Ενημερωτικα:
Μετα απο 24 ωρες (95gr τυρφης σε 10 λιτρα νερο) μετρησα αμμωνια και ηταν στο 0.5mg/l. Ph στο 6.5. |
[QUOTE=stratigos24;834636]
To seachem prime ληγει? (ακιρο :p) Δε ληγει ποτε;) |
Ευχαριστω!:)
|
Τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώ τύρφη από Χωματοτεχνική. Επειδή όμως φοβόμουνα για τυχόν ασθένειες ή σκουλήκια ή οτιδήποτε που μπορεί να προκαλέσει μικροβιακή ή μυκητιακή μόλυνση κάνω την εξής προετοιμασία.
Παίρνω μια ποσότητα τύρφης, προσθέτω λίγο νερό όσο να γίνει σφιχτή λάσπη, βάζω τη λάσπη σε αλουμινένια μπολάκια για κέικ και τη ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα στους 200 βαθμούς, μετά την αφήνω και στον ήλιο να στεγνώσει πολύ καλά. http://www.aquatek.gr/rimages/albums...ps39b97ac6.jpg δεν έχω παρατηρήσει κανένα πρόβλημα και φαίνεται πως αυτός ο τρόπος λειτουργεί αρκετά καλά. Το κόστος δε είναι πολύ χαμηλό, 2,5 Ευρώ τα 20 λίτρα, υπολογίζω με μία σακούλα να περάσω και 1 χρόνο. Τη τύρφη τη βάζω σε σακουλάκια από πανί και μαζί με σακουλάκια από τούλι με ζεόλιθο σε ένα DIY φίλτρο. Το φίλτρο λειτουργεί για 24 ώρες πριν την αλλαγή του νερού. http://www.aquatek.gr/rimages/albums...ps7dcead11.jpg με τον ζεόλιθο (και αυτός από Χωματοτεχνική) δεν υπάρχει καθόλου αμμωνία. Μία ώρα πριν την άλλαγή λειτουργώ και ένα 2ο φιλτράκι που έχει μέσα άνθρακα και ζεόλιθο. Με τον άνθρακα καθαρίζει η κιτρινίλα πάρα πολύ καλά. http://www.aquatek.gr/rimages/albums...psc76e8eb4.jpg Τις υπόλοιπες μέρες το βαρέλι είναι πάντα γεμάτο και λειτουργεί το φιλτράκι με τον άνθρακα και έχω πάντα έτοιμο νερό για τα χρυσόψαρα. Να σας πω με τον άνθρακα, το νερό του βαρελιού έχει καθαρίσει από το χλώριο σε μισή ώρα. Τις μετρήσεις της έκανα με τεστ χλωρίου της Sera |
Δωσε οσα στοιχεια (χοδρικα) εχεις για τη δραση της.
Πχ ποση τυρφη βαζεις για προετοιμασια σε ποσα λιτρα νερο, με τι αντλια (λ/ω) το γυριζει, ποσο κατεβαζει pH GH KH TDS και σε ποσο χρονο. |
Παράθεση:
TDS δεν έχω μετρήσει ποτέ γιατί δεν έχω όργανο |
Το πεχα της βρυσης ποσο?
Απο την Παρασκευη ως την αλλην Πεμπτη που την ξαναβαζεις, τι κανεις με την τυρφη? |
Παράθεση:
Το φύλαγμα της τύρφης είναι ένα θέμα, τη κρεμάω στον ήλιο να στεγνώσει τώρα. Το είχα ρωτήσει και πιο παλιά και δεν πήρα κάποια ιδεά και σκέφτηκα αυτό ------------------------- Παιδιά εσείς που και πως φυλάτε τη τύρφη από τη μία χρήση στην άλλη ; |
Εγω δεν τη φυλαγα. Δουλευε ολην την εβδομαδα το βαρελι.
|
Παράθεση:
Σκέφτομαι επίσης να την βάζω στη κατάψυξη, γιατί είναι σίγουρο πως αν μείνει υγρή μία εβδομάδα , όλο και κάποιος παθογόνος οργανισμός ή μύκητας θα αναπτυχθεί πάνω της, και αυτό δεν είναι ότι καλύτερο για τα ψάρια |
Μειωνεται η "ζωη" της, οχι η δραση της.
Αν ηθελα δλδ να κατεβασω μια μοναδα το πεχα σε μια μερα κι εβαζα πχ 500γρ τυρφη, αν την αφηνα μια εβδομαδα θα εβαζα 100γρ. Τα 500 γρ θα που κραταγαν για 10 αλλαγες πχ Ενω τα 100 θα μου κραταγαν για 2 αλλαγες. Μια η αλλη πιστευω ερχεται. Κερδιζω σε παλιωμα νερου, χανω σε καταναλωση ρευματος. (αλλα δεν ειχα κυκλοφορητη πολλων βατ - την εβαζα σε ενα 2211 που ειναι 5W) |
Παράθεση:
Η ιδέα με τη κατάψυξη πως σου φαίνεται ; Επειδή το βαρέλι το θέλω και για τα χρυσόψαρα χωρίς τύρφη, και σε αυτά αλλάζω νερό σχεδόν κάθε μέρα |
Δεν ξερω σιγουρα, αλλα η φαση ψυξη/αποψυξη συνεχεια, δεν μου ακουγεται καλο.
Προτιμω το στεγνωμα. |
Παράθεση:
Ευχαριστώ ------------------------- Μετρήσεις μετά από 12 ώρες PH Βαρέλι 6,8 Βρύση 7,8 GH Βαρελι 6 Βρύση 9 ΚΗ Βαρέλι 5 Βρύση 7 Edit: ΝΗ3/ΝΗ4 Βαρέλι 0 (Αναμενόμενο λόγω ζεόλιθου) |
Πολυ καλη αποδοση,
Θα ηταν χρησιμο να βλεπαμε την μετρηση αμμωνιας και χωρις τη χρηση ζεολιθου. Προβλεπω μεγαλη ζητηση στην τυρφη αυτη. |
Παράθεση:
------------------------- Το θέμα του ζεόλιθου έχει συζητηθεί αρκετές φορές για ενυδρειακά θέματα, αλλά αφού συζητάμε για προετοιμασία νερού βρήκα ένα ενδιαφέρων θέμα που αφορά το καθαρισμό των υδάτων ή την αποσκλήρυνση τους. Ενα τμήμα του άρθρου αναφέρει "Στη βιομηχανία των απορρυπαντικών, όπου καταναλίσκονται και οι μεγαλύτερες ποσότητες ζεόλιθων, εκμεταλλευόμαστε την ιδιότητά τους να προσροφούν ιόντα ασβεστίου αποδίδοντας ιόντα νατρίου, με αποτέλεσμα να αποσκληρύνεται το νερό του πλυσίματος. Παλαιότερα τον ρόλο αυτόν έπαιζαν τα φωσφορικά άλατα, τα οποία όμως στη συνέχεια κατέληγαν στη θάλασσα ρυπαίνοντας το περιβάλλον, καθώς δημιουργούσαν συνθήκες ευτροφισμού, δηλαδή υπέρμετρης ανάπτυξης μικροσκοπικών φυτικών οργανισμών λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του νερού σε θρεπτικά συστατικά. Οι ζεόλιθοι δεν δημιουργούν τέτοιου είδους προβλήματα." Επίσης "Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η προτεινόμενη χρήση των ζεόλιθων στην κατεργασία των βιομηχανικών υγρών αποβλήτων, καθώς και των αστικών λυμάτων. Σε αυτές τις εφαρμογές εκμεταλλευόμαστε τις ισχυρές προσροφητικές ιδιότητες των ζεόλιθων για τη δέσμευση των ρυπαντών και την εν συνεχεία ασφαλή εναπόθεσή τους με την παράλληλη παραγωγή καθαρού νερού. Στον τομέα αυτόν σημαντικά αποτελέσματα έχει να επιδείξει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Γεωχημείας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανέστη Φιλιππίδη. Στα πειράματα της ομάδας χρησιμοποιήθηκε ελληνικός ζεόλιθος από τα εκτενή κοιτάσματα του Εβρου." Πηγή http://www.tovima.gr/science/article/?aid=574818 |
Καλα ας μη το τραβηξουμε το θεμα κι ας παραμεινουμε στην τυρφη.
Απο την ιστορια εχει αποδειχθει οτι οτιδηποτε χρησιμοποιειται απο τον ανθρωπο, γινεται σε τοσο μεγαλη κλιμακα, τοσο απροσεκτα και τοσο κερδοσκοπικα, που βγαινει παντα σε κακο, ακομα κι αν ειναι φυσικο προιον. |
Ανοιγω ξανα αυτη τη συζητηση γιατι με ενδιαφερει το θεμα.
Απ'οτι εχω συμπαιρανει διαβαζοντας ολα τα ποστ, και βασει της "μεθοδου" του Τακη, εχουμε και λεμε: Α. Χυμα, καθαρη τυρφη απο Χωματοτεχνικη Β. Σε 75 ml νερο βρυσης σε δοχειο αλλαγης, προσθετουμε 4 καλτσες των 2 αλουμινιων ψησιματος κεϊκ. Γ. Ας υποθεσουμε οτι το καθε αλουμινιο ψησιματος παιρνει 200ml / ~85gr τυρφη (διορθωστε με) Δ. Τουτεστιν καθε καλτσα περιεχει 400ml / 170gr (2 Χ 85gr) τυρφης Ε. Συνολικα, για καθε 75 λιτρα νερο βρυσης στο δοχειο αλλαγης, ο Τακης χρησιμοποιει 1.600ml / 680gr (4 X 170gr) τυρφη. Αυτη η ποσοτητα τυρφης εχει τη δυναμικη να αλλαξει τις παραμετρους του νερου εντος 12ωρου ως ακολουθως: Μετρήσεις μετά από 12 ώρες PH Βαρέλι 6,8 Βρύση 7,8 GH Βαρελι 6 Βρύση 9 ΚΗ Βαρέλι 5 Βρύση 7 Τακη, delta και αλλοι οιδημονες παρακαλω οπως επιβεβαιωστε τους υπολογισμους μου. |
Δεν θυμάμαι τις ποσότητες , σε κάποιο θεμα τις έχω αναφέρει αλλα δεν θυμάμαι που.
Αλλά καλό θα ήταν να κάνεις δοκιμές και στο δικό σου βαρέλι, θα είσαι ποιο σιγουρος |
Σήμερα δοκίμασα μια νέα μέθοδο αποστείρωσης.
Είχα αφήσει τη τύρφη στον ήλιο με σκοπό ο ήλιος να μου καταστρέψει τυχόν παθογόνους οργανισμούς, αλλά μετά σκέφτηκα να την ψήσω χωρίς να την κάνω λάσπη, την έβαλα σε ένα ταψί και το σκέπασα με αλουμινόχαρτο, την έβαλα στο φούρνο στους 270-280 βαθμούς για 45 λεπτά. Είναι μια χαρά, δεν μαύρισε ούτε κάηκε, δοκίμασα κάποια στιγμή να βάλω το δάχτυλο μου μέσα στη τύρφη να δω τη θερμοκρασία της, στα πρώτα 30 λεπτά ήταν ανεκτή, μετά είχε κάι κάι κάι κάι φου φου φου :) Την έβαλα πάλι για 10 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο γιατί υπήρχαν σταγόνες από την υγρασία επάνω στο αλουμινόχαρτο. Μετά φύλαγμα χωρίς το φόβο να δημιουργηθεί εύκολα μούχλα |
Έχει παρατηρήσει κανείς η τύρφη να είναι πιο δραστική σε κρύο νερό παρά σε νερό με θερμοστάτη πχ στους 25 βαθμούς?
|
Δεν την έχω δοκιμάσει σε ζεστό νερό, σε κρύο την βάζω και το νερό το ζεσταινω τη τελευταία στιγμή πριν την αλλαγή
|
Παράθεση:
Οι αλλοι παραγοντες εκτος θερμοκρασιας, ιδιοι? Με ιδια ποσοτητα, ειδος και "φρεσκαδα" τυρφης? Σε ιδια ποσοτητα νερο? Με ιδια ροη αντλιας και ιδιο χρονο προετοιμασιας? Με ιδια τυχων αναταραξη επιφανειας νερου στο βαρελι? Με ιδιες τιμες παραμετρων αρχικου νερου προς επεξεργασια? (μετρημενες αρκετες ωρες μετα την αντληση του απο τη βρυση, για να εχουν φυγει σιγουρα τα τυχων εγκλωβισμενα αερια στους σωληνες υδρευσης) Και τι διαφορες βρηκες στις μετρησεις ? . |
Παράθεση:
------------------------- Παράθεση:
Θα κάνω όμως ένα πείραμα κάποια στιγμή, με ίδια ποσότητα τύρφης, φρέσκιας τύρφης, σε ίδια ποσότητα νερού, με το φίλτρο στο ίδιο ύψος (για ίδια ανατάραξη) σε 2 βαρέλια με ίδιο φίλτρο. Το ένα με θερμοστάτη το άλλο χωρίς. Απλά νόμιζα κάποια στιγμή ότι ήταν σε μένα πιο δραστική σε κρύο (πιο γρήγορα πτώση ph). |
Μετά τη συζήτηση που έγινε σε αυτό το θέμα έκανα πάλι μετρήσεις στο βαρέλι για να μείνουν γραμμένα ποσότητες τύρφης, χρόνος, και τιμές PH, GH & KH.
Χθες το βράδυ κατα τις 9 έβαλα στο βαρέλι 80 λίτρα περίπου νερό και στο φιλτράκι 380 γρ τύρφη, τον άνθρακα δεν τον έβαλα. Στο φιλτράκι με τη τύρφη υπάρχει και ένα σακουλάκι γύρω στο μισό κιλό ζεόλιθος. Έβαλα και σε ένα ποτήρι νερό από τη βρύση και το άφησα δίπλα. Σήμερα το πρωί κατά τις 9 έκανα μετρήσεις http://www.aquatek.gr/rimages/albums...psnmpwyadj.jpg και έχουμε 12 ώρες μετά Βαρέλι PH=6,4 GH=5 KH=3 Ποτήρι PH=7,8 GH=10 KH=6 Εβγαλα τη τύρφη και έβαλα μόνο τον άνθρακα, το απόγευμα θα μετρήσω πάλι ----------------------------------------------------------- Μετά από 11 ώρες χωρίς τύρφη και μόνο με το φίλτρο άνθρακα οι νέες τιμές είναι αυτές PH=6,8 GH=6 KH=4 Υπήρξε μια μικρή αύξηση, την επόμενη φορά θα δοκιμάσω με 24 ώρες τύρφη και άνθρακα μαζί |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 18:41. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board