Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου (http://www.aquatek.gr/vb/index.php)
-   DIY . Φτιάχτο μόνος σου (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Ψυξη ενυδρειου - οδηγιες κατασκευης (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=25558)

netblues 22-09-11 08:36

Το ρελε ειναι μαλλον υπερβολη.
Οπως επισης υπερβολη ειναι 2Χ300watt για 400λτ μεικτα.
2Χ150 ειναι αρκετοι.
Παρε ενα μικρο πολυμπριζο 2 θεσεων, και συνδεσε το στη θεση που θα εβαζες τους θερμαντηρες, και μετα βαλε τα 2 σουκο στο πολυμπριζο.

Maverick 22-09-11 12:32

Ή μην κάνεις τον τρόπο με τις γεφυρώσεις ;)

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από stratri1 (Μήνυμα 614926)
Επειδή τα Zalman πράγματι εξαφανίζονται και δεν τα βρίσκω σε άλλο Ελληνικό e-shop, μήπως θα μπορούσατε να προτείνετε κάποιο άλλο ανεμιστήρι, αθόρυβο και αποδοτικό, από την εμπειρία σας;;;
Ευχαριστώ.

Εγώ έβαλα SUNON από τον ΦΑΝΟ (2,7 γιούρο το κομμάτι) και ήταν μια χαρά (υψηλό CFM κοντά στα 40 αλλά λίγο πιο πολλά decibel από τα υπόλοιπα).

Dimis 06-04-13 14:58

Υπομνημα!
Το ζητησατε,εγινε!

nazgul 06-04-13 15:08

Ωραιος!;)

LAKI 07-04-13 10:43

2 Συνημμένο(α)
Συνημμένο Αρχείο 55896Συνημμένο Αρχείο 55897αυτο δεν ειναι:confused:ειναι η ανεμηστηρες που εχω!αυτο δεν περιγραφει και ο Κ.Σπυρος

delta66 07-04-13 14:41

Κοντρολερ ειναι και αυτος στη 2η φωτο, αλλα δεν ειναι ο eliwell που παρουσιαζεται στο θεμα.
Εσυ εχεις βαλει τον stc-1000 αν διακρινω καλα.
Θελει αλλη συνδεσμολογια και ρυθμισεις, τα οποια παρουσιαζονται σε αλλο θεμα.

Ποιος σου τον εφτιαξε?

LAKI 07-04-13 16:08

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από delta66 (Μήνυμα 753460)
Κοντρολερ ειναι και αυτος στη 2η φωτο, αλλα δεν ειναι ο eliwell που παρουσιαζεται στο θεμα.
Εσυ εχεις βαλει τον stc-1000 αν διακρινω καλα.
Θελει αλλη συνδεσμολογια και ρυθμισεις, τα οποια παρουσιαζονται σε αλλο θεμα.

Ποιος σου τον εφτιαξε?

ο χρηστης rakita

genecr 19-05-13 19:05

ευχαριστώ για το κομμάτι του προγραμματισμού του controler (φυσικά και όλο το άρθρο είναι πολύ καλό για κάτοχο rio)...
δεν άνοιξα καθόλου το manual :cool:

delta66 19-05-13 22:39

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από genecr (Μήνυμα 764597)
ευχαριστώ για το κομμάτι του προγραμματισμού του controler (φυσικά και όλο το άρθρο είναι πολύ καλό για κάτοχο rio)...
δεν άνοιξα καθόλου το manual :cool:

Με το Manual ετσι κι αλλιως δεν θα γινοταν τιποτα.:D
Οι συνδεσμολογιες που εχει δεν κανουν για τη δουλεια μας

genecr 23-05-13 08:20

όπως τα λες. το άνοιξα δεν κατάλαβα τίποτα και το έκλεισα :D
το ωραίο είναι ότι όταν ήμουν στην ΕΨΕΜ για να τον αγοράσω μου λέει ένας πελάτης "μην το πάρεις δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη με τον προγραμματισμό...
":smt043

delta66 23-05-13 11:14

Aς ειναι καλα ο πιο παλιος Παναγιώτης Παγώνης (Liolios), που πανω σε δικo του αρθρo στηριχτηκα να φτιαξω και τη δικη μου αναλυτικη παρουσιαση.

dalex 11-08-13 21:21

Φίλε delta66 νομίζω ότι πρέπει να σε ευχαριστήσω για το άρθρο σου και τις οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες έφτιαξα το καπάκι στο καινούριο μου ενυδρείο RIO 180. Δεν βρήκα βέβαια ακριβώς όλα τα υλικά που περιγράφεις στο άρθρο σου, αφού αυτό είχε γραφτεί από το 2008, αλλά και με δικές μου πατέντες έφτιαξα κάτι που μοιάζει αρκετά σε αυτό που περιγράφεις. Παραθέτω και φωτογραφίες με το αποτέλεσμα.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums...0-sdc10178.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums...0-sdc10180.jpg

delta66 12-08-13 12:33

Ωραια κατασκευη.
Τα ανεμιστηρακια zalman λογικα δεν πρεπει να βρηκες/
Τα Konig ειναι πολυ καλοι αντικαταστατες.
Το 2ο που φαινεται μαλλον konig ειναι, και το εχεις βα βγαζει αερα απο το ενυδρειο.
Δυο παρατηρησεις.
Αν θελεις να εχεις τη μεγαλυτερη αποδοση, βαλτο να φυσαει κ αυτο μεσα, αφηνωντας ανοιχτη την τρυπα της ταιστρας για να βγαινει ο αερας(συν οτι υπαρχουν και οι τρυπες πισω για τις σωληνες).
Τα φιλτρα κανουν πολυ καλη δουλεια με τη σκονη, αλλα κοβουν ροη αερα.

Αν δεις λοιπον και δεν εχεις την πτωση θερμοκρασιας που επιθυμεις.
Πρωτα τσεκαρεις τις δυνατοτητες των ανεμιστηρων και επιλεγεις πιο δυνατα, μετα τα βαζεις ολα να φυσανε μεσα και μετα βγαζεις τις σιτες.

dalex 13-08-13 21:05

Τα ανεμιστηράκια είναι SUNON(από ένα κατάστημα με ηλεκτρονικά μου τα έδωσαν). Αλλά δεν βρήκα επίσης αντικραδασμικές βάσεις ούτε ροδέλες σιλικόνης, και εκεί ήταν που έκανα άλλη πατέντα.
Το να βγάζει το ένα ανεμιστηράκι τον αέρα το έκανα ακολουθώντας τις οδηγίες σου και δεν βλέπω να έχει πρόβλημα. Τρέχει τώρα έτσι από 20/6 με την επιλογή του τροφοδοτικού στα 5V και η απόδοση είναι ικανοποιητική. Σε αρκετά ζεστό σπίτι και με ρύθμιση στο Eliwell να ανάβουν στους 27,5 και να σβήνουν στους 27 βαθμούς, μια δυο φορές έχει ανεβάσει θερμοκρασία στους 28. Βέβαια το καλοκαίρι φέτος δεν ήταν πολύ ζεστό. Πάντως το παρακολουθώ και αν χρειαστεί έχω τις επιλογές που αναφέρεις, με επιπλέον επιλογή και πιθανός πρώτη να ανεβάσω τα βολτ στο τροφοδοτικό.

delta66 13-08-13 22:26

Μονο 5V και σε καλυπτει?
Σουπερ.
Αν το βαλεις στα 9 ή στα 12 θα πεταει οταν χρειασστει.
Αν και καλο ειναι να το εβαζες απο τωρα τουλαχιστον στα 9V, για να μη ζοριζεται.

dalex 13-08-13 22:44

Το κακό είναι ότι όσο το ανεβάζεις αυξάνεται και ο θόρυβος,
ενώ έτσι μπορεί να λειτουργούν για περισσότερη ώρα αλλά δεν ακούγονται καθόλου.

_tm_ 14-11-13 12:57

καλημερα!
στα πλαισια προετοιμασιας του συστηματος ψυξης, ηθελα να ρωτησω, αν η τοποθετηση reflector εμποδιζει την αποδοση των ανεμιστηρων ετσι οπως τα εχεις τοποθετησει και αν θα μπορουσαν να μπουν μεγαλυτερα (π.χ. 90αρια αντι για 80αρια)..
Σκεφτομαι να τα βαλω ολα να φυσανε προς τα μεσα και να αφησω ανοιχτο το καπακι που εχει (μαλλον) για τοποθετηση skimmer... χμ...

_tm_ 16-11-13 10:32

(κανεις??)

Τάκης 16-11-13 10:42

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από _tm_ (Μήνυμα 799813)
καλημερα!
στα πλαισια προετοιμασιας του συστηματος ψυξης, ηθελα να ρωτησω, αν η τοποθετηση reflector εμποδιζει την αποδοση των ανεμιστηρων ετσι οπως τα εχεις τοποθετησει και αν θα μπορουσαν να μπουν μεγαλυτερα (π.χ. 90αρια αντι για 80αρια)..
Σκεφτομαι να τα βαλω ολα να φυσανε προς τα μεσα και να αφησω ανοιχτο το καπακι που εχει (μαλλον) για τοποθετηση skimmer... χμ...

reflector εννοείς ανακλαστήρες για τα φώτα ? αυτα ίσως κόβουν την ροή του αέρα να χτυπάει κατευθείαν πάνω στο νερό

_tm_ 16-11-13 16:18

ναι, αυτο λεω. Τελος παντων, θα δειξει!
Αντι για τους ανεμιστηρες που αναφερει ο Σπυρος στο 1ο ποστ, εγω σημερα παρηγγειλα αυτους:

http://www.pc1.gr/showitem.php?ID=200002460

οι οποιοι και φαινονται δυνατοι και δειχνουν ιδιαιτερως ησυχοι!

lifefx 25-03-14 21:02

Καλησπέρα...
ο ανεμιστήρας για έξοδο του αέρα είναι υποχρεωτικός?Δηλ άν βάλω 3 μόνο για εισαγωγή αέρα στο ενυδρείο και ανοίξω μερικές τρύπες στο καπάκι για να γίνετε η κυκλοφορία,δέν είμαι καλυμένος?το Ενυδρείο είναι 75 λίτρων με μήκος 60 cm

nazgul 25-03-14 21:06

Αν εχει μερος να διαφυγει ο αερας, δεν ειναι υποχρεωτικο.

lifefx 25-03-14 21:18

Κάπως έτσι το σκέφτομαι.Οι οπές δέν μου είναι πρόβλημα γιατί θα φτιάξω έξτρα"καλοκαιρινό" καπάκι.

nazgul 25-03-14 21:28

Εγω που εχω μικρα ενυδρεια, εχω καταργησει τα ανεμιστηρακια που "βγαζουν" αερα, λογω περιορισμενου χωρου για να βαλω περισσοτερα. Μια χαρα δουλευουν, να πω την αληθεια. Παρε και ενα controller και καλο καλοκαιρι ;)

delta66 25-03-14 21:30

Αμα υπαρχουν ανοιγματα για την εξοδο του αερα, δεν χρειαζεται ανεμιστηρι να φυσαει προς τα εξω

lifefx 25-03-14 21:42

Ο κοντρόλερ κανονίστηκε.Έγινε παιδιά,ευχαριστώ

kalafan 08-05-14 21:06

για 100λιτρα ενυδρειο, μηκους 80 cm , ποσα ανεμιστηρακια λετε οτι χρειαζονται?

Τάκης 08-05-14 21:54

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από kalafan (Μήνυμα 836750)
για 100λιτρα ενυδρειο, μηκους 80 cm , ποσα ανεμιστηρακια λετε οτι χρειαζονται?

Στο δικό μου με 110 cm μήκος και 130 λίτρα , με 2 ανεμιστηράκια την έβγαλα καθαρή πέρυσι το καλοκαίρι. Και τα 2 φυσάνε στην επιφάνεια του νερού και υπάρχει αρκετή άνεση στο καπάκι για να φεύγει ο αέρας, άρα και στο δικό σου με 2 πιστεύω πως θα είσαι μια χαρά.

delta66 08-05-14 22:55

Αναλογα τις θερμοκρασιες που πιανει ο χωρος, την υγρασια, και τη διαφορα θερμοκρασιας που θελεις να πετυχεις με την ψυξη.
Οσο μεγαλωνει η διαφορα θερμοκρασιας τοσο δυσκολευεται η ψυξη γιατι αυξανεται λογαριθμικα η δυναμη της ψυξης που χρειαζεται.

Για νορμαλ θερμοκρασιακες καταστασεις και για τροπικο ενυδρειο (και οχι κρυου νερου), συμφωνω με την προταση του Τακη.
Αρκει να μη παρεις τιποτα ψοφιμια ανεμιστηρια.
Προτεινω για σιγουρια 2χ90mm konig.
Φτηνα, δυνατα και αξιοπιστα.
Ασε λιγο χωρο καλου κακου μηπως χρειαστει να προσθεσεις κανενα ακομα.

kalafan 08-05-14 23:22

αυτους εχω παρει...μαζι με φιλτρα και αντικραδασμικες βασεις...

http://www.e-shop.gr/arctic-cooling-...m-p-PER.811357

σε χρυσοψαραδικο ενυδρειο θα μπουν...

Τάκης 08-05-14 23:36

Θα συμφωνήσω με τον Σπύρο και ξέχασα να σου πω πως τα ανεμιστηράκια που έχω είναι 80αρια και το ενυδρείο μου τροπικό. Άρα μιλάω αν έχεις τροπικό με 2 καλά 80αρια ή 90αρια πιστεύω πως θα είσαι εντάξει. Με σύγκριση το περσινό καλοκαίρι που στην Αθήνα ήταν σχετικά ήπιο, δούλεψα τα ανεμιστηράκια στα 9 Volt συνέχεια γιατί δεν είχα τον STC-1000. Να έχεις υπόψη σου πως τα ανεμιστηράκια , και ειδικά σε συνεχή λειτουργία προκαλούν πολύ μεγάλη εξάτμιση, για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Αν δεν έχεις κοντρόλλερ όπως ο STC-1000 (που θα σου πρότεινα να πάρεις) να πάρεις μετασχηματιστή με μεταβλητό voltage έτσι ώστε να μην λειτουργούν συνέχεια στα 12 Volt αλλά πιο χαμηλά (ξεκινάς με 6 Volt, όταν ζεστάνει πιο πολύ ο καιρός τα λειτουργείς στα 9 Volt, και στις μεγάλες ζέστες το βάζεις στα 12 Volt). Αν τα λειτουργείς μόνιμα στα 12 Volt η εξάτμιση θα είναι πολύ μεγάλη και θα πρέπει να αναπληρώνεις συνέχεια (που και αυτό θέλει προσοχή, γιατί αν έχεις ψάρια μαλακού νερού θα σου ανέβουν οι σκληρότητες). Το καλό με έναν κοντρόλερ είναι πως τα ανεμιστηράκια θα λειτουργούν μόνο όταν θα είναι απαραίτητο και η εξάτμιση θα είναι λιγότερη, εκτός βέβαια από τις μεγάλες ζέστες που αναγκαστικά θα λειτουργούν συνέχεια.

kalafan 08-05-14 23:39

εχω ηδη παρει μετασχηματιστή με μεταβλητό voltage αλλα και controler...;)

προσεχως αγορα Plexiglass για DIY καπακι με τους ανεμιστηρες και LED φωτισμο...

delta66 08-05-14 23:39

Για χρυσοψαρα θα ελεγα 3χ90αρια καλου κακου. (ιδανικα μεχρι 25-26C, max 28-29C για συντομο χρονικο διαστημα, πχ μερικες μερες σε κανα τρελο καυσωνα, οχι για ολο το καλοκαιρι)
Οπωσδηποτε controller και οπωσδηποτε δυνατοτητα για καθημερινη ή μερα παρα μερα, αναπληρωση του νερου που εξατμιζεται.

Τα φιλτρα καλη φαση ειναι, αλλα κοβουν ροη.
Στην αναγκη .... ξερεις ....

Το τροφοδοτικο ελπζω να ειναι κοντα στο 1Α για να τα οδηγει ανετα.

Τάκης 08-05-14 23:44

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από kalafan (Μήνυμα 836785)
αυτους εχω παρει...μαζι με φιλτρα και αντικραδασμικες βασεις...

http://www.e-shop.gr/arctic-cooling-...m-p-PER.811357

σε χρυσοψαραδικο ενυδρειο θα μπουν...

Τα 43 CFM που έχουν οι συγκεκριμένοι δείχνει πως έχουν καλή ροή.
Να έχεις υπόψη σου πως τα χρυσόψαρα δεν θέλουν και πολλές ζέστες
-------------------------
Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από kalafan (Μήνυμα 836789)
εχω ηδη παρει μετασχηματιστή με μεταβλητό voltage αλλα και controler...;)

προσεχως αγορα Plexiglass για DIY καπακι με τους ανεμιστηρες και LED φωτισμο...

Αφου έχεις κόντρολερ βαλε τον μετασχηματιστή στα 12, μη τον κατεβάσεις, θα λειτουργεί μόνο όταν χρειάζεται

kalafan 08-05-14 23:49

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από delta66 (Μήνυμα 836790)

αυτο πηρα...

http://www.e-shop.gr/minwa-mw-500gs-...r-p-PER.991411

Τάκης 09-05-14 00:00

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από kalafan (Μήνυμα 836795)

αν διάβασα καλά το ταμπελάκι , λέει 300ma στα 12 Volt, νομίζω πως είναι μικρό, μπορείς να δεις πόσα ma γράφουν τα ανεμιστηράκια επάνω ; Αν είναι μικρός θα σου καεί ή θα ζεσταίνεται υπερβολικά
Αν κρίνω από τα konig που είναι 110ma , πιστεύω πως δεν φτάνει αυτός ο μετασχηματιστής για 3 ανεμιστηράκια, 2 μόνο και αν αυτά είναι κάτω από 150ma το καθένα
Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από delta66 (Μήνυμα 836790)

+1 :smt023

kalafan 09-05-14 05:47

χμμμ...θα το τσεκαρω...

Maverick 09-05-14 18:26

Τα φίλτρα, αν είναι τα πλαστικά με το "σφουγγαράκι" μέσα, κόβουν πολλή ροή. Τα μεταλλικά νομίζω είναι λίγο καλύτερα αλλά και αυτά κάτι κόβουν... Θα σου έλεγα να μην τα βάλεις καθόλου ;)

ChocolatePuma 09-05-14 19:17

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από takis_gt (Μήνυμα 836797)
αν διάβασα καλά το ταμπελάκι , λέει 300ma στα 12 Volt, νομίζω πως είναι μικρό, μπορείς να δεις πόσα ma γράφουν τα ανεμιστηράκια επάνω ; Αν είναι μικρός θα σου καεί ή θα ζεσταίνεται υπερβολικά

Νομίζω ειναι 500mA αλλά και πάλι ειναι μικρό
Αν προλαβαίνεις να αλλάξεις την παραγγελία πάρε ένα πάνω απο 1Α

kalafan 09-05-14 19:38

αυτα ειναι τα χαρακτηριστικα των ανεμιστηρων...

http://imagizer.imageshack.us/v2/640...0/835/snfy.jpg

και αυτα του μετασχηματιστη...

http://imagizer.imageshack.us/v2/640...0/835/gr9r.jpg

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 03:01.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board

Page generated in 0,02891 seconds with 10 queries