Παράθεση:
Δεν εχει σημασια τοσο μικρη διαφορα στα ψαρια, προβληματιζει μονο η λειτουργικοτητα των τεστ. Για ram ενα 5.5 - 6.0 ειναι τελειο :cool: Και με 6.5 δεν θα ειναι ασχημα. Η σταθεροτητα και η αποφυγη αποτομων διακυμανσεων ειναι σημαντικοτερη (οχι μονο στο πεχα αλλα σε ολες τις τιμες pH gH θερμοκρασια) Tη gH εχε χαμηλα 3-6 και τη θερμοκρασια σχετικα ψηλα 26-28C |
Εγώ στα Ράμ μου έχω pH 6.5 και θερμοκρασία 25,5οC Ζούν σε φούλ φυτεμένο κοινωνικό ενυδρείο με ρέντ τσέρυ και αμάνο. Για τις αμάνο δεν το συζητάω, έχουν ρίξει πολύ ξύλο στα άμοιρα τα Ραμιρέζι :D Σίγουρα οι γόνοι των τσέρυ γίνονται βορά στα ραμ αλλά έχω δεί αύξηση του πληθισμού τους (όχι όση με τα γκάπυ)!
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι οτι δεν σκάβουν στο βυθό. Βασικά με φωβούνται, είμαι λίγη ώρα δίπλα στο ενυδρείο αυτό τον καιρό και όποτε με βλέπουν τρυπώνουν στην φωλιά τους, αλλά δεν έχω δεί ποτέ τρύπες στο χαλίκι. Το χαλίκι μου είναι πάρα πολύ ψιλό και δεν το κόβω για αιχμηρό. |
Παράθεση:
|
Αρχικά είχα προσπαθήσει να τις βγάλω όλες. Υποτίθεται οτι δεν είχα :D Και τώρα έχω... 15???
|
Παράθεση:
|
Τα ραμιρεζι δεν φημηζονται για τις ικανοτητες τους στο σκαψιμο οποτε μην ανησυχεις. Συνηθως απλα ψαχνουν τροφη στο βυθο παιρνοντας μια μικρη ποσοτητα αμμου στο στομα τους. Λακκουβες στο βυθο θα δεις μονο εφοσον εχουν γεννησει.
|
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Δηλαδή μπορώ να βάλω στο μελλοντικό μου ενυδρείο ραμιρέζι και red cherry... |
Ούτε τα δικά μου ράμι δεν σκάβουνε στην άμμο. Απλά τσιμπάνε τροφή από κάτω....
|
Αν γεννησουν, μη ξεχασετε να ερθετε να ενημερωσετε για τυχων διαφορετικες παρατηρησεις σας :D
|
Aπ'οτι καταλαβα δεν ειναι κανονας οτι θα σκαψουν για να εναποθεσουν τα αυγα τους. Μπορουν καλλιστα να τα αφησουν σε μια επιπεδη πετρα ή σε ενα πλατυ φυλλο. Σωστα?
|
Παράθεση:
Πανε τα μικρα οταν θελουν να τα προφυλαξουν απο λακουβα σε λακουβα, αφου γεννηθουν, αδειασουν το λεκιθικο τους σακο και ειναι free swimming πλεον. |
Ξεχασα να ρωτησω το βασικοτερο. Τι τροφη δινετε στα ramirezakia?
|
Τα παντα και ποικιλια.
Απο artemia και grindal μεχρι απλο φυλαρακι και κοκκους. |
Σπυρο, τι συγκατοικους και dither ψαρακια προτεινεις για τα ραμ?
|
Να σου πω την αληθεια δεν νομιζω οτι (τα δικα μου τουλαχιστον) χρειαστηκαν ποτε dither.
Αυτα ειναι πιο ημερα και φιλικα απο τα dither. Τα μετεφερα να φανταστεις στη γεννηστρα χωρις αποχη .... με τη χουφτα, οπου ερχονταν και εμπαιναν μονα τους. Τα ειχα με καρδιναλιους αλλα δεν εμενα αυγο ουτε για δειγμα με αυτους του μικρους διαβολους στο ενυδρειο. Με τα cory και τα L183 δεν ειχαν προβλημα και νομιζω και τα hatchet θα ηταν ΟΚ που μενουν πολυ ψηλα στην στηλη του νερου. Με αλλες νανοκιχλιδες και κιχλιδες δεν αναφερω καν οτι ειχαν θεμα με τις γεννες. (μονο τοτε ομως) Ειναι και σε ερυχωρο ενυδρει ομως και δεν ξερω σε πιο μικρο τι θα γινοταν με αλλα ψαρια. Σιγουρα και στη γεννηστρα ομως που ηταν μονα τους, δεν ηταν τοσο θαρραλέα οπως στο μεγαλο ενυδρειο. |
Dither για το 65λιτρο θελεις;
|
Ειναι θεμα λιτρων, ή συμπεριφορας? Επειδη σε ολες τις ιστοσελιδες που διαβασα αναφεροταν οτι τα ζωηρα ψαρια βοηθαν τα ramirezi να ξεθαρρεψουν.
|
ρε παιδιά. ποια είναι τα dither? συγνώμη που ρωτώ αλλά ενδιαφέρομαι κι εγώ για τα ramirezi...
|
Παράθεση:
|
ωραιο ποστ και σιγα σιγα εμπλουτιζεται με πληροφοριες....αντε γιατι και γω ενδιαφερομαι τρελα για ραμιρεζι. αρα μεχρι στιγμης εχουμε
τουλαχιστον 3 εκ αμμο ιδανικο ph 6 αλλα και 6.5ph επιτρεπτο οχι αποτομες διακυμανσεις (σε τι?) GH χαμηλο 3-6 Θερμοκρασια 26-28C αν ειναι ευκολο ας βαλουν τα παιδια που εχουν ραμ εικονες απο το setup των ενυδρειων τους. Με ενδιαφερει να μαθω και να καταλαβω αν πρεπει να ειναι αρκετα φυτεμενο και τι κρυψωνες ακριβως χρειαζονται |
Παράθεση:
Παράθεση:
|
δηλαδη εσυ Σπυρο με λιγα λογια προτεινεις για εμας που χρησιμοποιούμε/χρησιμοποιήσουμε τυρφη να χαμηλωνουμε το ph στο βαρελι μας? ωστε να μην εχει μεγαλες διακυμανσεις το νερο μας....
Eχω διαβασει ενα παλιο σου ποστ με τα φιλτρακια και την τυρφη και κατέληξα οτι 99% θα χρησιμοποιησω μικρο φιλτρακι μεσα στο ενυδρειο μονο με τυρφη. Στο βαρελι πως θα γινετε η εφαρμογη της? |
Tο δικο μου setup ειναι αυτο...
http://www.aquatek.gr/rimages/albums...quael80_41.jpg ...δεν το λες και πυκνοφυτεμενο, αλλα ειναι μια αρχη. Για συγκατοικους επελεξα τα serpae tetra. Πιστευω οτι ειναι συμβατα με τα ramirezi, οσον αφορα τις παραμετρους του νερου και τον τοπο προελευσης (Ν. Αμερικη). Προς το παρον εχω βαλει 3 απο δαυτα. Θα δω ομως αντιδρασεις οταν μπουν και τα ram στο ενυδρειο την Παρασκευη. |
Στο βαρελι ειναι πιο σταθερα και ελεγχομενα τα πραγματα αλλα ειναι μανουρα και εχει και καποιο παραπανω κοστος.
Υπο προυποθεσεις μπορει να γινει και στο φιλτρο του ενυδρειου με ασφαλεια η χρηση τυρφης. πχ αν δεν χρειαζεται να κατεβασεις πολυ το πεχα απο αυτο που εχει η βρυση σου και ταυτοχρονα την εχεις σε δυο δεματακια και τα αλλαζεις εναλλαξ |
Παράθεση:
Aπλα οταν μπαινει το νερο στο ενυδρειο θα θελει καποια μερα (?) να πεσει στο επιθυμητο. Εκει φανταζομαι θα υπαρχει προβλημα στα ψαρακια... |
Mαλλον δεν εχουν ολες οι περιοχες την ιδια ποιοτητα νερου. Στο Γερακα το pH ειναι 8 μετρημενο με υγρα τεστ API.
Εγω χρησιμοποιω τυρφη στο εξωτερικο φιλτρο μεσα σε καλτσα. Οπως λεει και ο Σπυρος, χρειαζεται τυρφη και στο βαρελι προετοιμασιας, ωστε οι τιμες του νερου να ειναι οσο το δυνατον πιο κοντα σε αυτες του ενυδρειου. |
Παράθεση:
Απλα τωρα που το σκεφτομαι δεν ξερω αν χωραει και που αμα ειναι τελικα να την βαλω στο εξωτερικο μου. ενα jbl crystal profi εχω...θα πρεπει να βγαλω κανα σφουγγαρι... |
Παράθεση:
Μη ξεχνας οτι δεν θα αλλαζεις ολο το νερο του ενυδρειου για να βρεθουν τα ψαρια αποτομα σε 7.4. Με ενα 30% αλλαγη ποσο να ανεβει το πεχα? Εξαλλου ανοδος του πεχα δεν ειναι τοσο επιπονη για τα ψαρια, οσο η αποτομη πτωση του. Αν κανεις την αλλαγη και με αργο ρυθμο (πχ σε 30 λεπτα) ουτε γατα ουτε ζημια. Θα αφηνεις το νερο της αλλαγης μονο να αεριστει για μερικες ωρες, καλο αντιχλωριο που δεσμευει και τοξικα και βαρεα μεταλλα (πχ prime) και να ερθει σε θερμοκρασια δωματιου ή αλλιως οχι μικροτερη απο 7-8C απο οτι του ενυδρειου (αυτο για 30% αλλαγη) |
Παράθεση:
thnx |
Παράθεση:
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Στα 65 λιτρα τα μονα ψαρια που θα συνιστουσα για dither ειναι μια μικρη ομαδα των 5 Otocinclus sp. |
Γιατι προτεινεις αυτο το ψαρι και οχι ενα αλλο, το ιδιο μικροσωμο (πχ καποιο ειδος danio ή tetra)?
|
Επειδη:
- ειναι δοκιμασμενο (προσωπικα) και - δεν προκειται να πειραξει τα αυγα και τον γονο. |
Συμφωνα με αυτο το site, το ενυδρειο μου (60*30*45) μπορει να υποστηριξει 59 εκ. συνολικο μηκος μικροσωμων και 36 εκ. μεγαλοσωμων ψαριων.
Αν υποθεσουμε οτι τα 48 εκ. ειναι η χρυση τομη στα παραπανω μεγεθη, τοτε αν βαλω... 2 M. ramirezi = 10 cm 6 serpae tetra = 24 cm 4 zebra otos = 14 cm ...θα ειναι υπερφορτωμενο το ενυδρειο? |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Εχω φτιαξει μια "σπηλια" με πετρες που προοριζεται για τα ραμ. Στην φωτο που ειχα αναρτησει, βρισκεται κατω απ'την δεξια ανουμπια. Κανει, ή να βαλω καποιο αναποδογυρισμενο γλαστρακι? |
Παράθεση:
1. Τα σέρπα είναι λίγα για ομάδα αλλά και κατά την κρίση μου ... καλύτερα να τα αποφύγεις. Το ζευγάρι θα γεννήσει ... οπότε τα μικρά θα γίνονται τροφή. 2. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να ψιλοτσιμπάνε τα "φτερά" των ραμιρέζων. 3. Τα αρσενικά ραμιρέζι είναι συνήθως πολύ πιεστικά/επιθετικά στην διαδικασία του ζευγαρώματος και γι' αυτό θα ήταν καλύτερο να διέθετες ένα λίγο μεγαλύτερο μήκος (π.χ. 80 εκ.) για να βρίσκει διέξοδο το θηλυκό. 4. Τα ραμ γεννάνε σε ανοιχτό χώρο ..... δεν λατρεύουν ιδιαίτερα τις σπηλιές.- :cool: |
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Δε θα ειναι υπερφορτωμενο το ενυδρειο αλλα ισχυουν οι προβληματισμοι του Diskus fan. Οι πιθανοτητες τα σερπα να ενοχλουν/κυνηγουν τα ραμιρεζι ειναι παρα ελαχιστες. Το μονο προβλημα που θα εχεις, εκτος του οτι 6 ατομα ειναι λιγα για κοπαδι, ειναι οτι σε περιπτωση γεννας δεν προκειται να αφησουν ουτε δειγμα γονου. Κατα τ' αλλα, η συνθεση σου ειναι μια χαρα. Η σπηλια ειναι αχρηστη για τα ραμιρεζι. Προτιμουν επιπεδες επιφανειες σε ανοιχτα σημεια. |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 16:05. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board