Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : DIY CO2.Φταίει η αναλογία?


CASPER
09-11-05, 18:34
Καλησπέρα σε όλους.
Έβαλα μπρός πριν από λίγες μέρες διοξείδιο στο ενυδρείο μου, αλλά μάλλον αντιμετωπίζω κάποιο προβληματάκι.

Εχω χρησιμοποιήσει μπουκάλι 1 1/2 lit coca cola (σιλικόνη στο σωληνάκι στο καπάκι, και τεφλόν στο βίδωμα)..... καλά τό'χω κάνει φαντάζομαι.
Στην πρώτη προσπάθεια, έβαλα 3 φλ. ζάχαρη που την διέλυσα σε ζεστό νερό, και μισό κουτ. μαγιά.
Μετά από καμιά ωρίτσα, άρχισε να βγάζει φυσαλίδες, αλλά κράτησε σε μισή μέρα μόνο.
Σήμερα ξαναέβαλα τα υλικά από την αρχή, με μισό κουτ. μαγιά και 2 φλ.ζάχαρη αυτή τη φορά. Και λιγότερο νερό, γιατί όταν άνοιξα το μπουκάλι είδα ότι ήταν τίγκα μέχρι πάνω. (δεν ξέρω αν πειράζει αυτό ή όχι).
Σκέφτηκα και μήπως η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή απ'ότι χρειάζεται, και τύλιξα το μπουκάλι με πετσέτα.
Το αποτέλεσμα δεν το έχω δεί βέβαια ακόμα, γιατί το έβαλα πάλι πρίν μια ώρα περίπου.

Μπορεί να με βοηθήσει κάποιος στο τι μπορεί να φταίει ή τι έκανα λάθος?
Οι αναλογίες των υλικών είναι καλές που βάζω για τέτοιο μπουκάλι?
Πρέπει όλο το μείγμα στο μπουκάλι να είναι μέχρι πάνω, ή να έχει κενό?

Ευχαριστώ και καλό σας βράδυ.

george hmmy
09-11-05, 18:49
Όσο λάθος κι αν έχεις κάνει στην αναλογία μία μέρα είναι πολύ μικρή διάρκεια. Τι θερμοκρασία χώρου έχεις? Μήπως πέφτει χαμηλά και σταματάει η αντίδραση, κάτι άλλο δε μπορώ να σκεφτώ. :confused: Το νερό όταν προσθέτεις τη μαγιά δεν είναι ζεστό, έτσι? Ψοφάει ο μύκητας στο ζεστό νερό.

CASPER
09-11-05, 19:13
Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση
Το νερό όταν προσθέτεις τη μαγιά δεν είναι ζεστό, έτσι? Ψοφάει ο μύκητας στο ζεστό νερό. Χλιαρό προς ζεστό:rolleyes:. Νομίζω ότι το πολύ ζεστό είναι λάθος. Να βάζω κρύο λές?
Τι θερμοκρασία χώρου έχεις? Μήπως πέφτει χαμηλά και σταματάει η αντίδραση,
Χμμμ... Δεν ξέρω τη θερμοκρασία. Το μπουκάλι είναι κάτω από το ενυδρείο στο ντουλάπι, το οποίο όμως έχει άνοιγμα σε κάποιο σημείο της πλάτης, και κοντά είναι ένα μικρό παραθυρο που είναι τις περισσότερες ώρες ανοιχτό. Και θέρμανση στο σπίτι δε βάζω το πρωϊ και τη νύχτα. Θα βάλω ένα θερμόμετρο όμως σήμερα για να δώ τι γίνεται. Απλά καλού κακού το "έντυσα" κιόλας το μπουκάλι.

Οι δύο κούπες ζάχαρη με μισό κουτ. μαγιά καλά σου φαίνονται?
Πρέπει να μήν είναι τελείως γεμάτο το μπουκάλι με το μείγμα, ή δεν έχει σημασία?

netblues
09-11-05, 19:19
το μπουκαλι πρεπει να ειναι γεματο στα 2/3 για να υπαρχει περιθωριο για τον αφρο, αλλα αυτο ειναι ασχετο με την παραγωγή.
χλιαρο νερο χρειαζεται, γυρω στους 35 βαθμους.
δυο φλυτζανια ζαχαρι, ενα κουταλακι του γλυκου μαγια και νερο στο μπουκαλι του 1,5 λιτρου στα 2/3 και θα εισαι μια χαρα.
χρειαζονται τουλαχιστον 8-9 ωρες για να ξεκινησει η ζυμωση.

CASPER
09-11-05, 19:24
Ευχαριστώ netblues

sot-zoe
09-11-05, 19:44
Εγω νομιζω οτι αφου κάνεις σωστα την αναλογια τοτε απο καπου χανει καποια συνδεση , και μαλλον απο την τρυπα με την σιλικονη.
Εχω φαει ωρες και ωρες καποτε να ψαχνω τι γινεται και δεν εχω φυσαλιδες και σχεδον παντα καποια ενωση ή ρακορ ή οτι αλλο ειχα , εχανε .
Τελικα ειχα καταληξει να τρυπαω το καπακι του αναψυκτικου με ενα καρφι που το ειχα ζεστανει καλα πριν στο γκαζακι , το καρφι ηταν λιγο πιο μικρο απο το λαστιχακι , .
Εκοβα μετα το λαστιχακι διαγωνια ετσι που να καταληγει σε μυτη , περνουσα την μυτη στην τρυπα και τραβουσα καλα να περασει ολο περιπου ενα με δυο ποντους μεσα στο καπακι , αυτο ηταν , τερμα τα προβληματα .

Gorgi
10-11-05, 10:25
Casper αν όντως το μίγμα που φτιάχνεις είναι σωστό και δεν είναι χαλασμένη η μαγιά ή το νερό που βάζεις πολύ ζεστό κλπ, τσέκαρε αυτό που σου λέει ο Σωτήρης δλδ μήπως έχεις διαρροή από κάπου.
Μπορείς να το καταλάβεις από την (χαρακτηριστική) μυρωδιά που θα υπάρχει μέσα στο ντουλάπι της βάσης που βάζεις το μπουκάλι σου.
Αν έχεις φτιάξει σωστά το σύστημα δεν θα πρέπει να μυρίζει καθόλου μέσα το ντουλάπι.
Πάντως το ένα κουταλάκι του γλυκού μαγιά μου φαίνεται πολύ, εγώ έβαζα το μισό από αυτό (μερικές φορές και το 1/3 του κουταλιού και το μίγμα μου κράταγε ~25 μέρες. Όσο περισσότερη μαγιά τόσο περισσότερη παραγωγή CO2 , και όσο λιγότερη μαγιά τόσο πιο πολύ κρατάει το μίγμα.;)

scalare
11-11-05, 14:04
φιλαρακι και εγω ειχα το ιδιο προβλημα και τελικα εκτος απο τα παραπανο που μπορει να ευθυνονται..διαρροη..κ.λ.π αυτο που εφταιγε σε εμενα ηταν η χαμηλη θερμοκρασια. Η μαγια για να εχει ασταματητα παραγωγη θα πρεπει η θερμοκρασια να μην πεφτει κατο απο τους 20 βαθμους, διαφορετικα ή σταματαει ή παραγη πολυ μικρη ποσσοτητα διοξ.
Το προβλημα μου το ελυσα βαζοντας την μπουκαλα μαζι με τα μπαλαστ τον λαμπτηρων στο ιδιο ντουλαπι και κατα την διαρκεια που λειτουργουν η λαμπτηρες εχω παραγωγη διοξ.


Φυσικα σε ολα αυτα που εκανα με βοηθησαν παιδια του φορουμ ...:smt038

CASPER
11-11-05, 20:02
Διαρροή είχα. Μόλις έβαλα το χέρι μου στο καπάκι εκεί που βγαίνει το σωληνάκι, είδα ότι ήταν υγρό, και μύριζε μαγιά. Κάτι δεν έκανα καλά με τη σιλικόνη. Δεν την άφησα να στεγνώσει καλά πριν κουμπώσω το καπάκι στο μπουκάλι γιατί σκέφτηκα ότι θα στεγνώσει μέσα στο ντουλάπι αφού αερίζεται. Δε σκέφτηκα ότι η υγρασία από το μείγμα δε θα την άφηνε να στεγνώσει. Ισως να φταίει αυτό… Οποιος βιάζεται....:smt011
Δεν τήρησα τη μαγική φράση που μου είχε πει (σε άλλο θέμα βέβαια) ο netblues: "πάνω απ΄όλα ΥΠΟΜΟΝΗ!!!"

Θα ακολουθήσω την τακτική του sot-zoe με το καπάκι και το σωληνάκι.
αυτο που εφταιγε σε εμενα ηταν η χαμηλη θερμοκρασια. Αυτό θα είναι το επόμενο που θα κοιτάξω μήπως φταίει, αφού φτιάξω σωστά το καπάκι να μη χάνει
θα πρεπει η θερμοκρασια να μην πεφτει κατο απο τους 20 βαθμους, περίπου 17-19 βαθμούς έχει στο ντουλάπι που έχω το μπουκάλι
Το προβλημα μου το ελυσα βαζοντας την μπουκαλα μαζι με τα μπαλαστ τον λαμπτηρων στο ιδιο ντουλαπι Δε μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο δυστυχώς, γιατί οτιδήποτε αφορά τα φώτα, είναι μέσα στο καπάκι.(ΜΡ ενυδρείο είναι, αν ξέρεις πως είναι) Τα νουλάπια είναι εντελώς κενά από τέτοια πράγματα. Μάλλον με πετσετούλες γύρω από το μπουκάλι θα γίνει η δουλειά. Διάβασα εδώ στο forum ότι κάποιος το έκανε. Τώρα η αποτελεσματικότητα.....θα δείξει!!!
Φυσικα σε ολα αυτα που εκανα με βοηθησαν παιδια του φορουμ ... Οσο γι'αυτο...... εμένα να δείς πόσο με έχουν βοηθήσει....ΣΩΣΕΙ θα έλεγα σε κάποια πράγματα:p

Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους

CASPER
15-11-05, 21:57
Καλησπέρα

Σας ευχαριστώ όλους για την καθοδήγηση....Δούλεψε, και μάλλον το πρόβλημα ήταν καθαρά η διαροή.

Οπότε εφόσον βλέπω επιτέλους φυσαλίδες, μάλλον πρέπει να περάσω στο δεύτερο κομμάτι: Πόσες πρέπει να βγάζει ? :confused::confused:

Μου βγάζει μία κάθε δύο περίπου δευτερόλεπτα. Λίγο είναι αυτό?
Μπορεί κάποιος να μου πεί πώς μπορώ να ξέρω πόσες περίπου είναι το κανονικό και εκτός από το μέγεθος του ενυδρείου (είναι 160 lit -150 καθαρά περίπου δηλαδή-) τι άλλο παίζει ρόλο?

Καλό σας βράδυ

george hmmy
15-11-05, 22:30
μιας και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να αυξήσεις/μειώσεις τις φυσαλίδες απλά το παρακολουθείς κι όταν μειωθεί πολύ οαριθμός των φυσαλίδων προσθέτεις ζάχαρη.

DJK
15-11-05, 23:31
Μόνο ζάχαρη προσθέτεις; Δεν τα ξαναβάζεις όλα από την αρχή;

lasal
16-11-05, 00:28
Μου βγάζει μία κάθε δύο περίπου δευτερόλεπτα.
Ανάλογα με την θερμοκρασια αλλάζει και η παραγωγή.
Σημασία εχει να διαχέεται και να μην χάνεται.

CASPER
16-11-05, 18:58
Καλησπέρα σε όλους

μιας και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να αυξήσεις/μειώσεις τις φυσαλίδες. Το ότι αν βάλεις πιο πολύ μαγιά αυξάνει την παραγωγή (απλά μειώνει το χρόνο λειτουργίας) δεν ισχύει? Αν πρέπει να αυξηθούν δηλαδή οι φυσαλίδες, δε μπορεί να γίνει έτσι?
Μόνο ζάχαρη προσθέτεις; Δεν τα ξαναβάζεις όλα από την αρχή; Αυτό είναι και δικιά μου απορία. Νόμιζα ότι άπαξ και ανοίξεις το μπουκάλι, ή όταν μειωθεί η παραγωγή, πρέπει βάλεις το μείγμα από την αρχή
Ανάλογα με την θερμοκρασια αλλάζει και η παραγωγή.
Σημασία εχει να διαχέεται και να μην χάνεται. Μάλλον διαχέεται καλά. Εχω σκαλίτσα, και βλέπω ότι οι φυσαλίδες καταλλήγουν πολύ πιο μικρές απ'ότι βγαίνουν. Απ'ότι φαντάζομαι, αυτό εννοούμε "διαχέεται".

Καλό σας βράδυ

george hmmy
17-11-05, 10:34
Μαριλένα αν βάλεις πολλή μαγιά αυτό που θα πετύχεις είναι μεγάλη παραγωγή για μερικές ώρες το πολύ μέρες και μετά θα πέσει δραματικά η παραγωγή του CO2. Δεδομένου ότι το διοξείδιο αλλάζει την τιμή του ph καλό είναι να μην κάνουμε "πειράματα" του στυλ σήμερα φουλ διοξείδιο, αύριο λιγότερο, μεθάυριο καθόλου και μετά πάλι απ'την αρχή. Ο μόνος τρόπος για να έχεις CO2 όσο θες είναι η μπουκάλα με τα υπόλοιπα συμπράγκαλά της. ;) Από κει και πέρα τώρα, όταν δεις ότι μειώνεται η παραγωγή (συνήθως μετά από 12 με 15 μέρες με την αναλογία που έχει ειπωθεί) απλά προσθέτεις ζάχαρη για να "τρώνε" οι μύκητες, αυτοί δεν αντιδρούν (χάνονται) μέσα στο μπουκάλι, παραμένουν. Και τέλος η σκαλίτσα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διάχυσης.

CASPER
24-11-05, 18:44
Καλησπέρα σε όλους
Εχω μία μάλλον "τεχνική" απορία:
όταν δεις ότι μειώνεται η παραγωγή (συνήθως μετά από 12 με 15 μέρες με την αναλογία που έχει ειπωθεί) απλά προσθέτεις ζάχαρη για να "τρώνε" οι μύκητες, αυτοί δεν αντιδρούν (χάνονται) μέσα στο μπουκάλι
Τη ζάχαρη τη βάζω διαλυμένη σε νερό ή όχι?
Εγώ διάλυσα 2 φλ.ζάχαρη σε χλιαρό νερό, και πήγα να την προσθέσω στο μπουκάλι.
Μόλις άρχισα να τη ρίχνω μέσα, άφρισε ο κόσμος. Οπότε το άδειασα και έκανα το μείγμα από την αρχή (ζαχαρίτσα, μαγιά κλπ).
Επρεπε να τη βάλω κατευθείαν στο μπουκάλι χωρίς να τη διαλύσω???

profitia
24-11-05, 19:05
Αδειάζεις το παλιό μείγμα, διαλύεις τη ζάχαρη σε χλιαρό νερό και τη ρίχνεις. Αν αφήσεις λίγο από το παλιό μίγμα θα έχεις παραγωγή πιό γρήγορα (δεν χρειάζεται καν να ρίξεις καινούργια μαγιά, αρκούν οι μύκητες που υπάρχου στο παλιό μίγμα). Αν αφήσεις πολύ απ το παλιό μίγμα, το αλκοόλ που παράγεται σαν υποπροιόν από την αναερόβια ζύμωση (γιατί για τέτοια μιλάμε) θα σκοτώσει σε λίγο τη ζύμη σου και δεν θα κάνεις τίποτα. Τώρα αν θες να έχεις σταθερή παραγωγή, όσο είναι δυνατόν αυτό με το συγκεκριμένο σύστημα, σε συμβουλεύω να αδειάζεις όλο το παλιό μίγμα, να ξεπλένεις το δοχείο σου και να φτιάχνεις καινούργιο μίγμα.

CASPER
24-11-05, 19:12
Τώρα αν θες να έχεις σταθερή παραγωγή, όσο είναι δυνατόν αυτό με το συγκεκριμένο σύστημα, σε συμβουλεύω να αδειάζεις όλο το παλιό μίγμα, να ξεπλένεις το δοχείο σου και να φτιάχνεις καινούργιο μίγμα.
Μάλλον αυτό μου είναι πιο βολικό να κάνω. Ευχαριστώ και καλό βράδυ

scalare
24-11-05, 19:58
Και εγω προχτες προσπαθησα να βαλω στο μιγμα ζαχαρη γιατι ειχε εξασθενησει αλλα δεν χωρεσαι ουτε 2 ποτηρια...:( θα χυνοταναι κατω νερο....
και το 1,5 ποτηρι ζαχαρη που πειρε δεν θα κρατουσε ουτε 5 μερες...

Ετσι το ξανα εκανα απο την αρχη....;)

profitia
24-11-05, 20:07
Βάζοντας ζάχαρη στο υπάρχον μίγμα, υπάρχει περίπτωση να μην αφρίσει αμέσως, αλλά το βράδυ που θα κοιμάστε, αν περάσει αφρός στο ενυδρείο (πράγμα όχι δύσκολο όσο φαντάζεστε) θα έχεις υπερβολική ανάπτυξη βακτηριδίων > κατανάλωση διαθέσιμου οξυγόνου > θάνατος βακτηριδίων > θάνατος ψαριών. Το χα πάθει πριν μερικά χρόνια και πρόλαβα τα ψάρια τελευταία στιγμή. Βρήκα το μπουκάλι της Coca-cola να έχει πιεστεί προς τα μέσα και να έχει γίνει πλάκα, το ενυδρείο θολό και γαλακτόχρωμο και τα ψάρια να μην μπορούν να αναπνεύσουν. Τελευταία στιγμή τα έσωσα. Γι αυτό καλύτερα ξέπλυμα!

halvas69
24-11-05, 23:50
Να σας πω τι έκανα για σειρά ετών με το δικό μου DIY CO2 5 λίτρων.
Όταν έπεφτε πολύ η απόδοση του, άδειαζα προσεκτικά το υγρό μόνο...οινοπνευματίλα αβέρτα.
Κράταγα το κατακάθι και ξανάφτιαχνα την αναλογία νερού-ζάχαρης και δεν έβαζα μαγιά.
Το αποτέλεσμα ήταν να παίρνει μπροστά το σύστημα σε πολύ λίγη ώρα περίπου 2-3 ώρες.
Μετά από 3-4 τέτοιες ανανεώσεις έβαζα μία πολύ μικρή ποσότητα μαγιάς, πολύ μικρότερη από την απαιτούμενη για το μίγμα μου, ίσα ίσα μία τσιμπιά.