Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου (http://www.aquatek.gr/vb/index.php)
-   DIY . Φτιάχτο μόνος σου (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=28)
-   -   D.I.Y. Moonlight (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=7684)

steady 07-06-05 22:15

ειναι λιγο ξεκαρφωτα αλλα τυχαια εγινε!!!!!!! :D :D :D :D :D !τι ποιο λογικο για ντεκορ τροφοδοτικου απο μαντεκα και ενα κροκοδειλο!!!!!!!!!!

qstavrosq 08-06-05 17:04

Τεμπεσιρι ! Βλέπω παίζουμε και μπιλιάρδάκι ε; Γαλλικό ή το ξενέρωτο με τις τρούπες ;;;

steady 08-06-05 22:05

πριν περπατησουμε.......!απολα!!!!!!!

Moderator note :παρακληση τα ποστ σας να παραμεινουν στο θεμα το οποιο μιλαμε . τα εκτος θεματος σε ΠΜ . ευχαριστω

george 22-11-05 15:13

1 Συνημμένο(α)
Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από niar71
ένας μετασχηματιστής 12Volt 500 mA από το "Praktiker".

Δηλαδη κατι τετοιο ;;; Aυτο ομως ειναι μεχρι 9V και οχι 12V.
Υπαρχει προβλημα ;;

Και αλλαζοντας τα Volt της εξοδου αυξομειωνται η ενταση του φωτισμου ;;

george hmmy 22-11-05 20:31

Με πτώση τάσης έχεις μείωση της έντασης του φωτισμού. Παρόλαυτα με τη συγκεκριμένη λάμπα είναι θεμιτό καθότι το φως που βγάζει είναι μπόλικο και κάθε άλλο παρά φεγγάρι είναι. Πρόσεχε την πολικότητα κατά τη σύνδεση του μετασχηματιστή με το ballast.

george 22-11-05 23:00

1 Συνημμένο(α)
Λοιπον....οι δυο λαμπες με δυο διπλα καλωδια καταληγουν σε εναν "inverter"
(1) και απο εκει φευγει ενα καλωδιο και πηγαινει στο (3) που ειναι το εξαρτημα που βιδωνει πανω στο PC (δεν ξερω αν χρειαζεται στην περιπτωση μας).
Απο εκει φευγει παλι ενα καλωδιο και πηγαινει σε ενα βυσμα 4-pin αρσενικο που πανω του ειναι ενα αλλο 4-pin θυληκο.

Καπου πρεπει να κοψω και να συνδεσω με το τροφοδοτικο (μετασχηματιστη) μου.
Που κοβω ;; Συνδεω τα καλωδια μεταξυ τους και μετα βαζω μονωτικη ταινια ;
Αν ειναι πολυ το φως απο τις δυο λαμπες πως αφαιρω την μια ;

Με την πολικοτητα τι κανουμε ; Αν ειναι λαθος δεν αναβει ή κανει ΜΠΟΥΜ ;

Οσο για το τροφοδοτικο...η λαμπα θελει 12V ...αν το τροφοδοτικο ειναι 9 απλως θα δινει λιγοτερο φως...σωστα ;;

Και netblues...πως τα στηριξες στο καπακι ;; Δεν νομιζω με τις ταινιες διπλης οψεως που εχει η συσκευσια ;;;

qstavrosq 23-11-05 00:51

Λοιπόν στο σημείο 2 έχει δύο βυσματάκια. Ένα αρσενικό και ένα θηλυκό.Από το θηλικό βγαίνουν 2 καλώδια. Αυτά είναι για το ρεύμα. Τα συνδέεις στο τροφοδοτικό και είσαι έτοιμος. Τώρα αν τα βάλεις ανάποδα απλώς δεν θα ανάψει. Επίσης υπάρχει μία περίπτωση με τα 9 Βολτ να μην ανάψουν καθόλου αν και νομίζω οτι θα είσαι οκ. Το (3) είναι ο διακόπτης ! Αν ανοίξεις το "inverter" που λες θα δείς οτι τα καλωδιάκια που πάνε στις λάμπες είναι με κλιπ επάνω στο "inverter"

george hmmy 23-11-05 09:18

Οι λάμπες αυτές ανάβουν και με τάση σχεδόν 5 volt απλά ενδεχομένως να μην ανάψει όλο το μήκος της λάμπας. Αυτό βέβαια δεν είναι πρόβλημα. ;)

george 23-11-05 09:30

Επειδη η βαση που μπαινει το συστημα πανω στο κουτι απο το PC δεν μου χρειαζεται οπως δεν χρειαζεται και ο διακοπτης που εχει πανω της (θα συνδεθουν με χρονοδιακοπτη) λεω να το κοψω και να συνδεσω με τον μετασχηματιστη αμεσως μετα την εξοδο απο το inverter.

netblues 23-11-05 21:30

α. Εννοεις την εισοδο του inventer, καθοτι στην εξοδο συνδεονται οι λαμπες.
β. Δεν ειναι μετασχηματιστης αλλα (ρυθμιζομενο) τροφοδοτικο καθοτι βγαζει συνεχες ρευμα.

george 23-11-05 22:25

Λοιπον...αγορασα "ρυθμιζομενο τροφοδοτικο" 300mΑ 12V DC...εκοψα το καλωδιο πριν την "εισοδο" του inverter...το εβαλα στην πριζα και...τιποτα !!
Αλλαξα την πολικοτητα και αναψε μια χαρα.
Μειωνοντας την ταση δεν αναβει ολη η λαμπα αλλα μονο ενα της κομματι οπως πολυ σωστα ειπατε.

Κολλησα με σιλικονη στο πισω μερος του ενυδρειου εβαλα το καπακι αλλα το οπτικο αποτελεσμα δεν με ικανοποιησε.
Το φως ηταν ελαχιστο γιατι στο πισω μερος εχει αρκετα φυτα ταχειας αναπτυξης που εμποδιζουν το φως να τα διαπερασει και να φτασει χαμηλοτερα!!

Σκεφτομαι να μεταφερω τις λαμπες στο κεντρο και προς το μπροστινο μερος του ενυδρειου αλλα δεν φτανουν τα καλωδια γιατι θελω να αφησω το inverter εχω απο το καπακι γιατι δεν ειναι στεγανο.

Θα κοψω τα καλωδια...θα βαλω μια προεκταση (πιστευω ενα κομματι απλο καλωδιο να κανει) ...θα συνδεσω και θα μονωσω με ταινια και θα σας πω αν αλλαξε κατι !

george hmmy 24-11-05 08:48

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από netblues
Δεν ειναι μετασχηματιστης αλλα (ρυθμιζομενο) τροφοδοτικο καθοτι βγαζει συνεχες ρευμα.

Φίλε netblues (ή Σωτήρη) εφόσον περιέχει μετασχηματιστή πολλών εξόδων (για να μη με διορθώσεις ενδιάμεσων λήψεων:D ) μπορείς να το λες (χάρην συντομίας και ευκολίας) και μετασχηματιστή. ;) To ότι βγάζει "συνεχές" είναι αποτέλεσμα της ανορθωτικής διάταξης που περιέχει, μην στεκόμαστε στις λεπτομέρειες. :cool:

netblues 24-11-05 08:53

Αν στειλεις την γιαγια σου (που μαλλον δεν εχει πτυχιο ηλεκτρονικου μηχανικου) σε ενα μαγαζι καπου στη καννιγος και της πεις να σου φερει ενα μετασχηματιστη 12 volt 500ma μην εκπλαγεις αν σου φερει κατι ΧΩΡΙΣ ανορθωση...
Γιαυτο το λεω και το τονιζω. Μην ξεχνας οτι πολλοι απο αυτούς που ασχολουνται με ψαρια και οχι με τεχνολογια και μας διαβαζουν, ήδη το γεγονος οτι ειναι στο internet ειναι μαλλον too much.
:rolleyes:

andreasp 24-11-05 09:19

http://www.eshop.gr/search_per.phtml...ategory=LIGHTS

1. Ποια απο αυτες τις λάμπες, πιστεύετε οτι θα δώσουν φωτισμό τέτοιο στο ενυδρείο, ώστε να τονίζονται τα χρώματα των ψαριών και φυτών , χωρίς να ενοχλεί τα ψάρια κατά την διάρκεια της νυχτας?
Θελω να βάλω μία λάμπα έτσι ώστε οταν σβήνει το κανονικό φώς, να ανάβει αυτη και να μπορώ να βλέπω μέσα στο ενυδρείο και να θαυμάζω τα ψαράκια μου, και ταυτόχρονα να μην φωτίζει και όλο το δωμάτιο. Βασικά κάτι σαν black light το φαντάζομαι.

2. Υπάρχει κανένας διπλός χρονοδιακόπτης , έτσι ώστε αυτόματα οταν σβήνουν τα κανονικά φώτα να ανάβουν τα "βραδυνα" ?

george 24-11-05 09:26

Εγω εβαλα αυτα :
http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.806111

Η δουλεια σου μπορει να γινει με δυο διαφορετικους χρονοδιακοπτες.

andreasp 24-11-05 09:31

Αυτο μου ειχε χτυπησει στο ματι και εμενα.
Ποσο μεγάλο ειναι το ενυδρείο σου? Εφτασαν οι δυο λάμπες αυτές για να το φωτίσεις?
Ρεύμα θα δώσω απο ένα AT τροφοδοτικό pc, που έχω κάπου στο πατάρι και ειναι και αχρησιμοποιήτο.
Μπορείς να ανεβάσεις μία φωτογράφια, φωτισμένο με αυτες τις λάμπες?

Γινεται και με δυο χρονοδιακοπτες, αλλα δεν θα εχει ακριβεια στο σβησιμο και αναμα, εκτος και αν παω να πάρω δύο ψηφιακούς χρονοδιακόπτες που θα ρυθμιστούν τέλεια.
Στην εσχατη των περιπτωσεων θα το κανω ετσι.

george hmmy 24-11-05 09:38

Αν στείλω τη γιαγιά μου της λέω ένα μετασχηματιστή 220/12 συνεχές και τελειώνει το πρόβλημα... Αλλά είπαμε να μην είμαστε τόσο της λεπτομέρειας! ;) Τώρα σχετικά με τις λάμπες Αντρέα κι εγώ έχω βάλει αυτές που προτείνει ο Γιώργος και είναι εξαιρετικό το αποτέλεσμα. :cool:

EDIT: ένας εύκολος τρόπος να κάνεις με το που σβήνουν οι "κανονικές" να ανάβους οι νύχτας είναι με τη χρήση ενός ηλεκτρονόμου ή ρελέ ή διακόπτη ελεγχόμενου από τάση. Τα εξάντλησα όλα! :-)

george 24-11-05 09:39

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από andreasp
Γινεται και με δυο χρονοδιακοπτες, αλλα δεν θα εχει ακριβεια στο σβησιμο και αναμα, εκτος και αν παω να πάρω δύο ψηφιακούς χρονοδιακόπτες που θα ρυθμιστούν τέλεια.
Στην εσχατη των περιπτωσεων θα το κανω ετσι.

Καλα...μην τρελλαθουμε κιολας....δεν θα γινει τιποτα αν υπαρχει και μια καθυστερηση στο αναμα και στο σβυσιμο.
Δεν χρειαζεται να γινει απολυτος συγχρονισμος !!!
Βαλε το moonlight να αναβει μιση ωρα πριν σβησουν οι λαμπες και να σβηνει μιση ωρα αφου αναψουν !!

Το ενυδρειο μου ειναι 110 λιτρα.
Για το ρυθμιζομενο τροφοδοτικο δες την φωτογραφια που ανεβασα πιο πανω (τιμη περιπου 6 ευρω αν θυμαμαι καλα).

Οσο για φωτογραφια του ενυδρειου μου...ρωτησε τον netblues που την ειδε :smt017

andreasp 24-11-05 09:42

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από george
Καλα...μην τρελλαθουμε κιολας....δεν θα γινει τιποτα αν υπαρχει και μια καθυστερηση στο αναμα και στο σβυσιμο.
Δεν χρειαζεται να γινει απολυτος συγχρονισμος !!!
Βαλε το moonlight να αναβει μιση ωρα πριν σβησουν οι λαμπες και να σβηνει μιση ωρα αφου αναψουν !!

Καλα ντε! Μην βαρας! :)
Κάπως έτσι θα το κάνω με δυο χρονοδιακόπτες.

Παράθεση:

Το ενυδρειο μου ειναι 110 λιτρα.
Για το ρυθμιζομενο τροφοδοτικο δες την φωτογραφια που ανεβασα πιο πανω (τιμη περιπου 6 ευρω αν θυμαμαι καλα).
Θα βάλω το τροφοδοτικό απο το Pc που το έχω ήδη.

andreasp 24-11-05 09:43

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από george hmmy
EDIT: ένας εύκολος τρόπος να κάνεις με το που σβήνουν οι "κανονικές" να ανάβους οι νύχτας είναι με τη χρήση ενός ηλεκτρονόμου ή ρελέ ή διακόπτη ελεγχόμενου από τάση. Τα εξάντλησα όλα! :-)

Αυτο σκεφτόμουν... να παίξω με κανένα ρελεδάκι!

george 24-11-05 09:48

Παράθεση:

Τώρα σχετικά με τις λάμπες Αντρέα κι εγώ έχω βάλει αυτές που προτείνει ο Γιώργος και είναι εξαιρετικό το αποτέλεσμα. :cool:

Τωρα παλι εγω γιατι δεν ειμαι ευχαριστημενος απο το αποτελεσμα ;;
Εβαλα τις λαμπες πανω στο καπακι σε διαφορες θεσεις :
Στο πισω μερος παραλληλα την μια με την αλλη
Στο κεντρο παλι παραλληλα
Και μπροστα

Οταν ειναι πισω...σκοταδι μαυρο !!
Καπως καλυτερα ειναι στο μπροστινο μερος του ενυδρειου ... αλλα και παλι το φως φτανει μετα βιας στον πυθμενα του ενυδρειου και απλως αχνοφαινονται καποιες σκιες των ψαριων.

Ειπαμε ειναι moonlight αλλα οχι να μην βλεπουμε και τιποτα.
Μετρησα και την ταση ειναι ολα ΟΚ...12V.

:confused: :confused: :confused:

andreasp 24-11-05 10:00

Γιατι δεν τις βάζεις μέσα στο φωτιστικό δίπλα στην κανονική λάμπα?
Δεν εχεις χώρο? Εγω εκει σκέφτομαι να τις βάλω για να ενισχύονται απο τον καθρέφτη, αλλιως ειναι λογικο να μην εχουν απόδοση.

lasal 24-11-05 13:01

Παράθεση:

Ειπαμε ειναι moonlight αλλα οχι να μην βλεπουμε και τιποτα.
Μετρησα και την ταση ειναι ολα ΟΚ...12V.

:confused: :confused: :confused:

Ε όλο και κάποια στραβή θα έχεις κάνει δεν μπορεί....:D
Μήπως πρέπει να ξαναδεις το φως σε απόλυτο σκοτάδι?

george 24-11-05 13:15

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από lasal
Ε όλο και κάποια στραβή θα έχεις κάνει δεν μπορεί....:D

Λες να το βλεπω με ολα τα φωτα του δωματιου αναμμενα :smt093

andreasp 24-11-05 14:23

Μου ηρθε η εξης ιδεα.
Μεσα στο καπακι μου εχει μονο μια λαμπα 74-75 εκατοστα. (δεν την εβγαλα για να την μετρησω)
Χωραει αλλη μια.
Γιατι να μην βαλω μια φθοριου σε black light? Το μονο που φοβαμαι ειναι οτι θα φωτιζει ολο το δωματιο.
Σιγουρα ομως θα ειναι καλυτερη δουλεια, και πιο επαγγελματικη.
Αν το φτιάξω έτσι, μπορώ με κάποιο τρόπο να μειώσω την ενταση του φωτισμου?
Αληθεια πρεπει να χρησιμοποιησω αλλο Balast ή κανει και το ιδιο?

netblues 24-11-05 19:16

Παράθεση:

Χμμ.. ενδιαφερον.. και βαθια φιλοσοφικο!
:D

Ανδρεα πολυ συντομα η μια λαμπα δεν θα σου φτανει, οποτε ασε τις black light για τις disco...
Φυσικα και θελει το δικο της μπαλαστ.
Για dimm σε φθορισμο, χρειαζεσαι dimm balast.

george hmmy 24-11-05 19:21

Παράθεση:

Τωρα παλι εγω γιατι δεν ειμαι ευχαριστημενος απο το αποτελεσμα ;;

Συνονόματε έχω εφαρμόσει την πατέντα με τις λάμπες αυτές σε 600 λίτρα reef ενυδρείο και αναγκάστηκα να μειώσω την έντασή τους γιατί το φως που έβγαζαν το έκαναν μέρα, εσύ πώς και δεν είσαι ευχαριστημένος? :confused:

george 25-11-05 10:28

Tελικα ή θα με τρελανετε εσεις ή θα τρελαθω μονος μου !!!

Ειπα χθες βραδυ να ξαναδοκιμασω να τοποθετησω τις λαμπες σε διαφορα μερη του καπακιου για να δω ποιο αποτελεσμα με ικανοποιει.

Επειδη ομως τα καλωδια δεν εφταναν (γιατι δεν θελω να εχω μεσα στο καπακι τον inverter λογω υγρασιας) τα εκοψα...συνδεσα ομορφα και ωραια προεκτασουλες...το βαζω στην πριζα και...μια λαμπα αναμμενη και η αλλη αναμμενη η μιση (την μιση με το που την επιανα αναβε !).
Βγαζω τις προεκτασεις...ξανα στην πριζα...αναβουν μια χαρα.
Ειπα...θα ειναι σπασμενο εσωτερικα ενα καλωδιο...βαζω αλλο...συνδεω...βαζω στην πριζα...δεν αναβει καμια λαμπα !!
Βγαζω τις προεκτασεις...ξανα στην πριζα...αναβουν μια χαρα.
Ειναι δυνατον το μηκος του καλωδιου να επηρεαζει και να μην αναβουν ;;

lasal 25-11-05 11:05

Παράθεση:

Ειναι δυνατον το μηκος του καλωδιου να επηρεαζει και να μην αναβουν ;;

Αν λειτουργούν σαν αντιστάσεις?
Λέω μήπως

andreasp 25-11-05 14:30

http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.804202

Σημερα πήγα και πήρα απο το eshop αυτες τις λάμπες.
Η μία απο τις δύο ανάβει λιγότερο. Αλλάζω τα βύσματα τούμπα, και ξανα το ίδιο στην αλλη λάμπα. Οποτε μάλλον φταίει το μάυρο κουτάκι.
Ξερετε τίποτα για αυτο ή να ξανατρέξω στο eshop να το αλλαξω?

Edit: Τελικα απλα δεν ειναι αξιοπιστο ως κατασκευη. Οταν κουνιεται το μαυρο κουτακι και αναλογα το που παταει , τρεμοπαιζει ο φωτισμος απο τις λαμπες.

Edit 2: Το αποτελεσμα ειναι απιστευτο!!! Τις εβαλα μεσα στον καθρεφτη μαζι με την κανονικη λαμπα. Το απόγευμα θα πάω απλά στο eshop για να αλλαξω το μαυρο κουτακι, γιατι δυστηχως στην μια εξοδο του, κανει την λάμπα να τρεμοπαιζει.
Το προτίνω σε όλους! Βγάζει ενα απαλό , και χαμηλο μπλε φως!

george 25-11-05 14:36

To μαυρο κουτακι ;; Το inverter λες ;;

andreasp 25-11-05 15:02

Ναι ! Και τωρα εχω σε αναμονη το eshop και περιμενω να συννενοηθω για την αλλαγη.

george 25-11-05 15:05

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από lasal
Αν λειτουργούν σαν αντιστάσεις?
Λέω μήπως

Δεν ξερω πως λειτουργουν...αλλα την απαντηση την βρηκα ψαχνοντας :

Cold Cathode FAQ'S

Q. Can the wire length from the cold cathode (ccfl) to the inverter be extended?
A. Generally speaking, no. The inverters have a pre-determined output when the length of the wire is extended it will change the load and significantly reduce the light output. Wire length is normally maximized at about 7-8 inches.

george 25-11-05 18:13

Παράθεση:

Συνονόματε έχω εφαρμόσει την πατέντα με τις λάμπες αυτές σε 600 λίτρα reef ενυδρείο και αναγκάστηκα να μειώσω την έντασή τους γιατί το φως που έβγαζαν το έκαναν μέρα, εσύ πώς και δεν είσαι ευχαριστημένος? :confused:

Mηπως μπορεις να ανεβασεις μια φωτο για να δω πως τις προσαρμοσες πανω στο καπακι σου ;;;

Και οποιος αλλος εχει φωτογραφιες παρακαλω να τις ανεβασει.

andreasp 25-11-05 18:27

Το βραδυ θα κοιταξω να στειλω φωτογραφιες απο το δικο μου.

andreasp 25-11-05 21:31

2 Συνημμένο(α)
Εβαλα το καινούργιο inverter και ολα παιζουν αψογα.
Το αποτελεσμα με εχει ικανοποιησει απολυτα! Σκέφτομαι ομως να παίξω και με κοκκινωπες λάμπες έτσι ώστε να τονίσουν τα χρώματα απο τα ψάρια.
Θα δούμε....

netblues 26-11-05 08:07

Μα βρε γιωργο , ποιος σου ειπε οτι μπορεις να μακρυνεις τα καλωδια?
Στα περισσοτερα ηλεκτρονικα balast 220v γραφει οτι πρεπει τα καλωδια που τροφοδοτουν τις λαμπες το μηκος να παραμενει μικρό.
Το ιδιο ισχυει και σε αυτό που εχεις.
Το προβλημα δεν ειναι η αντισταση τους (καθοτι το ρευμα ειναι μικρό) αλλα η αυτεπαγωγή και χωρητικότητα που αυξάνει.
Το inventer παραγει εναλλασομενο ρευμα υψηλης συχνοτητας (πολυ πανω απο 50Hz) για να πετυχει υψηλο βαθμο αποδοσης. Αλλαζοντας το μηκος αλλαζει κατα πολύ η συνθετη αντισταση εξόδου με αποτέλεσμα ο ταλαντωτης (που δεν ειναι και καμμια κατασκευη της προκοπης σε αυτα τα φτηνιαρικα diy moonlight) απλα να τα παιζει τελείως.
Αν ουτε με τα original καλωδια ομως εβγαζε φως της προκοπης, τοτε ειναι μαλλον ελλατωματικό αυτό που εχεις. (Συμβαινει συχνα- ο ποιοτικος ελεγχος κοστιζει αλλη μια χουφτα ρυζι... ) :D

andreasp 26-11-05 16:35

Παράθεση:

Γεια σου
Μηπως μπορεις να μου πεις το μηκος απο τις λαμπες σου...αν η συσκευασια περιλαμβανει 2 λαμπες....και ποσα mA ειναι !

Ευχαριστω

Το μηκος οπως λεει και στο site ειναι 30cm.
Εχει δυο λαμπες.
Τωρα για το ποσα mΑ ειναι, δεν ξερω!
Το θεμα ειναι οτι σημερα δεν αναβουν!!! Χαλασαν? Αυτο ηταν ολο? Δεν ξερω...
Παντως η ολη κατασκευη δειχνει πολυ φτηνη.
Θα δοκιμασω να παω να παρω τις αλλες, σαν αυτες που εχεις και εσυ με 10 ευρω, και αν δεν παλι, θα τα παρατησω.

Υ.γ Σβησε τα Pm σου! Εχει τιγκαρει και δεν μπορεις να πάρεις αλλα.

george 26-11-05 23:50

Υπαρχει και η ετοιμη λυση με στεγανες λαμπες και inverter !!
http://stores.ebay.co.uk/RAZER-OPTO_...enameZL2QQtZkm

Kοστιζει ομως κατι παραπανω !

Aλλες λυσεις :
http://stores.ebay.co.uk/Led-moonlig...erLinksQQtZkm?
http://stores.ebay.com/DiGiKits-com-...nic-Components
http://stores.ebay.co.uk/MeasureExpl...nameiconQQtZkm

andreasp 29-11-05 23:03

Σημερα ψωνισα απο το eshop τις παρακατω λάμπες...
http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.806118
Το αποτελεσμα ειναι Super!!!!
Ελπιζω να αντεξουν και να μην τα φτυσουν σε μια μερα σαν τις Sharkoon.

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 08:36.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board

Page generated in 0,04356 seconds with 10 queries