αν συμπληρωνεις ακριβως την εξατμιση με νερο απο ΑΟ..τοτε η αλατοτητα ναι, παραμενει σταθερη. δε θα επαναπαυεσαι βεβαια και θα τη μετρας που και που.
επισης (επειδη λογικα η ΑΟ σου θα εχει και προφιλτρα)...στο νερο απο ΑΟ δε θα ριχνεις αντιχλωριο..περιττευει. θα χρειαστεις ακομη κυκλοφορητες για την κινηση του νερου. εγω θα προτιμουσα να στηριξω τη βιολογια μου σε βραχο παρα σε φιλτρο, ειδικα για την περιπτωση που αργοτερα βαρεθεις τη σμερνα και θελεις να βαλεις αλλους κατοικους στο ενυδρειο.. οχι βεβαια οτι δε μπορεις να κανεις και αυτο που σκεφτεσαι... προσοχη βεβαια...αλλο τροπικος βραχος και αλλο μεσογειακος. κανε μια αναζητηση για σχετικα θεματα.. |
Ναι η συσκευή Α.Ο. έχει προφίλτρα, τα οποία δεσμεύουν και το χλώριο που καταστρέφει την ημιπερατή μεμβράνη!!
Έχεις δίκιο, ξέχασα τους κυκλοφορητές! Δεν ήξερα για την διαφορά μεσογειακού και τροπικού, νόμιζα οτι είναι το ίδιο πράγμα, να σαι καλά!! Ο βράχος από την θάλασσά μας θα παίζει το ρόλο βιολογικού φίλτρου, όπως και στην περίπτωση του τροπικού ε? Δεν έχει κάποια διαφορά!! Απλά σε μεσογειακό βράχο δεν βάζω τροπικά ψάρια και το αντίστροφο ε? Και δν τα μπερδεύω μεταξύ τους λογικά... Σε ευχαριστώ πολύ!! |
ο τροπικος βραχος ειναι νεκρο κοραλλι οποτε και ιδιαιτερα πορωδης αρα πολυ καλο υλικο βιολογικης φιλτρανσης. ολοκληρα reef βασιζονται εξολοκληρου σε τροπικο βραχο.
για αρκετα πορωδη μεσογειακο βραχο πρεπει να ψαξεις αρκετα και παλι υπαρχει αρκετη διαφορα. ο γενικος κανονας ειναι να μην αναμειγνυουμε τα οικοσυστηματα γιατι γλιτωνεις μπελαδες...αλλα στο χομπι μας δεν ειναι ολα απολυτα. ξεκινα με αυτο που εχεις σκοπο να κανεις και αν αργοτερα θελησεις αλλαγες...εδω ειναι το φορουμ για να ακουσεις προτασεις. |
μη τον μπερδευετε βραχο και βραχο τη θα πει στον ψαρα που πετανε το βραχο ολα βραχια τα λενε οι ψαραδες
τραγανα θα ψαξεις πετρα πολυ ελαφρια γεματη τρυπες εμεις την βρισκουμε εκει που ξεψαριζουν οι καλυμνιοι τα διχτια τους η τραγανα σε πικνοτητα ειναι οπως το αλφα μπλοκ και λιγο ποιο βαρια http://www.reeftology.com/wp-content...Live-Rocks.jpg http://www.reeftology.com/wp-content...Live-Rocks.jpg μοιαζει με αυτους εδω πολυ η τραγανα |
αν διαβασει σχετικα θεματα δε νομιζω οτι θα μπερδευτει αλλα θα μαθει πολλα για τα θαλασσινα ενυδρεια. ο "ερωτας" για μια σμερνα μπορει να περασει γρηγορα...ή το ψαρι να μεγαλωσει ακομη γρηγοροτερα....καλυτερα ειναι να ενημερωθει απο πιο πριν για τις επιλογες που εχει. ;)
|
Παράθεση:
------------------------- μην αποθαρρυνεσαι φιλε μου...αν το θελεις τοσο πολυ καν'το! αλλα καν'το σωστα... |
Πάντως η αναφορά σε 'βραχο' στα μεσογειακα μάλλον παρέρμηνευεται..εχω δει σε παρουσιασεις κοινα βράχια που φέρουν πάνω τους ζωή αλλά αμφιβαλω αν προσφέρουν βιολογικα..Η τραγανα που ειναι πορωδης στα 5 και 10 μετρα δεν υπάρχει,αν δεν βρέι κάποιος από ψαρά μάλλον πρόκειται για αλλο πραγμα..από την άλλη πολλά μεγαλα reef μάλλον λόγω κόστους έχουν και πολύ τραγανα και δουλεύει μια χαρά...όσο για τη σμέρνα... αν την πιάσεις σωα θα μου κάνει εντύπωση..το ψαρεμα με κυρτο έχει απαγορευτεί επ'ευκαιρία..
|
Παράθεση:
|
παντως αν το στησεις το ενυδρειο,θελω πολυ να το δω.θα περιμενω να ανεβασεις φωτογραφιες;)
δεν υπηρχε περιπτωση να μην εστεινα μεσογειακο αν εμενα τοσο κοντα σε θαλασσα:p αυτος ειναι και ο λογος που δεν θελω να ασχοληθω με θαλασσινα. ξερω απο τωρα οτι θα κολλησω ασχημα:D |
Ναι μανωλη όντως ,αυτό εννοώ από ψαράδες..
|
παιδια με βαση μια προηγουμενη δημοσιευση του bill samos να ξερετε οτι το να αφαιρεθει ενας ζωντανος οργανισμος απο τη θαλασσα πχ αστεριας πεταλιδες αχινοι.....ειναι και αυτο παρανομο....οποτε προσεξτε!
|
Μου έχει τύχει μια φορα να μας σταματήσουν από στρατόπεδο μιας και σε αυτά τα απείραχτα νεράκια του περάματος που περιφραζοντουσαν είχαν μπόλικη ζωή , σε παραλια αν με σταματήσουν γιατί πείραξα όμως αχινό θα τους τον καρφώσω στο μάτι .
|
αυτο φιλε πουσ ου γραφω ισχυει και προσεξε το γιατι γραψανε κατι γνωστους μου επειδη ειχαν μαζεψει 12 αχινους για μαγειρεμα!
|
Την νομοθεσία την ξέρω και να πάνε να την εφαρμόσουνε στα νησιά μας που τα έχουν κατασπαράξει ανενόχλητοι οι τούρκοι , αν κατάφεραν και τους επέβαλαν πρόστιμο στους φίλους σου για 12 αχινούς είμαστε άξιοι τις μοίρας μας οι νομοι πρέπει να υπάρχουν και σωστά υπάρχουν για να μην μας κατασπαράξουν αλλα όχι και ζήλος για 12 αχινούς .
|
Παράθεση:
|
Nα μπαινεις στο da capo και να σκάει αντιαρματικη??πάντως πέρα από τις υπέρβολες,οι αχινοί όντως ειχαν προβλημα τα τελευταια χρόνια,τώρα κάπως ανακαμπτουν..για τη σμέρνα και πάλι..το καπάκι κλεινει καλά?υπάρχουν άπειρες ιστορίες για την δράση τους στη στεριά :-)
|
Παράθεση:
παλια εκανα αυτη τη δουλια για να βγαζω μεροκαματο με γιαλιστερες ξυραφια κυδονια εβγαζα 1-2 κιλα και εφευγα αλλα οταν ο αλλος παει και βγαζει 20 κιλα τη μερα και καθαριζει 250 ευρο μεροκαματο ε ναι αυτον να τον σκισουνε βεβαια περνει και η μπαλα εμενα που βγαζω 1 κιλο αλλα ετσι ειναι ο νομος δε γινετε στην αρχη του καλοκαιριου σε καθε βουτια να βγαζω 5-6 και να τις διαλεγω και σε 2 μηνες μετα να τις ψαχνω με το κυαλι |
Αυτό ακριβώς λέω Χάρη σταμάτησε ο Έλληνας να βγάζει το μεροκάματο του η τα 250 ευρουλακια και τα βγάζει ο τούρκος που δεν τον πιάνει ο νόμος στην Ελλάδα .
|
Νομιζω οτι το μεγεθος του ενυδρειου ειναι μικρο και θα πρεπει να κανεις σπηλια τρυπα γιατι η σμερνα χωνετε μεσα με το κεφαλι και κυνηγαει.SUMPειναι απαρετητο και χρειζεσαι ακομη πολυ διαβασμα
|
;);)
μανο εδω δεν εχει τουρκους εδω εχει γρουσουζιδες |
Καλημέρα, λοιπόν ρώτησα για τραγάνα, έδειξα και 2-3 φωτος απο το κινητό μου σε ψαράδες και μου είπαν ότι μπορούν να βρω πολύ εύκολα, γιατί κολλάνε στα δίχτυα ακόμα και πολύ μεγάλα κομμάτια!! Ένας από αυτούς εδώ στην Πάτρα, στο ιχθυοπωλείο του έχει και ένα μεσογειακό, με τσιπούρες κλπ... και είπε ότι θα με βοηθήσει σε βράχο και ότι άλλο!! Ο βράχος στο ενυδρείο του, είναι ότι μου λέτε κι εδώ, πολύ πορώδης, με αμέτρητες μικροσκοπικές τρύπες!! Απλά μου είπε ότι πρέπει να τοποθετηθεί προσεχτικά και σταθερά, γιατί με μικρή πίεση σπάει!!
Bill-Samos , έχω πιάσει πολλές φορές σμέρνες με απόχη, χωρίς να τραυματιστούν καθόλου!! Υπενθυμόζω ότι αυτές που έπιανα δεν ήταν τέρατα, αλλά το πολύ 15cm τις οποίες και άφηνα συν΄ξθως την ίδια μέρα μετά από παρατήρηση!! Την πρώτη φορά, κτάλαβα τι είναι να πηδάει η σμέρνα από την λεκάνη :-) Συμφωνώ με τα περί αχινού, παλιά στο εξοχικό μου ήταν γεμάτοι, όπως και χταπόδια, αλλά τώρα με το τουφέκι στα ρηχά, πόσο τσαντίζομαι όταν φερνουν σακούλες jumbo μεγάλες και τις γεμίζουν συνεχώς... στελιος προεδρου, δεν διαφωνώ ότι θέλω πολύ διάβασμα ακόμα, το ενυδρείο έτσι και αλλιώς θα το στήσω λίγο πριν το Πάσχα, γι αυτό και έχω αρχίσει από τώρα να διαβάζω και να ρωτάω για να το κάνω σωστά!! 250 λίτρα για μια σμέρνα 10cm είναι λίγα??? Σόρρυ αλλά πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το ενυδρείο για μια σμέρνα τέτοιου μεγέθους!! Δεν θα έχει τίποτα αλλο μέσα... SUMP λίγο δύσκολο να έχω, πρότεινέ μου τι περισσότερο μπορώ να βάλω από αυτά που έγραψα προηγουμένως ώστε να το αποφύγω!! Από τις τραγάνες που μου έδειξε ο ψαράς, υπαρχουν πάρα πολλές με φυσικές μεγαλες τρύπες!! harris samos, τι ενυδρείο είναι αυτό... ουράνιο τόξο κανονικό!!! Όλα αυτά τα κοράλια τα πολύχρωμα, μπορούμε να τα βρούμε Αθήνα!! Γιατί όσες φορές έχω δει ζωντνούς βράχους σε ενυδρέια, δεν είναι τόσο εντυπωσιακά!! Η σμερνούλα πως και δεν έχει αποδεκατίσει τα ψαράκια??? Συνεχίζω να ψάχνω για εξοπλισμό, θα τον παραθέσω σύντομα, ώστε να με διορθώσετε, ώστε να καταλήξω να αγοράσω και να στήσω!! Ευχαριστώ!! ------------------------- και μία απορία, καθώς μόλις τώρα διαβάζω για την ακριβή λειτουργία του skimmer, είναι το ίδιο πράγμα το οποίο γίνεται όταν ρίχνουμε με πίεση νερο σε ποτήρι με λίγο γάλα που έχει περισέψει, το οποίο αφρίζει? Ή το ίδιο με το πρόβλημα στα νεφρά κατά το οποίο κατά την ούρηση δημιουργείται πολύς αφρός στην τουαλέτα, το οποίο περιγράφεται ως μεγάλη αποβολή πρωτείνης? Ελπίζω να μην τρώει κανείς τώρα πρωινό και να διαβάζει!! Ευχαριστώ!! |
Παράθεση:
|
Εγώ στο κάτω link δεν βλέπω να απαγορεύεται κανένα Κιούρτο=κυρτή ψαροπαγίδα.
http://www.hcg.gr/alieia/etisies/eras/eras.php |
Δεν ξέρω αν ειναι ενημερωμενο,πέρσι έφτιαξα σε ψαρά δύο μπρουτζινους και πήγαν τσαμπα..στο λιμεναρχείο που ρωτησα μου ειπαν ότι ειχε απαγορευτεί,για ερασιτέχνες,από πρόπερσι:smt102
|
Δεν βλεπω να απαγορευονται παντως ... απλα εχουν τους παρακατω περιορισμους:
Παράθεση:
για ερασιτεχνικη χρηση δε βρηκα καποια νομοθεσια! |
Επισημα για ερασιτεχνικη χρηση επιτρεπεται http://egov.yen.gr/wide/yen.chtm?prnbr=24125
Παράθεση:
|
Παράθεση:
εχει και μεσογιακα κοραλια ψαξε να βρεις φωτο και θα πας στην τρατα και θα σου βρουνε οτι θες ;););) |
:-) :-) :-) Αν γίνει ωραίο, είμαι διατεθιμένος να χάσω και μέχρι 3 δάχτυλα -+13
|
Εγω πιστευω οτι το βαθος θα πρεπει να 70εως 80 εκατοστα πλατος και μηκος οτι σε βολευει γιατι θα χρεισθεις βυθο με παχος ωστε να κανεις τρυπα να μπαινει μεσα και το κεφαλι της το κραταει εξω για να κυνηγαει. Παλια ειχε στο water in
που εκλεισε στηνΚηφισια |
εγω παντος πιστευω πως πρεπει να βαλεις λιγο μηκος ακομα γιατι εφοσον ορμαει εκτινασοντας το κορμι της για να φαει πρεπει να εχει χωρο....σκεψου οτι θα εχεις και μια σπηλια για αυτην να κρυβεται!
|
Παράθεση:
και τα 2 επίσημα είναι καθώς τρέχουν στον ίδιο server του yen;) C:\Users\Manos>tracert hcg.gr Tracing route to hcg.gr [195.167.19.149] 7 137 ms 22 ms 23 ms peir-yen-peer.customers.otenet.gr [195.170.4.174 8 24 ms 26 ms 23 ms www.hcg.gr [195.167.19.149] Tracing route to egov.yen.gr [195.167.19.139] over a maximum of 30 hops: 7 24 ms 26 ms 24 ms peir-yen-peer.customers.otenet.gr [195.170.4.174] 8 23 ms 23 ms 23 ms egov.yen.gr [195.167.19.139] inetnum: 195.167.19.0 - 195.167.19.255 netname: YEN descr: 150 Grigoriou Lampraki descr: Piraeus country: GR admin-c: PI70-RIPE tech-c: PI70-RIPE status: ASSIGNED PA mnt-by: OTENET-GR-MNT source: RIPE # Filtered |
Παράθεση:
Από ψύξη τι θα κάνεις? |
εγω δε βλεπω να υπαρχει ουτε προβλημα με τ βαθος ουτε με το μακρος ειχατε ποτε χελι ???????
ορμαει στη θαλασσα που εχει ανταγωνισμο σε 10 μερες θα τρωει σαν αυτη εδω |
harris samos, πολύ ωραία βίντεο!!!
Αυτές που βρίσκω εγώ, τις μικρές, σε ένα μέρος της παραλίας που έχει βραχάκια, η θάλασσα έχει ύψος 20-30 cm το πολύ!! Σίγουρα οι μεγαλύτερες θα θέλουν πεισσότερο βάθος!! |
αν θες τη γνωμη μου ομορφη η σμερνα δε λεω αλλα μετα τα χερακια δε τα βαζουμε μεσα για κανενα λογο
δε το κοιτας για μεσογειακο μια και εισαι και διπλα στη θαλασσα με μικροψαρα να το ευχαριστηθεις εχει ενασ φιλος μεσογειακο και πιστεψεμε ειναι απιστευτο http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=58068 για ριξε μια ματια ειδες το βιντεο το ενυδρειο του ναι μεν ειχε τη σμερνα μεσα αλλα ηταν κρανιου τοπος |
Πανάθεμά σε, αρχίζεις να με πείθεις σιγά σιγά!! Όντως πολύ ωραίο το ενυδρείο!!! Η αλήθεια είναι ότι μεσογειακό, θα έφτιαχνα μόνο και μόνο για την σμέρνα!! Διαφορετικά θα έκανα ένα reef με λίγα ψαράκια!! Χώρο για 2 ενυδρεία δεν έχω... Θα δούμε... :smt120
|
1 Συνημμένο(α)
Φίλε μου η απόφαση είναι δική σου.
Στη φωτογραφία που παραθέτω παρακάτω με τις όμορφες ιταλές δεσποινίδες, το 1 από τα 4 ενυδρεία παλαιότερα φιλοξενούσε μια μικρούλα σμέρνα. Οι ιταλοί έχουν μεγάλη εμπειρία στην διατήρηση ενυδρείων μεσογειακού τύπου. Σύμφωνα με αυτούς λοιπόν είναι δυνατή η διατήρηση τέτοιου ψαριού και μάλιστα με μερικές γαρίδες "καθαριστές" θα είναι ένα απίθανο ενυδρείο. Βέβαια αυτό προϋποθέτει ότι πρέπει να δουλέψεις σκληρά το θέμα θαλασσινό ενυδρείο, να αποκτήσεις σημαντική εμπειρία και πίστεψέ με.....δεν θα έχεις όρεξη κάθε 2 - 3 ημέρες να τρέχει για αλλαγές. Εγώ θα σου έλεγα να ξεκινήσεις σιγά - σιγά με όρεξη, μια μεγαλούτσικη γυάλα, μπόλικες πέτρες (τραγάνα) που να δημιουργούν κρυψώνες, σίγουρα ψυκτικό και τον λοιπό εξοπλισμό ενός θαλασσινού. Την σμέρνα θα την βάλεις στο τέλος φυσικά. Καλή συνέχεια στην προσπάθειά σου και ότι χρειαστείς ...εμείς εδώ είμαστε.:D |
παρακολοθοντας εχθες ΝΟVA μια εκπομπη που παρουσιαζει στησιμο ενυδρειων δειχνει ενα ενυδρειο με μια σμερνα μεσα .η οπια μαλιστα πεταγετε απο ενα θαλαμι φτιαχμενο απο πετρες .Αν μπορεσεις να αναπαραστησεις το σημειο που ζει η σμερνα 1ον και 2ον πετυχεις ωστε το νερο να εχει τις ιδιες μετρησεις με το νερο που ζουσε τοτε θα εχεις μια ευτηχισμεν σμερνα
|
ΔΕΝ ξέρω ΑΝ είδες το ΙΔΙΟ που είδα κι' εγώ (προχτές)... με σμέρνες που ΔΕΝ δαγκώνουν (και ΑΝ ΔΕΝ κάνω λάθος... μένουν και σε μικρό μέγεθος).
|
το ειδα και αυτο αλλα στους τιτλους εχει μια του μετρου που κανει επιθεση .Παντως βλεπω μετα απο χρονια οτι αρκετοι εχοθμε παραμεινη στο χωρο
|
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 23:58. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board