Επιστροφή στο Forum : Υλικά μηχανικής - χημικής - βιολογικης φίλτρανσης προτάσεις
Καλημέρα σας παιδιά θα ήθελα να μου πείτε την πιο οικονομική λύση για υλικά μηχανικής - χημικής φίλτρανσης αλλά και βιολογικης .
Για βιολογική φίλτρανση άκουσα για ελαφρόπετρα από Praktiker με κοκκομετρία 0,6 .
Για μηχανική μπορώ να πάρω υαλοβάμβακα απο e-bay και μλπέ χοντροτρυπυμένα σφουγγάρια ? Ή υπάρχουν και άλλα υλικά που χρειάζομαι για μηχανική ?
Επίσης για χημική φίλτρανση τι ακριβώς βάζουμε σε ενυδρεία με χρυσόψαρα . Εγώ στο 300αρι μου έχω μόνο μακαρόνι , siporax , υαλοβάμβακα και μαυρα σφουγγαρια που είχε το φίλτρο απο μονο του .
ChocolatePuma
25-01-18, 11:13
Καλημέρα
Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω, για γενικές & ειδικές πληροφορίες
Το φιλτράρισμα του νερού διακρίνεται σε αυτές τις τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τα είδη των ρίπων που απομακρύνει.
Έτσι έχουμε το Μηχανικό Φιλτράρισμα, το οποίο απομακρύνει από το νερό διάφορα αιωρούμενα σωματίδια (σκόνες, αφάγωτη τροφή, κόπρανα των ψαριών) και γίνεται με την βοήθεια των μηχανικών μέσων.
Μηχανικά μέσα μπορεί να είναι οι ίνες συνθετικού «βαμβακιού» («υαλοβάμβακας»)* ή ειδικά σφουγγάρια. Η πυκνότητα του μηχανικού μέσου που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι ανάλογη με το μέγεθος των σωματιδίων που θέλουμε να αφαιρέσουμε. Η συχνή συντήρηση – καθαρισμός των μηχανικών φίλτρων (μέσων) βοηθάει στο να διατηρείται σταθερά υψηλή η τιμή της δυνατότητας Οξειδοαναγωγής (redox potential) στο νερό του ενυδρείου. Μηχανικά φίλτρα σαν τα διατομικά (diatomaceous earth filters) ,τα φίλτρα με φυσίγγια πλαγκτονικού διχτύου (pleated cartridge filters) και τα φίλτρα με άμμο (Rapid sand filters) είναι κατάλληλα για χρήση σε θαλασσινά ενυδρεία που φιλοξενούν μόνο ψάρια ή για περιοδική μόνο χρήση σε ενυδρεία με ασπόνδυλα (reef tanks). Στο γλυκό νερό η χρήση τους είναι είτε ελάσσονος σημασίας, ή οικονομικά ασύμφορη και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις εφ’ όσον υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη που επιβάλλει τη χρήση τους.
Ακολούθως έχουμε το Χημικό Φιλτράρισμα του νερού, μέσω του οποίου μπορούμε να απομακρύνουμε διάφορα επιβλαβή χημικά, για τους υδρόβιους οργανισμούς, από το νερό του ενυδρείου μας όπως είναι οι διάφορες τοξικές ουσίες (πχ. φαινόλες, καπνός) οι δηλητηριώδεις ενώσεις (πχ. χλωραμίνη), οι οσμές, η κιτρινίλα (από οργανικά κατάλοιπα όπως οι πρωτεΐνες), οι χρωστικές (πχ. από υπολείμματα φαρμάκων) και τα φάρμακα.
Χημικό καθαρισμό του νερού κάνουμε με Χημικά Μέσα. Τα μέσα χημικού φιλτραρίσματος είναι πάρα πολλά και αντιστοιχούν στην μεγάλη ποικιλία των βλαβερών χημικών ουσιών που θέλουμε να απομακρύνουμε από το ενυδρείο μας.
Έτσι χρησιμοποιούμε απορροφητικά αμμωνίας για να αφαιρέσουμε από το νερό την Αμμωνία και τα παράγωγά της (πχ. Νιτρώδη ιόντα), απορροφητικά Φωσφόρου, Ενεργό Άνθρακα για να απομακρύνουμε οργανικά κατάλοιπα δηλητηριώδεις ουσίες και ενώσεις, χρωστικές, υπολείμματα φαρμάκων και οσμές, Τύρφη για να εμπλουτίσουμε το νερό με ταννικά και χουμικά οξέα ώστε να μαλακώσει, απορροφητικά Χαλκού για να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα θεραπείας με χαλκό κλπ.
Το τελικό φιλτράρισμα του νερού είναι το Βιολογικό Φιλτράρισμα. Με το Βιολογικό Φιλτράρισμα μπορούμε να απομακρύνουμε από το νερό του ενυδρείου τα περισσότερα από τα βλαβερά οργανικά όπως η ίδια η Αμμωνία, τα Νιτρώδη ιόντα, οι Πρωτεΐνες και τα Αμινοξέα που φτιάχνουν Αμμωνία.
Το Βιολογικό Φιλτράρισμα γίνεται με τελείως «φυσικό» τρόπο και μπορούμε να δημιουργήσουμε τέτοιες ιδανικές βιολογικές συνθήκες ώστε αυτά τα βλαβερά οργανικά να ελέγχονται συνεχώς, η διαχείρισή τους να είναι εντελώς επιτυχημένη, ώστε να έχουμε ένα απολύτως υγιές ενυδρείο, ασφαλές για την διαβίωση των φιλοξενουμένων ειδών.
Κατά το Βιολογικό Φιλτράρισμα, αναπτύσσονται επάνω στην επιφάνεια των Βιολογικών μέσων αποικίες των χρήσιμων βακτηριδίων Nitrosomonas που καταναλώνουν το Άζωτο (Ν2) της τοξικής Αμμωνίας (ΝΗ3/ΝΗ4+) με αποτέλεσμα να την μετατρέπουν σε Νιτρώδη ιόντα (ΝΟ2¯), τα οποία όμως είναι εξ’ ίσου ή και περισσότερο τοξικά. Στη συνέχεια ένα άλλο είδος χρήσιμων βακτηριδίων, τα Nitrobacter, με τον ίδιο τρόπο μετατρέπουν τα Νιτρώδη ιόντα σε Νιτρικά άλατα (ΝΟ3¯), τα οποία είναι ακίνδυνα για τα ψάρια. Όλα τα παραπάνω βακτηρίδια (Νιτροβακτηρίδια) χρειάζονται Οξυγόνο για να αναπτυχθούν. Το Οξυγόνο φτάνει στις αποικίες των Νιτροβακτηριδίων με την κίνηση του νερού που φέρνει και τις ενώσεις του αζώτου στο βιολογικό υπόστρωμα, πάνω στο οποίο τα βακτηρίδια αυτά φτιάχνουν τις αποικίες τους.
Υπάρχουν πάρα πολλές μορφές Βιολογικών Μέσων που παίζουν το ρόλο του ζωτικού υποστρώματος για τις «καλλιέργειες» των χρήσιμων βακτηριδίων. Το βασικό τους γνώρισμα είναι το έντονο πορώδες τους. Οι πάρα πολλοί πόροι αυτών των μέσων δημιουργούν τεράστιους χώρους στην επιφάνειά τους, χρήσιμους για τις αποικίες των χρήσιμων βακτηριδίων.
Ως βιολογικά υποστρώματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικούς πορώδεις κεραμικούς κυλίνδρους, ειδικές πλαστικές διάτρητες μπάλες, σφουγγάρια, διάφορα μη τοξικά πορώδη υλικά και σήτες.
Τα κατάλληλα σφουγγάρια εάν χρησιμοποιηθούν σωστά (αναλογία όγκου νερού/όγκου σφουγγαριού/πυκνότητα σφουγγαριού/κυκλοφορία νερού) μπορούν να λειτουργήσουν και σαν άριστο βιολογικό υλικό.
Ο ενεργός άνθρακας, λόγω του πυκνού του πορώδους λειτουργεί και σαν βιολογικό υλικό.
Οποιοδήποτε μη τοξικό υλικό με πόρους ή μεγάλη επιφάνεια είναι κατάλληλο σαν βιολογικό υπόστρωμα.
Τα φυσικά συστήματα ενυδρείων έχουν ταυτοχρόνως χημικές και βιολογικές λειτουργίες.
Σαν παράδειγμα για ενυδρεία γλυκού νερού, θα αναφέρουμε τα φυτεμένα ενυδρεία Ολλανδικού τύπου, που ο εξοπλισμός τους αρκεί να περιοριστεί σε μία μόνο αντλία νερού για να υπάρχει η απαραίτητη κυκλοφορία του νερού ή ένα απλό μηχανικό φίλτρο.
==============================================
Με τα υλικά που ανέφερες, είσαι μια χαρά
Χημική φίλτρανση δε χρειάζεται, εφόσον το ενυδρείο έχει σωστές μετρήσεις
Χημική δεν χρειάζεσαι. Το μπλε σφουγγάρι, το ενυδρειακό μαμβάκι και η ελαφρόπετρα θα σε καλύψουν συνολικά.
Αυτά που ήδη έχεις σε καλύπτουν.
Βρήκα αυτά απο ενυδρειακα βαμβάκια , τί διαφορά έχουν ? πιο είναι καλύτερο για εξωτερικό σαμπ φίλτρο ?
1. http://prntscr.com/i5au2w
2. http://prntscr.com/i5auov
Και από σφουγγάρια βρήκα αυτά : http://prntscr.com/i5enbi
Η διαφορά είναι στο πάχος/μήκος
stanisalus18
26-01-18, 08:15
Καλήμερα. Όπως και στα είπαν τα παιδιά εδώ, δεν θα διαφωνήσω σε κάτι. Για που τα προορίζεις τα υλικά? Σε εξωτερικό φίλτρο?
Καλήμερα. Όπως και στα είπαν τα παιδιά εδώ, δεν θα διαφωνήσω σε κάτι. Για που τα προορίζεις τα υλικά? Σε εξωτερικό φίλτρο?
Για το σαμπ που θα ειναι 300 λιτρα και χωραει πολυ πραγμα , θα πρεπει να τα πάρω να τα έχω !!! Αλλά και στο εξωτερικο στο 300λιτρο θα πρεπει να αλλάξω μηχανικης φιλτρανης υλικα τα εχω 2 χρονια τα βαμβακια :D
Παιδια αυτο το μαυρο σφουγγαρι μπορει να αντικαταστήσει το μπλε;;;;ειναι με ανθρακα νομιζω εμπλουτισμένο.η ξερετε κανα λινκ μ μπλε;;;
Μπλε εχω παρει απο το petsupermarket
Κλεόβουλος
26-01-18, 10:16
Δεν είναι απαραίτητο να έχει άνθρακα. Υπάρχει και σε μαύρο χρώμα.
Για μπλε πχ
http://www.igna.gr/sfouggari-10ppi-50x50x5
https://www.aquavivere.gr/analosima/ulika-filtrwn/50x50x3cm-10ppi-blue-c
Εδώ σε διάφορα χρώματα http://www.swisstropicals.com/filtration-shop/poret-foam-shop/
κι εγω μαυρα εχω..
για χρυσοψαρα, χοντροτρυπα σφουγγαρια , εν. βαμβακι (μια στρωση πανω-πανω) και φουλ στην ελαφροπετρα.
Ποια μαυρα ρε φιλε μπορεις να μ δείξεις ποια πηρες ;;;
https://www.aquaristikshop.com/aquaristic/PPI-Filter-Foam-Mat-black-50x50x3-cm/276200/
Εχεις δει τα μεταφοτικα;;;
9.90
Μπλε αντίστοιχο κομμάτι πλήρωσα κανα 15άρι εδώ. Εγώ παρήγγειλα μαζί με τροφές και μου βγήκε καλή τιμή. Αν βρεις μαύρο 10ppi σε αντίστοιχη διάσταση Ελλάδα πες μου να έχω υπόψιν, εγώ δεν βρήκα.
9.90
Μπλε αντίστοιχο κομμάτι πλήρωσα κανα 15άρι εδώ. Εγώ παρήγγειλα μαζί με τροφές και μου βγήκε καλή τιμή. Αν βρεις μαύρο 10ppi σε αντίστοιχη διάσταση Ελλάδα πες μου να έχω υπόψιν, εγώ δεν βρήκα.10ppi δεν σ στουμπωνει πολυ γρηγορα;;;εχω δουλεψει μονο το 30ppi.
Το 10 είναι το πιο χοντρό, θεωρητικά στουμπώνει πιο αργά από τα 3. Το έχω μαζί με βαμβάκι σε ένα μεγάλο προφίλτρο που έχω φτιάξει σε ένα αμερικάνικο που στούμπωναν τα φίλτρα σε 1 εβδομάδα και δουλεύει γαμώ.
https://m.ebay.com/itm/2-4-5cm-50x50-Biological-Cotton-Filter-Foam-Pond-Aquarium-Fish-Tank-Sponge-Pad-O/282697471410?hash=item41d21515b2:m:mFQxb4NQZxOoIhl Icb40PTQ&varId=581927792596 αυτο μας κανει;;;
Ποια μαυρα ρε φιλε μπορεις να μ δείξεις ποια πηρες ;;;
Απο ebay, τα εχω χρόνια αδερφε..
Σαν αυτα που εβαλες, μια χαρα κανουν..
Το χοντροτρυπο κατα προτίμηση
macro pore δηλαδη tsala ?
Καλημέρα παιδιά από σφουγγάρια για το σαμπ που θα είναι 300 λίτρα τι να πάρω . Να πάρω αυτό εδώ '' http://prntscr.com/i5enbi ( με τις μεγάλες τρύπες ) '' . Να πάρω και ενυδρειακό βαμβάκι π.χ. αυτό '' https://prnt.sc/i5au2w '' ή μου αρκούν μόνο τα σφουγγάρια που τα κρατάω για χρόνια ? Επίσης τί ποσότητες να πάρω για αυτό το σαμπ ? Από βιολογιά έχω πάρει ήδη από το Praktiker 2 σάκους μεγάλους ελαφρόπετρα . Είμαι κομπλέ να τα αγοράσω αυτά που σας έδειξα ή όχι ???
-------------------------
Παιδιά χρειάζομαι και σφουγγάρι και ενυδρειακό βαμβάκι ταυτόχρονα για μηχανική φίλτρανση πείτε μου λίγο εαν μπορείτε εάν είναι να τα παραγγείλω .
Τσεκαρε κ την φαση για fluidized sump με k1 media....
-------------------------
Τωρα ειδα που λες οικονομικη....:)
Τσεκαρε κ την φαση για fluidized sump με k1 media....
-------------------------
Τωρα ειδα που λες οικονομικη....:)
Fluized sump με K1 ? Δήλαδή ???
Ναι...
Δεν έχω ιδέα απλώς γιατι πράγμα μιλάς μήπως έχεις κάποιο link εύκαιρο ??
Κλεόβουλος
01-03-18, 18:19
Κάτι τέτοιο εννοεί
rX-M8H1iGvM
A το είδα το βίντεο απλώς παιδιά έχω πάρει ήδη δύο σάκους μεγάλους με ελαφρόπετρα . Απλώς θα βάλω και μία αεραντλία μέσα στο δωμάτιο με το βιολογικό υλικό . Πιστεύεται ότι τρόπος με to fluidization είναι καλύτερος από τον παραδοσιακό ?
Αυτό είναι ουσιαστικά για να δημιουργούνται συνεχώς καινούργια βακτήρια.ο τρόπος του βίντεο είναι οικονομικά ασύμφορος γιατι χρειάζεται Πολύ δυνατή αεραντλια.μπορεις σαν εναλλακτική να έχεις την μια έξοδο να ...σκάει.. στο διαμέρισμα με το Κ1 κ γίνεται ακριβώς η ίδια δουλειά.εγω που το δοκίμασα δεν είδα κάποια διαφορά.
Οχι κ τοσο ασυμφορος........απλα στην αρχη τα σκας για Κ1 κανα δυο αεραντλιες...κ μετα το μονο που αλλαζεις ειναι οι καλτσες η οτι βαζεις για την μηχανικη φιλτρανση...κ γλιτωνεις και καθαρισματα...
κ επισης μετα ειδα οτι εγραφε οικονομικο τροπο...
Οχι κ τοσο ασυμφορος........απλα στην αρχη τα σκας για Κ1 κανα δυο αεραντλιες...κ μετα το μονο που αλλαζεις ειναι οι καλτσες η οτι βαζεις για την μηχανικη φιλτρανση...κ γλιτωνεις και καθαρισματα...
κ επισης μετα ειδα οτι εγραφε οικονομικο τροπο...
Είχες κάποιο αποτέλεσμα εσυ στο ενυδρείο σου???
τεραστια μπορει να μην σου φανει...αλλα ειναιι ωραιο να δοκιμαζεις νεα πραγματα....εσυ το εχεις δοκιμασει?
ουπς τωρα το ειδα οτι το εχεις δοκιμασει
τι σε ξενερωσε?
Ζωγραφιωτης κ εσυ ρε γιγαντα?Τινος εισαι?
Ναι ζωγράφου μένω.επειδη δοκιμάζω το λέω κ μετά προτεινω.
Κ εγω το εχω δοκιμασει κ θα το ξαναεκανα....τεσπα απο την στιγμη που θελει οικονομικο τροπο ας το κανει με τον παραδοσιακο τροπο....
Παιδιά τι με συμφέρει πιο πολύ να πάρω χοντρόκοκκο σφουγγάρι ή βαμβάκι ενυδρείου για μηχανική φίλτρανση ? Τα σφουγγάρια από οτι έχω ακουσει τα αλλάζουμε μια φορά στα 2 χρόνια ενώ το βαμβάκι μετά από κάθε αλλαγή . Μπορω να ειμαι μονο με σφουγγαρια και βιολογικό υλικό ή θέλω για κάποιο λόγο και οπωσδήποτε το βαμβάκι ?
-------------------------
https://www.ebay.com/itm/Generic-Fish-Pong-Foam-Filter-Sponge-Set-17-X-11-Media-Pack-Of-1-Set/232221850599?_trkparms=aid%3D555017%26algo%3DPL.CA SSINI%26ao%3D1%26asc%3D20170105155410%26meid%3D54b 90b5c3ca64594b09f5a82866674af%26pid%3D100705%26rk% 3D1%26rkt%3D1%26%26itm%3D232221850599&_trksid=p2045573.c100705.m4780
Αυτό ή καλύτερα το κλασσικό macropore το μαυρο ?
Κλεόβουλος
06-03-18, 09:33
Μακροπρόθεσμα το σφουγγάρι είναι πιο οικονομικό αφού αντέχει πολλά χρόνια.
Το μικρότρυπο χρησιμοποίησε το στη θέση του βαμαβακιού και μετά μπορείς με εναλλαγές σφουγγαριού μεσαίας και μεγάλης τρύπας να έχεις μηχανική+βιολογική φίλτρανση.
Μακροπρόθεσμα το σφουγγάρι είναι πιο οικονομικό αφού αντέχει πολλά χρόνια.
Το μικρότρυπο χρησιμοποίησε το στη θέση του βαμαβακιού και μετά μπορείς με εναλλαγές σφουγγαριού μεσαίας και μεγάλης τρύπας να έχεις μηχανική+βιολογική φίλτρανση.
50x50x5cm Smart Biological Cotton Filter Foam Pond Aquarium Fish Tank Sponge Pad
Πήρα 4 τέτοια ( μεγαλοτρυπα ) για 26 ευρώ από e-Bay .
Να πάρω και μικρότρυπα ?
-------------------------
Κλεόβουλε αυτά τα σφουγγάρια θα μπούν όλα μαζί στο ίδιο χώρισμα-δωμάτιο του σαμπ . Και με τη σειρα να τα βάλω έχω 4 macropore που πηρα να παρω και 4 medium και 4 micropore και να τα βάλω εναλλαξ?
-------------------------
Το σαμπ θα ειναι 1,20*0,50*0,50
Κλεόβουλος
06-03-18, 09:54
Σύμφωνα με τη φορά εισόδου του νερού στο φίλτρο πρώτα βάζεις το μικρότρυπο για να συγκρατεί τα μικρότερα σκουπιδάκια μετά το μεσαίο και μετά το μεγαλότρυπο. Το πρώτο μπαίνει στη θέση του ενυδρειακού βαμβακιού και το ξεπλένεις καλά σε κάθε συντήρηση του φίλτρου. Τα επόμενα αρκεί ένα ξέπλυμα σε νερό ενυδρείου ;)
Σύμφωνα με τη φορά εισόδου του νερού στο φίλτρο πρώτα βάζεις το μικρότρυπο για να συγκρατεί τα μικρότερα σκουπιδάκια μετά το μεσαίο και μετά το μεγαλότρυπο. Το πρώτο μπαίνει στη θέση του ενυδρειακού βαμβακιού και το ξεπλένεις καλά σε κάθε συντήρηση του φίλτρου. Τα επόμενα αρκεί ένα ξέπλυμα σε νερό ενυδρείου ;)
Τέλεια σε ευχαριστώ πολύ οπότε παίρνω και 4 μεσαια και 4 μικρα μιας που τα εχει προσφορα
-------------------------
Έχω και 2 σάκους μεγάλους ελαφρόπετρα οπότε είμαστε κομπλέ :)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.