Παράθεση:
------------------------- Παράθεση:
|
Παράθεση:
Αν αγοράσουμε μεγαλύτερο peltier, μπορούμε να του δώσουμε λιγότερα αμπέρ και να ρυθμίσουμε την ψύξη; και για να γίνει κάτι τέτοιο θέλουμε ειδικό τροφοδοτικό; |
Παράθεση:
"Once calibrated to your desired target temp, the controller will sense the water temp in your tank & will slowly reduce the power to the probe as it approaches the target & will ultimatley shut it off when the target temp is achieved." Εσυ αναφερεσαι στο slowly reduce προφανως...;) |
Αν μπορούμε και πως να μειώσουμε την απόδοση του peltier είναι η ερώτησή μου...
(σας μπέρδεψα λίγο :smt033:smt033) |
Αν δωσεις χαμηλοτερη ταση το peltier θα παραγει λιγοτερη ψυξη. Χρειαζεται για κατι τετοιο ενα ρυθμιζομενο switching τροφοδοτικο, για να μην εχεις και αλλες απωλειες σε θερμοτητα.
|
Παράθεση:
|
Παράθεση:
|
Συμφωνο και εγω οτι ειναι περιττό το μεγαλυτερο εγω δηλαδη για 60 λιτρα νομιζω οτι ειμαι υπερκαλυμενος με τα 130w , μολις προχωρησω σε ενα 300αρι που θελω θα φτιαξω αλλο μεγαλυτερο...
και επειδη εχω και σημαντικο προβλημα χωρου εξαιτιας του μικρου μεγεθους θελω να μου πεις 3r4ndo το κυλινδρικο που εφαπτεται στο peltier απο τι υλικο θα ειναι και ποσο μπορει να τροποποιθει ωστε να γινει ουσιαστικα ενα λαμακι που θα κρεμαει το συστημα οπως σου ειπα πιο πριν;) |
Παράθεση:
ps: τα τα 130 βαττ ειναι καπως πολλα για τα 60 λιτρα και πιθανοτατα καλυπτουν το 300αρι!! |
Αν ξεχάσουμε το αισθητικό μέρος δεν θα μπορούσε να μπει στο καπάκι με μία σχετικά μακριά ράβδο που θα μπει κάθετα στο νερό ? Το μόνο μειονέκτημα είναι οι απώλειες της ράβδου στον αέρα μέχρι να φτάσει στο νερό αλλά μπορεί να περιοριστούν με λίγο armaflex.
|
Παράθεση:
3r4ndo για πες μου λιγο αναλυτικα τι να παραγκειλω αγοράσω και εγω ωστε να ειμαι ετοιμος Λεω αυτα που ξερω ηδη και εσυ προσθετεις 1.ενα πελτιερ ayto dhladh ας περισεψει δεν πειραζει , ειπαμε τα 545 που λεει ο lion ειναι πολλα αλλα αυτο δεν νομιζω να με βαρυνει απλα θα πιανει πιο ανετα την θερμοκρασια 2.ενα ανεμηστηρακι pc με βαση στο μεγεθος του peltier 3.μια ψυκτρα χαλκου (παλι pc να υποθεσω) 4.ενα θερμοστατη (αν εχεις κατι να προτεινεις καλο θα ηταν) , γιατι εχει βαλει 2 στο αρχικο σχεδιο για ψυξη - θερμανση? 5.ενα αγωγιμο για θερμοτητα υλικο που να φευγει απο το πελτιερ και να παει στο ενυδρειο αν οχι χαλκο τι? και τι αλλο:confused::confused::confused: |
Παράθεση:
Θα κάνω και εγώ μία προσπάθεια αφού είναι τόσο φθηνά τα peltier αξίζει τον κόπο. Έχω controller eliwell 915, τροφοδοτικό 13,8V 40A, ψύκτρα και ανεμιστηράκι CPU οπότε το μόνο που μου λείπει είναι το υλικό από το peltier στο ενυδρείο. |
Παράθεση:
------------------------- ριξτε μια ματια και σε αυτο κανει κατι τετοιο? |
49,5 Ευρώ μαζί με το αισθητήριο. Ο controller στο λινκ δεν συμφέρει γιατί είναι μονός ενώ ο eliwell διπλός (θέρμανση-ψύξη) στα ίδια περίπου χρήματα. Όσο για το PID είναι παντελώς αδιάφορο για την εφαρμογή μας.
|
Παράθεση:
|
http://www.epsem.gr/greek/profile.asp
Ανεβαίνωντας την Πειραιώς προς Ομόνοια λίγο μετά την Π. Ράλλη στο δεξί σου χέρι. Θα ζητήσεις NTC αισθητήριο και 230V τροφοδοσία. Οδηγίες για συνδεσμολογία και προγραμματισμό εδώ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=15378 |
Παράθεση:
------------------------- Παράθεση:
|
Για ποσα λιτρα το υπολογιζετε αυτο?
|
Παράθεση:
|
1 Συνημμένο(α)
Παράθεση:
Τα δυο ρελε και θερμοστατες ειναι για να γυρισει σε θερμανση αν χρειαστει και δεν ειναι απαραιτητα! Οσο για τα υλικα, εχει στο πλαισιο καποια heatsink με 12 ευρο, εχουν και ανεμιστηρακι! Ενα τροφοδοτικο 12 βολτ 14 αμπερ θα δουλευε ανετα και σταθερα (τα 40 που ειδα σε ενα ποστ ειναι παρα πολλα και τσαμπα ρευμα πραγματικα....) Μπορεις να παρεις μια πλακα αλουμινιου με παχος 4 χιλιοστα (θα ειναι οκ για τα 130αρια πελτιερ) πλατος αναλογο με του heatsink (θα πρεπει να κανεις δυο τρυπες και να περασεις δυο βιδες απο την πλακα στο heatsink για να μεινει το πελτιερ σε μονιμη επαφη με τις δυο μεταλικες επιφανειες)και μηκος αρκετο για να μπορεσεις να το λυγισεις και να εχεις αυτο που σκευτεσαι, σου επισυναπτω ενα σχεδιακι, βοηθαω οσο μπορω! |
Βίδες από τη θερμή στη ψυχρή πλευρά είναι τσάμπα απώλειες. Υπάρχουν θερμοαγώγιμες κόλλες (είχα δει παλιά ψύκτες κολλημένους πάνω σε ECL τσιπάκια). Για τα Watt σκοπεύω να βάλω περίπου όσα και ο θερμαντήρας προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει σε διαφορά θερμοκρασίας με το περιβάλλον 5-6 βαθμών.
Τα 40Α τροφοδοτικό όντως είναι υπερβολή. Απλά αφού υπάρχει θα το χρησιμοποιήσω για τις δοκιμές. |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
|
1 Συνημμένο(α)
μιλαω για το σχεδιο;)
|
Παράθεση:
Μήπως θα έπρεπε να μπεί ανοξείδωτο ειδικό για τρόφιμα; |
Το αλουμινιο δεν ειναι τοσο επικινδυνο, αν παρολα αυτα θελεις κατι ακομη πιο ασφαλες μπορεις να κανεις βουτα το σημειο που θες να εχεις μεσα στο νερο(νικελωμα) αλλα δεν πιστευω πως χρειαζεται, εκτος αν χρησιμοποιησες χαλκο που θα χρειαστει οπωσδηποτε βουτα... (θα εχει ομως και μεγιστη αποδοση!!) η χρηση ανοξειδοτου ατσαλιου ειναι λιγο περιεργη για diy αλλα διαθεση να υπαρχει (και εργαλεια) και ολα γινονται!!!
|
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Τελικα θα κανεις το hang on?? (εμενα παρασκευη η δευτερα μου ερχονται δυο στοιχεια πελτιερ και θα κανω το δικο μου!! θα φτιαξω μαλλον το βιδοτο γιατι το σαμπ μου ειναι απο πλεξι και τρυπαει ανετα!!) :) |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
|
3r4ndo εκανες τιποτα με το συστηματακι η την εχεις πεσει στους χαλβαδες:D???
------------------------- Εγω εχω παραγγειλει τα peltier 2 των 130w μολις ερθουν θα το πιασω σιγα σιγα!! |
Ρίξτε μία ματιά και εδώ http://www.heatsink-guide.com/peltier.htm
Τα 136 W είναι η μέγιστη κατανάλωση του TEC. H μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς θερμότητας είναι 80 W και αυτό όταν η διαφορά θερμοκρασίας στο peltier είναι 0 http://us.100y.com.tw/pdf_file/TEC1-127120-50.pdf Επίσης στον υπολογισμό του ψύκτη θα πρέπει να υπολογιστεί η συνολική θερμότητα δηλαδή η θερμότητα που απάγουμε από το ενυδρείο συν τη θερμότητα που παράγει το peltier. Για το δικό μου ενυδρείο RIO240 υπολόγισα απώλειες 78 W για διαφορά θερμοκρασίας 5 βαθμών. Αυτό προκύπτει από το εμβαδό των επιφανειών (2,6 m2) επί το συντελεστή θερμοπερατότητας Κ (6 W/m2 K) επί την επιθυνητή διαφορά βαθμών με το περιβάλλον. Για το συντελεστή Κ βρήκα σε βιβλίο την τιμή 5,23 για υαλοπίνακα με συνθετικό πλαίσιο και την ανέβασα στο 6 γιατί η αντίσταση θερμικής μετάβασης στην εσωτερική πλευρά θα είναι 0.Για τις λάμπες Τ5 δεν βρήκα στοιχεία και πήρα αυθαίρετα βαθμό απόδοσης 0,8 οπότε στην περίπτωσή μου έχω 2 λάμπες 108 W με απώλεις 21,6 W. Άρα σύνολο θερμικών απωλειών 78W + 21,6W = 99,6 W Οπότε πάω για peltier 400 W τουλάχιστον που έχει μέγιστη δυνατότητα μεταφοράς θερμότητας 177 W http://cgi.ebay.ie/400W-12V-TEC-Ther...90218132001r11 Αν διαβάζει κανείς μηχανολόγος ας μου πει αν είναι σωστοί οι υπολογισμοί και οι παραδοχές. |
οι υπολογισμοι ειναι σωστοι μονο που για να εχεις ασφαλες συμπερασμα υπαρχουν ακομα φορτια που πρεπει να υπολογισεις. επισης πρεπει να βρεις το COP (coefficien of performance)σε σχεση με τη μεγιστη και την ελαχιστη διακυμανση της θερμοκρασιας κατα τη διαρκεια της μερας.να προσεξεις τη διαφοροποιηση της θερμοκρασιας μεταξυ μεγιστης και ελαχιστης θερμοκρασιας του συστηματος σου
|
Υπαρχουν πολλοι ακομη παραγοντες αλλα μην μπαινεται τοσο στα βαθια, εκτος αν θες φιλε Yannis να φερεις την θερμορασια του ενυδριου σου στο μεγιστο της αποδοσης του πελτιερ, πραγμα που εμαι σιγουρος πως δεν ισχυει.. Δεν γνωριζω πολλα για αυτο το θεμα, οι υπολογισμοι σου ειναι καθαρα με τις απωλειες απο τα μηχανηματα σου η υπολογισες και το ποσοστο που αποβαλεται στην ατμοσφαιρα και οχι στο νερο του ενυδριου σου..???
|
εδω αλεξ νομιζω κανεις λαθος.τι θα πει μην μπαιινεται τοσο βαθια?το συστημα αυτο ειναι η ψυχη του ενυδρειου.ενα λαθος και ετοιμη η κακαβια.πρεπει να εχεις αξιοπιστια.εχεις υπολογισει ποσες ωρες θα δουλευει το καλοκαιρι?
|
Παράθεση:
Για τη θερμοκρασία χώρου έχω πάρει τη χειρότερη περίπτωση που έχω μετρήσει εσωτερικά και είναι 32 βαθμοί μεσημέρι καύσωνα και υπολογίζω να την κατεβάσω στους 27. Οι διακυμάνσεις δεν με απασχολούν γιατί θα αναλάβει ο eliwell να κρατάει σταθερή θερμοκρασία. Αυτό που με απασχολεί είναι να μπορεί να ανταπεξέλθει το peltier στη χειρότερη περίπτωση. Παράθεση:
1. Στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ενυδρείου και περιβάλλοντος 2. Στη παραγωγή θερμότητας από το φωτιστικό. 3. Στη παραγωγή θερμότητας από τις αντλίες του ενυδρείου 4. Στη παραγωγή θερμότητας από το peltier (I^2 * R) Τα 1,2 και 3 πρέπει να τα μεταφέρει το peltier από την κρύα πλευρά στη ζεστή και τα 1,2,3,4 πρέπει να μεταφέρει ο ψύκτης από τη ζεστή πλευρά στο περιβάλλον (το 3 το σκέφτηκα μόλις τώρα). Δεν θέλω να πιάσω τη μέγιστη απόδοση του peltier. Aυτό που με ενδιαφέρει είναι να μπορώ να φύγω 2 εβδομάδες το καλοκαίρι χωρίς αναπληρώσεις και πλημμύρες αλλά και χωρίς να βρώ επιστρέφωντας ψαρόσουπα. |
Γιαννη καλησπερα το πολυ αξιολογο αρθρο μιλαει για επεξεργαστες οι οποιοι φτανουν μεχρι και 80+ βαθμους κελσιου με δεδομενο το οτι το πελτιερ ψυχει κατω απο την θερμοκρασια περιβαλοντος (μονο εφοσον μπορει να αποβαλει την ζεστη) ο αρθογραφος μιλαει για να κατεβασει την θερμοκρασια ναι μεν πχ 15 βαθμους κατω απο την θερμοκρασια ατμοσφαιρας αλλα 60+ κατω απο αυτην του αντικειμενου που ψυχει(επεξεργαστη) πραγμα που οδηγει στα βασικα ζητουμενα του αρθογραφου οπως
1.Το κατα ποσο μπορει να ανταποκριθει η ψυκτρα σου στο να αποβαλει τους 60+ (θα πω αν και μιλαμε για 85+ στο overclocking) βαθμους κελσιου του επεξεργαστη συν την οποια θερμοτητα βγαζει το πελτιερ ετσι ωστε να μην φτασει σε ενα σημειο ο επεξεργαστης να θερμενεται(απο το ιδιο το πελτιερ) αντι να ψυχεται(για εμας η θερμοκρασια που πρεπει να αποβαλει η ψυκτρα ειναι αμελητεα σε σχεση με τους βαθμους που μιλαμε αφου θα ειναι ηδη κοντα στην θερμοκρασια περιβαλοντος) 2.Στο σχημα 1 που αναφερει ο αρθογραφος ως απλουστευμενο αν προσεξεις μιλαει για διαφορα στις 2 πλευρες του πελτιερ (temp across peltier) και ξεκιναει απο τους 70(διαφορα)για να φτασει στους 0 οπου ποια δεν μπορει να αποδοσει αλλο το πελτιερ.(μετα βεβαια εχει πιο ακριβεις μετρησεις αλλα δεν νομιζω να μας χρειαζονται). Παράθεση:
Τι σημασια εχει γιατι ειναι πιο ζεστο το νερο:confused::confused::confused: .Εγω τα ονομαζω ως "τον λόγο που θελω να βαλω ψυκτικο" ,αν πχ το δωματιο εχει 32 βαθμους και το ενυδρειο 34 οκ φταιει το φωτιστικο και τα αλλα που λες. Καταλαβαινω οτι αν τα σβησεις ολα το πελτιερ θα εχει ευκολοτερο εργο και θα κατεβασει πιο γρηγορα την θερμοκρασια αν το βαλεις ξαφνικα σε νερο 30 βαθμων με τα φωτα σβηστα παρα με τα φωτα ανοικτα , ομως ουσιαστικα αυτο θα δουλευει πριν η διαφορα γινει μεγαλη μη κανοντας τιποτα παραπανω (αφου ειμαστε πολυ κοντα στην θερμοκρασια περιβαλοντος παρα να αφαιρει σταδιακα την θερμοτητα που μεταδιδεται στο νερο απο αυτα που λες στο περιβαλον(και φυσικα να κατεβαινει και λιγο ακομα).Εδω να προσθεσω οτι η δυνατοτητα θερμανσης των υλικων αυτων ειναι πεπερασμενη γιαυτο καπου σταματαει και η ανοδος της θερμοκρασιας αφου ηδη το περιβαλον λειτουργει ψυκτικα ως προς τα φωτα και το νερο του ενυδρειου εφοσον η θερμοκρασια τους ειναι μεγαλυτερη του και κραταει το ενυδρειο μονο 2-3 βαθμους πιο πανω το καλοκαιρι αντι τους 7 που θα μπορουσαν ισως τα φωτα να το ανεβασουν Χωρις να κανω τις μετρησεις που εκανες εσυ για εμενα το αρθρο αυτο επιβεβαιωνει οτι δεν χρειαζομαστε πολλα watt αφου ο ανθρωπος μιλαει για 40 και 72 βατ να ψυχει επεξεργαστες χωρις νερο αλλα με heatsink μονο και μεχρι ενα σημειο το καταφερνει!!! Συγνωμη για το μεγαλο ποστ αλλα ηθελα να εξηγησω πως το αντιλαμβάνομαι εγω και φυσικα να σε προβληματισω να το ψαξεις ακομα περισσοτερο (για λογους κακαβιας;)) αλλα και οικονομιας $$$:rolleyes: |
Παράθεση:
θερμότητα από τη μία πλευρά στην άλλη. Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
|
Φιλε γιαννη(αν δεν κανω λαθως), επονυμες εταιριες δινουν ετοιμα συστηματα των 50 βαττ για 208 λιτρα(55g) ενυδριο (λογικα εξολπισμενο) και διαβαζοντας κριτικες θα συμπερανεις και εσυ οτι ανταποκρινονται... Θα σου προτεινα να κανεις υπομονη μερικες μερες μεχρι να τελειωσω με το στησιμο και να δουμε τι κανουν τα 130αρια.. Παντως αν ειναι να παιξουμε με 400αρες μαλλον θα ψαχτω για κανα diy chiller απο κανα παλιο ψυγειο οπου δεν χοραει αμφιβολια αποδοσης!! (400 βαττ ειναι πολλαααααα αδερφεεεεε!!!!!!!!!!! Θα μας παρει τα σωβρακα η δεη!!)
|
Φίλε Αλέξανδρε το καλοκαίρι αργεί ακόμα οπότε περιμένω με ενδιαφέρον τις δοκιμές σου και μακάρι να επαρκεί μικρότερη ισχύς γιατί δεν έχω μετοχές της ΔΕΗ :).
Πάντως τα 130W είναι η μέγιστη ηλεκτρική ισχύς του peltier ενώ η μέγιστη θερμική είναι 80W και αυτό όταν ΔΤ=0 δηλαδή πρακτικά με ένα λογικό ΔΤ 25-30 βαθμούς θα πάρεις 50-60 W. Αναμονή λοιπόν για τα πειραματικά αποτελέσματα. Σκέφτομαι και μία άλλη οικολογική εναλλακτική για την περίοδο των διακοπών. Ντύσιμο του ενυδρείου περιμετρικά με φελιζόλ και ανεμιστηράκια τα οποία όμως θα λειτουργούν λιγότερο = λιγότερη εξάτμιση ώστε να μη χρειαστεί αναπλήρωση για μερικές μέρες. |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 17:34. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board