To ολο θεμα εγινε για ακριβως αυτο .... αν εχει ή οχι αποδεικτει οτι βοηθανε , εξου και ολο το κατεβατο αυτο . Τεσπα παιδια μαζι σας !!! και γω με μπολι εστρωσα το 450αρι αλλα του εριξα και βακτηρια για καβατζα , δεν ξερω αν εκανε δουλεια ή οχι δεν εχω μετρησεις και γι αυτο περιμενα καμποσο για να βαλω ψαρακι!
Δημητρη αν εχουμε την δυνατοτητα παιρνουμε μπολι ! |
Παράθεση:
Το προιον δεν αρχιζει το κυκλο του αζωτου. Το ψαρι που θα βαλεις μεσα θα το κανει. Παράθεση:
Το σλογκαν ειναι: TetraAqua® SafeStart at work! The bacteria reduce ammonia and nitrite! Λεει πουθενα οτι στρωνει το φιλτρο? :rolleyes: Εγω μεταφραζω "μειωνει αμμωνια και νιτρωδη", δεν διαβαζω μηδενιζει. Απότι διαβασα δεν υποσχεται οτι θα στρωσει το φιλτρο σε μια μερα. Αλλα οτι μπορεις να βαλεις ψαρια σε μια μερα. Εχει μια μικρη διαφορα. :grin: Και αυτο με την προυποθεση τι θεωρει οτι ειναι ασφαλες ή επιθυμητο οριο "ταλαιπωριας" των ψαριων η καθε πλευρα (η δικη σου και του κατασκευαστη). Αν θες να μαθεις το γιατι, πρεπει να διαβασεις το κατεβατο πιο κατω. Κατεβατο: Στο λινκ με το pdf του προιοντος εχει στη σελιδα 9 ενα σχεδιαγραμμα με τις μετρησεις ammonia ΝΗ3 (αμμωνιας) και nitrite ΝΟ2. Δειχνει λοιπον στα σχεδιαγραμματα τι τιμες θα ειχαν (στην καλυτερη των περιπτωσεων, συμπληρωνω, και με το καλυτερο χειρισμο εισαγωγης ψαριων) η αμμωνια και τα νιτρωδη με την προσθηκη βακτηριων safestart σε συγκριση την προσθηκη βακτηριων απο 3 ανταγωνιστικα προιοντα και απο την καθολου προσθηκη βακτηριων (το μπλε χρωμα ειναι για την πορεια των μετρησεων με safestart) Φαινεται λοιπον οτι απο την πρωτη μερα θα εχεις ενδειξεις αμμωνιας μεχρι την 3 μερα που θα εχει το peak στο 0,5 pmm και μεχρι την 5 μερα θα μηδενισει τελειως. Τα νιτρωδη απο την αλλη, (που δημιουργουνται δευτερα στη σειρα στο κυκλο του αζωτου) θα εχεις ανοδο απο τη 2 ως την 5η μερα, μεχρι 1 ppm και μετα την 5η μερα θα αρχισει η καθοδος μεχρι την 10-11η μερα που θα μηδενισει τελειως και θα θεωρειται στρωμενο το φιλτρο. Ολα αυτα με την προυποθεση οτι θα βαλεις μεσα ψαρια που το συνολικο τους μηκος (σε τελικο μεγεθος) θα ειναι 1 εκ ανα λιτρο νερο, πχ σε 60 λιτρα νερου 12 τετρα των 5 εκατοστων (5Χ12=60) Ας το κανει καποιος να δουμε:) Παμε τωρα στο δια ταυτα. Ειναι τοξικο και επικινδυνο το 0,5 ppm για τα ψαρια? Αν παρουμε υποψιν μας για την τοξικοτητα της αμμωνιας, τους παραγοντες πεχα και θερμοκρασια του νερου μπορουμε να βρουμε ευκολα αν ειναι επικινδυνη η τιμη με το calculator (παραγραφος 5) http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43756 Παραδειγμα με τιμες απο ενυδρειο με νερο Αττικης. Πεχα 7.5 - θερμοκρασια 26 - αμμωνια 0.5ppm Αποτελεσμα 0.009 ppm ελευθερης αμμωνιας Ειμαστε στη πρωτη σκαλα : Απο 0-0.01 ppm (mg/L) η ελευθερη αμμωνια (που βρηκαμε την τιμη της με το πιο πανω calcuator) ειναι ακινδυνη για τα ψαρια. Ακομα και λιγο παραπανω να ηταν θα πηγαιναμε στην πιο πανω σκαλα "προβληματα στα ψαρια σε μακροχρονη εκθεση τους σε αυτη" που τα ψαρια μας δεν θα εμεναν πανω απο 10 μερες (βαση σχεδιαγραμματος tetra) και με μερικες αλλαγες νερου θα ημασταν ακομα πιο σιγουροι για την υγεια των ψαριων μας. Λιγο να χειριστουμε λαθος την κατασταση θα μας ξεφυγει απο τον ελεγχο. |
1 Συνημμένο(α)
Αν και εγω είμαι μόλις στο πρώτο μου ενυδρείο, θα μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου με βακτήρια εταιρείας και με μετρησεις και πείτε μου εσεις αν δούλεψαν
Απο ότι βλέπετε είχε ξεκινήσει ο κύκλος του αζώτου από την τρίτη ημέρα με παρουσία ΝΟ3. Αν την 10η μέρα δεν είχα κανει την @@@@κία να ρίξω αμμωνία, πιστευω ότι θα είχα μηδενίσει τιμές την 12η μέρα. ( την μέτρηση αμμωνίας αγνοήστε την: εγω βλέπω το χρώμα περισσότερο προς το 0,5 ακόμη και σε νερό βρύσης και απιονισμένο, αλλοι το χρώμα το βλέπουν σαν 0:confused:) Ο ψαρής μου μπήκε μεσα στις 22/6. Εγω πιστευω πως τα βακτήρια σιγουρα συντομευουν την ολοκλήρωση του κύκλου του αζώτου. |
μιλάμε πάντα για το γλυκό ε?να το λέμε:D
|
Παράθεση:
Μονο με μπολιασμα μπορεις να δεις ΝΟ3 αμεσα. Με τι τεστ μετρησες? Ημερομηνια ληξης? ------------------------- Παράθεση:
|
απο 5 μεχρι 8 ιουνιου πως πηγες απο 0 νιτρικα στα 25 χωρις να πεσει η αμμωνια απο το 10 και χωρις να προσθεσεις αμμωνια?? :confused:
|
Παράθεση:
Παράθεση:
Τώρα όσον αφορά 2 θεματάκια:
|
Παράθεση:
|
Παράθεση:
στις 5 ιουνη εχεις ΝΗ4 10 και ΝΟ3 0...και στις 8 ιουνη εχεις παλι ΝΗ4 10 και ΝΟ3 25 χωρις να εχεις ριξει στο μεσοδιαστημα αμμωνια...αυτο πως γινεται?? |
Παράθεση:
Τι εννοεις με το "σπανια ποσταρω"? Θα εκλαβω θετικα τη φραση σου "Από ότι βλέπεις σπανίως "ποστάρω", κι οτι δεν υποννοεις κατι. Και οτι το λες για να τονισεις την σπουδαιοτητα της παρατηρησης σου. Γιαυτο θα ηταν χρησιμο για ολους και αφου εισαι η μονη που ξερω με τετοια αποτελεσματα, να κανεις μια αναλυτικη παρουσιαση με λεπτομερεις οδηγιες και οσες λεπτομερειες εχεις κρατησει απο τη διαδικασια που ακολουθησες και σου πετυχε. ------------------------- Παράθεση:
|
Παράθεση:
Τώρα όσον αφορά ότι είμαι η μόνη με αυτα τα αποτελεσματα, θα κάνω μια πλήρη παρουσίαση μια που κράτησα όλες τις μετρήσεις μου μέχρι τώρα (εύκολο μιας που έχω μόνο ενα ενυδρείο....ακόμη) |
κατανοητο αλλα και παλι να πεσει η αμμωνια 2-3 μοναδες και να ανεβουν τα νιτρικα στο 25 μου φαινεται λιγο περιεργο. οπως και να εχει ενδιαφερουσα η εμπειρια σου και περιμενουμε λεπτομερειες...
|
1 Συνημμένο(α)
Παράθεση:
ογκος ενυδρείου: 54λτ μεικτα, ~45 λτ καθαρα Φίλτρο: εσωτερικό φίλτρο με ένα μπλε σφουγγάρι, ροή ~280lt/h (http://mr-aquaristik.de/Juwel-Bioflow-Mini-Filter) βακτήρια: sera bio nitrivec, λήξη 03/2012 Αλλαγές νερού μετα που μπήκε ο ψαρής κάνω καθε εβδομαδα 16 λίτρα. Επισυνάπτω το excel αναλυτικά με όλες οι μετρήσεις που έκανα μεχρι να στρώσει το φίλτρο. Θα δείτε ότι δεν ακολούθησα ακριβώς τις οδηγίες:
Αυτα.:grin: |
Παράθεση:
το άρθρο είναι από δω http://www.openreef.gr/phpbb2/viewtopic.php?f=49&t=3522. Ο Γιώργος (Nervas) που γράφει το άρθρο έχει και ανάλογες σπουδές...πράγμα που έχει για μένα πολύ μεγάλη σημασία. Παράθεση:
|
Παράθεση:
Παράθεση:
πχ εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread....113#post498113 |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Η φιλη μας ειπε καθαρα οτι εβαζε υγρη αμμωνια για να θρεψει προφανως τα βακτηρια. Οι οδηγιες στα προιοντα λενε να βαζουμε ψαρι και αλλοι λεμε να ριχνουμε τροφη. Ολες οι μεθοδοι εμπεριεχουν ρυπους = αμμωνια = εναρξη κυκλου Που ειναι η διαφορα με το θαλλασινο? ------------------------- Παράθεση:
Δινεις τιμη αμμωνιου ΝΗ4 και οχι ελευθερης (τοξικης) αμμωνιας ΝΗ3 ή τουλαχιστον ολικης ΝΗ3/ΝΗ4 και να βγαλουμε με το calculator την τιμη ελευθερης αμμωνιας. Μαλιστα η τιμη ΝΗ4 ειναι ακομα στο 0.5ppm ακομα και στο τελος. (ισως ειναι φυσιολογικο γιατι δεν κανω μετρηση ΝΗ4 ποτε παρα μονο ΝΗ3/ΝΗ4) Δεν δινεις θερμοκρασιες. Δεν ξερουμε αν ειχες φυτα και ποια φυτα. Οι μετρησεις ειναι πριν την αλλγη νερου ή μετα? ΟΚ, ο μηδενισμος των ΝΟ2 σε 17 ημερες ειναι εφικτος σε επισπευση του κυκλου ενω χρειαζεται συνηθως 25 ημερες. |
Παράθεση:
Τις θερμοκρασίες δεν τις κατεγραφα.. οποτε δεν θελω να δωσω λαθος στοιχεια. Δεν θυμαμαι παντως να είχε πέσει κατω απο 25 το καλοκαίρι. Η μεγιστη στην διαρκεια του καλοκαιριου ήταν 32, οπότε κάπου εκεί κυμαίνονταν. Φυτά μπήκαν μετά που μπήκε ο ψαρής αρα και μετα το στρώσιμο. Οι μετρήσεις ήταν συνήθως την ημέρα της αλλαγής, αλλοτε πρίν και άλλοτε μετά την αλλαγή. ( δεν σκοπευα τότε να κάνω επισταμένη μελέτη:D) Όσο για τις ακριβείς ημέρες εως τον μηδενισμο των ΝΟ2: εκανα την βλακεία κα ξαναέριξα αμμωνία, οπότε δεν ξέρω πότε θα μηδενιζόταν διαφορετικά |
Παράθεση:
Επισης αυτη μαζι με το πεχα ειναι που καθοριζει την τοξικοτητα της αμμωνιας. Η μετρηση πριν ή μετα την αλλαγη ειναι πολυ βασικος παραγοντας για σωστη καταγραφη και σωστα αποτελεσματα της παρατηρησης. Αν μετραγες μετα την αλλαγη, δεν μετραγες το νερο του ενυδρειου αλλα το νερο της βρυσης μιξαρισμενο με το νερο του ενδυρειου. Κριμα λειπουν στοιχεια σημαντικα. ------------------------- Απο τη στιγμη ομως που ειχες ακομα απο τις 11/6 εως τις 13/8 ολικη αμμωνια ΝΗ3/ΝΗ4: 0.5ppm, κατi δεν πηγαινε καλα με τη βιολογια σου. Και φυσικα δεν ειχε στρωσει το ενυδρειο. Σημερα ποση ΝΗ3/ΝΗ4 μετρας? |
Να θυμίσω ότι η συζήτηση είναι για το αν βοηθάνε τα σκευάσματα "βακτηρίων" του εμπορίου στο στρώσιμο.
Δε νομίζω πως προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Δεν μπορούμε να βασιστούμε όμως στην υποκειμενική εμπειρία του καθενός μας. Θα ήταν ενδιαφέρον αν κάποιος έκανε το εξής πείραμα: Τρία πανομοιότυπα δοχεία, τρία πανομοιότυπα φίλτρα. Ίδιο νερό, ίδια μεταχείριση. Στο ένα ξεκινά στρώσιμο ΜΟΝΟ με αμμωνία (για συγκρίσιμα αποτελέσματα), στο άλλο με αμμωνία & έτοιμα βακτήρια, στο 3ο με αμμωνία και μπόλι (μόνο μπίχλα) ίσου όγκου με το σκεύασμα βακτηρίων. Ταυτόχρονες μετρήσεις και στα 3, τήρηση ημερολογίου και παρουσίαση αποτελεσμάτων όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος και στα 3 ενυδρεία. Νομίζω πως τα αποτελέσματα είναι αναμενόμενα, αλλά μόνο το πείραμα προσφέρει αντικειμενικότητα. Κατά τα άλλα, θέλω να αναφέρω ότι λέγοντας "στρώσιμο" εννοούμε την ολοκλήρωση του κύκλου του αζώτου. Σαφώς ο κύκλος του αζώτου δεν είναι ο μόνος βιοχημικός κύκλος που συμβαίνει σε ένα υδάτινο οικοσύστημα. Είναι όμως μακράν ο πιο σημαντικός, ο μόνος που έχει να κάνει με την ασφάλεια των ψαριών (σε πρακτικό επίπεδο), γιαυτό και δίνουμε τόση σημασία στο στρώσιμο πριν μπουν τα ψάρια. Το δε 90 - 95% του κύκλου του αζώτου διενεργείται στο φίλτρο μας και το υπόλοιπο 5-10% στο βυθό κυρίως και στις λοιπές επιφάνεις, ανάλογα με την ηλικία του ενυδρείου. Οι υπόλοιπες βιοχημικές διεργασίες καθώς και τα λοιπά μικρο-οικοσυστήματα (βυθός, πέτρες, κλπ) ωριμάζουν σταδιακά και με μικρότερο ρυθμό (κύκλος φωσφόρου, κύκλος θείου, κλπ) σε βάθος κάποιων μηνών. Τα δε τα nitrosomonas, nitrobacter και nitrospira (ιδίως τα δύο πρώτα) είναι ΚΟΙΝΟΤΑΤΑ βακτήρια, βρίσκονται παντού, και αποτελούν και μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας σε διάφορα μέρη στο σώμα μας. |
Παράθεση:
Παράθεση:
οσον αφορά την θερμοκρασία και το pH, όπως λες και συ, είναι θέμα τοξικότητας της αμμωνίας και όχι θέμα συγκέντρωσης της αμμωνίας. |
Παράθεση:
|
Ωπα κ οφθαλμιατρος ο Γιωργος.:D:D
Σιγα σιγα μας βγαζεις τα ταλεντα σου......:) |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 18:41. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board