Επιστροφή στο Forum : Aπορίες setup για mbuna
Γεια σας παιδιά
Αν και δεν είμαι νέος στο χόμπι είναι η πρώτη φορά που ξεκινώ να στήσω ενυδρείο για αφρικανές. (είχα δίσκους και σκαλάρια) Έχω κάνει μια σχετική έρευνα στο internet αλλά δυστυχώς αντί να αποκτήσω χρήσιμη θεωρητική γνώση, μπλέχτηκα ακόμα περισσότερο. Έστω και έτσι όμως οι πρώτες αγορές έγιναν και συγκεκριμένα ένα Juwell Rio 180 με την βάση του και μια αεραντλία της Tetra. Το ενυδρείο περιλαμβάνει και το γνωστό εσωτερικό φίλτρο το οποίο το γέμισα με λίγο γιαλοβάμβακα, σφουγγάρι μεγάλων πόρων, 20 αστεράκια και 1 λίτρο siporax (με σειρά επαφής του νερού). Για ψάρια σκέφτομαι mbuna αλλά λίγα κομμάτια. Δεν μου αρέσουν τα πηγμένα ενυδρεία. Μάλλον 2 είδη με αναλογία 1 αρσενικό 3 θηλυκά και ίσως (αν και ξέρω ότι είμαι λίγο φάουλ) 2 φροντόσα ή 2 labrologus με τα κοχύλια τους. Όλα τα ψάρια θα μπουν σε πολύ μικρό μέγεθος. Oι ερωτήσεις / απορίες που έχω για να προχωρήσω είναι οι παρακάτω:
• Το φίλτρο θα είναι αρκετό; (κυκλοφορητής 600λ/ώρα)
• Σκέφτομαι σοβαρά να αλλάξω την πίσω λάμπα και να βάλω μια actinic blue έτσι ώστε να μείνει μια daylight και μια μπλε. To έχω δεί σε κάποια ενυδρεία και μου άρεσε πολύ οπτικά. Θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα ψάρια και το ενυδρείο γενικότερα.
• Κάποιοι μου πρότειναν για υπόστρωμα αραγονίτη. Θα κρατήσει ψηλά το ph και την σκληρότητα του νερού, είπαν. Τι προτείνεται; Μένω Χολαργό αλλά δεν έχω μετρήσει τα νερά ακόμα.
• Ελέω mbuna πρέπει να βάλω και αρκετές πέτρες/σπηλιές. Το πρόβλημα μου όμως είναι η αντοχή του ενυδρείου καθώς το juwell δεν έχει βάση που να πατάει όλη γυάλα αλλά πατάει μόνο περιμετρικά στα κολλήματα και από κάτω μένει κενό. Υπάρχει φόβος; Διάβασα ότι καλό είναι να μπει κάποιο μπλε αφρολέξ εκεί που θα πατάνε οι πέτρες αλλά δεν υπάρχει φόβος το υλικό να περιέχει βλαβερές ουσίες ή να αλλοιωθεί με τον καιρό;
• Πόσες και τι ώρες προτείνεται να ανοίγω κλείνω τα φώτα με δεδομένο ότι το σπίτι γενικώς είναι φωτεινό και το ενυδρείο δεν θα βρίσκεται σε απόλυτο σκοτάδι.
• Υπολογίζω ότι το καθαρό νερό που θα μείνει θα είναι το πολύ 150 λίτρα. Μια συχνότητα αλλαγής νερού 20% κάθε εβδομάδα θα είναι αρκετή;
Η βοήθεια σας θα είναι απόλυτα χρήσιμη έτσι ώστε να καταλήξω σε κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να αγοράσω άμεσα. Θα ήμουν ευγνώμον αν βοηθούσατε και γενικά αν μου δώσετε κάποιες συμβουλές για το γενικότερο setup. :p
Το θέμα μεταφέρεται στην κατηγορία "Κιχλίδες Ανατολικής Αφρικής" που ταιριάζει.
Επιγραμματικά, γιατι κουτουλάω...
• Το φίλτρο θα είναι αρκετό; (κυκλοφορητής 600λ/ώρα)
Θεωριτικά ναι αν μεινεις στα ψάρια που λες, αλλά θα σου πρότεινα να το φτάσεις στα 1000 λαω.
• Σκέφτομαι σοβαρά να αλλάξω την πίσω λάμπα και να βάλω μια actinic blue έτσι ώστε να μείνει μια daylight και μια μπλε. To έχω δεί σε κάποια ενυδρεία και μου άρεσε πολύ οπτικά. Θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα ψάρια και το ενυδρείο γενικότερα.
Περι ορέξεως, κολοκυθόπιττα....
• Κάποιοι μου πρότειναν για υπόστρωμα αραγονίτη. Θα κρατήσει ψηλά το ph και την σκληρότητα του νερού, είπαν. Τι προτείνεται; Μένω Χολαργό αλλά δεν έχω μετρήσει τα νερά ακόμα.
Είναι εύλογο να προσθέσεις κάπου (μέσα στο φίλτρο) αραγονίτη ή κοχύλια για να κρατήσεις σκληρότητες ψηλά, αλλά τα mbuna αγαπάνε την άμμο (από μια καθαρή παραλία μας, 99% θα είναι και ασβεστολιθκή)
• Ελέω mbuna πρέπει να βάλω και αρκετές πέτρες/σπηλιές. Το πρόβλημα μου όμως είναι η αντοχή του ενυδρείου καθώς το juwell δεν έχει βάση που να πατάει όλη γυάλα αλλά πατάει μόνο περιμετρικά στα κολλήματα και από κάτω μένει κενό. Υπάρχει φόβος;
Εγώ θα έβαζα κάτι από κάτω να το στηρίξω κομματάκι καλύτερα και να μοιράσω τα κιλά.
Διάβασα ότι καλό είναι να μπει κάποιο μπλε αφρολέξ εκεί που θα πατάνε οι πέτρες αλλά δεν υπάρχει φόβος το υλικό να περιέχει βλαβερές ουσίες ή να αλλοιωθεί με τον καιρό;
Μπλέ, άσπρο, δεν έχει σημασία, υπάρχει κολπάκι (Γιώργος Κορυδαλλός) που θα γίνει ταμάμ αν σε ενδιαφέρει.
• Πόσες και τι ώρες προτείνεται να ανοίγω κλείνω τα φώτα με δεδομένο ότι το σπίτι γενικώς είναι φωτεινό και το ενυδρείο δεν θα βρίσκεται σε απόλυτο σκοτάδι.
Εγώ τα έχω από 8:00 μέχρι 21:00, αλλά δεν είναι κανόνας
• Υπολογίζω ότι το καθαρό νερό που θα μείνει θα είναι το πολύ 150 λίτρα. Μια συχνότητα αλλαγής νερού 20% κάθε εβδομάδα θα είναι αρκετή;
Με περισσότερη ιχθυοφόρτηση, στο δικό μου κάνω 20% κάθε 4 βδομάδες και δεν βλέπω κανέναν να τσιτώνει, και έχω και τις γέννες μου. Βέβαια δεν ταΐζω σαν τρελλός.
Σε γενικές γραμμες, τα mbuna συγχωρούν τα άπειρα, αλλά δεν υπάρχει σαφώς λόγος να τα κάνουμε να υποφέρουν. Απλά σε σχέση με δίσκους, χαλάρωσε ΠΟΛΥ!!!!....
Τα άλλα που δεν είναι Mbuna, με βρίσκουν τελείως αντίθετο, αν και αρκετοί θα σου πουν ότι 'παίζει' και έτσι. Εγώ διαφωνώ. Διάλεξε λίμνη και είδος.
. Μάλλον 2 είδη με αναλογία 1 αρσενικό 3 θηλυκά και ίσως (αν και ξέρω ότι είμαι λίγο φάουλ) 2 φροντόσα ή 2 labrologus με τα κοχύλια τους.
καλως ηρθες στην παρεα μας
απλα τα mbuna ειναι απο αλλη λιμνη (malawi)
και οι φροντοζα και λαμπρολογους απο αλλη (ταγκανικα)
καλο ειναι να μην μπερδεουμε μεσα στο ιδιο ενυδρειο
ειδη απο διαφορετικες λιμνες . αμα πας για φροντοζα μαλλον πρεπει να το ξεχασεις γιατι θελεις πολλλλαααα λιτρα . λαμπρολογους μπορεις ανετα να βαλεις.
Λοιπον, τελικα μετα απο πολύ καιρο και αρκετή υπομονή λόγω συνεχόμενων ταξιδιών στο εξωτερικό... το ενυδρείο επιτέλους είναι έτοιμο και στρώνει. Σύντομα θα ανεβάσω και φωτογραφίες. Τελικά δεν έβαλα φελιζόλ η κάτι σχετικό. Απλά έβαλα αρκετή αμμο σχεδόν 10 cm σε πολλά σημεία και πλάκες καρύστου σαν βάση για τις υπόλοιπες πέτρες. Την μπλε την λάμπα την εβάλα και δείχνει αψογα σε συνδιασμό με το μαύρο background. Το φίλτρο παρέμεινε όπως το έγραψα στην αρχή... Βρήκα και μεγάλα κελίφοι σαλιγκαριών (6) και σκοπέυω να βάλω και 2 λαμπρολόγους. Τα υπολοιπα ψάρια θα είναι mbuna.
Στη θεη σου θα εβαζα ή απο Τανγκανικα ή απο Μαλαουι.
Δεν υπαρχει λογος να τα μπερδεψεις αφου υπαρχουν επιλογες και απο τις δυο λιμνες...
Τάκη τo γνωρίζω ότι δεν είναι και πολύ σωστό αλλά θα κάνω τουλάχιστον μια προσπάθεια και αν δω προβλήματα τότε θα χαρίσω κάπου τα λομπρολόγους. (Να αναφέρω ότι το στρώσιμο γίνεται με την χρήση τροφών και με ευλαβική μεταφορά πληροφοριών απο το site σου για αυτή την τεχνική).
Το βράδυ θα ανεβάσω φωτογραφίες για να μου πειτε γνώμες/συμβουλές !!
Θα δεις προβληματα, στο εγγυωμαι, γιαυτο μην την κανεις την προσπαθεια.
Οι λαμπρολογοι θελουν τροφη πλουσια σε πρωτεινη, και τα μπουνα φυτικη τροφη.
Οι μικροι λαμπρολογοι που ζουν σε σαλιγκαρια, θα γινουν γρηγορα θυματα των πολυ μεγαλυτερων μπουνα.
Θες κι αλλα?
Ok Τόλη με έπεισες. Δεν θα βάλω λοιπόν λαμπρολόγους... κριμα :( γιατι ειχα κανει ολοκληρη διαδικασια για να βρω τα σαλιγκαρια.. (Εβαλα φιλο να τα φαει σε εστιατόριο του Βελιγραδίου μόνο και μόνο για να παρω μετά εγω τα κελυφοι, :D τα οποία μετα εβρασα και εφερα στην Αθήνα ) Και μια και ανεφερες το διατροφικό, αυτό το εβδομαδιαίο πρόγραμμα πως σου φαίνεται (3 μέρες spiroulina, 2 ανάμικρο φιλαράκι, 1 αγγούρι/μαρούλι και μια μέρα νηστεία). Υπάρχει κάτι non mbuna συμβατό με mbuna?
Αφου μπηκες σε τετοια διαδικασια, γιατι δεν το κανεις Ταγκανικα?
Μερικα shell dwellers, ενα γκρουπ (3-4) μεγαλυτεροι Νεολαμπρολογοι (πχ N. tretocephalus) ή Julidochromis, κι ενα τριο Cyprichromis για το πανω μερος, χωρανε στα λιτρα σου.
Αλλιως, για τα μπουνα η διαιτα που περιγραφεις ειναι οκ αν εξαιρεσεις το αναμικτο - θα το εδινα μια μερα στις 2 βδομαδες.
Tόλη με βάζεις σε σκέψεις μιας και τσέκαρα τα ψάρια που ανέφερες και είναι πολυ όμορφα.. Βέβαια πρέπει να κάνω μια σχετική μελέτη καθώς μέχρι τώρα διάβαζα μόνο για mbuna...
Θα βάλω πρώτα τις φωτογραφιές του ενυδρείου για να τo δείτε και όσο στρώνει θα μελετήσω μέχρι να αποφασίσω...
Κι εχουν και πολυ πιο ενδιαφερουσα συμπεριφορα απο τα mbuna, ΙΜΟ....
Ορίστε οι φωτογραφίες και μερικές πληροφορίες…
Το υπόστρωμα είναι σπασμένο κοράλλι λιασμένο.
Οι πέτρες είναι τερακότα από τον Ερμή στο Κορωπί. Κάτω κάτω είναι λιασμένες πλάκες καρύστου που δημιουργούν συνολικά 3 σπηλιές κάτω από το επίπεδο του υποστρώματος.
Το φίλτρο είναι εσωτερικό όπως το περιγράφω στην αρχή.
Τα φυτά είναι πλαστικά και υπάρχουν μόνο και μόνο για να δώσουν λίγο χρώμα.
Το ενυδρείο στήθηκε για μπούνα.. Παιδιά περιμένω τις απόψεις σας και τις συμβουλές σας μια και τώρα το στρώνω οπότε έχω ακόμα 10 με 15 μέρες μέχρι να βάλω ψάρια.
Μια χαρα ειναι και για Ταγκανικα - το μονο που θα πρεπει να κανεις ειναι να αφησεις πιο πολυ χωρο για αμμο στη μια η στην αλλη πλευρα, κι εκει να συγκεντρωσεις τα σαλιγκαρια, ωστε να υπαρχει μια αποσταση ασφαλειας απο τις πετρες. Ειναι πολυ κοντα τωρα και αναποφευκτα οποια ψαρια κανουν περιοχη τους τις πετρες κοντα στα σαλιγκαρια, θα επιτιθενται στα shell-dwellers.
Τόλη τελικα πήρα την απόφαση να το τελειώσω όπως το σκέφτηκα από την αρχή ... δηλαδή Mαλαουι και μπουνα. Οποτε δίνω τα σαλιγκάρια (6) σε όποιον ενδιαφέρεται (εννοώ ότι χαρίζονται για να μην παρεξηγηθώ!!)
Δεν βλέπω σχόλια όμως από τον κόσμο για τις φωτογραφίες και ανησυχώ μήπως έχω κάνει καμιά βλακεία :confused: ...
Δεν βλέπω σχόλια όμως από τον κόσμο για τις φωτογραφίες και ανησυχώ μήπως έχω κάνει καμιά βλακεία :confused: ...
Για να βαλεις mbuna μια χαρα ειναι το ενυδρειο, αρκει να εχεις στερεωσει καλα τις πετρες.
θα συμφωνησω οτι εισαι πολυ κοντα στο να το φτιαξεις ιδανικο για mbuna.
μια ενστασουλα μονο.
εκει περιπου στη μεση που βλεπω την μεγαλη πλατια πετρα, και τις 3 μεγαλες απο πανω της,
εκει θα ελεγα να τις φτιαξεις λιγο διαφορετικα, ετσι ωστε να σου δημιουργησουν σπηλιες κλπ.
ετσι οπως καθονται η μια πανω στην αλλη, σου ειναι αχρηστες.
κατα τα αλλα εισαι οκ !!
και μην ξεχασεις αυτο που σου ειπε ο τακης, πολυ καλο στερεωμα , γιατι μιλαμε για οδοστρωτηρες ...:smt081
Οι πέτρες ειναι καλά στερεωμένες και τοποθετημένες έτσι ώστε με οποιοδήποτε σκάψιμο απλά να κάτσει λίγο η κατασκευή και να μην γείρει πλευρικά. Για αυτό τον λόγο κάτω κάτω έχω βάλει τις πλάκες καρύστου που είναι πλατιές. Αν και δεν φαίνετε, κάτω απο τις πλάκες καρύστου υπάρχουν υπόγειες ζευγάρια σπηλιές και έχουν από μία κοινή έξοδο (οι έξοδοι φαίνονται καθαρά).
Το πρόβλημα μου είναι οτι επειδή δεν έχω ιδέα από τις αναγκες των μπουνα σε μεγεθος σπηλιάς, δεν ήξερα και πως ακριβώς θα τις τοποθετούσα.
απλά να κάτσει λίγο η κατασκευή και να μην γείρει πλευρικά.
Αυτο δεν ακουγεται και τοσο καλο...
Το σωστο θα ηταν να κανεις την κατασκευη και το στησιμο με τις πετρες και μετα να βαλεις το χαλικι. Μονο ετσι θα εισαι σιγουρος οτι οπως και να σκαψουν τα ψαρια δεν θα κουνηθει τιποτα....
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.