Παράθεση:
κ τι ακριβώς φροντίδα θέλουν ? μήπως να προτιμήσω την απλότητα των Cherry Barb τελικά ??? :confused: άσε που τα erythromicron μου τα βγάζει endangered κ το petshop λέει ότι είναι wild ... μόλις έκανα μετρήσεις πάλι. Ph λίγο κάτω από το 8, Gh:13, Kh:10 (σταθερά) :( |
καλα ειναι εγω Δραμα εχω ph 8,3 , gh 16 , kh 14 , φουλ για tanganyika :smt120:smt120
Δεν θελουν τπτ ιδιαιτερο , τα εχεις σε ενα ταπερακι με humus ή τυρφη και τα ταιζεις γατοτροφη ή σκυλοτροφη (4 με 5 κροκετες) , ενω τα ψεκαζεις καπου καπου , να μην στεγνωσει το χωμα τους. Ενδιαμεσα απο την κροκετα και το καπακι του ταπερ(θα κανεις μια τρυπουλα στο καπακι και θα βαλεις βαμβακι για να αεριζεται ο χωρος) , θα βαλεις ενα κομματι τζαμακι (εγω εκοβα ενα κομματι απο θηκη cd) , ετσι ενω θα βγαινουν για να φαι , θα κολλανε στο τζαμι και θα τα μαζευεις ευκολα. Δες κι εδω.. |
η Api επιμένει ότι η αμμωνία μειώνεται αλλά η Aquili δεν λέει να δείξει ΝΟ2, ΝΟ3. τι γίνεται τώρα ??? το ενυδρείο είναι άδειο από υλικά κ έχει αμμωνία κ ταμπλέτα με βακτήριο από την Παρασκευή
|
Παράθεση:
τα κρατάω σε εξωτερικό ενυδρείο που το καλοκαίρι χτυπάει εξωτερική θερμοκρασία και 36 βαθμούς, αλλά έχω 2 120αρια ανεμιστηράκια αλλά και τακτικά αναπλήρωση |
Παράθεση:
με τις μετρήσεις που έχω τώρα μπορείς να μου πεις τι να κάνω ? η αμμωνία έπεσε από το +4 στο 1,5 αλλά σύμφωνα με την Aquili ούτε ίχνος από NO2, NO3 |
Δεν γίνεται να μειωθεί η αμμωνία και να μην ανεβουν τα ΝΟ2 ή ΝΟ3
μπορεις να κανεις μετρήσεις αλλού ; |
κ εγώ γι'αυτό αναρωτιέμαι. είτε κάτι πάει στραβά με τα τεστ. είτε κάνω λάθος στην "ανάγνωση" του τεστ της αμμωνίας.
που αλλού να κάνω μετρήσεις ? |
Να σου κάνει μετρήσεις κάποιος άλλος
|
2 Συνημμένο(α)
60lt ενυδρείο κ αμμωνία από φαρμακείο 30%. έπρεπε να βάλω 1ml για να πιάσω τα 5ppm κ εγώ έβαλα 25 σταγόνες. το Σάββατο πρωί η πρώτη μέτρηση έδειξε πάνω από 4ppm. οι φωτογραφίες είναι από μετρήσεις που έκανα μόλις τώρα. εμένα μου φαίνεται για αμμωνία 1-2 κ νιτρώδη 0 κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω
|
2 Συνημμένο(α)
εδώ κ τρεις μέρες έχω σταθερή κατανάλωση 1,5-2,5 ppm αμμωνίας κάθε 24ωρο.
νιτρώδη κ νιτρικά μου φαίνεται ότι είναι εκτός κλίμακας. θέλω πρώτα να τελειώσω τα φυτέματα κ μετά να τοποθετήσω ψαράκια. πως πρέπει να προχωρήσω ? χρειάζομαι αλλαγή ή απλά να κρατάω σταθερή την αμμωνία στα 2-3 ppm ??? |
Κάνε μια αλλαγή και πρόσθεσε αμμωνία. Η μείωση νιτρικών αλλά και το φρέσκο νερό θα βοηθήσουν τη βιολογία
|
χθες βράδυ "τάισα" με λίγες σταγόνες αμμωνίας (περίπου 2ppm) κ σήμερα έκανα αλλαγή περίπου 70%. στις μετρήσεις, 7 ώρες μετά την αλλαγή, βρήκα ελάχιστη αμμωνία (ίσως κ καθόλου), κ νιτρώδη, νιτρικά στο τέρμα ή κ εκτός κλίμακας.
είναι φυσιολογικό ? θα χρειαστεί να ξανακάνω αλλαγή ? η βιολογία πόση ώρα αντέχει χωρίς αμμωνία ? |
Οσο περνάει η ώρα χωρίς αμμωνία μειώνεται σιγά σιγά και η βιολογία, αλλά όχι και πολύ γρήγορα.
Κάνε πάλι μια τόσο μεγάλη αλλαγή, και κανα τέταρτο μετά κάνε μετρήσεις να δουμε τι θα δείξουν. Τάιζε τη βιολογία με σταγόνες αμμωνία |
σήμερα έριξα 15-16 σταγόνες (σχεδόν 1ml) αμμωνία για να πιάσω το ασφαλές 3ppm μέχρι το πρωί που θα ξανακάνω αλλαγή.
να κάνω μετρήσεις μετά την αλλαγή χωρίς να προσθέσω αμμωνία ? έχω μετρήσει Ph, Gh, Kh στο νερό της βρύσης αλλά όχι αμμωνία κλπ. χρειάζεται ? |
2 Συνημμένο(α)
αλλαγή 65% σήμερα κ οι μετρήσεις κανα μισάωρο αργότερα έδειξαν αμμωνία : 0,25-0,5ppm κ νιτρώδη, νιτρικά όπως στις φώτο. νομίζω πως είναι NO2:0,1-0,2ppm κ NO3:+75ppm. τα χρώματα στις κλίμακες της Aquili δεν ταιριάζουν κ τόσο με τα αποτελέσματα.
το επόμενο βήμα ? πάλι μεγάλη αλλαγή ? έχω αρχίσει να λυπάμαι τα φυτά με το βάλε-βγάλε νερό :( |
Τα φυτα δε τα πειραζουν οι συχνες αλλαγες. Το αντιθετο θα ελεγα.
|
Παράθεση:
------------------------- τελικά θα πρέπει να κάνω κ άλλη μεγάλη αλλαγή ? |
3 Συνημμένο(α)
σχεδόν 80% αλλαγή σήμερα κ 1 ώρα μετά είχα, αμμωνία : 0, νιτρώδη : <0,1 κ νιτρικά : 75. πριν την αλλαγή η αμμωνία ήταν στο 0.5.
θα χρειαστώ κ άλλη μεγάλη αλλαγή ? θέλει φαντασία πάντως για να αναγνωρίσεις τις τιμές οι φώτο είναι από την ίδια μέτρηση ΝΟ2 |
Για μέτρησε Νιτρικά και στο νερό της βρύσης σου
|
μόλις το έκανα κ έδειξε νιτρικά 0 .
νομίζω πως πρέπει να καθαρίσω το φίλτρο ... :confused: δεν το έχω ανοίξει από τη μέρα που ξεκίνησα το στρώσιμο. πως ξεπλένω την ελαφρόπετρα ? σε κουβά με νερό ενυδρείου τις ρίχνω όλες εκεί μέσα ή δεν χρειάζεται να τις βγάλω από την θέση τους ? μήπως είναι κ μια καλή ευκαιρία να κόψω λίγο σφουγγάρι κ να προσθέσω κ άλλη ελαφρόπετρα ? |
Τα πάντα τώρα στις αρχές θα τα ξεπλύνεις με νερό ενυδρείου, αργότερα αν έχεις ικανοποιητικό όγκο βιολογικού υλικού πλένεις τα σφουγγάρια και στη βρύση.
Αν νομίζεις πως τα σφουγγάρια είναι πολλά μπορείς να αφαιρέσεις και να τα αντικαταστήσεις με ελαφρόπετρα |
το εσωτερικό φίλτρο που χρησιμοποιώ είναι δύο κομμάτια των 8εκ περίπου. στο ένα έχω βάλει ελαφρόπετρα κ στο άλλο άφησα το σφουγγάρι.
θέλω όμως να μειώσω κ την ροή μιας κ μου φαίνεται αρκετά δυνατή. αν μειώσω το σφουγγάρι κ αυξήσω την ελαφρόπετρα δεν θα είναι καλύτερα ? ------------------------- έβγαλα αρκετή καφέ γλίτσα η οποία δεν ξέρω από τι προήλθε. πίεσα όσο γινόταν το σφουγγάρι κ το σφήνωσα με καινούρια ελαφρόπετρα, έβαλα κ μερικά λίτρα νερό παραπάνω αλλά η ροή δεν φαίνεται να μειώθηκε. ελπίζω μόνο να μην χάλασα την βιολογία. είχα 3ppm αμμωνία πριν ξεκινήσω την διαδικασία. :confused::confused::confused: |
80% αλλαγή σήμερα κ μία ώρα μετά μέτρησα αμμωνία : 0,25ppm, NO2 : 1ppm, NO3 : εκτός ορίων.
είναι φυσιολογικές ενδείξεις για 80% αλλαγή ??? στο νερό φαίνεται να υπάρχει αρκετή "σκόνη" που κινείται με το ρεύμα κ συχνά δημιουργείται ένα φιλμ στην επιφάνεια. είναι φυσιολογικά όλα αυτά ? υπάρχει περίπτωση να φταίει το flourite sand ή η άμμος ??? ------------------------- μήπως επειδή ταλαιπωρείτε ο βυθός σε τόσο μεγάλη αλλαγή βγαίνουν όλα αυτά στην επιφάνεια ? |
Αν με 80% αλλαγή εχεις νιτρικά στο άπειρο , τότε πόσο είναι πριν την αλλαγή ;
Πόσο αμμωνία βάζεις ; Πόσα ppm ; Για να δούμε αν δικαιολογούνται τόσο πολλά νιτρικά ------------------------------ Μήπως ρίχνεις nitrogen ή άλλο λίπασμα που έχει νιτρικά ; |
Παράθεση:
στην αρχή έβαζα 1ml αμμωνία (18-20 σταγόνες) κ είχα 4-5ppm. την τελευταία βδομάδα το κατέβασα στις 10-15 σταγόνες ώστε να διατηρώ 3ppm. |
κάθε ποτε βάζεις αμμωνία ; κάθε μέρα ;
|
Παράθεση:
|
άρα βάζεις κάθε μέρα, έτσι μπορεί να ανέβουν αρκετά τα νιτρικά
|
Παράθεση:
μήπως θα πρέπει να μειώσω την αμμωνία κ να συνεχίσω μεγάλες αλλαγές μέχρι να ρίξω κ τα νιτρικά ? έλεγα να βάλω ψαράκια στο τέλος της επόμενης βδομάδας. |
Μη σταματήσεις να βάζεις αμμωνία, μόλις πάρεις τα ψάρια κάνεις τεράστια αλλαγή, προσαρμογή των ψαριών και τα βάζεις. Αν σταματήσεις την αμμωνία θα μειωθεί η βιολογία, πρέπει να την "ταΐζεις" συνέχεια
|
αυτό που έχω δεν είναι βιολογία ... ο "αχόρταγος" ο ίδιος είναι !!!!! :D
μόλις μέτρησα αμμωνία κ δεν υπάρχει ούτε δείγμα ... χθες βράδυ "τάισα" με 15 σταγόνες (+3ppm) καλά που είναι φτηνή η αμμωνία :D:D προσθέτω άλλες 15 σταγόνες κ βλέπουμε :confused: ------------------------- υπάρχει περίπτωση να έχει ξεθυμάνει η αμμωνία που είναι στο μπουκαλάκι ? την πήρα πριν 15-20 μέρες |
αμα μετρας 3ppm μια χαρα ειναι
θα φτιάξεις βιολογια τουμπανο :) |
1 Συνημμένο(α)
15 σταγόνες μου δείχνουν αμμωνία 2ppm ίσως κ περισσότερο μιας κ ποτέ δεν είμαι σίγουρος με τα χρώματα κ τον φωτισμό :confused:
|
έβαλα άλλες 5 σταγόνες για να είμαι σίγουρος ...
|
η "σκόνη" που υπάρχει στο νερό κ κολλάει στα τζάμια κ το φιλμ που δημιουργείται στην επιφάνεια είναι φυσιολογικά ???
από που προέρχονται κ πως φεύγουν ? |
Το ενυδρειο ειναι ανωριμο ακομα και συμβαινουν διαφορες φυσιoλογικες διεργασιες. Do not panic!
|
Παράθεση:
το καλό είναι ότι αρέσει σε όλη την οικογένεια ακόμη κ χωρίς ψαράκια :D |
τα Nitrosomonas μηδενίζουν άνετα 3-4ppm αμμωνίας κάθε 24 ώρες.
δεν θα έπρεπε στο ίδιο 24ωρο να μηδενίζει κ νιτρώδη ? βλέπω 0 αμμωνία αλλά 1-2 νιτρώδη. μήπως αυτό είναι δείγμα αδύναμης βιολογίας ? |
Οχι, η βιολογία που μειώνει τα νιτρώδη αναπτύσσεται πιο αργά από αυτή που μειώνει την αμμωνία, λίγο υπομονή :)
|
55% αλλαγή κ η κατάσταση παραμένει ίδια. αμμωνία : 0, νιτρώδη : 1-2, νιτρικά : εκτός κλίμακας. αύριο θα ξανακάνω ίδια αλλαγή μήπως κ δω μείωση στα νιτρικά.
αυτό που παρατήρησα είναι ότι με 55% αλλαγή το Ph έπεσε από 8 σε 7,6. θα εππηρεάζει αυτό τα ζωντανά ? |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 07:29. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board