PDA

Επιστροφή στο Forum : Ξαφνική μετακόμηση...(προβλήματα)


basillis
19-11-05, 12:56
Λοιπόν παιδιά, δυστηχώς μου προέκυψε μια επείγουσα μετακόμηση μέχρι τέλη του μήνα...
Και τώρα ξεκινούν κάποια προβλήματα με την μεταφορά του ενυδρείου. απο χθές σκέφτομαι πως θα μεταφέρω τα ενυδρείο, φυτά και ψάρια, χωρίς προβλήματα. Τουλάχιστον με τα λιγότερα ίσως...
Για να θυμήσω, εχω 1 ενυδρείο με δίσκους 1.25Χ55Χ71 και ενα ακόμα 60 λίτρων με ζοωτόκα. Λοιπόν σκέφτομαι να κάνω το εξής.
Μεταφέρω πρώτα ολα τα γκαμπάκια του μικρού ενυδρείου, σε ενα κουβά, και τοποθετώ την θερμαντική ράβδο,και μια αεραντλία.
Αδειάζω (απο το 60λιτρο) την άμμο τα φυτά και την διακόσμιση. Πετάω το νερό, το καθαρίζω, και παίρνω νερό απο το μεγάλο με τους δίσκους, και γεμίζω το 60λιτρο.
Μεταφέρω τους δίσκους (στο 60λιτρο), καθώς και τα υπόλοιπα ψάρια (clown, γατόψαρα, cory, neon), βγάζω τα φυτά, βγάζω την άμμο και τα ξύλα, καθώς και τον μηχανικό εξοπλισμό, και ξεκινώ την μεταφορά του ενυδρείου (του μεγάλου).
Ερωτήματα που προκείπτουν.
1 πόσο νερό θα πρέπει να κρατήσω απο το παλιό?
2. πως θα κρατήσω τα φιλτρα βιολογικά ενεργά κατα τις ώρες της μεταφοράς?
3.θα πρέπει να ρίξω ξανά βακτηρίδια απο την αρχή στο νεο ενυδρείο. με την διαδικασία του κύκλου του αζώτου?
4. σε πόσες ώρες θα πρέπει να τα έχω κάνει όλα αυτά ώστε να μην χάσω δίσκους απο στρές?
Τέλος πάντων ας μου δώσετε τα φώτα σας μέχρι εδω και συνεχίζουμε μετά με τα υπόλοιπα που θα προκύψουν.

netblues
19-11-05, 14:03
η μετακομιση ειναι εντος φλωρινας? οπως και ναχει η αποσταση μεταφορας παιζει το ρολο της.
για αρχη, θα εστεινα το 60 λιτρο στο νεο χωρο.
η μετακομιση των ψαριων/ενυδρειων καλο ειναι να γινει ξεχωριστα απο οτιδηποτε αλλο.
πες μας αν αυτο ειναι ευφικτό και συνεχιζουμε.

george hmmy
19-11-05, 14:41
Βασίλη για πόσους δίσκους μιλάς και τι μέγεθος? Ήδη είναι πολύ λίγα τα 60 λίτρα και για ένα ενήλικο δίσκο. Αν έχεις δοχείο λαδιού, αυτά τα πλαστικά τα σκούρα, βάλε εκεί τους δίσκους στα σκοτεινά να περιορίσεις το στρες που θα τους προκαλέσεις. ;)

basillis
19-11-05, 18:04
η μετακομιση ειναι εντος φλωρινας? οπως και ναχει η αποσταση μεταφορας παιζει το ρολο της.
για αρχη, θα εστεινα το 60 λιτρο στο νεο χωρο.
η μετακομιση των ψαριων/ενυδρειων καλο ειναι να γινει ξεχωριστα απο οτιδηποτε αλλο.
πες μας αν αυτο ειναι ευφικτό και συνεχιζουμε.

Ναι μετακομίζω εντός Φλώρινας, και θα αφιερώσω μια μέρα μόνο για μεταφορά, ενυδρείων, οπότε θα έχω χρόνο να κάνω όλες τις δουλίτσες που απετούνται για τα ψάρια.

basillis
19-11-05, 18:09
Βασίλη για πόσους δίσκους μιλάς και τι μέγεθος? Ήδη είναι πολύ λίγα τα 60 λίτρα και για ένα ενήλικο δίσκο. Αν έχεις δοχείο λαδιού, αυτά τα πλαστικά τα σκούρα, βάλε εκεί τους δίσκους στα σκοτεινά να περιορίσεις το στρες που θα τους προκαλέσεις. ;)

Έχω 5 δίσκους απο τους οποίους οι 2 είναι αρκετά μεγάλοι (12 εως 14cm) και οι άλλοι 3 (λίγο μικρότεροι απο τους προηγούμενους). Μπορώ τα υπόλοιπα ψάρια να τα βάλω και σε σακούλες μεταφοράς ψαριών, και οι σακούλες μέσα σε ισοθερμικές σακούλες (αυτές απο τα litel που είναι για μεταφορά παγωτών).
Επίσης για να αποφύγω το στρές να σκεπάσω το 60λιτρο με μια κουβέρτα?

netblues
19-11-05, 18:25
ειναι πολυ δυσκολο να μεταφερεις το 60 λιτρο γεματο.
ειναι πολυ βαρυ.
τι νερο χρησιμοποιεις στους δισκους (βρυσης ή απο οσμωση)?
τα φιλτρα μεταφερονται απλα βουλονωντας τις σωληνες για να μην αδειασουν.. αυτη η διαδικασια καλο ειναι να διαρκεσει κατω απο 2 ωρες.

σιγουρα θα χρειαστεις καθαρα δοχεια μεταφορας νερού μερικες αεροπετρες μερικα ταυ, 2 αεραντλιες, σωληνακια αεραντλιας και 1-2 εξτρα δανεικους θερμαντηρες, και μερικα ψυγεια μεταφορας απο φελιζολ.
πες μου για το νερο και το συνεχιζω.

basillis
19-11-05, 18:42
Λοιπόν φίλε netblues,
το νερό που χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια για τους δίσκους είναι απο την δημ. ύδρευση, (όπως έχω αναφέρει και σε σχετικό topic) γιατί πολύ απλά το ph μου κυμένεται μεταξύ 6.5 και 7.0, Οσο αφορά για το GH στην βρύση είναι 4 και το KH είναι 2!!!(μέσα στο ενυδρείο, πέφτουν και 1 βαθμό ακόμα).
Σκέφτομαι στην επώμενη συνάντηση να σας φέρω λίγο νεράκι σε ειδικά μπουκαλάκια σαν κι αυτά που βάζουν αγιασμό!
Οπότε, αντίστροφη όσμοσι δεν χρειάζομαι...

basillis
19-11-05, 19:05
Και μέσα σ όλα αυτά έχω και το χιόνι απο το πρωί να πέφτει σαν τρελλό και να κάνει την ζωή μου δύσκολη...

netblues
19-11-05, 19:24
με δεδομενο οτι το νερο στη νεα περιοχη ειναι απο την ιδια πηγη τα πραγματα απλουστευονται κατα πολυ.
α. καταρχας κανε 1-2 μερες πριν την μετακομιση μια σχετικα μεγαλυτερη αλλαγη νερου ωστε το νερο να ερθει οσο το δυνατο πιο κοντα σε αυτο της βρυσης. μια μερα πριν τη μετακομιση σταματας να ταιζεις ωστε να μειωθουν τα απορριματα.
β. αδειαζεις το 60 λιτρο, το μεταφερεις στο νεο σημειο μεταφερεις και μι α ποσοτητα νερου απο το 120 (πχ 20 λιτρα) το σθμπληρωνεις με νερο απο τη βρυση (+ αντιχλωριο φυσικα) προσθετεις θερμαντηρα και τον αφηνεις να ζεστανει το νερό.
προμηθευεσαι 2 ψυγεια απο φελιζολ, τα δοκιμαζεις να δεις μεχρι ποσο νερο αντεχουν και ειναι πρακτικο να μεταφερθουν, τα γεμιζεις με νερο ενυδρειου και στη συνεχεια μεταφερεις εκει τους δισκους.(αφηνωντας αρκετο περιθωριο αέρα απο πανω παντα)
κλεινεις γρηγορα τα καπακια ωστε να υπαρχει σκοταδι και να μην κρυωσει το νερό. βαζεις και απο μια αεροπετρα μεσα οσο προετοιμαζεις την μεταφορα.
στη συνεχεια αποσυνδεεις τα φιλτρα και τα μεταφερεις στο νεο σημειο μαζι με τους δισκους. βαζεις το φιλτρο να δουλευει στο 60λιτρο με οσο το δυνατον χαμηλη ροη.
ξαναβαζεις τις αεραντλιες στα δοχεια και προσθετεις απο ενα θερμαντηρα που εχεις προρυθμισει σε κουβα με νερο στους 29 περιπου βαθμους.
μεταφερεις τους τρεις μικροτερους στο 60 ρι και αφηνεις απο ενα δισκο σε καθε φελιζολ ψυγειο σκεπασμενο.

απο δω και περα εχεις απλετο χρονο να αδειασεις/ξεφυτεψεις το ενυδρειο να το μεταφερεις, να ξαναβαλεις υποστρωμα/χαλικι, να ξαναβαλεις τα ξυλα/φυτα, να το γεμισεις με νερό και να περιμενεις να ξεθολωσει.
αν μπορεις να μεταφερεις και λιγο νερο απο το παλιο καλο θα ηταν αλλα δεν ειναι και πολυ κρισιμο.
στη συνεχεια μεταφερεις και το φιλτρο στο μεγαλο και το αφηνεις να λειτουργησεις μερικες ωρες ωστε να μαζεψει τη θολουρα.

στη συνεχεια μεταφερεις τους δισκους κανοντας προσαρμογη, σαν να ηταν καινουργιοι, αδειαζοντας ενα μερος νερου απο τα δοχεια/ψυγεια στο κυριως ενυδρειο και βαζοντας ενα σωληνακι να σταζει μεσα στο ψυγειο με νερο απο το ενυδρειο για μερικες ωρες.


προφανως μπορεις να κανεις μερικες πρακιτκες προσαρμογες σε οσα λεω.
τα ψαρια με αεραντλια και σωστη θερμοκρασια αντεχουν για αρκετες ωρες, ακομα και μερες. το σκοταδι του δοχειου βοηθαει σο να μη στρεσαρονται ενω τα χερουλια και η φυσικη ηχομονωση του φελιζολ διευκολυνει την μεταφορά και στο λιγοτερο στρεςς. εννοειται οτι δεν ταιζεις..

basillis
21-11-05, 00:55
Φίλε netblus σε ευχαριστώ για την περιγραφή της όλης διαδικασίας -μεταφοράς του ενυδρείου και των δίσκων.
Τα φελιζόλ-ψυγεία δεν τα είχα σκεφτεί, πολύ καλός τρόπος μεταφοράς ψαριών. Νομίζω οτι μέσα σε τέτοια δοχεία απο φαλιζόλ εισάγωνται όλα τα ψάρια. Οπότε αν κάνω και όλα τα υπόλοιπα που μου είπες σχετικά με την μεταφορά, πιστεύω οτι δεν θα έχω πρόβλημα. Απο αύριο θα ψάξω να βρώ τα φελιζόλ, και να συγκεντρώσω ολα όσα θα χρειαστώ.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση και δεν περίμενα να είναι έτσι, είναι το θέμα της ποσότητος του νερού που πρέπει να μεταφέρω απο το παλιό στο νεο ενυδρείο. Περίμενα δηλαδή οτι θα χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νερού, (και αναρωτιόμουν το πως θα την μεταφέρω), οτι θα χρειαζόταν το νέο.
Με την ευκαιρία θα προσθέσω υπόστρωμα εκ νέου, και θα ήθελα να μου θυμήσεις λίγο την διαδικασία αυτή ,γιατί ο χρόνος μου αυτό το 10ήμερο είναι πολύ λίγος και δεν προλαβαίνω να βρω τα σχετικά tipoc και να διαβάσω...Έχω λεπτή λιμνίσια άμμο, περίπου 7 πόντους. Θα βάλλω πρώτα 3-4 πόντους άμμο στην συνέχεια το υπόστρωμα (ποιό μου προτείνης?), και μετά πάλι την υπόλοιπη άμμο?
Οσο αφορά κάποιες απορίες που θα προκείψουν σχετικά με την μεταφορά (κατά την διαρκεια της), θα τα θέτω έγκαιρα εδω.

george
22-11-05, 12:48
http://www.aquarticles.com/articles/management/kick_moving-day.html

basillis
06-12-05, 01:33
Παιδιά, η μετακόμηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Το στήσημο του ενυδρείου έγινε κανονικά, και προπαντώς χωρίς προβλήματα στα ψάρια. Στην αρχή είχα μια αναμενώμενη θολούρα στο νερό, αλλά αργότερα, έφυγε. Έβαλα με την ευκαιρία και υπόστρωμα για τα φυτά,(της tetra), όμως σήμερα ο ΟΤΕ μου έκανε τελικά, την μεταφορά και σύνδεση του τηλεφώνου μου στο νεο σπίτι, και έτσι θα μπορώ πλέον να επικοινώνω κανονικά μαζί σας.

netblues
06-12-05, 08:48
ετσι οπως το εγραψες ειναι σαν να φταιει ο οτε για τη θολουρα.. :d:d
ειπαμε . φταιει για πολλα, αλλα οχι και ετσι .. :d:d

χαιρομαι που πηγαν ολα καλα.

basillis
07-12-05, 14:06
ετσι οπως το εγραψες ειναι σαν να φταιει ο οτε για τη θολουρα.. :d:d
ειπαμε . φταιει για πολλα, αλλα οχι και ετσι .. :d:d

χαιρομαι που πηγαν ολα καλα.

Πως δεν φταίει? Φταίει ο ΟΤΕ και για την θολούρα!
Πόσες φορές δεν σου ήρθε θολούρα, όταν έρχεται ο λογαριασμός του ΟΤΕ?

johnny98130
08-12-05, 18:50
Θα μας τρελανεις ρε αδερφε.....:)