PDA

Επιστροφή στο Forum : My tank, φυτεμένο 180 λίτρα

manos3
20-11-17, 19:19
Το καλοκαίρι που μας πέρασε έβγαλα τα χρυσόψαρα στην αυλή και έμεινε άδειο το ενυδρείο. Ευκαιρία για αλλαγές με προσπάθεια για ένα μεγαλύτερο φυτεμένο. Πάμε λοιπόν...

Τίτλος ενυδρείου: low tech φυτεμένο
Διαστάσεις: 100x40x50
Λίτρα: 180
Χρόνος λειτουργίας: από 8/2017
Τύπος και διάρκεια φωτισμού: 2 λάμπες Τ5 45w και 3 προβολάκια led 10w. Διάρκεια 6,5 ώρες.
Co2 και τρόπος διάχυσης: -
Λίπανση: DIY λιπάσματα K2SO4, KNO3, power 4 και seachem excel
Υπόστρωμα: sera floredepot
Βυθός: μαύρο χαλαζιακό χαλίκι
Φίλτρανση: εσωτερικό φίλτρο 600 l/h με σφουγγάρι και ελαφρόπετρα
Θερμοκρασία: από 23 έως 26 ελεγχόμενη από stc-1000
pΗ: -, GΗ: -,KΗ: -
ΝΗ3: 0, ΝΟ2: 0, ΝΟ3: 0 - 10
Λίστα φυτών: Nymphoides sp. flipper, cabomba aquatica, ludwigia repens 'rubin', hygrophila polysperma rosanervig, rotalla green, heteranthera zosterifolia, micranthemum umbrosum, hygrophila pinnatifida, hygrophila corymbosa, bucephalandra sp., fissidens fontanus, riccardia chamedryfolia, pogostemon helferi, alternanthera reineckii 'mini', anubias sp., cryptocoryne brown, lobelia cardinalis mini, cryptocoryne parva, hydrocotyle tripartita, staurogyne repens, hemianthus micranthemoides
Λίστα ψαριών και ασπόνδυλων: 10 thayeria boehlkei, 12 cherry barb, red cherry shrimp, σαλιγκάρια ramshorn

Το ενυδρείο ξεκινάει ως low tech και θα παραμείνει έτσι με την έννοια οτι δεν θα μπει CO2. Εδώ και 2 εβδομάδες ξεκίνησα να πειραματίζομαι με DIY λιπάσματα και κάποια στιγμή (όταν το επιτρέψει το τελωνείο) θα φτιάξω ένα φωτιστικό με high power led. Τα περισσότερα φυτά είναι σχετικά εύκολα και τα είχα σε προηγούμενα ενυδρεία μου. Κάποια πάνε καλύτερα από άλλα, έχω κάποια προβληματάκια με άλγη, θα τη βρούμε την άκρη σιγά σιγά.

88616 88617 88618

Lth1
20-11-17, 22:00
Πολυ καλη δουλεια μανο...
Αμα φουντωσει κιολας μια χαρα θα ειναι...
Αυτο με το διοξείδιο ομως καλο θα ηταν να το κοιταξεις μια και το κοστος μπορει να μην σου ξεπερασει τα 70€
Μιας και φως εχει αρκετο για το ενυδρειο...

Στάλθηκε από το ALE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

manos3
20-11-17, 22:18
Ευχαριστώ Λουκά. Είναι ψηλό το ενυδρείο και παλιές οι Τ5 λάμπες (2 ετών), δεν με καλύπτει ο φωτισμός. Αν δεν είχα βάλει τα προβολάκια θα είχα χάσει πολλά φυτά. Περιμένω κάποια πράγματα από ebay να δω τι θα κάνω...

G_AQUA
20-11-17, 22:27
Καλό ξεκίνημα, ωραίο στήσιμο κι όταν φουντώσει θα δείξει σαφώς πολύ περισσότερο.
Ο φωτισμός σου είναι αρκετός για low tech κι αν όπως λες τον αναβαθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να πας για διοξείδιο. Αλλιώς θα είναι πολύ δύσκολο να σου σταθεί χωρίς προβλήματα.
Αν οι λάμπες είναι 2 ετών σαφώς και έχουν χάσει σημαντικό μέρος της φωτεινότητάς τους, αλλά το πόσο βέβαια σχετίζεται με την διετία. Έχει να κάνει με τις ώρες που έχουν ήδη δουλέψει...

Θα σου πρότεινα πάντως αφου τώρα το ξεκινάς, για μερικές εβδομάδες να μην πειραματιστείς ιδιαίτερα με την λίπανση και να αποφύγεις οτιδήποτε σε υγρή μορφή. Έχεις φως, μικρή φυτόμαζα κι αν- χωρίς CO2- σου ξεφύγουν περισσευούμενα θρεπτικά, δεν θα αποφύγεις μπλεξίματα με άλγες. Οπότε- κατά την γνώμη μου πάντα- πήγαινε σε πρώτη φάση σε λίπανση με ταμπλέτες κι άσε τα φυτά να σου δείξουν αν και τι θα χρειαστούν λίγο αργότερα...

sarpijk
20-11-17, 22:40
Καλησπερα και απο εμενα, πιστευω και εγω οτι εχεις μπολυ φως και αυτο ευθυνεται για τις αλγες που εχεις.
Επιπλεον προσωπικα επιμενω με οσα εχω δει και διαβασει οτι περισσεια θρεπτικων δεν προκαλει απο μονη της αλγες.

manos3
20-11-17, 22:45
Καλησπέρα Γιώργο, Στέφανε.

Οι λάμπες έχουν χάσει πολύ, περισσότερο φωτίζουν τα 30w προβολάκια παρά οι 90w Τ5. Τις είχα σε ενυδρείο με χρυσόψαρα οπότε δεν είχα μπει στη διαδικασία να τις αλλάξω. Τώρα, από το να τις αλλάξω, προτιμώ να φτιάξω κάτι σε led, να μάθω και κάτι...

Τα περισσότερα φυτά είναι εύκολα και κάποια τα έχω κρατήσει σε μικρότερο ενυδρείο, χωρίς CO2, με καλά πιστεύω αποτελέσματα. Το ίδιο θα προσπαθήσω να κάνω και τώρα.

Έχω βάλει ένα υπόστρωμα της sera, νομίζω δε χρειάζεται να βάλω και ταμπλέτες. Τα υγρά λιπάσματα τα βάζω σε μικρές πιστεύω συγκεντρώσεις, πιο πολύ για να μπω στη διαδικαδία. Αν καταλάβω οτι κάτι ξεφεύγει θα ελαττώσω.

G_AQUA
21-11-17, 15:18
Μανο, το κατα ποσο (υπο)λειτουργουν οι λαμπες σου εσυ το ξερεις. Εμεις βλεπουμε την ονομαστικη τους ισχυ και απο αυτη κρινουμε.
Τωρα σε οτι αφορα το φωτιστικο, δοκιμασε το led κι ανεβασε το κι ολας να το δουμε. Προσωπικα απo led δεν εχω ιδεα, ειμαι παραδοσιακος των Τ.
Αν εχεις υποστρωμα, προφανως και δεν χρειαζεσαι ταμπλετες. Ισως ουτε καν υγρα στην παρουσα φαση...

Οσο για το αν το περισσευμα θρεπτικων δημιουργει αλγες απο μονο του εγω πιστευω οτι το 70% των περιπτωσεων αλγης οφειλονται πρωτιστως στο ακαταλληλο φωτισμο (ειτε πολυς, ειτε λιγος, ειτε κακος) αλλα κι αυτο ειναι μια γενικοτητα, συνηθως οι λογοι ειναι περισσοτεροι απο ενας...

rottbea
21-11-17, 15:32
Καλως ηρθες και απο μενα.
Πεχα κεχα δεν εχεις μετρησει?Ενα λαθος που κανουμε ειναι τα περισσοτερα φυτα ευδοκιμουν και αναπτύσσονται σε μαλακο νερακι.Δεν ειναι κανονας αλλα εχει βαση.Η καμπομπα μηπως ειναι φουρκατα?Πολυ κοκκινη την βλεπω.

manos3
21-11-17, 18:41
Το φως που έχω τώρα είναι όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Οι 2 λάμπες Τ5 (με diy ανακλαστήρες) στο μέσο και τα 3 προβολάκια πίσω. Καταλαβαίνω οτι οι Τ5 δεν είναι αρκετές από το γεγονός οτι όταν είχα μόνο αυτές η repens rubin έμενε χαμηλή και πράσινη. Όταν έβαλα και τα προβολάκια ψήλωσε και έγινε κόκκινη.
Δεν θα αναβαθμίσω όμως τον φωτισμό, θα τον αντικαταστήσω με ένα φωτιστικό όπως αυτό που έκανε ο Δημήτρης εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=96982). Απλά, όταν έρθει η ώρα θα χρειαστώ βοήθειά σε ότι αφορά το χρώμα των led, πόσα watt να πάω κα...
88629

Δημήτρη, από μετρήσεις νερού (σε χημείο) έχω pH 7.6 και ολική σκληρότητα 420 mg CACO3/L. Γενικά έχουμε αρκετά σκληρό νερό στην περιοχή. Δεν γνωρίζω αν τα φυτά που έχω ευδοκιμούν σε αυτές τις παραμέτρους. Κάποια από αυτά τα είχα παλιότερα σε άλλα ενυδρεία και ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι είναι τώρα. Δεν έχω φοβερές απαιτήσεις ούτε σκοπεύω να πάω σε εξαιρετικά απαιτητικά φυτά πάντως.

Το φυτό που ανέφερες είναι αυτό της παρακάτω φωτογραφίας. Για cabomba aquatica το αγόρασα και μπήκε στο ενυδρείο πριν από 4 ημέρες. Σου φαίνεται οτι είναι κάτι άλλο ή απλά δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα?
88630

Themis_aqua
21-11-17, 18:51
Κι εμενα για furcata μου κανει..πορτοκαλιζει πολυ για να ναι aquatica.
Ωραιο το ενυδρειο σου μπραβο, με προοπτικες;)

manos3
21-11-17, 18:56
Λες Θέμη? Θα το αφήσω και αν δεν τραβήξει μάλλον θα βάλω καμία limnophila sessiliflora στη θέση του. Θέλω ένα ψηλό, πράσινο φυτό σε εκείνο το σημείο.

rottbea
21-11-17, 19:12
Το φυτό που ανέφερες είναι αυτό της παρακάτω φωτογραφίας. Για cabomba aquatica το αγόρασα και μπήκε στο ενυδρείο πριν από 4 ημέρες. Σου φαίνεται οτι είναι κάτι άλλο ή απλά δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα?
88630[/QUOTE]
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/details.php?id=107
Δες το εδω.
Απο που το αγορασες?
Με πμ σε παρακαλω:D

George A
21-11-17, 23:04
Την καλησπέρα μου και από μένα
Μάνο καλή επιτυχία στην νέα προσπάθεια, μια ερώτηση ένα τετράγωνο αντικείμενο (φώτο 1,2) πάνω στο ξύλο λευκό με πρασινάδα από επάνω τι είναι ?

rottbea
21-11-17, 23:17
Την καλησπέρα μου και από μένα
Μάνο καλή επιτυχία στην νέα προσπάθεια, μια ερώτηση ένα τετράγωνο αντικείμενο (φώτο 1,2) πάνω στο ξύλο λευκό με πρασινάδα από επάνω τι είναι ?

Μαλλον εχει βαλει σε πλεγμα την ρικαρντια.

manos3
22-11-17, 17:46
Όπως το είπε ο Δημήτρης, είναι η riccardia chamedryfolia. Ήρθε σε ανοξείδωτο διχτάκι και την άφησα μεχρι να δω που θα τη βάλω.

rottbea
22-11-17, 18:06
Όπως το είπε ο Δημήτρης, είναι η riccardia chamedryfolia. Ήρθε σε ανοξείδωτο διχτάκι και την άφησα μεχρι να δω που θα τη βάλω.

Οσο ομορφη ειναι αλλο τοσο περιεγη .

G_AQUA
23-11-17, 14:52
Οσο ομορφη ειναι αλλο τοσο περιεγη .

Γιατι την λες "περιεργη"; Εγω εκτος απο πανεμορφη την βρισκω και πανευκολη...

Themis_aqua
23-11-17, 17:43
Ωρε θα με κανετε να αγορασω riccardia αν κ πανακριβη η ατιμη..😃

Στάλθηκε από το LG-D335E μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

manos3
23-11-17, 17:54
Πολύ ωραία η riccardia, ελπίζω να πάει καλά αν και από οτι καταλαβαίνω είναι πάρα πολύ αργής ανάπτυξης.

Στα του ενυδρείου, σταμάτησα την υγρή λίπανση και μείωσα το φωτισμό (watt, όχι διάρκεια). Να κάνει μία επανεκκίνηση το σύστημα, να το δούμε από την αρχή.

G_AQUA
23-11-17, 18:34
Πολύ ωραία η riccardia, ελπίζω να πάει καλά αν και από οτι καταλαβαίνω είναι πάρα πολύ αργής ανάπτυξης.

Στα του ενυδρείου, σταμάτησα την υγρή λίπανση και μείωσα το φωτισμό (watt, όχι διάρκεια). Να κάνει μία επανεκκίνηση το σύστημα, να το δούμε από την αρχή.

Παρα πολυ αργης αναπτυξης ειναι απο την αλλη επειδη ειναι πολυ συμπαγες φυτο μπορεις πολυ ευκολα να κλαδευεις συχνα, να παιρνεις κομματακια της και να την απλωσεις σχετικα γρηγορα. Εγω την εχω σε ενα setup και μου καλυπτει βραχους. Καθε βδομαδα κλαδευω μικρα κομματια μεγεθους 1-1,5cm απο την κορυφη της και τα κολλαω διπλα. Σε εναμιση μηνα μου εχει καλυψει βραχο μεγεθους γκρειπ φρουτ. Οποτε δεν χρειαζεται να περιμενεις τοσο πολυ. Πολλαπλασιαζε την αμεσως. Ετσι θα δουλεψει πιο γρηγορα απο τις αλλες μος....

rottbea
23-11-17, 19:22
Παρα πολυ αργης αναπτυξης ειναι απο την αλλη επειδη ειναι πολυ συμπαγες φυτο μπορεις πολυ ευκολα να κλαδευεις συχνα, να παιρνεις κομματακια της και να την απλωσεις σχετικα γρηγορα. Εγω την εχω σε ενα setup και μου καλυπτει βραχους. Καθε βδομαδα κλαδευω μικρα κομματια μεγεθους 1-1,5cm απο την κορυφη της και τα κολλαω διπλα. Σε εναμιση μηνα μου εχει καλυψει βραχο μεγεθους γκρειπ φρουτ. Οποτε δεν χρειαζεται να περιμενεις τοσο πολυ. Πολλαπλασιαζε την αμεσως. Ετσι θα δουλεψει πιο γρηγορα απο τις αλλες μος....
Πες μας σε παρακαλω τις συνθηκες του ενυδρειου που την εχεις (πεχα,φωτισμο,co2,σκληροτητα).

G_AQUA
23-11-17, 20:07
Ph 6,7
Kh: 6
Φωτισμος 2Χ24 Grolux σε 60 λιτρο.
Διοξειδιο απο φιαλη.

Την εχω βαλει στο παρελθον και σε 20 λιτρο με ιδιες παραμετρους νερου, φωτισμο Sera Plant 14 βατ, χωρις διοξειδιο, μονο με λιγο εξελ.

rottbea
23-11-17, 20:20
Ph 6,7
Kh: 6
Φωτισμος 2Χ24 Grolux σε 60 λιτρο.
Διοξειδιο απο φιαλη.

Την εχω βαλει στο παρελθον και σε 20 λιτρο με ιδιες παραμετρους νερου, φωτισμο Sera Plant 14 βατ, χωρις διοξειδιο, μονο με λιγο εξελ.
Μαλακωνεις νερο?

G_AQUA
23-11-17, 22:13
Μαλακωνεις νερο?

Πως αλλιώς θα έβαζα 6 αρι στην....Γλυφάδα; :D
Αλλά δεν μας είπες γιατί την λες "περίεργη"....

rottbea
23-11-17, 22:19
Γιατι σε πεχα 7.6 και χωρις διοξειδιο θα γινει:D

G_AQUA
23-11-17, 22:46
Γιατι σε πεχα 7.6 και χωρις διοξειδιο θα γινει:D

Αν έχει καλό φως πιθανότατα θα κρατηθεί σε καλή κατάσταση...

Αυτό το λέω γιατί πέρσι τέτοια εποχή έκανα αλλαγές στο ενυδρείο και την έβγαλα. Μέχρι να αποφασίσω πως θα την χρησιμοποιήσω την είχα για κανά τρίμηνο σε ένα μικρό πλαστικό διαφανές δοχείο με λίγο νερό βρύσης κοντά στο παράθυρο. Όχι μόνο κρατήθηκε και αναπτύχθηκε αλλά μου έκανε και.....pearling την ώρα που την έβρισκε απ' ευθείας ο ήλιος :p

manos3
11-12-17, 22:36
Update 3 εβδομάδες αφότου σταμάτησα τα λιπάσματα και μείωσα το φωτισμό. Μειώθηκε η άλγη οπότε είμαστε σε καλό δρόμο.
Μπήκε cabomba aquatica, έγιναν κάποιες αλλαγές στις θέσεις των φυτών, ενώ άλλα βγήκαν προσωρινά.

8903689037

manos3
31-12-17, 20:21
Το ενυδρείο μετά από ένα καλό καθαρισμό και κάποιες αλλαγές στις θέσεις των φυτών. Προστέθηκαν 8 corydoras venezuelanus, ωραία ψαράκια :).
Τις επόμενες μέρες θα γίνει αλλαγή φωτισμού με μία κατασκευή που φέρει 30 led των 3 watt.
892628926389264

G_AQUA
01-01-18, 19:52
Το ενυδρείο μετά από ένα καλό καθαρισμό και κάποιες αλλαγές στις θέσεις των φυτών. Προστέθηκαν 8 corydoras venezuelanus, ωραία ψαράκια :).
Τις επόμενες μέρες θα γίνει αλλαγή φωτισμού με μία κατασκευή που φέρει 30 led των 3 watt.
892628926389264

Μάνο καλή χρονιά!
Ωραιο το ενυδρείο! Αντε να πάρει τα πάνω του, να φουντώσει, θα δείξει εντελώς διαφορετικό.
Με το φως που θα βάλεις, αν δεν μπει διοξείδιο, θα σου έλεγα να ξεκινήσεις χαμηλά την φωτοπερίοδο. Αν μπεις "φορτσάτος" μπορεί να σου ξαναφουντώσουν οι άλγες....

manos3
01-01-18, 19:58
Καλή χρονιά.
Με λίγες ώρες θα ξεκινήσω και θα δούμε πως θα πάει. Θέλω να κάνει μια επανεκκίνηση το ενυδρείο να φύγουν όσο γίνεται οι άλγες.

manos3
06-01-18, 11:01
Μπήκε χθες το φωτιστικό led στο ενυδρείο. Αποτελείται από 18 led 6500Κ, 4 led 10000Κ, 4 μπλε και 4 κόκκινα (full spectrum), σύνολο 30 led των 3 watt. Ο συνδυασμός δίνει ευχάριστο οπτικό αποτέλεσμα, ελπίζω και σε ανάλογη ανάπτυξη των φυτών. Κάποιες πρώτες φωτογραφίες

Μόνο λευκά
89323
Κόκκινα και μπλε
89324
Όλα μαζί
89333
Πάνω
89326

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δημήτρη (rottbea) για την αρχική ιδέα και κατευθύνσεις που μου έδωσε καθώς επίσης και στους Τάκη (Τάκης) και Λουκά (lth1) για τις συμβουλές στην κατασκευή. Ιδιαίτερο ευχαριστώ στον Λουκά, ξέρει εκείνος :D.

sarpijk
06-01-18, 12:28
Ωραίο φωτιστικό αλλά όπως ειπώθηκε χρειάζεται co2 . Λάθος η επιμονή στο φωτισμό όταν δεν έχουμε μελετήσει όλες τις παραμέτρους που οδηγούν στην ομαλή και σωστη ανάπτυξη.

manos3
06-01-18, 13:05
Στο πρωτο post παρουσίασης αναφέρω οτι δεν θα μπει co2. Αν δω οτι δεν μπορώ να κρατήσω ικανοποιητικά τα φυτά που θέλω, θα κλείσει το ενυδρείο, δεν θα το κουράσω.

manos3
09-01-18, 18:36
Το ενυδρείο μου όπως είναι σήμερα
89408
και κάποιες φωτογραφίες από τα φυτά (από αριστερά προς τα δεξιά)
89401894028940389404
από το πλάι
894058940689407

Στις φωτογραφίες από το πλάι, τόσο η hygrophila corymbosa (περισσότερο) όσο και το nymphoides sp. flipper (λιγότερο) παρουσιάζουν τρύπες στα φύλλα. Τί έλλειψη δηλώνει αυτό και τι συμβουλεύετε να κάνω?

Υπενθυμίζω οτι το ενυδρείο τρέχει χωρίς CO2, έχει μπει υπόστρωμα sera floredepot και από πάνω χαλίκι, ενώ πρόσφατα άλλαξα φωτισμό με την περίοδο στις 6 ώρες.

Από λιπάσματα υπάρχουν σκόνες K2SO4, KNO3, power 4 και seachem excel αλλά έχω σταματήσει να ρίχνω για περισσότερο από ένα μήνα.

rottbea
09-01-18, 19:15
Μπραβο Μανο.
Τα φυτα σου παρουσιαζουν ελλειψη σε καλιο.Τα πογκοστεμον και η χοτονια δειχνουν υγειες.Η φουρκατα και καποια αλλα οχι.Βαλε λιγο K2SO4 θεικο καλιο και βλεπεις.
Καλοριζικο το φωτιστικο!;)

manos3
09-01-18, 19:38
Να 'σαι καλά Δημήτρη, είπα να δείξω πως είναι το ενυδρείο πριν αρχίσω να βάζω σκόνες. Ευαίσθητο θέμα η λίπανση και δε θέλω να κάνω λάθος.
Με βάση to rotalabutterfly.com είχα κάνει αυτό που δείχνω στην εικόνα και είχα διαλύσει 57gr K2SO4 σε 500ml απεσταγμένο νερό.
Έλεγα να ρίχνω καθημερινά 10ml διαλύματος (μία σύριγγα) για να μην έχω να μετράω πολλά πολλά. Δεν το ακολούθησα ποτέ αφού εμφανίστηκαν άλγες και είπαμε να μην ρίχνω τίποτα για κάποιο διάστημα. Λες να αρχίσω K2SO4 όπως το είχα σκεφτεί ή να πάω σε άλλη δοσολογία?

sarpijk
09-01-18, 20:17
Η αύξηση του φωτισμού χωρίς co2 και λίπανση είναι παρακινδυνευμένη. Σε 15 μέρες θα ήθελα να μας δείξεις την εξέλιξη γιατί από την μικρή μου εμπειρία ο,τι αλλαγές γίνονται στις παραμέτρους του ενυδρείου θέλουν τόσο περίπου για να εκδηλώσουν οποιαδήποτε αποτέλεσμα.

Το φως είναι το 'γκάζι' που οδηγει το ενυδρείο. Όσο αυξάνεται αυτό τόσο αυξάνεται και η ανάγκη για θρεπτικά και co2. Εσύ δεν δίνεις ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Δικαίωμα σου να κάνεις δοκιμές στο ενυδρείο σου φυσικά.

Συνέχισε να μας ενημερώνεις για την εξέλιξη.

Gtel
10-01-18, 11:31
ωραία η δουλειά σου μου άρεσε πόλύ αλλά στο ξεκίνημα δεν βλέπεις πολλά αργότερα είμαι σίγουρος ότι το CO2 θα το χρειαστείς και θα μπορέσεις με αυτό να περιορίσεις και τις άλγες
όπως όλα τα νέα στημένα για 6-8 μήνες πάνε έχουν δεν έχουν πολλά αλλά μετά σταματάνε και εμφανίζονται οι ελήψεις
όσο για τα Led επειδή χρησιμοποιώ και εγώ κατέληξα ότι επέιδή έχουνε διαφορά με τις φθορίου στα Lumens η αναλογία είναι καλή στα 2WATT ανά λίτρο

manos3
10-01-18, 13:53
Θα το πάω σιγά σιγά και θα δούμε που θα βγεί

όσο για τα Led επειδή χρησιμοποιώ και εγώ κατέληξα ότι επέιδή έχουνε διαφορά με τις φθορίου στα Lumens η αναλογία είναι καλή στα 2WATT ανά λίτρο

Για το led νομίζω οτι κάνεις λάθος. Τώρα έχω 0,5 watt/l και είναι καλά. Αν το τετραπλασιάσω για να πάω στα 2 watt/l θα είναι υπερβολή...

Gtel
12-01-18, 17:17
Tο λέω γιατί με λίγα είχα μετά από 5-6 μήνες τρύπες στα φυτά στο κάτω μέρος και τα έκοβα
τα ξανα΄φυτευα και πάλι εμφανίζονταν τρύπες παρόλη την λίπανση με όλη τν σειρά της seachem και το co2
μόλις αυξησα τον φωτισμό δεν είχα τρύπες αλλά εμφάνισα λίγη άλγη
με την παρατήρηση στα φυτά νομίζω θα καταλήξεις στην ένταση του φωτισμού θα βρείς που είναι καλύτερα για το ενυδρείο σου
αποψή μου είναι ότι για κάθε ενυδρείο παιζει ο φωτισμός ανάλογα με τα φυτά φυσικά

Dimitra_
13-01-18, 01:42
Το θέμα με τα. Λεντ βρίσκεται στο υψος του ενυδρείου. Όχι τοσο στα lumens ,μπορεί να έχεις τα ίδια lumens σε ίδια λίτρα αλλά σε διαφορετικό υψος και το ενυδρείο που είναι πιο ψηλό να πήγαινει κατα διάολου ,να βγάζει άλγες, τα φυτά να σαπίζουν κι το κοντό ενυδρείο να πετάει....

Gtel
15-01-18, 19:04
Ναι έχεις απόλυτο δίκιο και ξέχασα να το αναφέρω τα led πρέπει να είναι τοποθετημένα το πολύ στους 5-6 πόντους από την επιφάνειά του νερού
καλό είναι να μην είναι αδιάβροχες οι ταινίες για να μην θολώνει η σιλικόνη και ενω έχουμε φως αυτό χανέται από το θόλωμα (το είχα πάθει παλαιότερα και θέλει μόνο κανένα μηνα για να θολώσει η σιλικόνη).
Eγώ έχω κάνει καπάκι από γυαλί και τοποθέτησα ανάποδο καθρέπτη 3cm και κόλησα μεσα σε αυτο τις ταινίες για να μην μου επηρεάζει η εξάτμιση του νερού τα led

manos3
21-01-18, 19:14
Photo update λίγες μέρες μετά την έναρξη προσθήκης θειικού κάλιου.
Χωρίς να έχω ιδιαίτερη εμπειρία βλέπω αισθητή βελτίωση τόσο στο θέμα με τις άλγες που έχουν μειωθεί πάρα πολύ όσο και στις ελλείψεις των φυτών μετά την συμβουλή του Δημήτρη. Από αύριο σκέφτομαι να αρχίσω προσθήκη νιτρικού καλίου και power 4 για να έχω πιο ολοκληρωμένη λίπανση.
Δυστυχώς δε βλέπω καθόλου ανάπτυξη στα φυτά που είναι πίσω δεξιά. Στη γωνία είναι cabomba aquatica η οποία έχει χαλάσει αρκετά και δίπλα σε αυτή ludwigia mullertii (δεν είμαι σίγουρος για αυτό).

http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=89623&stc=1&d=1516553898http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=89629&stc=1&d=1516555024
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=89635&stc=1&d=1516555151
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=89630&stc=1&d=1516555024
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=89631&stc=1&d=1516555024
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=89622&stc=1&d=1516553898http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=89632&stc=1&d=1516555024
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=89633&stc=1&d=1516555024

896298963589630896318963289633

Artemisia
24-01-18, 00:24
Είναι λίγο ζορισμένα τα φυτά Μάνο, αλλά καλύτερα απο την προηγούμενη φορά νομίζω ;)
Θα βρείς τις ρουτίνες σου με την βοήθεια των παιδιών με τους κήπους :D

rottbea
24-01-18, 00:45
Μανο αν τα καποια απο τα που βλεπω μπροστα απο την πινατιφιδα ειναι μπλιξες ειναι αδυνατες.Βαλτες πιο μπροστα.Το ιδιο και η πινατιφιδα εχει ψηλωσει παρα πολυ!Power 4 βαλε σιγα σιγα.Για διοξειδιο δεν σκεφτεσαι?

manos3
24-01-18, 18:08
Ψάχνω να βρω τις ρουτίνες Αρτεμησία, που θα πάει, κάπου θα τις πετύχω.

Δημήτρη, μπροστά από την pinatifida είναι blyxa, σωστά είδες. Είχε μπει 2 μέρες πριν τις φωτογραφίες και ήρθε όπως φαίνεται. Σε εκείνο το σημείο είχα την pinatifida, την έβγαλα και την πήγα πίσω. Προβληματίστηκα αν θα την δέσω κάπου (σε πέτρα) ή αν θα τη φυτέψω, είδα σε video οτι μπορούν να γίνουν και τα δύο και φύτεψα ελαφρά τις ρίζες. Έπιασε, μεγαλώνει και βγάζει πλευρικά μικρά φυτά, αλλά όπως λες και εσύ έχει ψηλώσει αρκετά. Τι μπορεί να φταίει σε αυτό?

Έχω σκεφτεί να παω σε διοξείδιο άλλα έχω ένα αξεπέραστο για την ώρα πρόβλημα: δεν υπάρχει κατάστημα στην περιοχή μου για να γεμίζω τη μπουκάλα. Όπως είναι τώρα τα πράγματα, για να γεμίσω θα πρέπει να κανονίσω να πάρω άδεια από τη δουλειά, να ανέβω Ηράκλειο (120 χλμ πήγαινε έλα) να πάω σε κατάστημα που θα εξυπηρετήσει αμέσως και να επιστρέψω. Κομματάκι δύσκολο... Η άλλη λύση είναι να αγοράσω 2 μπουκάλες από την αρχή για να έχω διαθέσιμη όποτε χρειάζεται.

rottbea
24-01-18, 18:12
Κοιτα μηπως καμια καβα ποτων σε εξυπηρετησει.Αυτες που χρησιμοποιουν στις μπιρες κανουν.

Artemisia
24-01-18, 21:18
Θα τις πετύχεις Μάνο :D:D:D !!! 120 χλμ έλεος !! Αποστολές δεν κάνουν εεεε ?

manos3
10-02-18, 21:06
Έκανα και εγώ τις αγορές μου :D. Αγόρασα 2kg μπουκάλα, απλό μανόμετρο , αντεπίστροφη και 3 σε 1 διαχύτη της tropica.
Έβαλα τον διαχύτη στο ενυδρείο αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες πρέπει να περιμένω 24 ώρες πριν ανοίξω το CO2...
899498995089951

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή γιατί δεν έχω ιδέα τι πρέπει να κάνω...

Ο διαχύτης μπήκε στο πλευρικό τζάμι για να μπορώ να ελέγχω. Πάνω από αυτόν είναι η είσοδος του εσωτερικού φίλτρου και έβαλα και ένα μικρό κυκλοφορητή για να βοηθήσει στην κυκλοφορία. Είναι σε καλή θέση ή να το βάλω κάπου αλλού?
Όπως ανέφερα νωρίτερα αγόρασα μονό μανόμετρο (αυτό υπήρχε διαθέσιμο), θέλω όμως να πάω άμεσα σε ηλεκτρομαγνητική για να δουλεύω το σύστημα μαζί με τα φώτα. Να πάω σε κάτι τέτοιο (https://www.ebay.co.uk/itm/1pc-CO2-Magnetic-Solenoid-Valve-Night-Time-Cut-Off-For-Aquarium-System-DIY/253286087682?epid=863610604&hash=item3af906fc02:g:-8IAAOSwY~1aH7CC), απλή ηλεκτρομαγνητική και να την συνδέσω στο μανόμετρο που έχω ή να κοιτάξω για ολοκληρωμένο σύστημα με διπλό μανόμετρο?
Μέχρι να μπει η ηλεκτρομαγνητική... να δουλέψω 24ωρο το CO2 ή να το ανοιγοκλείνω χειροκίνητα?
Σκέφτομαι να αρχίσω με 2 φυσαλίδες το δευτερόλεπτο. Είναι καλά για τα λίτρα του ενυδρείου και τα φυτά που έχω ή είναι λίγο?
Έχω λιπάσματα από σκόνες K2SO4, KNO3 και power 4. Ξεκινάω μαζί με το CO2 και αν ναι, σε τι ποσότητες?
Τα φώτα δουλεύουν 6 ώρες. Να ανεβάσω φωτοπερίοδο από αύριο που θα συνδέσω το CO2 και αν ναι, πόσο?

Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις αλλά θέλω να ξεκινήσω όσο πιο σωστά γίνεται. Πάντα μου φαινόταν δύσκολη η διατήρηση ενός υψηλών απαιτήσεων ενυδρείου και θέλω να πάω βήμα βήμα για να έχω καλό αποτέλεσμα.

rottbea
10-02-18, 21:45
Έκανα και εγώ τις αγορές μου :D. Αγόρασα 2kg μπουκάλα, απλό μανόμετρο , αντεπίστροφη και 3 σε 1 διαχύτη της tropica.
Έβαλα τον διαχύτη στο ενυδρείο αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες πρέπει να περιμένω 24 ώρες πριν ανοίξω το CO2...
899498995089951

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή γιατί δεν έχω ιδέα τι πρέπει να κάνω...

Ο διαχύτης μπήκε στο πλευρικό τζάμι για να μπορώ να ελέγχω. Πάνω από αυτόν είναι η είσοδος του εσωτερικού φίλτρου και έβαλα και ένα μικρό κυκλοφορητή για να βοηθήσει στην κυκλοφορία. Είναι σε καλή θέση ή να το βάλω κάπου αλλού?κατεβασε κιαλλο το κυκλοφορητακι

Όπως ανέφερα νωρίτερα αγόρασα μονό μανόμετρο (αυτό υπήρχε διαθέσιμο), θέλω όμως να πάω άμεσα σε ηλεκτρομαγνητική για να δουλεύω το σύστημα μαζί με τα φώτα. Να πάω σε κάτι τέτοιο (https://www.ebay.co.uk/itm/1pc-CO2-Magnetic-Solenoid-Valve-Night-Time-Cut-Off-For-Aquarium-System-DIY/253286087682?epid=863610604&hash=item3af906fc02:g:-8IAAOSwY~1aH7CC), απλή ηλεκτρομαγνητική και να την συνδέσω στο μανόμετρο που έχω ή να κοιτάξω για ολοκληρωμένο σύστημα με διπλό μανόμετρο?δες τιμες για διπλα με ηλεκτρομαγνητικη και bubble counter και ειναι μικρη διαφορα παρτα.

Μέχρι να μπει η ηλεκτρομαγνητική... να δουλέψω 24ωρο το CO2 ή να το ανοιγοκλείνω χειροκίνητα?Ολο το 24ωρο σταθερο συστημα.2ωρες πριν τα φωτα και 1 ωρα πρν κλεισουν αυτα οικονομια.

Σκέφτομαι να αρχίσω με 2 φυσαλίδες το δευτερόλεπτο. Είναι καλά για τα λίτρα του ενυδρείου και τα φυτά που έχω ή είναι λίγο?αρχισε εκει και δες kh ph

Έχω λιπάσματα από σκόνες K2SO4, KNO3 και power 4. Ξεκινάω μαζί με το CO2 και αν ναι, σε τι ποσότητες?σου εβαλα 2,3 βοηθειες και μια κονσερβα:p:D

Τα φώτα δουλεύουν 6 ώρες. Να ανεβάσω φωτοπερίοδο από αύριο που θα συνδέσω το CO2 και αν ναι, πόσο?αστο για αρχη και ανεβαζε μισαωρο καθε εβδομαδα.8ωρες ειναι καλα.

Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις αλλά θέλω να ξεκινήσω όσο πιο σωστά γίνεται. Πάντα μου φαινόταν δύσκολη η διατήρηση ενός υψηλών απαιτήσεων ενυδρείου και θέλω να πάω βήμα βήμα για να έχω καλό αποτέλεσμα.
Μανο καλοριζικα τα νεα σου αποκτηματα!;)
http://www.theplantedtank.co.uk/calculator.htm
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/fertilizing/15225-estimative-index-dosing-guide.html
http://rotalabutterfly.com/nutrient-calculator.php
http://rotalabutterfly.com/co2-ph-calculator.php

manos3
10-02-18, 21:57
Ωραία. Μάλλον θα ξεκινήσω με 24ωρο και 2 φυσαλίδες και βλέπουμε.

sarpijk
10-02-18, 22:00
Καλορίζικα Μάνο.

Στα γρήγορα: Το co2 το αρχιζεις σιγα σιγά και παρατηρείς. Η μέτρηση δε γίνεται με τον αριθμό των φυσαλίδων ανά δευτερόλεπτο γιατί αυτό είναι διαφορετικό σε κάθε σύστημα. Ιδανικά μόλις βάλεις ηλεκτροβανα θα αρχίζεις το ενυδρείο 2 ώρες πριν ανάψουν τα φώτα και θα το κλείνεις μια ώρα πριν σβήσουν.

Με τα λιπάσματα σου θα κάνεις 2 σκευάσματα και προτείνω να αρχίσεις με E.I που είναι απλό και εύκολο. Θα κάνεις 1 Macro και 1 Micro μιγμα. Εάν χρειαστεί βοήθεια πες.

Μην μεγαλώνεις ακόμα τη φωτοπεριοδο, οι απότομες αλλαγές δεν είναι καλές.

Σκοπος επίσης είναι τώρα που θα αρχίσεις με co2 να βεβαιωθείς ότι έχεις καλή κυκλοφορία ώστε να πηγαίνει παντού. Παρατήρησε εάν σε όλες τις περιοχές έχεις έστω μια μικρή κίνηση των φύλλων.

manos3
10-02-18, 22:10
Με τα λιπάσματα σου θα κάνεις 2 σκευάσματα και προτείνω να αρχίσεις με E.I που είναι απλό και εύκολο. Θα κάνεις 1 Macro και 1 Micro μιγμα. Εάν χρειαστεί βοήθεια πες.
Σίγουρα θα χρειαστώ βοήθεια, θα τα δούμε μαζί.

Αύριο που έχω αλλαγή νερού θα κάνω ένα καλό καθαρισμό και κλάδεμα όπου βλέπω άλγη. Μετά σταδιακές αλλαγές και παρατήρηση.

Themis_aqua
11-02-18, 01:35
Καλοριζικα!
Αφου το πηρες το μανομετρο παρε κ μια ηλεκτροβανα απο e bay k θα σαι σουπερ. Κι εγω απο ε bay εχω.Δε βλεπω το λογο να παρεις διπλα μανομετρα..Για την ωρα δουλεψε το 24 ωρο με 2 φυσ/δευτ κ βλεπεις. Τον κυκλοφορητη φερτον πιο χαμηλα πανω απ τον διαχυτηρα.Ειναι καλη μεθοδος διαχυσης το μονο αρνητικο γεμιζει το ενυδρειο φυσαλιδες..

Στάλθηκε από το LG-D335E μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

manos3
11-02-18, 20:04
Έκανα τη σύνδεση το πρωί και πέτυχα 2 φυσ./δευτ..
Οπτικά φαίνεται να υπάρχει μεταφορά CO2 σε όλο το μήκος του ενυδρείου αλλά έχω αυτό που περιέγραψε ο Θέμης, φυσαλίδες παντού. Δεν με πειράζει όμως, είναι μία αρχή.

http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=89958&stc=1&d=1518372118
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=89959&stc=1&d=1518372118

manos3
25-02-18, 19:46
Το ενυδρείο με την προσθήκη συστήματος CO2 προφανώς δεν μπορεί να λέγεται low tech, γίνονται κάποιες αλλαγές προς το καλύτερο (ελπίζω :D), και το βλέπουμε από την αρχή.

manos3
05-03-18, 23:42
Ήρθε η πολυπόθητη ηλεκτροβάνα, τη συνδέω στο σύστημα και μπαμ! Όταν κλείνει ο χρονοδιακόπτης παίρνει πίεση το λαστιχάκι και σκάει.
Έχω δοκιμάσει εύκαμπτο λάστιχο της europet bernina, έχω δοκιμάσει και λάστιχο pe, τίποτα...
Κάποια πρόταση για λάστιχο 4/6mm που να αντέχει σε υψηλή πίεση;

sarpijk
06-03-18, 00:18
Μου κάνει εντύπωση αυτό που αναφερεις. Εάν δεν ειναι συνδεδεμένο στον diffuser τοτε πάλι σκάει?

Λάστιχακι υπάρχει σκληρό και άκαμπτο σχεδόν, ειδικό για co2 αλλά υπάρχει και διάφανο με χοντρό τοιχωμα αεραντλίας. Κανένα έρευνα σε πετ σοπ.

Ας σιγουρευτούμε πάντως ότι έχει γίνει σωστά η σύνδεση γιατί σε εμένα δεν έχει σκάσει ποτέ σωληνάκι.

Themis_aqua
06-03-18, 00:19
Χρειάζεσαι λάστιχο υψηλής πίεσης για co2..Σε καποιο κατάστημα θα βρεις ειδάλλως eBay αλλά εσύ το θες αμμεσα

Στάλθηκε από το SM-J730F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

manos3
06-03-18, 06:25
Στέφανε, η σύνδεση που έχει γίνει είναι: μικρομετρική - ηλεκτροβάνα - ανεπίστροφη βαλβίδα - διαχύτης. Σκάει το πρώτο λάστιχο, αυτό μεταξύ μικρομετρικής και ηλεκτροβάνας όταν η τελευταία είναι κλειστή και δεν περνάει co2. Όταν είναι ανοικτή δεν υπάρχει πρόβλημα.

Πόση περίπου είναι η πίεση για να δω τι λάστιχο ψάχνω; Είμαι εκτός σπιτιού και δεν είχα παρατηρήσει ποτέ την ένδειξη στο μανόμετρο...

rottbea
06-03-18, 07:21
Μανο δεν βαζεις λαστιχο σαν αυτο της αεραντλιας.Αγοραζεις σωληνακι ειδικο για διοξειδιο.

manos3
06-03-18, 17:59
Καλημέρα Δημήτρη, θα ψάξω σε e-καταστήματα να δω τι θα βρω. Είναι και ενα μαγαζί με βιομηχανικό εξοπλισμό στην περιοχή αλλά δε νομίζω να έχει κάτι...
-------------------------
Βρήκα λάστιχο υψηλής πίεσης (για αέρια) και έκανα τη σύνδεση. Για να δούμε...

rottbea
06-03-18, 18:42
Περιμενουμε:rolleyes:

manos3
06-03-18, 19:16
Είμαι στις δοκιμές. Το έβαλα να τρέξει για λίγο και έκλεισα την ηλεκτροβάνα για ένα μισάωρο, δεν είχα μπαμ :). Θα δείξει το βράδυ που θα κλείσει κανονικά.

rottbea
06-03-18, 19:33
Μανο τσεκαρες ολες τις συνδεσεις για διαροες με σαπουναδα?

manos3
06-03-18, 19:39
Όχι. Πρέπει, ε;

rottbea
06-03-18, 19:51
κανονικα ναι μηπως υπαρχουν διαρροες

manos3
06-03-18, 20:30
Έκανα έλεγχο με σαπουνάδα, καλές οι συνδέσεις.

G_AQUA
07-03-18, 21:21
Μάνο, τώρα είδα το θέμα σου πάλι. Σε ότι αφορά την διάχυση θα σου πω τι είχα κάνει σε ανάλογα λίτρα ώστε να απαλλαχτώ απο τις ενοχλητικές φυσαλίδες αλλά και πετύχω σχεδόν 100% διάσπαση του Co2.

Πήρα ένα πολύ μικρό φτηνό κινέζικο εσωτερικό φιλτράκι (αν θυμάμαι καλά ήταν ήταν 100lt/h), έβαλα μέσα του ένα χοντρό σφουγγάρι, έκανα μια μικρή τρύπα στο κάτω μέρος του και συνέδεσα εκεί το σωληνάκι του διοξειδίου. Το αποτέλεσμα ήταν να έχω την καλύτερη διάχυση που είχα ποτέ, έντονο πράσινο στην ένδειξη με σχεδόν μισή ποσότητα απο πριν ενώ ταυτόχρονα το διοξείδιο πήγαινε παντού. Μιλάμε για κόστος κάτω απο 10 ευρώ, έτσι;

Πραγματικά απορώ όταν βλέπω σε ενυδρεία που υπάρχει χώρος να μπει ένα φιλτράκι να παίρνουν ριάκτορες, κυκλοφορητές ή να έχουν ένα σωρό άλλα μυστήρια γκατζετάκια να κρέμονται απο εδώ κι απο εκεί και δεν κάνουν αυτό το απλό πράγμα να ξεμπερδεύουν...

manos3
07-03-18, 21:34
Καλησπέρα Γιώργο,
έχω εσωτερικό φίλτρο (του rio 180), έχω και μικρό φίλτρο που κάθεται. Θα το δω κάποια στιγμή αυτό που λες.
Προς το παρών εχω δυο βασικά προβλήματα:
1. το λαστιχάκι μεταξύ μικρομετρικής και ηλεκτρομαγνητικής έσκασε πάλι... Λάστιχο co2, υψηλής πίεσης αυτή τη φορά.
2. η ηλεκτρομαγνητική κολάει και δεν ανοίγει.

Μου έχει πάει πάρα πολύ στραβά το θέμα co2, δεν ξέρω γιατί. Μάλλον είχα δίκιο που δεν ήθελα να βάλω.

G_AQUA
07-03-18, 21:44
Για την ηλεκτρομαγνητική καλύτερα να σου πουν άλλοι, οι γνώσεις μου είναι καθαρά θεωρητικές και μόνο απο ότι διαβάζω, δεν είχα ποτέ μου αφού ανέκαθεν την φιάλη μου την λειτουργούσα 24/7.

Θα την βρεις την άκρη στο πρόβλημα και δεν θα το μετανιώσεις για το διοξείδιο γιατί είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις σε φυτεμένο...

manos3
07-03-18, 22:01
Το ενυδρείο τώρα είναι όπως φαίνεται παρακάτω. Στη δεξιά μεριά κάτι κάνουμε, η αριστερή θέλει δουλειά.
Είναι νωρίς ακόμα γενικά, έχουν μπει φυτά που δεν φαίνονται στις φωτογραφίες.
Το ξέρω οτι το διοξείδιο βοηθά, το βλέπω :). Τα φυτά μεγαλώνουν πιο γρήγορα και έχουν καλύτερη ανάπτυξη. Με δυσκολεύει περισσότερο από ότι περίμενα αλλά που θα πάει...
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=90298&stc=1&d=1520452692
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=90299&stc=1&d=1520452692

Themis_aqua
07-03-18, 23:47
Καλησπέρα Γιώργο,
έχω εσωτερικό φίλτρο (του rio 180), έχω και μικρό φίλτρο που κάθεται. Θα το δω κάποια στιγμή αυτό που λες.
Προς το παρών εχω δυο βασικά προβλήματα:
1. το λαστιχάκι μεταξύ μικρομετρικής και ηλεκτρομαγνητικής έσκασε πάλι... Λάστιχο co2, υψηλής πίεσης αυτή τη φορά.
2. η ηλεκτρομαγνητική κολάει και δεν ανοίγει.

Μου έχει πάει πάρα πολύ στραβά το θέμα co2, δεν ξέρω γιατί. Μάλλον είχα δίκιο που δεν ήθελα να βάλω.

Mάνο δεν μπορει να συμβαινει αυτο που λες με το σωληνακι,κατι αλλο συμβαινει..κοιτουσα τωρα το μανομετρο που πηρες,πολυ μικρο μου φαινεται...μηπως δεν λειτουργει σωστα κι αντι να βγαζει στην εξοδο 3 bar πιεση βγαζει παραπανω;γιατι στα 3 bar παιζουν τα μανομετρα,ετσι δεν ειναι βρε παιδια μηπως δεν τα λεω καλα;Αμα σου βγαζει 4-6 bar που να την κρατησει τοση πιεση..:rolleyes:Λεω εγω τωρα τι μπορει να συμβαινει..Γιαυτο ενδεχομενως δεν μπορει να λειτουργησει σωστα κι η ηλεκτροβανα...
εγω θυμαμαι ειχα παρομοιο θεμα οταν ειχα diy co2 και μου ανεβασε την πιεση πανω απο 4...τα τιναξε ολα κυριολεκτικα:D
Μάνο, τώρα είδα το θέμα σου πάλι. Σε ότι αφορά την διάχυση θα σου πω τι είχα κάνει σε ανάλογα λίτρα ώστε να απαλλαχτώ απο τις ενοχλητικές φυσαλίδες αλλά και πετύχω σχεδόν 100% διάσπαση του Co2.

Πήρα ένα πολύ μικρό φτηνό κινέζικο εσωτερικό φιλτράκι (αν θυμάμαι καλά ήταν ήταν 100lt/h), έβαλα μέσα του ένα χοντρό σφουγγάρι, έκανα μια μικρή τρύπα στο κάτω μέρος του και συνέδεσα εκεί το σωληνάκι του διοξειδίου. Το αποτέλεσμα ήταν να έχω την καλύτερη διάχυση που είχα ποτέ, έντονο πράσινο στην ένδειξη με σχεδόν μισή ποσότητα απο πριν ενώ ταυτόχρονα το διοξείδιο πήγαινε παντού. Μιλάμε για κόστος κάτω απο 10 ευρώ, έτσι;

Πραγματικά απορώ όταν βλέπω σε ενυδρεία που υπάρχει χώρος να μπει ένα φιλτράκι να παίρνουν ριάκτορες, κυκλοφορητές ή να έχουν ένα σωρό άλλα μυστήρια γκατζετάκια να κρέμονται απο εδώ κι απο εκεί και δεν κάνουν αυτό το απλό πράγμα να ξεμπερδεύουν...
Γιωργο σιγουρα η διαχυση με το φιλτρακι που λες ειναι καλη μεθοδος αλλα δεν βλεπω πως μπορει να εξαφανιζει τις φυσαλλιδες αφ ενος μεν..εκτος κι αν εννοεις πως δεν φαινονται απο αποσταση..αφετερου αυτο δεν μαζευει βρωμια μεσα στο σφουγγαρι;δεν θελει συχνα καθαρισμα να μη βουλωνει;θα μου πεις..αλλο ζητημα αυτο,αλλα πρακτικο!!
απλα οι ριακτορες μιας και τους ανεφερες θελουν δυνατα φιλτρα να δουλεψουν σωστα..

manos3
07-03-18, 23:48
Το μανόμετρο έχει ένδειξη 0 έως 3000 psi. Τώρα, για να έχω περίπου 2 φ/δ είναι στα 750 psi. 750 psi όμως είναι 51 bar! Μπορεί να γίνει αυτό :confused::confused::confused:;

manos3
02-04-18, 18:38
Photo update μετά από διάφορες αλλαγές θέσεων, κλάδεμα, προσθήκη φυτών... Ακόμα δεν είμαι ευχαριστημένος, τα φυτά δεν έχουν την ανάπτυξη που περίμενα ενώ σε κάποια σημεία έχω και κάποιο είδος μαύρης άλγης.

Ενδεικτικά αναφέρω:
- η ludwigia repens rubin πίσω δεν παίρνει ύψος και δεν κοκκινίζει ιδιαίτερα
- η limnophila aromatica ήταν περισσότερο μωβ όταν την πήρα, έχει αρχίσει να χάνει το χρώμα της
- η rotala rotundifolia ήταν επίσης περισσότερο κιτρινο-πορτοκαλί στην κορυφή οταν την πήρα, τώρα έχει πάει προς το πράσινο.

Από φωτοπερίοδο είμαι στις 7 ώρες (30 led των 3 watt) και από λιπάσματα βάζω K2SO4, KNO3 και power 4 κάθε δεύτερη μέρα φοβούμενος την άλγη. Το co2 το έχω περίπου 3 φ/δ σε 24ωρο.
Κάποια πρόταση για να πάμε καλύτερα?

http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=90670&stc=1&d=1522686096
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=90671&stc=1&d=1522686096
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=90672&stc=1&d=1522686096

odin79
02-04-18, 19:29
εγω παντως βλεπω αναπτυξη στα φυτα σου και απο οτι παρατηρω εχεις αλλαξει και θεση σε καποια φυτα οποτε μην περιμενεις τρελα πραγματα,ουτε μηνας δεν εχει περασει.Οσο για την λιπανση θα εκανα οτι λεει η ΕΙ κατα γραμμα-μετρησεις παρατηρηση και θα εβλεπα τι να μειωσω και τι να αυξησω.πολυ ομορφο το ενυδρειο σου

manos3
02-04-18, 19:49
Ανάπτυξη έχουν, δε λέω, απλά νομιζω δεν έχουν τα χρώματα που θα έπρεπε. Τη ludwigia για παράδειγμα την είχα παλιά σε άλλο ενυδρείο, χωρίς λίπανση, χωρίς co2 και πήγαινε πολύ καλύτερα. Έχω την εντύπωση πως επειδή είναι ψηλό το ενυδρείο (50cm) δεν φτάνει αρκετό φως στα φυτά.

Είχα υπολογίσει τις σκόνες που χρησιμοποιώ αλλά μετρώντας no3 είδα οτι ήταν πολλά (πάνω από 25). Μείωσα την ποσότητα ΚΝΟ3 και είμαι μεταξύ 10 και 25 .

odin79
02-04-18, 19:54
μεταξυ 10-25 ειναι μια χαρα..δωσε τους λιγο χρονο και βλεπουμε σε ενα μηνα ας πουμε.γενικα με τα λεντ δεν εχω εμπειρια..

WiSe
03-04-18, 02:00
Ειναι πολυ ομορφα τα φυτα σου και με πολυ ζωη. Δωστους χρονο να προσαρμοστουν και κρατα σταθερες ρουτινες λιπασματων αλλαγων κλπ.

manos3
15-04-18, 10:43
Πριν λίγες μέρες παρέλαβα ένα σετ διπλά μανόμετρα από ebay, χωρίς ηλεκτροβάνα, και το έχω συνδέσει στη μπουκάλα CO2. Χρησιμοποίησα την ηλεκτροβάνα που είχα, τα ίδια σωληνάκια, το έβαλα σε χρονοδιακόπτη και δουλεύει ρολόι. Το συμπέρασμα είναι πως το μανόμετρο που είχα πάρει αρχικά δεν έδινε σωστή πίεση στην έξοδο του. Ας είναι...

υγ. γίνεται να αλλάξει ο τίτλος του θέματος? Αν ναι, να γίνει "My tank, φυτεμένο 180 λίτρα."

Themis_aqua
15-04-18, 11:05
Πριν λίγες μέρες παρέλαβα ένα σετ διπλά μανόμετρα από ebay, χωρίς ηλεκτροβάνα, και το έχω συνδέσει στη μπουκάλα CO2. Χρησιμοποίησα την ηλεκτροβάνα που είχα, τα ίδια σωληνάκια, το έβαλα σε χρονοδιακόπτη και δουλεύει ρολόι. Το συμπέρασμα είναι πως το μανόμετρο που είχα πάρει αρχικά δεν έδινε σωστή πίεση στην έξοδο του. Ας είναι...

υγ. γίνεται να αλλάξει ο τίτλος του θέματος? Αν ναι, να γίνει "My tank, φυτεμένο 180 λίτρα."Αρα Μανο ηταν αυτο που λεγαμε οτι το προβλημα ειναι στο μανομετρο..
Χαιρομαι που βρηκες λυση!![emoji16]

manos3
15-04-18, 11:26
Ναι, όπως το είχες πει. Και εγώ χάρηκα που το λύσαμε και αυτό :grin:.
Ήταν λίγο ταλαιπωρία βέβαια, άκουσα και διάφορα άσχετα σε καταστήματα (...) αλλά τέλος καλό όλα καλά.

manos3
28-05-18, 08:46
Πριν από ένα μήνα περίπου έκανα κάποιες αλλαγές στο ενυδρείο, έφυγαν τα ξύλα που είχα μέσα και έγινε μία αναδιάταξη των φυτών, προχθές μπήκε ένα egeria densa στη θέση του mayaca fluviatilis που δεν πήγαινε καθόλου καλά.

http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=91288&stc=1&d=1527489592
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=91289&stc=1&d=1527489592http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=91290&stc=1&d=1527489592
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=91291&stc=1&d=1527489592

Σε ότι αφορά το είδος και τις θέσεις των φυτών δύσκολα θα γίνει κάποια αλλαγή το επόμενο διάστημα, θα εστιάσω στην καλύτερη ανάπτυξή τους.
Εδώ και καιρό έχω παραγγείλει ένα μεγαλύτερο κυκλοφορητή για το co2 και περιμένω (λογικά) να έρθει τις επόμενες μέρες ενώ αύξησα και τις φυσ./δευτ..
Έβαλα σε παραγγελία και ένα drop checker για να μην πηγαίνω στα τυφλά.

sarpijk
28-05-18, 12:29
Σε φυτεμένο θέλεις το φίλτρο να γυρνάει περίπου 10 φορές τα λίτρα σου.

manos3
28-05-18, 13:05
Η αντλία του φίλτρου (εσωτερικό) είναι 600 lit/h.
Για το co2 είναι 300 lit/h και θα την αντικαταστήσω με μία 450 lit/h.

Έχω μία στα 800 και την είχα βάλει δοκιμαστικά αλλά το ενυδρείο εγινε πλυντήριο και δε θέλω να πάω σε τόση πολύ κυκλοφορία...

Τσιόνογλου Σταύρος
28-05-18, 14:24

Δεν ειναι λιγο υπερβολικη τοση κυκλοφορια

sarpijk
28-05-18, 14:45
Στρατηγέ σέβομαι την εμπειρία σου στα φυτεμένα. Θεωρώ ότι σε ενα ενυδρείο φουλ φυτεμένο όπως του φίλου, σταδιακά θα αυξηθεί η φυτομαζα και θα αρχίζει ο όγκος των φυτών να βάζει εμπόδια στην σωστή κυκλοφορία . Η διάταξη που βλέπω με την εξοδο του εσωτερικού δεν δείχνει να είναι επαρκής στα δικά μου μάτια. Στα 80 λίτρα εχω ένα εξωτερικό με ονομαστική 750λ/ω και ένα κύκλοφορητη 500λ/ω. Χρησιμοποιω επίσης spraybar για καλύτερη κατανομή της ροής.

Δεν λέω ότι αυτός είναι ο μόνος σωστός τρόπος , απλά καταθέτω γνώμη.

Τσιόνογλου Σταύρος
28-05-18, 15:01
Φυσικα και μονο το εσωτερικο δεν του αρκει. Αυτο που εχω δει και εγω απο προσωπικη εμπειρια ειναι οτι σε φουλ φυτεμενο και οταν υπαρχει περισσεια θρεπτικων σιγουρα θα σκασει μυτη bba στις ακρες των φυλλων σε ξυλα πετρες.Στο 550αρι μου το αντιμετωπισα αυτο με 2 φιλτρα που ειχα οταν εβγαλα το FX5 και μειωθηκε η ροη εβαλα και lilly pipe εξαφανισθηκε χωρις να κανω τιποτε μετα απο κανα 6μηνο το ιδιο συνεβει και σε ενα φιλο μου.ΣΤην αρχη συνηθως για καποιο διαστημα ολα πανε καλα αλλα οσο περναει ο καιρος και συσσωρευονται θρεπτικα αρχιζουν τα προβληματα.

manos3
28-05-18, 15:18
Bba ήδη έχω και η περισσότερη είναι στην απέναντι από το φίλτρο πλευρά.
Είχα διαβάσει οτι μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή κυκλοφορία, ίσως και co2, και γιˊ αυτό έχω παραγγείλει μεγαλύτερο κυκλοφορητή και ένα drop checker για να μετράω.

Εξωτερικό φίλτρο είναι λίγο δύσκολο να βάλω λόγο χώρου, αν χρειαστεί θα βάλω και τους 2 κυκλοφορητες σε λειτουργία.

Themis_aqua
28-05-18, 15:25
Φυσικα και μονο το εσωτερικο δεν του αρκει. Αυτο που εχω δει και εγω απο προσωπικη εμπειρια ειναι οτι σε φουλ φυτεμενο και οταν υπαρχει περισσεια θρεπτικων σιγουρα θα σκασει μυτη bba στις ακρες των φυλλων σε ξυλα πετρες.Στο 550αρι μου το αντιμετωπισα αυτο με 2 φιλτρα που ειχα οταν εβγαλα το FX5 και μειωθηκε η ροη εβαλα και lilly pipe εξαφανισθηκε χωρις να κανω τιποτε μετα απο κανα 6μηνο το ιδιο συνεβει και σε ενα φιλο μου.ΣΤην αρχη συνηθως για καποιο διαστημα ολα πανε καλα αλλα οσο περναει ο καιρος και συσσωρευονται θρεπτικα αρχιζουν τα προβληματα.

Αυτο που λετε δηλαδη ειναι πως με την προσθηκη 2ου φιλτρου σταδιακα εξαφανιστηκε η αλγη;το lilly pipe.. αυξησε την ροη;
Ρωταω γιατι μπερδευτηκα λιγο ετσι οπως το γραφεται..:rolleyes:
Bba ήδη έχω και η περισσότερη είναι στην απέναντι από το φίλτρο πλευρά.
Είχα διαβάσει οτι μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή κυκλοφορία, ίσως και co2, και γιˊ αυτό έχω παραγγείλει μεγαλύτερο κυκλοφορητή και ένα drop checker για να μετράω.

Εξωτερικό φίλτρο είναι λίγο δύσκολο να βάλω λόγο χώρου, αν χρειαστεί θα βάλω και τους 2 κυκλοφορητες σε λειτουργία.

Μανο τουλαχιστον για την ωρα σιγουρεψου οτι εχεις καλη διαχυση διοξειδιου..την bba τοπικα με οξυζενε 2-3 μερες συνεχομενα με συριγγα!
μεχρι να ρθει ο d.checker κανε μια μετρηση ph-k/h ετσι πανω -κατω που βρισκεσαι με το διοξειδιο ανοιχτο.κι υστερα κοιτας και τα φυτα σου αν κανουν pearling!

manos3
28-05-18, 16:21
Επειδή έχω κακό προηγούμενο με οξυζενέ... 10 ml σε 160 καθαρά λίτρα νερού μία φορά την ημέρα είναι καλά;

Τσιόνογλου Σταύρος
29-05-18, 07:18
Αυτο που ηθελα να πω ειναι οτι η υπερβολικα μεγαλη ροη βηθαει την εμφανιση της bba.Οσο για τα lilly Pipe βοηθουν ωστε το νερο να μη βγαινει με πολυ μεγαλη πιεση μεσα στο ενυδρειο.Αυτα διαπιστωσα μετα απο τοσα χρονια και ειναι προσωπικες διαπιστωσεις .

manos3
12-06-18, 18:59
μεχρι να ρθει ο d.checker κανε μια μετρηση ph-k/h ετσι πανω -κατω που βρισκεσαι με το διοξειδιο ανοιχτο.κι υστερα κοιτας και τα φυτα σου αν κανουν pearling!

Έφτασαν οι προμήθειες και έκανα τις μετρήσεις, kH 19 και pH 7,5. Το νερό μετρήθηκε 5 ώρες μετά το άνοιγμα της ηλεκτρομαγνητικής.

Ήρθε επίσης ο κυκλοφορητής που περίμενα και αντικατέστησα τον προηγούμενο (450 lit/h αντί για 300 lit/h).

Είμαι σε αναμονή του drop checker προς το τέλος του μήνα λογικά θα έρθει.

Themis_aqua
12-06-18, 19:57
Εχεις τοσο υψηλο kh;;

manos3
12-06-18, 20:14
Ναι, έχουμε σχετικά σκληρό νερό.

nicpapa
12-06-18, 21:52
Αυτο ειναι υπερβολη... κραταω φυτεμενα 80λιτρα με ενα αεροφιλτρο χωρις σχεδον καθολου ροη.
Έφτασαν οι προμήθειες και έκανα τις μετρήσεις, kH 19 και pH 7,5. Το νερό μετρήθηκε 5 ώρες μετά το άνοιγμα της ηλεκτρομαγνητικής.

Ήρθε επίσης ο κυκλοφορητής που περίμενα και αντικατέστησα τον προηγούμενο (450 lit/h αντί για 300 lit/h).

Είμαι σε αναμονή του drop checker προς το τέλος του μήνα λογικά θα έρθει.

Αν μπορεις αγορασε Αο.... ειναι η μονη λυση...

Για φυτα και ψαρια..εχεις σκληρο νερο οπως και εγω .
Εγω εχω σκληροτερο 24 gh 22kh. :D

manos3
12-06-18, 22:04
Το έχουμε πει Νίκο, δυστυχώς έχουμε πολύ σκληρό νερό. Η αο αυτή τη στιγμή δεν είναι στα άμμεσα σχέδια.

manos3
16-06-18, 20:18
Είχα παραγγείλει drop checker προς το τέλος Μαϊου, διακτινίστηκε και ήρθε σε 18 μέρες. Ο drop checker που πήρα είναι ο παρακάτω αλλά δεν καταλαβαίνω τον τρόπο χρήσης :confused:.
https://www.ebay.com/itm/Aquarium-CO2-Monitor-Glass-Drop-Carbon-Dioxide-Ball-Checker-Tester-PH-Indicator/202193007647?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&var=502167470332&_trksid=p2057872.m2749.l2649

Αρχικά δεν βλέπω να ζητάει πουθενά νερό με συγκεκριμένη σκληρότητα (kH4).
Στην περιγραφή του ebay (description) λέει απλά να βάλω δύο, couple, σταγόνες και νερό στο φιαλίδιο... Τί νερό, πόση ποσότητα?
Στο μπουκαλάκι γράφει οτι θα ελέγξει περίπου 15 (ή ανάλογα με την πραγματική ποσότητα) σταγόνες στο φιαλίδιο και οτι δεν χρειάζεται να προσθέσω νερό...

Πως το δουλεύω, έχει χρησιμοποιήσει κανείς κάτι παρόμοιο?

Lth1
16-06-18, 20:34
Ναι εγω :-)
15 σταγόνες ειχα βαλει...και νερό ενυδρείου μεχρι την μεση..
Δεν μου κράτησε πολυ μανο...
Οποτε θελω να πιστευω οτι καποιο λαθος έκανα...

Στάλθηκε από το ALE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Themis_aqua
17-06-18, 18:03
Παιδια δε πιστευω να θελει 15 σταγονες..Στο δικο μου λεει για νερο ενυδρειου και 5 σταγονες.
Καντο ετσι κι αστο κανα 2-3 ωρες εκτος ενυδρειου να δεις αν γινει μπλε το χρωμα σημαινει εισαι οκ.Μετα το βαζεις στο ενυδρειο κ παρατηρεις.

manos3
17-06-18, 20:25
Λογικά δεν εννοεί 15 σταγόνες σε κάθε μέτρηση, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
Έστειλα μήνυμα στον πωλητή να μου πει τον σωστό τρόπο μέτρησης.

manos3
19-06-18, 11:57
Μου απάντησε ο πωλητής και μου έγραψε αυτό που γράφει πάνω στο μπουκαλάκι. Βοήθησε πολύ, τι να πω... Σε αντίστοιχο βίντεο βλέπω να βάζουν αρκετές σταγόνες οπότε μάλλον ισχύουν οι 15. https://www.youtube.com/watch?v=JvoCjnD5Ows

Αποφάσισα να αγοράσω αντίστροφη όσμωση για τις αλλαγές. Αντιστάθηκα, αντιστάθηκα, το πήρα απόφαση τελικά :D:D:D. Θα κοιτάξω από waterwaves.gr που ακούω καλά λόγια αλλά σε ποιο σύστημα να πάω, το μικρό aqua-hobby ή το μεγαλύτερο cardinal?

http://waterwaves.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=30174
http://waterwaves.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=30122

Μίλησα μαζί τους και μου είπαν οτι για το ενυδρείο μου (200 lit) το aqua-hobby είναι αρκετό.

manos3
26-07-18, 17:51
Μία ενημέρωση για το ενυδρείο μου μιας και έχει μπει σε ένα δρόμο σιγά σιγά. Περιμένω να φουντώσουν αρκετά κάποια φυτά και να πάρουν πιο σωστά χρώματα αλλά πιστεύω θα γίνει και αυτό.

Μπήκε ο drop checker και η ένδειξή του είναι μεταξύ μπλε και πράσινου, περισσότερο προς το πράσινο. Τον έχω τοποθετήσει πάνω αριστερά στο ενυδρείο, στη φωτογραφία βρίσκεται πίσω από το sp. flipper.

Εδώ και κάποιο διάστημα έχει μπει σε λειτουργία και αντίστροφη όσμωση και την ημέρα της αλλαγής μετράω στο ενυδρείο 4 dKh (με σταγόνες) και 137 TDS (ηλεκτρονικά). 5 ημέρες μετά την αλλαγή τον TDS έχει ανέβει στο 155. Είναι λογικές οι παραπάνω μετρήσεις?

http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=91743&stc=1&d=1532619869

Themis_aqua
26-07-18, 18:13
Μανο το tds το μετρας στο νερο της οσμωσης να ξερεις κ στης βρυσης να ξερεις που βρισκεσαι..Στο νερο του ενυδρειου ειναι λογικο να μετρας παραπανω αφου επηρεαζεται κι απο αλλους παραγοντες οπως λιπασματα κτλ..

manos3
26-07-18, 18:17
Α, ok, έχω μετρήσει και το νερό της όσμωσης, μου δίνει TDS 11 ppm.

manos3
24-02-19, 09:38
Μία ενημέρωση μετά από καιρό...

Έχει περάσει αρκετό διάστημα μετά την προσθήκη CO2 και ΑΟ, περίμενα οτι θα είναι σε καλύτερο επίπεδο το ενυδρείο αλλά δυστυχώς κάτι πρέπει να κάνω πολύ λάθος. Τα φυτά δεν είναι όπως θα τα ήθελα, μεγαλώνουν γρήγορα από τη μία αλλά δεν έχουν τα έντονα χρώματα που βλέπω σε ενυδρεία στο internet. Ειδικά τα κόκκινα φυτά δεν είναι όσο κόκκινα θα έπρεπε, ενώ έχω και πρόβλημα με μαύρη άλγη που επιμένει και δεν μπορώ να την καταπολεμήσω. Έχω και κάποια πράσινη άλγη αλλά αυτή περιορίζεται στα τζάμια και στον εξοπλισμό, καθαρίζει και δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα.

Προχώρησα σε ένα γερό κλάδεμα πριν λίγες μέρες και θέλω τη βοήθειά σας για να κάνουμε κάτι καλύτερο, εντοπίζω το πρόβλημα στα λιπάσματα που διαβάζωντας και σε άλλα θέματα έχω χάσει τη μπάλα. Παρακάτω θα δείτε βιντεο με το ενυδρείο όπως είναι τώρα, η ποιότητα δεν είναι πολύ καλή γιατί βγήκε με κινητό αλλά θα πάρετε μία ιδέα...

7FuljznrLgY&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=7FuljznrLgY&feature=youtu.be

Διαστάσεις ενυδρείου: 100x40x50
Φωτισμός (πλήθος και τύπος): diy με 34 led των 3 watt, σύνολο 102 watt.
Διάρκεια φωτισμού: 8 ωρες την ημέρα
Φίλτρανση: εσωτερικό φίλτρο με κυκλοφορητή 600 λίτρα/ώρα
Θέρμανση/Ψύξη: θερμαντήρας 300 watt / ανεμιστηράκια
Λίπανση: λιπάσματα K2SO4, KNO3, power 4
Παροχή CO2: μπουκάλα 2 kg σε χρονοδιακόπτη, έχει μπει έξτρα κυκλοφορητής για να έχω παντού CO2
Παράμετροι pH: 6,3 - 6,4
Γενική σκληρότητα (GH): -
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):3 dkh
Αμμωνία (ΝΗ3):0,00
Νιτρώδη (ΝΟ2):0,00
Νιτρικά (ΝΟ3): 10 - 25
Φωσφορικά (PΟ4): -
Μέση Θερμοκρασία (°C): 23 αυτό το διάστημα
Αλλαγές νερού: 1 αλλαγή νερου καθε βδομαδα περιπου 40%
Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: μίγμα AO και βρύσης
Άλλες πληροφορίες: τα λιπάσματα που έχω είναι νιτρικό κάλιο, θειικό κάλιο και power 4, έχω κάνει ένα διάλυμα από τα 2 πρώτα και ένα από το power 4 και ρίχνω εναλλάξ 6 μέρες την εβδομάδα. Η μαύρη άλγη εντοπίζεται περισσότερο στα φυτά που είναι στη μπροστά ζώνη, staurogyne repens, pogostemon helferi, moss και στην bucephalandra. Τα κλαδεύω και τα καθαρίζω αλλά επανέρχεται, έχω δοκιμάσει και με H2O2 δεν είχα αποτέλεσμα.

rottbea
24-02-19, 12:29
Μανο καλημερα.
Στα φυτα σου δεν βλεπω ιδιαιτερα προβληματα.Τωρα για τα χρωματα των φυτων σε βιντεο παιζουν ρολλο τα φωτιστικα κλπ.Επισης βλεπω οτι δεν χρησιμοποιείς φωσφορικα.Δοκιμασε να ανεβασεις τα φωσφορικά.Ποσα ππμ νιτρικα ,καλιο εχεις?Και ο σιδηρος ευνοεί τα χρωματα στα φυτα.

rottbea
24-02-19, 12:32
ghaiqx4AzcI
Δες ενα βιντεο

Themis_aqua
24-02-19, 13:24
Μανο καλημερα! κι εγω δεν βλεπω καποιο ιδιαιτερο προβλημα και το χεις κανει πολυ ωραιο! Απο κει και περα θα συμφωνησω με τον rottbea πως χρειαζεσαι και φωσφορικα οποτε κανε καλυτερα ενα διαλυμμα νιτρικο καλιο +φωσφορικο συμφωνα με E.i.
Mηπως ομως εχεις και περισσεια φωτος;;εχεις δοκιμασει να το μειωσεις κατα 1/3 να δεις πως θα παει;
Κατι αλλο..βλεπω κανεις διαχυση με κυκλοφορητη ποσα λιτρα/ωρα δινει;Αν πεταει με δυναμη το νερο απευθειας πανω σε φυτα, υπαρχει περιπτωση να χεις bba λογω δυνατης ροης..Εγω οταν εκανα διαχυση μ αυτο τον τροπο με κυκλοφορητη 400λτ/ωρα του χα βαλει s. bar αλλιως μου βγαζε bba εκει που πεφτε δυνατη ροη το χα τεσταρει και παντα αυτο συνεβαινε..κι επειδη λες οτι σου εμφανιζεται μπροστα...
Τωρα να σου πω και κατι αλλο; εισαι σιγουρος πως η φιλτρανση ειναι επαρκης;

Raven
24-02-19, 17:07
Το ενυδρείο σου παει πολυ καλα απλα δεν εχεις βρει ακομα τις ρουτινες του και η φυτομαζα του ειναι μικρη.
Σωστα σου ειπανε για τα φωσφωρικα μιας και συνδεονται αμεσα με την εμφανιση της green dust αλγης στα τζαμια. Οποτε κοιταξέ τα.
Ακολουθα κανονονικη EI λιπανση και τσεκαρε διοξειδιο και φιλτρανση και θα εισαι μια χαρα.
Επισης, ασε τα φυτα να πιασουν "ταβανι"...μην τα κουρευεις συνεχεια τωρα που δεν εχει βρει ακομα την ισορροπια του. Ασε τα να ανεβουν στην επιφανεια τα στεμ και μετα κουρεμα, θα δεις οτι πολλες αλγες ετσι θα υποχωρησουν.

ΥΓ. Αυτο που μπαινει το CO2 σε χρονοδιακοπτη και κλεινει τη νυχτα , ποτε δεν το καταλαβα. Υποτιθεται οτι τα ψαρια σκανε τη νυχτα απο το πολυ διοξειδιο ?? και με τα σκαμπανεβασματα του Ph μερα/νυχτα τι γινεται ??

manos3
24-02-19, 17:39
Καλησπέρα παιδιά, ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Μανο καλημερα.
Στα φυτα σου δεν βλεπω ιδιαιτερα προβληματα.Τωρα για τα χρωματα των φυτων σε βιντεο παιζουν ρολλο τα φωτιστικα κλπ.Επισης βλεπω οτι δεν χρησιμοποιείς φωσφορικα.Δοκιμασε να ανεβασεις τα φωσφορικά.Ποσα ππμ νιτρικα ,καλιο εχεις?Και ο σιδηρος ευνοεί τα χρωματα στα φυτα.

Δημήτρη, δεν χρησιμοποιώ φωσφορικά, θα ψάξω να βρω φωσφορικό μονοκάλιο (KH2PO4) ή cooper enema από κανένα φαρμακείο για να τα ανεβάσω. Τα νιτρικά μου είναι στην κλίμακα 10 - 25 mg/l του test (περισσότερο προς το 10), διστάζω να τα ανεβάσω περισσότερο γιατί έχω γαρίδες και ψάρια μέσα.

Μανο καλημερα! κι εγω δεν βλεπω καποιο ιδιαιτερο προβλημα και το χεις κανει πολυ ωραιο! Απο κει και περα θα συμφωνησω με τον rottbea πως χρειαζεσαι και φωσφορικα οποτε κανε καλυτερα ενα διαλυμμα νιτρικο καλιο +φωσφορικο συμφωνα με E.i.
Mηπως ομως εχεις και περισσεια φωτος;;εχεις δοκιμασει να το μειωσεις κατα 1/3 να δεις πως θα παει;
Κατι αλλο..βλεπω κανεις διαχυση με κυκλοφορητη ποσα λιτρα/ωρα δινει;Αν πεταει με δυναμη το νερο απευθειας πανω σε φυτα, υπαρχει περιπτωση να χεις bba λογω δυνατης ροης..Εγω οταν εκανα διαχυση μ αυτο τον τροπο με κυκλοφορητη 400λτ/ωρα του χα βαλει s. bar αλλιως μου βγαζε bba εκει που πεφτε δυνατη ροη το χα τεσταρει και παντα αυτο συνεβαινε..κι επειδη λες οτι σου εμφανιζεται μπροστα...
Τωρα να σου πω και κατι αλλο; εισαι σιγουρος πως η φιλτρανση ειναι επαρκης;

Θέμη, περίσσεια φωτός δε νομίζω να έχω, οπτικά τουλάχιστον είναι ικανοποιητικό. Δυστυχώς το ενυδρείο έχει 50cm ύψος και λιγότερο φως νομίζω δεν θα ήταν αρκετό.
Ο κυκλοφορητής είναι στα 300lit/h, δεν είναι ιδιαίτερα δυνατός. Τον σήκωσα όμως πιο ψηλά για να δω μήπως και αλλάξει κάτι.
Η φίλτρανση είναι αρκετή, οι μετρήσεις τουλάχιστον έτσι δείχνουν. Δεν έχω ιδιαίτερα μεγάλη ιχθυοφόρτιση, μικρόψαρα και γαρίδες είναι μέσα.

Το ενυδρείο σου παει πολυ καλα απλα δεν εχεις βρει ακομα τις ρουτινες του και η φυτομαζα του ειναι μικρη.
Σωστα σου ειπανε για τα φωσφωρικα μιας και συνδεονται αμεσα με την εμφανιση της green dust αλγης στα τζαμια. Οποτε κοιταξέ τα.
Ακολουθα κανονονικη EI λιπανση και τσεκαρε διοξειδιο και φιλτρανση και θα εισαι μια χαρα.
Επισης, ασε τα φυτα να πιασουν "ταβανι"...μην τα κουρευεις συνεχεια τωρα που δεν εχει βρει ακομα την ισορροπια του. Ασε τα να ανεβουν στην επιφανεια τα στεμ και μετα κουρεμα, θα δεις οτι πολλες αλγες ετσι θα υποχωρησουν.

ΥΓ. Αυτο που μπαινει το CO2 σε χρονοδιακοπτη και κλεινει τη νυχτα , ποτε δεν το καταλαβα. Υποτιθεται οτι τα ψαρια σκανε τη νυχτα απο το πολυ διοξειδιο ?? και με τα σκαμπανεβασματα του Ph μερα/νυχτα τι γινεται ??

Θα ψάξω για συμπλήρωμα φωσφορικών. Να κοιτάξω και για epsom salt για πιο ολοκληρωμένα macro?
Τα φυτά τα αφήνω να πάνε μέχρι την επιφάνεια, αυτή την εβδομάδα τα κατέβασα αρκετά. Όλα τα πίσω έχουν κατά καιρούς πιάσει ταβάνι εκτός από το pogostemon stellatus (δεύτερο από αριστερά) που είναι τελευταία προσθήκη. Γενικά τα κλαδεύω λίγο όταν δω οτι κρύβουν το φως από τα φυτά που είναι μπροστά τους.

Προσωπικά έχω σε χρονοδιακόπτη το CO2 καθαρά για λόγους οικονομίας, για να κρατάει περισσότερο, αφού δεν υπάρχει κατάστημα να γεμίζει μπουκάλες στην περιοχή μου και αναγκάζομαι να στέλνω στο Ηράκλειο κάθε φορά. Έχω 2 φιάλες των 2 kg και τις χρησιμοποιώ εναλλάξ, τώρα για να φανταστείς είχα δώσει την άδεια πριν από 3 εβδομάδες και ακόμα να την πάρω πίσω...

bloskas
12-08-19, 00:51
Που σαι Μανο?!

manos3
12-08-19, 19:25
Εδώ, όλα καλά :).

Πριν λίγους μήνες αποφάσισα οτι δε μου αρέσει το ενυδρείο όπως πάει και σκέφτηκα να βγάλω κάποια φυτά και να αυξήσω τις ποσότητες σε άλλα για να πάω σε ένα πιο ωραίο dutch scape. Για να μην πετάξω αυτά που έβγαλα (δικαιολογία :D:D:D) κόλλησα ένα 60x40x40 (90 lit) και τα έβαλα μέσα αλλά μου βγήκε κάτι σε πιο nature scape που το τρέχω με 2 προβολάκια led, 2 εσωτερικά φιλτράκια και έλεγχο θερμοκρασίας με stc και ανεμιστηράκια/θερμαντήρα. Μέσα έχω 6 corydoras από προηγούμενη γέννα δικών μου αλλά θα ήθελα να το κάνω ενυδρείο μόνο για αυτά...

http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=94703&stc=1&d=1565629393
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=94704&stc=1&d=1565629393

Αφού έχει περάσει ο καιρός έχω μπει σε σκέψεις να ξεστήσω το 180 lit και να το κάνω ένα ωραίο nature scape και να κάνω αντίστοιχα το 90 lit dutch scape που το έχω απωθημένο. Δεν ξέρω, δεν έχω καταλήξει, το αφήνω για φθινόπωρο που θα έχουν πέσει οι θερμοκρασίες...

Παράλληλα με τις αλλαγές που κάνω έχω αρχίσει και βγάζω κάποια κλαδέματα στη λίμνη με τα χρυσόψαρα για να δω πως θα τα πάνε σαν emersed. Κάποια δεν ανταποκρίνονται και "καίγονται" άλλα πάλι πάνε καλά, παρακάτω δείχνω lobelia cardinalis mini που μου γίνεται μωβ και ludwigia (repens rubin ή mullerti, δεν θυμάμαι), hydrocotyle tripartita και κάποιο είδος moss.

http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=94705&stc=1&d=1565629393
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=94706&stc=1&d=1565629393

bloskas
12-08-19, 22:14
Ωραια πραγματα! Νομιζω το αδικουν οι φωτογραφιες!

AgMa
13-08-19, 00:09

Μπορείς να το αναλύσεις λίγο αυτό;
Έχω ακούσει να ευνοείται από υψηλά νιτρικά και χειροτερεύει με τον υψηλό φωτισμό.