PDA

Επιστροφή στο Forum : Γέννα Guppies


PascM
09-11-05, 09:11
Σας χαιρετώ! Είναι η πρώτη γέννα και δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω, βέβαια διάβασα αρκετά από τα topics που υπάρχουν και ελπίζω ότι δεν έχω κάνει κάποιο μεγάλο λάθος ή έστω πολύ μεγάλο.
Η θηλυκιά γέννησε εχθές και μέτρησα καμιά 40 μικρά. Δεν ήμουν στο σπίτι την ώρα της γέννας και έτσι δεν ξέρω αν είχε γεννήσει περισσότερα. Η αλήθεια είναι πως από ότι είδα δεν είχε ξεφουσκώσει τελείως όμως δεν ήθελα να το ρισκάρω και έτσι την μετέφερα στο μεγάλο ενυδρείο με τα υπόλοιπα ψάρια.
Τα μικρά τα έχω σε ένα 50λιτρο με ένα φίλτρο εσωτερικό Rena Filstar με σφουγγάρι και λάβα, θερμοστάτη στους 28 βαθμούς! Στο βυθό έχω χαλαζιακή άμμο μια σπηλιά γιατί το συγκεκριμένο το είχα πρώτα με 2 χρυσόψαρα, 3 υφασμάτινα φυτά και ένα μεγαλύτερο κομμάτι λάβα για ντεκόρ. Επίσης έχω μέσα μια πέτρα με αεραντλία για οξυγόνωση. Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν γεννήθηκαν. Το Ph είναι 7,2 και η αμωνία στο 0 και πιστεύω ότι είναι ικανοποιητικά τα πράγματα διότι το ενυδρείο δούλευε τουλάχιστον 3 μήνες έτσι. Για τροφή τους έριξα ήδη από εχθές τρεις σταγόνες σε υγρή μορφή της Wardley αυτή που είναι για μωρά και σήμερα το πρωί το ίδιο και τους άναψα και τα φώτα μέχρι το απόγευμα που θα επιστρέψω από τη δουλειά. Απώλειες από εχθές μέχρι σήμερα δεν μπόρεσα να δω αν και δεν είχα το πρωί αρκετό χρόνο για να παρατηρήσω το ενυδρείο όσο θα ήθελα. Μου είπαν ότι την ώρα που θα ταίζω με την τροφή αυτή θα πρέπει να κλείνω το φίλτρο. Το έκανα για λίγο και την πρώτη και την δεύτερη φορά που τάισα όμως κάτι τέτοιο με προβληματίζει.
Περιμένω τις συμβουλές σας μπας και καταφέρω να σώσω τα μικρά!!!
Και κάτι ακόμη έχω άλλες δυο θηλυκιές οι οποίες πιστεύω ότι σε κανα δυο εβδομάδες θα κοντεύουν για γέννα τι να κάνω ? Να τις μεταφέρω σε καμιά 10 ημέρες στο 50λιτρο? ή όχι?
Συγνώμη αν κουράζω με αυτά που γράφω ελπίζω να μην είμαι υπερβολικός!

halvas69
09-11-05, 14:47
Άσε την υγρή τροφή κατά μέρος, είναι για πολύ μικρότερα ψαράκια και θα σου επιβαρύνει το νερό.
Τρίψε πολύ καλά, μία πολύ μικρή ποσότητα τροφής σε φυλαράκι από 3-4 φορές την ημέρα και κάνε αλλαγές νερού 30% κάθε 3 ημέρες.
Υπ'όψιν ότι θα αρχίσεις το τάισμα με το που θα τα δεις να κολυμπάνε και όχι από την πρώτη μέρα.
Συνήθως σε 2-3 ημέρες από την ημερα που γεννήθηκαν.

PascM
10-11-05, 13:13
Καλησπέρα, δεν ξέρω τι έχει συμβεί αλλά τα μικρά κολυμπούσαν από την πρώτη στιγμή που τα είδα δηλαδή μπορεί να είχαν γεννηθεί το μεσημέρι αλλά εγώ από την δουλειά δυστυχώς επιστρέφω αργά το απόγευμα. Πάντος μέχρι σήμερα που τα τάιζα με την υγρή τροφή τρέχαν και τσιμπούσαν τα μικρά μικρά κομματάκια που έχει μέσα. Από σήμερα θα κάνω όπως μου είπες. Από ότι καταλαβαίνω το φίλτρο δεν θα το κλείνω όπως μου είπαν? και για την αλλαγή αυτό είχα κατα νου, με νερό ίδιας θερμοκρασίας και αντιχλώριο κανονικά!! Τώρα έχω και μια άλλη ερώτηση, υπάρχει και δεύτερη ετοιμόγεννη μπορώ να την βάλω με γεννήστρα πλέον στο ίδιο ενυδρείο?

Filippos
10-11-05, 15:58
Εάν το ενυδρείο σου έχει αρκετά φυτά-κρυψώνες, γιατί δεν την αφήνεις μέσα στο ίδιο??? Θα χάσεις αρκετά από τα μικρά, αλλά με τα guppies η αναπαραγωγική διαδικασία ξεφεύγει από κάθε έλεγχο... Εγώ είχα παλιά 2-3 αρσενικά με 6-7 θυληκές σε ένα 100άρι πυκνοφυτεμένο, και μετά από κάποιους μήνες δεν ήξερα τί να κάνω τα ψάρια...
Εάν τους προσφέρεις κρυψώνες και μερικά φυτά επιφανείας, μη φοβάσαι, άσε τη φύση να αναλάβει...

Φιλικά,
Φίλιππος

PascM
16-11-05, 09:33
Σας χαιρετώ και πάλι!Τα μικρά είναι μόλις οκτώ ημερών και δεν ξέρω αν είναι λογικό αλλά αρχίσαν να βγάζουν χρωματάκια! μου κάνει πολύ εντύπωση διότι έχω διαβάσει ότι αργούν περισσότερο να μεγαλώσουν τόσο και είναι ήδη πάνω από ένα εκατοστό! είναι λογικό?:confused:

halvas69
16-11-05, 16:31
Καλά πας ;)
Τα χρωματάκια αυτά είναι του σώματος τους.
Δηλαδή κάποια θα γίνουν σκουρόχρωμα,κάποια ανοιχτόχρωμα κλπ.
Ακόμα δεν έχεις δει τίποτα από το μεγαλείο των χρωμάτων τους, κάνε υπομονή και αλλαγές νερού.
Οσο για το κολύμπι που ανέφερα παραπάνω, εννοώ κανονικό κολύμπι με συνείδηση και όχι αυτά τα πετάγματα που κάνουν σαν ρουκετούλες όταν είναι φρεσκότατα.

Pritanis
16-11-05, 17:42
Αφου εχεις ενυδρειο για γεννηστρα βαζε ολα τα μικρα εκει....Καλο ειναι αν βαλεις την ετοιμογεννη μαμα στη γεννηστρα να την ψιλοαπομονωσεις γιατι μπορει να φαει κανενα απο τα μικρα που εχεις εκει....Τα γκαπακια μεγαλωνουν πολυ γρηγορα και δεν θα εχεις καμια δυσκολια. Εγω χρησιμοποιω ενα 20 λιτρο για γεννηστρα και εχω μηδενικες απωλειες.....

basillis
17-11-05, 00:34
Και εγω έτσι τα έχω, χύμα, μέσα στο ενυδρείο, και είναι μια χαρά. Χάνω βέβαια κάποια, αλλά και στο φυσικό τους περιβάλλον να ήταν, απώλειες θα υπήρχαν.

PascM
28-11-05, 10:20
Έτσι ξαφνικά τα μωρά γκάπυ πεθάναν όλα δεν έχω καταλάβει γιατί αν και οι μετρήσεις ήταν σε καλά επίπεδα και η αμωνία σχεδόν μηδέν και Gh 6 δεν έχω καταλάβει γιατί ίσως να συνέβει κάποια διακοπή ρεύματος τις ώρες που ήμουν στη δουλειά και να κράσαρε το σύστημα αλλά πάλι θα έπρεπε να έχω αμωνία αυξημένη. Στην μνήμη τους ελπίζω οι δυο θυληκές που έχω και τις περιμένω να γεννήσουν σε 10 με 15 μέρες να είναι ποιο τυχερές....

dimig
10-12-05, 21:39
Μην απογοητεύεσε Pascm. Σε κα΄ποια στιγμή ίσως δεν θα ξέρεις τι να τα κάνεις με τους ρυθμούς που γεννάνε.
Και εγώ είχα από την πρώτη γέννα μου, 3,5 βδομάδες τώρα, 12 γκαπάκια που επιβίωσαν μέχρι σήμερα. Τα 11 τα είχα σε ενα μικρό ενυδρείο, και ένα που καταφερε απο την αρχη να επιβιώσει στο μεγάλο ενυδρείο μαζί με τα υπόλοιπα ψάρια. Μπορώ να σας πω ότι αυτό που επιβίωσε στο μεγάλο ενυδρείο εχει γίνει σχεδόν τριπλάσιο απο τα άλλα! Σήμερα αποφάσισα να ρίξω και τα υπόλοιπα μεσα στο μεγάλο. Δεν ξέρω αν και πόσα κατάφεραν να γλιτώσουν... εγω αραιά και που βλέπω από κανενα να σκαει μύτη. Ακολούθησε και δεύτερη γέννα στη γεννήστρα με καμια 30 μικρά. Απ' έξω απο τη γεννήστρα καραδοκουν μονίμως 2 σκαλάρια που τα βλέπουν σαν μεζεδάκια, μπας και ξεφύγει κανενα.