Επιστροφή στο Forum : Λάθος ξεκίνημα..
Καλημερα!
Έχω ένα ενυδρείο Aquael60 το οποίο φιλοξενεί δυο χρυσόψαρα που μπήκαν με διαφορά 4ων ημερών περίπου..
Έχοντας μιλήσει με τον άνθρωπο στο pet shop έχω πάρει εντελώς λάθος οδηγίες σύμφωνα με τα όσα διαβάζω εκ των υστέρων εδώ.. Την τελευταία φορά που πήγα μου είπε πως θα πρέπει να περιμένω άλλες 30 ημέρες για να αλλάξω το νερό και πως προς το παρόν δεν χρειάζομαι τεστ ουτε και αντί χλώριο.. Τα ψαράκια δείχνουν μια χαρά προς το παρόν όμως απ όσα διάβασα καταλαβαίνω πως όσο μένουν μέσα στο ενυδρείο τους κάνω κακό..
Θα πρέπει να παραγγείλω σίγουρα τεστ διαδικτυακά και θα ήθελα να μου πείτε τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω την κατάσταση μέχρι να δω τι θα κάνω με τα ψάρια μου.. Δυστυχώς δεν έχω κάποιον στο περιβάλλον μου με ενυδρείο για να τα χαρίσω.. και μάλλον δεν έχει νόημα να τα πάω πίσω στο μαγαζί που μου είπε πως το να χαθούν κάποια ψαράκια είναι στο προγραμμα.. Έχω κατά στεναχωρηθεί :(
Καλημέρα.
Αλλαγή νερού καθημερινά σε όσο το δυνατόν κοντινότερη θερμοκρασία, το βέλτιστο να είναι όμοια. Διακόπτεις το τάισμα. Αν έχεις αεραντλία βάλτη να δουλεύει. Βάλε αγγελία για μπόλι στην περιοχή σου. Η αλλαγή πάντα με αντιχλώριο. Εναλλακτικά, αποχλωριώνεις το νερό με την αεραντλία. Πόσες μέρες τρέχει το ενυδρείο?
Μην απογοητεύεσαι, αρκετοί ξεκινάμε τελείως στραβά. Καλωσήρθες στην κοινότητά μας.
Καλημερα!
Ευχαριστώ για το καλωσορισμα, μακάρι να καταφέρω να στρώσω την κατάσταση μετά από όλα τα λάθη που έκανα...
Αεραντλια εννοείς το φίλτρο;
Αν ναι είχε ένα φίλτρο το ενυδρειο και από το μαγαζί μου είπαν πως δεν είναι αρκετό και μου έδωσαν ένα άλλο μεγαλύτερο. Το έχω σε λειτουργία από την πρώτη μέρα και το δεύτερο το έχω φυλαγμένο.
Έχω μάλιστα την εντύπωση πως παρασύρει τα ψάρια γιατί τα βλέπω πως όταν αφήνονται κάπως ελεύθερα τα παρασύρονται προς το φιλτρο.
Αντί χλώριο δεν έχω για να κάνω σήμερα αλλαγή, έχουμε όμως φιλτρο στο πόσιμο νερό μας, θα είναι εντάξει αν πάρω από εκεί νερό;
12/5 ξεκίνησα το ενυδρειο, για 3 μέρες μόνο με νερό φίλτρου και τροφή και μετά από 4 ημέρες μπήκαν τα ψάρια.. από φυτά κτλ δεν έχω βάλει τπτ προς το παρόν
Sent from my iPhone using Tapatalk
Γράψε μας για το φίλτρο που έχεις σε λειτουργία.
Χαμήλωσε τη στάθμη του νερού στο ενυδρείο έτσι ώστε να δημιουργείται ανατάραξη στην επιφάνεια του νερού και να βλέπεις μπουρμπουλήθρες. Θα κάνει λίγο θόρυβο αλλά θα το συνηθίσεις και είναι για καλό.
Πάρε ένα καθαρό κουβά/κουτί/μεγάλο δοχείο, να μην έχει γίνει χρήση χημικών για καθαριότητα, πχ όχι κουβά σφουγγαρίσματος. Πλύνε καλά με καυτό νερό και χρήση ξυδιού (σφουγγαράκι καινούριο αχρησιμοποίητο και το φυλάς στην άκρη για τέτοιες δουλειές, ενυδρειακές). Πάρε το φίλτρο που έχεις και κάθεται και άδειασε το από όλα τα υλικά που έχει μέσα και μέσα στο γεμάτο νερό κουβά που έχεις καθαρίσει, βάλε το να λειτουργεί και να κάνει μπουρμπουλήθρες, όσο πιο πολύ τόσο πιο καλά. Έτσι θα αποχλωριώσεις τη συγκεκριμένη ποσότητα νερού για να κάνεις αλλαγή το απογευματάκι. Άσε τον κουβά δίπλα στο ενυδρείο για να πλησιάσει η θερμοκρασία. Ενυδρείο μην ανάψεις φώτα για να μην έχουν διαφορά.
To ενυδρείο σου είναι αυτό (https://www.bluefishaquariums.gr/%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%82/%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%8E%C E%BD/%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-aquael/%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BF-aquael-leddy-60d.html) και το φίλτρο αυτό (http://www.aquatic-spare-parts.co.uk/user_uploads/images/products/medium/20150714133601_Aquael-Internal-ASAP-Filter-300.png)?
Αύριο Δευτέρα θα πάρεις τεστ αμμωνίας και αν έχεις δυνατότητα και τεστ νιτρωδών/νιτρικών. Σε σετάκι βγαίνει πιο οικονομικό, όπως πχ αυτό (http://www.zoo-zoo.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=yagendoo_VaMazing_zoom1.tpl&category_id=49&product_id=781&option=com_virtuemart&Itemid=180&vmcchk=1&Itemid=180).
Mην πάρεις σε μορφή στικ, δε δείχνουν τπτ σωστό. Αντιχλώριο θα πάρεις το Prime και θα χρησιμοποιήσεις 2πλή ή και 3πλή ποσότητα, ανάλογα τι θα δείξουν τα τεστ. Όταν κάνεις και τα τεστ θα συμπληρώσεις τη λίστα που θα βρεις εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=42009).
Διάβασε και εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=92167) αν δεν το έχεις ήδη κάνει για καλύτερη κατανόηση.
Έχε υπόψιν σου ότι το ενυδρείο είναι μικρό ακόμα και για ένα χρυσόψαρο αλλά αυτό θα το δούμε αργότερα.
Φίλη μου την πάτησες άσχημα όπως και πολλοί απο εμάς όταν πρωτοξεκινησαμε με τις βλακείες που μας λένε στα Pet Shop για να πουλήσουν κατευθείαν.
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι καταρχάς καθημερινές αλλαγές νερού για να μην σου ψοφήσουν τα ψάρια και να ψάξεις για μπόλι απο κάποιον κοντά σου.
Αν δεν βρεις μπόλι αρχίζουν τα δύσκολα αφου έχεις ήδη τα ψάρια ... :smt120
Πήγαινε σε ενα φαρμακείο και ζήτα αμμωνία και μια σήραγγα 1-2ml γύρω στα 3-4 ευρώ κάνουν αν θυμάμαι καλά (πρόσεχε μην την αναπνεύσεις και μην σου πέσει πάνω σου και σε κάψει) γέμισε ένα κουβά με νερό (και αντιχλώριο φυσικά) βάλε μέσα υλικά για το φίλτρο ή ένα απλό σφουγγάρι φιλτρου και αεραντλία ή κυκλοφορητή ότι έχεις κάτι να δημιουργεί κίνηση στο νερο ...
πηγαινε εδω http://www.fishforums.net/aquarium-calculator.htm στο πεδίο "Fishless Cycling - Ammonia Required" 3-6ppm είναι ότι πρέπει βάλε τα λίτρα του κουβά και δες πόση αμμωνία χρειάζεσαι να βάλεις με την σύριγγα και με γάντια μιας χρήσης. Αν θες να το επιταχύνεις μπορείς να πάρεις βακτήρια σε μπουκαλάκι απο pet shop που ουσιαστικά είναι "αυγά" βακτηρίων και μόλις έρθουν σε επαφή με το νερό και την αμμωνία "ενεργοποιουνται ή τουλάχιστον έτσι λένε".Κάνε μετρήσεις κάθε 2 μέρες και όταν μηδενίζει η αμμωνία πρόσθεσε πάλι
Με αυτόν τον τρόπο σε 2 βδομάδες θα έχεις μία μικρή αποικία βακτηρίων
πρόσθεσε τα στο φίλτρο του ενυδρείου σου και τσέκαρε καθημερινά για επίπεδα αμμωνίας στο ενυδρείο, αν είναι πάνω απο .3 ppm κατευθείαν αλλαγή νερού.
Ελπίζω να βοήθησα :p
Πάντως προσπάθησε να βρεις μπόλι γιατί ο δεύτερος τρόπος είναι πραγματικός μπελάς..
Απ όσο μπορώ να δω στο φιλτρο που έχω μέσα στο ενυδρειο γράφει: xilong xl-f070 12w 1000lt/hour
Θα ανεβάσω μια φωτογραφία του φίλτρου μέσα στο ενυδρειο για να μου πεις αν θα πρέπει να το ανεβάσω πιο πάνω για τις μπουρμπουλήθρες που λες.
Επίσης αν δεν σου κάνει κόπο, γράψε μου τα απαραίτητα που θα πρέπει να παραγγείλω για να τα έχω όσο πιο σύντομα γίνεται.
Εγώ έχω σημειωμένα αντί χλώριο, θερμόμετρο, υγρά τεστ νερού
Απ όσο μπορώ να δω στο φιλτρο που έχω μέσα στο ενυδρειο γράφει: xilong xl-f070 12w 1000lt/hour
Πολλά δε μπορώ να καταλάβω αλλα οκ λες, δώσε τόπο στην οργή αλλά γιατί να δώσουν χιλιάρι φίλτρο σε 60 λίτρα ενυδρείο ρε γμτ, αυτό το πράμα δλδ πρέπει να σαι τελείως πατατοκέφαλος για να το κάνεις.
Αν το φίλτρο σου δέχεται προσαρμογή ροής βάλτο στη μίνιμουμ. Αν έχεις ενυδρειακό "βαμβάκι" στούμπωσε μέσα όσο μπορείς. Αν δεν έχεις, πάρε το σφουγγάρι απ το άλλο φίλτρο και βρες τρόπο να το στουμπώσεις. Το φίλτρο σου θα έπρεπε να λέει κάτι μεταξύ 200/300 λίτρων άνα ώρα, όχι χίλια. Κοινώς,πρέπει να χαμηλώσουμε τη ροή.
Καλά τα σημειώνεις για αρχή, θα χρειαστούν κ άλλα στην πορεία... Επειδή είμαι αφηρημένος γενικά και όλο και κάτι θα ξεχάσω, άσε να σου πουν κ οι υπόλοιποι τι άλλο θα χρειαστείς, μη σε πάρω στο λαιμό μου. Btw, όταν έχουμε ανάγκη άμεση, μπαίνουμε στο pet shop θέλοντας και μη.
fouskas το ενυδρειο μου είναι αυτό που έβαλες ναι, το φιλτρο που μου έβαλες είναι αυτό που έχω κρατημένο. Στο ενυδρειο έχω το xilong που σου έγραψα παραπάνω.
Το φιλτρο έχει ένα καλωδιακί που βγαίνει προς τα έξω το οποίο έχει καπάκι. Μήπως αν το κλείσω μειώσει την δύναμη; επανέρχομαι με φωτογραφίες..
-------------------------
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170521/f037dd9354f2a16668268318c0959d88.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170521/a6aa5e7d456961308a89432f12ae6e0f.jpg
Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο φίλτρο ως προς την κατασκευή του, δε μπορώ να σε βοηθήσω στη λειτουργία του. Δοκίμασε να καπακώσεις το σωληνάκι για να δεις πως θα λειτουργήσει, δεν ξέρω. Πάντως η εικόνα που στέλνεις είναι πολύ "βίαιη" ως προς την κίνηση του νερού στο ενυδρείο.
Θα σου πρότεινα να τα κάνεις τούμπα δλδ να βάλεις το εργοστασιακό του μέσα και να χρησιμοποιείς την αντλία αυτού που έχεις τώρα μέσα για αποχλωρίωση αλλά σε αυτή την περίπτωση χάνεις και ό,τι έχει αναπτυχθεί από βιολογία.
Αν τελικά βρεις μπόλι, βάλτο στο φίλτρο που είχε μέσα το ενυδρείο όπως πωλείται από την εταιρεία ή πάρε ένα ενδιάμεσο. Το 1000άρι φύλα το, χαμένο δε θα πάει. Απλά είναι παντελώς ακατάλληλο για τα λίτρα σου. Βασικά τώρα που το ξαναβλέπω, μήπως είναι αντλία νερού και όχι φίλτρο? Έχεις βιολογικό υλικό κάπου? Σφουγγάρι ή οτιδήποτε άλλο μέσα του, υπάρχει?
Κ όμως είναι φίλτρο, οκ το googlαρα.
Το φίλτρο που είχε μέσα όταν το αγόρασες, είναι οκ για τα λίτρα σου. Αν βρεις μπόλι, χρησιμοποιήσέ το στο αρχικό φίλτρο και βάλτο μέσα.
Θα κλείσω το σωληνάκι με το καπάκι στο υπάρχον φιλτρο βα δω πως θα πάει και σε περίπτωση που βρω μπόλι θα το βάλω στο μικρό που είχε μέσα το ενυδρειο..
όσο πάει γίνεται και χειρότερο το θέμα :Ρ
Το πιο σημαντικό είναι να ρυθμίσεις καθημερινές αλλαγές γιατί είναι άστρωτο το φίλτρο και να προμηθευτείς τεστάκια και αντιχλώριο. Τα ψάρια ταλαιπωρούνται με τη βίαιη κίνηση του νερού αλλά το βασικό είναι να έχεις σωστές παραμέτρους στο νερό.
Ναι αυτό θα ξεκινήσει άμεσα.. και αύριο θα πάμε να πάρουμε και τα τεστακια και το αντί χλώριο..
Τα ψαράκια δεν θα είχα κανένα θέμα να τα δώσω εφόσον τα έπαιρνε κάποιος για να τους δώσει κάτι καλύτερο.. αν είναι να μπουν σε γυάλα δεν είναι καλύτερα να είναι εδώ; ξέρω κι εγώ.. χάλια η κατάσταση :(
Προς το παρόν έκλεισα το καπάκι και δείχνει να βγάζει λιγότερες μπουρμπουλήθρες στην επιφάνεια
Υ.Γ ευχαριστώ τόσο πολύ για τον χρόνο και την βοήθεια σας
Μπουρμπουλήθρες θέλουμε για να αυξήσουμε το οξυγόνο στο νερό. Ένταση στη ροή του νερού είναι που δε θέλουμε.
Γι'αυτό είναι οι κοινότητες, κάποτε με βοήθησαν κ μένα οι εμπειρότεροι κ βοηθούν άκόμα. :)
Επίσης στα τοιχώματα του ενυδρείου έχει κάτι που εμένα μου μοιάζει με άλατα, αλλά μου είπαν πως θα φύγουν μόνα τους.. Εγώ πάλι έτσι όπως τα βλέπω δεν νομίζω να φύγουν..
Μήπως κατά την αλλαγή να τα καθαρίσω με ένα σφουγγάρι; https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170521/57c5eb0365dfcd5fdb534ce072a12b48.jpg
Όχι να μην βουλωσεις αυτό το σωληνάκι. Να το βάλεις πιο μέσα κι έχει εναν ρυθμιστή στο πλάι βάλε το στο μίνιμουμ. Επίσης αυτό που ρίχνει το νερό γυρνάει γύρω γύρω βάλτο να χτυπάει σε μια γωνία.. Σε μένα είχε δουλέψει... Αυτό το φίλτρο έχει όμως νομιζω μονο ενα σφουγγαρακι μέσα , έτσι δε είναι; αν μπορείς κοψε το καο βάλε βιολογικό υλικό κάτι σαν πετρουλες http://www.petcity.gr/fish/accessorize-fish/filters-stuff-fish/jbl-cermec-1l-detail
Και το βαμβάκι ππυ σου ειπαν είναι αυτό http://www.petcity.gr/fish/accessorize-fish/filters-stuff-fish/jbl-symec-filter-wool100g-detail.
Οι μάρκες είναι ενδεικτικές...
Δεν βλέπω κανένα ρυθμιστή πουθενά.. ούτε γυρνάει για να κατευθύνω άλλου τη ροη..
Το φίλτρο δεν ξέρω πως είναι στο εσωτερικό του... Το τοποθέτησαν από το μαγαζί που το πήρα στο ενυδρειο και το έβαλα σε λειτουργία όπως ήταν
Το σωληνάκι για τον αερα ποσό μέσα να το τραβήξω; δεν πρέπει να είναι έξω από το καπάκι του ενυδρείου;
Δεν έχει ενα πρασινο διακοπτακι; στο πλάι ; άνοιξε το να το δεις... Το φίλτρο ολοκληρο να βάλεις μέσα όχι το σωληνάκι... Το σωληνάκι παντα εξω
Καλησπέρα.. Διακοπτακι δεν υπάρχει όχι.. μιλάω με έναν κύριο για να πάρω μπόλι από κοντινή περιοχή εφόσον δεν βρέθηκε κάτι στην πόλη μου.. Απ ότι κατάλαβα πρέπει να το βάλω στο πιο μικρό φιλτρο που έχω για να μην έχουν θέμα τα ψαράκια
Αν έχει χώρο το άλλο... Ναι...
Πόση ώρα μπορεί το μπόλι να είναι εκτός φίλτρου (μέσα σε νερό φυσικά) χωρίς να υπάρχει πρόβλημα ?
Ανάλογα το πόσο δυνατή είναι η βιολογία του ενυδρείου από το οποίο θα βγει το μπόλι.
Το εσωτερικο φίλτρο τρέχει παράλληλα με εξωτερικό φίλτρο εδώ και 4 μήνες. Από το εσωτερικό θα βγεί το μπολι.
Καλώς ήρθες και από εμένα.
Δυστυχώς σου έδωσαν λάθος πληροφορίες, αλλά να ξέρεις ότι αυτό έχει συμβεί σχεδόν σε όλους μας.
Για αρχή πες μας το είδος των ψαριών που έχεις,
δες εδώ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=74230
ή βγάλε μας μια φωτογραφεία να τα δούμε.
Να ξέρεις όμως πως στο 60αρι δεν θα μπορείς να κρατήσεις για πολύ καιρό τα χρυσόψαρα, θα εξαρτηθεί βέβαια και από το είδος των ψαριών.
Πες μας αν θες ποια περιοχή είσαι να δούμε μήπως βρεθεί κάποιος κοντά σου να σου δώσει μπόλι.
Το φίλτρο όμως που έχεις είναι λίγο δύσκολο να μπει μπόλι, πιστεύεις ότι μπορείς να το επιστρέψεις να πάρεις κάποιο άλλο ;
Διάβασε εδώ να καταλάβεις http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=71000
Να κάνω τώρα και μερικές σκέψεις φωναχτά,
ακούμε πως κάποια μαγαζιά πουλάνε μικρά ενυδρεία, το καταλαβαίνω, για να μη φανεί μεγάλο το αρχικό κόστος για να μπορεί να το αγοράσει ο υποψήφιος πελάτης.
Να πουλάνε μικρά φίλτρα, για τον ίδιο λόγο,
να πουλάνε ζουμιά και μαντζούνια, αυτή είναι η δουλειά τους να πουλάνε,
να πουλάνε ψάρια που δεν χωράνε στο μικρό ενυδρείο, για τον ίδιο λόγο, πρέπει να πουλήσουν,
ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΝ ;
ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ;
ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ; ΒΛΑΚΕΣ ; ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΝΟΙΑ ;
και μετά τον ένα μήνα λένε για αλλαγές κάθε εβδομάδα ;
και αυτόν τον ένα μήνα τι θα έχει συμβεί ;
θα έχουν ζήσει τα ψάρια ;
και αν ναι , τι και πόση ζημιά θα έχουν πάθει ;
θέλει τόσο μυαλό ;
τα είπα και ξεθύμανα , θα έσκαγα :smt013
Πολύ θα ήθελα να βρω κάποιον που τα έχει πει αυτά να τον ρωτήσω
να καταλάβω το σκεπτικό του,
το μετά δεν το συζητάω :smt084
Καλησπέρα. Είμαι από Κατερίνη και ο tolisn που είναι σχετικά κοντά μου έχει προσφερθεί να μου δώσει μπόλι.
Έχω διαβάσει για τα φίλτρα και έχοντας ήδη αγοράσει δυο συν όλα τα συμπραγκαλα αυτό το μήνα λέω αν γίνεται να το αλλάξω λίγο αργότερα.. δεν θα μπορέσει να κάνει δουλειά κανένα από τα δυο για λίγο καιρό μέχρι να πάρω καινούριο;
Τα ψαράκια το ξέρω πως δεν μπορώ να τα κρατήσω και είμαι διατεθειμένη να τα δώσω αν βρεθεί κάποιος που τα θέλει με το κατάλληλο ενυδρειο γι αυτά..
Περιμένω και τα τεστ μου γιατί εδώ δεν βρήκα υγρά υγρά τεστ αλλά εκείνα που λέτε πως δεν είναι αξιόπιστα. Θα σας ανεβάσω και φωτογραφίες από τα ψαράκια
Κωστας Malawi
22-05-17, 22:24
απλα τα πραγματα Τακη.ακομα στρωνουν τα ενυδρεια με ψαρια.εχουμε φτασει τοσα χρονια μπροστα σε ολα αλλα μερικες συνηθειες δεν θα αλλαξουν ποτε.
Ωραία τότε, δώσε τα ψαράκια και με τη βοήθεια του Τόλη κάνε ένα σωστό ξεκίνημα στον υπέροχο κόσμο των ενυδρείων,
και θα το δεις, δεν θα το μετανιώσεις :)
Κύριε Τάκη δεν έχω σε ποιον να τα δώσω τα δόλια..
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170522/58b88db3c66105aec0c191499b4378fc.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170522/b1c1c7c5502bcc683e8022636204dc11.jpg
Κάνε καθημερινές αλλαγές και κάποιος θα βρεθεί :)
Μη το βάζεις κάτω από τώρα :)
Αυτό που φοβόμουνα, αυτό το είδος τα χρυσόψαρα θέλουν ενυδρείο 200 λίτρα :(
Εξαιρετικά.. ας ελπίσουμε πως θα βρεθεί κάποιος να τα πάρει να μην βασανίζονται ούτε αυτά ούτε κι εγώ..
Μακάρι να είχα μπει στη διαδικασία να διαβάσω πριν τα πάρω..
Θα βρεθεί, μην αγχώνεσαι,
και έτσι λάθος ξεκινήσαμε οι περισσότεροι
Αμα ειμασταν κοντα κατι θα γινοταν :-(
Στάλθηκε από το ALE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Τάκη , συγγνώμη που απανταω εδώ... Το κανουν για να μην φοβησουν τον πελάτη... Κι μετα του λένε κάθε εβδομαδα ενω ξέρουν οτι θα κανουν μια φορά το μήνα. Επίσης λένε να καθαριζεις το φίλτρο όλο αυτό το καιρό συχνά... Δεν είναι αστείο ; ΜΕ ΝΕΡΟ ΒΡΥΣΗΣ. τζάμπα οι αποικίες... Επίσης το τελευταιο καιρό υπαρχουν άνθρωποι που ενω τους έχει δοθεί αυτό το ρημαδο εργαλείο που λέγεται ΙΝΤΕΡΝΕΤ δεν το χρησιμοποιουν παρα Μονο για να διχνονται κι για να μην ρωτάνε... Αλλά κι όταν ρωτάνε δεν δεχονται οτι έκαναν λάθη... Η τελευταια απάντηση που πήρα απο άνθρωπο που έχει στο ενυδρείο του ενα χρυσόψαρο ενα πλάτι ενα γκάου ενα κλόουν και ενα τετρα ηταν έτσι τα έχω συνηθίσει τα ψάρια . εσείς τα καλομαθαινετε.
Ευτυχώς που υπάρχουν ανθρώποι σαν την κοπέλα εδώ κι καταλαβαίνουν. Οτι τα λέμε για να βοηθήσουμε κι όχι για να επικρινουμε κανέναν.
Κι εγω είχα βάλει Κιχλιδες με κλόουν αλλά έμαθα... Όλοι κανουν λάθος στην αρχή. Καλο είναι να μαθαίνουμε.
Κι φυσικά κι εμείς μαθαίνουμε καθημερινά.
Ουφ συγγνώμη...
Τα είπα .
Τα ψαράκια σίγουρα θα τα πάρει κάποιος. Βάλε αγγελία κι κάποιος θα βρεθεί.!!!
Το υπέροχο είναι οτι ακούς!
Κάνε καθημερινές αλλαγές και κάποιος θα βρεθεί :)
Μη το βάζεις κάτω από τώρα :)
Είναι και πανέμορφα!
Όπως σου πε κ ο κύριος Τάκης, μην το βάζεις κάτω αλλαγές καθημερινά με αντιχλώριο, ιδανικά PRIME, μόνο καλό τους κάνεις.
Κύριε Τάκη, αν πάρει το μπόλι, μήπως να το βαζε στο εσωτερικό παράλληλα με τη λειτουργία του μεγάλου που έχει μέσα? Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση πλυντηρίου.
Η πλάκα είναι ότι με το μυαλό που πήρα ενυδρειο και όχι γυάλα για να κάνω την ζωή τους καλύτερη.. δεν ήξερα ότι νου υπολείπονται 160 λίτρα :Ρ
Και φυσικά και ακούω, αφού δεν ξέρω, δεν θα ακούσω;
Νομίζω ότι κάθε άνθρωπος που αγαπά τα ζώα θα μπει στη διαδικασία να ακούσει και να προσπαθήσει να κάνεις καλύτερες τις συνθήκες στο ενυδρειο..
Και εννοείται πως τα λέτε για να βοηθήσετε και όχι για να επικρίνετε, και μόνο που σπαταλάτε τον χρόνο σας για να με βοηθήσετε είναι σπουδαίο.. Όσο για το pet shop έχω απογοητευτεί παρά πολύ!
Θα μπορούσα λετε να χαρίσω τα ψαράκια κάπου εκτός Κατερινης; να βάλω μια αγγελία μήπως τα θελήσει κάποιος και μπορέσω να τα στείλω με κούριερ;
Η θα είναι εντάξει για λίγο καιρό αν πάρω το μπόλι από τον tolisn?
Κοίτα, σίγουρα θα χρειαστείς άλλο φίλτρο,
το συγκεκριμένο είναι μόνο με σφουγγάρι και πολύ μεγάλη ροή σε σχέση με τον όγκο του ενυδρείου. Δες μήπως μπορείς να πάρεις ένα εξωτερικό
πχ κάτι σαν και αυτό http://www.petsupermarket.gr/8221/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%C F%8C-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%BF-dophin-as2202.html
βάζοντας ένα τέτοιο φίλτρο και δίνοντας σου όσο το δυνατόν πιο πολύ μπόλι μπορεί ο Τόλης μπορείς να κρατήσεις αυτά τα ψάρια πάνω από 6 μήνες στο ενυδρείο,
έτσι έχεις όλο το χρόνο να δεις τι θα κάνεις
Κύριε Τάκη θα πάρω άμεσα και ένα εξωτερικό φιλτρο.. όμως το μπόλι από τον Τολη θα το παραλάβω σήμερα, το έχει στείλει.. να το βάλω στο 1000αρι φιλτρο που έχω η στο μικρότερο aquael?
σε όποιο χωράει πιο πολύ ,
στη χειρότερη βάζεις και στα 2
βγαλε αγγελια για χαρισμα.
ας τα παρει καποιος με λιμνη, υπαρχουν αρκετοι απο βορεια Ελλαδα.
Τελειώσαμε.. χρησιμοποιήσαμε το μεγάλο φιλτρο γιατί είχε πολύ περισσότερο χώρο και χώρεσε σχεδόν όλο το υλικό που μας έστειλε ο άτοκης.. ( τον οποίο υπέρ- ευχαριστώ γιατί εκτός από όσα μας έστειλε μας έδωσε και οδηγίες... χωρίς εκείνον τίποτα δεν θα είχε σωστά.. )
Τώρα περιμένω να παραλάβω τα τεστ γιατί εδώ δεν βρήκα υγρά τεστ και ελπίζω να παραλάβω αύριο.. συνεχίζουμε με καθημερινές αλλαγές νερού και πάω να βάλω και μια αγγελία για τα ψάρια..
Τα οποία έχουν να φάνε 2 μέρες.. πότε να τα ταΐσω;
Balennaki , μην απογοητεύεσαι!!!
Εγώ ξεκίνησα χειρότερα απο εσένα . Τρία χρυσόψαρα σε 20 λίτρα χωρίς φίλτρο!!!Τώρα φιλοξενώ 5 σε 300 λίτρα περίπου
Το φόρουμ και τα μέλη του είναι θησαυρός !!Πολύ καλά έκανες που μπήκες .
Εγώ θα σου προτείνω να τα κρατήσεις τα ψαράκια !!!Σαν τα χρυσόψαρα εν υπάρχει!!Όχι οτι έχω εμπειρία απο άλλα ψάρια .
Μην σου φαίνεται βουνό!!Όλα γίνονται!
Κάνε κατάλληλες κινήσεις να κρατήσεις τα ψάρια 6 μήνες , όσο το δυνατόν σε καλύτερες συνθήκες και παράλληλα σχεδίασε να αγοράσεις καινούριο ενυδρείο - κατάλληλο σε λίτρα .
Αν δεν σου επιτρέπουν οι συνθήκες την αγορά νέου ενυδρείου τότε χάρισε τα!!
Ευχαριστώ Φώτη! Η αλήθεια είναι πως στο άμεσο μέλλον δύσκολα θα αγοράσω κι άλλο ενυδρειο και εκτός αυτού έχω και θέμα χώρου..
Όποτε αν και που αρέσουν πολύ τα χρυσόψαρα θα επιλέξω αν βρεθεί κάποιος να του τα χαρίσω και μετά βλέπουμε τι θα βάλω στο ενυδρειο.. απλά αυτή τη φορά θα ρωτήσω εδώ ΠΡΙΝ πάρω τα ψαράκια ;)
Ήρθανε τα τεστ μας.. για δείτε κι εσείς οι έμπειροι: https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170525/040bcc10db1b66bbb7f48d7ed285e237.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170525/7e616f4f7d8c3c51e2a023d592a70309.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170525/981a0815d29c1c5358a2bc6fc899db28.jpg
Επίσης τα καημένα έχουν να φάνε από την Κυριακή, ποτέ να τα ταΐσουμε;
Το βλέπεις αυτό το μωβ ; πρεπει να γίνει γαλάζιο...κι το κοκκινο που είναι παρα πολύ πρεπει να είναι μέχρι πορτοκαλί το 10 ... Το παρα πολύ...
Κάνε μια αλλαγή κι ξαναμετρα. Να δουμε αν θα πέσουν τα νιτρώδη καθόλου.. Τάισε πρωτα κι μετα κάνε αλλαγή...
Το φίλτρο δεν είναι στρωμένο.
Κάνε μια πολύ μεγάλη αλλαγή πανω απο 80% να μηδενίσεις νιτρικά. Χρησιμοποίησε αντιχλώριο κ να εχει ιδια θερμοκρασία το νερό που θα βάλεις. Τα νιτρωδη σου ειναι πολύ ψηλά κ δηλητηριάζουν τα ψαράκια, το αυτό ισχύει για τα νιτρικά σου. Αλλαγές νερού συνέχεια ακομα κ ανα 12 ώρες αν μπορείς.
Υγιες περιβάλλον σημαινει αμμωνια/νιτρώδη 0 κ νιτρικά κανά 10 περίπου. Τάισμα ρίξε 2 πολύ μικρές μπουκιές... για το ψυχολογικό της υπόθεσης δλδ.
Αμμωνία φαίνεται να μην έχει. Νιτρώδη λίγα αλλά πάρα πολλά νιτρικά. Να κάνεις μία καλή αλλαγή για να πέσουν. Υποψιαζομε ότι έχετε νιτρικά στο νερό τις βρύσης. Δεν κάνεις μία μέτρηση νιτρικών στο νερό της βρύσης για να είμαστε σίγουροι; Δώσε στα ψάρια λίγο να φάνε και αύριο κάνε ξανά τις μετρήσεις να δούμε πως θα πάει. Πρέπει η αμμωνία και τα νιτρώδη να είναι 0 ενώ τα νιτρικά κάτω απο 20 πριν την αλλαγή
Μπράβο για τη προσπάθεια σου,
όπως σου είπαν έχεις λίγα νιτρώδη,
κάνε μια καλή αλλαγή.
Μια κουταλιά του γλυκού κοφτή ή και λίγο λιγότερη με καθαρό αλάτι, τυροκομικό χωρίς πρόσθετα θα βοηθήσει τα ψάρια στην αντιμετώπιση της τοξικότητας των νιτρωδών.
Φρόντισε να έχεις καθαρό αλάτι στο ντουλάπι σου, είναι φάρμακο σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς πρόσθετα , κάνει και το τυροκομικό.
Μόνο που θα το διαλύεις ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ πριν το ρίξεις μέσα, ΟΧΙ ΑΔΙΑΛΥΤΟ
Αλλαγές ανα 12 ώρες είναι πολύ δύσκολο να γίνουν γιατί λείπουμε και έχουμε και και πιτσιρίκα που χρειάζεται κι αυτή τον δικό της χρόνο..
Έχει έρθει και το αντί χλώριο όποτε αύριο θα κάνω αλλαγή με αντί χλώριο.. θα προσπαθήσω να κατεβάσω την στάθμη όσο χαμηλότερα γίνεται..
Έχω ανθό αλατιού αυτή τη στιγμή στο ντουλάπι μου και αλάτι Ιμαλαΐων :Ρ γκουρμέ τα ψαράκια μου.. να βάλω λίγο ανθο που είναι ακατέργαστο αλάτι;
Θα μετρήσω και το νερό της βρύσης αύριο οπως είπε και ο Τόλης για να δούμε τι γίνεται.. τώρα δεν έχω κουράγιο.. είμαι τόσο γκαντεμω που αυτή η φάση με πέτυχε και άρρωστη και τα κάνω όλα με κόπο..
οχι Ιμαλαϊων,
το άνθος βάλε.
Και δεν νομίζω πως χρειάζεται αλλαγή κάθε 12 ώρες,
κάνε μια καλή αλλαγή και μετά από 24 ώρες κάνε μία μέτρηση να μας δείξει πως πάει.
Ωραία, πάω να το ετοιμάσω.. τους μουλιάζω και λίγη τροφή.. γιατί όποτε βλέπουν κάποιον να πλησιάζει ορμάνε..
αμμωνια δεν εχει, εφοσων εβγαλε πολλα νιτρικα, δειχνει να εκανε δουλεια το μπολι.
φυσικα θελει μια μεγαλη αλλαγη νερου και καθημερινες μετρησεις, μεχρι να δεις οτι τα νιτρωδη θα μηδενισουν
Υποψιαζομε ότι έχετε νιτρικά στο νερό τις βρύσης. Δεν κάνεις μία μέτρηση νιτρικών στο νερό της βρύσης για να είμαστε σίγουροι;
Ωχ.. νιτρικά στο νερό της βρύσης, αυτός ο εφιάλτης. Για να δούμε.
Έκανα σήμερα την αλλαγή με νερό που είχα προετοιμάσει με αντιχλώριο και αύριο θα κάνω και ένα τεστ να δούμε τι γίνεται.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170526/b9097b7a45385c532837f0036e8395b4.jpg
Αυτό είναι το τεστ με νερό βρύσης.
Ποσά νιτρικά έχει φυσιολογικά το νερό βρύσης;
ωχ, εχει νιτρικά η βρύση σου, και πολλά μάλιστα,
0 πρέπει να έχει
Χμ.. και τι θα πει αυτό; έχει να κάνει με το δίκτυο η είναι κάτι που μπορώ να διορθώσω.. επίσης το φιλτρο πόσιμου νερού κάνει δουλειά σε ότι αφορά τα νιτρικά; να κάνω και ένα τεστ με νερό από εκεί;
ανάλογα με το φίλτρο νερού που έχεις,
κάνε να δούμε
Και σε περίπτωση που έχει κι αυτό τι κάνω;
αν πίνετε αυτό το νερό και έχει νιτρικά,
θα πρέπει να πάρεις φίλτρο που απορροφάει τα νιτρικά,
και συνήθως έχει μέσα ειδική ρητίνη
Όπως το φαντάστηκα!!
Αγροτικές περιοχές είναι. Είναι δυνατόν να μην έχουν. Το λίπασμα πάει φουλ.
Έκανα σήμερα την αλλαγή με νερό που είχα προετοιμάσει με αντιχλώριο και αύριο θα κάνω και ένα τεστ να δούμε τι γίνεται.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170526/b9097b7a45385c532837f0036e8395b4.jpg
Αυτό είναι το τεστ με νερό βρύσης.
Ποσά νιτρικά έχει φυσιολογικά το νερό βρύσης;
Και στου φίλτρου τα ίδια περίπου αποτελέσματα πήραμε.. :( απελπισία....
θα χρειαστειτε φιλτρο με ρητινη απορροφησης νιτρικων.
πρωτα απ ολα για εσας και ειδικα για την μικρη.
λογικα εχεις απλο φιλτρο ανθρακα, που δεν τραβαει νιτρικα..
μπορεις να συνδεσεις (πιθανοτατα, αναλογα το φιλτρο) την ρητινη στο παρον φιλτρο.
Πάντως τα νιτρικά μέχρι 50 δεν είναι βλαβερά για τον άνθρωπο...
Να κανω μια χαζή ερώτηση , θα μπορούσε προς τι παρόν να κανει αλλαγή με εμφιαλωμένο το οποίο θα το προετοιμάσει με άνθρακα κι μετα αντί χλώριο;
μεχρι 50 επιτρέπεται στην Ευρώπη, στην Αμερικη εχουν οριο το 10 και θελουν να το κατεβασουν κι αλλο.
για το αν ειναι βλαβερα, διαφωνω.
το εμφιαλωμενο δεν εχει χλωριο, αρα δεν θελει αντιχλωριο, ουτε ανθρακα.
αθλια νερα ομως.. . και μην νομίζεις οτι τα εμφιαλωμενα δεν εχουν νιτρικα;)
Γνωρίζω εκ των εσω οτι είναι άθλια... Αλλά νιτρικά επιτρέπονται να έχουν μέχρι 5... Τουλαχιστον αυτό. Απο τα 20 κάτι είναι...
ναι, 5-8 μπορει να εχουν...
απλα το θεμα ειναι να λυθει το πρόβλημα, το κόστος (ειδικα αν μπορει να συνδεθει με το υπάρχον φιλτρο) της ριτινης + την θηκη της δεν ειναι ιδιαιτερα υψηλο
Πας για κάτι σαν και αυτό
http://waterwaves.gr/index.php?dispatch=categories.view&category_id=184
http://waterwaves.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=29963
------------------------------------------
Να συμπληρώσω πως με τις ρητίνες για αφαίρεση νιτρικών θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει και φίλτρο άνθρακα
γιατί η ρητίνη δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με χλώριο
Θα πάρω τηλέφωνο τον άνθρωπο που μας έβαλε το φιλτρο.. μήπως μπορέσει να το προσαρμόσει σ αυτό που ήδη έχουμε.. είναι κάτι σαν κι αυτό..
http://www.veluda.gr/gr/for-home/vv-traditional-16
εσυ εχεις οσμωση ρε συ.. κανονικα θα επρεπε να τραβαει τα νιτρικα.
τα φιλτρα τα αλλάζεις στην ωρα τους;
ποσο καιρο την εχεις;
Κάτσε να το τραβήξω μια φωτογραφία μην έχω βάλει κάτι άλλο και λέμε αλλά αντ´αλλων
Έχει επιπλέον για ρητίνη... http://www.veluda.gr/gr/exartimata/antallaktika-filtra-66 εδώ είναι τα επιπλέον ανταλλακτικά...
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170527/508c5b2c67b6e31ad8f627d652e36681.jpg
η μεμβράνη της α/ο, θα επρεπε να κραταει τα περισσότερα (αν οχι ολα) νιτρικα, δεν θελει ρητινη απαραίτητα.
Αν θυμάμαι καλά έρχονται μια φορά το χρόνο για αλλαγές.. οι ίδιοι παίρνουν τηλέφωνο όταν είναι ώρα για αλλαγή, δεν το έχουμε αφήσει ποτέ χωρίς αλλαγή
Και πως γίνεται να έχει τόσα νιτρικά στο νερό της βρύσης με φίλτρο Α/Ο; Μήπως έχει χαλάσει η μεμβράνη; Μήπως το τεστ είναι ληγμένο και δεν μετράει σωστά;
Η μήπως έχει ηδη παρα πολλά ;
Το τεστ δεν έχει λήξει, τα κοίταξα μόλις τα παρέλαβα επειδή κάπου είχα διαβάσει για ληγμένα τεστ.. και η μέτρηση του νερού βρύσης με του φίλτρου ήταν σχεδόν ίδιες.. θα ξαναπάρω δείγμα να ξανακάνω ένα τεστ να δω μήπως κάτι δεν πήγε καλά την πρώτη φορά..
Τώρα κάνω ένα τεστ στο νερό του ενυδρείου μετά την αλλαγή που έκανα χθες με το αντιχλωριο
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170527/a037ab8ae3493814c00f61990e5c2d7f.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170527/131d2148d9e5366c1f84f629eb210e23.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170527/8ca1be6f2b63478e73bec37eeae66246.jpg
Φωτιά στα κόκκινα :(
Θεέ μου γιατί μου φαίνονται χειρότερα :(
Ναι, σαν να ανέβηκαν και τα νιτρώδη και τα νιτρικά. Ευτυχώς δεν έχει αμμωνία.
Η αμμωνία είναι κίτρινη, τα νιτρώδη νομίζω πως δεν άλλαξαν και τα νιτρικά είναι στα κόκκινα.. Από Δευτέρα μιλάω με τον κύριο που μας έβαλε το φιλτρο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε...
Ένα χρυσόψαρο ήθελα η δόλια και σε λίγο θα χρειαστώ και πολεοδομία :Ρ
Πέρα απ την πλάκα νομίζω πως δεν έχει νόημα να κάνω αλλαγές νερού κάθε μέρα, έτσι δεν είναι;
Αν η πηγή της έχει τόσα πολλά νιτρικά, κατά την γνώμη μου δεν έχει νόημα εφόσον δεν θα αλλάξει και τίποτα στις μετρήσεις.
Πρέπει να λύσεις άμεσα το θέμα με το φίλτρο, πρώτα για σας και μετά για τα ζωντανά. Η μεμβράνη πότε αλλάχτηκε τελευταία φορά; Συνήθως τις αλλάζουν κάθε δύο χρόνια αλλά και αυτό εξαρτάτε από την χρήση. Τα υπόλοιπα φίλτρα του ενεργού άνθρακα τον αιωρουμένων σωματιδίων και τον ιχνοστοιχείων κάθε 6 μήνες περίπου (πάλι ανάλογα με την χρήση του φίλτρου)
Τόλη να σου πω την αλήθεια, δεν θυμάμαι.. Επειδή λείπουμε όταν έρχονται για αλλαγές δεν συγκράτησα ποτέ έγινε τελευταία φορά.. θα ρωτήσω τους δικούς μου που ήταν στο σπίτι και λογικά θα θυμούνται καλύτερα. Όπως και να ´χει, θα μιλήσω και με τον ίδιο τη Δευτέρα να δω τι θα μου πει και τι μπορούμε να κάνουμε.. Τώρα που το σκέφτομαι θα πάω αύριο το πρωί να κάνω μέτρηση και στο κάτω διαμέρισμα που έχει κι εκεί φιλτρο να δω τι αποτελέσματα θα έχουμε.
αν την εχετε χρονια την α/ο , και δεν αλλαξαν μεμβρανη ποτε , θελει αλλαγη.
αυτα θα πρεπει να τα αναλαβετε μονοι σας, δεν χρειαζεται να πληρωνετε εξτρα αλλους για να τα κανουν, γιατι αλλαζουν (ή δεν αλλαζουν ) οτι θελουν και τελειωσε η δουλεια...
αλλαγη προφιλτρων 6-12 μηνες
αλλαγη μεμβρανης 2-4 χρονια.
ενα tds meter για την μετρηση του νερου που βγαζει η α/ο , ωστε να ξερετε ποτε θελει αλλαγη η μεμβρανη.
απλα πραγματα ειναι, λιγο ψαξιμο μονο θελει.
Μια ίσως χαζή σκέψη. Μήπως υπάρχει κάποια βάνα που παρακάμπτει το φίλτρο ή έχει δικό του βρυσακι; λέω μήπως !!
Καλημέρα Τόλη! Έχει δικό του βρυσάκι.
Περιμένοντας την αλλαγή μεμβράνης του φίλτρου, πείτε μου τι φυτά μπορώ να βάλω για να αρχίσω να ψάχνω; να είναι ενταξει και για τα χρυσόψαρα προς το παρόν εφόσον δεν έχει βρεθεί κάποιος να τα πάρει..
Μονο ανουμπιες... Όλα τα αλλά τα τρώνε... Και αυτές με επιφυλαξη
τα ψαρακια σου ειναι μικρα, λογικα δεν θα πειραξουν φυτα.
δοκιμασε, βαλισνεριες, java fern, anubias που ειναι ευκολα και σχετικα σκληρα.
Φτιάξαμε το φιλτρο και ετοιμάζω νερό για αλλαγή.. να βάλω και αντιχλωριο; λογικά δεν χρειάζεται εφόσον θα πάρω απ το φιλτρο νερό, έτσι δεν είναι;;;
Δεν κανει κακό να βάλεις κιολας
Φτιάξαμε το φιλτρο και ετοιμάζω νερό για αλλαγή.. να βάλω και αντιχλωριο; λογικά δεν χρειάζεται εφόσον θα πάρω απ το φιλτρο νερό, έτσι δεν είναι;;;
αν βάλεις από οικιακό φίλτρο άνθρακα δεν χρειάζεται
Έχεις σούπερ φίλτρο. Εφόσον έχει ενεργό άνθρακα δεν χρειάζεται το αντιχλώριο.
Κάνε μια σειρά από μετρήσεις έτσι για να δούμε ότι όλα είναι ΟΚ
Πάντως δεν είναι αντιστρες το αντί χλώριο ;
Δήμητρα δεν έχω εμπιστοσύνη σε αυτά τα σκευάσματα, ειδικά όταν δεν υπάρχει λόγος.
Και στα 3 ενυδρεία μου έχω χρόνια να βάλω αντιχλώριο, αποχλωριώνω με άνθρακα
Διαβάζω τα θέματα των αρχαρίων και επειδή είναι κάποιοι που έχουν ανάλογο θέμα με τα νιτρικά βρύσης να πω πως η αλλαγή μεμβράνης στην Α/Ο δεν έκανε δουλειά στην περίπτωση μας και πως περιμένουμε και φιλτρο ρητίνης.. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με την εταιρία η με κάτι άλλο, αλλά βλέπω πως και σε άλλους χομπίστες από άλλες περιοχές η Α/ο δεν έλυσε το πρόβλημα..
Είναι αλήθεια αυτό,
σε φίλο από το Ηράκλειο Κρήτης που είχε το ίδιο πρόβλημα με συνδυασμό Α/Ο και φίλτρο ρητίνης έλυσε το πρόβλημα
Για του λόγου του αληθές, σημερινές μετρήσεις, πριν την αλλαγή του νερού https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170605/e319f6121be25c89c21d568af0d2cf0c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170605/f1a0adae513e4623fa1811844d0bc034.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170605/f820e3fa88c780d5f8d619e5020153a4.jpg
Μια χαρά τα βλέπω,
καλό θα ήταν τα νιτρικά να ήταν λίγο χαμηλότερα,
αλλά αν το νερό της βρύσης σου έχει νιτρικό είναι φυσικό επόμενο.
Δες τι θα κάνεις με φίλτρο ρητίνης στη βρύση
Το έχω ξανά δρομολογήσει...
Αν στην αλλαγή έβαζα και λίγο εμφιαλωμένο μήπως θα βελτιώνονταν η κατάσταση;
Επίσης ανουμπιά εδώ δεν έχω βρει, ούτε καν μια πέτρα της προκοπής, υπάρχει κάποιο μαγαζί online να κου προτείνετε που να κάνει αποστολές και στην πόλη μας;
Επίσης μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιος να δώσω τα ψαράκια μου.. Ως ποτέ θεωρείτε πως θα είναι εντάξει σ αυτά τα λίτρα;
Στο εντομεταξυ νομίζω πως αντιλαμβάνονται πότε είναι η ώρα για φαγητό κτλ; γνωρίζουν το κυπελακι που μουλιαζω την τροφή και στέκονται εκεί και περιμένουν, έχω πάθει πλάκα με τα ψαράκια μας.
Το έχω ξανά δρομολογήσει...
Αν στην αλλαγή έβαζα και λίγο εμφιαλωμένο μήπως θα βελτιώνονταν η κατάσταση;
Επίσης ανουμπιά εδώ δεν έχω βρει, ούτε καν μια πέτρα της προκοπής, υπάρχει κάποιο μαγαζί online να κου προτείνετε που να κάνει αποστολές και στην πόλη μας;
Επίσης μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιος να δώσω τα ψαράκια μου.. Ως ποτέ θεωρείτε πως θα είναι εντάξει σ αυτά τα λίτρα;
Στο εντομεταξυ νομίζω πως αντιλαμβάνονται πότε είναι η ώρα για φαγητό κτλ; γνωρίζουν το κυπελακι που μουλιαζω την τροφή και στέκονται εκεί και περιμένουν, έχω πάθει πλάκα με τα ψαράκια μας.
Αν το εμφιαλωμένο είναι ποιοτικά καλύτερο από της βρύσης σου βάσει των μετρήσεων που θα κάνεις, δε βλέπω κάτι κακό στο να το χρησιμοποιήσεις.
Τα ψαράκια σε μαθαίνουν... όσο τα κρατάς θα παθαίνεις κ άλλη πλάκα και όλο και θα επενδύεις χρόνο και χρήμα γι' αυτά. Παθών....
χρυσοψαρα ειναι, απολυτα φισιολογικο να αντιλαμβανονται τα παντα. ;)
Ο άντρας μου ψώνισε..... και μου έφερε αυτό... πείτε μου πως είναι οκ για το ενυδρειο και τα ψαρια μας...
Η δε κόρη μου δε θέλει να χάσει λέει αυτά τα ψαράκια.. να πάρουμε ένα πιο μεγάλο ενυδρειο λέει, να το βάλουμε στην τραπεζαρία .... [emoji12]
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170608/6f88a24316b4adef25894ae4c47dc08e.jpg
καλα λεει το παιδι!
για java fern φαίνεται, αν ειναι αυτο, μια χαρα ειναι (για την ωρα τουλάχιστον!)
Εγώ τον έστειλα απλά να ρωτήσει αν έφεραν καμία πέτρα και καμία ανουμπια και γυρίζοντας βρήκα αυτό στο ενυδρειο.. Τα ψαράκια το τσιμπολογησαν λίγο και δεν ασχολήθηκαν ξανά.. μπορώ να βάλω κανένα σαλιγκαράκι; κι αν ναι τι προτείνετε;
By the way το φυτό είναι πολύ φουντωτό για τα γούστα μου.. θα ήθελα κατι πιο συμμαζεμένο αλλά δεν πειράζει..
βαλε κανενα ramshorn η mts, αλλα γεννανε συνέχεια, να ξερεις, αν και μαλλον τα ψαρακια θα τα τσιμπανε τα μικρα.
μεγαλυτερα σαλιγκαρια δεν θα προτεινα, λογω λιτρων.
Βλέπω το ένα ψαράκι να έχει μια αστάθεια όταν κολυμπάει και να μένει περισσότερο χαμηλά.. κάτι δεν πάει καλά προφανώς.. τι πρέπει να κάνω; να το βγάλω απ το ενυδρειο; και αν ναι που να το βάλω και σε τι νερό και με τι φιλτρο; :( :( :(
Πφφφφ γέρνει λίγο απ την μια μεριά αλλά δεν βλέπω κάτι άλλο διαφορετικό
Βάλε το σε κάποιο άλλο κουτί/γυάλα μόνο του με νερό από το ενυδρείο αλλά αυτά που γράφεις δεν είναι καλά. Τουλάχιστον αν είναι να το χάσεις , να μη γίνει μέσα στο ενυδρείο.
Για αντιμετώπιση δεν ξέρω τι να σου πω. Έτσι ξαφνικά έγινε αυτό? Τρώει? Δοκίμασε να προσθέσεις αλάτι αλλά δεν ξέρω τι θα του προσφέρουμε με αυτό τούτη την ώρα.
βγαλε ενα βίντεο να δούμε την κατάσταση του.
μην το βγαλεις απ το ενυδρειο αν δεν υπάρχει σοβαρός λογος
Τα ψαράκια σου τα ταιζεις απο την επιφάνεια ;
Βιντεάκι να το δούμε αν μπορείς :)
https://youtu.be/E__MyVuVAGg
Τα ψαράκια δεν είχαν εμφανίσει κανένα πρόβλημα μέχρι χθες.. ταΐζω μια τροφή σε flakes που μου είχαν δώσει αρχικά από το πετ..
Σήμερα βλέπω πως και το δεύτερο δεν είναι καλά..
Οι μετρήσεις είναι οκ εκτός από τα νιτρικα που είναι λίγο πιο ανεβασμένα
Σήμερα θα πάω Θεσσαλονίκη , αν υπάρχει κάτι σε φάρμακο που μπορώ να πάρω μιας και εκεί θα το βρω πιο εύκολα πείτε μου
ίσως τα νιτρικα να κάνουν την ζημια.
καπως θα πρέπει να πεσουν στο ενυδρείο, δν μπορεί να ειναι συνέχεια ανεβασμενα.
επισης μια τροφη ιδια, δεν ειναι και οτι καλύτερο, θα πρέπει να εμπλουτισεις την διατροφη τους.
καθαρο νερο και καλες τροφες θελουν τα ψαρια σου, οχι φαρμακα.
Γιάννη προς το παρόν δεν έχω άλλη λύση για νερό πέραν του εμφιαλωμένου.. έχω μπλέξει εδώ με άνθρωπο που δυστυχώς δεν ξέρει τι του γίνεται και έχω απευθυνθεί στην πηγή για να βρω λύση στο πρόβλημά μου...
όσο για την τροφή έχεις κάτι να μου προτείνεις να το ψάξω στη Θεσσαλονίκη που πάω;
Τα βλέπω έτσι και έχω κατά στεναχωρηθεί..
Υπάρχει περίπτωση να παίζει ρόλο το φυτό που μπήκε προχθές;;;;;
Γιατί μου φαίνεται πολύ παράξενο που το έπαθαν και τα δυο έτσι ξαφνικά, απ τη μια μέρα στην άλλη
υπάρχει, αλλα δεν νομιζω...
το πλαγιασμα και η ασυνήθιστη κολυμβυση, συνηθως ειναι θεμα νερου.
ποσα ειναι τα νιτρικα τωρα;
Είναι ανάμεσα στο 20 και στο 40 με βάση την τελευταία μέτρηση.. πιο κοντά στο 20 παρά στο 40
Θελεις να μου πεις τι τροφή να ζητήσω απ το pet shop γιατί σε λίγο φτάνω, να διορθώσω τουλάχιστον αυτό άμεσα γιατί και τα δυο έχουν όρεξη..
και αν υπάρχει κάποιο φάρμακο που θα πρέπει να έχω just in case στο ντουλάπι μου
είναι πολλά τα νιτρικα και συνεχομενες μερες.
φαρμακο δεν χρειάζεται, prime αντιχλωριο εχεις;
αν οχι παρε αυτο να ριχνεις για να πεσουν τα νιτρικα.
απο τροφες θα πρέπει να μου πεις σε ποιο πετ θα πας.
Λέω για aquavivere επειδή είναι προς την περιοχή που κινούμαι τώρα.
Αντιχλωριο έχω αλλά όχι prime επειδή δεν βρήκα στην Κατερίνη όταν έψαχνα, ούτε εκεί που παρήγγειλα τα τεστ είχαν διαθέσιμο και μου έστειλαν ένα άλλο..
ωραία, θα το παρεις απο το aquavivere τοτε το prime.
απο τροφες παρε αυτες
https://www.aquavivere.gr/analosima/trofes/ocean-nutrition-spirulina-flake
https://www.aquavivere.gr/analosima/trofes/tetra-goldfish-flakes
https://www.aquavivere.gr/analosima/trofes/sera-goldy-gran-
δειξε στο μαγαζί τα λινκ οπως στα δινω,γιατι δεν εχεις προσβαση στα ραφια με τις τροφες.
μικρες συσκευασιες παρε
Ωραία! Ευχαριστώ πολύ
Εγώ θα έλεγα οτι είναι επειδή ταιζεις απο την επιφάνεια. Υπάρχει μια ασθένεια στα χρυσόψαρα. Που οφείλεται επειδή τρώνε απο την επιφάνεια...
Πάρε βυθιζωμενη τροφή...
Αν δεν είναι αυτό δεν θα εχεις κανει ζημιά στο ενυδρείο κι απλως τα ψαράκια σου θα τρώνε απο το πάτο...
ισχύει μονο για τα fancy χρυσοψαρα αυτο (swim blander), τα οποια εχουν ευαισθησία στην νυκτικη κυστη, οχι για τα χρυσοψαρα με μονη ουρα.
οχι οτι δεν εμφανιζουν swim blander και αυτα, αλλα απο αλλες αιτιες.
στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα οτι δεν πασχουν απο κυστη
Δήμητρα την τροφή την μουλιάζω επειδή κάπου διάβασα ότι έτσι πρέπει.. όποτε μόλις μπαίνει στο ενυδρειο βυθίζεται κατευθείαν..
Prime δεν βρήκα ΠΟΥΘΕΝΑ, και σε κάμια συσκευασία ούτε μικρή ούτε μεγάλη ούτε τπτ.. δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται.. :( ειλικρινά θα πάω να παρω 5 εξάδες εμφιαλωμένο αύριο να κάνω αλλαγή
Μα ρωτήσω και κάτι άλλο.. πόσο πρέπει να τα ταΐζω τα ψαράκια ; μήπως κάνω κατι λάθος κι εκεί;
Πήρα και χρονοδιακόπτη σήμερα για να είναι σταθερότερες οι ώρες που ανάβουν οι λάμπες.. μόνο μια μικρή αντλία δεν μπόρεσα να βρω..
Καλησπέρα,
τώρα κατάφερα και είδα το βίντεό σου, τα πράγματα είναι καλύτερα απ' ό,τι (κακώς) φανταζόμουν χθες.
Το τάισμα είναι ένα θέμα, λόγω των ανεβασμένων νιτρικών. Θα σου πρότεινα να προτείνεις όσο πιο ελαφρά γίνεται ή και αραιά αλλά για περισσότερη ακρίβεια σε αυτό ας περιμένουμε να δούμε τι θα πουν και τα άλλα παιδιά.
Τη Δευτέρα θα πάρω Prime για μένα, να σου πάρω ένα 50ml και να σου το στείλω ταχυδρομικά?? Αν θέλεις, στείλε μου pm.
Εγώ πάντως δεν νομίζω πως είναι καλά τα πράγματα :( το ψαράκι κάθεται όλο και περισσότερη ώρα στον πάτο του ενυδρείου και δεν έφαγε... δείχνει να είναι σε άσχημη κατάσταση :(
Ναι αν δεν σου κάνει κόπο πάρε μου κι εμένα ένα και μου το στέλνεις με κούριερ να το παραλάβω την επόμενη.. αν καταφέρεις να βρεις με σώζεις.. και τις προάλλες που έβαλα παραγγελία ενώ φαινόταν διαθέσιμο μου έστειλαν μεηλ ότι δεν είχαν και το αντικατέστησαν.. μη σου πω να μου πάρεις δυο να τα έχω..
Καλησπέρα..
Δυστυχώς το ψαράκι σήμερα είναι όλο και χειρότερα..
Αναπνέει όλο και λιγότερο και έχει λυγίσει εντελώς την ουρά του.. Προσπάθησα να τον ταΐσω αλλά δεν δέχεται τροφή... Τον παρασύρει και το νερό, λογικά από το φίλτρο..
Εν τέλη το έβγαλα από το ενυδρείο και τον έβαλα σε ένα μικρότερο κουτί που πήρα από τα ΙΚΕΑ χθες με νερό από το ενυδρείο και για να μην βασανίζεται και για να μην τον βλέπει η μικρή έτσι και έχω παραπάνω στεναχώρια απ αυτή που έχω ούτως ή άλλως.. Μπορώ να κάνω κάτι άλλο για να το βοηθήσω? Αν και έτσι όπως το βλέπω , ειλικρινά πιστεύω πως δεν θα σωθεί το ψαράκι μας.. :(
Ελπίζεις, μόνο,
δυστυχώς θα έχει πάθει μη ανατρέψιμη ζημιά :(
σε αυτην την κατάσταση, δυστυχώς δεν μπορεις να κάνεις τπτ..
λυπάμαι για το ψαρακι σου...
Κι εγώ λυπάμαι για το ψαράκι μου.. Και για το άλλο λυπάμαι γιατί κι εκείνο σίγουρα έχει επηρεαστεί από τις συνθήκες που είχαμε στο ενυδρείο λόγω άγνοιας και μετά λόγω των νιτρικών που έχουμε επί μονίμου στο δίκτυο κι ακόμα δεν κατάφερα να βγάλω άκρη..
Δεν μπόρεσα να βρω κι αυτό το άτιμο το prime που ενδέχεται να βοηθήσει την κατάσταση πουθενά.. Ο fouskas (που τον ευχαριστώ πολύ) προσφέρθηκε να μου στείλει και σίγουρα αύριο θα κάνω μια αλλαγή με εμφιαλωμένο νερό μέχρις ότου βρω μια λύση με το φίλτρο που με έχουν σκάσει αυτοί εδώ..
Ταυτόχρονα κοιτάω για αγορά νέου φίλτρου και θέλω την βοήθειά σας για άλλη μια φορά.. Μου είχατε προτείνει να δω για εξωτερικό φίλτρο..
Να πάρουμε κάτι σαν αυτό: https://www.aquavivere.gr/eksoplismos/exwterika-filtra/fluval-106
Ή αυτό: http://www.petsupermarket.gr/8221/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%C F%8C-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%BF-dophin-as2202.html
Επίσης θέλω να πάρω μια μικρή αντλία γιατί τώρα αδειάζω το ενυδρείο με ένα πλαστικό δοσομετρητή που έχω μόνο γι αυτή τη δουλειά...
Κάτι τέτοιο είναι εντάξει?
http://www.ebay.com/itm/220V-Submersible-Pump-119GPH-Aquarium-Pond-Powerhead-Fountain-Water-Hydroponic-/281533656407?hash=item418cb6ad57:g:Wx8AAOSwiYFXLas b
ή κάτι τέτοιο:
http://www.ebay.com/itm/1500L-h-Submersible-Aquarium-Fountain-Pond-Marine-Water-Pump-Fish-Tank-/232166957660?hash=item360e3aa25c:g:ao4AAOSw4GVYQkq W
Ραγδαία η επιδείνωση δλδ. :(
Μου αρέσει πάντως που δεν τα παρατάς κ κοιτάς για εξοπλισμό που θα σε βοηθήσει στο χόμπι. Για φίλτρο, έχω διαβάσει γενικά καλά λόγια εδώ για τα astro κ μιας κ είναι δύσκολες εποχές, μου φάνηκε μια χαρά αυτό που έχεις βάλει. Όσο για την αντλία, η σημαντική παράμετρος είναι το H-max πόσο ψηλά μπορεί να στείλει το νερό δλδ. Έχε υπόψιν σου ότι τη θέλεις όχι μόνο για να βγάλεις αλλά κ για να βάλεις νερό. Κοίτα για h-max 1.8 ή κ παραπάνω αν κ ίσως το 1.5 σε αυτή που έβαλες ίσως σε καλύψει, θα μας πει ο κος Τάκης.
Τέλος, έχε τα μάτια σου ανοιχτά στις αγγελίες, μπορεί να βρεις θησαυρούς.
Α κ πολύ σημαντικό. ΠΡΩΤΑ θα αποφασίσεις τι ψάρια θα πάρεις για να έχεις το κατάλληλο ενυδρείο κ μετά θα αποφασίσεις για φίλτρο.... :) αν συνεχίσεις με χρυσόψαρα δλδ, πας για μεγαλύτερο ενυδρείο.
Δεν μπορώ να πάω σε μεγαλύτερο ενυδρειο.. έχω θέμα χώρου.. όποτε θα μείνω Σ αυτό με σκοπό στο μέλλον να φτιάξω ένα ενυδρειο με γκαπι και λίγες γαριδουλες ώστε να μπορώ να παρέχω στα ζωντανά μου σωστές συνθήκες..
σκέφτομαι να αλλάξω σύντομα φιλτρο γιατί βλέπω πως αυτό που έχω είναι αρκετά δυνατό και ίσως να ταλαιπωρεί κι αυτό τα ψαράκια μου..
Για τις αντλίες θα περιμένω τον κύριο Τάκη για να μου δώσει τα φώτα του..
σκέφτομαι να αλλάξω σύντομα φιλτρο γιατί βλέπω πως αυτό που έχω είναι αρκετά δυνατό
Έχεις αντλία τώρα το θυμήθηκα, τουλάχιστον για το άδειασμα. ;) ξεκίνα με φίλτρο, δες αν θα σε βολέψει η αντλία του φίλτρου που έχεις τώρα κ προχωράς μετά αναλόγως.
Prime λέει οτι έχει το pet4u και οτι στέλνει παντού... Δεν το κοιτάς ;
Δήμητρα έχει ήδη δρομολογηθεί, αύριο θα το έχω καλώς αρχόντων των πραγμάτων..
Το ένα μας ψαράκι δυστυχώς δεν τα κατάφερε... το βρήκα σήμερα το πρωί..
Prime λέει οτι έχει το pet4u και οτι στέλνει παντού... Δεν το κοιτάς ;
Δυστυχώς το pet4u ακόμα κ για τη συσκευασία που γράφει πως είναι διαθέσιμη, δεν είναι φερέγγυο.
Balennaki λυπάμαι για το ψαράκι :(
Για αυτό είπα οτι "λέει" οτι έχει... Θα το χω στα υπόψιν μου.
Έχω παραλάβει το prime, να βάλω απευθείας στο ενυδρειο η θα πρέπει να προγραμματίσω αλλαγή;
τώρα το ενυδρείο έχει αμμωνία ή νιτρώδη ;
Ούτε αμμωνία ούτε νιτρώδη.. με τα νιτρικα έχω πρόβλημα επειδή έχει το νερό που βγαίνει απ τη βρύση και από το φιλτρο
κανε μια αλλαγη. στο βαρελι βαλε 5πλη δοση prime για τα καθαρά λίτρα του νερου που θα αλλαξεις.
αφησε το μιση-μια ωρα και μετρα νιτρικα στο βαρελι να δούμε αν τα μηδενισε.
βρε Γιάννη, το Prime δεν θα αλλάξει τα νιτρικά, δεν έχει λόγο να το κάνει αυτό
θεωρητικά αποτοξινωνει και τα 3...
http://www.seachem.com/prime.php
θεωρητικά αποτοξινωνει και τα 3...
http://www.seachem.com/prime.php
χλωμό το βλέπω, Detoxiο¬es ammonia, nitrite, and nitrate γράφει, αποτοξικοποιεί δηλαδή,
μη τα πιστεύεις και όλα.
Αν έχει νιτρικά το νερό της βρύσης δεν το γλυτώνει το φίλτρο με ρητίνη,
τα ίδια λέω και με τον Μπάμπη στη Μυτιλήνη ,
δύσκολες καταστάσεις αυτές :(
απλα μια δοκιμή να γίνει, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα.
δεν το εχω δοκιμάσει, για να ξέρω σίγουρα και θα ταν ενδιαφέρον.
δεν τα πιστεύω ολα, αλλα πιστεύω πως για να το αναφέρει, τουλάχιστον θα τα κανει μη βλαβερα για τα ψαρια, απλα σαν τεστ θα θελα να δω κι αν τα ριχνει.
Εγώ θα βάλω μόλις γυρίσω στο σπίτι πάντως.. ίσως να βοηθήσει ίσως όχι..
Έχω μιλήσει με δυο ανθρώπους για το φιλτρο και, και οι δυο μου ζήτησαν ανάλυση νερού από χημείο για να προτείνουν λύση..
Γιατί δεν παίρνετε απο την ίδια την εταιρία το ανταλλακτικό για τα νιτρικά κι να το τοποθετήσετε ;
Γιατί δεν επικοινωνειτε κατευθειαν με αυτους κι να τους πειτε οτι θελετε να παραγγειλετε μια ρητινη νιτρικων απο τα ανταλλακτικα τους https://www.veluda.gr/gr/exartimata/antallaktika-filtra-66.
Επίσης κοιτούσα τις μεμβρανες που προτείνουν . εσάς ποια σας έχουν βάλει;
Δήμητρα έχω μιλήσει και απευθείας με αυτούς προχθές.. χθες με πήρε τεχνικός τους και ζήτησε ανάλυση νερού για να προτείνει λύση.. λίγο πολύ ότι μου είπε και ο τοπικός ας πούμε αντιπρόσωπος που δεν του έδωσα βάση γιατί έδειξε ότι δεν γνωρίζει καθόλου τα τεχνικά κομμάτια.. με ρωτούσε πχ αν ξέρω ποσά νιτρικα θα πρέπει να έχω υπό νορμαλ συνθήκες...
Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλουν χημική ανάλυση του νερου....
Καλησπέρα!
Ήρθα για να λύσω την απορία του tsala σχετικά με το prime.
Λοιπόν έβαλα τη διπλάσια δόση σε νερό βρύσης και η μέτρηση των νιτρικών συνέχισε να είναι ανάμεσα στο 10 και στο 20..
κανε μια αλλαγη. στο βαρελι βαλε 5πλη δοση prime .
για κανε καμια ακομα προσπάθεια αν δεν βαριέσαι...
πας για ρητινη όπως και να χει..
δεν χρειάζεται να ρωτήσεις κανεναν η να περιμενεις απάντηση, παιρνεις τα εξαρτήματα και τα βάζεις μονη σου.
μπορώ να σε βοηθησω στο τι πρέπει να παρεις και πως να τα συνδέσεις
Δεν είχα προσέξει ότι πρότεινες δοσολογια.. θα ξανακάνω μια αλλαγή αύριο και θα σας πω..
Σήμερα θα παραγγείλω και εξωτερικό φιλτρο για να βγάλω το εσωτερικό..
Πιστεύεις ότι θα καταφέρουμε να προσθέσουμε φιλτρο ρητινης μόνοι μας;
Πες μου τι υλικά θα χρειαστούμε να τα πάρω αν είναι και να τελειώνουμε γιατί έτσι όπως μπλέξαμε εδώ, δεν θα τελειώσουμε ποτέ..
ναι δεν ειναι τοσο δυσκολο.
απλα να ξερεις ,πως στην αρχη θα χρειαστεις συχνες μετρησεις νιτρικων στο νερο για να δεις καθε ποτε χρειαζεται αλλαγη η ρητινη.
ειναι μεχρι να βρεις την ρουτινα.
καταρχην θελω να μου πεις αν εχεις ηδη περισσια εξαρτηματακια συνδεσης γωνιες,σωληνακι κλπ
2ον η συσκευη σου εχει βρυσακι δικο της αν θυμαμαι καλα,ετσι?
θελω φωτο απο την συνδεση ,απο εκει που φευγει το σωληνακι στο τελευταιο σταδιο φιλτρανσης (1 φωτο) και καταληγει στο βρυσακι (2η φωτο)
Οι μετρήσεις δεν με πειράζουν καθόλου.. 5 λεπτάκια είναι, δεν είναι πρόβλημα.
Εξαρτήματα δεν έχω καθόλου όχι
Η συσκευή έχει βρυσακι δικό της ναι, πάνω στον νεροχύτη.
Λοιπόν αν καταλαβαίνω καλά από εδώ φεύγει https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170617/03224846ee293abd061364a078a1f659.jpg
Και ανεβαίνει στο βρυσακι https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170617/a722979dea1a4bfd03fa64534775d6c0.jpg
Είναι το λαστιχάκι που τραβάω Σ αυτή τη φωτό https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170617/0ca18a627a61a59992f3ef3366afabb0.jpg
ωραια, δες και βγαλε μια φωτο κατω απο τον παγκο της κουζινας, απο που φευγει το σωληνακι για να καταληξει στο βρυσακι.
ακολουθα το σωληνακι απο ψηλα στο βρυσακι και βγαλε φωτο που καταλληγει
Στο πάνω άσπρο μπουκάλι καταλήγει https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170617/7ae831141353e407b26085aa4464dbea.jpg
ωραια.
αυτο ειναι φυσιγγιο φιλτρου εν. ανθρακα (http://waterwaves.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=30109) (αλλαγη καθε 6 μηνες, μπορεις να το αλλαζεις μονη σου)
θεωρητικα σε καποιο απο τα αλλα κανιστρα (τα μεγαλα) , θα πρεπει να εχει μεσα φιλτρο ανθρακα , καθως πρεπει πρωτα να περασει απο εκει το νερο δικτυου , καθως και απο φιλτρο στερεων και μετα απο την μεμβρανη.
θεωρω και ελπιζω πως εγκατασταθηκε σωστα το συστημα.
θα χρειαστεις
-Ρητίνη απορρόφησης Νιτρικών (http://waterwaves.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=29963)
-Θήκη ρητίνης (http://waterwaves.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=29945)
- το κανιστρο (http://waterwaves.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=29822)
- και συνδεσεις , 2 γωνιες (http://waterwaves.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=29926) και οσο σωλινακι (http://waterwaves.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=29814) χρειαζεσαι να συνδεσεις το φυσιγγιο ανθρακα με το κανιστρο που θα βρισκεται στον πατο του ντουλαπιου (λογικα 1 μετρο θα αρκει)
τωρα εκει που πιανεις / καταληγει το σωληνακι, ειναι το out του φυσιγγιου.
οταν ερθουν τα πραγματα, θα ξεβιδωσεις την πλαστικη γωνια που φαινεται στην φωτο και θα την βιδωσεις (μαζι με το σωληνακι οπως ειναι) στο out του κανιστρου που θα παρεις για την ρητινη.
για να μην σου στριβει το σωληνακι καθως γυριζεις την γωνια, πρωτα θα ξεβιδωσεις το πλαστικο "παξιμαδι" που μπαινει το σωληνακι.
επειτα στο out του φυσιγγιου που εμεινε κενο , θα βιδωσεις την νεα γωνια που θα παρεις και θα την συνδεσεις με το in του κανιστρου της ριτινης(στο οποιο θα βαλεις την 2η νεα γωνια που θα παρεις ).
τωρα, επειδη λογικα το κανιστρο θα το βαλεις να παταει στο πατωμα/ξυλο του παγκου της κουζινας (για να μπορεις να κανεις ευκολα αλλαγη ρητινης) ,δες αν το σωληνακι που καταληγει στο φυσιγγιο απ το ρυσακι, θα φτανει περιπου 10 cm απο το πατωμα του παγκου.
αν φτανει δλδ να βιδωθει στην κεφαλη του κανιστρου της ρητινης που θα παρεις.
Δλδ αν κατάλαβα καλά, παίρνουμε το νερό από το φυσιγγιο άνθρακα, το περνάμε απ το φιλτρο ρητίνης και μετά το στέλνουμε στο βρυσάκι, σωστά;
Το σωληνάκι θα φτάνει σίγουρα, έχει αρκετό.. και ούτως η άλλως και τα υπόλοιπα φίλτρα στο πάτωμα ακουμπάνε
ναι, σταματας το νερο στο τελευταιο σταδιο (που ειναι το φυσιγγιο του ανθρακα) και συνδεεις εκει το φιλτρο ρητινης και γινεται αυτο τελευταιο σταδιο.
στην συνεχεια απο εκει και το out της ρητινης ,το σωληνακι πηγαινει στο βρυσακι.
οκ, αν ολα ειναι στο πατωμα, εκει διπλα θα ακουμπησεις και το νεο κανιστρο.
στο νεο καλυτερα να συνδεσεις τις νεες γωνιες στο λινκ που σου εβαλα, γιατι ειναι πολυ πιο ευκολες στο βαλε - βγαλε, με μια κινηση.
θα σε βοηθαν στην ευκολη αλλαγη της ρητινης.
σωληνακι τοτε παρε 1 μετρο , απλα για να συνδεσεις το κανιστρο ρητινης με το φυσιγγιο .
ενα κομματι θα χρειαστεις βεβαια, το οποιο αν εχεις λιγο περισσιο (edit τωρα ειδα τις υπολλοιπες φωτο , εχεις αρκετο περισσευμα απο σωληνακι), μπορεις να κοψεις απο το σωληνακι που εχεις ηδη, απλα για να μην παιδευτεις αδικα, παρε ενα κομματι καινουργιο.
Τα παρήγγειλα!
Σε αναμονή λοιπόν και ελπίζω να γλιτώσω επιτέλους από αυτό το βάσανο.
ωραία, με το καλό.
ακολουθησε αυτα που σου ειπα και αν έχεις απορίες, ξανα μιλάμε.
στην θήκη ρητινης θα βαλεις με ενα κουταλι σουπας την ρητινη, θα γεμισεις ολη την θηκη (700ml).
επειτα θα την βαλεις μεσα στο κανιστρο.
κοιτας καλα το κανιστρο τα in και out (γραφει επανω στο καπακι) να τοποθετηθούν σωστά.
απο την ρητινη εννοείται πως πινετε κι εσεις νερο
Ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες! Μόλις με το καλό έρθουν τα πράγματα θα ξανα μιλήσουμε! :)
α! κατι σημαντικο που ξεχασα.
η ρητινη για να εχει καλυτερα αποτελεσματα θελει το νερο να περναει με χαμηλη ροη, μην το βαλεις στο τερμα.
υπολογισε περιπου το βρυσακι να βγαζει 1.5 - 2 λιτρα το λεπτο.
Εννοείς το βρυσάκι από το οποίο βγαίνει το πόσιμο νερό μετά τα φίλτρα έτσι;
Να ρωτήσω και κάτι άσχετο; στο πίσω τζάμι του ενυδρείου βλέπω να έχει πιάσει κάτι καφέ σε διάφορα σημεία.. είναι άλγη; σήμερα πήρα και ένα σαλιγκάρι.. νομίζω πως είναι ramshorn.. πήρα και μια σκούπα βυθού να καθαρίσω λίγο τον βυθό που δεν τον καθάρισα καθόλου από την αρχή.
Επίσης μέσα στην εβδομάδα θα έρθει και το φιλτρο..
Παίρνω ό,τι έχει μέσα το εσωτερικό και το βάζω στο εξωτερικό ή πρέπει να κάνω κάτι άλλο;
ναι, αυτο εννοω.
ναι αλγη ειναι προφανως, θα την φαει το ramshorn.
για μενα σκουπα δεν χρειαζεται, χρησιμοποιησε την να αλλαζεις νερο.
στο νεο φιλτρο, βγαλε οτι υλικα εχεις απο το εσωτερικο φιλτρακι και βαλτα στο εξωτερικο, κατοπιν συμπηρωσε με νεο βιολογικο υλικο.
Ωραία! Θα πάρω και έξτρα βιολογικό υλικό να έχω! Ευχαριστώ πολύ!
Ορίστε και τα αποτελέσματα της ανάλυσης νερού....
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170620/d0ef611f293bc354d79e8da76eab388b.jpg
ενταξει , απαραδεκτοι.....
να πληρωνουμε τετοιο βρωμονερο... ουτε για τα πιατα δεν κανει.. ελεος!
αντε να δουμε ποτε θα αλλαξουν οι νομοι... :rolleyes:
τα πραγματα ηρθαν?
πολλα τα νιτρικα σου ρε γμτ... η ρητινη θα τα ριξει , πολυ δυσκολο ομως να μηδενιστουν με ενα περασμα...
το τεστ στα εβγαζε 10?
Εννοείται πως κάτω κάτω γράφει πως το νερό είναι κατάλληλο για χρήση ως πόσιμο..
Τα πράγματα λογικά θα έρθουν αύριο, σήμερα τα έστειλαν.. στα τεστακια της API ήταν ανάμεσα στο 10-20 έτσι όπως το έβλεπα..
ε, ναι ποσιμο..
αν εχεις επιτρεπτο οριο 50 νιτρικα, 0.5 νιτρικα και αμμωνια και εστω και ελαχιστο δηλητηριο,αρσενικο ... τι να περιμενεις...
να μας πληρωνουν επρεπε για να το πιουμε..
Καλησπέρα!
Έχουν έρθει τα πράγματα.. να ρωτήσω κάτι η θήκη ρητίνης έχει μέσα δυο σφουγγάρια, θα τα αφήσουμε μέσα η θα τα βγάλουμε;
Θρίαμβος!
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170622/ca54e6f141d7f3c2b94c975e3b08de24.jpg
Στην αρχή βγήκαν κάτι αφροί και κίτρινο νερό.. το αφήσαμε να τρέξει αρκετά και το αποτέλεσμα είναι αυτό της φωτογραφίας.. :)
Εικάζω πως αφού είναι οκ το τεστ και το νερό είναι πλέον καθαρό και έπαψε να είναι κίτρινο πίνουμε κανονικά κι εμείς έτσι;
Καλώς ήρθες στα 0 νιτρικά. :)
ωραια!
ναι, το πινετε κανονικα. φυσιολογικοι οι αφροι και το χρωμα στην αρχη.
τα σφουγγαρακια που εχει η θηκη ρητινης , βαζεις ενα τερμα κατω , επειτα ρητινη και το αλλο τερμα πανω.
ειναι για να μην φευγει οπου να ναι η ρητινη.
με τι λιτρα/λεπτο την ετρεξες και στα μηδενισε?
Χμ..
να πω την αλήθεια δεν ξέρω.. επειδή μου είπες έχω χαμηλή ροη, βρήκα ένα βανάκι και το ρύθμισα έτσι ώστε να βγαίνει το νερό με χαμηλή ροη..
Τα σφουγγάρια τα βάλαμε σωστά, όπως μου έγραψες κι εσυ..
Ευχαριστώ τόσο για τις συμβουλές..
οκ, απλα ενημερωτικα ρωταω τα λιτρα/λεπτο , για τους μελλοντικους αναγνωστες που τυχον θα εχουν παρομοιο προβλημα. ;)
να'σαι καλα.
Καλησπέρα και πάλι! :)
Βρήκαμε κάποιον να πάρει το ψαράκι μας!
Αύριο θα πάει στο καινούριο του ενυδρειο και θα ήθελα να ρωτήσω πως πρέπει να κινηθώ για να μην κάνω καμία χαζομάρα πάλι :Ρ
Θέλω να βάλω ψαράκια που να μην με δυσκολέψουν πολύ από την άποψη επεξεργασίας νερού κτλ..
Απ ότι έχω καταλάβει πάω για ζωοτόκα για τα λίτρα μου σωστά;
Αν πάμε για guppy ποσά ψαράκια θα πρέπει να πάρουμε για αρχή; και θα μπορούσαν να συνδυαστούν με κάτι άλλο;
Επίσης καθυστέρησα την αγορά εξωτερικού φίλτρου για να δω πρώτα τι θα κάνω με τα ψαράκια..
Το fluval η το Astro που έβαλα παραπάνω είναι εντάξει σε σχέση με τις απαιτήσεις που θα έχει το ενυδρειο μας;
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.