PDA

Επιστροφή στο Forum : Tanganyika από την αρχή.

manosxe
10-01-17, 19:42
Καλησπέρα σε όλη τη παρέα.
Tanganyika από την αρχή όπως λέει και ο τίτλος και χρειάζομαι λίγη βοήθεια ώστε να γίνουν τα πάντα σωστά. Λίγα λόγια για το ενυδρείο και τι σκέφτομαι να βάλω μέσα.
ΕΝΥΔΡΕΙΟ: EVOLUTION 100 της HAQUOSS.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 100 χ 30 χ 54
120 λίτρα μικτά.
ΒΑΣΗ: DIY από γρανίτη και το ντουλάπι μελαμίνη.

ΦΙΛΤΡΟ: Εσωτερικό με αντλία P-500 compact 300/550 lt/h
ΘΕΡΜΑΝΣΗ: ECOCALOR 2 150W
ΦΩΤΙΣΜΟΣ: ICEWHITE 24W 12.000K x2
Λοιπόν για τη διακόσμηση σκέφτομαι ψιλή ασβεστολιθηκή άμμο, κοχύλια και πέτρες στη μια πλευρά μιας και θέλω να βάλω ένα ζευγάρι πετρόψαρα. Τα κοχύλια από την άλλη φυσικά με λίγα ανθεκτικά φυτά να χωρίζουν τις 2 πλευρές για ένα χαρέμι Neolamprologus Multi.
Σήμερα το απόγευμα κατέβηκα Ρέθυμνο μιας και μένω εδώ τώρα για ψώνια (άμμο πέτρες) αλλά κατάλαβα ότι τα περισσότερα πετ σοπ πάνε κατά +-7 λόγω κρίσης. Οπότε θα παραγγείλω από το ίντερνετ και θα ήθελα λίγη βοήθεια ή κάποια link από που αγοράζετε εσείς κτλ. Πόση άμμο θα χρειαστώ και οτιδήποτε κρίνεται απαραίτητο να το αγοράσω από τώρα μια και καλή.

στελιος προεδρου
10-01-17, 20:00
απο αμμο μπορεις να βαλεις και αμμο θαλασσης αφου την πλυνης και αποστειρωσης καλα (προσωπικα βαλε ψιλο ζωντανο αραγωνιτη ) και βρες και νεκρο βραχο απο θαλασσινα .σαλιγκαρια εχετε αφθονα στην Κρητη αφου τα φας κρατας το κελυφος

tsantos
10-01-17, 20:40
Καλη αρχη!!!
Αμμο θα μαζεψεις απο καποια παραλια θα την πλυνεις 3-4-5 χερια να μην βγαζει σχεδον καθολου βρωμια και υπολογισε περιπου να ειναι 5cm υψος.Πετρες παλι απο παραλια,βοτσαλα σε διαφορα μεγεθοι,τα πλενεις και αυτα με μπολικο νερο και εισαι κομπλε!Πρωτα θα στοιβαξεις τις πετρες ετσι οπως σου αρεσουν και μετα θα ριξεις την αμμο.
Τωρα για φιλτρο θα πρεπει να παρεις ενα εξωτερικο,με κυκλοφορια νερου περιπου 5-6 φορες τα λιτρα του ενυδρειου σου,δηλαδη ενα φιλτρο που να γυρναει περιπου 900-1000lt/h ειναι μια χαρα!
Θα πρεπει να βρεις και μπολι για το φιλτρο σου απο καποιον συνχομπιστα προκειμενου να αποφυγεις την αναμονης μεχρι να στρωθει το φιλτρο!Οταν θα εχεις το φιλτρο στα χερια σου βαλε αγγελια,ολο και καποιος θα μπορεσει να σε βοηθησει!
Καλη αρχη και παλι!

manosxe
10-01-17, 21:23
Σας ευχαριστώ και τους 2 για τις απαντήσεις. Το πιθανότερο είναι να πάω παραλία μια απο αυτές τις μέρες και βλέπουμε.

Tanganyiκας
11-01-17, 08:13
Καλή αρχή και από μένα!Το ιδανικότερο είναι αν μπορείς να βρεις μπεζ άμμο,ταιριάζει και με της λίμνης;) τα υπόλοιπα στα είπαν τα παιδιά.

vag0s
11-01-17, 11:53
Κρίμα να πληρώσεις για άμμο και πέτρες, από τη στιγμή που μένεις Κρήτη. :)
Από παραλία όπως σου είπαν και τα παιδιά, ιδανικότερα από εκεί που σκάει το κύμα για να βρέχεται από το νερό.
Πέτρες το ίδιο, είτε από βουνό είτε από θάλασσα ότι σου αρέσει στο μάτι. Καλό ξέπλυμα!
Ωραίες διαστάσεις, μια χαρά για αυτό που έχεις σκεφτεί.
Οκ τα multifasciatus, δοκιμασμένος συνδιασμός είναι με τα J. Transcriptus. Τα βρίσκεις και εύκολα...

Το φίλτρο το θεωρώ μικρό προσωπικά... Και στο χώρο του και στη ροή του που πάντα είναι λιγότερο από ότι γράφει ο κατασκευαστής.
Αν θες ξεκίνα με αυτό και ενίσχυσε το αργότερα με ένα δεύτερο εσωτερικό με τα ίδια χαρακτηριστικά ή βγάλτο για να είναι καλύτερο το αισθητικό και βάλε ένα εξωτερικό...

:)

manosxe
11-01-17, 13:33
Ευχαριστώ.
Όσον αφορά το φίλτρο, για εξωτερικό θα έχω σίγουρα θέμα χώρου μιας και στη βάση έχω ράφι μέσα και για να μπει θα έχω θέμα στο ύψος. 28-29 πόντους ύψος μένει. Έπρεπε να το έχω προβλέψει για εξωτερικό γμτ. Το ράφι δε βγαίνει γιατί το έχω κολλήσει. Να το κόψω ψιλό δύσκολο άσε που θα κάνω το σπίτι μες τη σκόνη με το τροχό και ποιος την ακούει :) Μάλλον θα ξεκινήσω με αυτό και βλέπουμε. Εκτός κι αν βγαίνει φίλτρο σε οριζόντια θεση ;) Με αυτό μόνο θα χρειάζομαι πιο συχνές αλλαγές νερού, έτσι?

tsantos
11-01-17, 14:04
Για βαλε καμια φωτο μπας και κατεβασουμε καμια ιδεα
Τωρα ειδα τις φωτο που εχεις βαλει πανω,εκει που ειναι η γλαστρα μπορεις να το βαλεις?

manosxe
11-01-17, 14:41
Για βαλε καμια φωτο μπας και κατεβασουμε καμια ιδεα

Ναι θα μπορούσε αλλά δε θέλω να φαίνεται. Φώτο πάλι αύριο με ανοιχτό το ντουλάπι γιατί σήμερα δουλεύω και θα λείπω όλη μέρα από το σπίτι.

Κλεόβουλος
11-01-17, 19:04
Καλή αρχή!
Το φίλτρο σου, αν και δεν το ξέρω, βλέπω ότι έχει αρκετό όγκο για να βάλεις υλικά. Αν δεν ξεφύγεις σε αριθμό ψαριών και με τακτική συντήρηση πιστεύω θα κάνει δουλειά. Σε κάθε περίπτωση καλύτερο ένα εξωτερικό (σε τέτοιο τεράστιο ντουλάπι θα το βολέψεις-όταν λείπει η "παντόφλα" κόψε το ράφι :)).

vag0s
11-01-17, 22:07
Σε κάθε περίπτωση μπορείς απλά να το πετάξεις πίσω από το έπιπλο νομίζω.

manosxe
12-01-17, 13:46
Λοιπόν ξεκινάμε.
Θα βάλω φωτό από το ντουλάπι και συνεχίζουμε παράλληλα το στήσιμο. Πέτρες από ποτάμι άμμο από παραλία και η διαδικασία σε φωτογραφίες.

Κλεόβουλος
12-01-17, 13:53
Οι πέτρες κάνουν καλή σούπα? :D:D
Μην είσαι υπερβολικός. Ένα καλό πλύσιμο αρκεί. Αν θέλεις βάζεις και άνθρακα στο φίλτρο για καμιά 10αριά μέρες και είσαι οκ.
Κόψε και το μισό ράφι και έχεις χώρο για φίλτρο.

manosxe
12-01-17, 13:58
[QUOTE=Κλεόβουλος;990323]Οι πέτρες κάνουν καλή σούπα? :D:D
Μην είσαι υπερβολικός. Ένα καλό πλύσιμο αρκεί.

Κλεόβουλε να σου πω την αλήθεια τις έπλυνα έξω με νερό κτλ αλλά ορισμένες είχαν λάσπη άλλες κάποια άλγη από το ποτάμι γι αυτό :)
Στήνω τις πέτρες και επανέρχομαι με φωτό.

manosxe
12-01-17, 14:54
Βάψιμο στο μπαμ και η πλάτη με πλαστικό μαύρο.
Να και οι πέτρες.. Λοιπόν?

manosxe
12-01-17, 15:00
Ή αυτό. Περισσότερο ύψος έτσι στη γωνία.

Tanganyiκας
12-01-17, 15:22
Βάλε τες πιο τυχαία και όχι τόσο "στουμπωμένες"!

manosxe
12-01-17, 15:38
Τώρα.?

στελιος προεδρου
12-01-17, 15:54
ωραια στημενες οι πετρες αφησες χωρο για τα μουλτι ,ριξε την αμμο τωρα και βαλε και τα σαλιγκαρια

vag0s
12-01-17, 15:57
Σίγουρα θα έβαζα άλλες τόσες, θα ψήλωνα κι άλλο το στήσιμο αριστερά και θα το "έσβηνα" χρησιμοποιώντας μικρότερες πέτρες δεξιά...
Και να ακουμπάει καμία στο τζάμι δεν θα γίνει κάτι.. :D

Θέμα γούστου είναι πάντως, οπότε όπως αρέσει σε 'σένα στην τελική...

manosxe
12-01-17, 16:33
Ξεκινήσαμε... χρειάζεται περισσότερα κοχυλια αλλά τώρα δεν έχω οπότε αργότερα.

manosxe
12-01-17, 17:13
Και.... Έτοιμο, καιρός για στρώσιμο τώρα. Ελπίζω να αρέσει. Καλοδεχουμενες όλες οι γνώμες αλλά και συμβουλές.

Tanganyiκας
12-01-17, 18:13
Αυτές τις 4 που έχεις 2 και 2,ρίχτες λίγο πιο χύμα.Την μπροστά την πάνω ρίχτη προς τα μπρος!

vag0s
12-01-17, 18:21
Και.... Έτοιμο, καιρός για στρώσιμο τώρα. Ελπίζω να αρέσει. Καλοδεχουμενες όλες οι γνώμες αλλά και συμβουλές.

Κομπλέ είναι.:)
Βαλισνέριες (κατά προτίμηση vallisneria gigantea) μπροστά από το φίλτρο για να το κρύψουν γιατί φαίνεται άσχημο.
Άμα θες multifasciatus πρέπει να γεμίσεις τον άδειο χώρο με κοχύλια.

Καλοτάξιδο!

manosxe
12-01-17, 18:35
Κομπλέ είναι.:)
Βαλισνέριες (κατά προτίμηση vallisneria gigantea) μπροστά από το φίλτρο για να το κρύψουν γιατί φαίνεται άσχημο.
Άμα θες multifasciatus πρέπει να γεμίσεις τον άδειο χώρο με κοχύλια.

Καλοτάξιδο!
Σε ευχαριστώ ναι κοχύλια θα μπούνε ακόμα πολλά δε ξέρω ίσως από τον επόμενο μήνα πάρω καινούργιο φίλτρο εξωτερικό θέλει λίγο σκέψη διότι από κάτω έχει ράφι οπότε θέλει πατέντα για να χωρέσει. Επίσης έχω ακόμα κάνα δυό πραγματάκια που θέλω ακόμα να πάρω. Controller θερμοκρασίας και άλλα αναλώσιμα.

στελιος προεδρου
12-01-17, 19:52
το φιλτρο που εχεις μεσα σε καλυπτη μονο εαν χρειαστης μεγαλυτερο κυκλοφορητη.Πεσ μας τιυλικα εχεις μεσα.Απο κοχυλια θα γεμιμης αφου στην κρητη τρωτε κοχλιους το κελυφος στο ενυδρειο

manosxe
12-01-17, 19:58
το φιλτρο που εχεις μεσα σε καλυπτη μονο εαν χρειαστης μεγαλυτερο κυκλοφορητη.Πεσ μας τιυλικα εχεις μεσα.Απο κοχυλια θα γεμιμης αφου στην κρητη τρωτε κοχλιους το κελυφος στο ενυδρειο

Έχει 3 σφουγγάρια σίγουρα στο μεσαίο τμήμα και έχει και στο πρώτο τμήμα υλικό κάτω από την αντλία πρέπει όμως να ανοίξω να δω. Όσον αφορά τα σαλιγκάρια ναι κανένα πρόβλημα βρίσκω όσα χρειάζεται. Κερνάω μάλιστα κιόλας προτού χρειαστούν για το ενυδρείο :)

manosxe
12-01-17, 20:00
Και μερικές νυχτερινές φωτογραφίες.:smt041

manosxe
18-01-17, 00:14
Καλησπέρα, 4η μέρα στο στρώσιμο και αφού δε βρέθηκε μπόλι εδώ κοντά το συνεχίζω με τροφή στην απόχη. 3η μέρα που έχω βάλει μια ρίζα από μαγαζί αφού την είχα πριν άλλες 2 μέρες στο νερό να φύγουν τυχόν βρωμιές κτλ. Αυτό που παρατήρησα απόψε είναι ότι στη ρίζα επάνω έχει πιάσει κάτι σαν λευκό χνουδι να το πω παντού επάνω της. Τα φώτα πληροφοριακά μένουν 8 ώρες κάθε μέρα και στο ενυδρείο έχω φυτεμένα μια ανουμπια και μερικές βαλισνέριες.

Τάκης
18-01-17, 00:19
Μη σε απασχολεί το άσπρο χνούδι,
μύκητας είναι που εμφανίζεται στα καινούρια ξύλα, θα φύγει όπως ήρθε, μόνος του

manosxe
18-01-17, 00:25
Μη σε απασχολεί το άσπρο χνούδι,
μύκητας είναι που εμφανίζεται στα καινούρια ξύλα, θα φύγει όπως ήρθε, μόνος του

Σε ευχαριστώ φίλε μου για τη γρήγορη απάντηση καλή σου νύχτα.

manosxe
18-01-17, 22:01
Απόψε παρατήρησα πάλι κάτι, αυτή τη φορά μικρά άσπρα (πραγματικά δε ξέρω τι) επιπλέουν στο νερό. Ελπίζω να βγει άκρη από τις φωτογραφίες.

Τάκης
19-01-17, 19:18
δεν φαίνονται καθαρά,
καθάρισε καθόλου απο χθες ;

manosxe
19-01-17, 20:17
δεν φαίνονται καθαρά,
καθάρισε καθόλου απο χθες ;

Θα σου πω πιο αργά γιατί δεν είμαι σπίτι. Είναι σαν μικρές άσπρες νιφάδες θα έλεγα. Δεν είναι φυσαλίδες 100%

Undertaker
19-01-17, 21:14
Τι υλικά έχεις μέσα στο φιλτρο σου;

manosxe
19-01-17, 23:36
Τι υλικά έχεις μέσα στο φιλτρο σου;

Αυτά που είχε όταν το πήρα. 4 σφουγγάρια στο μεσαίο τμήμα και άλλα 6 ακριβώς κάτω από την αντλία.

manosxe
19-01-17, 23:40
Και αυτές είναι οι μετρήσεις μου μετά από 5 μέρες που στρώνει με τροφή και υγρά βακτήρια και το θερμοστάτη στους 30 βαθμούς.
Αμμωνία: 0,25
Νο2: 0
Νο3: 10
Ph: 7,6
hrPh: 8,2

Και το νερό δικτύου
Ph: 7,2
hrPh: 7,4
Οι μετρήσεις έγιναν με τα υγρά τεστ της API.

manosxe
21-01-17, 18:20
Σήμερα νομίζω ολοκληρώθηκε το aquascape του ενυδρείου αφού μπήκαν και τα τελευταία κελύφη. Αύριο θα γίνουν μετρήσεις πάλι να δω που βρίσκομαι με το στρώσιμο. Υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να αλλάξω? Οι προηγούμενες μετρήσεις φυσιολογικές? Τα υλικά του φίλτρου? Και μια σημερινή φωτογραφία.

Κλεόβουλος
21-01-17, 20:15
Εντάξει είσαι με το στήσιμο.
Το στρώσιμο σου δεν ολοκληρώθηκε ακόμη.
Στο φίλτρο σου εγώ θα άφηνα ένα σφουγγάρι στην αρχή και ένα στο τέλος και ενδιάμεσα θα έβαζα πορώδες βιολογικό υλικό (ελαφρόπετρα, σιποράξ, substrat κλπ).

manosxe
21-01-17, 20:35
Εντάξει είσαι με το στήσιμο.
Το στρώσιμο σου δεν ολοκληρώθηκε ακόμη.
Στο φίλτρο σου εγώ θα άφηνα ένα σφουγγάρι στην αρχή και ένα στο τέλος και ενδιάμεσα θα έβαζα πορώδες βιολογικό υλικό (ελαφρόπετρα, σιποράξ, substrat κλπ).

Μιλάς για το μεσαίο τμήμα που είναι τα μαύρα με τα μπλε σφουγγάρια έτσι Κλεόβουλε?

Κλεόβουλος
22-01-17, 11:26
Μιλάω για όλα τα σφουγγάρια που έχει.
Τα σφουγγάρια μπορούν κι αυτά να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση της βιολογίας αλλά τα πορώδη υλικά που προανέφερα έχουν πολύ μεγαλύτερη ωφέλιμη επιφάνεια για τα χρήσιμα βακτήρια.
Σύμφωνα με τη ροή του νερού μέσα στο φίλτρο, θα έβαζα εκεί που μπαίνει πρώτα, ένα λεπτό στρώμα ενυδρειακό βαμβάκι (για να το αλλάζω τακτικά αφού θα κρατάει τα περισσότερα στερεά), μετά ένα σφουγγάρι (άντε δύο), μετά γέμισμα με πορώδες υλικό και τέλος ένα ακόμη σφουγγάρι.

manosxe
22-01-17, 17:11
Σωστά κατάλαβα? Η ροή είναι έτσι?
(Δε ξέρω γιατί "έφαγε" ορισμένα φωνιεντα μετά την επεξεργασία)

KostasGR
22-01-17, 17:40
Το βαμβάκι με το σφουγγάρι αλλάζεις μεταξύ τους. Το βαμβάκι να είναι τελευταίο.

Tanganyiκας
22-01-17, 17:54
Το βαμβάκι με το σφουγγάρι αλλάζεις μεταξύ τους. Το βαμβάκι να είναι τελευταίο.

Το βαμβάκι καλύτερα πρώτο,αλλιώς μπουκώνουν τα υλικά!

manosxe
22-01-17, 18:38
Το βαμβάκι καλύτερα πρώτο,αλλιώς μπουκώνουν τα υλικά!

Οπότε σωστό είναι το σχεδιαγραμμα που έχω φτιάξει στη φωτογραφία?
Σημερινές μετρήσεις νερού.
Αμμωνία: 1,0
Νο2: 0,50
Νο3: 20

Κλεόβουλος
22-01-17, 19:32
Οπότε σωστό είναι το σχεδιαγραμμα που έχω φτιάξει στη φωτογραφία?

Μάλλον όχι αν είναι ίδια η ροή όπως αυτό που δείχνω
http://www.aquariumline.com/catalog/userfiles/image/aquatlantis_biobox2(1).jpg
Λογικά και στο δικό σου έτσι είναι η ροή. Δηλ. το νερό περνάει από το διαμέρισμα που είναι ο θερμαντήρας, υπερχειλίζει στο δεύτερο διαμέρισμα και διαπερνώντας το καταλήγει από κάτω προς τα πάνω στο τρίτο και από εκεί στο ενυδρείο.
Αν είναι έτσι, τότε θα βάλεις το λεπτό στρώμα ενυδρειακό βαμβάκι στο 2ο διαμέρισμα (στη δική μου φωτο εκεί που φαίνεται άσπρο) πάνω-πάνω (έτσι θα το αλλάζεις εύκολα τακτικά) και τα υπόλοιπα υλικά όπως είπαμε.

manosxe
22-01-17, 20:15
Κατάλαβα. Βεβαία τώρα που θα αλλάξω τόσα πολλά υλικά στο φίλτρο μου θα είναι σα να ξεκινάω πάλι από την αρχή το στρώσιμο zw Θα βοηθούσε τόσο πολύ αν κάποιος μου έδινε μπόλι τουλάχιστον λίγη ελαφροπετρα ή σιποράξ στρωμένο.

Κλεόβουλος
22-01-17, 20:24
Σίγουρα το μπόλι είναι το καλύτερο.
Ξέπλυνε πολύ καλά τα σφουγγάρια που θα αφαιρέσεις μέσα στο ενυδρείο. Έτσι θα κρατήσεις τον μεγαλύτερο αριθμό ωφέλιμων βακτηρίων ;)

*μη ρίχνεις πολλές μπαλωθιές...θα μας πάρει καμία :D

manosxe
22-01-17, 21:58
:grin::grin::grin: Μη φοβάσαι ψηλά ρίχνω.
Τη πάτησα με το μπόλι όμως είχα βάλει αγγελία πριν κάμποσες μέρες αλλά τζίφος.
Οπότε ζητείται μπόλι όπως καταλάβατε.... Κανένα χωριανάκι τριγύρω? Ακούει κανείς? :confused::D

manosxe
25-01-17, 22:04
Σήμερα έκανα μερικές αλλαγές. Έβαλα το φίλτρο στο πλάι και φυτεψα αλλού τις βαλισνέριες. Έτσι είναι και αισθητικά καλύτερο αλλά και η ροή του νερού δείχνει πολύ πιο ζωντανή. Σημερινές μετρήσεις με υγρά της Api: Αμμωνία 0,50
Νο2: 5,0
Νο3: 40 <-> 80
Όλα καλά μέχρι τώρα? Οι μετρήσεις φυσιολογικές?

Κλεόβουλος
26-01-17, 08:54
Καλύτερο έγινε και πιο σωστή νομίζω η θέση του φίλτρου ;)
Το στρώσιμο τελειώνει σε λίγο.
Από ψάρια εντόπισες τίποτα?

manosxe
26-01-17, 16:22
Λοιπόν, από ψάρια τίποτα ακόμα. Έχω διαβάσει το άρθρο σου για κιχλίδες σε λίγα λίτρα και θα πάω για ένα χαρέμι πετρόψαρα και ένα κοχυλόψαρα. Το κακό είναι πως εδώ η αγορά είναι περιορισμένη. Οπότε πιθανόν να παραγγείλω απο ιντερνετ, θα ήθελα όμως να μου βάλεις κάποια λινκ αν μπορείς από μαγαζιά τα οποία ¨εμπιστεύεσαι¨ για να επιλέξω. Επίσης από petsupermarket.gr μάλλον θα παραγγείλω prime τροφές και άλλα. Οπότε θα ήθελα μόλις καταλήξουμε στα ψάρια να μου πεις αν θες και για τροφές που να παραγγείλω μια και καλή.

Κλεόβουλος
26-01-17, 19:05
Από ψάρια
http://www.abyssos.gr/psaria-glukou-nerou/afrikanikes-kuxlides/julidochromis-regani-kipili-3-4cm-clone-el/
http://www.abyssos.gr/psaria-glukou-nerou/afrikanikes-kuxlides/altolamprologus-compressicepsgold-head-muzi-4-5cm-clone-el-2/
κάποιες τροφές
http://www.igna.gr/nls-grow-formula-75g
http://aquariumshop.gr/shop/frontida/hikari-cichlid-gold-sinking-mini-100gr/
http://www.aquavivere.gr/analosima/trofes/tropical-krill-flake
http://www.petsupermarket.gr/6210/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/ocean-nutrition-cichlid-omni-flake-34gr.html
http://www.tropical.pl/en/products/aquarium/foods/super-premium-soft-line/africa-carnivore/
κλπ
Δες και στον κοντοχωριανό σου https://www.facebook.com/misirlisaquarium/

manosxe
26-01-17, 19:51
Από ψάρια
http://www.abyssos.gr/psaria-glukou-nerou/afrikanikes-kuxlides/julidochromis-regani-kipili-3-4cm-clone-el/
http://www.abyssos.gr/psaria-glukou-nerou/afrikanikes-kuxlides/altolamprologus-compressicepsgold-head-muzi-4-5cm-clone-el-2/
κάποιες τροφές
http://www.igna.gr/nls-grow-formula-75g
http://aquariumshop.gr/shop/frontida/hikari-cichlid-gold-sinking-mini-100gr/
http://www.aquavivere.gr/analosima/trofes/tropical-krill-flake
http://www.petsupermarket.gr/6210/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/ocean-nutrition-cichlid-omni-flake-34gr.html
http://www.tropical.pl/en/products/aquarium/foods/super-premium-soft-line/africa-carnivore/
κλπ
Δες και στον κοντοχωριανό σου https://www.facebook.com/misirlisaquarium/
Τα λόγια είναι περιττά. Ένα ευχαριστώ δεν είναι αρκετό πραγματικά. Να σαι καλά Κλεόβουλε.

manosxe
29-01-17, 15:41
Καλησπέρα μέτρησα σήμερα πάλι.
Νο3: 10
Ποσότητα τροφής που ρίχνω από 14/01 μέχρι σήμερα κάθε 2 μέρες περίπου είναι ένα κουταλάκι του γλυκού φλέικς. Σήμερα έριξα 2 κουταλάκια. Καλά έκανα? Οι τιμές είναι σωστές?

Κλεόβουλος
29-01-17, 19:45
Οι τιμές δείχνουν ότι έχει ακόμα δρόμο για να στρώσει.
Πρέπει να μηδενίσει η αμμωνία και τα νιτρώδη και τα νιτρικά να ανέβουν αρκετά.
Θερμοκρασία πόσο έχεις? Ανέβασε αρκετά για να επιταχύνει λίγο.
....και υπομονή ;)

manosxe
29-01-17, 19:54
Οι τιμές δείχνουν ότι έχει ακόμα δρόμο για να στρώσει.
Πρέπει να μηδενίσει η αμμωνία και τα νιτρώδη και τα νιτρικά να ανέβουν αρκετά.
Θερμοκρασία πόσο έχεις? Ανέβασε αρκετά για να επιταχύνει λίγο.
....και υπομονή ;)
Είχα φουλ νιτρικά στη προηγούμενη μέτρηση και αν θυμάσαι μου είχες πει ότι είμαι κοντά. Γιατί έπεσαν έτσι τώρα που πέρασαν και 4-5 μέρες? Το θερμοστάτη τον έχω στους 30 βαθμούς.

Κλεόβουλος
29-01-17, 20:04
Υπάρχει ακόμα ανισορροπία στον αριθμό των βακτηρίων.
Απ' ότι βλέπω δεν έχεις κλείσει μήνα ακόμη.
Υπομονή.
(για τα νιτρικά κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως μειώθηκαν...εκτός κι αν άλλαξες κάποια ποσότητα νερού....τεσπα δεν είναι αυτό το σημαντικό ;))

manosxe
29-01-17, 20:32
Υπάρχει ακόμα ανισορροπία στον αριθμό των βακτηρίων.
Απ' ότι βλέπω δεν έχεις κλείσει μήνα ακόμη.
Υπομονή.
(για τα νιτρικά κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως μειώθηκαν...εκτός κι αν άλλαξες κάποια ποσότητα νερού....τεσπα δεν είναι αυτό το σημαντικό ;))

Αυτό που κάνω καμιά φορά είναι να συμπληρώσω 4-5 λίτρα νερό γιατί κατεβαίνει η στάθμη. Πάντα με το ανάλογο αντιχλωριο μέσα. Α και το άλλο είναι αυτή τη φορά άργησα και άλλαξα τη τροφή σε 4 μέρες αντί για 2 που συνηθίζω. Όντως όμως ειναι μόνο 14 μέρες.
-------------------------
Ξανά μέτρησα τώρα και μου βγαίνουν 40+ τα νιτρικά τώρα, ή έκανα τόσο λάθος πριν ή μετά που άλλαξα τη τροφή ανέβηκαν πάλι. Τι να πω τα πορτοκαλί χρώματα στο τεστ της api μου φαίνονται κάπως έτσι κι αλλιώς.
Επίσης κάτι άσχετο που παρατήρησα είναι ότι έχει θολώσει το νερό λιγάκι.

manosxe
30-01-17, 22:35
Εμφανίστηκαν σαλιγκάρια λαθρεπιβάτες, αν και είχα ξεπλύνει καλά τα φυτά. Είναι πάρα πολλά. Η θολούρα στο νερό όμως δε λέει να φύγει ακόμα. Τι να φταίει άραγε; ή είναι φυσιολογικό?

Κλεόβουλος
31-01-17, 09:06
Μην ανησυχείς για τα σαλιγκάρια.....όταν μπουν τα ψάρια θα τα εξαφανίσουν (αν είναι τόσο πολλά βγάζε και με το χέρι).
Η θολούρα μάλλον είναι bacterial bloom αλλά ούτε αυτό να σ' ανησυχεί (ρίχνεις και μπουκαλοβακτήρια?).
Τη θερμοκρασία κατέβαστην 27-28....ξέχασα ότι έχεις και φυτά ;)

Σε βλέπω αγχωμένο....χαλάρωσε βρε...υπομονή είπαμε και είσαι σε καλό δρόμο ;)

manosxe
31-01-17, 11:37
Μην ανησυχείς για τα σαλιγκάρια.....όταν μπουν τα ψάρια θα τα εξαφανίσουν (αν είναι τόσο πολλά βγάζε και με το χέρι).
Η θολούρα μάλλον είναι bacterial bloom αλλά ούτε αυτό να σ' ανησυχεί (ρίχνεις και μπουκαλοβακτήρια?).
Τη θερμοκρασία κατέβαστην 27-28....ξέχασα ότι έχεις και φυτά ;)

Σε βλέπω αγχωμένο....χαλάρωσε βρε...υπομονή είπαμε και είσαι σε καλό δρόμο ;)

Είχα ρίξει ένα μικρό μπουκαλάκι των 50ml στην αρχή. Δε έχω άλλο ούτε θα αγοράσω άλλο. Έριξα και τη θερμοκρασία στους 27 και οι σημερινές μου μετρήσεις είναι.
Νο3: 40 <-> 80
Θες να μοιραστείς αν θυμάσαι μαζί μας το άγχος που είχες όταν έστυνες το πρώτο σου ενυδρείο?:grin::grin:

DEXFISH
31-01-17, 12:57
Η θολούρα μήπως έγινε και από τις αλλαγές που έκανες στο φίλτρο και στο φύτεμα; Οι λαθρεπιβάτες, όπως είπε και ο Κλεο θα καλοπεράσουν :D

manosxe
31-01-17, 14:28
Η θολούρα μήπως έγινε και από τις αλλαγές που έκανες στο φίλτρο και στο φύτεμα; Οι λαθρεπιβάτες, όπως είπε και ο Κλεο θα καλοπεράσουν :D
Μπα από τις αλλαγές έχουν περάσει κάποιες μέρες. Όταν κάνω αλλαγές ή κάτι τέτοιο μετά από ώρες καθαρίζει. Αν είναι bacterial bloom πάντως υποπτεύομαι ότι έγινε διότι έβαλα τη 2πλάσια ποσότητα τροφής με πριν και έχει κάνει και ένα φιλμάκι στην επιφάνεια του νερού. Θα δείξει...

Κλεόβουλος
31-01-17, 18:58
Θες να μοιραστείς αν θυμάσαι μαζί μας το άγχος που είχες όταν έστυνες το πρώτο σου ενυδρείο?:grin::grin:
Τότε εσύ ήσουν αγέννητος κι εγώ δεν είχα καμιά βοήθεια (το ιντερνετ δεν υπήρχε) κι έτσι χαλαρά είχα φτιάξει την ψαρόσουπα μου και το άγχος το είχαν τα ψάρια μου :oops::p:p

manosxe
31-01-17, 20:35
Τότε εσύ ήσουν αγέννητος κι εγώ δεν είχα καμιά βοήθεια (το ιντερνετ δεν υπήρχε) κι έτσι χαλαρά είχα φτιάξει την ψαρόσουπα μου και το άγχος το είχαν τα ψάρια μου :oops::p:p

Κάτι τέτοιο περίμενα να διαβάσω... :D:D

manosxe
03-02-17, 12:11
Καλημέρα 21η μέρα στρώσιμο και οι τιμές μου είναι αυτες.
Αμμωνία: 0,20
Νο2: 2,0
Νο3: 80
Καλά πάμε?

Τάκης
05-02-17, 10:07
Κάνε μια πολύ καλή αλλαγή , όσο πιο μεγάλη μπορείς,
για να μειωθούν τα νιτρικά,
και πρόσθεσε τροφή ή αμμωνία,
μετά όμως θα μετράς κάθε μέρα, γιατί μπορεί να μηδενίσει η αμμωνία σε 24 ώρες,
τα πάρα πολλά νιτρικά λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο ανασταλτικά στη βιολογία, ειδικά στα νιτρώδη.
Εχω παρατηρήσει τις περισσότερες φορές , πως μετά από τόσο μεγάλη αλλαγή που τα νιτρικά είναι πάρα πολλά, σε 24 ώρες μηδενίζουν αμμωνία και νιτρώδη.
Είσαι σχεδόν έτοιμος δηλαδή, υπομονή λίγες ημέρες.
Μη ξεχάσεις όμως, πως μέχρι να βάλεις ψάρια , θα συνεχίσεις να βάζεις πηγή αμμωνίας για να συντηρείς τη βιολογία

manosxe
05-02-17, 11:04
Κάνε μια πολύ καλή αλλαγή , όσο πιο μεγάλη μπορείς,
για να μειωθούν τα νιτρικά,
και πρόσθεσε τροφή ή αμμωνία,
μετά όμως θα μετράς κάθε μέρα, γιατί μπορεί να μηδενίσει η αμμωνία σε 24 ώρες,
τα πάρα πολλά νιτρικά λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο ανασταλτικά στη βιολογία, ειδικά στα νιτρώδη.
Εχω παρατηρήσει τις περισσότερες φορές , πως μετά από τόσο μεγάλη αλλαγή που τα νιτρικά είναι πάρα πολλά, σε 24 ώρες μηδενίζουν αμμωνία και νιτρώδη.
Είσαι σχεδόν έτοιμος δηλαδή, υπομονή λίγες ημέρες.
Μη ξεχάσεις όμως, πως μέχρι να βάλεις ψάρια , θα συνεχίσεις να βάζεις πηγή αμμωνίας για να συντηρείς τη βιολογία

K. Τάκη τα σχέδια άλλαξαν, θα βάλω εξωτερικό φίλτρο οπότε ακόμα και σήμερα μάλλον θα κόψω το ράφι μέσα στη βάση μου που αν θυμάσαι είναι απο γρανίτη και θέλει κάποια διαδικασία για να χωρέσει απο κάτω το φίλτρο στο ύψος. Τέλος πάντων, το θέμα μου είναι πως θα λείψω για 4 μέρες θα επιστρέψω πάλι σπίτι τη Παρασκευή που μας έρχεται. Έχω κανονίσει να μου αλλάξουν τη τροφή που έχω στη απόχη κτλ. Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω να κάνω ή να μη κάνω?

Τάκης
05-02-17, 13:37
Δεν έχει σχέση αν αλλάξεις το φίλτρο,
θα μεταφέρεις το βιολογικό υλικό από το ένα φίλτρο στο άλλο.
Μπορείς όμως να κάνεις την αλλαγή νερού, να βάλεις τροφή,
και αφου θα μείνει κάποιος άλλος εκει, να την αλλάζει κάθε 2 ημέρες,
και όταν με το καλό επιστρέψεις κάνεις μετρήσεις και βλέπεις τι γίνεται,
όσο τροφοδοτείς με αμμωνία , η βιολογία δεν παθαίνει τίποτα,
διατηρείται και δυναμώνει ταυτόχρονα.
Μη το αφήσεις όμως έτσι, γιατι θα τελειώσει η αμμωνία και θα μειωθεί η βιολογία,
άσε που πιστεύω πως αν κάνεις αυτά που σου είπα, μπορεί σε 4 ημέρες πουα θα επιστρέψεις να είναι έτοιμο για να βάλεις ψάρια :)

manosxe
05-02-17, 13:57
Δεν έχει σχέση αν αλλάξεις το φίλτρο,
θα μεταφέρεις το βιολογικό υλικό από το ένα φίλτρο στο άλλο.
Μπορείς όμως να κάνεις την αλλαγή νερού, να βάλεις τροφή,
και αφου θα μείνει κάποιος άλλος εκει, να την αλλάζει κάθε 2 ημέρες,
και όταν με το καλό επιστρέψεις κάνεις μετρήσεις και βλέπεις τι γίνεται,
όσο τροφοδοτείς με αμμωνία , η βιολογία δεν παθαίνει τίποτα,
διατηρείται και δυναμώνει ταυτόχρονα.
Μη το αφήσεις όμως έτσι, γιατι θα τελειώσει η αμμωνία και θα μειωθεί η βιολογία,
άσε που πιστεύω πως αν κάνεις αυτά που σου είπα, μπορεί σε 4 ημέρες πουα θα επιστρέψεις να είναι έτοιμο για να βάλεις ψάρια :)

Τέλεια, ξεκινάω την αλλαγή. Θα αλλάξω γύρω στα 50% και θα βάλω τροφή μέσα. Το βράδυ που γυρίσω θα κάνω πάλι μέτρηση και θα σου πω.

Τάκης
05-02-17, 14:59
Κάνε και παραπάνω αλλαγή, κάνε και 80%

manosxe
05-02-17, 15:03
Αχ δε με πρόλαβες ελπίζω να μην πειράζει. Έχω φύγει και από το σπίτι τώρα.

Τάκης
05-02-17, 16:03
δεν πειράζει :)

manosxe
05-02-17, 21:22
Λοιπόν μόλις γύρισα και οι μετρήσεις μου είναι αυτές.
Αμμωνία: 0
Νο2: 0,25
Νο3: 20 με 30 (ακόμα μου φαίνεται παράξενο της Api το πορτοκαλί):smt120

Τάκης
06-02-17, 07:43
Δεν έβαλες αμμωνία μετά την αλλαγή ;
πρέπει να βάλεις αμμωνία

manosxe
06-02-17, 08:06
Καλημέρα έβαλα κανονικά τροφή στην απόχη.

Τάκης
06-02-17, 09:20
Ωραία,
πες να σου αλλάζουν τη τροφή καθε 2 ημέρες ,
και όταν επιστρέψεις μάλλον θα είναι έτοιμο :)

manosxe
10-02-17, 18:46
Καλησπέρα επέστρεψα σπίτι και μαζί μου έφερα και παρέα. Το Fluval 206. Λοιπόν δε μπορούσα να αντισταθώ και το έθεσα σε λειτουργία έστω και πρόχειρα (όσον αφορά τη τελική του θέση). Όταν θα μπει μόνιμα στη θέση του ήθελα λίγο τα φώτα σας τι θα κάνω με το παλιό και τη βιολογία που έχω σε αυτό. Θυμίζω οτι το εσωτερικό έχει μονάχα τα σφουγγάρια που έχω δείξει σε παλαιότερο ποστ σε αυτό εδώ το θέμα. Να τα στιψω στο νερό ή να τα βάλω μέσα στο καινούργιο όπως είναι για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να δυναμώσει η βιολογία μου? Παρεμπιπτόντως γύρισα και οι τιμές μου είναι αυτες.
Αμμωνία:0
Νο2:0
Νο3:20
:smt041:smt041:smt041

Τάκης
11-02-17, 00:07
Μια χαρά,
πιστεύω να έβαζαν τροφή όσο έλειπες.
Συνεχίζεις να βάζεις τροφή μέχρι να βάλεις τα ψάρια,
και μόλις πάρεις τα ψάρια, κάνει αλλαγή 80%-90% και βάζεις τα ψάρια μέσα.

manosxe
11-02-17, 00:08
Ναι έβαζαν τροφή κανονικά... Για το φίλτρο?

Τάκης
11-02-17, 00:17
Βάλε και το μεγάλο φίλτρο μαζί να δουλεύει,
μετά από κανα μήνα βγάζεις το μικρό.

manosxe
09-03-17, 11:13
update: Λοιπόν μετά από ένα μήνα που δούλευαν μαζί και τα δύο φίλτρα, το εσωτερικό βγήκε. Το ενυδρείο από tanganyika έγινε χρυσοψαράδικο. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τις πολύτιμες συμβουλές σας και ιδιαίτερα το Κλεόβουλο που από την αρχή βοήθησε πολύ στο θέμα της ''Αφρικής''. Δε τα παρατάω όμως και επιφυλάσσομαι για το μέλλον με σκέψεις για ένα πολύ μεγαλύτερο Αφρικάνικο, ίδωμεν...
Θα ακολουθήσει παρουσίαση στην ανάλογη ενότητα που αφορά τα χρυσόψαρα.

Κλεόβουλος
09-03-17, 11:31
προδότη :D
που θα πάει....θα σε περιμένουμε ;)