη:D 300αρι σε 300 καθαρα λιτρα και με αλλαγη 50+ % σε διαστημα 4-5 ωρων, το παλευει, αλλα κραταει την θερμοκρασια... Δεν ξερω εγω πιστευω πως αν μπουν θερμαντηρες , watt/καθαρο λιτρο , σε διαστημα 4-5 ωρων αλλαγη, θα ναι οκ. Νικο γιατι θελουν προστασια οι τιτανιου? εγω πηρα προσφατα αυτο , γιατι εσπασε ο θερμαντηρας οταν ξεκολλησε η βεντουζα:rolleyes: |
Ένα παρόμοιο έχω κι εγώ από θερμαντήρα της JBL... που τον "σούταρα" και το έχω βάλει σε άλλον. ;)
ΔΕΝ ήξερα καν ότι υπάρχει κάτι τέτοιο "σκέτο"... σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που μου "άνοιξες τα μάτια". :) Ένας 600αρης μεταλλικός... ΑΝ ακουμπήσει επάνω του ψάρι... με ρωτάς τι θα γίνει; :rolleyes: |
χαχα.. οκ ρε συ δεν φανταστηκα οτι μπορει να τσουρουφλαει τοσο:D
|
Πιάσε έναν 50άρη γυάλινο... για δοκιμή τότεΣ.- :grin:
|
τετοιους πιανω καθε μερα :D
|
Γιώργο , άρχισε να το φτιάχνεις :) http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=92340
|
λοιπον για σωληνες εισαγωγης εξαγωγης,σκεφτομαι να παω να παρω της jbl:smt120 (?)
εχω την εντυπωση πως θαναι πιο φτηνοι απτης eheim... εκτος αν κανει καμια παληκαρια ο δημητρακης παλι και φτιαξει και τα αλλα δυο που χρειαζομαι:D ειναι κλειστα τα μαγαζια σημερα,θα περασω αυριο μια βολτα να δω τι υπαρχει ετοιμο. |
Βρε βαλε την τρελοκοτσιδου να στα φτιαξει.....:Dνα ξεσκουριασει κιολας!!!!
Αγορινα απο ξυλα πως τα παμε?εχω ενα ωραιο μεγαλο κομματι(red moor) και αραζει στην αποθηκη.αν το θες δικο σου. |
Παράθεση:
Και οτι λεγαμε χθες οτι θελεις και μια χοντρη ριζα. Το ενυδρειο του Gab θα καταληξει. |
ωωωω! ντινο ναι θα με βοηθησεις πολυ!
και το συζηταγα με το σπυρο χτες οτι θελω να παω να δω για κανα κομματι σε κανα μαγαζι. βασικα εχω μονο κλαδια ακομα μεσα και ελεγε ο σπυρος πως θα χρειαστει και κατι πιο μεγαλο για να μπορουν να κρυφτουν λιγο τα ψαρια. αν το εχεις και δεν το χρειαζεσαι τωρα κοντα,δε θα παει χαμενο:D edit @delta66 δε σε προλαβαινω!:D παντως η εισαγωγη που εφτιαξε ο δημητρης παει σφεντονα.την εβαλα τωρα:) με παιδεψε λιγο το φιλτρο μεχρι να τραβηξει νερο απτη μερια της,αλλα τελικα ανακαλυψα πως ηταν στριμενο το λαστιχο και γιαυτο ζοριζοταν. και μαλον δεν τραβαγε ολες αυτες τις μερες δηλαδη γιατι αποκλειεται να στριφτηκε σημερα. εκοψα λιγο τη σωληνα,την ξεστριψα,εβαλα και την εισαγωγη του δημητρη,την επιασα και με δυο Tie wrap και ειμαστε κομπλε. παμε γι'αλλα:D |
Ναι βρε αν την θελεις δικια σου.Οποτε μπορεις μου στελνεις και κανονιζουμε.Εμενα χωρο μου πιανει πλεον...
|
για στειλε κανα πμ ρε ντινο που σε βολευει να βρεθουμε?
εγω ερχομαι και σημερα αγια βαρβαρα αν δεν κατεβεις προς αθηνα. |
Παράθεση:
Θα αγριεψω!!!!!!! |
μολις παω σπιτι μετραω και θα σου πω δημητρη:D
|
[QUOTE=kgf12345;976080]λοιπον για σωληνες εισαγωγης εξαγωγης,σκεφτομαι να παω να παρω της jbl:smt120 (?)
Γιωργο να εχεις στο νου σου οτι οι συγκεκριμενοι πιανουν μπιχλα για πλακα γιατι ειναι αρκετα διαφανοι οποτε θα μειωθει η ροη σου για πλακα σχετικα γρηγορα τους ιδιους εχω και ξερω:) Βεβαια μπορεις να τους ντυσεις με μαυρη ταινια γυρω γυρω να το καθυστερησεις |
οκ!αλλα μαλον θα την κανει ο δημητρης τη δουλεια,που εχει την εργολαβια:D
|
Εφτιαξα σπρευ μπαρ 40 ποντους απλα γραψε αν το θες δεξι η αριστερο για τις τρυπες.
|
οπως κοιταμε το ενυδρειο, αριστερο δημητρη:)
να βγαινει το νερο δεξια. |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 08:12. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board