Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου (http://www.aquatek.gr/vb/index.php)
-   DIY . Φτιάχτο μόνος σου (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Κατασκευή ενυδρείου 120x50x50 από αρχάριο (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=100755)

Nomad7 16-06-18 16:55

Το sump θα είναι 100cm X 30cm X 40cm (το πλάτος μπορεί να αυξηθεί λίγο, θα πάω πρώτα στον σιδερά να μου πει τι πλάτος θα μπορέσω να αξιοποιήσω στην βάση).

Lth1 16-06-18 17:19

Να ρωτησω κατι?
Η επιστροφή στο main tank απο το σαμπ οσον αφορα τις σωληνώσεις...που θα βρίσκονται?

Στάλθηκε από το ALE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Nomad7 16-06-18 17:48

Γιατί μου το χαλάς τώρα, δεν ήθελα να το απαντήσω αυτό :D

Αν ενοχλεί πραγματικά να είναι είσοδος/έξοδος από την ίδια μεριά, τότε μόνη λύση είναι σωλήνωση 2,5 μέτρα ώστε να φτάσει από το sump στην θεατή μικρή πλευρά του main tank.

Άρα το main tank έχει θεατή μικρή πλευρά (από πάνω της θα πρέπει να καταλήγει η return pump) και μικρή αθέατη πλευρά (που θα έχει το overflow box για να είναι όσο το δυνατόν κάθετη η είσοδος του νερού στο sump).

Αντίστοιχα, κάτω από το main tank, κάτω από την αθέατη πλευρά θα είναι η είσοδος στο sump και κάτω από την θεατή πλευρά θα είναι η έξοδος από το sump (που θα πρέπει να γυρίσει πίσω μέχρι την αθέατη, να ανέβει το ύψος του main tank και να διανύσει το μήκος του ενυδρείου για να καταλήξει πάνω από την θεατή πλευρά).

Lth1 16-06-18 18:02

Για κατσε να το διαβασω να το καταλαβω...γτ μάλλον προετρεξα..
-------------------------
Άρα..απο οτι διαβαζω...εφόσον πρεπει να μπει στην ορατή...θα περπατήσεις απο πανω απο υο ενυδρειο προς την ορατη πλευρα ωστε να μην φαινεται τπτ...και το νερο θα μπαινει με καποια κλιση φανταζομαι,ουτως ωστε να δημιουργήθει καποια αναταραξη..σωστα?
Αρα η επιστροφή με αυτον τον τροπο θα είναι εκτος νερού..σωστα?

Nomad7 16-06-18 18:07

Ναι, αν δεν θέλω να τρυπήσω από κάτω το ενυδρείο, θα πρέπει η return pipe να διατρέξει όλο το κάτω μέρος του ενυδρείου, μετά να διατρέξει το ύψος του ενυδρείου από την αθέατη πλευρά και μετά 10 πόντους πάνω από το ενυδρείο να διατρέξει πάλι το μήκος του ώστε να καταλήξει πάνω από την θεατή πλευρά.

Μετά, η εισαγωγή θα γίνει όπως λες, ή με αντάπτορα που έχω δει ότι μπαίνει στην απόληξη της σωλήνα και βάζει 2 πλατιά στόμια σαν σκούπες και διαχέει το νερό και ίσα ίσα ακουμπάνε την επιφάνεια.

Και ερώτηση (όχι θα την γλύτωνες) εφόσον το θίξαμε, υπάρχει κάποιο ορατό πρόβλημα από όλο αυτό το μήκος της return pipe (και ενδεχομένος από τις στροφές που θα πρέπει να κάνει, οκ όχι 90 μοιρών, αλλά 45)?

Lth1 16-06-18 18:09

Χμμμ
Για τι αντλια σκεφτεσαι ειπαμε??

Nomad7 16-06-18 18:16

1 Συνημμένο(α)
Δεν είπαμε :D

Ό,τι αντλία χρειαστεί για να μπορέσει να στέλνει την επιστροφή!

Και ένα γρήγορο γραφικό.

Lth1 16-06-18 18:21

Την τελευταία ερώτηση δεν την καταλαβα :-)

Nomad7 16-06-18 18:23

Σε ποια ερώτηση αναφέρεσαι? Εκεί που ρωτάω αν υπάρχει πρόβλημα με το μεγάλο μήκος της return pipe? Γενικά ρωτάω για αυτό, επειδή δεν ξέρω την δύναμη των αντλιών, αλλά φαντάζομαι πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα, απλά θα χρειαστώ δυνατότερη αντλία από ότι αν η επιστροφή μου ήταν σε φυσιολογικά πλαίσια, δηλαδή πιο άμεση.

Lth1 16-06-18 18:25

Αυτο ειναι λογικο...
Επισης το λογικο λεει οτι δεν θα ειναι τοσο δυνατη η επιστροφη σου...
Αλλα αυτο παει συνήθως με το υψος...δηλ στην περιπτωση σου κανα μετρο υψος θα πρεπει να ανεβασει η αντλια και επειτα εχει ευθειες...
Αρα με μια αντλια με καλο μανομετρικο δεν θα εχεις θεμα...

Nomad7 16-06-18 18:29

Ναι γύρω στο ένα μέτρο max υπολογίζω να είναι το "ανέβασμα".

Το sump θεωρώ το έχουμε κλείσει, με μια συμπληρωματική ερώτηση, οπότε θα προσπαθήσω να το κινήσω άμεσα ξεκινώντας την κατασκευή του.

Η τρύπα στο sump πάνω πάνω, τι διάμετρο θα πρέπει να έχει? Εννοώ, ποια είναι η κατάλληλη/συνηθέστερη διατομή για την δουλειά που χρειάζεται.

lyra 16-06-18 18:52

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Nomad7 (Μήνυμα 1043624)
Ναι γύρω στο ένα μέτρο max υπολογίζω να είναι το "ανέβασμα".

Το sump θεωρώ το έχουμε κλείσει, με μια συμπληρωματική ερώτηση, οπότε θα προσπαθήσω να το κινήσω άμεσα ξεκινώντας την κατασκευή του.

Η τρύπα στο sump πάνω πάνω, τι διάμετρο θα πρέπει να έχει? Εννοώ, ποια είναι η κατάλληλη/συνηθέστερη διατομή για την δουλειά που χρειάζεται.

1 ιντσα ή 32mm αναλογως.πως το μετραει καποιος ειναι υπεραρκετο

Nomad7 16-06-18 18:57

Και εγώ έλεγα να την κάνω 3,2cm... :p

Σσσσωραίος, thanks!

lyra 16-06-18 19:00

Το 5αρι γυαλι ειναι μια χαρα για αυτο ρο σαμπ...ενισχυεται η ανθεκτικοτητα του και απο τα χωρισματα του σαμπ ..δεν χρειαζεται να δωσεις χρηματα παραπανω χωρις.λογο... Η επιστροφη πολυ μπερδεμα ...γιατι θες να εχει τοσο μηκος??? Θα χασεις πολυ σε παροχη.

Nomad7 16-06-18 19:27

Το main tank θα είναι εντοιχισμένο (με γυψοσανίδα γύρω γύρω) οπότε θα έχει 3 ορατές πλευρές. Στην πρώτη ή δεύτερη σελίδα υπάρχει φωτογραφία από άλλο ενυδρείο που είναι κοντά σε αυτό που θέλω να κάνω.

Επίσης, δεν θέλω να τρυπήσω το ενυδρείο και να βγάλω την επιστροφή από εκεί. Οπότε μόνος τρόπος, για να μην είναι ορατή η επιστροφή, είναι να την πάω μέσω Λαμίας (πρώτα από κάτω από το main tank σε όλο το μήκος του, μετά πάνω και έξω από την αθέατη πλευρά του main tank και τέλος πάνω από το main tank και σε όλο το μήκος του). Συνολικά, γύρω στα 2,5 - 2,7 μέτρα σωλήνωση με max 1 μέτρο ύψος.

lyra 16-06-18 20:34

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Nomad7 (Μήνυμα 1043634)
Το main tank θα είναι εντοιχισμένο (με γυψοσανίδα γύρω γύρω) οπότε θα έχει 3 ορατές πλευρές. Στην πρώτη ή δεύτερη σελίδα υπάρχει φωτογραφία από άλλο ενυδρείο που είναι κοντά σε αυτό που θέλω να κάνω.

Επίσης, δεν θέλω να τρυπήσω το ενυδρείο και να βγάλω την επιστροφή από εκεί. Οπότε μόνος τρόπος, για να μην είναι ορατή η επιστροφή, είναι να την πάω μέσω Λαμίας (πρώτα από κάτω από το main tank σε όλο το μήκος του, μετά πάνω και έξω από την αθέατη πλευρά του main tank και τέλος πάνω από το main tank και σε όλο το μήκος του). Συνολικά, γύρω στα 2,5 - 2,7 μέτρα σωλήνωση με max 1 μέτρο ύψος.

Την εχω δει την εικονα απο την αρχη του ποστ ...και γιαρι θες βα βγαλεις την επιστροφη απο μπροστα?

Nomad7 16-06-18 20:46

Δεν μπορεί να ανέβει η επιστροφή (χωρίς τρύπημα του main tank) από καμία άλλη πλευρά, εκτός από την αθέατη πλευρά, χωρίς να φαίνεται πάντα. Οπότε ή θα πέφτει η επιστροφή στην πλευρά της εξαγωγής του νερού προς sump, που νομίζω δεν πρέπει να γίνεται αυτό ή θα πάει μέχρι την απέναντι θεατή πλευρά.

Ακόμα και στην πλευρά της εξόδου προς το sump να έπεφτε η επιστροφή, πάλι είναι περίπου στα 1,60 - 1,70 μέτρα, δηλαδή θα γλύτωνα μόνο ένα μέτρο και αυτό το μέτρο δεν θα ήταν καν σε ύψος, αλλά σε μήκος.

stanisalus18 25-07-18 22:31

Προχωραει καθολου το project σου εδω φιλε μου?

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 07:31.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board

Page generated in 0,01969 seconds with 10 queries