Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Ξαναστήσιμο Παλιού Ενυδρείου βήμα βήμα


CostasD
17-11-16, 17:02
Καλησπέρα σε όλους,

Έχω ένα ενυδρείο περίπου 180λτ το οποίο φιλοξενεί Labidochromis Caeruleus Yellow πάνω απο 10 χρόνια. Ενώ στο παρελθόν είχα αρκετές γέννες, από τότε που έχασα τον Α αρσενικό (εδώ και μερικά χρόνια) ο πληθυσμός όλο και μειώνεται και τώρα εχω μόνο 4 ψαράκια, όλα θηλυκά. Προσπάθειες με εναλλακτικά αρσενικά δεν ευδόκησαν... Το ενυδρείο δεν ειχε ποτε προβλημα, ψάρι ποτε δεν αρρώστησε κλπ. Θέλω να πιστεύω ότι μάλλον απο γεράματα έφυγαν τα περισσοτερα ψαράκι ή απο καυγά.

Όπως και να έχει, σκέφτομαι να το αδειάσω, να του καθαρίσω την άλγη που έχει μαζέψει σε δύσκολα σημεία, να αλλάξω υπόστρωμα και πέτρες και γενικά να το ξαναστήσω απο την αρχή.

Η επιλογή μου είναι πάλι κιχλίδες malawi αλλά αυτή τη φορά όχι μόνο ένα είδος. (εκτός αν εχει καποιος καποια ενδιαφερουσα προταση η οποία όμως να χωράει τα υπαρχοντα 4 ψαρακια μου)

το πλάνο λοιπόν είναι το εξής:

1. Άδειασμα και καθαρισμός ενυδρείου και φίλτρων.
2. Νέο aquascaping.
3. Στρώσιμο.
4. Εισαγωγή ψαριών

Ξεκινάω απο το 1 λοιπον.

Αδειασμα και καθαρισμός.

α) Υπάρχει καποιο καθαριστικό ή καποιο υγρό που θα με βοηθήσει να αφαιρέσω την άλγη απο το τζάμι, τα τοιχώματα του εσωτερικού φίλτρου κλπ
β) Το τζάμι έχει πάμπολλες εσωτερικές γρατζουνιές απο το καθάρισμα. Εχω δεί κατι υγρά και αλοιφές κλπ που περνάς το τζάμι, το τρίβεις με σβουράκι και φευγουν οι γρατζουνιές. Με ανησυχεί όμως η τοξικοτητα που σιγουρα έχει. Το έχει κάνει κάποιος?
γ) Σκέφτομαι να αφαιρέσω το εσωτερικό φίλτρο που πιάνει χώρο και να βάλω ίσως ένα δευτερο εξωτερικό. Φανταζομαι ειναι με κόλλα στο τζάμι. Το έχει αφαιρέσει κανείς? Η κόλλα απο το τζάμι βγήκε ή εμεινε σημάδι και ειναι χειρότερο?
δ) Για την προσωρινή φιλοξενία των 4 ψαριών που ήδη έχω, υπάρχει ένα μικρό ενυδρείο 25λτ που λεω να τα βάλω. Ας μου επιβεβαιώσει κάποιος : αρκεί να πάρω νερό απο το υπάρχον ενυδρείο ή πρεπει να πάρω και νερό και υλικά απο τα φίλτρα του υπάρχοντος και να τα βάλω στο νέο ώστε να μην θελει στρώσιμο?

Ας δουμε αυτά αρχικά και μετά πάμε παρακάτω.

Άν κάποιος έχει την εμπειρία και το κουράγιο να βοηθήσει, θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.

ευχαριστώ πολύ

Κώστας

Κωστας Malawi
17-11-16, 18:50
γεια σου Κωστα!εδω κωστας:)
θα τα παρουμε με τη σειρα τα πραγματα! τι διαστασεις εχει το ενυδρειο?(μ-π-υ)..
μπορεις να βαλεις μια φωτο να δουμε τις γρατζουνιες?

αδυνατον σε 25 λιτρα να βαλεις τα ψαρια σου.καλυτερα παρε ενα πλαστικο δοχειο απο τα ικεα να κανεις τη δουλεια σου.σε αυτο θα πρεπει να βαλεις και το νερο και το βιολογικο σου υλικο να δουλευει κανονικα.θα χρειαστεις ενα φιλτρο ομως αφου το αλλο που εχεις ειναι εσωτερικο και κολλημενο.

CostasD
18-11-16, 08:13
Καλημέρα

το ενυδρείο ειναι περιπου 1,00 χ 0,55 χ 0,40 οβαλ μπροστά.

Ανεβάζω φώτο με γρατζουνιές οι οποίες έχουν προέλθει απο το σφουγκαράκι τύπου σκοτσ μπραιτ με το οποίο το τρίβω οταν το καθαρίζω.

Στις φώτο ειναι εμφανής και η άλγη που θέλω να καθαρίσω. Υπάρχει άφθονη στο πίσω τζάμι αλλά καί πάνω στο εσωτερικό φίλτρο (που θα ήθελα να αφαιρέσω εντελώς) καθώς και πάνω στο ξύλο στο οποίο έχει σχεδον φυτρώσει και θέλει ξύρισμα...

Γενικά ειναι φανερό ότι θέλει ένα γερό καθάρισμα το ενυδρείο γιατι μετα απο τοσα χρόνια και λίγη παραπάνω βαρεμάρα τον τελευταίο καιρό, εχει γινει λιγο χάλι.

Είδα ένα βιντεάκι με καποιον με ενα σβουρακι τυπου μπλακ εντ ντέκερ και κάτι αλοιφές της 3Μ νομιζω και πραγματικά εξαφάνισε παρόμοιες γρατζουνιές. Το θέμα ειναι ποσο τοχικά ειναι αυτά τα υλικά. Σιγουρα αθώα δεν ειναι. Για αυτο ρωτάω αν το εχει κανει κανει και αν του δημιουργησε προβλημα αργοτερα με το νερο και τα ψαρακια.

Για το προσωρινό ενυδρείο, ξερω ειναι λιγα τα 25 λιτρα αλλα για λιγες μονο μέρες ισως δεν τα πειραξει- αν δω καυγαδες θα δω τι θα κανω. Φίλτρο έχει το 25ρι εσωτερικό. Αν πάρω δοχείο που λές πρεπει να πάρω άλλο φίτρο κλπ κλπ εξοδα.... Ευελπιστώ ή όλη διαδικασία να μην πάρει πανω απο βδομάδα αφού έχω μπόλι για το στρωσιμο. Τί λές?

τνχ

Κώστας

Κλεόβουλος
18-11-16, 09:19
Πολύ γρατζουνιά βρε φίλε. Πρέπει να προσπάθησες πολύ :D
Δεν ξέρω αν η διαδικασία με σβουράκι και οξείδιο του Δημητρίου κάνει δουλειά και πόσο θα σου κοστίσει. Πάλεψε το αλλά δες και ευκαιρίες ενυδρεία στις αγγελίες.
Μετά θέλει πολύ καλό πλύσιμο και άνθρακα στο φίλτρο για κάνα δυό βδομάδες.

paraskevas
18-11-16, 11:07
θα προτινω κατι ακυρο μπορεις να βγαλεις το εσωτερικο φιλτρο κατι να γυρισεις το ενυδρειο αναποδα η οβαλ πλευρα να ειναι πισω μπορει να δωσει και εφε.

tsala
18-11-16, 11:36
κανε παραγγελια το τζαμι στις ακριβης διαστασεις της οθονης και αλλαξε το.
καποιο καταστημα θα μπορει να στο φτιαξει.

stav
18-11-16, 16:55
Ανεβάζω φώτο με γρατζουνιές οι οποίες έχουν προέλθει απο το σφουγκαράκι τύπου σκοτσ μπραιτ με το οποίο το τρίβω οταν το καθαρίζω.


Δεν θελει τυπου scotch bride,αλλα scotch bride για κρυσταλλα.

mitsos1975
19-11-16, 00:00
Έχουμε το ίδιο ενυδρείο, aquatlantis 180l.
Με φοβίσει. Πώς τα κατάφερες έτσι? Πολυ γρατζουνιά.
Να το γυρίσεις ανάποδα δεν γίνεται γιατί το έπιπλο έχει τη μορφή του ενυδρείου.
-------------------------
Το φίλτρο δεν είναι κολλημένο στο τζαμί, βγαίνει εύκολα, με βεντουζες είναι πίσω και δύο πιαστρακια πανω. Δεν έχει κάποια κόλλα. Εύχομαι να διορθώσεις με κάποιο τρόπο τις γρατσουνιές.

CostasD
21-11-16, 12:06
Δύσκολη περίπτωση λοιπόν.

Να δωσω χρηματα τώρα για αλλαγή τζαμιού ή ενυδρείου δεν ειναι εφικτό. Αν αλλάξω θα ήθελα να παω και σε μεγαλύτερα λίτρα ετσι και αλλιώς. Οπότε μάλλον θα παραμείνω με το υπάρχον και θα αγνοήσω τις γρατζουνιές οι οποίες δεν φαινονται τραγικές οταν ειναι καθαρό το τζάμι μπροστά. Αν ποτέ εχω χρήματα να διαθέσω θα πάω σε 240 ή 300 λιτρα με 1,20 μηκος ώστε να έχω περισσοτερες επιλογές χρήσης. Στο μέλλον.

Για την ώρα το παρόν ενυδρείο θα το αδειάσω και θα το καθαρίσω όσο καλυτερα γινεται. Σκέφτομαι να προσθέσω ένα δευτερο φίλτρο (μεγαλούτσικο) γιατι θα αφαιρέσω το εσωτερικό. Ας με βοηθήσει κάποιος: Τα ενώνω σε σειρά ή τα βάζω ανεξάρτητα? Απο υλικά τί να προσθέσω/βάλω στο κάθε ένα? Σημειώνω ότι ειμαι αρκετά τεμπέλης και αλλάζω νερό μία τον μήνα.

Τα ψαρακια τελικά θα τα φιλοξενήσει μία λεκάνη ικανου μεγέθους στην οποία θα δω να προσαρμόσω κάπως το παλιό εσωτερικό φίλτρο που θα αφαιρέσω. Στοχος ειναι η δουλειά να ολοκληρωθέι σε σε 3 ημέρες Σαββατο - Δευτέρα οπότε ελπίζω ολα να πανε καλα με τα ψαράκια μου.

Πάμε παρακάτω λοιπόν:

2. Νέο aquascaping.

Τώρα έχω χαλικάκι μέτριο και πέτρες πρασινωπές σχεδον σαν Καρύστου. Σκέφτομαι να βάλω άμμο από παραλία και πέτρες παρόμοιου χρώματος με την άμμο που έχω βρει στον Υμηττό. Φυτά κλπ δεν θα βάλω.

Αν εχει καποιος καμια αλλη ιδέα είμαι ανοικτός σε προτάσεις.

τνχ

Κώστας

Κλεόβουλος
21-11-16, 12:43
Για την ώρα το παρόν ενυδρείο θα το αδειάσω και θα το καθαρίσω όσο καλυτερα γινεται. Σκέφτομαι να προσθέσω ένα δευτερο φίλτρο (μεγαλούτσικο) γιατι θα αφαιρέσω το εσωτερικό. Ας με βοηθήσει κάποιος: Τα ενώνω σε σειρά ή τα βάζω ανεξάρτητα? Απο υλικά τί να προσθέσω/βάλω στο κάθε ένα? Σημειώνω ότι ειμαι αρκετά τεμπέλης και αλλάζω νερό μία τον μήνα.

Ανεξάρτητα τα 2 φίλτρα για διάφορους λόγους. Ποιά φίλτρα έχεις/θα πάρεις? ανάλογα τη ροή του νερού μέσα σ' αυτά θα τοποθετηθούν και τα υλικά.
2. Νέο aquascaping.

Τώρα έχω χαλικάκι μέτριο και πέτρες πρασινωπές σχεδον σαν Καρύστου. Σκέφτομαι να βάλω άμμο από παραλία και πέτρες παρόμοιου χρώματος με την άμμο που έχω βρει στον Υμηττό. Φυτά κλπ δεν θα βάλω.

Σωστή επιλογή ;)
Άνοιξε αν θέλεις ένα θέμα στα Malawi να τα συζητάμε εκεί καλύτερα.

CostasD
21-11-16, 14:33
Το φίλτρο που έχω είναι το Fluval 306 (ή 406? δεν θυμάμαι). Σε αυτό έχω μακαρόνι και σφουγγάρι (παίζει να εχω και λίγο ανθρακα ή είχα και τον έβγαλα μάλλον) ενώ στο εσωτερικό έχω μόνο σφουγγάρι. Οπως ειπα ειμαι τεμπελης με αλλαγες νερου κλπ και το φιλτρο το καθαρίζω καθε εξάμηνο οπότε ξεχνάω τι είχα βάλει μέσα. Οπως καταλαβαινεις μετα απο τοσα χρονια εγινε λιγο ρουτινα η όλη ιστορία του ενυδρείου, μπηκε στο περιθώριο και έτρεχε μόνο του. (πχ εχω να μετρήσω το νερό κανένα χρόνο τώρα)

Τελευταία ομως μου ξαναήρθε ο ενθουσιασμός και για αυτο λεω να το στήσω απο την αρχή.

Επανερχόμαι λοιπον στο φίλτρο και νομίζω ότι ειμαι ευχαριστημένος με το Fluval δεν επαθε ποτέ τπτ, δεν ειναι και αθορυβο βεβαια αλλα δεν με ενοχλεί.

Τι προτείνεις?

Αντί να ανοίξω νέο θέμα μήπως μπορει ο αρμόδιος να μεταφέρει αυτό στη σωστή ενότητα για να μην χαθεί η συνέχεια?

τνχ

Κώστας

Κλεόβουλος
21-11-16, 14:44
Το θέμα μεταφέρθηκε για να μη σε κουράζω :)

Στο φίλτρο προτείνω να κρατήσεις την σειρά των υλικών που προτείνει ο κατασκευαστής. Αν θέλεις όμως και επειδή το Fluval έχει προφίλτρο σφουγγάρι μπορείς να βάλεις σε όλους τους κάδους του μόνο βιολογικό πορώδες υλικό (ελαφρόπετρα κλπ)

CostasD
21-11-16, 15:11
ευχαριστώ για τη μεταφορά :)

Τελικά το φίλτρο ειναι το 305. Προφανώς παλιότερο μοντέλο γιατί βλέπω τώρα όλα τελειώνουν σε 6 206/306/406 κλπ.

Βήμα 3 : στρώσιμο. Φαντάζομαι οτι αφου το υπάρχον φίλτρο θα συνεχίσει να λειτουργεί, δεν θα θέλει στρώσιμο. Θα το μετρήσω φυσικά πριν τα βάλω πίσω.

οπότε πάμε στο Βήμα 4: Ψαροσύνθεση.

Θυμίζω ότι εχω 4 Labido Yellow, όλα κοριτσάκια γέννημα θρέμμα του ενυδρείου. Είναι 10 εκατοστά το ένα περιπου. Καλο θα ήταν να βρω ενα αρσενικό νομίζω.

Ξέρω οτι τα λιτρα και το μήκος δεν ειναι το ιδανικό για πολλά ψαρακια αλλα θα ήθελα και ενα δευτερο χαρεμακι με καποιο άλλο είδος, ετσι για να ζωντανέψει λιγο το ενυδρείο.

Μου αρέσουν πολυ τα demasoni, τα Labidochromis chisumulae, τα Acei ή κάποιο Cynotilapia zebroides....

Καμιά άλλη ιδέα ?


τνχ

Κώστας

Κλεόβουλος
21-11-16, 18:41
οπότε πάμε στο Βήμα 4: Ψαροσύνθεση.

Θυμίζω ότι εχω 4 Labido Yellow, όλα κοριτσάκια γέννημα θρέμμα του ενυδρείου. Είναι 10 εκατοστά το ένα περιπου. Καλο θα ήταν να βρω ενα αρσενικό νομίζω.

Ξέρω οτι τα λιτρα και το μήκος δεν ειναι το ιδανικό για πολλά ψαρακια αλλα θα ήθελα και ενα δευτερο χαρεμακι με καποιο άλλο είδος, ετσι για να ζωντανέψει λιγο το ενυδρείο.

Μου αρέσουν πολυ τα demasoni, τα Labidochromis chisumulae, τα Acei ή κάποιο Cynotilapia zebroides....

Αντάλλαξε ένα θηλυκό λαμπίντο με ένα αρσενικό.
Τα λίτρα και κυρίως το μήκος του ενυδρείου σου είναι οριακά για ένα επιπλέον χαρέμι. Μπορείς ωστόσο (ξέρω ότι δεν θα ακούσεις το προηγούμενο ;)) να δοκιμάσεις με ένα χαρέμι Cynotilapia (τα άλλα είδη που ανέφερες αποκλείονται για διαφορετικούς λόγους το καθένα).

*για να μην αφήσω ασχολίαστη μια αναφορά σου : για να συντηρείς σωστά το ενυδρείο δεν νοείται αλλαγή νερού κάθε μήνα. Αλλαγές εβδομαδιαίες 30-40% (σιγά τον κόπο δηλ. για 3-4 κουβάδες νερό).

CostasD
21-11-16, 20:48
ωραία ψαράκια τα cynotilapia. Καποια εναλλακτική πρόταση σε περίπτωση που δεν βρώ?

(ειμαι διατεθειμένος να βάλω και 3το φίλτρο για να αποφύγω την συχνή αλλαγή νερου :p:p:p:p:p )

Και κάτι ακόμη για να μην σας κουραζω, υπαρχει καποιο λίνκ που να δειχνει συμβατά μεταξυ του ψαράκια ή που να λέει τα βασικά χαρακτηριστικά που τα κάνουν συμβατή ή μή συμβατά?

Κλεόβουλος
21-11-16, 20:56
Cynotilapia θα βρεις εύκολα και είναι από τα πιο μικρόσωμα είδη που θα "βολέψουν" στο ενυδρείο σου.
Τα φίλτρα δεν αντικαθιστούν τις αναγκαίες αλλαγές νερού. Όσα φίλτρα κι αν έχεις μετά την βδομάδα τα νιτρικά θα ανεβαίνουν επικίνδυνα και δεν αφαιρούνται παρά μόνο με αλλαγές ή μεγάλη φυτομάζα ;)

CostasD
21-11-16, 21:04
φυτομάζα λοιπόν !!!!!! :):):):)

Τι φυτά λές ?Ανουμπιες? Νομίζω ειναι απο τα φυτά που δεν τρώνε. Κάτι άλλο?

Κλεόβουλος
21-11-16, 21:07
Βρε Κώστα δεν ανακάλυψες την Αμερική :)
Ούτε σε φουλ φυτεμένο ενυδρείο είναι εφικτή διατήρηση χωρίς αλλαγές νερού (έχουν γίνει και αντίστοιχα πειράματα).
Αν δεν έχεις χρόνο/διάθεση να αλλάζεις 4 κουβάδες νερό τη βδομάδα άστο καλύτερα :roll:

CostasD
21-11-16, 21:12
Καλα καλα, μην κανεις ετσι, κατι θα κανω να το βελτιωσω. ;)

Σε ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες/ προτασεις και τον χρονο σου.
Τωρα εχω συνολικη εικονα του τι θα κανω.

Θα ανεβασω φωτο καθως προχωραω.


Sent from my iPad using Tapatalk

CostasD
24-11-16, 13:35
Καλησπέρα,

Μάζεψα πετρούλες απο τον βουνό και άμμο απο την παραλία. Θα ανεβάσω φώτο το απόγευμα.

Έφαγα ένα απογευμα ολόκληρο χθές ξεπλένοντας την άμμο που μάζεψα απο την παραλία. Ουτε ξέρω ποσους κουβαδες νερό ανακάτεψα μεχρι να καθαρίσει. Μιλάμε για πολύ αφρό, χωματίλα κλπ κλπ. Γεμιζα, ανακατευα, αδειαζα για ώρες, και μην φανταστεί κανεις οτι ηταν και τοση πολυ αμμος.. Δυο κουβαδες γεμάτους ολη ολη. Τελικά καθάρισε.

Την αμμο την μάζεψα απο την στεγνή μεριά της παραλίας με την λογική "να μην την εχει φαει το αλάτι".... Αναρωτιέμαι αν την είχα μαζέψει μέσα απο τον βυθό αν θα ήταν καλυτερα.... Σιγουρα θα ήταν καθαρή και όχι στο χάλι που ήταν η δική μου.

Μήπως ομως η μονιμη επαφή με το πολυ αλάτι θα την έκανε ακατάλληλη?

Ξέρει κανεις, έτσι για ενημέρωση στον επόμενο που θα θελήσει να κάνει το ίδιο.

τνχ

Κώστας

Κλεόβουλος
24-11-16, 13:39
Μήπως ομως η μονιμη επαφή με το πολυ αλάτι θα την έκανε ακατάλληλη?

Ξέρει κανεις, έτσι για ενημέρωση στον επόμενο που θα θελήσει να κάνει το ίδιο.

μια χαρά θα είναι

CostasD
05-12-16, 19:08
Το στησιμο ολοκληρωθηκε, θα γραψω αργοτερα για αυτο, αλλα ανησυχω για το ψαρακι στην φωτο το οποιο μετα απο ενα σχεδον 24ωρο σε δοχειο 100 λιτρα χωρις φιλτρο, εχασε το χρωμα του (φωτο). Το δοχειο ειχε νερο απο το ενυδρειο.

Το νερο στο νεο ενυδρειο ειναι μετρημενο και ειναι οκ.

Καμια ιδεα?

Τνχ

Κωστας

Κλεόβουλος
05-12-16, 20:05
Δώστου λίγο χρόνο να συνέλθει και βλέπουμε.

geotron
05-12-16, 20:08
Διάβασες κάπου η σου είπαν ότι το ψαράκι δεν χρειαζόταν φίλτρο? Είναι άσχημο να ρισκαρεις τις ζωές των αγαπημένων μας ψαριών.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

ΔημήτρηςΤ
05-12-16, 20:17
Μπορει να ειχε μονο οξυγόνο.

CostasD
05-12-16, 20:46
Διάβασες κάπου η σου είπαν ότι το ψαράκι δεν χρειαζόταν φίλτρο? Είναι άσχημο να ρισκαρεις τις ζωές των αγαπημένων μας ψαριών.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk



Σε 100 λιτρα νερο χωρις φαγητο για λιγοτερο απο 24 ωρες, θεωρησα οτι δεν θα υπαρχει προβλημα. Κανεις δεν θελει να παιξει με την ζωη κανενος αγαπητε, απλα δεν υπηρχε φιλτρο για να βαλω. Ευχαριστω για την εποικοδομητικη σου παρεμβαση παντως σε αυτο που πραγματι ρωτησα.


Sent from my iPad using Tapatalk
-------------------------
Δώστου λίγο χρόνο να συνέλθει και βλέπουμε.



Θα το παρακολουθησω, ευχαριστω.




Sent from my iPad using Tapatalk

Bill-Samos
05-12-16, 20:56
Σε 100 λιτρα 24 ωρες δε θα παθει και τιποτα..εδω μενουν δυο μερες στη σακουλα στις αποστολες..Και γω πιστευω οτι ειναι απ το στρες..απεφυγε λιγο τα φωτα να ηρεμησουν..

CostasD
05-12-16, 21:02
Νομιζω ηδη επανερχεται...:):)

CostasD
05-12-16, 21:03
Φωτο

geotron
05-12-16, 21:03
Σε 100 λιτρα νερο χωρις φαγητο για λιγοτερο απο 24 ωρες, θεωρησα οτι δεν θα υπαρχει προβλημα. Κανεις δεν θελει να παιξει με την ζωη κανενος αγαπητε, απλα δεν υπηρχε φιλτρο για να βαλω. Ευχαριστω για την εποικοδομητικη σου παρεμβαση παντως σε αυτο που πραγματι ρωτησα.


Sent from my iPad using Tapatalk
-------------------------




Θα το παρακολουθησω, ευχαριστω.




Sent from my iPad using Tapatalk
Αν είχες φίλτρο λοιπόν θα το έβαζες. Δεν είχες και ρισκαρες. Διαφωνείς?
Το ειρωνικό ύφος σου δεν το σχολιάζω ούτε θα ασχοληθώ.
Μετά το post σου, απάντησε ένας ενυδρειοφιλος έτη φωτός πιο έμπειρος απ ότι εγώ.
Το σχόλιο μου δεν απευθύνεται μόνο σε εσένα αλλά και σε άλλους που διαβάζουν και ίσως κάποια στιγμη σκεφτούν να αφήσουν για 24ωρες ψάρια χωρίς φίλτρο.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

CostasD
05-12-16, 21:16
Αν είχες φίλτρο λοιπόν θα το έβαζες. Δεν είχες και ρισκαρες. Διαφωνείς?
Το ειρωνικό ύφος σου δεν το σχολιάζω ούτε θα ασχοληθώ.
Μετά το post σου, απάντησε ένας ενυδρειοφιλος έτη φωτός πιο έμπειρος απ ότι εγώ.
Το σχόλιο μου δεν απευθύνεται μόνο σε εσένα αλλά και σε άλλους που διαβάζουν και ίσως κάποια στιγμη σκεφτούν να αφήσουν για 24ωρες ψάρια χωρίς φίλτρο.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk



Αγαπητε δεν γραφω εδω για να ειρωνευτω κανεναν, ομως απαντω συμφωνα με το υφος που γραφεις. Ξαναδες τι και πως το εγραψες λοιπον. Το να ασκεις ετσι κριτικη σε καποιον που ζηταει τη βοηθεια του φορουμ, το βρισκω αναγωγο, ακομη και οταν εχει κανει λαθος.

Δεν θα το συνεχισω ομως, ειναι μαλλον παιδιαστικη αυτου του ειδους η ανταλλαγη σχολιων.


Sent from my iPad using Tapatalk

Κλεόβουλος
05-12-16, 21:58
Χαλαρώστε βρε....ο γραπτός λόγος εύκολα παρεξηγείται.....όλοι για τα ψάρια μας ανησυχούμε ;)

Πάντως όπως είπε και ο Bill πιο πάνω.....μέχρι να φτάσουν τα ψάρια σ' εμάς μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψουν και πάνω από 24 ώρες σε μια σακούλα με 200γρ νερό......όταν εμείς χρειαστεί να τα βάλουμε σε κάποιο δοχείο για αρκετές ώρες καλό είναι, αν δεν έχουμε κάποιο μικρό εσωτερικό φίλτρο ή αερόφιλτρο, να βάζουμε μια αεραντλία για οξυγόνωση.

Το ψάρι στρεσαρίστηκε και φαίνεται ότι συνέρχεται :)

Bill-Samos
05-12-16, 22:15
Ψιλοασχετο με το θεμα αλλα πολυ χρησιμο..νομιζω το χω ξαναγραψει..πριν αρκετα χρονια και πριν ανακαλυψω το φορουμ,διαβαζα το malawi cichlids homepage ενα αρθρο και ο συγγραφεας ελεγε οτι στα ενυδρεια του εκτος απ τη κυρια φιλτρανση συνηθιζε να βαζει καπου πισω ψηλα ενα μικρο εσωτερικο φιλτρακι..ετσι ,εκτος των αλλων, ειχε παντα ενα στρωμενο φιλτρο για καραντινες,γεννηστρες κλπ..Το υιοθετησα και με εβγαλε πολλες φορες απ τη δυσκολη θεση...Το συνιστω..

CostasD
07-12-16, 15:21
Νά κάνω μιά ερώτηση:

Οπως εγραψα στην αρχή, εχω ενα Fluval 305 με σφουγγάρι, μακαρονι και άνθρακα σαν εξωτερικό φίλτρο. Το ενυδρείο ~180λτ ειχε και ένα εσωτερικό φίλτρο το οποίο αφαίρεσα μετά την ανακατασκευή.

Τωρα λοιπόν υπάρχει μόνο το 305. Είναι απαραίτητο να προσθέσω και κάποιο επιπλέον εξωτερικό όπως αρχικά σκεφτόμουν (και αν τι μέγεθος?) ή μπορώ να γλυτώσω το έξοδο?

Απο ιχθυοφόρτωση, τώρα υπάρχουν 4 Λαμπιντο αλλα σκεφτομαι να προσθέσω ένα ακόμη χαρέμι από κάτι άλλο. Δλδ συνολο 7-8 ψαρακια θα υπαρχουν στο μελλον.

τνχ

Κώστας

Bill-Samos
07-12-16, 15:34
Αν δεν το παραφορτωσεις το 305 φουλ υλικα αρκει..Τον ανθρακα τι τον θες?Αντικατεστησε τον με ελαφροπετρα..

CostasD
07-12-16, 15:47
Να σου πω την αλήθεια μου δεν θυμάμαι γιατι τον εβαλα, ειναι χρονια εκει. Απομακρύνει κάποιες χημικές ενώσεις στο νερό που δεν θυμαμαι τωρα...
Παλιότερα γνώριζα καποια λιγα για το χομπι αυτο, τα έχω ξεχάσει, πέρασαν χρόνια, γέρασα και ξεχνάω.:(

ευχαριστώ για την συμβουλη.

Bill-Samos
07-12-16, 15:51
Απορροφα καποια πραγματα απ το νερο αλλα οχι για παντα..πλεον αφου ειναι και χρονια εκει δεν εχει χρησιμοτητα..βαλε καποιο αλλο υλικο να ενισχυσεις τη βιολογια..Δε γερναμε..ωριμαζουμε..και δεν ξεχναμε απλα η μνημη μας γινεται πιο..εκλεκτικη χαχχαχα

CostasD
08-12-16, 10:29
Καλημέρα στην παρέα,

πλησιάζει η ώρα να βάλω το δεύτερο χαρεμάκι στο ενυδρείο. Βρήκα το συνημμένο πινακάκι στο διαδίκτυο το οποίο ειναι αρκετά χρήσιμο.

Για να μην σας ζαλίζω με πολλές ερωτήσεις όμως αν ταιριάζει το χ με το ψ ψαρακι, μπορει καποιος να μου πει (περαν του πινακα) 2-3 βασικές αρχές συμβατότητας?

δλδ.
Σαφώς πρεπει να ζουν στο ιδιο νερό (σκληρότητα, pH κλπ) ή ίσως να έχουν παρόμοιο μέγεθος αλλά:

Αν το ενα ψαρι ειναι φυτοφαγο ενώ το αλλο παμφαγο, ειναι προβλημα?
Αν το ενα ζει στο βραχο ενώ το άλλο στην αμμο?

Ή πχ περί υβριδισμού, τι πρεπει να προσεξω? πχ. Λαμπιντο κιτρινο με Λαμπιντο Χονγκι ειναι προβλημα γιατι ειναι και τα τα δυο Λαμπιντο ή αλλού εστιάζεται το προβλημα του υβριδισμού, και που?

Και κάποιο λινκ θα ηταν χρήσιμο (φτανει να μην ειναι τεραστια η ανάλυση)- βασικές αρχές ψαχνω και αφου καταλήξω κάπου το ξανασυζητάμε για την αποφυγή λάθος.

ευχαριστώ :)

Κώστας

Κλεόβουλος
08-12-16, 10:48
Καλημέρα στην παρέα,

πλησιάζει η ώρα να βάλω το δεύτερο χαρεμάκι στο ενυδρείο. Βρήκα το συνημμένο πινακάκι στο διαδίκτυο το οποίο ειναι αρκετά χρήσιμο.
ο πίνακας είναι σχετικός και μόνο ως ενδεικτικό να τον παίρνεις υπόψη
Για να μην σας ζαλίζω με πολλές ερωτήσεις όμως αν ταιριάζει το χ με το ψ ψαρακι, μπορει καποιος να μου πει (περαν του πινακα) 2-3 βασικές αρχές συμβατότητας?
κάποια βασικά τα γράφω εδώ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=81725
δλδ.
Σαφώς πρεπει να ζουν στο ιδιο νερό (σκληρότητα, pH κλπ) ή ίσως να έχουν παρόμοιο μέγεθος αλλά:

Αν το ενα ψαρι ειναι φυτοφαγο ενώ το αλλο παμφαγο, ειναι προβλημα?
Αν το ενα ζει στο βραχο ενώ το άλλο στην αμμο?

Ή πχ περί υβριδισμού, τι πρεπει να προσεξω? πχ. Λαμπιντο κιτρινο με Λαμπιντο Χονγκι ειναι προβλημα γιατι ειναι και τα τα δυο Λαμπιντο ή αλλού εστιάζεται το προβλημα του υβριδισμού, και που?

Και κάποιο λινκ θα ηταν χρήσιμο (φτανει να μην ειναι τεραστια η ανάλυση)- βασικές αρχές ψαχνω και αφου καταλήξω κάπου το ξανασυζητάμε για την αποφυγή λάθος.

ευχαριστώ :)

Κώστας
Κώστα δες τα περισσότερα είδη mbuna εδώ http://www.cichlid-forum.com/profiles/category.php?cat=2 και πριν πάρεις κάτι το συζητάμε (αν κι έχω κάνει μια πρόταση για το ενυδρείο σου ;))

Λάμπρος.Τ
08-12-16, 10:58
Καλημέρα στην παρέα,

πλησιάζει η ώρα να βάλω το δεύτερο χαρεμάκι στο ενυδρείο. Βρήκα το συνημμένο πινακάκι στο διαδίκτυο το οποίο ειναι αρκετά χρήσιμο.

Για να μην σας ζαλίζω με πολλές ερωτήσεις όμως αν ταιριάζει το χ με το ψ ψαρακι, μπορει καποιος να μου πει (περαν του πινακα) 2-3 βασικές αρχές συμβατότητας?

δλδ.
Σαφώς πρεπει να ζουν στο ιδιο νερό (σκληρότητα, pH κλπ) ή ίσως να έχουν παρόμοιο μέγεθος αλλά:

Αν το ενα ψαρι ειναι φυτοφαγο ενώ το αλλο παμφαγο, ειναι προβλημα?
Αν το ενα ζει στο βραχο ενώ το άλλο στην αμμο?

Ή πχ περί υβριδισμού, τι πρεπει να προσεξω? πχ. Λαμπιντο κιτρινο με Λαμπιντο Χονγκι ειναι προβλημα γιατι ειναι και τα τα δυο Λαμπιντο ή αλλού εστιάζεται το προβλημα του υβριδισμού, και που?

Και κάποιο λινκ θα ηταν χρήσιμο (φτανει να μην ειναι τεραστια η ανάλυση)- βασικές αρχές ψαχνω και αφου καταλήξω κάπου το ξανασυζητάμε για την αποφυγή λάθος.

ευχαριστώ :)

Κώστας

Εγώ πάντως αυτόν τον "πίνακα" δεν θα τον πολυεμπιστευόμουν !!!
Σαφέστατα ένα κριτήριο είναι ο τόπος που ζουν και το τι χρειάζονται (άμμο ή πέτρες ή ανοικτό χώρο).
Επίσης ένας ακόμη παράγοντας θα μπορούσε να είναι το είδος της τροφής τους.
Στις συνθήκες νέρου (Ph, σκληρότητες κτλ..) όλα τα Malawi λίγο ώς πολύ εχουν τις ίδιες συνθήκες νερού.
Οι οποίες όμως είναι διαφορετικές σε σχέση με τα ψάρια από Τανγκανίκα.
επίσης ένα ακόμη κριτηριο θα μπορούσε να είναι η συμπεριφορά τους (δηλαδή στο κατά πόσο είναι επιθετικά με άλλα ψάρια ή όχι) κτλ...

Για να μην κουράζεσαι και εφόσον είσαι "ήδη" εδώ, μπορείς να θέσεις ένα ερώτημα για τα ψάρια που σε ενδιαφέρουν και σίγουρα ο "Σαμάνος" μας θα σου απαντήσει στο κατά πόσο είναι συμβατά ή όχι.

χαχαχαχαχαχαχα...με πρόλαβε ο "Μέγας Σαμάνος"

CostasD
08-12-16, 11:40
Ευχαριστώ και τους δυο για την άμεση απάντηση.

Τα κοιταω τα cynotilapia και το πιθανότερο ειναι οτι προς τα εκει θα πάω απλά ηθελα να καταλάβω αν υπαρχουν εναλλακτικές. Διαβασα και την μικρή ανάλυση, κατανοητή.

Το που θα τα βρω τα Cynotilapia ειναι το επόμενο θέμα.

Μήπως έχει κάποιος συνφορουμιστας απο γέννα ?:)

τνχ

Κώστας

Κλεόβουλος
08-12-16, 11:45
http://www.abyssos.gr/psaria-glukou-nerou/afrikanikes-kuxlides/

geotron
08-12-16, 11:48
Καλημέρα, από abyssos πήρα τις προάλλες 6 ψαρακια (hara). Έχει ακόμα και σίγουρα ένα αρσενικό. Μπορείς να τον καλέσεις να σου πει.
Κουκλακια (!) τα ψαράκια και πολύ ζωηρά.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

CostasD
09-12-16, 09:11
Ευχαριστω για τις προτασεις, θα παω στο καταστημα αυτο να δω απο κοντά.

Άλλη ερώτηση: Έχω προσέξει ότι το νερο μου θολώνει πολυ ευκολα οταν μετακινήσω καποια πέτρα (αλλαζω το στησιμο μεχρι να βρω το τελικό) ή οταν τα Λαμπιντο σκαβουν την άμμο κλπ, και μετα αργει πολυ να ξεθολώσει, θελει ώρες.(180 λιτρα ενυδρείο με Fluval 305 φιλτρο)

Μήπως να βάλω κάποιο προφίλτρο με σφουγγάρι μόνο για να καθαριζει τα σωματίδια και την αμμο οπως αυτο?

http://www.ebay.com/itm/SUNSUN-HW-602-Aquarium-1-5L-Outside-Pre-Filter-For-Fish-Tank-/252330981267?hash=item3ac0193793:g:a9MAAOSwdU1W86I z

Απο ότι βλέπω δεν εχει αντλία δική του, το βαζει μπροστά απο κανονικό φιλτρο και χρησιμοποιεί την αντλία του. Σκέφτομαι μήπως θα κόψει πολυ την δύναμη άντλησης νερου.

Χρησιμοποιεί κανεις κατι τετοιο ?

τνχ

Κώστας

Λάμπρος.Τ
09-12-16, 09:22
Αν το νερό θολώνει τόσο "ευκολα" όσο το πρριγραφεις κάτι λάθος κάνεις ή η άμμος σου δεν ειναι καθαρή ή είναι πολύ ψιλή και αιωρείτε.
Μήπως εχεις μαζεψει πολύ βρωμα στο βυθό ?
Τις αλλαγες νερού τις τακτοποίησες πιο σύντομα και ποιο μεγαλες ?
Καμια σκουπα βυθού κάνεις όσο μπορεις για τα χοντρα ?
Σε τοσο νεο ενυδρείο δεν δικαιολογείτε να εχει τόση βρωμα.
Τα φίλτρα τα εχεις καθαρισει ποτε ?

CostasD
09-12-16, 09:32
Αν το νερό θολώνει τόσο "ευκολα" όσο το πρριγραφεις κάτι λάθος κάνεις ή η άμμος σου δεν ειναι καθαρή ή είναι πολύ ψιλή και αιωρείτε.
Μήπως εχεις μαζεψει πολύ βρωμα στο βυθό ?
Τις αλλαγες νερού τις τακτοποίησες πιο σύντομα και ποιο μεγαλες ?
Καμια σκουπα βυθού κάνεις όσο μπορεις για τα χοντρα ?
Σε τοσο νεο ενυδρείο δεν δικαιολογείτε να εχει τόση βρωμα.
Τα φίλτρα τα εχεις καθαρισει ποτε ?


Καλημερα Λαμπρο,

Η αμμος ειναι απο παραλία, την καθάρισα οσο καλυτερα μπορουσα αλλα έκανα ίσως το λαθος να την μαζέψω απο εξω απο την παραλία και οχι απο το βυθό.

Βρώμα ο βυθος δεν εχει, μολις το έστησα το ενυδρείο με την αμμο αυτη και νέες πέτρες που μαζεψα απο το βουνό. Τα ψάρια ειναι μέσα μια βδομαδα μονο, δεν εχει κατι πιασει να κανω σκουπα ακομη.

Το φιλτρο δεν ειναι και τόσο καθαρό όμως. Επειδή αλλαξα 100% του νερου με τον νεο στήσιμο προσπαθησα να κρατησω αρκετη βιολογία πάνω του ωστε να μην χρειαστεί στρωσιμο παλι. Και πραγματι οι δείκτες του ειναι οκ δεν εχει προβλημα το νερό. Αλλαγές νερου δεν έκανα ακόμη, θα κάνω την πρώτη το ΣΚ.

Απλά βλέπω ίσως λαθεμένα ότι το φιλτρο δεν επαρκει για να γινει το νερο κρυστάλλινο..

τνχ

Κώστας

Λάμπρος.Τ
09-12-16, 09:47
Με την αλλαγη νερο που θα κανεις αλλαξε και το βαμβακι στο φιλτρο και παρακολουθησετο.
Αν το δεις να σου κανει το ιδιο καπου εχει ή χωμα ή κατι αλλο.
Οι πετρες ή η αμμος.

CostasD
14-12-16, 15:11
Καλησπέρα στην ωραία παρέα,

Η πρόοδος έχει ως εξής:

1. Το νερο καθάρισε τελικά με την προσθήκη δεύτερου φίλτρου. Παρ' όλες τις αλλαγές και το φιλτράρισμα με υλικά κλπ το (αρκετά παλιό) φλουβάλ δεν τα κατάφερνε μονο του/ Για να έχω και ενα δευτερο μπακαπ λοιπόν ειπα να πάρω ενα ακόμη εξωτερικό (eheim 250) και μετά απο λιγες ώρες το νερό εγινε κρύσταλλο. Ολα καλά.
2. Προστέθηκαν στον χώρο δύο ανουμπιες και μία ρίζα για διακόσμηση και εξτρα κρυψώνες (θα ακολουθήσουν φωτο)
3. Αλλαξα γνώμη για την ψαροσύνθεση: Τα 4 λαμπιντο που έχω θα πάνε σε φιλικό σπίτι σύντομα. Έβαλα λοιπόν ήδη 4 demasoni και σκέφτομαι τα εξής:

Να βάλω 3-4 ακόμη demasoni ώστε να υπάρξει αρκετός πληθυσμός και επιπλεόν πιθανότητες ειρηνικής συμβίωσης?

ή να βάλω ένα ακόμη χαρεμάκι από άλλο είδος?

Αν επιλέξω την δεύτερη λύση, ποια είδη θα ήταν συμβατά σε άλλο ομως χρωματισμό ωστε να υπάρξει και αισθητικό ενδιαφέρον?

Θα κάνω παρουσίαση του ενυδρείου αλλα πρωτα θελω να καταλήξω και να το ολοκληρώσω.

τνχ

Κώστας

Κλεόβουλος
14-12-16, 18:32
Δεν άκουσες φυσικά την άποψη μου και έβαλες demasoni :cool:
Ας συνεχίσω να λέω εγώ κι ότι θέλεις κρατάς.
Tα demasoni σ' αυτό το ενυδρείο πρέπει να μείνουν μόνα τους με αρκετές κρυψώνες σε πέτρες και να αυξήσεις τον αριθμό τους σε 10-12 άτομα. Σε μικρότερο αριθμό θα έχεις απώλειες λόγω επιθετικότητας μεταξύ τους.

CostasD
14-12-16, 18:52
Αυτο που καταλαβα ηταν οτι τα λαμπιντο μου δεν ταιριαζουν με τα demasoni και για αυτο φροντισα να τους βρω φιλικο σπιτι να τα δωσω.....

Δεν καταλαβα ποτε οτι προβλημα ειναι στο μεγεθος του ενυδρειου....:(:(

Κλεόβουλος
14-12-16, 19:04
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=981984&postcount=14

Κωστας Malawi
14-12-16, 19:20
Αυτο που καταλαβα ηταν οτι τα λαμπιντο μου δεν ταιριαζουν με τα demasoni

μια χαρα ταιριαζουν.απλα θα πρεπει να εχεις 5 λαμπιντο και 10-12 ντεμασονι πραγμα δυσκολο στα λιτρα σου.γι αυτο θα κοιταξεις ή ενα ειδος ή δυο ειδη αλλα ενα απο αυτα δεν θα ειναι το ντεμασονι αφου παει κοπαδι και οχι χαρεμι.

CostasD
14-12-16, 21:14
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=981984&postcount=14



Εσυ μπορει να το ειπες......εγω τι καταλαβα ειναι το θεμα......

:)


Sent from my iPad using Tapatalk
-------------------------
μια χαρα ταιριαζουν.απλα θα πρεπει να εχεις 5 λαμπιντο και 10-12 ντεμασονι πραγμα δυσκολο στα λιτρα σου.γι αυτο θα κοιταξεις ή ενα ειδος ή δυο ειδη αλλα ενα απο αυτα δεν θα ειναι το ντεμασονι αφου παει κοπαδι και οχι χαρεμι.



Οποτε ειμαστε σε μονοδρομο, θα παρω μερικα demasoni ακομη και θα εχω ενα μονο ειδος.


Sent from my iPad using Tapatalk