Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου (http://www.aquatek.gr/vb/index.php)
-   Δίσκοι (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Mission Code Name: Δισκοενυδρείο (βιοτοπικό-κοινωνικό) (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=31461)

thediscusman 26-04-09 22:05

Οι ουσίες που εκκρίνουν τα ξύλα επηρεάζουν τη χημεία του νερού προς το πιο μαλακό και όξινο. Μην περιμένεις όμως από αυτό και μόνο να δεις σημαντική αλλαγή. Ειδικά μετά από κανένα μήνα θα σταματήσουν να βγάζουν οπότε δε θα σου χρωματίζει το νερό.
Και μένα μου αρέσει πολύ αυτή η βιοτοπική αίσθηση.
Στο Black water τσάμπα χρήματα θα δίνεις. Καλύτερα είναι να χρησιμοποιείς τύρφη στο φίλτρο σου. Θα δώσει στο νερό σου ένα καφετί χρώμα και παράλληλα θα μαλακώσει το νερό και θα το κάνει πιο όξινο. Ουσιαστικά και το black water ζουμί από τύρφη είναι αλλα με λιγότερα χρήματα παίρνεις τύρφη και έχεις καλύτερα αποτελέσματα.

Artsi 27-04-09 12:24

Τύρφη, ε;

Η τύρφη από όσο ξέρω δεν είναι ένα πορώδες καφέ υλικό σαν πέτρωμα που προέρχεται από αποξηραμένα φυτά ή κάτι τέτοιο;

Τα κοινά petshops έχουν; Πού μπορώ να βρω;

Έχω το Eheim Professional 3 2076e ως φίλτρο. Θα αφαιρέσω κάποιο τμήμα από το μηχανικό μου ή το βιολογικό μου μακαρόνι και θα βάλω την τύρφη εκεί; Έρχεται σε πέτρες ή θρυμματισμένη σε μικρά βοτσαλάκια;

Thanks discusman! ;)

Υ.Γ.: Το pH από 6.5 θα πέσει (ωραία!) και η KH από 2 θα κατέβει κι άλλο... Ελπίζω να μην πάθω pH-crash, όμως δίχως παροχή CO2 δεν κινδυνεύω για κάτι τέτοιο, σωστά; :confused:
Πάντως, στα δισκάκια θα αρέσει πολύ μία τέτοια κατάσταση, τόσο από συνθήκες, όσο και από χρώμα! :smt033

ΧρήστοςΠ 27-04-09 12:55

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Artsi (Μήνυμα 351275)
Ελπίζω να μην πάθω pH-crash, όμως δίχως παροχή CO2 δεν κινδυνεύω για κάτι τέτοιο, σωστά; :confused:

Σωστά ......

thediscusman 27-04-09 13:08

Υπάρχει τύρφη για ενυδρειακή χρήση από διάφορες εταιρείες του χώρου που έχουν όλα σχεδόν τα pet shop. Είναι ένα καφέ υλικό σε μεγάλα μπιλάκια συνήθως ανάλογα με την εταιρεία βέβαια.
Υπάρχεικαι τύρφη για χρήση σε κήπους που θα σου βγει πολύ πιο οικονομική αλλά ένας φίλος που τη χρησιμοποίησε δεν είχε το ίδιο καλά αποτελέσματα με την ενυδρειακή τύρφη. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός να μην είναι εμπλουτισμένη με οποιοδήποτε είδος λιπάσματος γιατί τότε οι άλγες θα κάνουν πάρτυ...
Αν δε χωράει το φίλτρο σου μπορείς να αφαιρέσεις λίγο από τα άλλα υλικά. Σίγουρα όμως να έχεις υαλοβάμβακα μετα την τύρφη για να μην περάσουν στο ενυδρείο μικρά κομματάκια τύρφης.
Ναι θα κατεβάσει ph kai σκληρότητες αναλόγως της ποσότητας που θα χρησιμοποιησεις και του όγκου του ενυδρείου σου. Θα πειραματιστείς με μικρότερη ποσότητα στην αρχή και θα δες τι γίνεται. Θα δώσει και ένα ωραίο καφέ χρώμα σαν τσάι στο νερό σου. Σίγουρα τα δισκάκια θα εκτιμήσουν αυτές τις συνθήκες...
Εφόσον δεν έχεις παροχή CO2 δεν κινδυνέυεις με αύξηση διοξειδίου. Ο γνωστός πίνακας με τη σχέση ph, KH, CO2 ισχύει στην περίπτωση που έχουμε παροχή CO2 οπότε δημιουργείται ανρθακικό οξύ το οποίο και ευθύνεται για την πτώση του ph. Στην περίπτωση της τύρφης ουσίες που βγαίνουν από την τύρφη και κυρίως χουμικό οξύ συμβάλει στη πτώση του ph και δεn ισχύει ο γνωστός πίνακας.
Οπως και να έχει εγώδε θα έριχνα την ανθρακική κάτω από 2-3 γερμανικούς βαθμούς.

ΧρήστοςΠ 27-04-09 13:10

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από thediscusman (Μήνυμα 351297)
Υπάρχει τύρφη για ενυδρειακή χρήση από διάφορες εταιρείες του χώρου που έχουν όλα σχεδόν τα pet shop. Είναι ένα καφέ υλικό σε μεγάλα μπιλάκια συνήθως ανάλογα με την εταιρεία βέβαια.
Υπάρχεικαι τύρφη για χρήση σε κήπους που θα σου βγει πολύ πιο οικονομική αλλά ένας φίλος που τη χρησιμοποίησε δεν είχε το ίδιο καλά αποτελέσματα με την ενυδρειακή τύρφη. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός να μην είναι εμπλουτισμένη με οποιοδήποτε είδος λιπάσματος γιατί τότε οι άλγες θα κάνουν πάρτυ...
Αν δε χωράει το φίλτρο σου μπορείς να αφαιρέσεις λίγο από τα άλλα υλικά. Σίγουρα όμως να έχεις υαλοβάμβακα μετα την τύρφη για να μην περάσουν στο ενυδρείο μικρά κομματάκια τύρφης.
Ναι θα κατεβάσει ph kai σκληρότητες αναλόγως της ποσότητας που θα χρησιμοποιησεις και του όγκου του ενυδρείου σου. Θα πειραματιστείς με μικρότερη ποσότητα στην αρχή και θα δες τι γίνεται. Θα δώσει και ένα ωραίο καφέ χρώμα σαν τσάι στο νερό σου. Σίγουρα τα δισκάκια θα εκτιμήσουν αυτές τις συνθήκες...
Εφόσον δεν έχεις παροχή CO2 δεν κινδυνέυεις με αύξηση διοξειδίου. Ο γνωστός πίνακας με τη σχέση ph, KH, CO2 ισχύει στην περίπτωση που έχουμε παροχή CO2 οπότε δημιουργείται ανρθακικό οξύ το οποίο και ευθύνεται για την πτώση του ph. Στην περίπτωση της τύρφης ουσίες που βγαίνουν από την τύρφη και κυρίως χουμικό οξύ συμβάλει στη πτώση του ph και δεn ισχύει ο γνωστός πίνακας.
Οπως και να έχει εγώδε θα έριχνα την ανθρακική κάτω από 2-3 γερμανικούς βαθμούς.

Να συμφωνήσω ότι σε νέους με τους δίσκους καλό είναι να κρατάμε το kh πάνω από το μηδέν .

Artsi 28-04-09 16:48

Δεύτερο φίλτρο;

Καταρχάς, οφείλω να ευχαριστήσω τους συμφορουμίτες-συνχομπίστες ΧρήστοΠ και DiscusMan! Η βοήθειά σας είναι πολύτιμη! ;)

Αγόρασα 1 kg ενυδρειακή τύρφη, ωστόσο βλέπω πως μόνο ο κάδος του 1 φίλτρου δεν χωράει για τα πάντα... :(

Έτσι, θα καταφύγω στην αγορά ενός ακόμα εξωτερικού φίλτρου!

Έχω το Eheim Pro 3 2076e, το οποίο θα προσανατολίσω σε αποκλειστικά βιολογική φίλτρανση και θα πάρω και ένα Eheim 2215 Classic για την τύρφη και την μηχανική φίλτρανση. :p

Ποια η γνώμη σας; Μήπως το παρακάνω για 300 λίτρα ενυδρείο; Αλλά νομίζω θα είναι πολύ καλό το αποτέλεσμα! :D

kornek 28-04-09 17:04

Μια χαρά θα είσαι με extra φίλτρο ένα 2215.
Στα 4 λίτρα βάλε 1 λίτρο τύφρη, 2 λίτρα για μηχανική φίλτρανση και 1 λίτρο substrat pro και θα είσαι κομπλέ.
Μη το χρησιμοποιήσεις μόνο τύφρη και μηχανική. Δώστου την ευκαιρεία να αποκτήση και κάποια δυνατότητα αξιόλογης βιολογικής φίλτρανσης.

Artsi 28-04-09 18:44

Σειρά filter media;

Thanks kornek! Χαιρετισμούς στην όμορφη Λεμεσό! ;)

Στο Eheim Pro III 2076e με ποια σειρά να βάλω τα διάφορα στρώματα φίλτρανσης; Τα έχω βάλει ως εξής: Είσοδος νερού => Μπλε σφουγγάρι => Υαλοβάμβακας => Μηχανικό μακαρόνι => Βιολογικό-μηχανικό μακαρόνι => Βιολογικό υλικό (substrat) => Έξοδος νερού. Σωστή η διάταξη; :rolleyes:

Ακόμα, στο Eheim 2215 Classic που θα προμηθευτώ σύντομα, πέρα από το 1 λίτρο τύρφη, τι άλλο να χρησιμοποιήσω ως υλικό; Λογικά θα έχει ήδη μπλε σφουγγάρι και υαλοβάμβακα, ή μήπως όχι; Επίσης, μου περισσεύει 1 λίτρο βιο-μηχανικό μακαρόνι... :smt100

Να πάρω και για αυτό substrat ή μήπως τίποτα βιομπάλες για μηχανική φίλτρανση; :confused:

ΧρήστοςΠ 28-04-09 20:48

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Artsi (Μήνυμα 351587)
Καταρχάς, οφείλω να ευχαριστήσω τους συμφορουμίτες-συνχομπίστες ΧρήστοΠ και DiscusMan! Η βοήθειά σας είναι πολύτιμη! ;)

Αγόρασα 1 kg ενυδρειακή τύρφη, ωστόσο βλέπω πως μόνο ο κάδος του 1 φίλτρου δεν χωράει για τα πάντα... :(

Έτσι, θα καταφύγω στην αγορά ενός ακόμα εξωτερικού φίλτρου!

Έχω το Eheim Pro 3 2076e, το οποίο θα προσανατολίσω σε αποκλειστικά βιολογική φίλτρανση και θα πάρω και ένα Eheim 2215 Classic για την τύρφη και την μηχανική φίλτρανση. :p

Ποια η γνώμη σας; Μήπως το παρακάνω για 300 λίτρα ενυδρείο; Αλλά νομίζω θα είναι πολύ καλό το αποτέλεσμα! :D

Τυρφη μην την βάλεις τώρα άσε να στρώσει το ενυδρείο;)

kornek 28-04-09 22:05

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Artsi (Μήνυμα 351604)
Thanks kornek! Χαιρετισμούς στην όμορφη Λεμεσό! ;)

Στο Eheim Pro III 2076e με ποια σειρά να βάλω τα διάφορα στρώματα φίλτρανσης; Τα έχω βάλει ως εξής: Είσοδος νερού => Μπλε σφουγγάρι => Υαλοβάμβακας => Μηχανικό μακαρόνι => Βιολογικό-μηχανικό μακαρόνι => Βιολογικό υλικό (substrat) => Έξοδος νερού. Σωστή η διάταξη; :rolleyes:

Ακόμα, στο Eheim 2215 Classic που θα προμηθευτώ σύντομα, πέρα από το 1 λίτρο τύρφη, τι άλλο να χρησιμοποιήσω ως υλικό; Λογικά θα έχει ήδη μπλε σφουγγάρι και υαλοβάμβακα, ή μήπως όχι; Επίσης, μου περισσεύει 1 λίτρο βιο-μηχανικό μακαρόνι... :smt100

Να πάρω και για αυτό substrat ή μήπως τίποτα βιομπάλες για μηχανική φίλτρανση; :confused:

Η Λεμεσός σε χαιρετάει:)
Το Eheim Pro III 2076e δεν το ξέρω, αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι τις ίδιας φιλοσοφίας στο θέμα της φίλτρανσης με το 2075 που ψάχνομαι να αγοράσω αυτές τις μέρες. Αν έχω δίκαιο (καλήτερα να μας το επιβεβαιώση κάποιος γνώστης του φίλτρου) η σειρά των υλικών από κάτω προς τα πάνω έχει ως εξής: Μηχανικό μακαρόνι => Βιολογικό-μηχανικό μακαρόνι => Βιολογικό υλικό (substrat) => Υαλοβάμβακας => μπλε σφουγγάρι (αυτή είναι η σειρά που προτείνη η Eheim για το 2075). Τώρα σε περίπτωση αγοράς του 2215 θα σου πρότεινα να αφαιρέσεις το 1/2 από το μακαρόνι (βάλτο στο 2215) από το 2075 και να το αντικαταστήσεις με substratpro.
Επίσης θα συμφωνήσω με το φίλο ΧρήστοΠ ότι η τύφρη καλήτερα να μπεί αφού στρώσεις το ενυδρείο. Βασικά δεν γνωρίζω αν επιβαρύνει το στρώσιμο αλλά σίγουρα επιβαρύνει τη τσέπη σου αφού χάνει τις ιδιότητες της χωρίς ουσιαστικό όφελος.

ΧρήστοςΠ 29-04-09 07:00

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από kornek (Μήνυμα 351646)
Η Λεμεσός σε χαιρετάει:)
Το Eheim Pro III 2076e δεν το ξέρω, αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι τις ίδιας φιλοσοφίας στο θέμα της φίλτρανσης με το 2075 που ψάχνομαι να αγοράσω αυτές τις μέρες. Αν έχω δίκαιο (καλήτερα να μας το επιβεβαιώση κάποιος γνώστης του φίλτρου) η σειρά των υλικών από κάτω προς τα πάνω έχει ως εξής: Μηχανικό μακαρόνι => Βιολογικό-μηχανικό μακαρόνι => Βιολογικό υλικό (substrat) => Υαλοβάμβακας => μπλε σφουγγάρι (αυτή είναι η σειρά που προτείνη η Eheim για το 2075). Τώρα σε περίπτωση αγοράς του 2215 θα σου πρότεινα να αφαιρέσεις το 1/2 από το μακαρόνι (βάλτο στο 2215) από το 2075 και να το αντικαταστήσεις με substratpro.
Επίσης θα συμφωνήσω με το φίλο ΧρήστοΠ ότι η τύφρη καλήτερα να μπεί αφού στρώσεις το ενυδρείο. Βασικά δεν γνωρίζω αν επιβαρύνει το στρώσιμο αλλά σίγουρα επιβαρύνει τη τσέπη σου αφού χάνει τις ιδιότητες της χωρίς ουσιαστικό όφελος.

Οπως έχουμε πει στρώνει καλύτερα το ενυδρείο σε Ph πάνω από 7 . Κάποιοι γράφουν ότι η βιολογία τα πάει καλύτερα από 7,5 ph και πάνω .

Artsi 29-04-09 10:12

Thanks!

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!

Αυτό με το pH, την τύρφη και το στρώσιμο, ομολογώ πως δεν το σκέφτηκα καθόλου... :)

Τελικά η σειρά των μέσων φίλτρανσης είναι (όπως μπαίνει το νερό): σφουγγάρι => υαλοβάμβακας => βιολογικά υλικά => μηχανικά υλικά;
Η' μήπως ανάποδα τα δύο τελευταία; Έχω ψιλομπερδευτεί! :rolleyes:

thediscusman 29-04-09 14:39

Θα συμφωνήσω απόλυτα από τη στιγμή που θα κάνεις χρήση δευτέρου φίλτρου να έχεικαι αυτό βιολογία μέσα όπως σου είπαν και τα παιδιά πιο πάνω. Σίγουρα η ασφάλεια που σου παρέχει ένα δεύτερο βιολογικό φίλτρο είναι πολύ σημαντική.
Όσο για τη σειρά των υλικών με τη σειρά που τα διαπερνά το νερό (συνήθως τα εξωτερικά φίλτρα η ροή είναι από κάτω προς τα πάνω) πρώτα σφογγάρι, μετά βιολογία, μετά τύρφη και μετά υαλοβάμβακας. Καλό θα ήταν να βάλεις και ανάμεσα στο βιολογικο υλικό και την τύρφη (που θα είναι μέσα σε κάποιο δίχτυ, ή καλτσόν, ) ξάνά σφογγάρι ή υαλοβάμβακα για να μην περάσουν κομματάκια τύρφης μέσα στο βιολογικό υλικο.
Εγώ θεωρώ ότι το μηχανικό μακαρόνι είναι άχρηστο υλικό. Αν έχεις χώρο περισσότερο βάλε καλύτερα βιολογία. Για μηχανικό ια χαρά κάνει τη δουλειά του και το σφουγγάρι.

Artsi 29-04-09 17:50

Περίεργο στρώσιμο...

Ευχαριστώ πολύ Discus Man! Δίκιο έχεις σε αυτό που λες μου φαίνεται... Ως αρχάριος όμως, δεν θα μπορούσα να το σκεφτώ! Αντικαθιστώντας πχ το μηχανικό μακαρόνι με βιολογικό, ουσιαστικά έχεις 2 σε 1.

Να ρωτήσω κάτι ακόμα, και sorry αν σας έχω ζαλίσει... :p

Σήμερα κλείνω 2 εβδομάδες στρωσίματος και οι μετρήσεις μου έχουν ως εξής:

NH4: 0.4 mg/l - NO2: 0.125 mg/l - NO3: 0 ppm

Τι πηγαίνει στραβά; Ο κύκλος του αζώτου δεν υφίσταται στο ενυδρείο μου;
Εννοώ, ρίχνω μία φορά την ημέρα κοινή τροφή ψαριών (σε flakes), μένει για καμμια δεκαριά ώρες και μετά "εξαφανίζεται" (λογικά λειώνει στο νερό). Βλέποντας μικρές αλλαγές στις μετρήσεις, εδώ και μία εβδομάδα διπλασίασα την ποσότητα τροφής που ρίχνω... Τόση οργανική ύλη πού μπορεί να πηγαίνει;

Κάνω κάτι λάθος; Μετράω κάτι λάθος; Γιατί έχω αυτά τα αποτελέσματα; :smt086

Να θυμίσω ότι έχω 300 λίτρα ενυδρείο (δίχως φυτά) και χρησιμοποιώ 100% νερό Α/Ο 5 σταδίων, Seachem Trace Elements, Discus Preis Minerals, JBL Biotopol & JBL Denitrol. :rolleyes:

Τα τεστ μου είναι υγρά της JBL και λήγουν το 2012.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Artsi 03-05-09 15:01

Στρώνει, αργά, αλλά σταθερά!

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Artsi (Μήνυμα 351843)
Σήμερα κλείνω 2 εβδομάδες στρωσίματος και οι μετρήσεις μου έχουν ως εξής:

NH4: 0.4 mg/l - NO2: 0.0125 mg/l - NO3: 0 ppm

Στις 2.5 βδομάδες στρωσίματος, οι μετρήσεις μου δίνουν:

NH4: 0.7 mg/l - NO2: 0.0250 mg/l - NO3: 0 ppm

Από ότι καταλαβαίνω, απλά χρειάζεται υπομονή... :smt033

Υ.Γ.: Το νερό έχει μία ελαφριά λευκή θολούρα εδώ και 2 εβδομάδες... Πρόκειται για bacterial bloom; Θα υποχωρήσει μόνο του; Θα χρειαστώ ενεργό άνθρακα στο φίλτρο μετά το στρώσιμο; :rolleyes:

ΧρήστοςΠ 03-05-09 20:00

Μια χαρά πάει υπομονή . Ανθαρακα δεν χρειάζεσαι να βάλεις να πάρεις να έχεις πάντα στην άκρη για μια στραβή ;)

Artsi 05-05-09 20:06

Πρώτα φυτά!

Είπα να ξεφύγω λίγο από το απόλυτα βιοτοπικό σκηνικό, και έτσι το ενυδρείο μου φιλοξενεί πλέον ορισμένες pistia stratiotes, χάρη στα κλαδέματα που μου έδωσε ο Raven, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ! :smt033

Diskus fan 05-05-09 23:29

Αυτο το φυτο (pistia stratiotes) μπαινει στα βιοτοπικα.-

Artsi 06-05-09 10:26

Βιοτοπικό παραμένει...

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Diskus fan (Μήνυμα 352930)
Αυτο το φυτο (pistia stratiotes) μπαινει στα βιοτοπικα.-

Απλά, έχω διαβάσει στο forum ότι ως απόλυτα βιοτοπικό θεωρείται το ενυδρείο που περιλαμβάνει μόνο ρίζες, ξύλα και άμμο. :smt045

ΧρήστοςΠ 06-05-09 10:55

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Artsi (Μήνυμα 352964)
Απλά, έχω διαβάσει στο forum ότι ως απόλυτα βιοτοπικό θεωρείται το ενυδρείο που περιλαμβάνει μόνο ρίζες, ξύλα και άμμο. :smt045

Εξαρτάται για ποιο είδος άγριο δίσκο αναφέρεσαι ;)

Artsi 06-05-09 16:23

Ένα φυτό ακόμα;

Επίσης, φύτεψα στην άμμο 4 διάσπαρτες τούφες stargrass (Heteranthera zosterifolia), πάλι χάρη στα κλαδέματα του Raven.

Νομίζω κολλάει στον συγκεκριμένο βιότοπο, ενώ πέρα από ανθεκτικό φυτό (και γρήγορης ανάπτυξης όπως το pistia) θα αντέξει στο χαμηλό pH και τις υψηλές θερμοκρασίες... ;)

Διορθώστε με αν κάνω κάποιο λάθος! :rolleyes:

Artsi 16-05-09 17:11

35 μέρες στρωσίματος περίπου...

Καλησπέρα παιδιά! Οι μετρήσεις του ενυδρείου μου ενώ βρίσκομαι στην 5η εβδομάδα στρωσίματος έχουν ως εξής:

NH4: 3 mg/l
NO2: 0.35 mg/l
NO3: 1 mg/l

Εκτιμώ χρειάζομαι περίπου κανα δυο βδομάδες ακόμα, σωστά; :smt033

Νομίζω βρίσκομαι στην φάση, όπου το αμμώνιο αρχίζει να σβήνει από την κορυφή του, ενώ ανεβαίνουν τα νιτρώδη, ή λάθος μάντεψα; :rolleyes:

Γιώργος Κ 17-05-09 14:17

Εισαι σε καλο δρομο!! :p:p
Βαλε μπολι να ησυχασεις!!!:smt033:smt033

mikele 18-05-09 13:13

Ε ΝΑΙ ΜΩΡΕ ΜΠΟΛΙΟΑΣΕ ΤΟ να ατιμο......:p:p

ΧρήστοςΠ 18-05-09 13:53

Αφού ξεκίνησες άστο μην το μπολιάσεις που λένε οι συνάδελφοι .

Προσωπικά σε καινούργιο ενυδρείο και ειδικά δισκοενυδρείο δεν θα έπερνα μπόλι από άλλον ;)

Artsi 18-05-09 23:19

Στρώνοντας...

Ευχαριστώ για μία ακόμα φορά τους πρόθυμους δισκάδες που έσπευσαν να με βοηθήσουν! :smile:

Αφού πήρα τον μακρύ δρόμο του στρωσίματος με τροφές, λέω να τον ακολουθήσω πλέον μέχρι το τέλος...

Το καλό με την εμπειρία αυτή είναι ότι κατανόησα τον κύκλο του αζώτου στην πράξη, ενώ κατάλαβα πως θα είχα ταχύτερα αποτελέσματα αν ακολουθούσα την μέθοδο στρωσίματος με αμμωνία... Έλα όμως, που σαν αρχάριος φοβόμουν σχετικά μην μπλέξω!

Κατάλαβα επίσης την τεράστια σημασία που έχει το υγιές μπόλι, ενώ το ευτυχές είναι ότι από εδώ και στο εξής θα έχω ήδη έτοιμο (το δικό μου!) για το στρώσιμο άλλων μελλοντικών ενυδρείων! ;)

Άρχισα να κάνω σκέψεις και για έναν νανοκύβο - μονομαχοενυδρείο... Θα δούμε! :smt033

Υ.Γ.: Τα pistia λόγω της μεγάλης φωτοπεριόδου έχουν αρχίσουν να μεγαλώνουν αρκετά (φύλλα σαν πεντάλεπτα του ευρώ). Οι ρίζες κάτσανε πολύ όμορφα και η λευκή θολούρα στο νερό έχει υποχωρήσει ορατά... Keep walking!

Artsi 25-05-09 12:01

Το τέλος του στρωσίματος πλησιάζει!

Μετρήσεις μετά από 45 περίπου ημέρες στρωσίματος:

NH4: 0.4 mg/lt

NO2: > 1 mg/lt

NO3: 40 mg/lt

Πόσο καιρό θα χρειαστώ περίπου ακόμα; Εκτιμώ 1 εβδομάδα με 10 ημέρες, άντε 2 εβδομάδες το πολύ! Εσείς τι λέτε; ;)

Να κάνω κάποια αλλαγή νερού; Και αν ναι, τι ποσοστό; :rolleyes:

ΧρήστοςΠ 25-05-09 12:03

μην κάνεις αλλαγή νερού τώρα περίμενε να δεις 0 αμμωνία και νιτρίτη ;)

Artsi 02-08-09 15:25

Το ενυδρείο είναι έτοιμο!!! ( Ίσως χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις... )

Καλησπέρα και πάλι! Μετά από απουσία 2 και πλέον μηνών (λόγω αυξημένων υποχρεώσεων), επανήλθα!

Το δισκοενυδρείο μου είναι επιτέλους έτοιμο και μετά χαράς το παρουσιάζω στο παρακάτω link:

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=33489

Εκείνο που με προβληματίζει, είναι μήπως ο ενθουσιασμός μου ως αρχάριου και η αναμονή 2.5 μηνών για το στρώσιμο με οδήγησε σε overstocking του ενυδρείου. Παρακαλώ, δείτε την παρουσίασή του και ενημερώστε με για το εάν είναι ΟΚ η ιχθυοφόρτιση!
Όσον αφορά την συμπεριφορά των ψαριών, μόνο το ένα από τα 2 αγγελόψαρα ενοχλούσε κάποια tetras, όμως έχει γενικά ηρεμήσει... Κατά τα άλλα, κανένα πλάσμα δεν δείχνει να έχει πρόβλημα από την παρουσία των άλλων. Ακόμα, τα αγγελόψαρα νομίζω πως αναπνέουν κάπως γρήγορα, ενώ οι δίσκοι κάπως βαθιά και αργά. Υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να κοιτάξω ( π.χ. είναι επαρκές το διαλυμμένο στο νερό οξυγόνο; ) ή όχι;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων! :)

Artsi 21-08-09 14:51

Γεννητούρια!

Προχθές το μεσημέρι, διαπίστωσα ότι πάνω σε μία από τις ξύλινες ρίζες του ενυδρείου μου και κοντά στην επιφάνεια υπήρχαν αυγά! Περίπου 50-100! Τα δύο αγγελόψαρά μου τα φρουρούσαν και δεν άφηναν κανένα ψάρι να τα πλησιάσει! :smt065

Εχθές ωστόσο, είδα ότι τα αυγά έλειπαν, ενώ τα αγγελόψαρα είχαν γεννήσει νέα αυγά λίγο πιο δίπλα (πάλι 50-100). Το ένα σκαλάρι έδειχνε να τρώει τα απομεινάρια από την πρώτη φουρνιά αυγών, ενώ η συμπεριφορά τους ήταν και πάλι ιδιαίτερα "territorial"... :smt067

Προφανώς τα αυγά / τα μικρά (εφόσον εκκολαφθούν) κινδυνεύουν από τις υπόλοιπους συγκατοίκους... Είναι γονιμοποιημένα τα αυγά; Εννοώ πρόκειται για ζευγάρι αγγελόψαρων / για 2 θηλυκά που απλώς γεννούν; Ακόμα, η μικρή (αλλά πολύ γρήγορη!) κίνηση των αυγών προέρχεται από τα ίδια / από το ρεύμα του ενυδρείου; :oops:

Όμορφο να παρατηρείς την φύση από τόσο κοντά! :smt033

Διαθέτω πλέον στο σπίτι μια γωνια National Geographic! :p

ΥΓ: Κατανοώ, ότι για να μεγαλώσουν τα νέα σκαλαράκια (εφόσον πρόκειται για γονιμοποιημένα αυγά), πρέπει να μεταφερθούν με τους γονείς τους σε ενυδρείο για breeding, όμως εφόσον μεγαλώσουν πχ 40-50 από αυτά, τι θα κάνω; Εννοώ σε ποιο ενυδρείο θα μπουν; :rolleyes:

Artsi 21-08-09 15:17

Και κάποιες φωτό...

3 Συνημμένο(α)
Τα αυγουλάκια με τους γονείς τους! :p

Πάνος 21-08-09 19:27

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Artsi (Μήνυμα 370263)
Εχθές ωστόσο, είδα ότι τα αυγά έλειπαν, ενώ τα αγγελόψαρα είχαν γεννήσει νέα αυγά λίγο πιο δίπλα (πάλι 50-100). :rolleyes:

συγχαρητηρια! να σου ζησουν! δε γενανε τοσο συχνα τα σκαλαρια....απλα μεταφερουν τα αυγα τους για ασφαλεια...τα δικα μου αλλαζουν μερος 3-4 φορες και κυριως οσο εχουν ουριτσες...βεβαια συνηθως "παιζουν" αναμεσα σε 2 σημεια...μην εκπλαγεις αν τα δεις ξανα πισω η σε καποιο αλλο σημειο...
με το καλο να εκκολαφθουν!

υ.γ. καποια στιγμη θα ανεβασω βιντεο που δειχνει τη μεταφορα...

Artsi 22-08-09 11:46

WOW!

Αυτό δεν το ήξερα με την μεταφορά των αυγών! ;)

Τελικά όντως πρόκειται για ζευγάρι και για γονιμοποιημένα αυγά! :smt033

Το λέω πλέον με σιγουριά, καθώς αυτήν την μικρή πολύ γρήγορη κίνηση πέρα-δώθε την κάνουν τα ίδια τα αυγά και όχι το ρεύμα! Μάλιστα πλέον μπορώ να δω αρκετά από αυτά να μετακινούνται πάνω στο ξύλο σαν κίτρινα αυγά με ουρίτσα! :cool:

Keep breeding... :p

Πάνος 22-08-09 13:04

εισαι σε καλο δρομο...ετοιμαζε αρτεμια!!!;)

Artsi 03-10-09 22:40

Κάποιες εξελίξεις...

Ακολούθησα την συμβουλή σας, προκειμένου να κάνω τους κατοίκους του ενυδρείου ακόμα πιο ευτυχισμένους, και σήμερα αγόρασα 2ο εξωτερικό φίλτρο (από eBay Γερμανίας) το JBL Cristal Profi e1500, το οποίο θα κάνει παρέα στο EHEIM Pro III 2076e που τρέχει μέχρι στιγμής. Μόλις παραλάβω, τιγκάρω τον κάδο με βιολογικό μακαρόνι; Προφανώς θα προηγείται μπλε σφουγγάρι και υαλοβάμβακας. Να βάλω και κάποιο άλλο υλικό; Επίσης, έχω 2 λίτρα αχρησιμοποίητη σφραγισμένη τύρφη! Τι μου προτείνετε; :rolleyes:

ΥΓ1: Πέρα από τις Valisneria Gigantea, τα άλλα φυτά του βυθού (κάποιες τούφες Stargrass και Tenellus) δεν λένε να μεγαλώσουν, ίσα-ίσα που κάποια από τα φύλλα τους γίνονται καφετιά και δείχνουν ότι έχουν αντίθετη τάση... Φταίει λογικά ο φωτισμός (2x39 Watt μαμάς) και τα Pistia Stratiotes που έχουν καλύψει όλη την επιφάνεια, ε; :p Υπενθυμίζω ότι χρησιμοποιώ υγρό λίπασμα, ταμπλέτες βυθού, υγρό σίδηρο, ενώ δεν έχω παροχή διοξειδίου του άνθρακα...
ΥΓ2: Το ενυδρείο "ωριμάζει" (τρέχει 5+ μήνες) και τα ψαράκια μου μεγαλώωωνουν! :D

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 11:08.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board

Page generated in 0,03078 seconds with 10 queries