ενταξει θα προσπαθησω να θυμηθω.ακριβως και να τα γραψω ..απο.αυριο ρεπαρω θα ξεμπερδεψω με.την εισαγωγη των.ψαριων και το βραδακι θα εχετε το θεμα για συζητηση
|
Να συνεχισεις την καταγραφη του ημερολογιου ενεργειων και μετρησεων και αφου βαλεις ζωντανα.
|
Παιδιά, και η δική μου μικρή εμπειρία κάτι ανάλογο μου έχει δείξει, στρώσιμο ενυδρείου σε 1 εβδομάδα, Συγκεκριμένα το περασμένο Σεπτέμβριο έστρωσα ένα 350αρι ενός φίλου με παρόμοιο τρόπο και έστρωσε σε 1 εβδομάδα. Αναλυτικά τώρα, οι ακριβείς μετρήσεις έγιναν τη τελευταία ημέρα, σε όλη τη διάρκεια του στρωσίματος υπήρχε στο ενυδρείο το τεστ Αμμωνίας της seachem, το γνωστό με τη καρτελίτσα και τη βεντούζα, όχι και τόσο αξιόπιστο αλλά παρακολουθούσα μόνο αν υπάρχει ένδειξη αμμωνίας ή όχι, και αυτό από μακριά. Μπήκε νερό στο ενυδρείο ημέρα Τετάρτη με αντιχλώριο , άνθρακα , filter wool και θερμοκρασία στους 27 (Ο θερμαντήρας υπήρχε μόνιμα σε όλη τη διάρκεια στου στρωσίματος στους 27). Παρασκευή βράδυ μπήκε αμμωνία μέχρι να δείξει το τεστ 5 ppm. Σάββατο πρωί πήγα εκεί και έβγαλα τον άνθρακα ,και έβαλα 12 λίτρα βρασμένη ελαφρόπετρα, σφουγγάρια, 1 λίτρο μπόλι ελαφρόπετρα από το χρυσοψαράδικό μου και 10 λίτρα νερό με μούργα από το πλύσιμο του φίλτρου μου (Ήταν ευκαιρία να καθαρίσω και εγώ το φίλτρο μου).
Δευτέρα υπήρχε αμμωνία. Τρίτη υπήρχε αμμωνία. Τετάρτη πρωί το τεστ έδειχνε αμμωνία 0, επειδή ήμουν μακριά του είπα να ρίξει 4-5 ml αμμωνία και αυτός γύρισε το μπουκάλι και ούτε ξέρω πόσο έριξε, εκεί φοβήθηκα πως θα καταστρέψει την βιολογία, ευτυχώς δεν έγινε ζημιά. Το τεστ αμμωνίας έδειχνε το μέγιστο και άρα δεν ξέρω πόση αμμωνία είχε μέσα. Πέμπτη πρωί υπήρχε αμμωνία. Πέμπτη βράδυ αμμωνία 0, του είπα και έριξε 4-5 ml, ευτυχώς αυτή τη φορά το έριξε σωστά και υπήρχε αμμωνία γύρω στα 3-4 ppm , δεν θυμάμαι ακριβώς. Παρασκευή πρωί αμμωνία 0, του είπα και έριξε 3 ml αμμωνία. Παρασκευή βράδυ αμμωνία 0, ξαναέριξε άλλα 3 ml αμμωνία. Σάββατο πρωί πήγα εκεί με τα ψάρια, μέτρησα με API και είχα Αμμωνία 0 , Νιτρώδη 0 , Νιτρικά άπειρο, έκανα αλλαγή 90%+ και μπήκαν τα πρώτα ψάρια, το ενυδρείο έστρωσε από Σάββατο σε Σάββατο, με αμμωνία βέβαια |
Τακη δεν ειναι αυτο το θεμα μας.
Ειναι γνωστο οτι με το μπολιασμα (αφου μπολιασες) γινεται επιτοπου το στρωσιμο (ουτε καν εβδομαδα). Αρκει οι ρυποι να ειναι τοσοι, οσοι μπορει να μηδενισει το μπολιασμα. Εξηγω το γιατι: Το στρωσιμο δεν ειναι ενα. Απο τη στιγμη που υπαρχει παραγωγη νιτρικων, εχει ολοκληρωθει ο κυκλος του αζωτου. Αυτο μπορει να θεωρηθει στρωμενο. Αν υπαρχουν ομως ακομα αμμωνια και νιτρωδη δεν σημαινει οτι δεν εχει στρωθει. Σημαινει οτι δεν υπαρχει ακομα αρκετη βιολογια για να μηδενισει τελειως ΝΗ3 ΝΟ2. Αν οι ρυποι (πχ τροφη) ομως ηταν λιγοτεροι, (εξ'ου και εως μηδεν ΝΗ3 ΝΟ2) θα ηταν ετοιμο, στρωμενο οπως λεμε, να μπει ψαρι. Ενα ενυδρειο λοιπον, αν εχει ολοκληρωθει ο κυκλος του αζωτου (εχουμε παραγωγη νιτρικων) μπορει να θεωρηθει στρωμενο για ενα ψαρι και ταυτοχρονα αστρωτο για 5 ψαρια. Το ενυδρειο καποιου που τρεχει ενα χρονο με 5 ψαρια δεν ειναι στρωμενο? (μετραει ΝΗ3 μηδεν ΝΟ2 μηδεν ΝΟ3 10). Ναι. Αν βαλει επιτοπου αλλα 15 ψαρια και ταισει καλα, θα βρει αμμωνια και νιτρωδη, αν μετρησει την καταλληλη στιγμη. Θα πρεπει απλα να περιμενει λιγο να πολλαπλασιαστει η βιολογια, για να καλυπτει τους νεους επιπλεον ρυπους. Γιαυτο βαζουμε σταδιακα τα ψαρια, ή προσεχουμε πολυ και ελεγχουμε και επεμβαινουμε αναλογως, αν βαλουμε αποτομα πολλα μαζι, για να μη γινει Peak οπως λεμε σε ΝΗ3 και ΝΟ2. (οτι θα ανεβουν λιγο, θα ανεβουν, καθε φορα που αυξανουμε ιχθυοφορτωση. Μεχρι ενα οριο ειναι ασφαλες) ΥΓ το alarm τεστ της Seachem, μη το εκλαμβανεις ως ενδειξη υπαρξης αμμωνιας. Οχι γιατι ειναι αναξιοπιστο, αλλα γιατι θα "βαρεσει συναγερμο" οταν υπαρχει οντως σοβαρο προβλημα με την αμμωνια και αυτη ειναι ελευθερη (τοξικη) αμμωνια ΝΗ3 και οχι ολικη ΝΗ3/ΝΗ4, οπως μετρανε τα τεστ της APi και ολα αυτα σχεδον που χρησιμοποιουμε συνηθως, και που μας δινουν τη δυνατοτητα να επεμβουμε πριν γινουν ανεπανόρθωτες ζημιες. Αν ειχες δλδ 2ppm αμμωνια (ολικη) και η ελευθερη ηταν 0.1, δεν θα φαινοταν στο αλαρμ. |
Παράθεση:
Για το τεστ της seachem είναι θέμα τι θέλει ή τι διαθέτει ο καθένας, για τη συγκεκριμένη περίπτωση αφού υπήρχε και εγώ δεν μπορούσα να είμαι καθημερινά εκεί το είχα σαν ένδειξη και αυτή στο περίπου για να κάνω μετά τις ακριβείς μετρήσεις. |
παιδια μη τα ξανα λεμε
αλαφροπετρα και το matrix ειναι το ιδιο ακριβος πραμα λετε η μαγκες τις Seachem να ειναι χαζοι που την πουλανε 20ευρω το λιτρο ? :rolleyes::rolleyes::rolleyes: |
που μπορώ να βρω ελαφροπετρα στη χιο ;; ξερει κανεις;;
|
Παράθεση:
|
Θα πάω σε φυτώριο να ρωτησω . υπάρχει καμία φωτογραφία κοντινή να δω το πάχος και γενικά να ξέρω τι ψαχνω.;
|
Παράθεση:
Το μοριακό βάρος/σχετική μοριακή μάζα των τριών στοιχείων μπορείς να το δεις χωρίς να κάνεις εσύ τους υπολογισμούς και από τη Wikipedia. Αμμωνία: 17 g/mol Νιτρώδη: 46 g/mol Νιτρικά: 62 g/mol Από αυτά βγαίνουν οι σχέσεις που έγραψα παραπάνω. Από όσο έχω διαβάσει (παρακαλώ οποιαδήποτε στιγμή κάποιος που μπορεί να απαντήσει πιο εμπεριστατωμένα να παρέμβει και να με διορθώσει) στο περιορισμένο περιβάλλον ενός ενυδρείου τα νιτρικά μπορούν να παραχθούν μόνο από τα νιτροποιητικά βακτήρια. Σχεδόν όλες οι μορφές με τις οποίες παρουσιάζεται το άζωτο (αμινοξέα, πρωτεΐνες, κλπ) με κάποιο τρόπο καταλήγουν ως αμμωνία και μετά αναλαμβάνουν τα γνωστά μας βακτήρια για να τη μετατρέψουν. Οι απώλειες πρέπει να αφορούν κυρίως στη δημιουργία νέων βακτηρίων και στην απορρόφηση των αζωτούχων ενώσεων από τα φυτά. Σε ένα καινούργιο ενυδρείο μάλιστα δεν μπορούμε να περιμένουμε και καμιά ιδιαίτερη κατανάλωση από τα φυτά. Οπότε, μπορεί να μην είναι απίστευτα ακριβής η πράξη, αλλά μια εικόνα μπορεί να μας τη δώσει. Και για λόγους πληρότητας, ας γράψω και αυτά να υπάρχουν κάπου. Πολλές φορές μπορεί να δούμε συγκεντρώσεις αζωτούχων ενώσεων να εκφράζονται ως άζωτο, π.χ. νιτρικά ως άζωτο=nitrate as nitrogen=nitrate as nitrogen=nitrate-N=NO3-N. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να κάνουμε τις εξής μετατροπές για να βρούμε τις συγκεντρώσεις (ppm=mg/l) αυτούσιες και όχι "ως άζωτο": NH3-N × 1.2 = NH3 NH4-N × 1.3 = NH4+ NO2-N × 3.3 = NO2- NO3-N × 4.4 = NO3- |
θα πειραζε πολυ αν αφημα το ενυδρειο μονο με φυτα γαριδουλες και σαλιγκαρακια;;;
ειναι πολυ ονορφο και εχω αρχισει και το σκεφτομαι :) |
Τα φασολια μονο πειραζουν κι αυτα μονο αν δεν ειναι καλα βρασμενα :D
Κανε μια πρωτη παρουσιαση (σε αλλο θεμα) |
Παράθεση:
|
απλα ρε σπυρο νιωθω καπως οτι παει χαμενη η προσπαθεια που καναμε για το στρωσιμο για το ενα για το αλλο νιωθω καπως ετσι αν δε βαλω ψαρια μαλλον στο μυαλο μου μονο..τακη εχεις δικιο μαρεσει πολυ εστω και ετσι χωρις ψαρακια
|
Παράθεση:
|
Γιατι οι γαριδες δεν ηθελαν στρωμενο ενυδρειο?
Πιο πολυ απο τα ψαρια, γιατι θελαν και καλο βυθο. Μπορεις να βαλεις και τα cpd που ελεγες, αλλα τα ειπαμε. Μπορει να τρωνε το γονο της γαριδας ή μπορει να τις κανουν να κρυβονται. Μπορει και να μη τρεχει τιποτα και να ειναι ολες εξω και να χορευουν. |
τακη ασπονδυλα τι εννοεις μονο γαριδες δεν ειναι;
ναι σπυρο μπορουν να συνηπαρξουν εχω δει βιντεο με γαριδουλες και τα ψαρακια που ηθελα απλα ειναι πολυ ομορφο ετσι και δε θελω να το χαλασω ειτε με αγορα ψαριων απο πετσοπ τα οποια μπορει να ναι προβληματικα και να μπλεξω με αρρωστιες και τετοια..και δευτερον ειναιι κατι διαφορετικο μονο.με γαριδουλες και σαλιγκαρια ------------------------- ο βασικος λογος ειβαι οτι μαρεσει πολυ ετσι τωρα βεβαια ------------------------- θελετε να μου πειτε σε ποιο τομεα του φορουμ.να κανω παρουσιαση του ενυδρειου για να σας ρωτησω εκει αυτα που θελω και να μην παμε off topic εδω; ------------------------- εκανα θεμα και τ παρουσιασα στο '' παρουσιασεις κοινωνικων ενυδρειων'' με ονομα φυτεμενο.νεοστυμενο με γαριδουλες |
Παράθεση:
------------------------- Παράθεση:
Ενυδρεία με ασπόνδυλα http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=163 Τώρα που το έκανες στα κοινωνικά ζήτα μήπως το μεταφέρουν στα ασπόνδυλα |
Παράθεση:
|
Παράθεση:
|
Παράθεση:
Διαβασε αυτο. Ειναι στο 1 Νιτροποίηση και οι παράγοντες που την επηρεάζουν |
Άρα στρώνεις το ενυδρείο για όσα ψάρια θες να ξεκινήσεις, το παραπάνω χάνετε με τον καιρό. Ευχαριστώ!
Υπάρχει κάποια ειδική διαδικασία για την προετοιμασία της βιολογίας για νέα ψάρια ενώ το ενυδρείο τρέχει ή αρκεί να κάνουμε εισαγωγή ένα-ένα κάθε μερικές μέρες; |
Ή κανεις σταδιακη εισαγωγη των νεων ψαριων (ε δεν χρειαζεται κι ενα ενα, αναλογα ομως και το μεγεθος του ενυδρειου, του φιλτρου κλπ, οσο μεγαλυτερο τοσο πιο ασφαλες)
ή αρχιζεις σταδιακα και ταιζεις πιο πλουσια την ηδη υαπρχουσα ιχθυφορτωση. μεχρι το σημειο την ποσοτητας (και παραπανω) που θα ταιζες αν εχεις μεσα και τα νεα ψαρια που θελεις να προσθεσεις. |
Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 08:06. |
Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board