Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου (http://www.aquatek.gr/vb/index.php)
-   Αρχάριοι γλυκού νερού (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=34)
-   -   Νεό ενυδρείο 60 λίτρων - Ερωτήσεις (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=84324)

kiddo 13-02-15 15:57

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από ChocolatePuma (Μήνυμα 875223)
Καλησπέρα

Κανένα ψάρια δεν πεθαίνει μέσα σε 2-3 μέρες από αμμωνία

Καλυτερα να κάνεις μετρήσεις πριν βάλεις τα νεα ψάρια

Η μέθοδος στρωσίματος μόνο με βακτήρια και μάλιστα στρώσιμο ενυδρείου σε 7-10 μέρες, δεν ξέρω πόσο αποτελεσματική ειναι

Οπότε ισχύει αυτό που γράφτηκε και πιο πάνω απο τον Γιάννη : Μετρήσεις!

Μετρήσεις, έκανα και κάνω.

Για το στρώσιμο με τα συγκεκριμένα βακτήρια φαίνεται ότι λειτουργεί, ενώ 3 εβδομάδες τώρα παιδευόμουν και ότι τροφή έβαζα με μπόλι, απλά έφτανε η αμμωνία από 0,50 μέχρι 1. Τώρα η αμμωνία έπεσε από 0.50 που ήταν στο 0-0.25 και ίχνη ΝΟ3 βρέθηκαν 0,10 μέσα σε 1 μέρα. Οπότε αύριο θα ξανακάνω μετρήσεις και αν η αμμωνία γράψει 0, βάση πλάνου θα κάνω αλλαγή νερού και νέα δόση βακτηρίων... Βάση προγράμματος, στην 3ή δόση βακτηρίων θα βάλω και ψαράκια.

Για τα ψαράκια δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα φαγε η αμμωνία, το σίγουρο είναι ότι θα πάρω τα νέα ψαράκια από άλλο κατάστημα, συγκεκριμένα το aquascape.gr, έστω και για προληπτικούς λόγους...

Ήθελα να ρωτήσω. Μου είπαν πριν βάλω τα πρώτα ψαράκια, να τα αφήσω 3-4 μέρες ατάιστα, ισχύει αυτό ή έκανα έγκλημα εξ αμελείας?

stratigos24 13-02-15 16:06

Ποιός σου είπε να τα αφήσεις ατάιστα? Που τα είχες μέχρι να τα βάλεις στο ενυδρείο?

Η πετσέτα σίγουρα ήτανε καθαρή (αυτή που έστηνες το ενυδρείο τότε και δοκίμαζες τη διακόσμιση) απο απορρυπαντικά, σαπούνια κλπ?

kiddo 13-02-15 16:14

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από stratigos24 (Μήνυμα 875297)
Ποιός σου είπε να τα αφήσεις ατάιστα? Που τα είχες μέχρι να τα βάλεις στο ενυδρείο?

Η πετσέτα σίγουρα ήτανε καθαρή (αυτή που έστηνες το ενυδρείο τότε και δοκίμαζες τη διακόσμιση) απο απορρυπαντικά, σαπούνια κλπ?

Σε άλλη κοινότητα, επικρατούσε η άποψη να μείνουν ατάιστα 3-4 μέρες...

Τα ψαράκια απ'την στιγμή που τα πήρα, άφησα την σακούλα 10 λεπτά να επιπλέει για να πιάσει την ιδια θερμοκρασία, και μετά κάθε 10 λεπτά έβαζα λίγο νερού ενυδρείου μέσα. Στο τέλος με απόχη τα έβγαλα 1-1 στο ενυδρείο.

Η πετσέτα καθαρή ήταν και καθάρισα και το ενυδρείο πριν το γεμίσω...

stratigos24 13-02-15 16:18

Εντάξει, δεν ξέρω για το τάισμα που σου είπαν αν είναι σωστό ή λάθος. Προσωπικά σε όσα ψάρια έχω πάρει τα αφήνω ατάιστα την πρώτη μέρα και απο την επόμενη ξεκινάω και ρίχνω σιγά σιγά λίγο φαί.

Κωστας Malawi 13-02-15 16:20

ποσες φορες δηλαδη μπολιασες το φιλτρο σου και δεν επιασε?
συνηθως την πρωτη μερα δεν ταιζουμε και μετα ξεκιναμε με μικρες δοσεις φαγητου και συνεχομενες μετρησεις τουλαχιστον μεχρι να δυναμωσει η βιολογια.

kiddo 14-02-15 16:23

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από tyrinthos (Μήνυμα 875301)
ποσες φορες δηλαδη μπολιασες το φιλτρο σου και δεν επιασε?
συνηθως την πρωτη μερα δεν ταιζουμε και μετα ξεκιναμε με μικρες δοσεις φαγητου και συνεχομενες μετρησεις τουλαχιστον μεχρι να δυναμωσει η βιολογια.

Την 1η χωρίς ψάρια με τροφή, την 2η με τα ψαράκια...

Τι είναι αυτό το λευκό στην βάση του δεξιά κάτω φύλλου?

http://www.aquatek.gr/vb/attachment....1&d=1423837792

EDIΤ: Αυγά Ramshorn snail είναι ;)
-------------------------
10/02 NH4 0.25 ΝΟ2 = 0 NO3 = 0,10
14/02 NH4 0.50 NO2 = 0.25 NO3 = 0,50

Φαίνεται να κυλάει ο κύκλος του αζώτου, 5 μερές μετά την προσθήκη των νέων βακτηρίων εμφανίστηκαν Νιτρικά και Νιτρώδη. ΝΟ2 είδα για πρώτη φορά από τότε που πήρα το ενυδρείο, ενώ ΝΟ3 σχετικά έντονα επίσης πρώτη φορά. Η αμμωνία φαίνεται να έχει μια άνοδο χωρίς λογική, αλλά δικαιολογείται καθώς πριν 2 μέρες έκανα μια αλλαγή στο εσωτερικό της διακόσμησης και ανακινήθηκε έντονα ο βυθός...

stratigos24 14-02-15 17:41

Άντε κυλάει... για να δούμε. Συνέχισε τις καθημερινές ή μέρα παρα μέρα μετρήσεις.

kiddo 14-02-15 21:56

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από stratigos24 (Μήνυμα 875422)
Άντε κυλάει... για να δούμε. Συνέχισε τις καθημερινές ή μέρα παρα μέρα μετρήσεις.

Φίλε το ότι τσουλάει είναι πολύ θετικό, για κάποιον σαν εμένα που 2 εβδομάδες έχει κάνει τα πάντα από υγρά βακτήρια μέχρι 2 μπόλι και δεν κουνήθηκε φύλλο :p

Χώρια οι θάνατοι, που όσο ναναι είναι λυπηρό να συμβαίνουν έτσι...

Σε 2-4 μερες πιστεύω έχει νόημα να ξαναδώ τι γίνεται και εφόσον μηδενίσει η αμμωνία, να προχωρήσω στο 2ο γύρο έκχυσης βακτηρίων όπως είναι το πλάνο από την αρχή :D
-------------------------
Κάτι άλλο που ήθελα να ρωτήσω. Αυτή την στιγμή έχω φωτοπερίοδο 14:30 - 01:30, όπως και CO2 ανοίγω με το χέρι εγώ πάνω κάτω τις ίδιες ώρες. Κάποιο σχόλιο σχετικά με αυτό το ζήτημα του φωτός κα του CO2 χρονικά?

Ευχαριστώ!

ChocolatePuma 14-02-15 21:58

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από kiddo (Μήνυμα 875424)
Κάτι άλλο που ήθελα να ρωτήσω. Αυτή την στιγμή έχω φωτοπερίοδο 14:30 - 01:30, όπως και CO2 ανοίγω με το χέρι εγώ πάνω κάτω τις ίδιες ώρες. Κάποιο σχόλιο σχετικά με αυτό το ζήτημα του φωτός κα του CO2 χρονικά?

Ευχαριστώ!

Τι φωτισμό έχεις?
Άλγες έχουν εμφανιστεί?

Τα ρωτάω γιατί είναι πολλές οι 11 ώρες...

kiddo 14-02-15 22:07

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από ChocolatePuma (Μήνυμα 875465)
Τι φωτισμό έχεις?
Άλγες έχουν εμφανιστεί?

Τα ρωτάω γιατί είναι πολλές οι 11 ώρες...

Φωτισμός LED, είχε 3 λάμπες και έχω κάνει επέκταση με λεντοταινίες. Άλγες υπήρχαν παλαιότερα, τώρα με το CO2 δεν βλέπω κάτι εμφανές...

kiddo 16-02-15 13:23

Νέα μέτρηση σήμερα...

18/02 NH4 0.15 ΝΟ2 = 0.75 NO3 = 0,75

=====================================
10/02 NH4 0.25 ΝΟ2 = 0 NO3 = 0,10
14/02 NH4 0.50 NO2 = 0.25 NO3 = 0,50

kiddo 19-02-15 21:08

H μέτρηση σήμερα ήταν η εξής

19/02 NH4 = 0.0 ΝΟ2 = 0 NO3 = 0.10

, έβαλα το απόγευμα 3 Tiger barbs.... για να δούμε :)

ΑΡΧΕΙΟ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ
=====================================
10/02 NH4 = 0.25 ΝΟ2 = 0 NO3 = 0,10
14/02 NH4 = 0.50 NO2 = 0.25 NO3 = 0,50
16/02 NH4 = 0.15 ΝΟ2 = 0.75 NO3 = 0,75
18/02 NH4 = 0.0 ΝΟ2 = 1.50 NO3 = 10 (Αλλαγή νερού 50% + Βακτήρια)

kiddo 05-03-15 16:48

Καλησπέρα, τι είδους αλγοφάγα μπορούν να μπούν σε 60λιτρο με Tiger Bards?

Έχω νηματοειδή άλγη, green spot και Cladophora Algea, επίσης λόγο των πολλών φυτών υπάρχουν διαρκώς νεκρά φυλλαράκια εδώ και εκεί όσο να μαζεύω...

Ευχαριστώ!

Τάκης 05-03-15 17:04

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από kiddo (Μήνυμα 878657)
Καλησπέρα, τι είδους αλγοφάγα μπορούν να μπούν σε 60λιτρο με Tiger Bards?

Έχω νηματοειδή άλγη, green spot και Cladophora Algea, επίσης λόγο των πολλών φυτών υπάρχουν διαρκώς νεκρά φυλλαράκια εδώ και εκεί όσο να μαζεύω...

Ευχαριστώ!

Θα σου πρότεινα να ασχοληθείς να βρεις την αιτία για την άλγη και να τη καταπολεμήσεις και όχι να βάλεις αλγοφάγα για να σου τη τρώνε, όπως επίσης και για τα νεκρά φύλλα, αυτά έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει κάποιο ζωντανό να τα καθαρίζει. Όταν υπάρχει άλγη σημαίνει πως δεν υπάρχει ισορροπία (εκτός από τη Cladophora) και αν υπάρχουν πολλά νεκρά φυλλαράκια σημαίνει πως κάποιο πρόβλημα έχουν τα φυτά σου.

kiddo 05-03-15 17:24

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από takis_gt (Μήνυμα 878659)
Θα σου πρότεινα να ασχοληθείς να βρεις την αιτία για την άλγη και να τη καταπολεμήσεις και όχι να βάλεις αλγοφάγα για να σου τη τρώνε, όπως επίσης και για τα νεκρά φύλλα, αυτά έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει κάποιο ζωντανό να τα καθαρίζει. Όταν υπάρχει άλγη σημαίνει πως δεν υπάρχει ισορροπία (εκτός από τη Cladophora) και αν υπάρχουν πολλά νεκρά φυλλαράκια σημαίνει πως κάποιο πρόβλημα έχουν τα φυτά σου.

Νεκρά φυλλαράκια υπάρχουν από riccia κυρίως και hydrophila polysperma γιατί είναι πολύ πυκνά και τα κάτω κάτω φύλλα μπλέκονται έντονα, δεν φτάνει ο φωτισμός και πέφτει κανένα που και που...

Η green spot πιστεύω τώρα που ξεκίνησα πάλι το CO2, είχα ξεμείνει μια εβδομάδα, φεύγει από τα φύλλα. Η τριχωειδής ίσως έχει να κάνει και με πιθανή υπερδοσολογία σε Seashem Floorish και εμφανίστηκε πολύς σίδηρος...

Γενικά πάντως είχα στο νου μου για αλγοφάγα και βυθόψαρα, οπότε αν μπορείτε να μου συστήσετε κάποιο για τα λίτρα και την ψαροσύνθεση που έχω :)

Τάκης 05-03-15 17:36

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από kiddo (Μήνυμα 878660)
Νεκρά φυλλαράκια υπάρχουν από riccia κυρίως και hydrophila polysperma γιατί είναι πολύ πυκνά και τα κάτω κάτω φύλλα μπλέκονται έντονα, δεν φτάνει ο φωτισμός και πέφτει κανένα που και που...

Η green spot πιστεύω τώρα που ξεκίνησα πάλι το CO2, είχα ξεμείνει μια εβδομάδα, φεύγει από τα φύλλα. Η τριχωειδής ίσως έχει να κάνει και με πιθανή υπερδοσολογία σε Seashem Floorish και εμφανίστηκε πολύς σίδηρος...

Γενικά πάντως είχα στο νου μου για αλγοφάγα και βυθόψαρα, οπότε αν μπορείτε να μου συστήσετε κάποιο για τα λίτρα και την ψαροσύνθεση που έχω :)

Οντως πέφτουν φύλλα από τα χαμηλά λόγω ανεπάρκειας φωτισμού.
Και οι κινήσεις σου για την άλγη σωστές μου ακούγονται.
Για αλγοφάγα ή βυθόψαρα δεν ξέρω να σου προτείνω γιατί δεν ξέρω τη συμπεριφορα των tiger barbs, αλλά και τα αλγοφάγα μη νομίσεις πως τρώνε μόνο άλγη, πιο καλή δουλειά κάνουν αλγοφάγα σαλιγκάρια όπως τα nerite

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 05:37.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board

Page generated in 0,02010 seconds with 10 queries