PDA

Επιστροφή στο Forum : Κυανοβακτήριο


voas
16-11-16, 20:40
Καλησπέρα σε ολους!
επειδή την εποχη αυτή υπάρχει εξαρση κυανού,είπα να ασχοληθώ και να μαζέψω μερικές πληροφορίες που μπορεί να μας φανούν χρήσιμες!
Τα κυανοβακτήρια (Cyanobacteria) αποτελούν φωτοσυνθετικούς οργανισμούς που παλαιότερα κατά την κλασική ταξινόμηση φέρονταν με το όνομα «κυανοφύκη». Σήμερα θεωρούνται ιδιαίτερη συνομοταξία στην επικράτεια (domain) των Βακτηρίων. Τα κυανοβακτήρια αποτελούν ομάδα φωτοσυνθετικών προκαρυωτικών, που θεωρούνται ικανά σε οξυγονογενή ή οξυγονούχο φωτοσύνθεση.
Tα κυανοβακτήρια θεωρούνται ως πιθανοί πρώτοι οργανισμοί στη Γη οι οποίοι παρείχαν οξυγόνομε φωτοσύνθεση. Υπάρχουν αποδείξεις, από απολιθώματα του είδους αυτών, περί της ύπαρξής τους πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Τα κυανοβακτήρια βρίσκονται σχεδόν παντού σε ξηρά και θάλασσα και ειδικότερα σε χώρους με άπλετο φωτισμό. Μερικά είδη αυτών ζουν σε τελείως αφιλόξενα περιβάλλοντα μέρη, όπως ακόμη και σε θερμοπηγές όπου η θερμοκρασία υπερβαίνει τους +85 °C. Τα κυανοβακτήρια ευθύνονται σ΄ ένα μεγάλο μέρος της εξέλιξης του φωτοσυνθετικού οξυγόνου ιδιαίτερα στους ωκεανούς και συμβάλουν κατά πολύ στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα, κατά τις ανεξάρτητες φωτός αντιδράσεις καθώς και του αζώτου.
Έχουν γνωστοποιηθεί περίπου 2000 είδηκυανοβακτηρίων τα οποία μπορούν να χωριστούν σε 150 γένη. Επειδή πολλά κυανοβακτήρια στερούνται ευδιάκριτων μορφολογικών χαρακτηριστικών, η ταξινόμησητους είναι ιδιαίτερα δύσκολη και διαρκώς αναδιατάσσεται. Οι σύγχρονες οικολογικέςμελέτες, η ηλεκτρονική μικροσκοπία, καθώς και οι μοριακές τεχνικές έχουν επηρεάσει τη γνώση σχετικά με την ποικιλομορφία των κυανοβακτηρίων.
Το κυανοβακτηριο είναι ένα γένος βακτηρίων που αποκτούν την ενέργεια τους κυρίως μέσω της φωτοσύνθεσης.
Είναι ένα σημαντικό συστατικό του θαλάσσιου κύκλου του αζώτου και σημαντικός αρχικός παραγωγός σε πολλές περιοχές του ωκεανού, αλλά βρίσκονται επίσης στους βιότοπους εκτός από το θαλάσσιο περιβάλλον.Τα κυανοβακτήρια εμφανίζονται σε λίμνες γλυκού νερού, σε λιμνοθάλασσες και σε ξηρές περιοχές όπου θεωρείται κύριο συστατικό του βιολογικού χώματος crusts.
Τα κυανοβακτήρια αντιπροσωπεύουν 20-30% της φωτοσυνθετικής παραγωγικότητας της γής και της μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε βιομάζα χημικής ενέργειας της τάξης των 450 tw.Τα κυανοβακτήρια είναι το μοναδικό γένος βακτηρίων που μπορεί να μειώσει άνθρακα και άζωτο σε αερόβιες συνθήκες φαινόμενο που είναι υπεύθυνο για την σωστή λειτουργεία του οικοσυστήματος.
Στα θαλάσσινα ενυδρεία ο διαλυμένος οργανικός άνθρακας που προέρχεται από οτιδήποτε οργανικό έχει πεθάνει αποσυντίθεται από βακτήρια. Οι διαλυμένες οργανικές ουσίες λοιπόν είναι μια πηγή διατροφής των κυανοβακτηρίων. Αγαπημένη τους τροφή είναι φυσικά και τα φωσφορικά άλατα που υπάρχουν στο ενυδρείο μας λόγω υπερταίσματος.

kostas82
17-11-16, 23:47
Ωραίο και χρήσιμο Νικο !!