Παράθεση:
Αν κλαδεψεις νωρίτερα και δεν είναι κόπος, μπορεις να τα κάνεις ένα πακετάκι και να τα στείλεις με courier; Για περισσότερα θα επικοινωνήσουμε με πμ. Αλλιώς θα τα πουμε στην συνάντηση... |
2 Συνημμένο(α)
Όπως ανάφερα παραπάνω για φίλτρανση έχω το εσωτερικό της juwel (600lt/h) με τα σφουγγάρια του για μηχανική φιλτρανση και ένα εξωτερικό Eheim ecco 2231 (300lt/h) γεμάτο με EHEIM substrat pro για βιολογική φιλτρανση.
* Σκέφτομαι να αντικαταστήσω μέρος των σφουγγαριών του εσωτερικού με βιολογικό υλικό. Συγκεκριμένα έχω ένα λίτρο Seachem Matrix και λέω να το αξιοποιήσω. Τα υλικά που έχει το εσωτερικό φίλτρο φαίνονται στο συνημμενο αυτό : Συνημμένο Αρχείο 24467 . Φυσικά το σφουγγάρι άνθρακα έχει απομακρυνθεί προ πολλού. Επίσης, σύμφωνα με το σχήμα που δίνει η εταιρία ( Συνημμένο Αρχείο 24468 ), η ροή του νερού μέσα από το υλικά είναι από πάνω προς τα κάτω. Η πρώτη μου σκέψη, ήταν να τοποθετήσω στο πρώτο καλαθάκι του φίλτρου με σειρά από πάνω προς τα κάτω 1.filterwool 2. μπλε σφουγγάρι (χοντρό) 3. μπλε σφουγγάρι (λεπτό) και στο δεύτερο "καλαθάκι" να βάλω ένα διχτάκι με το βιολογικό υλικό. Διαβάζοντας όμως στο forum, είδα ότι η πιο ενδεδειγμένη σειρά είναι 1.filterwool 2. μπλε σφουγγάρι (λεπτό) 3. βιολογικό υλικό 4. μπλε σφουγγάρι (λεπτό). Στην περίπτωση αυτή όμως θα χρειαστώ δύο διχτάκια αφού υπάρχουν τα δύο πλαστικά καλαθάκια, που κρατάνε τα υλικά στην σωστή θέση. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω όσους έχουν εμπειρία : Ερ. 1 Ποιος είναι ο ρόλος του τελευταίου μπλε σφουγγαριού; Είναι απραίτητο; Ερ. 2 Συμφωνείτε με την αύξηση του βιολογικού υλικού ή μήπως η αλλαγή υλικών μειώσει πολύ την ικανότητα μηχανικής φίλτρανσης και θα έχω πρόβλημα; * Έχω σκοπό να προσθέσω μία ακόμα λάμπα, Τ5 στα 24 watt. Η λάμπα αυτή θα ελέγχεται από ξεχωριστό χρονοδιακόπτη. Η φωτοπερίοδος μέχρι τώρα ήταν 8 ½ ώρες, από τις 15:00 ως τις 23:30. Όμως όλες τις πρωινές ώρες μέχρι να ανάψουν τα φώτα, το ενυδρείο παραμένει σκοτεινό και δεν μπορώ να το απολαύσω. Ιδίως το σαββατοκύριακο που είμαι σπίτι. Ερ. 3 Θα μπορούσα την λάμπα των 24 watt να την έχω αναμένει από το πρωί; Δε θέλω να έχω προβλήματα με άλγες αλλά ούτε και να αυξήσω τις απαιτήσεις των φυτών σε CO2 και λίπανση λόγω μεγάλης φωτοπεριόδου. * Είμαι έτοιμος να τοποθετήσω ενός δίλιτρο μπουκάλι για την παροχή έστω και ελάχιστου DIY CO2. Έχω σκεφτεί να τοποθετήσω την έξοδο του σωλήνα του CO2 στην έξοδο του φίλτρου. Ερ. 4 Ποια είναι η γνώμη σας, θα έχω καλή διάχυση ή θα χρειαστώ κάτι άλλο; Περιμένω τις γνώμες σας...:smile: |
Κανενας να δώσει απαντήσεις-συμβουλές στα τέσσερα ερωτήματα μου; :confused::confused::confused:
|
Παράθεση:
|
9 Συνημμένο(α)
Μια μικρή ενημέρωση καθώς μετά από κάποιες θεραπείες και μπόλικη άλγη τα φυτά έχουν πάρει λίγο τα πάνω τους.
Όσον αφορά την τοποθέτηση βιολογικού υλικού στο εσωτερικό φίλτρο, ακολούθησα την συμβουλή του Πάνου. Ευχαριστώ πολύ Πάνο! Μπήκαν και κάποια ακόμη φυτάκια : κλαδεματάκια από Gymnocoronis Spilanthoides (ακόμα είναι βρέφη :D ), Micranthemoides από τον Σταύρο, τα οποία περάσανε τα πάνδεινα μετά από μια θεραπεία στο ενυδρείο αλλά τώρα ανακάμπτουν και Hydrocotyle Verticillata (ακόμα προσαρμόζονται). Επίσης φύγανε οι ροδόστομοι και οι καρδινάλιοι ( 2 διαφεύγουν ακόμα μέσα στο ενυδρείο) και στην θέση τους μπήκαν 12 Hyphessobrycon megalopterus Περιμένω σχόλια και παρατηρήσεις για βελτίωση... Συνημμένο Αρχείο 26903 Συνημμένο Αρχείο 26904 Συνημμένο Αρχείο 26905 Συνημμένο Αρχείο 26906 Συνημμένο Αρχείο 26907 Συνημμένο Αρχείο 26908 Συνημμένο Αρχείο 26909 Συνημμένο Αρχείο 26910 Συνημμένο Αρχείο 26911 |
Τα ραμιρέζι δεν ταιριάζουν με τα Black Phantom Tetra, πιάστα μαζί με τους καρδινάλιους και περνάω να τα πάρω.
Επίσης πολύ κοκκινίλα τα φυτά βρε παιδί μου, διώξε μερικά κόκκινα προς τα εδώ και θα γίνει κούκλα.:p Πέρα από πλάκα, μου άρεσε πάρα πολύ αυτό που είδα, το βρίσκω πολύ καλοστημένο και με δυνατότητες. Αν καταφέρεις να κρύψεις και τον σωλήνα εισαγωγής του φίλτρου στα αριστερά, μ' ένα ψηλό φυτό, θα είναι καλύτερα. Μπράβο Θοδωρή, μου δίνεις ιδέες. |
Μιά κούκλα είναι Θοδωρή!να το χαίρεσαι.
|
πολυ ομορφο Θοδωρη! και θα το κανεις ακομη καλυτερο ειμαι σιγουρος!:p
|
Mπράβο Θεόδωρε!! Πολύ όμορφο!
Και τα κόκκινα πάνε μια χαρά! Και χωρίς CO2;;;; |
1 Συνημμένο(α)
Θα το προτιμούσα έτσι
|
εχεις καλες εικονες το ενυδρειο
καλες και οι ληψεις απο χαμηλα |
Σας ευχαριστώ όλους παιδιά...
Θέλω να πω πως ότι έμαθα εδώ το οφείλω σε κάποια παιδιά που με σπρώξαν να ασχοληθώ λίγο πιο σοβαρά με το χόμπυ. Έτσι να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους panos-alex/polis, υδροχόος και lion για το αρχικό σπρώξιμο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Raven και delta66 για τις πολύτιμες γνώσεις που προσφέρουν μέσω του forum. Να μην ξεχάσω να αναφέρω για τα φυτά που κατά καιρούς μου έχουν δώσει δωρεάν. Ευχαριστώ Σταύρο για τις αποστολές από την Κατερίνη. @ bokostas Ψάχνω κάποιο φυτό για να κρύψω τον σωλήνα εισαγωγής του φίλτρου. Στην αρχή είχα βάλει κάποιες Cryptocoryne balansae άλλα τελικά τις πήγα όλες δεξιά. Τώρα έχω βάλει μια bacopa caroliniana και περιμένω να μεγαλώσει για να δω πως θα φαίνεται. Για τα υπόλοιπα...ουδέν σχόλιο :D @lion χωρίς διοξείδιο αλλά με λίγο excel. Και φυσικά με σχετικά λίγο φως. 36 watt + ανακλαστήρες. Όλα αυτά με τίμημα όμως την εμφάνιση άλγεων.( Έχασα και όλους τους otocinclus :( ) Αυτή η φωτογραφία που έβαλες με έχει μπερδέψει :smt120:smt120 :grin: |
4 Συνημμένο(α)
|
Τα ψαράκια υπέροχα Θοδωρή, νομίζω ότι ομόρφυναν περισσότερο από όταν τα είχα δει κι από κοντά.
Το φυτό όμως απαράδεχτο, θέλει κλάδεμα (και δώσιμο, χι χι):D:D:D |
Oμορφα τα tetra σου Θοδωρη ! Κανουν flearing τα αρσενικα;
Μου αρεσει και η ριζα που επιασε αλγες παλι..;) |
Όντος είναι εντυπωσιακά ψαράκια παρά το μέγεθος τους! Περίμενα αρκετό καιρό για να τα βρώ! Το κακό είναι ότι επειδή είναι αρκετά μικρά σε ηλικία δεν μπορούσα να ξεχωρίσω το φύλο τους στο ενυδρείο του pet shop και από τα δώδεκα που πήρα τα οχτώ τoυλάχιστον είναι αρσενικά. Οπότε καταλαβαίνεις τι χαμός γίνεται... Τελικά, ο συνδιασμός ψαριών που θα κρατήσω είναι Bolivian ram, Black phantom tetra και otocinclus. Δυστυχώς μόνο με A/O δεν μπορώ να ρίξω το ph κάτω από 7,2 -7,0. Ίσως αν αξιωθώ ποτέ να βάλω σε λειτουργία το DIY CO2 πέσω λίγο παρακάτω.
Από άλγες, άλλο τίποτα... Ιδίως πάνω στα φύλλα της alternathera. Εκεί έχει τόσο πολύ που λέω να κλαδέψω λίγη άλγη για τον Κώστα :grin: |
Παράθεση:
|
Αφού έχασα τους περισσότερους otocinclus, σκέφτομαι να προσθέσω ένα κοπαδάκι από ψαράκια βυθού.
Οι κάτοικοι του ενυδρείου είναι 2 Bolivian ram, 12 Black phantom tetra και μόνο 1 otocinclus. Δεδομένου ότι δεν θέλω να επιβαρύνω πολύ το ενυδρείο από πλευράς ψαριών και του μικρού μεγέθους του ενυδρείου, θα ήθελα να μου πείτε την άποψη σας. Θα μπορούσα να προσθέσω ένα κοπαδάκι από μικρά cory, και αν ναι ποιά; (Βέβαια κοπαδάκι εννοώ μια εξάδα). Ή θα ήταν καλύτερο να αυξήσω και πάλι των αριθμό των otos; Σαν πιο εφικτή λύση βλέπω μάλλον την δεύτερη, αλλά για πείτε μου και την γνώμη σας καθώς ποτέ δεν είχα στο ενυδρείο μου cory... |
Μόλις σήμερα έγραψε ένα μαγαζί στην Μπότσαρη ότι έφερε otocinclus και corys panda, 2 πολύ καλές επιλογές για το ενυδρείο σου.
Εγώ θα προτιμούσα τα κορυντοράκια, γιατί δεν θα κρύβονται, θα έχεις πάντοτε κίνηση και χαρούμενα παιχνιδίσματα. Καμία σχέση με τους otocinclus, τα κόρυς είναι πολύ πιο ευχάριστα ψαράκια (για μένα) και μπορείς να βάλεις 4 αν δεν θέλεις 6. Βέβαια αν, όπως νομίζω, έχεις βάλει cuba, είναι πολύ πιθανό να στην σκάψουν και να την ξεριζώσουν, όχι όμως και σίγουρο. Τα δικά μου (aeneus), 3 εβδομάδες τώρα δεν την έχουν πειράξει καθόλου. |
Πραγματικά από άποψη κίνησης τα δύο είδη δεν έχουν καμία σχέση. Βέβαια εγώ έχω ένα κολληματάκι με τα οtos, αλλά προσπαθώ να το ξεπεράσω :grin: . Bέβαια, καλό είναι να έχω και κάποιον να τσιμπολογάει την άλγη! Επειδή όμως όπως είπα θέλω να βάλω ένα μικρό κοπαδάκι, θεωρώ τον ελάχιστο αριθμό τους 6. Το θέμα είναι με πέρνει να βάλω σε αυτό το ενυδρείο 6 μικρά corys, ας πούμε panda, ή είναι οριακά;
Cuba δεν έχω βάλει, ούτε θα βάλω... Είναι αρκετά απαιτητικό φυτό για τις προδιαγραφές μου :) |
Tα panda είναι όμορφα, πολύ κινητικά, δεν ασχολούνται με χωματουργικά και δεν μεγαλώνουν. Βάλτα.
(Και μη μου πεις ότι σου έκαναν δουλειά οι οτος με την άλγη...) |
Παράθεση:
Και εγώ και αυτά, παλεύουμε μάταια για την καταπολέμηση της άλγης :D |
Παράθεση:
|
Μάλλον όχι;)ή μπορεί να έχει diy:)
|
Θοδωρή πήρα σήμερα μερικά panda από εκεί που σου είπα και είναι κουκλιά και πάρα πολύ μικρά, ούτε 1,5 εκατοστό και νομίζω πως δεν
ξεπερνούν τα 2,5 με 3 εκατοστά σε τελικό μέγεθος. Πιστεύω πως μπορείς να βάλεις και 6, αν και επιμένω ότι και 4 δεν θα έχουν πρόβλημα. Κάνε μια βόλτα να τα δεις, θα τρελλαθείς με την κίνησή τους, δες και τους ότος (σαν βαλσαμωμένοι είναι :D) κι αποφάσισε. |
2 Συνημμένο(α)
Μετά από ένα μήνα ψάξιμο, τελικά βρήκα κάτι που μου άρεσε +-8+-8+-8
Συνημμένο Αρχείο 29142 Συνημμένο Αρχείο 29143 |
A, κι εμενα μου αρεσουν , ισως τα αγαπημενα μου cory :smt055 Να σου ζησουν τα κουκλια Θοδωρη !
|
Μέχρι πριν από λίγο, νόμιζα ότι ήταν c. adolfoi, χωρίς να έχω βρει το χρόνο να το ψάξω λίγο παραπάνω. Μετά όμως από εύστοχο σχόλιο του φίλου delta66, τα ψαράκια πρέπει να είναι c. duplicareus...
|
Απλά με μια λέξη Τέλειο είναι , μου αρέσει πολύ έτσι πώς το έκανες +1000 φορές καλύτερα έγινε όταν βλέπω πώς ήταν παλιά
Μπράβο :smt041:smt041:smt041 |
Να σου ζήσουν Θοδωρή, κουκλάκια δεν είναι? Κι εγώ τα έχω ερωτευτεί.
|
5 Συνημμένο(α)
Νομίζω πως πλέον έκανα και τις τελευταίες αλλαγές, τόσο στην σύνθεση των ψαριών, όσο και στην τελική μορφή που θα έχει από αποψη aquascape το ενυδρείο.
Αφού λοιπόν έδωσα τα mikrogeophagus altispinosus και μπήκαν τα c. duplicareus ακολούθησα εν μέρει την συμβουλή του φίλου Raven και δημιούργησα μια πιο μονόπλευρη σύνθεση. Θέλοντας να δώσω περισσότερο χώρο στα corys απομάκρυνα τις πέτρες και τις bacopba που είχαν φουντώσει από την αριστερή πλευρά. Έτσι πλησίασα αρκετά αυτό που είχα από την αρχή κατά νου. Τι λέτε, πήγα προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο; :) Το μόνο πρόβλημα που παραμένει από πλευράς αισθητικής (εκτός από τις άλγες που δεν με ενοχλούν ιδιαίτερα :D ) είναι το μπαστούνι του φίλτρου. Κάτι που δεν βλέπω πως μπορεί να λυθεί. Επίσης έβαλα λάμπες με χαμηλότερα Kelvin. Συνημμένο Αρχείο 29562 Συνημμένο Αρχείο 29563 Συνημμένο Αρχείο 29564 Συνημμένο Αρχείο 29565 Συνημμένο Αρχείο 29566 |
Σίγουρα καλύτερο από πριν, εμένα μου αρέσει πολύ. Η δεξιά πλευρά είναι καταπληκτική.
Το μπαστούνι του φίλτρου θα το άλλαζα με μαύρο ή διάφανο, που θα χτυπάει λιγότερο στο μάτι. Κάτι σαν αυτό ίσως: http://www.osmosisaquariums.gr/index...emid=1&lang=en |
Ένα μικρό κέντημα. Όταν φουντώσει θα δείξει περισσότερο.
Για την είσοδο του φίλτρου υπάρχουν και τα γυάλινα lily pipes. |
:smt041Για τον διαγωνισμό ετοιμάζεσαι?
(έλα να σου δώσω κάνα φυτό να καλύψεις την είσοδο.:D:D) |
Παράθεση:
Το ενυδρείο μου είναι 40 lt, με χαλίκια και αφού μόλις έχασα τον μονομάχο μου σκέφτομαι και για αλλαγή βυθού με άμμο (καλύτερη περίπτωση και για τα corys) ώστε να μπορώ να φυτεύω και πιο εύκολα. |
1 Συνημμένο(α)
Θοδωρη, πολυ ωραιο παει να γινει.
Καποια λαθακια ειναι οτι το κοκκινο Alternanthera βρισκεται στο κεντρο και αυτο δεν ειναι σωστο. Στο επομενο κλαδεμα φυτεψε τις κορυφες πιο δεξια προς το φιλτρο ,ετσι ωστε να φαινονται μονο οι κοκκινες κορυφες πισω απο τα πρασινα. Οι 2 θαμνοι σου πρεπει να μεγαλωσουν σε ογκο. Το micranthemoides μην το λυπασαι...κουρεμα ! οσο το κλαδευεις τοσο πιο πυκνο θα γινεται, Το Stargrass επισης, και πυκνωσε το ακομα κι αλλο με τα νεα κλαδεματα, ωστε να φτασει στο σημειο να κρυψει εντελως το φιλτροκουτι. Στην δεξια μπροστινη γωνια τα διαφορετικα κοτσανακια απο bacopa , βγαλτα καλυτερα, δεν προκειται ποτε να δειξουν ωραια εκει. παρακατω σου εφτιαξα ενα προχειρο αντιγραφο επεξεργασμενο στο photoshop για να καταλαβεις πως το φανταστηκα εγω. |
@ Kostis_Salonika : εχεις pm ...
--------------------------------------------- Ευχαριστώ Αλέξανδρε για τις συμβουλές και για τον κόπο σου με το photoshop! Είσαι απίστευτος... Αλλά πάλι σε δουλειά με βάζεις. Για την alternathera έχεις δίκιο, το εχω προσεξει και εγώ. Απλά επειδή ηθελα να φαίνεται ολοκληρο το φυτό δεν το μετακίνησα μέχρι τώρα. Επίσης ίσως χρειαστεί να μεταφέρω και τα ξύλα λίγο πιο μπροστά. Πάντως εκεί που έλεγα να ηρεμήσω και εγώ και τό ενυδρείο λιγουλάκι με έβαλες σε σκέψεις. Μάλλον θα τα εφαρμόσω αυτά που λες. Για την δεξιά μπροστά πλευρά, θα ήθελα να βάλω κάποιον άλλον σχετικά μικρό εχινόδορο αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος κατάλληλος. |
2 Συνημμένο(α)
Ας μου απαντήσουν όσοι γνωρίζουν, είναι αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες η αρχή bga (κυανοβακτηρίδιο) ; Βρίσκεται προς το παρόν μόνο πάνω στην άμμο. Μετά από πενθήμερη συσκότιση περιορίστηκε αρκετά αλλά τώρα συνεχίζει να εξαπλώνεται. Θεραπεία με ερυθρομικίνη δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.
Συνημμένο Αρχείο 30368 Συνημμένο Αρχείο 30369 |
Ναι κυανοβακτηριο ειναι. Αυξησε την κυκλοφορια, προσεξε να μην ξεμενεις απο νιτρικα και μην σκαλισεις την αμμο γιατι θα παει παντου. Μονο στην αλλαγη νερου,σιφωναρησε λιγη απο την αμμο επιφανειακα ωστε να φυγει και μερικη bga μαζι.
Εμενα οσες φορες εμφανιστηκε σε νεο ενυδρειο, εφυγε απο μονη της μολις αυξησα την κυκλοφορια και καθαρισα τα φιλτρα. |
Παράθεση:
|
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 19:11. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board