Δεν υπαρχει αλλος λογος να κανεις ταυτοχρονα εισαγωγη/εξαγωγη, απο τον λογο της συνεχους αλλαγης.
Η ροη εξαγωγης ρυθμιζεται απο τα βανακι, αλλα για την εισαγωγη χρειαζεται "ελεγχος σταθμης" και "αυτοματισμοι". Δεν μπορεις να πετυχεις την απολυτη ισορροπια αλλιως. |
Αισθητικά άψογο να το χαίρεσαι!
|
3 Συνημμένο(α)
Σ΄ ευχαριστώ maria.
Θέλω να αναφέρω μερικά πράγματα για το στήσιμο γενικότερα. 1. Το ενυδρείο στο καπάκι έχει 1 ανεμιστήρα 8 εκ. και 1 ανεμιστήρα 12 εκ. συνδεδεμένο με τον stc-1000. Θερμαντήρα δεν έχω και από ότι έχω καταλάβει σε εσωτερικούς χώρους δεν θα χρειαστεί ποτέ. Εκτός βέβαια αν κάποιος ζει το χειμώνα χωρίς θέρμανση με ανοιχτά τα παράθυρα και επιπλέον ρίχνει και κανένα παγάκι στο ενυδρείο. 2. Στο ενυδρείο υπάρχει μια αερόπετρα από την αριστερή πλευρά, απέναντι από το spray bar. Εδώ έχω κάνει ένα κόλπο που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιους. Έχω κατεβάσει το καλώδιο του αισθητήρα θέρμανσης μαζί με τον σωλήνα της αεραντλίας και τα έχω δέσει με πλαστικούς ιμάντες πάνω στο μπαστούνι εισόδου του φίλτρου, από την πίσω μεριά, οπότε δεν πολυφαίνονται. Ο σωλήνας λοιπόν της αεραντλίας κατεβαίνει ευθεία κάτω στο "σιφόνι" του φίλτρου και μετά προχωράει μέσα στην άμμο, χωνευτός. Βοηθάει και το πάχος του υποστρώματος (περίπου 4 εκ.) διασχίζει όλο το κάτω μέρος του ενυδρείου και φτάνει στην απέναντι πλευρά, οπότε δεν φαίνεται τίποτα άσχημο (να κρέμονται καλώδια). |
θα σε ταλαιπωρεί το κόλπο όταν θα θες να καθαρίσεις το μπαστούνι της εισαγωγής.
|
Συμφωνω. Πρεπει να ειναι καπως ανεξαρτητα ολα τα εξαρτηματα στο ενυδρειο μεσα, χωρις "μονιμες" εγκαταστασεις.
|
οπως τα ειπαν τα παιδια ειναι, παθων και εγω, σε τετοιου στυλ τα εκανα και εγω στο ενυδρειο, ωστε να μην φαινονται τα καλωδια, οταν χρειαστηκε ομως να καθαριστουν ηταν πραγματικο παιδεμα. παρεμπιπτοντως πολυ ωραιο το ενυδρειο σου ειναι τωρα :)
|
Σ΄ευχαριστώ stanisalus.
Να πω την αλήθεια δεν είχα σκεφτεί ποτέ να καθαρίσω το "μπαστούνι". Από την άλλη αν χρειαστεί μια φορά το χρόνο να το εξάγω, τότε θα διαμορφώσω πιο ασφαλή συμπεράσματα. Πάντως τα "καλώδια" συγκρατούνται με 3 ζωνάκια κατά μήκος της σωλήνας του φίλτρου, απλά τα κόβω και όλα είναι ελεύθερα, κάνω τον καθαρισμό και τοποθετώ 3 καινούρια. Θεωρητικά πάντα, δεν μου φαίνεται ταλαιπωρία! |
1 Συνημμένο(α)
Όσον αφορά το θέμα φίλτρανση έχω κάνει τα εξής. Έχω ένα eheim classic 2215 και στην πορεία των 4 μηνών που τρέχει, έχω παρατηρήσει τα εξής. Είναι πολύ αθόρυβο. Επειδή έχω διαβάσει πολλά θέματα για τον αέρα και τον θόρυβο από εμπειρία διαπίστωσα ότι το "μυστικό" είναι οι σωλήνες να είναι όσο το δυνατό πιο κοντές - σύντομες από και προς το ενυδρείο, χωρίς την παραμικρή κοιλιά, δηλαδή να είναι τεντωμένες. Όταν το θέτω εκτός λειτουργίας για καθαρισμό, κατά την επανασύνδεση του (επαναλειτουργία) αφήνω ανοιχτά τα βανάκια του για περίπου ένα λεπτό χωρίς να το βάλω στο ρεύμα. Μετά το συνδέω στην πρίζα και το κουνάω 3-4 φορές πέρα-δώθε και το κάνω αυτό για ένα διάστημα 5 λεπτών, ανα διαστήματα. Τέλος, το βγάζω από την πρίζα και το ξαναβάζω 3-4 φορές και είναι έτοιμο. Ακούγεται φασαριόζικο και ταλαιπώρια, αλλά πιστέψτε με είναι θέμα συνήθειας. Έχει καταντήσει να μου φαίνεται απλό και είμαι ευχαριστημένος.
Τέλος να αναφέρω ότι μετά από πολλούς συνδυασμούς υλικών και διατάξεων αυτών, κατέληξα στην παρακάτω τοποθέτηση υλικών, ελαφρώς τροποποιημένη από αυτήν που προτείνει η εταιρεία. Θυμίζω το φίλτρο παίρνει νερό από κάτω (1) και το βγάζει από πάνω (4). Κάτω-κάτω έχω βάλει Sera Siporax και το ρόλο του μηχανικού καθαρισμού (μακαρόνι) το κάνει ένα βιολογικό υλικό, άρα έχω διπλά οφέλη. Ακολουθεί πιο πάνω το μπλε σφουγγάρι κι αυτό με ρόλο μηχανικό-βιολογικό. Μετά έχω τοποθετήσει το ενυδρειακό συνθετικό μαλλί, μια λεπτή στρώση. Το προτίμησα από το να μπει τέρμα επάνω, διότι είχα παρατηρήσει ότι είχε συμβεί 1-2 φορές, όταν το είχα τοποθετημένο ψηλά, να αποκολληθεί ίνα από το μαλλί και να εισέλθει στο ενυδρείο και αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για τα ψάρια μου. Έτσι βάζοντάς το κάτω και από πάνω του, περί τα 2 λίτρα ελαφρόπετρα, συγκρατώ οποιαδήποτε ίνα. Εννοείτε ότι η ελαφρόπετρα είναι σε τούλι για να προφυλάσσω την κεφαλή του φίλτρου. Για να μην σας κουράσω είχα μπερδέψει και πειραματιστεί πολλάκις με διάφορα, αλλά αυτή η μέθοδος εκ του αποτελέσματος, παρατήρησα ότι είναι η πιο αποδοτική και για την κυκλοφορία του νερού μέσα στο ενυδρείο μου. Οποιδήποτε σχόλιο επιθυμητό. |
πολύ καλό που πειραματίζεσαι και το ψάχνεις :)
άποψή μου είναι ότι τσάμπα χαραμίζεις ενα τόσο ακριβο βιολογικό υλικό όπως το σιποραχ για μηχανική φίλτρανση (υπάρχουν φτηνότερες λύσεις όπως σφουγγάρια ή Ehfimech της EHEIM). το βιολογικό υλικό πρέπει να μπαίνει μετά τη μηχανική φίλτρανση ώστε να επιβαρύνεται με όσο το δυνατον λιγοτερα σκουπιδια για να κάνει σωστά τη δουλεία του. |
Παράθεση:
Πέρα απ αυτό, το filter wool δεν θα το αλλάζεις; |
Το ehfimech ειναι πιο ακριβο απο το siporax :D
Το μονο κακο για μηχανικη χρηση του siporax ειναι οτι ειναι πορωδες και βρωμιζει εσωτερικα και μενει εκει η βρωμα, ενω στο efhmech λιωνουν τελειως στο εξωτερικο του μερος, τα σκουπιδια. |
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
|
Το siporax το βρισκουμε και με 5e το λιτρο.
Αν εχεις ehfimech, προτιμησε το για μηχανικο εναντι του siporax. To siporax αστο να στεγνωσει και φυλαξε το. Αν χρειαστει βιολογικο υλικο, θα ειναι ηδη μισοστρωμενο. |
Παράθεση:
|
|
Πολυ ωραιο το ενυδρειο σου!
;) |
Τελειώνοντας με την παρουσίαση του ενυδρείου, θέλω να αναφερθώ στην διατροφή και στα φυτά.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τα ταϊζω 2-3 φορές την ημέρα, προσπαθώντας να μην είναι τις ίδιες ώρες, όπως επίσης μπορεί 1 φορά την εβδομάδα να τα αφήσω ατάϊστα για 12-24 ώρες. Τους δίνω εκ περιτροπής νιφάδες από 4 διαφορετικές μάρκες, 1 άλλη μάρκα κρισπ και μία άλλη πέλλετς. Σπάνια περί την 1 φορά το μήνα τους δίνω και αποξηραμένες γαρίδες για χελώνες (καραβιδάκια). Το πρόγραμμα είναι συνήθως 4 φορές έτοιμη τροφή εμπορίου, μετά έτοιμη σπιρουλίνα και μετά κάποιο λαχανικό (σίγουρα 3 φορές την εβδομάδα) είτε σπανάκι, είτε μπρόκολο, είτε καρότο, είτε αρακά. Τέλος 2 φορές το μήνα μουλιάζω την τροφή τους σε 2 σταγόνες βιαταμίνες και μία φορά το μήνα σε σκορδόζουμο ή τους ρίχνω απευθείας πολύ καλά βρασμένες σκελίδες σκόρδο. |
3 Συνημμένο(α)
ΦΥΤΑ
Το ενυδρείο έχει μικροσόρουμ φτέρη, ανούμπια και κάποιες βαλισνέριες γιγάντιες. Θυμίζω τα καθαρά λίτρα είναι 95. Ο φωτισμός είναι λεντοταινία 2 μέτρα περιμετρικά στο καπάκι, συνδεδεμένη με χρονοδιακόπτη για 8 ώρες ημερησίως. Το ενυδρείο είναι δίπλα ακριβώς σε μπαλκονόπορτα και δέχεται μόνο έμμεσο φωτισμό από φυσικό φως και μάλλιστα από την πλευρά που είναι οι βαλισνέριες. Επίσης, είναι στο σαλόνι οπότε τουλάχιστον 5 ώρες την την ημέρα δέχεται αρκετό συμπληρωματικό τεχνητό φωτισμό χώρου. Ρίχνω 2 φορές την εβδομάδα περίπου 1,5 ml flourish γενικό και στις βαλισνέριες έχω βάλει 3 ταμπλέτες σε απόσταση 3 εκ. από τις ρίζες (7 ρίζες σύνολο). Τα μικροσόρουμ μια χαρά, βγάζουν και νέα φύλλα. Η ανούμπια μια χαρά, αφού βλέπω εμφανή ανάπτυξη στο μήκος από τις ρίζες της. Το πρόβλημα είναι με τις βαλισνέριες. Εδώ να τονίσω ότι το ένα velitail συχνά τραβάει-μασουλάει τα φύλλα τους και 2 φορές έχει καταφέρει να ξεριζώσει 2 από αυτές. Παραθέτω 3 φωτό: Στην 1: Τα φύλλα τσακίζουν ψηλά, σαπίζουν και βεβαιώς μετά αποκόπτονται. Στην 2: Τα φύλλα κιτρινίζουν, σαπίζουν και μετά αποκόπτονται από την ρίζα. Στην 3: Τα φύλλα είναι κάπως σαν διάφανα, ξεχωρίζουν κατά κάποιο τρόπο οι ίνες τους και ομοιάζουν λες και είναι εμποτισμένες με μικρές φυσσαλίδες αέρα και γραμμώσεις. Προβλήματα με άλγες δεν έχω. Είχα πρίν λίγο καιρό καφέ άλγη (διήρκησε 1,5 μήνα), αλλά με μείωση έντασης φωτισμού και λιγότερη φωτοπερίοδο αντιμετωπίστηκε. Τα νιτρικά μου στην χειρότερη περίπτωση να φτάσουν μέχρι 15. Έχω και φώσφορο της seachem να προσθέσω; Τι μπορεί να φταίει; |
Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να προσθέσεις κάποιο λίπασμα, οι βαλισνέριες θα πάρουν τα πάνω τους, θέλουν το χρόνο τους, μόνο να τις φυτεύεις πάλι όταν τις ξεριζώνουν, όταν ριζώσουν δεν θα έχεις προβλημα και ας τις μασουλάνε, τουλάχιστον έτσι έγινε στο δικό μου, τώρα που ρίζωσαν αναπτύσονται αργά αλλά σταθερά
|
Παράθεση:
|
Κοντά σου με 6,20 http://abyssos.gr/main/eshop-categor...84-detail.html
|
|
6 Συνημμένο(α)
Καλησπέρα, όποιος μπορεί να βοηθήσει, τι μπορεί να είναι τα λευκά σημάδια. Είναι από την μία πλευρά και είναι άσπρα κάτι σαν να λείπουν λέπια;;; Το μεγαλύτερο σημείο που ασπρίζει είναι ακριβώς πίσω από το ραχαίο πτερύγιο. Τα ψάρια δεν τσακόνονται μεταξύ τους και δεν υπάρχουν αιχμηρά αντικείμενα. Το έχει εμφανίσει περίπου 1 μήνα, το ψάρι είναι ζωηρό, τρέφεται κανονικά, κολυμπάει κανονικά και δεν ξύνεται. Προληπτικά εβαλα στο ενυδρείο 12ml melafix επί τρεις φορές, μέρα παρά μέρα (100ltr καθαρά), αλλά δεν είδα καμία αλλαγή. Να συνεχίσω;
|
Λεπια φαινετα να λειπουν (απο'οτι βλεπω απο το τηλεφωνο).
Δεν ειναι αναγκη να υπαρχουν αιχμηρα. Μπορει να γινει κι απο σφηνωμα. |
Μπορεί να ακουστεί χαζό, ξαναβγαίνουν τα λέπια; Το malafix βοηθάει;
|
Σιγα σιγα ξαναβγαινουν.
Ναι βοηθαει. (οχι να ξαναβγουν λεπια, αλλα να μη μολυνθει) |
Καλημέρα σε όλους, κάπου αυτές τις ημέρες κλείνω ένα χρόνο περίπου από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα λάθη μου και τα ψάρια. Ευχαριστώ όλους που γράφουν εδώ και βοηθάνε κάποιους σαν εμένα να ωριμάζουμε και να παλαιώνουμε. Θυμίζω είχα ξεκινήσει με ψαρόσουπα comet σε πλαστικό 25 λίτρων, αναβαθμίστηκα σε ενυδρείο 60 λίτρων και τώρα αφού κατάφερα και σκότωσα καμιά 10αριά χρυσόψαρα, συντηρώ ενυδρείο 100 λίτρων καθαρά (80x35x40) με 2 fancy και φίλτρο Eheim 2215.
Σκέφτομαι λοιπόν να προχωρήσω στην αγορά ενός ελληνικού / τύπου Juwel Rio 180, δηλαδή 100x40x50 ήτοι καθαρά 170 λίτρα. Ποια η γνώμη σας για το νέο φίλτρο, δεδομένου ότι θα κρατήσω και το υπάρχων φίλτρο; Ποια από τα επόμενα τρία να διαλέξω ως 2ο που θα λειτουργεί μαζί; Eheim 2213 Eheim 2215 Eheim 2217 Τέλος αναφέρω ότι στο νέο ενυδρείο θα μεταφερθούν τα 2 fancy και θα βάλω επιπλέον άλλο 1 ή 2 fancy. |
Θα πρότεινα ένα απ' τα δύο μεγαλύτερα.
Για 4 ψάρια η βιολογία και ενός φίλτρου επαρκεί. Αλλά επειδή τα χρυσόψαρα είναι ρυπογόνα τα μηχανικά υλικά μπουκώνουν γρήγορα. Με 2 φίλτρα μεγαλώνεις το διάστημα μεταξύ δύο καθαρισμών του φίλτρου και μπορείς να τα καθαρίζεις εναλλάξ. Επιπλέον έχεις και καλύτερη κυκλοφορία του νερού. |
Συμφωνω. Νομιζω οτι με 3-4 fancy δεν χρειαζεσαι αλλο φιλτρο απο αυτο που εχεις. Ακομα και με πλουσιο ταισμα, αρκει να μην ειναι γεματο μονο με σφουγγαρια.
Αν θελεις sony και καλα να βαλεις και 2o φιλτρο (ισως για ασφαλεια, ισως για καλυτερη κυκλοφορια), και ενα 2213 καλο ειναι, ή ενα 2215 το πολυ πολυ. |
Αλλάζουν λίγο οι αγορές μου. Έχω βρει μεταχειρισμένο εδώ στις αγγελίες
1. Anubias vision 120x60x(35-45) 260 litre, σε πολύ καλή τιμή 2. Eheim ecco pro 300 να το τρέξω με το Eheim 2215 που έχω Πως σας φαίνεται ο συνδυασμός; |
Σουπερ
|
4 Συνημμένο(α)
Τελικά προχώρησα στην αγορά των παραπάνω κι έχω ένα πολύ μεγάλο ενυδρείο, 260 λίτρα καθαρά, μου φαίνεται τεράστιο...:grin:
Έχω 2 φίλτρα Eheim 2215 & Eco pro 300, ξεκινάω το Σαββατοκύριακο την εγκατάσταση! Ποιο από τα 4 σχέδια προκρίνεται;;; |
Θα πρότεινα το σχέδιο Δ με προυπόθεση πως στη μία πλευρα είναι και οι 2 εισαγωγες και στην άλλη πελυρα οι 2 εξαγωγές
|
1 Συνημμένο(α)
Δηλαδή το σχέδιο Ε΄
|
Παράθεση:
Τραβάς δηλαδή από τη μια πλευρά αλλά και από ψηλά από το ενυδρείο αλλά και από χαμηλά, και βγάζεις στην άλλη πλευρά και ψηλά και χαμηλά, θεωρώ πως έτσι θα έχεις τη καλύτερη κυκλοφορία Ετσι http://www.aquatek.gr/rimages/albums...psk3svp0ee.jpg |
Περίεργο μου ακούγεται (αν κατάλαβα καλά)...
1. Θα έχει την ίδια δύναμη το ένα σιφώνι που πάει στο φίλτρο να τραβήξει το νερό όταν θα είναι ψηλά; Δεν θα υπάρχει το βάρος του επιπλέοντος νερού. 2. Αν για κάποιο λόγο δεν αναπληρωθεί νερό από εξάτμιση, κτλ. δεν θα ρουφήξει αέρα; Από την άλλη το νερό που θα μπαίνει στο ενυδρείο, αν είναι χαμηλά, δεν θα σηκώνει λούμη-χαλίκι-ακαθαρσίες; |
Κατα αρχήν θα πρέπει να φροντίσεις να είναι σε τέτοιο υψος που ποτε δεν θα ξενερίζουν σε περίπτωση εξάτμισης, δεν θα είναι τέρμα επάνω.
Τα άλλα στο βυθό δεν θα είναι τέρμα κάτω , αλλά και σκόνη να σηκώσουν θα είναι στην αρχή, μέχρι να στείλουν τη σκόνη στην είσοδο και τότε ο βυθός θα είναι πάντα καθαρός |
Tο Α.
Κοντοι σωληνες, εισοδος νερου και απο τις δυο πλευρες του βυθου, αναταραξη και στις δυο πλευρες της επιφανειας. |
Τα χρυσόψαρα μεταφέρθηκαν σε αυτό το ενυδρείο http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=86685
|
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 16:03. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board