Με πολυ καλη ροη στην επιφανεια του νερου θα υπαρχει επαρκες οξυγονο! Δε χρειαζεται αεραντλια!
Κοιτα το 2ο βημα εδω: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=38462 |
Πολυ ωραια,ευχαριστω!
Μολις σημερα το μεσημέρι παράγγειλα ενα μικρο wave maker,κατι με ενοχλούσε και ειπα οτι θα χρειαστεί,παλι καλα. |
Για αρχάριος τα πας super! μόνο για αρχάριος δεν κάνεις..:)
Δεν ήξερα οτι το έχεις χωρίς ψάρια. Το οτι δεν έχεις άλγη δεν είναι σημάδι του καλού ποιοτικού co2.. Αν είχες ψάρια=άζωτο θα ήταν αλλιώς απο θέμα άλγη.. Τα φυτά τα έχεις χωρίς προσθήκη κάποιου σκευάσματος με ΝΟ3? Κάνεις κάτι άλλο? π.χ στρώνεις φίλτρο με αμμωνία κ.λ.π...? |
Ευχαριστω πολυ,θα μαθω σιγα σιγα.. Ολα καλα :o ας μεινουμε επι της ουσιας.
Το co2 λειτουργει,ζωντανα δεν υπαρχουν,οξυγόνωση θα επιτευχθεί. 14 μερες κρατησε το μειγμα ξινο-σοδα,περιπου 8 ωρες την ημερα,καποιες λιγο λιγοτερο λιγο περισσότερο. 2-3 φ το δευτερολεπτο περιπου. Πιεση δεν εχασε καθολου. Τα φυτακια πρασινα μεγαλωνουν σιγα σιγα. |
Γεια σας και απο εμενα,
Ειχα παει διακοπες Ελλαδα, πριν φυγω εκανα τη συνηθες συντηρηση και εβαλα 3 Red cherry και 1 amano, το co2 ειχε τελειωσει το οποιο μου κρατησε ακριβως 20 μερες με 1 φυσαλλιδα το δευτερολεπτο. Σε 40 μερες το ενυδρειακι 30λιτρο εχει γινει ζουγκλα. Με το που επεστρεψα μετα απο 11 μερες βρηκα την ηλεκτρομαγνητικη στο γραμματοκιβωτιο, 5 μωρα red cherry, καμμια 20αρια σαλλιγγαρια και αρκετη καφε αλγη στα τζαμια....λογικο ε? Την ηλεκτρομαγνητικη την εβαλα κιολας ,πριν 2 μερες και δουλευει μια χαρα χωρις να ρυθμιζω παντελως τιποτα, με το χρονοδιακοπτη κλεινουν φωτα και παροχη Co2 και ολα μια χαρα. Οσο για το αν παραγει η συγκεκριμενη χημικη αντιδραση κατι κακο για τα ζωντανα στο ενυδρειο, απο οτι εχω διαβασει οχι και απο προσωπικη εμπειρια αυτες τις μερες με τα ζωντανα που εχω μεσα δε νομιζω. Σε αλλα φορουμ παλι λενε για αυτο αλλα κανεις δεν εχει αντιμετωπισει προβλημα, βεβαια καποιοι "επιστημονες" λενε τα δικα τους χωρις να εχουν την εμπειρια, δηλαδη χωρις να το εχουν δοκιμασει οι ιδιοι....τελος παντων. Εγω μεχρι στιγμης δεν εχω το παραμικρο προβλημα. ------------------------- Παράθεση:
Μπαμ δεν κανει ΠΟΤΕ!!!και ειμαι σιγουρος. Εχω γραψει πιο πριν τις αντοχες των μπουκαλιων των Αμερικανικων μαυρων ζουμιων.....μην κανω και διαφημηση...και οχι μονο γενικα των αναψυκτικων 1,5 -2 λιτρων. ------------------------- Παράθεση:
Εσενα γιατι κανει τοση ωρα? Οταν σου ερθει και η ηλεκτρομαγνητικη θα τη προσθεσεις (κοβεις το σωληνακι δλδ) αναμεσα στη βελονοειδη και στην αντεπιστροφη βαλβιδα και μετα δε θα χρειαζετε να ρυθμιζεις τη βελονοειδη. |
Πρώτα από όλα ευχαριστούμε για την ενημέρωση αυτού του εναλλακτικού τρόπου παραγωγής CO2 που ήταν άγνωστος σε εμάς.
Θα ήθελα να μας εξηγήσεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, τον τρόπο δηλαδή που 'τραβά' από το ένα μπουκάλι αυτόματα το ξύδι ( ; ) και το ρίχνει στο διάλυμα σόδας (ή γίνεται το αντίστροφο ; ) χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Έχεις γράψει ότι είναι πολύ σταθερό στην παραγωγή CO2 και ότι η πίεση δεν υπερβαίνει κάποιο όριο, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης. Αυτό από που προκύπτει; |
Δν ξερω γιατι κανει τοση ωρα,μετα παει κανονικα,οσο το ρυθμιζω τοσο παιρνω + - (κανενα προβλημα παντως,το λαστιχο ειναι διπλασιο σε μενα,το εχω σε ενα 85λιτρο,και ειναι σχετικα ψηλα). Απο μερα σε μερα περιμενω και την ηλεκτρομαγνητικη να το φτιαξω και αυτο.
|
Παράθεση:
Το ξυδι η το κιτρικο οξυ με το νερο πηγαινει στο αλλο μπουκαλι με το σοδονερο. Εγω προσωπικα δεν κανω τιποτα, μονο στην αρχη πιεζω το μπουκαλι με το κιτρικο οξυ οπου πεφτει στη σοδα και ετσι ανεβαινει η πιεση, οταν τη φτασω 1 με 1,5 bar απλα σταματαω και ρυθμιζω τη βελονοειδη και τερμα.Τις υπολοιπες μερες μεχρι και να τελειωσει το υγρο δεν κανω κατι, μονο του τραβαει το κιτρικο οξυ και το περναει στο σοδονερο, λογικα οπως το βλεπω και το εχω παρατηρησει οταν παει να πεσει η πιεση στο μπουκαλι με τη σοδα αυτοματος τραβαει λιγο απο το αλλο μπουκαλι με το κιτρικο οξυ, ετσι παραμενει η πιεση σταθερη. Αυτη ειναι η δευτερη φορα που το κανω και δε το παρατηρω και πολυ, το παρατηρω αλλα οχι οπως την πρωτη φορα που το δοκιμαζα-παρατηρουσα-χρησημοποιουσα.Ολες και τις 20 ημερες η πιεση που δειχνει το μανομετρο δεν ειχε κουνηθει, παραμενε παντοτε η ιδια. Οταν το ανοιγα πριν παω για δουλεια και μετα που επεστρεφα χρονομετρουσα μεχρι και τις φυσαλιδες....μη με πειτε υποχονδριο απλα το δοκιμαζα! Τωρα για την περιπτωση της εκρηξης....εχω διαβασει σε 2 διαφορετικα φορουμ που το χρησιμοποιουν και δεν εχουν αναφερει ποτε τετοιο προβλημα. Σε προηγουμενο μνμ μου αναφερω σχετικα με τα μπουκαλια τις πιεσεις που αντεχουν. Η τριτη μερα σημερα της δευτερης φορας που το χρησημοποιω και η πιεση παραμενει οπως ηταν τα πρωτα λεπτα που ρυθμισα τη πιεση. |
Και πάλι σε ευχαριστούμε, φαίνεται πολύ καλό!
|
Καλησπερα και απο εμενα,
Εδω και 3 ημερες χρησιμοποιώ το σσυγκεκριμένο τρόπο παραγωγής co2 και ενω ξεκινησα το setup συμφωνα με οδηγιες στο youtube και ολα οσα γραψατε εδω παρατηρησα οτι η πιεση του ανεβαινει συνεχεια (μεχρι 3 το αφησα) και μετα εκανα εκτονωση απο τη βαλβιδα,ενω το κιτρικο οξυ τελειωσε σε μια ημερα(γεμισε το Bμπουκάλι με την σοδα,φανταζομαι οτι ειχα αυξημενη πιεση εξ αρχης( κοντα στο 2) Εκανα παλι αλλο μιγμα,σημερα τρεχει 2 η μερα σαφως καλλυτερα απο την πρωη προσπαθεια(εκλεισα τη βελονοειδη ακριβως στο 1 Kgr αλλα παλι βλεπω την πιεση να ανεβαινει εφτασε παλι σχεδον 3 και το κιτρικο να λιγοστευει παλι(οχι τοσο γρηγορα τωρα).Τι κανω λαθος και ανεβαινει η πιεση και αδειαζει σχετικα γρηγορα το κιτρικο; Αναλογιες που χρησιμοποιησα 200γρ κιτρικο με 600ml νερο και 200 γρ σοδα με 200ml νερο.kris athws και ispyii ειστε πλεον εμπειροι με το θεμα θα εκτομουσα την βοηθεια σας. |
1 Συνημμένο(α)
1, κανε ελεγχο στα σωληνάκια οτι ειναι ολα καλα
2, ποτε μην το ανοιγοκλεινεις το συστηματακι, ρυθμισε το μια φορα και αστο να τρεχει (ανοιξε-κλεισε ξεχνα το θα χανεις πιεση κ υλικο) ΠΙΕΣΗ ΚΤΛΠ δν ξερω τι λες,μετα απο λιγο καιρο εσπασε το μανομετρο μου. Εν συντομια,πιεζεις ΚΙΤΡΟ ανακατεύετε με σοδα ανοιγοκλεινεις βελονοειδή μια δυο φορες και παραλληλα ασκείς πιεση. Οταν τα μπουκαλάκια γινουν σκληρα (εσυ θα πας με το μανομετρο σου) ρυθμισε το με την βελονοειδή. Αστο να τρεξει λιγο εκτος ενυδρείου και βαλε ανεπιστροφη βαλβιδα. Σε ενα μικρο φυτεμενο θα δωσει αυτο το παραπανω ++ αλλα δεν ειναι ολα ροδινα,μπουκώνει,πετρωνουν τα σωληνάκια,κ θα ειναι παντα ανοιχτο.Μπουκαλα να ηρεμησεις οποτε ειναι εφικτο. Επισης οταν το ρυθμίσεις και το τοποθετήσεις βαλε μια σακουλιτσα πανω απο τα μπουκαλια να τα καλυπτει. Μηπως λεμε μηπως και εχεις εκτόνωση να μην γινει συντριβάνι με κολλώδεις υλικο σε περίμετρο 3 μετρων και καθαρίζεις καμιά βδομάδα τοιχους και επιπλα. αλλα στα 11 λιτρα για μενα κανει |
Ευχαριστω για τις πληροφοριεςΟταν τελειωσει το μιγμα θα το ρυθμισω παλι στο 1kgr και θα το αφησω στην ησυχια του ενω σκεφτομαι να μην βαλω ηλεκτρομαγνητικη(εσεις που βαλατε την χρησιμοποιείτε ακομη και αν ναι με ποια αποτελεσματα;) αφου θα πρεπει να τρεχει συνεχεια ,αλλα χρονοδιακοπτη στην αεραντλια.Θα δοκιμασω να αλλαξω και το difuser (ειχε ηδη βουλωσει το κεραμικο του οσο χρησιμοποιησα μαγια-ζαχαρη)το ξεβουλωσα με νερο-χλωρινη αλλα ουτως η αλλως το κεραμικο του δεν σπαει καλα την φυσαλιδα.Πανω σε αυτο εχετε καμια προταση;Ημουν αναμεσα στο πολλαπλης χρησης (3 σε1) που ειναι difuser,counter και βαλβιδα ανεπιστροφης η στο atomic difuser που κουμπωνει στην εξαγωγη του εξωτερικου φιλτρου(eheim 2213 εχω)και διαχέεται μεσω spraybar.Αναφερω το difuser γιατι ισως εχει σχεση με το ολο συστηματακι γιατι τελικα η πιεση εκτονώνεται μεσω του difuser στο ενυδρειο και να επηρεαζει(αυξηση πιεσης μανομετρου)
|
Σου προτεινω να μην βαλεις ηλεκτρομαγνητικη,κ μ αρεσει η ιδεα σου με την αεραντλια..
Το diffuser μην το αλλαξεις αλλα μια φορα την βδομαδα ξέπλενε το με ζεστο νερο.Aν παρεις diffuser αλλο ισως η πιεση δεν αρκει. |
Συμφωνώ για το diffuser!!
Όταν πιέζεις το μπουκαλι με το κιτρικό, μην βιαστείς πολύ!! Κούνα και λίγο το μπουκάλι με την σόδα να είσαι σίγουρος οτι έχει ολοκληρωθεί η αντίδραση με την ποσότητα που έχεις ρίξει μέσα!! Το έπαθα κι εγώ αυτό που λες αλλά όχι στην αρχή αλλά κάπου στο μέσο της διάρκειας του μίγματος.. Καθώς είχε πέσει λίγο η πίεση πίσεσα λίγο το μπουκάλι με το κιτρικό, αλλά δν είδα και κάτι να γίνεται και συνέχισα να πιέζω.. μέχρι που όταν αρχισε η αντίδραση ΔΕΝ σταμάταγε... :-) :-) Έφτασε στο 5 η πίεση γρήγορα!! Επειδή αν άνοιγα την στρόφιγγα θα συνέχιζε λόγω φυσικής να χύνεται κιτρικό στην σόδα ώστε να υπάρχει η ίδια πίεση, έβαλα σε πλάγια θέση την μπουκάλα του κιτρικού, ώστε να ρουφάει αέρα και όχι κιτρικό, μέχρι να κατέβει η πίεση, αλλά μετά, καθώς ανέβαινε επικίνδυνα η πίεση, έκλεισα την στόφιγγα, και ξεβίδωσα ελαφρά το καπάκι από το κιτρικό, ώστε να εκτονωθεί η πίεση άμεσα.. Και μετά συνέχισε τη λειτουργία του μέχρι το τέλος κανονικά!! Συμπέρασμα: Όσο μπαίνει το κιτρικό στη σόδα, το διάλυμα μετά την αντίδραση γίνεται πιο αραιό (δύσκολα διαλύεται η σόδα από μόνη της χωρίς ανακίνηση, θερμασνη κλπ..), ή τουλάχιστον όταν πέσει νέα ποσότητα κιτρικού οξέως αργεί να αντιδράσει μέχρι να "φτάσει" διαλυόμενο στο νερό την σόδα στο κάτω μέρος, καθώς η σόδα διαλύεται ελάχιστα στο νερό!! Στην δεύτερη απόπειρα που έκανα, έβαλα την σόδα σκέτη χωρίς νερό, και το κιτρικο το διάλυσα στη μισή ποσότητα νερού!! Έτσι ώστε και η αντίδραση να είναι πιο άμεση και να μην χρειάζεται να κουνάω την μπουκάλα με τη σόδα κάθε 5-6 μέρες!! Στην τρίτη απόπειρα που έκανα, έβαλα 1 κιλό σόδα χωρίς νερό και ένα κιλό κιτρικό οξύ διαλυμένο σε 600ml νερού.. Έχω 2 μήνες και έχει τελειώσει το μισό κιτρικο μόνο... (μικρό ενυδρείο, 1 φυσαλίδα τα 1,5-2 δευτερόλεπτα περίπου) Επίσης σόδα και κιτρικό μην πάρετε από super market, αλλά από μαγαζια με βότανα κλπ.. 1 κιλό σόδα 80λεπτά 1 κιλό κιτρικό οξύ 2 ευρώ Τέλος να πω οτι έχει σημασία η φορά που θα βάλετε την στρόφιγγα και αν βάλετε σωληνοειδή όπως έχω εγώ, να την βάλετε μετά την στρόφιγγα, καθώς αν τη βάλετε πριν, θα περνάει το CO2 αέρας :-) :-) Ή τουλάχιστον η σωληνοειδής μου δεν ήταν και πολύ καλής ποιότητας!! Άλλο να προσπαθεί να κόψει το αέριο σε μέγιστη πίεση από την μπουκάλα και άλλο μετά την μείωση της στρόφιγγας.. Τέλος τέλος, αυτό το πέτρωμα στα σωληνάκια, το έχει πάθει κανείς? Και αν ναι μετά από πόσο χρονικό διάστημα περίπου? |
Θα το στρώσω που θα πάει,άπλα νόμιζα ότι το έφτιαχνες και έτρεχε χωρίς διακυμάνσεις στην πίεση και στην ποσότητα κιτρικού.Σίγουρα όχι από σούπερ μάρκετ αλλα και από κατάστημα με ξηρούς καρπούς-μπαχαρικά που πήρα δεν ήταν και πολύ φτηνό 6ευρω/κιλο το κιτρικο και 2 ευρω/κιλο η σόδα αλλά την επόμενη αγορά θα την κάνω απο κατάστημα πρώτων υλών ζαχαροπλαστικης που βρήκα στην θεσσαλονικη (σιγουρα θα ειναι ποιο φθηνα απλα δεν ρωτησα ακομη)Οι τιμες αυτες που αναφερεις ειναι πολυ καλες αξιζει το ψάξιμο!Επισης αυτό που διαπίστωσα και ο ίδιος, χθες το βράδυ που έκλεισα την βαλβίδα για να σταματήσω την διοχετευση co2 στο ενυδρείο και την άνοιξα σήμερα αμεσως άρχισε να τραβάει μεγάλη ποσότητα κιτρικού με αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά.Οποτε δεν το ξανακλεινω όπως μου προτείνατε κιολας.
|
Θα το πετύχεις, δεν υπάρχει θέμα, εμένα 2 μήνες τώρα, μόνο μια φορά κούνησα την μπουκάλα με τη σόδα, τίποτα άλλο!! και έχω και ηλεκτρομαγνητική που το κλείνει το βράδυ, χωρίς πρόβλημα κανένα!!
|
2 Συνημμένο(α)
Καλησπέρα
Και άλλη απόπειρα ανεπιτυχής.Έκανα το μείγμα κανονικά όπως ξέρουμε και το αφησα στην ησυχια του.Μετα απο 24 ωρες σημερα δηλαδη που γυρισα η πιεση ειχε παει στο 4 παρα κατι,ειχε σταματησει απο μονο του την παροχη co2 στο ενυδρειο(υπηρχε στην μπουκαλα Β της σοδας co2).Το υλικο -κιτρικο οξυ παλι εχει μειωθει σημαντικα .Δεν μπορω να καταλαβω τι φταιει ενω κανω τα παντα οπως εσεις και εχω και πολλα βιντεο στο youtube Τα σωληνακια φαινονται ενταξει αλλωστε ειναι καινουρια (ουτε βδομαδα) το μονο που ψιλιαζομαι ειναι το difusser οπως εγραψα και σε προηγουμενο θεμα.Βαζω φωτογραφιες των μπουκαλιων που φαινεται η διαφορα -μείωση στο κιτρικο οξυ μεσα σε 24 ωρες.Το μαυρο σημαδι στο μπυκαλι απο αριστερα δειχνει την διαφορα σταθμης. |
γιατι εχεις βαλει τα σωληνακια μεχρι κατω-κατω στο μειγμα?
|
Συμφωνα με την αναλογια 200ml νερο και 200 γρ σοδα η σταθμη του σοδονερου καλυπτει το σωληνακι(το σωληνακι ειναι μεσα στο μιγμα)αν εννοεις αυτο.Το σκεφτηκα και εγω αλλα η δοσολογια ειναι στανταρ το μπουκαλι 2lt στανταρ,το συστηματακι μου ηρθε του κουτιου στανταρ και υπεθεσα οτι ετσι θα ειναι!
|
δεν ξερω πως λειτουργει αυτο το μειγμα, αλλα με το κλασικο μαγια-ζαχαρη, τα σωληνακια πρεπει να ειναι πανω απο τη σταθμη του μειγματος. εγω, και οι υπολοιποι φανταζομαι, τα σωληνακια τα αφηνω το πολυ να προεξεχουν 1-2 ποντους απο την τρυπα που κανουμε στο καπακι.
μου φαινεται λιγο παραξενο να διοχετευεται το αεριο στο σωληνακι με το σωληνακι μεσα στο μειγμα. |
Μεχρι πριν 10 μερες που ειχα την μαγια -ζαχαρη οπως το λες το ειχα και εγω,γι αυτο λεω οτι το σκεφτηκα το ιδιο και εγω, αλλα οπως προειπα με την συγκεκριμενη δοσολογια το σωληνακι ειναι βουτηγμενο στο σοδονερο.Αν μπορουν ας απαντησουν τα παιδια που το εχουν,αλλιως επομενη δοκιμη"ξερη" σοδα χωρις νερο οπως ο φιλος pagokoftis. Λογικα καπου ειμαι λαθος
|
1 Συνημμένο(α)
Εγώ αυτή την συνδεσμολογία ακολουθώ!! Α: κιτρικό οξύ, Β: Σόδα!!
Το σωληνάκι στο δεύτερο μπουκάλι το έχω κομμένο πολύ ψηλά (3-4 cm), αν θες δεν βαζεις και καθόλου σωληνάκι... Η λογική είναι ότι πιέζοντας το κιτρικό, πέφτει στη σόδα, δημιουργείται αέριο και έχοντας την βαλβίδα κλειστή, η πίεση αυξάνεται και είναι ίδια και στα 2 μπουκάλια!! Ανοίγοντας την βαλβίδα, εκτονώνεται το αέριο αργά αργά και καθώς πέφτει η πίεση στο δεύτερο μπουκάλι, αναρροφά ανγκαστικά υγρό από το πρώτο, ώστε να εξισορροπήσει την πίεση, το οποίο υγρό δημιουργεί και άλλο αέριο το οποίο αποτρέπει την υπεροβολική αναρρόφηση κιτρικού, με συνέπεια την συνεχόμενη αύξηση της πίεσης!! Αν η αρχική αντίδραση γίνει αργά και σταθεροποιηθεί η πίεση, ανακινώντας αν πρέπει και λίγο το μπυκάλι της σόδας, τότε, η αναρρόφηση κιτρικού από το πρώτο μπουκάλι θα είναι της τάξεως της μιας σταγόνας, χρησιμοποιώντας το CO2 στο ενυδρείο, οπότε και η αντίδραση θα είναι μικρή και η πίεση ελεχόμενη!! Το μόνο που μπορώ να φανταστώ σαν φυσικός, είναι το σωληνάκι σου στο δεύτερο μπουκάλι να είναι πολύ μακρύ και να κατεβαίνει περισσότερη ποσότητα κιτρικού οξέως απότομα, να γίνεται αρκετή αντίδραση κ.ο.κ. Επίσης, αν το σωληνάκι στο δεύτερο μπουκάλι το έχεις μέχρι κάτω, τότε αντιδρά και η ποσότητα του κιτρικού που περιέχεται μέσα στο σωληνάκι, μέσω μιας ελαφράς διάλυσης και μπορεί και να έχεις μπος πίσω μεταφορά υγρών, κιτρικό στη σόδα αλλα και σόδα στο κιτρικό, οπότε μπερδεύεται λίγο η κατασταση και όσο αυξάνεται η πίεση τόσο εντονότερο γίνεται... Σε αυτή την περίπτωση όμως θα έβλεπες στο πρώτο μπουκάλι να βγαίνουν φυσαλίδες πολλές, πράγμα που δεν το θες.. Αν συμβεί αυτό, προσπάθησε να γυρίσεις πλάγια την πρώτη μπουκάλα, ώστε το σωληνάκι να μην είναι μέσα στο υγρό, μέχρι να πέσει η πίεση από το 4 π.χ. στο 1, σιγά σιγά μέσω της διάχυσης στο ενυδρείο και όταν φτάσει στο 1, ξαναγύρνα την κάθετα!! Με αυτόν τον τρόπο, σίγουρα δεν πρόκειται να αυξηθεί η πίεση, πάνω από το 4, καθώς θα ρουφάει αέριο από το πρώτο μπυκάλι και όχι κιτρικο, και , βλέπεις τι γίνεται!! Το προτείνω αυτό και για να μην σου πάει τζάπα το αέριο ανοίγοντας το καπάκι της πρώτης μπουκάλας.. Χρησιμοποιώ μπουκάλες των 1,5 λίτρων που λογικά, είναι λιγότερο ανθεκτικές από αυτές των 2 λίτρων και στα πλαίσια δοκιμών που έκανα πριν χρησιμοποιήσω το σύστημα, σε 2 διαφορετικές συσκευασίες τις άφησα με πίεση στο 6 και περισσότερο για μία μέρα την κάθε μία και δεν έπαθαν κάτι.. Κάποιοι πιο ειδικοί με διαβεβαίωσαν ότι μέχρι και 10bar πίεση την αντέχουν άνετα, οπότε μην ανησυχείς με το 4!! Δεν μπορώ να φανταστώ να γίνεται κάτι άλλο και να σου ανεβαίνει η πίεση αυθαίρετα... Αν θες δοκίμασε να μην βάλεις καθόλου σωληνάκι στο δεύτερο μπουκάλι καθώς και καθόλου νερό στη σόδα, δεν έχει νόημα, ισα ίσα που όσο περισσότερο νερό έχει τόσο πιο αργή θα είναι η αντίδραση, με αποτέλεσμα, να πέφτει περισσότερο κιτρικό από όσο χρειάζεται, το οποία όμως θα αντιδράσει τελικά, ανεβάζοντας όμως παραπάνω την πίεση, αν και όχι και 4bar όπως στην περίπτωσή σου!! Ελπίζω να βοήθησα.. |
Επίσης να πω οτι έκανα λάθος, 2,5 μήνες τώρα μου έχει τελειώσει λίγο λιγότερο από το 1/4 του κιτρικού οξέως και της σόδας, οπότε υπολογίζω με 2.80 ευρώ να μου βγάλει περίπου ένα χρόνο, χρησιμοποιώντας περίπου 1 φυσαλίδα τα 2 δευτερόλεπτα!! Δεν ξέρω αν συμφέρει με το κόστος γεμίσματος μιας μπουκάλας CO2, αλλά πιστεύω είναι αρκετά οικονομικό, τουλάχιστον για μικρά ενυδρεία!!
|
1 Συνημμένο(α)
Ήσουν σαφέστατος και αρκετά αναλυτικός
Εχω δει φυσαλίδες στο Α μπουκάλι του κιτρικού άρα έπεσες μέσα. Θα δοκιμάσω τις συμβουλές σου(και τις ανάλογες ποσότητες που έβαλες και εσύ) και πιστεύω να λυθεί το πρόβλημα.Το σωληνάκι όντως φτάνει μέχρι κάτω στο μπουκάλι της σόδας.Θα επανέλθω με αποτελεσματα |
Ok, εδώ είμαστε...
------------------------- Κάθε φορά που πέφτει ποσότητα κιτρικού μέσα στην σόδα, είναι λογικό να δεις κάποιες φυσαλίδες μέσα στο μπουκάλι το πρώτο, αλλά εννοώ 2-3 φυσαλίδες π.χ. όχι συνεχόμενα... |
καλησπέρα παιδιά.. τελικά λύσατε όλα τα προβλήματα και όλα πάνε καλά?? αν ναι να το αγοράσω.. nik77 εσένα έστροσε η ακόμη έχεις προβλήματα με την πίεση?
|
2 Συνημμένο(α)
Εγώ συνεχίζω μια χαρά και έχω κάνει και 2 μετατροπές σε 2 φίλους που πήραν...
Η μία είναι το σύστημα της πρώτης φωτό, που βρήκα σε κάποια φόρουμ, με 2 ανεπίστροφες βαλβίδες εσωτερικά (την εξωτερική την έχω παραλείψει γιατί έχω ηλεκτρομαγνητική), που ειναι πολύ καλή βελτίωση, με το σωληνάκι που ρίχνει το κιτρικό οξύ να φτάνει μέχρι κάτω, ώστε να γίνεται άμεση αντίδραση με την σόδα που κάθεται στον πάτο, πράγμα που αργεί σημαντικά με τον τρόπο που το έχω εγώ, χωρίς ωστόσο να έχω πρόβλημα, καθώς πέφτει από την κορυφή με αρκετη ταχύτητα ώστε να αναδεύει το διάλυμα!! Με τις ανεπίστροφες, αποτρέπεται η εισαγωγή σοδόνερου στο κιτρικό, καθώς και η έκχυση κιτρικού από το Υ σωληνάκι... Η δεύτερη είναι όπως η δεύτερη φωτό, δικιάς μου έμπνευσης (τελείωσα και ένα φυσικό Πάτρας :D:D) όπου η ανεπίστροφη απλά δεν επιτρέπει έκχυση σοδόνερου στο κιτρικό οξύ, κατά την αντίδραση.. Όμως, καθώς προφανώς δεν μπορεί να γεμίσει ούτε με αέριο την πρώτη μπουκάλα, για την αρχική δημιουργία πίεσης, απλά ρίχνω "στα γρήγορα" ένα κουταλάκι σόδα στο πρώτο μπουκάλι με το κιτρικό οξύ και βουλώνω αμέσως το καπάκι, το CO2 περνάει και στην δέυτερη μπουκάλα μέσω της ανεπίστροφης και φτάνω την πίεση περίπου 2 bar με ένα κουταλάκι σόδα, μια χαρά!! Μετά, καθώς η πίεση δεν ελαττώνεται στην πρώτη μπουκάλα, λόγω της ανεπίστροφης, όταν πέσει η πίεση στην δεύτερη, ρουφάει λίγο κιτρικό οξύ μέχρι να ξαναφτάσει πάλι 2 bar!! Με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί απότομα η πίεση, καθώς ο μόνος τρόπος για να μετακινηθει κιτρικό οξύ, είναι να πέσει η πίεση στην δεύτερη λόγω κατανάλωσης.. Μέχρι τώρα (2 βδομάδες), η πίεση στην δεύτερη μπουκάλα έχει διακύμανση 1,9-2,1 bar, δίνοντας πολύ σταθερή παροχή CO2!! Επίσης διάβασα σε φόρουμ, ότι το νερό που διαλύουμε το κιτρικό/σόδα πρέπει να είναι από RO ή απεσταγμένο, το οποίο έχει επιστημονική εξήγηση γιατί λειτουργεί καλύτερα και όντως το τέσταρα και λειτουργεί πιο ομαλά η αντίδραση σόδας και κιτρικού!! Βασικά καθώς προχωράει η διαδικασία και ο όγκος του διαλύματος αυξάνει, το διάλυμα του άλατος που προκύπτει από την αντίδραση με το διάλυμα του κιτρικού οξέως που πέφτει, δημιουργούν "περίπου" 2 στρώματα διαλυμάτων, όπως π.χ. το νερό και το λάδι που δεν αναμιγνύονται, με συνέπεια να προσθέτουμε κιτρικό οξύ, αλλά αυτό να παραμένει στην επιφάνεια και να μην φτάνει την σόδα η οποία όντας αρκετά αδιάλυτη παραμένει στον πυθμένα, με συνέπεια, να πέφτει όλο και περισσότερο κιτρικό οξύ, καθώς δεν γίνεται αντίδραση και κάποια στιγμή που θα φτάσει την σόδα στο κάτω μέρος, έστω και μια μικρή ποσότητα κιτρικού οξέως, να αντιδράσει, να σχηματίζονται φυσαλίδες, οι οποίες με την άνοδό τους, ανακατέβουν το διάλυμα, με συνέπεια να αρχίσει να αντιδρά εκθετικά όλη η ποσότητα του κιτρικού που "επέπλεε" και να φτάνει η πίεση το θεό.. Όταν αντιδράσει όλη η ποσότητα, η πίεση εξισορροπείται στην νέα αυτή υψηλή πίεση και ξαναγίνεται πάλι το ίδιο, μέχρι να σκάσουν τα μπουκάλια :-) Η λύση στο πρόβλημα αυτό, είναι ότι έχω κόψει το σωληνάκι, όπως είπα στα προηγούμενα ποστ, ώστε να πέφτει με ταχύτητα το κιτρικό και να αναδεύει το διάλυμα.. Μία μικρή αύξηση της πίεσης πάντως στην περίπτωσή μου έχω δει, αλλά είναι της τάξεως των 0,2 bar... Επίσης κάθε 2 μέρες ανακινώ και την μουκάλα με την σόδα λίγο για να αποφεύγεται ο διαχωρισμός των διαλυμάτων.. Το απεσταγμένο νερό, με specific gravity στην μονάδα, βοηθάει στην απότροπή του διαχωρισμού αυτού!! Ελπίζω να μην κούρασα, έγραψα ότι έγραψα γιατί φάνταζε αδιανόητο στους φίλους μου, από τον σαφή τρόπο που λειτουργεί το σύστημα αυτο, ανα υξηθει η πίεση έτσι αυθόρμητα μετά από ένα χρονικό διάστημα.. Ελπίζω να βοήθησα!! Αν και έιναι υπό δοκιμή ακόμα και οι 2 αυτές μέθοδοι, πιστεύω θα καταλήξω στην δικιά μου εκδοχή (την δεύτερη) καθώς με μία πολύ μικρή αρχική απώλεια κιτρικού οξέως, που στην ουσία δεν είναι καν... έχω πολύ σταθερή τιμή πίεσης και μέχρι τώρα δεν βλέπω να μπορεί κάτι να πάει στραβά.. |
1 Συνημμένο(α)
Καλημερα χρονια πολλα και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
Ειμαι ακομη σε σταδιο δοκιμων ,την πιεση παντως την εχω ρυθμισει ειναι σταθερα στο 1.5 bar σταθερα(ανεβηκε ο.3bar μετα απο μια ημερα) Χρησιμοποιησα τον τροπο του pagokofti και συγκεκριμενα χωρις σωληνακι στο Β μπουκαλι και την σοδα σκετη(εχει υγροποιηθει ολη παντως μετα απο 4 ημερες που σημαινει τραβηξε αρκετο κιτρικο).Νομιζω παντως οτι το λαθος μου τις πρωτες φορες ηταν οτι πιεζα πολλες φορες το Α μπουκαλι μεχρι να ανεβασει πιεση καιτην βαλβιδα την ανοιγοκλεινα 2 φορες περιπου αν θυμαμαι καλα οποτε τραβουσε ολο το κιτρικο γρηγορα. Αυτη την φορα με την "ξερη" σοδα πιεσα μια φορα το Α μπουκαλι και ανοιγικλεινα την βαλβιδα μεχρι να πιασει πιεση 1 και κατι bar οποτε και το αφησα.Σημερα ειναι η 5η μερα με 24 ωρη ροη και με φυσαλιδες 1/sec περιπου.Υπολογιζω να μου βγαλει κανα 20 μερο περιπου,περιμενω και difuser με ενσωματομενο counter 5 ευρω απο china καθως αυτο που χρησημοποιω δεν "σπαει" ικανοποιητικα την φυσαλιδα. Φιλε pagokofti σε λιγο θα παρεις μεταπτυχιακο οπως πας:p:p:p:p και σε ευχαριστουμε για τις συμβουλες και εναλλακτικους τροπους που προτεινεις και θα τους δοκιμασω καθως θελω να το σταθεροποιησω οσο γινετε ποιο πολυ και με μεγαλυτερη διαρκεια.Θα παραγγειλω απο το ebay και ηλεκτρομαγνητικη να γινει κομπλε(χρησιμοποιω αεραντλια με χρονοδιακοπτη μεχρι τωρα μολις κλεινουν τα φωτα).Να σημειωσω κατι που δεν ανεφερα οτι το ενυδρειο μου ειναι κοινωνικο 86 lt.Εγω το συστημα το αγορασα 14.5 ευρω απο BANGOOD.COM αλλα προς το παρον εχω χαλασει αλλα τοσα στα κιτρικοσοδες μεχρι να βρω την χρυση τομη(μαλλον ακομη δεν την βρηκα).Θα δειξει αλλα συμφωνω και με αλλους οτι η μονη λυση ειδικα για μεγαλυτερα ενυδρεια ειναι η μπουκαλα.Η φωτο εχει τραβηχτει τωρα ενω το μιγμα το εφτιαξα στις 29-12-2014(την δευτερα)με την σταθμη του αρχικα στο μαυρο σημαδι του Α μπουκαλιου. |
Να σαι καλα!!! Από ότι βλέπω αου έχει τραβήξει πάρα πολύ κιτρικό οξύ!! Εμένα μου τραβάει τόσο σε κανα 20ήμερο, αλλά έχω και ηλεκτρομαγνητική, 8-9 ώρες τη μέρα ανοιχτό!!
Δεν καταλαβαίνω γιατί ανοιγοκλείνεις την βαλβίδα στην αρχή?? Αν πιέζεις λίγο κάθε φορά την μπουκάλα με το κιτρικό, θα το φτάσεις εκέι που θες χωρίς να χάσεις καθόλου αέριο!! Καθώς πιέζεις θα παρατηρείς άφρισμα στην μπουκάλα με την σόδα και παράλληλα φυσαλίδες να βγαίνουν στην μπουκάλα με το κιτρικό οξύ, καθώς εξισορροπείται η πίεση... πιέζοντας άλλο λίγο αφού σταματήσει η αντιδραση, πάλι το ίδιο... ανεβαίνει σιγά σιγά η πίεση, μέχρι που όταν φτάσει εκέι που θες, σταματάς.. 1,5 με 2 bar είναι σούπερ!! Θα φτιάξω προσεχώς και κανα βιντεάκι με τις διαφορτετικές μεθόδους.. Θα ενημερώνω το θέμα με ότι καινούριο παρατηρήσω!! ------------------------- Για τα υλικά, βρείτε κατάλληλα μαγαζια για αγορά.. Πήρα αρχικά από σουπερμάρκετ, φακελάκια 50gr κιτρικό οξύ με 1,20 ευρώ το ένα και από μαγαζί με βότανα πήρα 500gr με 1,10 ευρώ!!! Επίσης σόδα απο σουπερμάρκετ 350gr 1,15 και από το παραπάνω μαγαζί 1 κιλό με 80 λεπτά.. Προτιμήστε μαγαζιά που πουλάνε με το κιλό, ή και ζαχαροπλαστεία μπορούν να σας εξυπηρετήσουν.. ------------------------- Πόσο κιτρικό και σόδα έχεις βάλει στην φωτό? Αν είναι 200-250gr το καθένα είσαι εντάξει.. |
Ανοιγοκλείνω την βελονοειδή βαλβίδα (στο youtube το είδα)αφού γίνει η πρώτη αντίδραση μέχρι να πάει η πίεση 1.5-2 bar (να έχει την ίδια πίεση και στο Β μπουκάλι)Από την ημέρα που το έκανα πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο που είδα έτσι το έκανα.(Νόμιζα ήταν στάνταρ διαδικασία)
Έβαλα 200γρ κιτρικό με 600ml νερό και 200 γρ σκέτη σόδα. Την πρώτη φορα αγόρασα από μαγαζί με ξηρούς καρπούς-βότανα κτλ 1κιλο κιτρικό 6 ευρώ και 2 ευρω την σοδα και μετα βρηκα μαγαζι που προμηθευει ζαχαροπλαστεια και πηρα το κιτρικο 3 ευρω το κιλο και 1.20ευρω το κιλο την σόδα. |
Μια χαρά οι τιμές απο το ζαχαροπλαστείο!! Και το διάλυμα οκ!!
Αυτο με την βαλβίδα δεν μπορώ να καταλάβω τι ρόλο παίζει... Η εξίσωση της πίεσης και στα 2 μπουκάλια είναι αυτή που κάνει το όλο σύστημα να λειτουργεί!! Πάντα η πίεση και στα 2 μπουκάλια θα είναι ίδια καθώς επικοινωνούν και δεν υπάρχει κάποια ανεπίστροφη βαλβίδα (όπως στην τελευταία μέθοδό μου).., δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο!! Έχουμε μηδέν πίεση και στα 2 μπουκάλια αρχικά.. Πιέζουμε ελαφρά το μπουκάλι με το κιτρικό και η αύξηση της πίεσης που εφαρμόζουμε με τα χέρια μας, αναγκάζει το κιτρικό οξύ να μεταφερθεί στο μπουκάλι με την σόδα, ώστε πάντα να εξισώνεται η πίεση και στα 2 μπουκάλια.. Αρχίζει η αντίδραση στο μπουκάλι με την σόδα, αυξάνεται η πίεση σε αυτό λόγω του CO2 που παράγεται και τώρα γίνεται το αντίστροφο, δηλαδή μεταφέρεται αέριο απο το δεύτερο μπουκάλι στο πρώτο, μέχρι να εξισωθεί η πίεση και πάλι.. Τότε είναι που βλέπουμε φυσαλίδες να βγαίνουν στο μπουκάλι με το κιτρικό.. Αφού σταματήσει η αντιδραση και φτάσει η πίεση π.χ. 0,5bar, πίεζουμε πάλι ελαφρά το μπουκάλι με το κιτρικό, αυξάνεται η πίεση, πέφτει κιτρικό στην σόδα, γίνεται αντιδραση, αυξάνεται η πίεση στην σόδα, μπαίνει αέριο/φυσαλίδες στο μπουκάλι με το κιτρικό και αυξάνεται πάλι η συνολική πίεση π.χ. στο 1bar.. Συνεχίζουμε μέχρι να φτάσει η πίεση εκεί που θέλουμε και σταματάμε.. Δεν χρειάζεται κάπου ειδικά στην αρχη να ανοίγεις την βαλβίδα... (?) Κάθε φορά που λόγω κατανάλωσης του CO2 στο ενυδρείο μας, πέφτει έστω και λίγο η πίεση στο μπουκάλι με την σόδα, η πρώτη μπουκάλα που λογικά έχει πλέον ελάχιστα υψηλότερη πίεση από την δεύτερη, "σπρώχνει" το κιτρικό στην σόδα, το οποίο πέφτοντας, μικρο-αντιδρά και αυξάνει πάλι την πίεση.. Σε κατάσταση ηρεμίας, όμως τα 2 μπουκάλια έχουν την ίδια ακριβώς πίεση.. Τώρα το αν το ποσό του κιτρικού που θα πέσει, είναι ικανό με την αντίδραση να αυξήσει πάλι την πίεση ακριβώς στην τιμή που ήταν πριν, είναι ένα θέμα.. Καθώς αν το διάλυμα είναι 2 φορές πιο πυκνό π.χ. θα πράξει 2πλάσιο CO2 με αποτέλεσμα η αύξηση της πίεσης να έναι μεγαλύτερη, ή αν είναι λιγότερο πυκνό, θα παράξει το μισό.. Μιλάμε για πολύ πολύ μικρή μεταβολή της συνολικής πίεσης, αλλά αν η διαδικάσια αυ΄τη γίνει αρκετές φορές (που γίνεται) είναι επόμενο σε βάθος χρόνου, να αυξάνεται ή να μειώνεται η συνολική πίεση, ανάλογα με την πυκνότητα του διαλύμένου κιτρικού οξέως!! Γι αυτό και τα Κινεζάκια έχουν βγάλει αυτές τις αναλογίες.. Στην δεύτερη αρχική προσπάθεια που έκανα, πριν 2-3 μήνες και λειτουργεί ακόμα, που έκανα διάλυμα κιτρικού οξέως 2πλάσιας συγκέντρωσης από την προτεινόμενη, παρατηρώ από τότε αύξηση της πίεσης ανά 20 μέρες περίπου 0,3bar , από 1,5 μου πάει 1,8.. Δεν είναι τραγική, αλλά και δεν υπάρχει τρόπος να την διορθώσεις, οπότε ανά 20 μέρες γέρνω την μπουκάλα με το κιτρικό οριζόντια, ώστε η άκρη από το σωληνάκι που ρουφάει το κιτρικό να βγει από το διάλυμα και στην ουσία να ρουφάει αέριο, για 3-4 μέρες, μέχρι η πίεση να γίνει πάλι 1,5 και την ξαναφέρνω κάθετα.. Δεν είναι και τραγικός συμβιβασμός, αλλά δεν μπορείς να το πεις και πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, αν θες να λείψεις για ένα μήνα που λέει ο λόγος, αν και σε ένα μήνα παρατημένο, μόνο το CO2 δεν θα είναι το πρόβλημα :D :D :D Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο δοκιμάζω την τελευταία μέθοδό μου, η οποία κρατάει σταθερή την πίεση στην πρώτη μπουκάλα και μέσω της ανεπίστροφης βαλβίδας, αφήνει την δεύτερη να ρυθμίζει την πίεσή της στην ίδια τιμή μόνη της, έτσι ώστε π.χ.: Ας υποθέσουμε ότι το διάλυμα του κιτρικού που έχω φτιάξει είναι υπέρπυκνο, τότε η ποσότητα που θα περάσει στην σόδα, ας πούμε μία σταγόνα, μετά την κατανάλωση CO2 στο ενυδρείο μας, θα είναι αρκετή να αυξήσει την πίεση ας πούμε 4-5 φορές παραπάνω, από μια σταγόνα διαλύματος κανονικής συγκέντρωσης, πράγμα όμως που θα οδηγούσε την πίεση, αντί να πάει π.χ. από τα 2bar στα 2,01bar , να πάει από τα 2bar στα 2,05bar... Δηλαδή η συνολική πίεση να παραμείνει σχεδόν σταθερή, οπότε και να έχουμε σταθερή ποσότητα CO2.. Αν το διάλυμα ήταν πολύ αραιό, απλά θα έπαιρνε 5 σταγόνες αντί για 1... Ότι και να γίνει δηλαδή, πρώτον η αύξηση της πίεσης στο μπουκάλι με την σόδα δεν μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά και όσο μεγάλη και να είναι ΔΕΝ θα εξισορροπιστεί με την πίεση του πρώτου μπουκαλιου, λόγω της ανεπίστροφης, αλλα θα πέφτει λόγω κατανάλωσης σταδιακά, μέχρι να πέσει ελάχιστα κάτω από 2bar (που είναι η πρώτη μπουκάλα ΣΤΑΘΕΡΑ), όπου θα επαναλειφθεί η διαδικασία!! 2 βδομάδες τώρα δοκιμών, το μανόμετρο είναι κολλημένο στα 2bar όσες φορές τη μέρα και αν το κοιτάξω.. Η μετακίνηση της βελόνας για να πάει από τα 2bar στα 2,1bar είναι αρκετά εμφανής, οπότε σίγουρα δεν μετακινείται σχεδόν καθόλου, οπότε μιλάμε για μεταβολή της πίεσης κάτω απο 2-3% ==> σταθερότατη παροχή CO2 στο ενυδρείο μας, που είναι και το πιο σημαντικό.. Σόρρυ αν κούρασα, ή αν εξηγώ σαν να μιλάω σε 3χρονο παιδάκι, απλά εξηγώ όσο πιο απλά γίνεται πιστεύω... ------------------------- Παράθεση:
|
sorry για το offtopic ώμος για να μην ανοίγω και άλλο ποστ γράφω εδώ. έχω έναν πυροσβεστήρα co2, αν τον πάω για γέμισμα και τους έλεγα να βγάλουν το σωληνάκι από μέσα μετά με αυτό εδώ θα μπορούσα να το βιδώσω στον πυροσβεστήρα και με έναν μετρητή φυσαλίδων να είμαι οκ??
|
Αν και δεν είμαι καθόλου ειδικός, αν ο πυροσβεστήρας είναι σκόνης, νομίζω δεν κάνει, αν είναι CO2 μπορεί να κάνει!! Πρέπει να ταιριάζουν οι συνδέσεις ώστε να κουμπώσουν ασφαλώς όλα!!
Το Regulator που μου λες, δεν έχει καθόλου μανόμετρα, θα σου πρότεινα να πάρεις ένα με τουλάχιστον ένα μανόμετρο που θα δείχνει την πίεση της φιάλης, να ξέρεις πότε αδειάζει τουλάχιστον, το μανόμετρο μετά τον μειωτή μπορείς και να το παραλέιψεις πιστεύω μετρώντας φυσαλίδες.. Σου παραθέτω μερικά ποστς εδώ μου έχω καρφιτσωμένα να πάρεις μια ιδέα γενικά.. Αν δεν σε καλύψουν, άνοιξε ένα νέο θέμα... http://www.aquatek.gr/vb/showthread....F3%F4%E9%EA%DC http://www.aquatek.gr/vb/showthread....F3%F4%E9%EA%DC http://www.aquatek.gr/vb/showthread....F3%F4%E9%EA%DC http://www.aquatek.gr/vb/showthread....F3%F4%E9%EA%DC http://www.aquatek.gr/vb/showthread....F3%F4%E9%EA%DC |
καλησπερα, μια λιγο ασχετη ερωτηση, υπαρχουν 3 εκδοσεις απο αυτο το συστημα, εχω βρει την D201 με 11Ε :http://www.ebay.com/itm/DIY-CO2-Gene...item2337774bc4 , και την D301 με 16 Ε : http://www.banggood.com/Aquarium-Pla...-p-927014.html
πιστευετε οτι η D301 αξιζει τα +5 ευρω? η βασικη τους διαφορα απο οτι εχω καταλαβει ειναι στη βελονοειδη, η απλη της D201 ειναι αξιοπιστη? |
D301
|
Έχω την 201 και σε άλλες 2 δοκιμές που κάνω έχω την 301!! 301 με κλειστά μάτια :D :D :D Της 201 είναι λες και δεν δουλεύει καθόλου... θέλει τρελό σφίξιμο για να καταφέρεις να σταθεροποιήσεις τις φυσαλίδες...
Soon, θα ανεβάσω και τα τελικά αποτελέσματά μου από τα πειράματα που έχω κάνει και θα προτείνω την καλύτερη μέθοδο με την οποία τρέχει το σύστημα 3 μήνες με την πίεση καρφωμένη ακριβώς στα 2 bar!! |
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας, θα παραγγειλω την 301 και μολις ερθει και τη δοκιμασω θα ανεβασω και γω τα αποτελεσματα των δοκιμων μου :)
|
Εγω παντως με το ζορι κραταει 2βδομαδες με περιπου 2φυσ/sec με 8μιση ωρες λειτουργιας με την ηλεκτρομαγνητικη και ενω εχω κανει οτι εχεις περιγραψει.Η πιεση ανεβηκε στα 4 bar παλι μετα απο 5-6 ημερες.Δεν ξερω αν φταινε τα μπουκαλια αν φταιει το συστηματακι αν φταιει το σοδοκιτρικο η αν φταιω εγω παντως μου την εχει δωσει και ειμαι ετοιμος να τα σουταρω ολα μαζι πακετο.Ακουω για 3 μηνες τωρα και μου κανει εντυπωση.
|
Θα φτιάξω βιντεάκι με την διάταξη soon!! Να φύγουν γρίπες και δουλειές όπου τα εξηγώ όλα!! Μέχρι και μέτρηση του όγκου της κάθε φυσαλίδας έκανα ώστε να υπολογίσω το θεωρητικό χρονικό διάστημ που μπορέι να κρατήσει το σύστημα χωρίς διαρροές, με βάση την χημεία και έχω πέσει μέσα στο 95%!!
Μην τα πετάξεις!! :D :D :D Πάντως η μέθοδος που καταλήγω, είναι η παραπάνω με τις δύο ανεπίστροφες βαλβίδες!! Αυτή με την μία ανεπίστροφη, δεν ξέρω πως μου ήρθε και είμαι και φυσικός και δεν υπολόγισα ότι αδειάζοντας το κιτρικό, αυξάνεται ο όγκος του αερίου και φυσικά σταδιακά πέφτει η πίεσή του και με βάση την τωρινή διαφορά όγκων, γίνεται ακριβώς αυτό... Έγινα ρόμπα :D :D :D :D :D :D |
Ok .Σε παραδεχομαι το ψαχνεις πολυ και αφιερωνεις χρονο για αναλυσεις μπραβο σου!!:):o:D:D
|
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 01:08. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board