PDA

Επιστροφή στο Forum : Τρελη ιδεα !


livel
07-12-05, 02:28
Κατ' αρχην μια θερμη καλησπερα σε ολους.

Καινουργια στο forum, μολις σημερα εκανα εγγραφη και πραγματικα εμεινα κατενθουσιασμενη !

Σε ενα απο τα θεματα του forum, διαβασα για ενα καινουργιο μαγαζι, το water inn. Ε λοιπον το επισκεφθηκα 2 ωρες αφοτου διαβασα το post, και με τα οσα ειδα εκει περα μου σφηνωθηκε μια τρελη ιδεα !

Τι εννοω : Πηρα την μεγαλη αποφαση να κατασκευασω κατ' ιδιαν ενα δικο μου ενυδρειο, περιπου στα 400 litra χωρητικοτητα. Και οταν λεω κατασκευη, εννοω εξ ολοκληρου. Στο παρελθον ο φιλος μου, μου ειχε φτιαξει ενα ενυδρειο, περιπου στα 150 λιτρα, αλλα ενω δεν ραγισε το γυαλι στις ενωσεις, αυτο συνεβη καπου στο κεντρο. Αυτο υποθετω συνεβη επειδη το κρυσταλο δεν θα ειχε το καταλληλο παχος και συνοχη για τη συγκεκριμενη δουλεια.

Αυτο ομολογουμενως μας απογοητευσε, και ετσι καταφυγαμε στην ευκολη λυση της αγορας ετοιμου ενυδρειου.

Λογω ομως περιορισμενων οικονομικων, σκεφτηκα πως θα ταν πολυ ομορφο, δημιουργικο, και ελπιζω πιο οικονομικο, το να κατασκευασω το δικο μου ενυδρειο.

Ως εκ τουτου αγαπητοι φιλοι θα χρειαστω την βοηθεια σας!

Κατ' αρχην την αποψη σας αν κατι τετοιο ειναι εφικτο
Και κατ' επεκταση εαν και εφοσον ειναι εφικτο, βημα βημα, τα καταλληλα υλικα και τον τροπο κατασκευης !

Σας ευχαριστω εκ των προτερων, καθε συμβουλη καλοδεχουμενη

φιλικα Νικη :)

yannis
07-12-05, 03:10
Καλώς ήρθες livel

Φυσικά και μπορείς να κατασκευάσεις ένα δικό σου ενυδρείο, υπάρχουν πολλές πληροφορίες στo σχετικό θέμα (http://greekaquarist.com/vb/forumdisplay.php?f=28) αλλά και σε διάφορα sites

livel
07-12-05, 03:27
yanis σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση, ομως θα πρεπει καποιος να με βοηθησει, τι ειδος γυαλιου θα πρεπει να αγορασω για τα συγκεκριμενα λιτρα νερου που προανεφερα, καθως επισης και το παχος του, αν πρεπει να ειναι ελληνικό ή οχι (απ οτι ξερω τα ελληνικα δεν ενδεικνυνται γι αυτες τις περιπτωσεις)

accnt
07-12-05, 09:06
Καλώς ήρθες και από μένα….
Θα έπρεπε να είχες ξεκινήσεις το θέμα αυτό όχι στο Θαλασσινό νερό γενικά, αλλά στο D.I.Y. Δεν πειράζει όμως θα το μεταφέρουν οι Mods.
Τώρα σχετικά με τις ερωτήσεις σου, και βέβαια μπορείς να το φτιάξεις μόνη σου. Το κόστος που γλιτώνεις είναι ανάλογο και από το μέγεθος του ενυδρείου. Δηλ. όσο μεγαλύτερο ενυδρείο θα φτιάξεις τόσο πιο πολλά γλιτώνεις. Τα μεγάλα έτοιμα είναι πανάκριβα.
Από την άλλη όμως είναι και μεγάλο ρίσκο, αν δεν έχεις ξανασχοληθεί με αυτό το θέμα ή αν δεν «πιάνουν» τα χέρια σου.
Αν επιμένεις θα σε συμβούλευα, να έρθεις σε επαφή με κάποιους από δω που έχουν φτιάξει ενυδρεία και να σου πουν τα μυστικά.
Υπάρχει βέβαια και η λύση να στο φτιάξουν τα ενυδρειακά μαγαζιά, που πιστεύω θα σου στοιχίσει αρκετά λιγότερα.
Μπορείς να δεις και εδώ http://www.tsamisaquarium.com/Selides/Themata/kataskEnydr.htm ένα άρθρο, από τον μετρ του είδους γαύρο!
Καλή επιτυχία!
Γιάννης.

Gorgi
07-12-05, 10:48
Γεια σου Νίκη και καλώς ήρθες στο φόρουμ...

Σκέψου το καλά αυτό που θες να κάνεις...και όταν βρεις ποσό θα σου κοστίσει το DIY ενυδρείο κάνε και μια έρευνα στα μαγαζιά να δεις τιμές για αντίστοιχα έτοιμα ή φτιαχτά από το μαγαζί.

Εάν δεν έχεις αρκετή εμπειρία είναι παρακινδυνευμένο να φτιάξεις κατευθείαν ένα 400αρι.

Πάντως το πάχος του τζαμιού που θα χρησιμοποιήσεις εξαρτάται κι από τις διαστάσεις (ΜχΠχΥ) και όχι μόνο από τα λίτρα του ενυδρείου.

Π.χ. ένα ενυδρείο 120χ60χ60=432 λίτρα θέλει τουλάχιστον 10 χιλ. τζάμι και καλό είναι να μπουν κόντρες για ενίσχυση.

Διάβασε πολύ για να ξέρεις που βαδίζεις και ότι απορία προκύψει εδώ ήμαστε να την λύσουμε...;)

ΠΕΤΡΟΣ
07-12-05, 17:04
σιγουρα μπορεισ.θα χρειαστεισ 10χιλ τζαμι και κοντρεσ.καλο ειναι τα τζαμια επειδη θελουν καποια προεργασια να στα κολλησει καποιοσ που ξερει(τζαμασ π.χ.).120χ52χ52 μου στοιχισε 176ευρω χωρισ τον εξοπλισμο μονο το ενυδρειο + 40 τα καπακια.στο εμποριο το συγκεκριμενο στοιχιζει γυρω στα 500+ευρω.

livel
07-12-05, 19:20
Πετρος, απ οσα αναφερεις, βλεπω οτι σου στοιχησε λιγοτερο απο τα μισα χρηματα, απ οτι αν το αγοραζες απο καταστημα. Τα καπακια σου απο τι υλικο ειναι φτιαγμενα? Εγω θα ηθελα να φτιαξω ξυλινα. Επισης αν εισαι απο την περιοχη της Αττικης, θα μπορουσες με p.m. να μου υποδειξεις το υαλοπωλειο απο το οποιο αγορασες τα κρυσταλα ουτως ωστε να τα αγορασω κι εγω απο εκει?

ΠΕΤΡΟΣ
07-12-05, 20:31
οντωσ ετσι ειναι.τα καπακια μου ειναι φτιαγμενα απο κοντρα πλακε θαλλασησ.δυστυχωσ δεν μενω αθηνα αλλα επαρχια και δεν μπορω να σε βοηθησω για αυτο.ρωτα σε καποιο τζαμαδικο τησ περιοχησ σου και ζητα στο ενυδρειο σου να τοποθετηθουν κοντρεσ οποσδηποτε.μην αγορασεισ μονο τα τζαμια,ζητησε του να στα κολλησει κιολασ,γιατι το κοστοσ κολλησησ ειναι μικρο και πιο σιγουρο.:o :o

netblues
07-12-05, 20:43
Δεν ειναι ολοι οι τζαμαδες γνωστες του κολλήματος, ασε που κινδυνευεις να σου βαλουν αντιμουχλικη σιλικονη. Το εγχειρημα ειναι καθολα εφικτο, αλλα πρεπει επίσης να σκεφτείς τη βαση που χρειαζεσαι καθως και το καπακι. Και επειδη κατι πηρε το ματι μου περι θαλασσας, αν σου ανοιξει η ορεξη για κανενα sump, τα τρυπηματα πρεπει να γινουν τωρα, πρωτου κολληθεί.
Κανε ερευνα αγορας, ρωτα σε τζαμαδες ψαξε και στο ιντερνετ και αφιερωνοντας λιγο χρόνο το θέμα θα γινει πιο "βατό"

livel
08-12-05, 14:26
netblues, αληθεια, τι ειναι το sump? Οντως σκοπευω να κανω το ενυδρειο μου θαλασσινο, μιας και ειμαι ηδη κατοχος ενος ενυδρειου με τροπικα ψαρακια. Σχετικα με την κατασκευη του, θα προτιμουσα κι εγω να μου κανει τις κολησεις ο τζαμας καθοτι η αφεντομουτσουναρα μου ειναι ελαφρως μαστροχαλαστης, φοβαμαι μην κανω λαθη και παει τσαμπα η προσπαθεια και τα χρηματα. Αν του ζητησω να μου βαλει κοντρες, θα ξερει εκεινος τι ειναι, και που να τις τοποθετησει ή θα πρεπει να του υποδειξω εγω? Επισης αν του πω οτι προοριζεται για ενυδρειο, μηπως μου στοιχησει "ο κουκος αηδονι" ? Ειδου η απορια !

Τελικα για το παχος των κρυσταλων καταληξαμε στα 10 χιλ? Επισης μπορει να μου πει καποιος αν θα πρεπει να ειναι ελληνικα ή ευρωπαϊκα?

Ελπιζω να μη γινομαι κουραστικη, αλλα καθε γνωση ειναι πολυτιμη στην προσπαθεια να αποφευχθουν τα λαθη. Προτιμαω να πηγαινω με αργα και σταθερα βηματα, αλλα να γινει σωστη δουλεια.

και παλι σας ευχαριστω :)

ΠΕΤΡΟΣ
08-12-05, 16:09
οπωσ και στο πρωτο μυνημα ενοουσα να στα κολλησει τζαμασ ο οποιοσ εχει ξαναασχοληθει με κατασκευεσ ενυδρειου.αν ειναι ετσι δεν θα χρειστει να του υποδειξεισ τιποτε οσ προσ το κολλημα,κοντρεσ,υπερχειλιση,σιλικονεσ κ.τ.λ.φτιαξε ενα πλανο του ενυδρειου σου(που θα περασουν σωληνεσκ.τ.λ.)και καθοδηγησε τον.:cool:

netblues
08-12-05, 17:38
Το sump ειναι ένα μικρότερο ενυδρείο, τοποθετημενο συνηθως χαμηλότερα μεσα στο οποίο βάζουμε ολα οσα δεν θελουμε να φαίνονται στο κυρίως..
Και επειδή στο θαλασσινό θές διαφορα καλούδια οπως ας πουμε skimmer ,και αλλα τετοια, τα βαζουμε όλα εκέι ώστε το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι καλό.
Επισης αυξάνει τα λίτρα του ενυδρείου κατι που γενικά προσφέρει ευκολία
(οσο πιο μεγάλο τοσο πιο εύκολο)
Εχεις αισθηση του κόστους για το οποίο συζητάς?
Με προσεκτικές αγορές να υπολογιζεις οτι θα δώσεις σε περιπου ένα χρόνο περίπου 30ευρω ανα λιτρο, και τουλαχιστον το 1/3 χρειαζεται για να ξεκινησεις. Και δυστυχως δεν ειναι μονο το γυαλι που κοστίζει.

livel
08-12-05, 23:22
Kαλησπερα και παλι. ...

Φιλτατε netblues τα τρυπητα του ενυδρειου, που ακριβως πρεπει να γινουν? Κατω στην βαση του, δηλαδη στον πατο?

Αναφορικα με το sump, για ενα τετρακοσαρι ενυδρειο, τι μεγεθος πρεπει να εχει το sump του? (αλλη μια κουτη ερωτηση) Το sump αν καταλαβα σωστα, περνει μεσα τα φιλτρα του ενυδρειου και τα συναφη, γεμιζει επισης και αυτο με νερο? :confused:

Οσον αφορα στο κοστος τωρα, γνωριζω οτι ειναι πολυδαπανο, αλλα δεν θα βιαστω να το τελειωσω σε ενα μηνα. Καθε που μαζευω χρηματα θα κανω κατα σειρα και τις απαραιτητες αγορες !!

P.s. Ακομη δεν μου απαντησε καποιος για την "καταγωγη" των κρυσταλλων :rolleyes:

livel
08-12-05, 23:27
p.s. 2 Ειλικρινα εχω αρχισει να αναρωτιεμαι μηπως ειναι ενα θεμα taboo :D

shadow
08-12-05, 23:40
http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/light_cover_greek.html

για καπακι.Κατι αναλογο κανεις και με ξυλο

http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/filtration_system_greek.html

για sump.Οσο μεγαλυτερο τοσο καλυτερα.
Τωρα για τζαμια αν μπλεξεις και στην διαδικασια ποιας προελευσης ειναι τα καλυτερα ........Οκ εγω λεω Ισραηλ.Καπου το διαβασα.
Αλλα αξιζει τον κοπο? :confused: Ολοι με ελληνικα δουλευουν.
Ψαξε πιο ουσιαστικα πραγματα απο αποψη σχεδιασμου.
Ψαξε ομως,εκει ειναι η χαρα :D

netblues
09-12-05, 05:09
Η χωρα προελευσης ειναι η μιση αληθεια. Ακομα και το ιδιο εργοστασιο εχει ποιοτητες που μονο ο τζαμας τις ξερει.. (εμεις μονο αν τις δουμε συγκριτικα το καταλαβαινουμε) Ειχε συζητηθεί παλαιότερα και το τζαμι extra clear, με ποιο ουσιαστικες οπτικά διαφορές.
Το sump οπως θα εχεις καταλαβει γεμιζει με νερό, και μπορεί να ανιτκαταστησει ως ενα βαθμο τα φιλτρα..
Για μελετησε το λιγο το θεμα..

accnt
09-12-05, 09:25
Γενικότερα πάντως και επειδή θέλεις να ασχοληθείς με θαλασσινό ενυδρείο, για αρχή δεν θα έπρεπε να ψάχνεις τόσο πολύ το θέμα του ενυδρείου (σαν γυάλα), αλλά τι ακριβώς θα χρειαστείς για να το συντηρήσεις. Στο λέω αυτό γιατί από τις ερωτήσεις σου φαίνεται ή έλλειψη γνώσεων σε αυτόν τον τομέα. Τα παιδιά βέβαια σου απαντούν, αλλά νομίζω ότι δεν μπορείς να ξεκινήσεις να φτιάχνεις ένα θαλασσινό ενυδρείο χωρίς να ξέρεις τις βασικές αρχές λειτουργίας του. Θα σου πρότεινα λοιπόν την προμήθεια κάποιου βιβλίου δες εδώ http://www.greekaquarist.com/vb/forumdisplay.php?f=37 (http://www.greekaquarist.com/vb/forumdisplay.php?f=37) και αρκετό διάβασμα σε παλαιότερα post που έχουν γραφτεί…..έτσι ώστε να μπορούμε να συζητάμε καλύτερα.
Φιλικά Γιάννης.