ενα κοπαδακι ροδοστομα ειναι η κλασσικη και ισως πιο ομορφη λυση......... Οσο για τους ανσιστρους υπαρχουν διαφοροι που ισχυριζονται οτι μπορει να γλυψουν και τους δισκους εκτος απο τα τζαμια.......και καλο ειναι να αποφευγονται....... Τωρα θα βγουν πολλοι και θα πουν οτι οι δικοι τους δεν εχουν πειραξει ποτε δισκο, οποτε σε προλαβαινω.....
|
Παράθεση:
Νικο γΙα οττοκυκλα έχω ακούσει φήμες περι γλυψιματτος και όχι για ancistrus |
λοιπον αλλη μια ερωτηση . το ενυδρειο εχει 300lt ογκο νερου αν βαλω 5 δισκους (για 5 το προοριζω} απομενουν 50lt νερακι για τα αλλα ψαρια. ποσα ψαρακια μικρουλια πχ καρδιναλιοι ροδοστομοι κ.α. χωρανε??? τα ancistrus ποσα cm γινοντε??? sorry για τισ πολλες ερωτησεις αλλα δεν εχω εμπιστοσυνη στα pet shops .αυτοι να πουλησουν θελουν. :smt041
|
Με 5 δίσκους θα είσαι ήδη οριακά στα 300 λίτρα (που δεν πιστεύω να είναι η πραγματική χωρητικότητα του ενυδρείου).
Θα σου πρότεινα εναλλακτικά να βάλεις 4 δίσκους, ένα μεγάλο κοπάδι 15-20 ροδόστομους (ή καρδινάλιους) και έναν Ancistrus που να μην ξεπερνάει τα 12cm τελικό μέγεθος (ή ένα κοπάδι 10 otocinclus). Δες εδώ για τον Ancistrus. |
χτες πηρα το ενυδρειο το εστησα και τωρα θελει γεμισμα. εχω προβλημα με την οσμοση δεν βγαζω ακρη απο το προσπεκτους .η βρυση πρεπεινα ειναι τερμα ανοιχτη η στη μεση??? και η βανουλα που βγαζει το νερο που ειναι αχρηστο ποσο ανοιχτη πρεπει να ειναι??? αν την εχω τερμα δεν βγαζει καθολου νερακι οσμοσης. τι αλλο πρεπει να ξερω για την οσμοση? ειναι ηaquamedic 150 . με τρεις μεμβρανες. :confused:
|
την βρυση την εχουμε τερμα ανοιχτη οσο μεγαλυτερη πιεση ασκειται στην μεμβαρνη τοσο καλυτερα βεβαια και αυτο με ορια αλλα η πιεση του δικτυου δεν προκειται να τα φτασει.Οσο για τις μεμβανες δεν νομιζω να εχει 3 ,1 θα εχει και 2 προφιλτρα.Για οποιαδηποτε απορια καλο θα ηταν να ανεβασεις καμια φωτο και να λες που εχεις προβλημα
|
΄λοιπον....λογικα θα ειναι φιλτρο που περνα το νερο απο τρεια σταδια....οποτε βαζεις το ενα σωληνακι με το σφιγγτηρα στη βρυση το σφιγγεις καλα και οι δυο αποληξεις η μια ριχνει το "καθαρο" νερο και η αλλη συνηθως μαυρου χρωματος ριχνει το "βρωμικο"....ανοιξε τερμα τη βρυση γιατι το καθαρο νερο θα εχει πολυ μικροτερη πιεση .....καθε 6μηνο σου δινω συμβουλη να μετρας το νερο που βγαζεις για να ελεγχεις την κατασταση που βρισκεται το φιλτρο σου.......για καλο η κακο να ξερεις ποτε θα αλλαξεις το πρωτο στοιχειο του φιλτρο σου.....
|
σας γραφω τις μετρησεις που μολις εκανα.το ενυδρειο βρισκετε στην τριτη μερα του στρωσιματος του νερου. ph 8.4 kh 9.0 gh 26 nitrit 0.02 nitrat 10mg NH4 0 mg. τι να κανω??? ανεμιξα για το αρχικο γεμισμα του ενυδρειου 2\3 νερο δικτυου κ 1\3 οσμοση. το ph δεν εχει πεσει καθολου (ειναι οσο του δικτυου ) και το gh ανεβηκε απο 20 σε 26 . τι γινεται???
|
Παράθεση:
|
ασε τι επρεπε. τωρα τι κανω??? μπορω να κανω αλλαγη τωρα που το νερο το στρωνω ακομα ? η να περιμενω να την κανω μετα?
|
Αρχικά μην πανικοβάλεσαι άλωστε ψάρια δεν έχεις μέσα σωστά?
Εφόσον λοιπόν στρώνεις ετοίμασε νερό από καθαρή όσμωση και σιγά σιγά μέχρι να στρώσει το φίλτρο σου θα καταφέρεις να ρίξεις και το Gh και το Ph-kh. Με ποιον τρόπο θα κάνεις στρώσιμο? Αμωνία? |
εχω μεσα τον περικλη ενα χρυσοψαρο περιπου 12 cm.
|
ποσο νερο να ετοιμασω ?? 100 lt ειναι αρκετα??
|
Εφόσον στρώνεις με την βοήθεια του έρμου του περικλή (αν και εγώ θα προτιμούσα με την βοήθεια και μόνο του φαρμακείου) ούτως η αλλιώς θα χρειαστείς συχνές μικρές αλλαγές, φρόντισε αυτές να τις κάνεις με αναλογία περισσότερη όσμωση και λιγότερο βρύση! Σιγά σιγά θα κατέβουν οι τιμές σου μην ανησυχείς!.
|
τις αλλαγες νερου μη τις φοβασαι ειδικα τωρα στην αρχη ...ξεκινα να μαζευεις νερο α.ο. κανε μια αλλαγη 50% και ξαναμετρα......και παλι δεν θα πεσει παρα πολυ αλλα στην επομενη θα δεις την διαφορα....ε μην αγχωνεσαι καθολου εχεις πολυ χρονο για να ερθει στα επιπεδα που χρειαζεσαι για τους δισκους σου....που θα εχεις στο μελλον.....εγω ενα διαστημα τους ειχα ph7.2 gh 7..8 kh 5.....
προχωρα και μη μασας ... |
Ακόμα μια φορά την πάτησε χρυσόψαρο... :( Ναι είναι ανθεκτικά, αλλά δε μένουν και αλώβητα από τις ταλαιπωρίες. Ακόμα και όταν στρώσει το ενυδρείο και επιστραφεί ζωντανό, ποιος ξέρει που θα καταλήξει και ποιο άλλο φίλτρο θα αναλάβει να στρώσει... :|
|
Αφού πρόκειται για ενυδρείο με δίσκους, το καλύτερο δυνατό στρώσιμο θα ήταν χωρίς ψάρια (με αμμωνία ή με τροφή). Δεν είναι αργά να δώσεις το χρυσόψαρο (ή να το βάλεις σε ένα μικρότερο ενυδρείο, 50-60 λίτρων) και να συνεχίσεις το στρώσιμο χωρίς αυτό. Δεν φταίει σε τίποτα να ταλαιπωρηθεί. Εξάλλου, δεν ξέρεις αν κουβαλάει κάτι και το μεταφέρει αργότερα στους δίσκους σου.
|
Πίεση δικτύου σε Α/Ο.
Παράθεση:
Στην επαρχία όμως και ειδικά σε ορεινές περιοχές υπάρχει η περίπτωση (περισσότερο τον χειμώνα ) η πίεση να είναι πολύ μεγαλήτερη από την μέγιστη που δουλεύει η Α/Ο με συνέπεια να καταστραφεί η μεμβράνη της. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα είναι πριν την Α/Ο να μπαίνει ένα μανόμετρο για να ελέγχουμε την πίεση εισόδου. Το κόστος είναι πολύ μικρό (3-5 € ) και θα γλυτώσουμε και την Α/Ο από πρόωρη καταστροφή. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στην περιοχή μου η πίεση δικτύου είναι 5 bar. Το όριο για την Α/Ο που αγοράσαμε πρόσφατα με την μαζική παραγγελία είναι 5,9 bar. Πάντα καλά Caverman |
Παράθεση:
Η Α/Π χρειάζεται ικάνη πίεση εντος του κάδου για να λειτουργησει ικανοποιητικά η μεμβρανη στο εσωτερικό. |
Παράθεση:
Καλητερα να το πουμε παροχη γειτονα, με ολη τη καλη προθεση:D ,ειτε βαλουμε το δακτυλο για να αυξησουμε την ροη ειτε οχι ο κουβας στον ιδιο χρονο θα γεμισει.:rolleyes: |
σωστος ο ρητορας σοφα μιλησε
|
Αγαπητή Ελένη (που έχουμε την ίδια ονομαστική εορτή - 21 Μάη)
1. Βάλε το καημένο το χρυσόψαρο σε κάποιο σωστότερο περιβάλλον. 2. Διάβασε τις σχετικές οδηγίες για στρώσιμο χωρίς ψάρια. 3. Χρησιμοποίησε το νερό του ενυδρείου κάπως... πχ πότισε γλάστρες κλπ, πάντως βγάλ'το σχεδόν όλο - σκουπίζοντας ταυτόχρονα το βυθό. 4. Ξαναγέμισε το ενυδρείο 50% νερό βρύσης 50% νερό αντ. όσμωσης. 5. Ξεκίνα (συνέχισε) το στρώσιμο - και όσο καιρό διαρκεί (κανα μήνα περίπου) διάβασε όσα περισσότερα μπορείς για δίσκους. 6. Βρες κερατόφυλλο. Βάλτο στο ενυδρείο. 7. "Τσέκαρε" 4 (το πολύ) δίσκους σε κάποιο πετσοπάδικο και πες του μαγαζάτορα να τους κρατήσει για πάρτη σου (υποθέτω οτι δεν έχεις ενυδρείο καραντίνα - αν έχεις, αλλάζει το πράμα). Καλό θα είναι να ξεχάσεις άλλα ψάρια προς το παρόν. 8. Οταν με το καλό τελειώσει το στρώσιμο, πάρε τους (max 4) δίσκους που είπες στον καλό πετσοπά να σου κρατήσει (και έμειναν ζωντανοί για αρκετές μέρες...) και βάλ' τους στο ενυδρείο. ***Δεν "στρώνεις" το νερό, το φίλτρο "στρώνεις". Συνεπώς, και το 100% του νερού να "φύγει" από το ενυδρείο, εφ' όσον το "νέο" νερό είναι αποχλωριωμένο, η οποιαδήποτε διαδικασία "στρωσίματος" δεν σταματά η καταστρέφεται, αλλά συνεχίζεται κανονικά ;) |
Παράθεση:
Τώρα αν βάλουμε το δάκτυλο στην βρυση δεν αυξάνουμε την ροή(ο λόγος ποσοτητα νερού/μονάδα χρονου ΔΕΝ μεταβάλλεται) απλά μειώνουμε την διατομή και αυξάνουμε ταχύτητα του νερού. Η ροή ειναι η ίδια φίλε μου.....:smt050:smt050:smt050 Υ.Γ. Χαιρομαι πολύ όταν γείτονες μπαίνουν στο χόμπι......να κανονίσουμε για καφεδάκι όποτε μπορείς......τα λέμε...καλή αρχή με το ενυδρείο σου......:smt050:smt050:smt050 |
Παράθεση:
Για να το μετρήσεις αυτό βάλε ένα μπουκάλι του λίτρου στην έξοδο του καθαρού και ένα κουβά στου βρώμικου. Μέχρι να γεμίσει το μπουκάλι του λίτρου, στον κουβά θα πρέπει να έχεις 3 λίτρα βρώμικο. Ο παραπάνω τρόπος είναι εμπειρικός. Κανονικά χρειάζεται κάποιο όργανο μέτρησης για να γίνει σωστά η ρύθμιση αυτή. Με τα υγρά τέστ το GH από το καθαρό νερό της όσμωσης δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 2. (κανονικά με μια σταγόνα θα πρέπει να αλάζει αμέσως χρώμα) Το σχόλιο που έκανα παραπάνω για τα bar ήταν περισσότερο για να προσέξεις μήπως έχεις πολύ μεγάλη πίεση στην βρύση. Σε ποιά περιοχή της Ευβοιας είσαι; Φιλικά, Caverman |
Εχεις δικιο απο τη βιασυνη σκονταψα, ενταξη δε ξεκινησα και τωρα το εχω τωρα 1 χρονο και κατι και διαβαζω πολλους μηνες πριν το παρω,βεβαια δε λεω φρεσκοτατος ειμαι ακομα,ευχαριστως με το καφεδακι αμα ξεμπερδεψω με τας εργασιας που ψαχνομαι αυτον το καιρο.
|
Παράθεση:
|
καλησπέρα!! μετά απο πρόβλημα με το pc μου τα κατάφερα κ ξανα μπήκα στο site. Λοιπόν ολον αυτο το καιρο το ενυδρειο προχωρούσε εντατικά. τώρα ειναι φυτεμένο και μεσα εχει απο ψαρια: Μπουενος αιρες 10, γατοψαρα 4, ροδοστομα 10, και 2 baryanc istru.θα ηθελα πληροφοριες για το τελευταιο ειδος δεν μπορω να βρω .
|
που ειναι οι δισκοι...οεο ..??? μη πεις οτι δεν εβαλες....:(
|
Ειπαμε παω αργά για να μην κανω λάθη κ κλαιω μετα! αλλα οχι κ να ξεχάσουμε το σκοπο! τους εχω στο μαγαζι σε καραντινα μεχρι την Παρασκευη. ειναι κουκλια μου φαινετε απιστευτο οτι σε λιγο θα τους εχω σπιτι.:smt060
|
αντε ωραια με το καλο....ποσους τελικα θα βαλεις....??
|
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 18:43. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board