Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Πρώτες μετρήσεις κατα το στρώσιμο...

tanganyika
08-07-17, 19:27
Καλημερα παιδια ! απο τις 28/6 τρεχει το νεο φιλτρο fluval 306 σε 60 αρι ενυδρειο το οποιο σε 3 μερες θα εγκατασταθει σε 280L ..

κανω στρωσιμο με τροφη +Βακτηρια ... καθε 2 μερες αλλαζω τροφη (μισο κουταλακι του γλυκου ) σημερα εκανα τις πρωτες μετρησεις καθως μου ειπαν να μην κανω την πρωτη εβδομαδα καθως δεν υπαρχει λογος (δεν θα δω κατι ..) στο λοιπον ..

28/6 τροφη- 3,2 ml βακτηρια (τοσο δινει ο εμπορος δοσολογια)
30/6 αλλαγη τροφης
02/7 αλλαγη τροφης
05/7 αλλαγη τροφης + 3,2 μλ βακτηρια
08/7 αλλαγη τροφης+ μετρηση για ΝΟ2-ΝΟ3-ΝΗ4 ----> ΝΟ2=0,8 mg/l(ppm) ΝΟ3=30 mg/l(ppm) ΝH4=<0.05 mg/l(ppm)

Χρησιμοποιω υγρα τεστ της JBL

1. Ειναι λογικο να εχω τοση λιγη αμμωνια ? γιατι δεν αυξανεται ?πως τις βλεπετε τις μετρησεις ? παει κατι στραβα ?
2.σε 3 μερες που το φιλτρο θα μετακομισει στο 280λιτρο θα επηρεαστει κατι ? πρεπει να προσεξω κατι ???

Σας ευχαριστω εκ των προτερων !!!!

Τάκης
08-07-17, 19:45
Αφου έχεις 30 ppm νιτρικά είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχεις λίγη ή και καθόλου αμμωνία.
Θα σου πρότεινα μια καλή αλλαγή νερού και διπλασιασμό της τροφής να αυξηθεί και άλλο η βιολογία.
Το φίλτρο αυτό θα είναι το κυρίως φίλτρο στο 280αρι ;
Στο 280αρι υπάρχουν ψάρια ;
Δεν το θεωρώ πως είναι ακόμα 100% έτοιμο το φίλτρο

tanganyika
08-07-17, 20:03
Καλησπέρα Τακη,ναι θα ειναι το κυριως φιλτρο στο 280 αρι το οποίο ειναι αδειο αυτή την στιγμή και θα στηθεί αύριο-μεθαύριο..χωρις ψαρια μεχρι το φίλτρο να δω οτι ειναι οκ..το 60 αρι που ειναι τωρα το fluval παυει να υπαρχει.οποτε οπως ειναι λογικο η αλλαγη νερου εκει δεν εχει νοημα ε? Να το βαλω στο 280 αρι και να συνεχίσω κανονικα με βακτήρια-τροφη οπως κανω τωρα?? Να κάνω μετρηση και βλέπω?

Τάκης
08-07-17, 20:09
Βάλε το τότε στο 280αρι με φρέσκο νερό 100% και με πολύ τροφή,
βακτήρια δεν χρειάζεται,
πιο γρήγορα θα αναπτυχθούν τα υπάρχοντα.

tanganyika
08-07-17, 20:16
Οταν λεμε πολυ τροφή? 1 κουτ γλυκού? 2? Ποσο...επισης τεστ πρεπει να τα κανω καθε 3 μέρες?η μπορω κάθε 5 ας πούμε

Υσ:οταν γινει η μεταφορα.το ήδη υπάρχον νερό που εχει μεσα στο φιλτρο να το αφησω ?η να τα αδειασω ολα να τα ξεπλυνω(υλικα) και να ξεκινησω την διαδικασια απο την αρχή..μιας και απο τι κατάλαβα δεν εχει ξεκινήσει καν ο κύκλος αζώτου..??

Dimitra_
08-07-17, 21:11
Ο κύκλος του αζώτου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Θα μεταφέρεις το φίλτρο... Δεν χρειαζεται να αφαιρέσεις το νερό... Αλλά αν θες κάνε το. Σε καμια περίπτωση μην ξεπλυνεις τα υλικά. Βάζε μέσα σε ενα καλσον ή τούλι 2-3 κουτάλες τροφή και αφησε το ετσι. Στις 5 ημερες μέτρα και αν δεις αμμωνία 0 νο2 0 νο3 10-30 κανεις μια πολύ μεγάλη αλλαγή 80% . και αν εκεί τα νο3 γίνουν 10 κι τα αλλά είναι 0 το ενυδρείο έχει στρώσει

tanganyika
08-07-17, 22:13
Ο κύκλος του αζώτου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Θα μεταφέρεις το φίλτρο... Δεν χρειαζεται να αφαιρέσεις το νερό... Αλλά αν θες κάνε το. Σε καμια περίπτωση μην ξεπλυνεις τα υλικά. Βάζε μέσα σε ενα καλσον ή τούλι 2-3 κουτάλες τροφή και αφησε το ετσι. Στις 5 ημερες μέτρα και αν δεις αμμωνία 0 νο2 0 νο3 10-30 κανεις μια πολύ μεγάλη αλλαγή 80% . και αν εκεί τα νο3 γίνουν 10 κι τα αλλά είναι 0 το ενυδρείο έχει στρώσει

γεια σου Δημητρα πολυ καλησπερα ! μισο λεπτο για να μην μπερδευτουμε ! "εχει σχεδον ολοκληρωθει ??" ποτε προλαβε σε 10 μερες ?? απο την στιγμη σε ολες τις οδηγιες στρωσιματος με τροφη λενε οτι ειναι η πιο αργη μεθοδος και κανει 1-1.5 μηνα ??? δλδ σε αυτες τις 10 μερες προλαβε η αμμωνια να φτασει στα πιο υψηλα επιπεδα της και επεσε με αποτελεσμα να μετραω σχεδον μονο ΝΟ3 .. μου κανει εντυπωση .. δωστε μου τα φωτα σας παιδες ..γιατι η κατι συμβαινει .. η εστρωσε το φιλτρο σε χρονο ρεκορ..

Dimitra_
08-07-17, 22:35
Δεν ειναι ακατόρθωτο!
Καλησπερα!!!
Έτσι δείχνουν οι μετρήσεις αλλά εφοσον κανεις κι αυτά που είπαμε κι η παρα μικρή πιθανοτητα να μην έχει στρώσει θα εξαφανιστει.Μην μηδενισεις τη διαδικασία.

tanganyika
08-07-17, 23:12
Σε ευχαριστω Δημητρα ! οχι δεν ειχα σκοπο να τα πλυνω τα υλικα ουτε καν ! θα ακολουθησω πιστα τις οδηγιες σας ! :):):)

κομβικο ρολο ισως επαιξε η υψηλη θερμοκρασια (30 βαθμους σταθερα ) λογω ζεστης !!!

Dimitra_
08-07-17, 23:47
Ναι είναι πολύ σημαντικός παράγοντας!

delta66
09-07-17, 02:13
μισο λεπτο για να μην μπερδευτουμε ! "εχει σχεδον ολοκληρωθει ??" ποτε προλαβε σε 10 μερες ?? απο την στιγμη σε ολες τις οδηγιες στρωσιματος με τροφη λενε οτι ειναι η πιο αργη μεθοδος και κανει 1-1.5 μηνα ???
Ποιες οδηγιες?
Για δες εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=1014984#post1014984

tanganyika
09-07-17, 08:53
Ποιες οδηγιες?
Για δες εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=1014984#post1014984

σε αρθρα σχετικα με το στρωσιμο με τροφη κανουν λογο για την πιο αργη μεθοδο που διαρκει πανω απο 1,5 μηνα ! τωρα τι εγινε και στρωνει ετσι γρηγορα δεν ξερω ...οπως ειπα και παραπανω η θερμοκρασια ισως βοηθησε τα βακτηρια να πολλαπλασιαστουν ετσι τοσο γρηγορα

delta66
09-07-17, 11:37
Λινκ απο τα αρθρα?

Dimitra_
09-07-17, 14:33
Το ενυδρείο μην το γεμίσεις με κρύο νερό. Με νερό περίπου στους 28-30 θα το γεμισεις...
Εμένα τα ενυδρεία μου επι το πλείστον όπως λέει κι ο delta στο λινκ που σου επισυναψε στρώνουν στις 2 εβδομάδες...

globalzero
09-07-17, 16:13
Διπλασίασε τη τροφή σε σχέση με αυτή που βαζεις και μέτρα μετά αμμωνία νιτρώδη.

Νιτρικά οπότε έστρωσα απο το μηδέν είχα 60-70 μετά έκανα μια γενναία αλλαγή νερού σαν να είχα ψάρια . εφόσον δε μετρουσα αμμωνία 30 με μια ώρα μετά ήμουν καλά.

Στάλθηκε από το Mi-4c μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

tanganyika
10-07-17, 00:21
ευχαριστω παιδια για τις συμβουλες !

διαβασα και το λινκ του delta και καταλαβα αρκετα πραγματακια ..οι οδηγιες που ακολουθουσα ειναι απο αλλο forum που δεν ξερω κατα ποσο ειναι εφικτο να το κανω attach , παρ ολα αυτα συνεχιζω ....μολις γεμισα το νεο ενυδρειο με νερακι εβαλα και το αντιχλωριο μου ...εβαλα αεραντλια για να μην μενει στασιμο το νερο ..να περιμενω μια μερα γιατι διαβασα οτι στα βακτηρια δεν αρεσει το χλωριο και φοβαμαι μην κανω καμια ζημια...η να το βαλω πανω το φιλτρο κατευθειαν απο το παλιο ενυδρειο ?

Tanganyiκας
10-07-17, 06:56
Δεν χρειάζεται να περιμένεις τόσο πολύ,μπορείς και μετά από καμιά ώρα να το βάλεις πάνω!Θα συνεχίσεις να βάζεις τροφή εννοείται αν δεν έχεις ψάρια,για να τρέφεται η βιολογία.

Dimitra_
10-07-17, 08:58
Τι θερμοκρασία έχει το νερό;

tanganyika
10-07-17, 09:02
26 βαθμους .. και ειχα 28-30 ! θα περιμενω λιγο η να βαλω τον θερμαντηρα να το φτιαξει λιγο ...

Tanganyiκας
10-07-17, 09:08
Βάλε τον........αν και δεν είναι τεράστια διαφορά.

delta66
10-07-17, 12:17
Και με 23 που εχω στρωσει, σε 15 μέρες ήταν έτοιμο.
Μη καις τσάμπα ρεύμα καλοκαιριάτικα. Άστο χωρίς θερμαντήρα. Μια χαρά ειναι η θερμοκρασια χώρου αυτήν την εποχή.

Dimitra_
10-07-17, 12:39
Μια χαρά είναι... Εγώ του το πα για να μην βάλει κρύο.

tanganyika
11-07-17, 07:39
μπηκε νερο με 26 ... σε 2 ωρες πηγε 29 και παιζει εκει , εριξα τροφουλα , και περιμενουμε τωρα ...:cool::cool::cool:

delta66
11-07-17, 13:31
μπηκε νερο με 26 ... σε 2 ωρες πηγε 29 και παιζει εκει , εριξα τροφουλα , και περιμενουμε τωρα ...:cool::cool::cool:
Σε 2 ωρες, 3 βαθμους πανω?
Αυτο δεν ηταν καλο.
Η αποτομη αλλαγη θερμοκρασιας και ιδιως η αποτομη ανοδος, δεν ειναι οτι καλυτερο (και για τη βιολογια).
Διαβασε εδω περισσοτερα; http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55933
Αποφυγε τα αυτα τα λαθη. Ιδιως οταν θα βαλεις ψαρια.
1 βαθμος ανοδος καθε 8 ωρες ειναι ΟΚ, αν χρειαστει.
Εκτος αν ειναι στιγμη μεγαλης αναγκης, πχ να εχει πεσει η θερμοκρασια κατω απο το οριο επιβιωσης του ειδους.

tanganyika
12-07-17, 07:44
ναι ειχε αποτομη αλλαγη λογω ζεστης ομως πως μπορουσα να το αποφυγω , δεν μπορουσα να φτιαξω 280 λ σε κουβαδες σιγα σιγα στην σωστη θερμοκρασια και εβαλα λαστιχο κατευθειαν , θα τελειωνα το αλλο καλοκαιρι ! επρεπε ισως να περιμενω πριν βαλω το φιλτρο να ανεβει εκει που πρεπει η θερμοκρασια και να σταθεροποιηθει ... ευχαριστω delta για την επισυμανση θα το εχω υποψιν μου(πολυ καλο αρθρο..τα λεει ολα !! )!

delta66
12-07-17, 11:05
Δεν ειπα να μη βαλεις με το λαστιχο, αλλα δεν μπορω να καταλαβω πως σε δυο ωρες ανεβηκε 3 βαθμους η θερμοκρασια.

tanganyika
13-07-17, 22:07
ελα ντε λειπαμε απο το σπιτι , ηταν κλειστα ολα προφανως ανεβασε θερμοκρασια (αυριο θα κανω μετρηση ) μια ερωτηση ακομα τωρα εχω την τροφη μεσα στην αποχη στην επιφανεια παρατηρω οτι εξωτερικα ολο το δυχτι ειναι ασπρο σαν βαμβακι ...ειναι φυσιολογικο ????

Tanganyiκας
13-07-17, 22:17
Πέτα την και βάλε καινούργια,έχει χαλάσει.

tanganyika
13-07-17, 22:50
γιατι ομως ???? ειναι η δευτερη φορα που μου το κανει! μεσα σε μια μερα ... ασπριζει ..

Tanganyiκας
13-07-17, 22:54
Ξέπλυνε και την απόχη με νερό ενυδρείου,μήπως έχει πιάσει μάκα.

tanganyika
13-07-17, 22:55
καθαρη την βλεπω ...τι να πω !! επηρεαζει την βιολογια που μπορει να εχει αποκτησει ??

Tanganyiκας
13-07-17, 22:57
Αν εννοείς την απόχη........όχι.

tanganyika
13-07-17, 23:12
καθαρη την βλεπω ρε γαμωτο την ξεπλυνα παλι νε μερο ενυδρειου .. και εβαλα καινουργια τροφη , επισης επηρεαζει την βιολογια του φιλτρου αυτο ...?αυριο θα κανω μετρηση ...

Tanganyiκας
13-07-17, 23:19
Όχι...........λογικά μύκητας από την τροφή είναι.

tanganyika
13-07-17, 23:25
ΜΑΚΑΡΙ...θα κανω μετρηση αυριο , αν μου το ξανακανει , θα βγαλω αποχη θα βαλω σε καλσον ..

tanganyika
15-07-17, 01:59
28/06/2017

ΝΟ2=0,8 mg/l(ppm) ΝΟ3=30 mg/l(ppm) ΝH4=<0.05 mg/l(ppm)

14/7/2017

ΝΟ2=1 mg/l(ppm) ΝΟ3=1 mg/l(ppm) ΝH4=<0.05 mg/l(ppm)

κατι δεν παει καλα ??? εκανα την μετρηση...τα ΝΟ2 εχουν φτασει στον θεο ..αμμωνια δεν εχω βεβαια ..και τα NO3 ειναι στην δευτερη κλιμακα..

delta66
15-07-17, 02:31
Λογικες οι μετρησεις.
Εβαζες λιγη τροφη και ειχε αναπτυχθει βιολογια που νιτροποιουσε ικανοποιητικα για την ποσοτητα τροφης που επεφτε.
Τωρα βαζεις περισσοτερη τροφη και η λιγη βιολογια δεν προλαβαινει, γιαυτο ανεβηκαν οι τιμες.
Αν εβαζες απο την αρχη μπολικη τροφη δεν θα εχανες χρονο.

Σημασια εχει να φτανει η βιολογια για την ιχθυοφορτωση που προκειται να υπαρχει στο ενυδρειο και οχι απλα να γινει ο κυκλος του αζωτου.
Πχ αν προκειται να βαλουμε 20 δισκους σε ενα ενυδρειο που τρωνε ενα σκασμο φαι, και το στρωσουμε με μισο κουταλακι τροφη, οταν μπουν οι δισκοι θα ειναι απλα αστρωτο το ενυδρειο.
Κα η αμμωνια που βγαζει μια ποσοτητα τροφης, δεν ειναι ιδια με την ποσοτητα αμμωνιας που θα βγαινει στο ενυδρειο απο τα ψαρια που θα τρωνε την ιδια ποσοτητα τροφης.
Τα ψαρια βγαζουν αμμωνια ακομα και οταν δεν τρωνε. Λιγοτερη μεν, αλλα βγαζουν.
Για αυτο βαζουμε στο στρωσιμο πολυ περισοτερη τροφη απο αυτην που θα ταιζουμε τα ψαρια που θα μπουν.

tanganyika
15-07-17, 09:21
καταλαβα..συνεπως delta συνεχιζω βαζω τροφη μερι να πεσουν τα NO2 ????επισης ξεπλυνα αποχη , εβαλα πρωι τροφη το βραδυ ειχε μουχλιασει παλι !!! τι στο καλο γινεται δεν μπορω να καταλαβω !!!!

delta66
15-07-17, 11:50
καταλαβα..συνεπως delta συνεχιζω βαζω τροφη μερι να πεσουν τα NO2 ????επισης ξεπλυνα αποχη , εβαλα πρωι τροφη το βραδυ ειχε μουχλιασει παλι !!! τι στο καλο γινεται δεν μπορω να καταλαβω !!!!
Ναι. Συνεχισε.
Ας βγαζει μυκητα. Αλλαζε τη. Ειναι μεχρι να αναπτυχθουν στο ενυδρειο και οι "ανταγωνιστες" της μουχλας.

tanganyika
17-07-17, 09:13
Σε ευχαριστω παρα πολυ να εισαι καλα !!! Συνεχιζουμε λοιπον και επανερχομαι με νεοτερα !!!

tanganyika
23-07-17, 09:38
Καλησπερα σας και παλι , αφου επρεπε να λειψω απο το σπιτι 4 ημερες με αποτελεσμα να μην μπορεσω να βαλω τροφη αυτο το διαστημα ( βεβαια ειχαν μεινει καποια υπολοιματα στον πυθμενα ) γυρισα σημερα σπιτι και εκανα μετρηση κατευθειαν για να δω τι γινεται

28/06/2017

14/7/2017

23/7/2017(σημερα)
ΝΟ2=<0,01 mg/l(ppm) ΝΟ3=1 mg/l(ppm) ΝH4=<0.05 mg/l(ppm)

οπως βλεπετε τα ΝΟ2 εκει που ηταν στον "θεο"δεν υπαρχουν πλεον ...μηπως εχασα οτι βακτηρια ειχαν δημιουργηθει και πρεπει να ξεκινησω την διαδικασια παλι απο την αρχη ???:(:(:( δυστιχως δεν μπορεσα να βαλω τροφη επειδη ελειπα σε επαγγελματικο ταξιδι, παρακαλω δωστε μου τα φωτα σας , βεβαια απο τις μετρησεις και απο αυτα που διαβαζω σαν στρωμενο μου κανει ..αλλα περιμενω τους εμπειρους να μιλησουν γιατι δυσκολευομαι να καταλαβω .. και ποιο ειναι το επομενο βημα ..πχ αλλαγη νερου ? SOS....

delta66
23-07-17, 11:58
Ειναι λιγα τα νιτρικα ΝΟ3.
Υπαρχει τεστ νιτρικων που μετραει σε τοσο μικρη κλιμακα? Συνηθως ξεκινανε απο 5, μετα πανε στο 10, μετα 20 κλπ
Κατι δεν μου παει καλα. Πως γινεται να ειχες στν αρχη νιτρικα 30 και τωρα 1?
Εχεις φυτα μεσα? Εκανες αλλαγη νερου?

Τα νιτρωδη ΝΟ2 δεν ηταν στο θεο.
1 ειχες.

Καθε μερα χρειαζοταν να βαζεις τροφη?
Η τροφη στην αποχη, κραταει συνηθως αρκετες μερες πριν μουχλιασει ή λιωσει τελειως κλπ.
Αν την αλλαξες με καινουρια, την ημερα που θα εφευγες θα ηταν ΟΚ.

Συνεχιζεις ετσι κι αλλιως το στρωσιμο.

tanganyika
23-07-17, 12:50
τα τεστ ειναι της JBL υγρα !για ΝΟ3 ξεκινανε απο <0,5 και μετα η κλιμακα παει 1-5-10-20 κλπ..για τα NO2 <0.01 και επειτα 0,025-0,05-0,1-0,2 κλπ..(το 1 ειναι τερμα κοκκινο ...)μηπως η κλιμακα μπερδευει ....τροφη δεν εβαλα γιατι οποτε εβαζα στην αποχη μεσα σε 8 ωρες μουχλιαζε (ασπριζε ολη )...

παραθετω βιντεακια για να δειτε πως ειναι οι κλιμακες ..

NO3 :https://www.youtube.com/watch?v=XxETKDqOXrI
NO2: https://www.youtube.com/watch?v=TWbjL6ieERU

εχω 3 valisneries ..

εκανα αλλαγη νερου 80%(μολις) ...

τι κανω τωρα ??? βαζω τροφη και περιμενω και ξαναμετραω?

υσ:κοιτα να δεις που χαθηκε ολη η προσπαθεια και θα ξεκινησουμε απο την αρχη

delta66
23-07-17, 13:54
ΟΚ.
Η ποσοτητα 1ppm για Νο3 ειναι ... σαν να μην ειναι.
Τουλαχιστον υπαρχει δειγμα οτι γινεται καποια νιτροποιηση.
Λογικα φταιει οτι δεν υπαρχαν ρυποι για να γινουν νιτρικα.
Αλλα θα επρεπε να εχουν μεινει τα προηγουμενα νιτρικα στο νερο.
Οι 3 βαλισνεριες δεν ειναι ικανες για να μηδενισουν τοσα νιτρικα.

Την αλλαγη 80% την εκανες πριν την μετρηση?
Γιατι τοσο μεγαλη αλλαγη???
Ενα φρεσκαριμα ειπαμε ειναι μια χαρα. Φρεσκαρισμα εννοουμε 10-20%.
Αν την εκανες την αλλαγη πριν τη μετρηση, δικαιολογουνται τα μηδενικα σχεδον νιτρικα.

Δεν χανεται ετσι ευκολα ΟΛη η βιολογια ετσι ωστε να χρειαστει να ξεκινησεις απο την αρχη, μην ανυσυχεις.
Η βιολογια μπορει να διπλασιαζει τον πληθυσμο της, καθε 24 ωρες.
Απο την στιγμη που υπαρχει και λειτουργει, ειναι θεμα χρονου να φτασει εκει που πρεπει.
Το θεμα ειναι να μην υπαρχουν παρεμποδιστικοι παραγοντες οπως γραφει στο αρθρο.
Το οτι δεν ανεβαζει αμμωνια και νιτρωδη μετα απο προσθηκη τροφης, σημαινει οτι υπαρχει η βιολογια.

Συνεχιζεις τροφη και περιμενεις απλα να ανεβουν πολυ τα νιτρικα (γιαυτο μη κανεις μεγαλη αλλαγη) και να μην ανεβαινουν αμμωνια και νιτρωδη.
Μπολικη τροφη οπως εγραψα και αλλαγη οταν μουχλιαζει.
-------------------------
Βαλε και μια φωτο της τροφης να τη δουμε, οταν λες οτι ασπριζει σε 8 ωρες.

tanganyika
23-07-17, 16:16
delta καταρχην ευχαριστω για την υπερπολυτιμη βοηθεια σου πραγματικα ! λοιπον η μετρηση εγινε ΠΡΙΝ την αλλαγη νερου ...(Γιατι ???) θεωρησα οτι ισως βοηθουσε στην αναπτυξη των βακτηριων οπως επισης γιατι μυριζε και το νερο αρκετα ...εκανα λοιπον την αλλαγη 70-80%(κακως προφανως ) το εφερα στην καταληλη θερμοκρασια εριξα και το αντιχλωριο μου ..και μετα εβαλα παλι σε λειτουργια το φιλτρο το οποιο εσωτερικα δεν το εχω ανοιξει απο τοτε που λειτουργει (25 μερες) .. εβαλα την τροφη στην αποχη και περιμενω με προσευχες να ξαναπαρει μπροστα το συστημα ...

delta66
23-07-17, 16:47
Αν γινεται σωστα (οπως περιγραφεις ειναι σωστα) η αλλαγη νερου, δεν υπαρχει προβλημα και για τη βιολογια.
Αρκει να αναπληρωθουν οι ρυποι που αφαιρουνται.
Προσευχες δεν χρειαζονται. Δεν εγινε τιποτα.
Ριξε τροφη και περιμενε αν δεις τις μετρησεις.
Πιστευω δεν θα υπαρξει προβλημα και θα δεις παλι να συσσωρεύονται νιτρικα μετα απο 3-4 μερες. Μη κανεις αλλη αλλαγη προς το παρον.

tanganyika
23-07-17, 17:12
εγινε ! οποτε θα επανελθω με φωτο οταν και αν ασπρισει παλι η τροφη στην αποχη ..καθως και επισης με μετρηση που θα κανω σε 3-4 μερες ..και βλεπουμε !

εντωμεταξυ εχω βακτηρια αγορασμενα σχεδον γεματα...και πανε τσαμπα ..διαβασα οτι δεν κανουν τπτ οπως και αλλους συνχομπιστες να το αναφερουν , να τα ριξω απλα για να τα ριξω μπας και βοηθησουν για να μην πανε χαμενα ?? η να τα βαλω σ ενα ραφι να τα βλεπω ??

ευχαριστω πολυ delta ..!!!

delta66
23-07-17, 17:21
Δεν ξερω για τα βακτηρια.
Δεν νομιζω οτι χρειαζεται να δοκιμασεις αν κανουν κατι. Οτι ηταν να γινει εχει γινει. Αυτα αλλωστε γραφουν στις οδηγιες να βαλεις ψαρια, ή κανω λαθος?

Tanganyiκας
23-07-17, 17:27
Ρίξε και από τα βακτήρια αφού τα έχεις,δεν κάνουν ότι γράφει πάνω............αλλά μια ψιλό βοήθεια την προσφέρουν.

delta66
23-07-17, 17:30
Μπορει να τον μπερδεψουν στις μετρησεις.
Εχει αναφερθει πλασματικη αυξηση νιτρικων. Πλασματικη, επειδη δεν προερχοταν απο νιτροποιηση μεσω της βιολογιας.

Tanganyiκας
23-07-17, 17:39
Μπορεί......απλά αφού τα πλήρωσε,να πει ότι τα έβαλε:D

tanganyika
23-07-17, 23:09
ακριβως τσαμπα τα λεφτα !!!20euro..:mad::mad::mad::mad:

οχι χωρις ψαρια τα βαζεις,οι οδηγιες λενε για καθε εβδομαδα μια ποσοτητα/λιτρα που εχεις...και το στρωνεις..

θα το αφησω μαλλον δεν θα βαλω κατι ..και συνεχιζωμε την τροφουλα ..προς το παρων δεν μου εχει ασπρισει....μου κανει εντυπωση ..πριν την μεγαλη αλλαγη ..σεμια μερα μεσα γεμιζε εξωτερικα ολη η αποχη ασπρη βλενα σαν μπαμπακι ...μεχρι στιγμη ολα οκ..

tanganyika
24-07-17, 21:08
και εκει που ελεγα παλι καλα..παλι ασπρισε η τροφη μολις πριν καμια ωρα...

delta66
24-07-17, 21:15
Αλλαξε τροφη

tanganyika
24-07-17, 21:29
αλλαξα αλλα αντι να μου κραταει 2-3 μερες οπως διαβαζω .. μου κραταει ωρες ...την αποχη την εχω πλυνει πολυ καλα αλλα και παλι ..να δοκιμασω σε καλσον? επισης οταν την βγαζω μεσα απο το ενυδρειο ..οσο και να προσεξω ολο αυτο το ασπρο "βαμβακι σκορπαει μεσα στο ενυδρειο..

delta66
24-07-17, 22:14
Αν δεν θελεις να σκορπαει βαλε διπλη αποχη με μικρο "ματι".
Μην πλενεις την αποχη πολυ καλα. Απλο προχειρο ξεπλυμα. Η πολυ καθαριοτητα δεν κανει παντα καλο.
Αλλαξε και ειδος τροφης αν γινεται.
Δεν εχουν δημιουργηθει ακομα ολως περιεργως, οι μικροοργανισοοι που ανταγωνιζονται τους μυκητες στην ευρεση (σαπιας) τροφης.

tanganyika
24-07-17, 22:21
επειδη μου τελειωσε ετσι και αλλιως αυτη που ειχα (φυλλαρακια της sera ) και αυριο θα παω να παρω ,υπαρχει κατι αλλο να μου προτεινεις delta ?ειναι προβλημα που σκορπαει μεσα ??

Dimitra_
24-07-17, 22:27
Καλσον. Φαι για guppy βάλε...

tanganyika
24-07-17, 22:34
ευχαριστω Δημητρα ..θα το δοκιμασω ετσι !!προφανως κατι εχει γινει...εκανα καποιο λαθος και εκει που πηγαιναν ολα καλα ..κατι στραβωσε , θα επρεπε να ειχε στρωσει το φιλτρο ..εκτος και η τροφη εχει χαλασει και μου κανει νερα ... την εχω κανα 3 μηνο ..απο το 60 λιτρο που ειχα

Dimitra_
24-07-17, 23:17
Μπορεί να έχει χαλάσει πραγματι

tanganyika
25-07-17, 22:54
μολις εβαλα τροφη για guppy ...το παρακολουθω ...επισης ρε παιδια μια ερωτηση ..εχω ασπρη λευκη αμμο η οποια οπως ηταν λογικο και φανταζομουν επισης παρα την ομορφια της λερωνει παρααα πολυ ευκολα .. εχω σκουπα βυθου αλλα μου ρουφαει μαζι και αμμο , μηπως υπαρχει καποια πατεντα να αποφυγω στο καθαρισμα τοση απωλεια αμμου ?

Tanganyiκας
25-07-17, 23:12
Να σηκώνεις λίγο ψηλότερα την σκούπα,δεν γίνετε κάτι άλλο!

tanganyika
26-07-17, 00:09
Να σηκώνεις λίγο ψηλότερα την σκούπα,δεν γίνετε κάτι άλλο!

κατι καταλαβα απο το λιγο ψαξιμο ..καπου διαβασα οτι μπορεις να ενσωματωσεις ενα ξυλινο καλαμακι στην σκουπα ωστε αν ακουμπα βυθο να αναταρασει τις βρωμιες και να τις ρουφαει η σκουπα μετα ....εξυπνο και ισως ειναι πρακτικο ..

Dimitra_
26-07-17, 01:13
Που να την δεις να γίνεται κι πράσινη :D

tanganyika
26-07-17, 01:52
αλγη ε ?? οσο σχολαστικος και να εισαι λογικα απ οτι καταλαβαινω ολους μας καποια στιγμη μας επισκεπτεται...?

Dimitra_
26-07-17, 02:18
Απο το φως και όχι μονο... Ναι... Ειδικα αν το ενυδρείο παει τέλεια...

tanganyika
26-07-17, 21:36
παλι τα ιδια ..ασπρισε και η νεα τροφη (για γκαπι) στην ιδια αποχη την ειχα βαλει ...την αλλαξα εβαλα καινουργια που σιγουρα θα το ξανακανει ..αυριο στην επομενη αλλαγη καλσον ??

tanganyika
28-07-17, 18:51
Ασπρισε και στο καλσον...δεν ξερω τι παει στραβά..τα εχω κανει ολα !!! Καθε μια μερα αλλάζω τροφή..μηπως το φίλτρο μου δεν ειναι αρκετό για να φιλτραρει σωστά με αποτέλεσμα να γίνεται αυτό?? Επίσης εχω εναν κυκλοφορητη που ελεγα να τον βάλω οταν μπουν τα ψάρια...μηπως να τον βαλω απο τώρα για καλυτερη κυκλοφορια οξυγόνου..??η βλακειες λεω..??

Τάκης
28-07-17, 21:36
μη σε ανησυχεί αυτό
άλλαξε την και είναι όλα εντάξει

tanganyika
29-07-17, 14:17
Eυχαριστω τ Τακη για την απαντηση ..την αλλαζω και ας μην μου κραταει πανω απο μερα ....ο επιμενων νικα..θα επανελθω με μετρησεις ..
Καλησπερα παιδια και παλι ...μια γρηγορη ερωτηση για να μην ανοιγω αλλο θεμα ..σκεφτομαι στο "νταμαρακι" μου να δωσω λιγο χρωμα (μετα απο διαβασμα κατεληξα στο οτι δεν ειναι απαγορευτικο να βαλει και καλα φυτο μεσα στις αφρικανες ..) εχω λοιπον βαλισνεριες -ανουμπιες ηδη μεσα ..και σημερα πηρα ενα ματσακι κερατοφυλο(πιο πολυ για τα νιτρικα που διαβασα οτι κανει δουλιτσα ..) και μια κρυπτοκοριν , χρειαζεται κατι απο τα παραπανω ταμπλετιτσα ?(ανουμπια ξερω πως οχι ..) τα αλλα ? επισης εχω και υγρο λιπασματακι να ριξω απο αυτο ? τελος μου ειπε ο petshopas οτι μολις μπουν οι αφρικανες θα αρχισουν να τα τρωνε .. ισχυει ???

Dimitra_
29-07-17, 15:42
Το κερατοφυλλο δεν θα μείνει σίγουρα. Ποσο καιρό τρέχει το ενυδρείο Γιατι δεν θυμάμαι... Εγώ δεν θα έβαζαν πριν απο το δίμηνο καθόλου λίπασμα άλλωστε δεν είναι κανενα δύσκολο φυτο κι όλα δένονται κάπου ...

Tanganyiκας
29-07-17, 19:26
Δεν χρειάζεσαι λιπάσματα για αυτά τα φυτά,αν ρίχνεις λιπάσματα σε αφρικάνικα μπορεί να ξεφύγουν οι άλγες!!!

tanganyika
29-07-17, 21:57
το κερατοφυλλο δεν θα το βαλω τελικα ..καθως για να σταθει κ ολας φυτεμενο ειναι δυκολο ..η και να σταθει θα το ξεριζωσουν ειναι για επιφανεια πιο πολυ ..θα βαλω (ανουμπιας-βαλισνερια-κρυπτοκοριν) και αν τα φανε ..τα φαγανε ....
Δημητρα τρεχει περιπου ενα μηνα περιπου . με βαλισνεριες 10 μερες ..σημερα θα βαλω τ αλλα 2 !!

τανγανικα ..και εγω προς τα εκει εκλεινα ..οποτε τα αφηνω ετσι ..και αν δω φυλλαρακι που χαλαει θα το κοβω ..

Tanganyiκας
30-07-17, 12:25
Είναι γερά φυτά,δύσκολα θα χαλάσουν............αν και οι βαλισνέριες σε μένα παλιά που είχα...δεν κράτησαν.

tanganyika
30-07-17, 23:44
ακομα κρατανε αδερφε μου!!:):):)

ανουμπια δεν τις εδεσα τελικα , τις σφινωσα αναμεσα στις πετρες προσεκτικα να μην τραυματιστουν οι ριζες ...

τελικα σιδηρο εχω υγρο ...αυτο λετε να το βαλω ? η περιττο ?πιο πολυ για τις βαλισνεριες και κρυπτοκορινα ..ανοθμπια δεν εχει αναγκη την ειχα και σε αλλο ενυδρειο τπτ δεν καταλαβαινε ..

tanganyika
02-08-17, 00:50
Καλησπερα φιλοι και φιλες...επανερχομαι με μετρηση και εχουμε τα εξης .

28/06/2017

14/7/2017

23/7/2017

01/8/2017(σημερα)
ΝΟ2=<0,01 mg/l(ppm) ΝΟ3=1-5 mg/l(ppm) ΝH4=<0.05 mg/l(ppm)

πρεπει να περιμενω να ανεβουν και αλλο τα ΝΟ3 ...Πως τα βλεπετε τα πραγματα ??

Tanganyiκας
02-08-17, 01:24
Ναι.....θέλει κι άλλο.Τροφή βάζεις αρκετή;

tanganyika
02-08-17, 09:39
βαζω 4-5 κουταλιες καθε μερα .. σε τουλι στη δεμενο το οποιο επιπλει στην επιφανεια και η τροφη φυσικα ειναι μεσα στο νερο , γ την αλλαζω καθε μερα επειδη πιανει μυκητα ...αν βαλω και παραπανω πρεπει να μαι και στο pet shop να δινω 6 euro καθε 2 μερες (ασυμφορο)...τοτε που εκανα την μεγαλη αλλαγη νερου ηταν καθοριστικα τα πραγματα ισως με πηγε πισω ...για να ειμαι ενταξει πρεπει να εχω αρκετα ΝΟ3 και καθολου ΝΟ2 ΚΑΙ ΝΗ4 σωστα ??

Tanganyiκας
02-08-17, 12:05
Χαχαχαχαχαχαχαχα....εντάξει καλά είσαι από τροφή!!Μην κάνεις άλλη αλλαγή μέχρι να στρώσει.Όσο για τις μετρήσεις,όταν στρώσει θα έχεις αυξημένα Νιτρικά και μηδενική Αμμωνία και Νιτρώδη!

tanganyika
02-08-17, 21:35
αστα αδερφε μου !!!!τροφη να φανε και οι κοτες που λενε εχω ριξει ...κατι αλλο ο βυθος (λευκη αμμος ψιλη ..) οπως καταλαβενετε εχει γινει χαλια απο την τροφη οπου παρ ολο που βαζω διπλο τουλι( με πολυ μικρες τρυπες .. και αποχη απο κατω λερωνει !!!! παιζει προβλημα που απο ασπρος σε μερικα σημεια ειναι μαυρος ???( οσον αφορα μυκητες κλπ που μπορει να αναπτυχθουν απο την παλια ..τροφη ??? να τον καθαρισω μια και καλη οταν στρωσει το φιλτρο ν πρεπει να κανω κατι αλλο ???

tanganyika
04-08-17, 23:38
is anybody here ???

Dimitra_
05-08-17, 01:06
Εχεις δοκιμάσει καλσον; καθάρισε το αν θες...

tanganyika
05-08-17, 10:35
τωρα δοκιμασα δημητρα ..κραταει και δεν τα σκορπαει στο βυθο! απλα για να μην κανω σιφωναρισμα και να μην πειραζω το νερο ..και συμπληρωνω παλι , λεω να αφησω οτι εχει μαζεψει ο πυθμενας μπας και στρωσει ποτε !!! αυτο ρωταω αν το αφησω και δεν καθαρισω ..υπαρχει θεμα ??και καθαρισω μια και καλη οταν στρωσει το φιλτρο ..

Dimitra_
05-08-17, 14:16
Ναι καθάρισε το τώρα μην τυχόν κι σου ανεβάζει αμμωνία...

Tanganyiκας
05-08-17, 14:38
Το ζητούμενο είναι να ανεβάσει αμμωνία και στην συνέχεια να μηδενιστεί!Άστο έτσι και όταν στρώσει το καθαρίζεις μαζί με την αλλαγή.

Dimitra_
05-08-17, 15:40
Μα έχει ολοκληρωθεί σχεδόν ο κύκλος... Γιατί να έχρι υπόλειμμα που μπορεί να τον φέρουν πίσω ; ή να τπυ δημιουργήσουν αλλά προβλήματα ;

tanganyika
05-08-17, 22:04
με μπερδεψατε ...Δημητρα οπως συζηταγα και με τα παιδια πιο πανω ακομα εχω λιγα ΝΟ3 με αποτελεσμα να συνεχισω να βαζω τροφη ...η οποια λερωνει..αν καθαρισω βυθο θα πρεπει να αλλαξω και νερο γιατι θα εχω απωλεια ..κατι που μουν ειπαν και τα παιδια οτι δεν θα βοηθησει τον κυκλο ..κατι που εχω διαβασει κ ολας ...
εσυ που στηριζεις οτι εχει τελειωσει ο κυκλος ...?
παραθετω τελευταια μετρηση ..

01/8/2017(σημερα)

απο την αλλη ισως εχεις και δικιο ..το σταδιο που λεει ο ταγκανικας ..πρεπει να εχει γινει στην αρχη ..τοτε που λεγαμε ποτε ανεβηκε η αμμωνια και επεσε και δεν το πηρα χαμπαρι ...οσες φορες μετραω παρ ολο που ριχνω τροφη .. και παρ ολο που στον βυθο υπαρχει αρκετη ...αμμωνια δεν βρισκω...αυτο δεν σημαινει οτι εχω ικανη βιολογια να την μηδενιζει ???εχω μπερδευτει ...και εσεις απ οτι βλεπω ..:mad::mad::mad:

Dimitra_
05-08-17, 22:30
Η αμμωνία σου έχει σχεδόν μηδενιστεί έτσι δεν γραφείς ; nh4 0.05 ...
Δεν Μίλησα για μεγάλη αλλαγή , Μίλησα για αφαίρεση της βρωμιας...
Θεωρώ οτι αν μείνει μέσα μπορεί να εχεις προβλήματα με πλανάρια π.χ.
Για αυτό είπα κι να την αφαιρέσεις.
Συνέχισε να βάζεις τροφή αλλά σε καλσον κι δεν θα εχεις θέμα...

tanganyika
05-08-17, 22:39
ναι η αμμωνια ειναι μικροτερη του 0,05 (αν ειναι τελειως 0 δεν θα το δω ποτε γιατι τα τεστ μου δεν εχουν τετοια κλιμακα ..) βεβαια και αυτη η μετρηση ειναι ικανοποιητικη ..??ειναι η πιο μικρη κλικακα ..ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ...ποτε ειμαι ετοιμος να βαλω ψαρια ? τι τιμες πρεπει να εχουν τα ΝΟ2-ΝΟ3-ΝΗ4 ? μονο ΝΟ 3 πρεπει να μετραω και αυτα πολλα ???? θα κανω τωρα σε μιση ωριτσα μετρηση και θα την παραθεσω...

επισης Δημητρα μου για να αφαιρεσω την βρωμια εννοειται οτι δεν θα κανω μεγαλη αλλαγη αλλα σιγουρα 15-20 λιτρα θα τα χασω μεχρι να περασω ολα τα σημεια του βυθου ..

Dimitra_
05-08-17, 22:51
Τα 15-20 λίτρα δεν επηρεάζουν τη βιολογία ειδικα σε ενα μεγαλο ενυδρείο. Πρέπει να δεις τα no 2 να είναι μηδέν και τα no3 να είναι πανω απο 10 .
Κανονικά στα ενυδρεία μας οι μετρήσεις είναι οι εξης αμμωνία 0 no2 0 no3 5-10 ...

tanganyika
05-08-17, 23:52
παραθετω βιντεακια για να δειτε πως ειναι οι κλιμακες ..

NO3 :https://www.youtube.com/watch?v=XxETKDqOXrI
NO2: https://www.youtube.com/watch?v=TWbjL6ieERU
NH4: https://www.youtube.com/watch?v=1WRcpNWwXv4

παω να μετρησω και επανερχομαι με μετρησεις ...
28/06/2017

14/7/2017

23/7/2017

01/8/2017

06/8/2017(σημερα)
ΝΟ2=<0.01 mg/l(ppm) ΝΟ3=10 mg/l(ppm) ΝH4=<0.05 mg/l(ppm)

ΝΟ2 ΚΑΙ ΝΗ4 τελευταια κλιμακα κατω-κατω ..στα ΝΗ4 ειδικα ουτε καν ειναι σχεδον διαυγες προς κιτρινο . ..δεν κανει ουτε το χρωμα της πρωτης κλιμακας που ειναι πρασσινο ανοιχτο ..

Ισως Νενικημανεν???

Dimitra_
06-08-17, 00:55
Ναι!!!! Απλως συνέχισε καμια βδομάδα ακόμα κι μετα κάνε μια πολύ μεγάλη αλλαγή 70% , ας πούμε ,και μέτρησε . αν είναι ακόμα nh3 0 no2 0 και no3 μέχρι 10 . το ενυδρείο έχει στρώσει κι είσαι έτοιμος για ψάρια!

tanganyika
06-08-17, 02:53
Ναι!!!! Απλως συνέχισε καμια βδομάδα ακόμα κι μετα κάνε μια πολύ μεγάλη αλλαγή 70% , ας πούμε ,και μέτρησε . αν είναι ακόμα nh3 0 no2 0 και no3 μέχρι 10 . το ενυδρείο έχει στρώσει κι είσαι έτοιμος για ψάρια!

για να δουμε ρε Δημητρα !!! βεβαια ετσι οπως ηρθαν τα χρονικα περιθωρια αντε να βρω ψαρια μεσα στο δεκαπενταυγουστο ..με βλεπω αναγκαστικα μετα τις 20 να μπαινουν αν ολα πανε καλα..εννοειται μεχρι τοτε οτι κανω τωρα .. τροφουλα !

Λοιπον εφοσον ειμαστε σε αυτο το σημειο ..κοιτα πως το σκεφτομαι ..

1. θα κανω ενα καθαρισμα στον βυθο και τα 20-30 λιτρα που θα χαθουν τα αναπληρωνω .. επειτα συνεχιζω με τροφη σε καλσον πλεον για να μην λερωνω πολυ ... μεχρι και μετα το 15-17 αυγουστου!κανω μετρησεις σε αυτο το διαστημα ..

2.αφου περασει το διαστημα αυτο ...και δω οτι η μετρησεις ειναι οκ κανω μεγαλη αλλαγη νερου.Σ αυτη την αλλαγη νερου με την ευκαιρια επεδη σε μερικα σημεια εχω χασει και αμμο η ειναι λιγη...θα συμπληρωσω προσεκτικα και αλλη ...(υπαρχει προβλημα??)( θα εχει ξεπλυθει πρωτα κλπ ..)

3. μετραω ξανα και αν εχω ΝΟ3 μεχρι 10 και εφοσον εχουν ανοιξει τα πετσοπαδικα παω και παιρνω ψαριακια ... 2 για αρχη ..

4. επειδη θα βαλω κιχλιδες Malawi .. η θερμοκρασια που πιανει το ενυδρειο με κλειστο σπιτι ειναι max 30-31 βαθμους...27-28 min με aircondition , εδω ειναι ενα κομβικο σημειο ... ξερω οτι οι αφρικανες malawi θελουν μεχρι 28 βαθμους ..σε ενα αλλο αρθρο διαβασα επισης και αυτο ..

"Όσο αφορά στις κιχλίδες των λιμνών της Κατακρημνισιγενούς Κοιλάδας της νοτιοανατολικής Αφρικής, τα είδη από τη λίμνη Malawi αντέχουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες από ότι τα είδη της λίμνης Tanganyika. Έτσι οι κιχλίδες της Malawi μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από τους 32°C (90°F), ενώ οι αντίστοιχες της λίμνης Tanganyika δεν θα αντέξουν ούτε καν στους 30°C (86°F). "

αληθεια η ψεμα??? ρωταω γιατι θα πρεπει να βρω μια λυση(απο τωρα ισως) καθως στις θερμοκρασιες που εχω δεν θα αντεξουν τα ψαρακια .. και απο διαβασμα που εχω κανει θελει πατεντες και χρονο για να κανω κατι DIY για την ψυξη του ενυδρειου ..εκτος και υπαρχει καποια γρηγορη και ευκολη λυση ..να το κανω απο τωρα ...(ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΩΝ ΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ..)

Πως σου-σας .. φενεται το πλανο ? νομιζω ειναι ο μονος δρομος δυστυχως λογω 15 αυγουστου εχω λιγες επιλογες ...:smt120:smt120

Dimitra_
06-08-17, 03:03
Μια χαρά είναι το πλάνο σου. Το μονο πρόβλημα είναι οτι το ενυδρείο σου θέλει ψύξη οπωσδήποτε.

tanganyika
06-08-17, 03:07
Οποτε αυτο που διαβασα στο αρθρο μεγαλη μουφα ε ??? να δως πως θα το ψυξω τωρα ..αυτο ειναι το θεμα ..ανεμηστηρακια για pc η ευκολη λυση και θα ψαχτω και για τιποτα αλλο ..

Dimitra_
06-08-17, 03:33
Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο πάντως... Μην πας σε chiller ...

tanganyika
06-08-17, 03:49
το κοιταζα Δημητρα ..αλλα ουτε καν ειναι πανακριβα..ανεμηστηρακια και θα δω πως θα τα βαλω ..ισως ανοιξω λιγο το καπακι βαρανε στηριζομενα καπως...απο το να το τρυπησω..

tanganyika
08-08-17, 23:47
Καλησπερα και παλι παιδια! εδω και καποιες μερες εχω παρατηρησει στα τζαμια του ενυδρειου αυτα τα μικρα σωματιδια ! προσπαθω να τα χαρακτηρισω καπως αλλα δεν μπορω , διαβασα και καποια αρθρα αλλα δεν βρηκα καποια περιγραφη ...πλαναρια δεν πιστευω να ειναι γιατι δεν ειναι μακροστενα ...ειναι σαν ανθακια αν πας πολυ κοντα (λευκα) κολλημενα στο τζαμι που και με το ειδικο βουρτσακι που τα καθαριζω(δεν φευγουν ευκολα) αιωρουνται στο νερο προφανως..και μετα πανε και ξανακολανε..! αρχικη μου σκεψη ειναι οτι ειναι μυκητες ??καθως αν θυμαστε την τροφη μου στο τουλι την αλλαζω καθε μερα καθω μαζευει αυτη την ασπρη βλενα ! μηπως οταν την βγαζω για να την αλλαξω και μου φευγει στο νερο ποσοτητα απο αυτη ...ειναι αυτο το πραγμα ??? ΔΩΣΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΣ ..ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΦΩΤΟ ..

στην 2η σελιδα του θεματος ειναι και η φωτο να δειτε και την τροφη πως γινεται ...την ειχα ανεβασει ..

tanganyika
09-08-17, 20:50
Eκανα μια αλλαγη νερου 50 % γιατι ετσι και αλλιως το φιλτρο εδειχνε οτι ειχε στρωσει αφου μετρουσα μονο ΝΟ3 (10 mg) που επρεπε να γινει ενω καθαρισε απο αυτα τα ασπα σωματιδια ...παλι αρχιζουν και κολανε στο τζαμι ..προφανως οτι και αν ειναι αυτο υπαρχει μεσα στα βιολογικα υλικα του φιλτρου και τα πεταει ξανα μεσα ...η και μεσα στο ενυδρειο (σε πετρες -φυτα κλπ...)

το ενθαρυντικο ειναι οτι για να μην βρισκω κατι στο διαδυκτιο που να περιγραφει το συγκεκριμενο ισως δεν ειναι τπτ...αν και πιστευω οτι ειναι μυκητας ..απο αυτο που μαζευε η τροφη ..βεβαια διαβασα και και για λευκη αλγη ..

εχουν γεμισει και οι βαλισνεριες ..!!ανουμπιες-κρυπτοκοριν οχι ακομα..

πφφφφφφ...εκει που πηγαιναμε καλα ,παλι στην φαπα !!!!ξερω ειναι δυσκολη περιοδος αν δει καποιος στην φωτο ας πει μια γνωμη ..

tanganyika
09-08-17, 23:35
photo απο βαλισνερια ..

Dimitra_
10-08-17, 00:39
Είναι υδρες...

tanganyika
10-08-17, 06:40
για να το λες ετσι Δημητρα δεν ειναι κατι πολυ καλο ..Tι ειναι αυτο ???? πως εμφανιστηκε ...και πως αντιμετωπιζεται ...:-(
διαβασα με αλατι η καποιο φαρμακο panacur ..τουλαχιστον να το καταπολεμησω τωρα που δεν εχω ψαρια ακομα !!

τι αλλο θα τυχει ακομα ..