PDA

Επιστροφή στο Forum : ''Δισκοπληξία'' με ασφάλεια ...........


Μάγγος Θωμάς
02-11-05, 13:54
Καλημέρα σας φίλοι δισκάδες ....

Τα φώτα σας παρακαλώ, για το νέο εγχείρημα μου, που ελπίζω να με φέρει γρήγορα κοντά σας .....

ΤΑΝΚ 120X40X50 περίπου 240 λίτρα.

2Χ38 watt φωτισμός και τώρα στα φίλτρα

1 Χ 2224 μηχανικό & 1 Χ 2227 βιολογία.

Γνώμες, συμβουλές, σχόλια, προσθέσεις - αφαιρέσεις, αλλαγές ........ ότι θέλετε να πείτε .............. όλα δεκτά και θεμιτά

Θωμάς

Pritanis
02-11-05, 14:27
Λαθη που εκανα εγω και σου λεω να αποφυγεις.....

1. προσοχη στις πετρες και στα βραχια να μην ανεβαζουν σκληροτητα και ph. ΕΠισης να μην ειναι μυτερα γιατι τους πιανει καμια φορα τρελλα και τρεχουν να κρυφτουν στα βραχια και μπορει να πληγωθουν
2. Δημιυργια σκιερων τοπων με καταλληλα φυτα (υγροφιλια) ωστε να κρυβονται οταν εχουν αγχος.
3. Φανταζομαι οτι εχεις ΑΟ για μαλακο νερακι..... Χρησιμοποιησε το απο την αρχη για το στρωσιμο του ενυδρειου
4. Προσπαθησε να εχεις οσο το δυνατον λιγοτερη αναταραξη στην επιφανεια...
5. Εχε υποψη σου οτι οι δισκοι θα μαζευονται οπου υπαρχουν τα λιγοτερα ρευματα και κινηση νερου και διαμορφωσε αναλογα το aquascaping.

Aντε και ξεκινα γρηγορα γιατι σαν να εχουμε μεινει λιγοι...........

george hmmy
02-11-05, 20:03
Δίσκοι και πέτρες :smt018 αρχής εξαρχής. Δεν ταιριάζει με το φυσικό περιβάλλον, πέρα των τραυματισμών. Και για τα ρεύματα κίνησης τι αντλία έχεις και ενοχλούνται τα ψάρια? Εμένα με τις 1.200 λίτρα "παίζουν" μπροστά στη ροή του νερού και δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Επίσης για την ανατάραξη της επιφάνειας για ποιο λόγο το προτείνεις? Για το διοξείδιο φαντάζομαι, αλλά για οξυγόνωση του νερού τι θα κάνει? Αεραντλία? Τα σκιερά μέρη καλό ακούγεται αλλά Θωμά έχε υπόψιν σου ότι εκ των πραγμάτων ο δίσκος είναι ψάρι που δεν αγαπά το έντονο και δυνατό φως. Από φίλτρα είσαι μπόμπα, αν έχει το ενυδρείο και κάποιο εσωτερικό κάντο αυτό μηχανικό και κάνε και τα δύο eheim βιολογικά. Καλή αρχή!

Μάγγος Θωμάς
03-11-05, 09:21
Ναι πράγματι Α/Ο έχω και είναι το μόνο που έχω προς στιγμή απο εξοπλισμό. Τα υπόλοιπα ετοιμάζομαι να τα αποκτήσω. Βασικά τα φίλτρα με αποσχολούν αυτό το διάστημα καθώς και αν είναι απαραίτητη μια U/V ........η ισχύς της η σύνδεση της και λοιπά άγνωστα σε εμένα προς το παρών.Δεν γνωρίζω, εδώ θέλω τα φώτα σας, αν το φίλτρο που θα συνδέσω την U/V (αν συνδέεται με φίλτρο) μπορεί να είναι κάποιο μικρό εσωτερικό και αν θα μπορεί αυτό να αναλάβει το μηχανικό φιλτράρισμα.

Στην διαμόρφωση του τα σχέδια μου δεν περιλαμβάνουν κάποια πέτρα ? Ριζές (αρκετές) και φυτά (πολλά αν μπορώ) σίγουρα.

Η ισχύς των λαπτήρων (2Χ38 watt) πιστεύω ότι είναι για τους δίσκους καλή, για τα φυτά ξέρω ότι δεν ..... δεν έχω και πολλές επιλογές ούτως η άλλως.

george hmmy
03-11-05, 09:44
Οι πέτρες είναι επικίνδυνες για να γδαρθεί το ψάρι πολύ άσχημα όταν τρομάζει. Όχι ότι τα ξύλα είναι λιγότερο επικίνδυνα αλλά τουλάχιστον έχεις μπόλικα οφέλη από τη χρήση αυτών. (πάντα προσέχεις να μην έχει το ξύλο πεικίνδυνες εξοχές) Τώρα για τη UV καλή και χρήσιμη, δε λέω αλλά μην τρελένεσαι κιόλας, δεν είναι το παν στο δισκοενυδρείο. Εγώ την έχω στο μικρό το φίλτρο, εξωτερικό, ο λόγος είναι ότι δε θες μεγάλη ροή ώστε να μένει το νερό λίγο χρόνο μέσα στη UV και να σκοτώνει τα διάφορα κακά. Τώρα τα φυτά να ξέρεις ότι είναι σχετικά περιορισμένα αυτά που μπορείς να βάλεις καθότι ο δίσκος θέλει θερμοκρασία πάνω από 28 είναι περιορισμένες οι φυτο-επιλογές που μπορείς να κάνεις. ;) Αν δεν έχεις και τα φίλτρα θα σου έλεγα για βιολογία πάρε μεγαλύτερο, πχ 2028.

Μάγγος Θωμάς
03-11-05, 10:01
Για τα φυτά το ξέρω ότι δεν θα έχω και πολλές επιλογές. Γιαυτό και δεν με απασχολεί ο φωτισμός.

Για το 2028 μήπως μου πέσει μεγαλούτσικο ??
""Technical data EHEIM 2028:
-for aquariums up to approx. 600 l
-Pump output approx. 1050 l/h
-Filter circulation approx. 750 l/h
-Delivery head approx. 2,0 m wat.col.
-Filter volume 7,3 l
-Power consumption 25 watts
-Dimensions (height x length x width) 460 x 210 x 210 mm
-for fresh and sea water""

george hmmy
03-11-05, 10:11
Οι δίσκοι θέλουν μια επιπλέον φίλτρανση σε σχέση με τα άλλα ψάρια οπότε καλό είναι να έχεις το κάτι παραπάνω. Μη σε απασχολεί η μεγάλη ροή, βάζεις και το spray bar και τη μειώνεις όσο θες! Γνώμη μου είναι ότι η καλή φίλτρανση είναι το παν.

Μάγγος Θωμάς
03-11-05, 10:28
george hmmy για το 2227 τι λές ??? αυτο το wet/dry σύστημα δουλεύει ή .....??

thediscusman
03-11-05, 11:03
Να πω και τη γνώμη μου για το δισκοενυδρείο.
Χρειάζεσαι σχετικά χαμηλή ροή νερού, δηλαδή 3 φορές τα καθαρά λίτρα του ενυδρείου σου.
Έχεις το ίδο ενυδρείο στο οποίο είχα και εγώ τους δίσκους μου.
Για φιλτράρισμα το wet-dry καλό είναι αλλά αν θες να χρησιμοποιείς co2 για τα φυτά και για να ρίχνεις το ph με τη βοήθεια κάπου phcontroller δε σε βοηθά καθόλου γιατί όλο το co2 θα φεύγει από το νερό σου οπότε απορρίπτεται.
Εγώ θα σου προτείνω αυτό που έκανα και εγώ στο δισκοενυδρείο μου. Ένα εξωτερικό φίλτρο (πχ 2217 που είναι και πολύ οικονομικό) για μηχανικό καθάρισμα και στη συνέχεια φίλτρο άμμου στνδεδεμένο σε σειρά με το εψωτερικό φίλτρο. Η φίλτρανση με φίλτρα άμμου είναι μακράν η καλύτερη επιλογή βιολογικό φιλτράρισμα. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξεις είναι να έχεις πολύ καλό μηχανικό καθάρισμα πριν το φίλτρο άμμου για να μη περνούν βρωμιές μέσα σε αυτο και να έχεις τη ροή στο επίπεδο που προτείνει ο κατασκευαστής. Το δικό μου ήθελε ροή 600 λίτρα την ώρα. Αν και εσένα τα λίτρα σου είναι 240 τότε τα καθαρά είναι κάπου στα 200 οπότε είσαι τζάμι.
Τώρα για την ανατάραξη της επιφάνειας πρέπει να έχεις κάποια μικρή ανατάραξη για να οξυγονώνεται το νερό του ενυδρείου.
Κατά τα άλλα όπως σου τα είπαν και τα παιδιά. Αρκετές κυψώνες που μπορείς να δημιοιοργήσεις με ξύλα πέτρες και φυτά, για να αιθάνονται οι δίσκοι ότι έχουν κάπου να κρυφτούν όταν τρομάξουν και αρκετή ανοικτή περιοχή για να κολυμπούν. Απο κει και πέρα είναι αισθτητικό το θέμα, οπότε φτιάχνεις το aquascape όπως σε ικανοποιεί φροντίζοντας να τηρήσεις αυτά τα δύο κριτήρια.
Όσο για τις πέτρες ποιος είπε ότι δε μπορούμε να βάλουμε πέτρες σε δισκοενυδρείο. Αρκεί οι πέτρες να μην είναι ασβετολιθικές.Ο Νίκος είπε απλά ότι οι δικές του ήταν ασβεστολιθικές
Αυτά. Ελπίζω να σε βοήθησα. Ό,τι άλλο χρειαστείς εδώ είμαστε.
Πάντως να ξέρεις ότι τα λίτρα σου είναι οριακά γθια δισκοενυδρείο. Θα μπορείς να βάλεις μια ομάδα από 4 δίσκους, και καλό είναι να τους βάλεις όλους μαζί και μια μικρή ομάδα από καρδινάλιους ή κάτι αντίστοιχο.

Pritanis
03-11-05, 11:51
Οι δισκοι ζουν σε ποταμια και οπως σε ολα τα ποταμια υπαρχουν πετρες.... Ετσι και στα ποταμια που ζουν οι δισκοι εχει πετρες αρα αυτο που λες για τις πετρες δεν ισχυει.....ΚΑλο ειναι να κανεις ευρυχωρες σπηλιες με πετρες ωστε να εχουν καταφυγιο οι δισκοι οταν τρομαζουν, απλα να μην ειναι αχμηρες....Οσο για το φωτισμο εγω στα 450 λιτρα εχω 3*36W και θερμοκρασια 29, και τα φυτα μου πανε πολυ καλα περα απο καθε λογικη...... Το spray bar αυξανει την ταχυτητα του εισερχομενου νερου αφου μειωνει τη διατομη εξοδου και ετσι προκαλει ακομα μεγαλυτερη αναταραξη , προσωπικα δεν το χρησιμοποιω και αφηνω ελευθερη την ροη εισοδου λιγο κατω απο την επιφανεια του νεου....Συμφωνω με τον Παναγιωτη οσο αφορα το φιλτρο wet dry, .Οσο για τη UV την χρησιμοποιω κανενα τριμηνο σε 24ωρη βαση και εκτος απο την αλγη που τη διελυσε δεν εχω πλεον προβληματα με τους δισκους.... Φυσικα ο καλυτερος τροπος για να διατηρεις το ενυδρειο σου ελευθερο απο ασθενειες ειναι να καταληξεις στη συνθεση του απο την αρχη και να αποφευγεις να βαζεις καινουρια ψαρια καθε λιγο και λιγακι.....

Μάγγος Θωμάς
03-11-05, 14:40
Η φίλτρανση με φίλτρα άμμου είναι μακράν η καλύτερη επιλογή βιολογικό φιλτράρισμα. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξεις είναι να έχεις πολύ καλό μηχανικό καθάρισμα πριν το φίλτρο άμμου για να μη περνούν βρωμιές μέσα σε αυτο και να έχεις τη ροή στο επίπεδο που προτείνει ο κατασκευαστής. Το δικό μου ήθελε ροή 600 λίτρα την ώρα. Αν και εσένα τα λίτρα σου είναι 240 τότε τα καθαρά είναι κάπου στα 200 οπότε είσαι τζάμι.

thediscusman δώσε μου σε παρακαλώ περισσότερες πληροφορίες ..... πως τα αναζητώ στο aquaristikshop ????

accnt
03-11-05, 15:13
Να πω και τη γνώμη μου για το δισκοενυδρείο.
Χρειάζεσαι σχετικά χαμηλή ροή νερού, δηλαδή 3 φορές τα καθαρά λίτρα του ενυδρείου σου.


3 φορές και μάλιστα τα καθαρά λίτρα είναι πολύ λίγο.
Βέβαια οι δίσκοι δεν θέλουν μεγάλη ροή αλλά το νερό θα πρέπει να γυρίζει 5 – 7 φορές για σωστή φίλτρανση.

Οι δισκοι ζουν σε ποταμια και οπως σε ολα τα ποταμια υπαρχουν πετρες.... Ετσι και στα ποταμια που ζουν οι δισκοι εχει πετρες αρα αυτο που λες για τις πετρες δεν ισχυει.....ΚΑλο ειναι να κανεις ευρυχωρες σπηλιες με πετρες ωστε να εχουν καταφυγιο οι δισκοι οταν τρομαζουν, απλα να μην ειναι αχμηρες....

Δεν έχουν όλα τα ποτάμια πέτρες και σπηλιές. Άλλωστε εκεί που είναι οι πέτρες υπάρχει πολύ έντονη ροή νερού - καταρράκτης και ξεθάβονται. Στα ήρεμα νερά που ζούν οι δίσκοι, οι τυχόν πέτρες που υπάρχουν, έχουν καλυφθεί από λάσπη. Ο βιότοπος των δίσκων περιλαμβάνει επι το πλείστον ρίζες.
Βέβαια εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πέτρες, αν αυτές δεν ειναι ασβεστολιθικές. Κατά τα άλλα δεν μπορούμε να πλησιάσουμε στον πραγματικό βιότοπο των δίσκων με τις εποχές των βροχοπτώσεων κ.λ.π.

Pritanis
03-11-05, 15:42
Αν και ειναι αστειο το θεμα ...... Οι δισκοι συχναζουν σε περιοχες με πολυ χαμηλη ροη νερου συνηθως κοντα στις κοιτες των ποταμιων.... Εκει κρυβονται αναμεσα στην πυκνη βλαστηση και φυσικα στις σπηλιες των βραχων που δημιουργουνται παντα στις κοιτες , αν δεις φωτογραφιες απο τα μερη που βγαζουν τους αγριους δισκους θα καταλαβεις ακριβως τι εννοω.......Και φυσικα εχουν ολα τα ποταμια βραχια και σπηλιες αφου εκει καταληγουν τα νερα της βροχης απο τη γυρω περιοχη και αν δεις την ενταση των τροπικων βροχων οχι βραχια αλλα ολοκληρα βουνα μπορουν να παρασυρουν......

george hmmy
03-11-05, 17:45
Το spray bar αυξανει την ταχυτητα του εισερχομενου νερου αφου μειωνει τη διατομη εξοδου και ετσι προκαλει ακομα μεγαλυτερη αναταραξη , προσωπικα δεν το χρησιμοποιω και αφηνω ελευθερη την ροη
εισοδου λιγο κατω απο την επιφανεια του νεου


Hold your horses pritanis, τι λες??? Το spray bar εξυπηρετεί στο να μοιράζει το εισερχόμενο νερό στο ενυδρείο κι η αύξηση της ταχύτητας είναι μικρή και δεν έχει καθόλου δύναμη. Αλλά και πέρα από αυτό, οι τρύπες στο spray bar είναι μερικά χιλιοστά, λες αυτές οι τρυπούλες να ξεπερνούν σε δύναμη τη μπουράκλα που βγάζει το eheim κατευθείαν των 16 χιλιοστών στην περίπτωση του 2028??? Εκεί είναι που δε μένει τίποτα όρθιο! Το αν προκαλεί ανατάραξη στην επιφάνεια εξαρτάται από το που το έχεις βάλει να "χτυπάει". ;) Τώρα τα υπόλοιπα για τις πέτρες είναι όντως αστεία, κάνε μια γύρα και θα δεις πόσοι έχουν πέτρες με δίσκους για να πειστείς.

johnny98130
03-11-05, 21:27
Να ευχηθω καλη τυχη στο νεο σου ενυδρειο. Να αυξανομαστε....!!

Παμε για την φίλτρανση του ενυδρειου λοιπόν: Οι τρεις φορές τα καθαρά λιτρα του ενυδρειου σου ειναι ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ νουμερο. Οι δίσκοι δεν θέλουν εντονα ρευματα νερου στο ενυδρειο (βλεπε και http://www.tropicalfishcentre.co.uk/chrisdiscus.htm)
Το βασικότερο ΟΛΩΝ ειναι να θυμάσαι ότι περα από την φίλτρανση πολύ πολύ σημαντικές ειναι οι αλλαγές νερού. Μην τις αμελείς.

Τωρα όσων αφορά τις πετρες δεν βλέπω τον λόγο γιατι να τις προτιμησουμε αφου υπάρχουν τα ξυλα που κατα την γνωμη μου προσφέρουν περισσότερα σε ενα δισκοενυδρειο (τανινες) και επιπλεον ειναι πιο ομορφες αισθητικά (ΙΜΟ παντα).
Συμφωνω δε τον (gmmy) και τον acct ότι στον original βιοτοπο των δίσκων ο βυθός ειναι καλυμενος με λάσπη όπου κυριαρχουν οι μεγάλες ρίζες των δεντρων. Δειτε και ενα παραδειγματακι αποξυραμενης λίμνης για του λόγου το αληθές...

Pritanis
03-11-05, 21:33
Τωρα θα σου κατεβαζα την μηχανικη ρευστων στο κεφαλι αλλα ειμαστε λιγοι οι δισκαδες και εχουμε περασει τοσα πολλα μαζι που μονο με τριανταφυλλο θα σε χτυπουσα:smt055:smt055. Καλα θα φαμε τα πτυχια μας εδω μεσα αλλα δεν πειραζει παω πασο.....
Δες και μια ωραια ιδεα για το πως εννοω τις πετρες.....

http://article.dphnet.com/dph-project/dph-project.shtml

Μάγγος Θωμάς
03-11-05, 22:20
Κατάφερα τελικά να χάσω την μπάλα ............. ??

Θέλω κυκλοφορία νερού 3 φορές τα λίτρα μου. Με ένα φίλτρο μεγάλο ή με δυο μικρότερα ???
Παράδειγμα : 2 Χ 2222 (350l/h Χ2 =700l/h) ή 1 Χ 2028 (750l/h). Τρείς φορές με κάποιο "αέρα".

Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ το δύο μικρότερα είναι το θεμιτό για να μην έχω έντονα ρεύματα .....σωστά ??

Τα wet/dry δεν παίζουν στην περίπτωση που η μελλοντική διάχυση Co2 θα γίνει μέσω του φίλτρου αν γίνει με κάποιο power reactor όμως ?????

george hmmy
03-11-05, 22:22
Πέστα συνάδελφε Jonnhy γιατί τα λέω, αλλά στου κουφού την πόρτα... :D


Κατά τα άλλα Θωμά καλύτερα 2 μικρά για την περίπτωση που ένα σταματήσει και δεν το πάρεις άμεσα χαμπάρι να μην ανέβει η αμμωνία κλπ

mikenuke
03-11-05, 23:27
George, μαλλον παρεξηγησες την αποψη του Πρυτανη για τις πετρες,οταν λεει πετρες δεν εννοει ενα βουνο απο αυτες οπως σε κιλχλιδες αφρικης, αλλα σε ενα λογικο αριθμο.
Το δικαιολογησε με το λινκ που εδωσε προλαβαινωντας την υπερασπιση μου!!!!!

thediscusman
03-11-05, 23:34
vBulletin 3 φορές και μάλιστα τα καθαρά λίτρα είναι πολύ λίγο.
Βέβαια οι δίσκοι δεν θέλουν μεγάλη ροή αλλά το νερό θα πρέπει να γυρίζει 5 – 7 φορές για σωστή φίλτρανση.


Σε αυτό είμαι εκ διαμέτρου αντίθετος! Αυτή η ροή που αναφέρεις accnt είναι πάρα πολύ μεγάλη για δίσκους.
Μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα του βιολογικού φίλτρου φιλτραρίσματος χωρίς να αυξήσεις τη ροή και μία πολύ καλή λύση είναι αυτό που ανέφερα προηγουμένως για το φίλτρο άμμου.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με το Γιάννη για τις αλλαγές νερού.
Επίσης προσπάθησε να έχεις όσο το δυνατό καλύτερες συνθήκες, χαμηλή σκληρότητα και ph, χαμηλά νιτρικά άλατα κτλ. Πολύ μεγάλη σημασία έχει η σταθερότητα των συνθηκών αυτών.
Όσο για το φίλτρο άμμου που μέ ρώτησες εγώ χρησιμοπιώ τo Merlin της Red Sea, αλλά υπάρχει και το αντίστοιχο της Lifeguard για το οποίο τα παιδιά που ασχολούνται με το θαλασσινό και χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο αυτά τα φίλτρα λένε ότι είναι πιο εύχρηστο.
Όπως σου είπα και προηγουμένως επειδή παρέχει πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια για ανάπτυξη βακτηριδίων, αφού το βιολογικό υλικό αποτελείται από πολύ λεπτή άμμο, η διάσπαση της αμμωνίας και των νιτρωδών γίνεται πολύ πιο γρήγορα. Σε ενυδρεία με χαμηλή ροή όπως είναι τα ενυδρεία δισκων αυτό είναι κάτι πολύ βοηθητικό, χωρίς βέβαια αυτό να σημαινει ότι τα υπόλοιπα εψωτεικά φίλτρα δεν κάνουν πολύκαλά τη δουλειά τους. Απλά επειδή και εγώ το χρησιμοποίησα και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από τα αποτελέσματά του για αυτό το προτείνω.
Για τις πέτρες και τα ξύλα με κάλυψαν οι προηγούμενοι.

lasal
04-11-05, 02:04
3 φορές και μάλιστα τα καθαρά λίτρα είναι πολύ λίγο.
Συμπληρώνω οτι δεν ειναι λίγο εφόσον υπαρχει φίλτρο άμμου σε σειρά.

Ένα εξωτερικό φίλτρο (πχ 2217 που είναι και πολύ οικονομικό) για μηχανικό καθάρισμα και στη συνέχεια φίλτρο άμμου συνδεδεμένο σε σειρά με το εξωτερικό φίλτρο.
;)

accnt
04-11-05, 08:42
Αφού «λύσαμε» το θέμα των βράχων….να ξεκαθαρίσουμε το θέμα της φίλτρανσης.
Για μένα άλλο το θέμα της έντονης ροής και άλλο το πόσες φορές θα γυρνάει την ώρα το νερό μου. Βέβαια το ένα φέρνει το άλλο αν π.χ. σε ένα μικρό ενυδρείο βάλουμε ένα τερατώδες φίλτρο. Θα μπορούσαμε να βάλουμε δυο μικρότερα, έτσι ώστε να έχουμε μικρότερη ένταση ροής, αλλά και back up σε περίπτωση που χαλάσει κάποιο από τα δύο..
Θα συμφωνήσω με τον Lasal, ότι αν χρησιμοποιήσουμε φίλτρο άμμου, 3 φορές είναι αρκετές. Αν δεν έχουμε όμως η 3 φορές είναι λίγες.
Τώρα αν τα φίλτρα μας, έχουν μεγάλη ροή, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να την κατευθύνουμε σε σημεία που δεν θα ενοχλούν τα ψάρια μας.
Εγώ έτσι έκανα και όλα πήγαιναν ο.κ.
Βέβαια όπως έχω ξαναπεί, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να κάνεις οτιδήποτε.

Theokyr
04-11-05, 11:31
Λοιπόν εγώ με το βιολί μου. Αν σου αρέσει να έχεις φυτά με τους δίσκους σου μπορείς εύκολα. Θα χρειαστείς καμία λάμπα ακόμα αλλά γίνεται... επιμένω εύκολα. Τα δικά μου ψάρια όταν τους ενοχλεί το πολύ φως φοράνε... γυαλιά ηλίου. :D

Θεόφιλος

Μάγγος Θωμάς
04-11-05, 11:35
Θέμα φίλτρα

Καταλήγω τελικά στα ακόλουθα : 1 Χ 2026 (βιολογίκο) & 1 Χ 2217(μηχανικό).
Η σκέψη μου και παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος, είναι η εξής. Ξεκινώ με το 2217 που μπορώ να αναβαθμίσω μελλοντικά σε φίλτρο άμμου και έχω και το 2026 για βιολογικό αρχικά. Τελικά έχω δυο φίλτρα που μου προσφέρουν και ασφάλεια σε περίπτωση "αστοχίας υλικού". .....
Βέβαια η κυκλοφορία ξεπερνά τις τρείς φορές 650l/h(2026) & 700l/h(2217) σύνολο 1350l/h !!!!! ????? Με 200l καθαρά είναι 6,75 τα λίτρα μου ανα ώρα. Δεν ξέρω πόσο "πέφτει" η απόδοσή τους με την προσθήκη των υλικών και με το ύψος που στέλνουν τελικά το νερό ???? Με μια απόδοση της τάξης του 60% έχω 4 φορές τα λίτρα μου.(παρακαλώ τα σχόλια σας)

Επίσης heater στα 200 watt πιστεύω να είναι καλά ??? Να πάω για μεγαλύτερο ??

Λοιπόν εγώ με το βιολί μου. Αν σου αρέσει να έχεις φυτά με τους δίσκους σου μπορείς εύκολα. Θα χρειαστείς καμία λάμπα ακόμα αλλά γίνεται... επιμένω εύκολα. Τα δικά μου ψάρια όταν τους ενοχλεί το πολύ φως φοράνε... γυαλιά ηλίου. :DΘεόφιλος
Χαχαχα Θα πρέπει να τα πάω απο τον οπτικό μου ......................:p

thediscusman
04-11-05, 11:47
Με 4 φορές τα λίτρα σου όχι δεν έχεις πρόβλημα.
Αν δεις ότι η κυκλοφορία είναι περισσότερη από το 60% που υπολογίζεις, που πιστεύω ότι θα είναι μπορέις αν θέλεις να στραγγαλίσεις λίγο την κυκλοφορία χρησιμοποιώντας τις βάνες.
Αφού κατέληξες στο θέμα του φιλτραρίσματος άρχισε να οργανώνεις και όλα τα υπόλοιπα που χρειάζονται για το ενυδρείο σου και μόνο όταν είσαι απόλυτα έτοιμος να πάρεις τα πρώτα σου ψαράκια.
Προφανώς θα πρέπει να αγοράσεις και μία R.O.

Μάγγος Θωμάς
04-11-05, 11:55
thediscusman Α/Ο έχω είδη, δεν γνωρίζω όμως αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσω και το DI φίτρο, που τώρα μου περισεύει, για τους δίσκους ????

accnt
04-11-05, 11:55
Το 2217 δεν αναβαθμίζεται ποτέ σε φίλτρου άμμου. Απλά θα προσθέσεις ένα φίλτρο άμμου και το 2217 θα το διατηρήσεις. Θα βάλεις ένα ταφ και ένα διακόπτη για έλεγχο ροής στην έξοδο του 2217 και από εκεί θα τροφοδοτείται το φίλτρο άμμου. Η έξοδος του θα γίνεται με μια άλλη σωλήνα.
Πρέπει να είσαι κάπου εκεί στις 4 - 4,5φορές…. Και με το φίλτρο άμμου θα είσαι σούπερ…
Τώρα τι εννοείς αστοχία υλικού? Απλά αν σου σταματήσει το μηχανικό- χημικό δεν έχεις τρομερό πρόβλημα. Αν σου σταματήσει το 2026 και ανάλογα για το πόσο, θα έχεις πρόβλημα, γιατί η βιολογία που θα έχει αναπτυχθεί στο 2217 (ναι και εκεί ακόμα θα υπάρχουν βακτηρίδια) δεν είναι αρκετή. Αλλά είπαμε είναι συνάρτηση του χρόνου διακοπής.

thediscusman
04-11-05, 12:29
Το di όχι δεν είναι απαράιτητο. Απλά αν το χησιμοποιήσεις τότε θα έχεις σχεδόν 0 m/s και θα πρέπει να χρησιμοποιείς περισσότερο ανερό από τη βρύση ή μεγαλύτερη ποσότητα αλάτων για να φέριες το νερό σου εκείπου τα θέλεις.
Το βρίσκω όμως λίγο οξύμωρο να χρησιμοπιήσεις το di για να αφαιρέσεις και τα τελευταία υπολείμματα αλάτων από το νερό σου και μετά να τα προσθέσεις ξανα αναμιγνύοντας το με νερό βρύσης.
Εγώ επειδή στην περιοχή είχα πολύ μεγάλη σκληρότητα και η R.Ο μου έβγαζε 2-3 βαθμούς ΚΗ, χρησιμοποιούσα το νερό κατευθείαν από την R.O. στο ενυδρείο και μου ήταν πολύ πιο εύκολο απο το να πρέπει να το αναμιγνυω με νερό βρύσης ή να προσθέτω άλατα.
Καλό είναι να έχεις την ΚΗ κάπου στο 3-4 και τη γενική κάπου ανάμεσα στο 5-8(για γερμανικούς βαθμούς μιλάμε), οπότε αποφασίζεις εσύ τι είναι πιο πρακτικό για σένα.

Pritanis
04-11-05, 16:46
Αν ψηνεσαι εχουμε βαλει προγραμμα με τον Μιχαλακη να φτιαξουμε μονοι μας φιλτρα αμμου..... Το μηχανουργειο χωραει ανετα αλλον ενα......

george hmmy
04-11-05, 16:50
να φτιαξουμε μονοι μας φιλτρα αμμου.....

Pritanis αξίζει λες η ταλαιπωρία? Αν το κάνεις για την πλάκα, το κέφι και την παρέα, οκ. Αλλά κατά τα άλλα..... Ντύσκολα τα πράματα!

Pritanis
04-11-05, 17:16
Φυσικα και το κανουμε για την πλακα μας και το χαβαλε .... Ειναι μια ευχαριστη ασχολια για Κυριακη μεσημερι..... Βεβαια ο Μιχαλακης δινει πολλες φορες το αιμα του στις κατασκευες μας......Και μη νομιζεις στο τελος ολα και κανα φραγκο γλιτωνουμε......

mikenuke
04-11-05, 17:42
Φυσικα και το κανουμε για την πλακα μας και το χαβαλε .... Ειναι μια ευχαριστη ασχολια για Κυριακη μεσημερι..... Βεβαια ο Μιχαλακης δινει πολλες φορες το αιμα του στις κατασκευες μας......Και μη νομιζεις στο τελος ολα και κανα φραγκο γλιτωνουμε......
Μονο να μας πει ο thediscusman, Πανο ακους?, τι υλικο να παραγγειλουμε απο το aquaristic.net για να το παραγγειλω, ενεκα της παραγγελιας που θα κανω, τωρα συντομα, εδω και 2 βδομαδες!

thediscusman
04-11-05, 21:14
Σ΄ακούω Μιχάλη!!!
Καλησπέρα και από μένα.
Το βιολογικό υλικό είναι αυτόhttp://www.aquaristic.net/AQ3ef12cdf35d282f18a68ee15224b4ff6/html_en/startshop.php?LANG=en&start=1&go=1&0.55225400+1131131089
Είναι κάτι σαν άμμος πάρα πολύ λεπτή, σχεδόν σκόνη.
Καλή ιδέα να φτιάξετε φίλτρο άμμου, γιατί ομολογουμένως η τιμή του(ακόμη και στα στα online μαγαζιά είναι αρκετά τσιμπημένη, αν λάβεις υπόψη σου ότι δεν έχει ούτε κυκλοφορητή)
Μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως μια απλή κατασκευή, αλλά έχει κάποια πργαματάκια που πρέπει να προσέξετε.
Είμαι σίγουρος ότι το ψάξατε αρκετά το θέμα πριν αρχίσετε να το φτιάχνετε αλλά επιτρέψτε μου να σας πω και εγώ κάποια πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό και πιστεύω ότι θα σας βοηθήσουν στην κατασκευή. Καλό θα ήταν πριν το φτιάξετε να δείτε κάποια άλλο φίλτρα άμμου και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν για να αποφύγετε τυχόν παραλείψεις. Η άμμος μπορεί να φαινεται λίγη αλλά ο χώρος που καταλαμβάνει είναι πολύ περισσότερος όταν αναδεύεται. Για αυτό φροντίστε να το κάνετε αρκετα ψηλό ούτως ώστε η άμμος να έχει αρκετό χώρο και να μην την παρασέρνει η ροή από τον κυκλοφορητή. Βέβαια το πόσο ψηλά θα ανεβαίνει είναι ανάλογο της ροής που θα δώσετε, αλλά για να δουλέψει σωστά χρειάζεται αρκετό χώρο.
Επίσης πρέπει να με κάποιο τρόπο να προνοήσετε ούτως ώστε να μην επτρέπεται αντίστροφη ροή του νερού μέσα από το φίλτρο άμμου.
Ο σωλήνας εισόδου του νερού στο φίλτρο, που είναι και ο πιο λεπτός και βρίσκεται στο εσσωτερικό του φίλτρου merlin στο τέλος του, πριν δηλαδή συνδεθεί στο κυρίως μέρος του φίλτρου, ακριβώς σε αυτό το σημείο, έχει μια βαλβίδα αντεπιστροφής και δεν επιτρέπει στο νερό να κινηθεί αντίστροφα. Αυτό γίνεται διότι αν κινηθεί το νερό προς τα πίσω θα παρασύρει μαζί του και το βιολογικό υλικό και θα μπουκώσει το φίλτρο. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτός ο σωλήνας είναι πολύ πιο λεπτός από το κυρίως μέρος του φίλτρου, μέσα στο οποίο αναδεύεται η άμμος με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη δύναμη από τον κυκλοφορητή για να σπρώξει την άμμο προς τα μπρος.
Επίσης θα μπορούσατε το σωλήνα εισόδου, αντί να τον τοποθετήσετε εσωτερικά όπως έχουν όλα τα φίλτρα άμμου να τον τοποθετήσετε εξωτερικά, όπως η σειρά classic της eheim. Πιστεύω ότι θα είναι πιο εύκολο καταστευαστικά.
Καλή επιτυχία στην κατασκευή.
Πως με κάνετε να ζηλεύω.....
Θα ήθελα πάρα πολύ να είμαι και εγώ εκεί, αλλά είμαι πολύ μακριά.....
Υ.Γ. Τώρα βλέπω ότι το link που έδωσα βγάζει στην αρχική σέλίδα, οπότε για να το βρείτε κάντε αναζήτηση στις λέξεις merlin media και θα το βγάλει.

Μάγγος Θωμάς
05-11-05, 09:55
Αν ψηνεσαι εχουμε βαλει προγραμμα με τον Μιχαλακη να φτιαξουμε μονοι μας φιλτρα αμμου..... Το μηχανουργειο χωραει ανετα αλλον ενα......

Ευχαριστώ Pritanis πρός το παρών δεν ψήνομαι.

Ειδικά για το μηχανουργείο με τις φώτο που έχουμε δεί όλοι .......... :D

mikenuke
05-11-05, 10:31
Μη φοβασαι!αυτη τη φορα 8α φοραμε σιρματινα γαντια, σαν αυτα που εχουν για τους καρχαριες!
Πανο ηδη παρηγγειλα το υλικο, ενα για μενα ενα για τον Πρυτανη, ακους Νικο!.Ετοιμασου.

Μάγγος Θωμάς
09-11-05, 10:44
Για σας φίλοι και πάλι.
Η κατάσταση έχει ώς εξείς :

EHEIM professionel II 2026 ++special offer++
EHEIM classic 2217
EHEIM classic 2213 (αντικατάσταση του εσωτερικού που έχω)
Jager Aquarium Adjustable heater 200watt
EHEIM Media Set for 2217
EHEIM Media Set for 2213
EHEIM Filter media container for 2213
EHEIM Double tap connector (hose 12/16)
EHEIM Double tap connector (hose 16/22)

Χρειάζομαι κάτι άλλο που είναι απαραίτητο ή που θα μου κάνει την ζωή ποιό εύκολη (βλ. βανάκια) ??? Τα υλικά για την "γέμιση" των φίλτρων πώς τα βλέπετε ?? Θα έχω συνολικά 10,9lt όγκου στα φίλτρα και τα υλικά που θα έρθουν είναι :3lt EHFIMECH,6lt SUBSTRATpro,2 Coarse filter pad,2 Filter fleece.

Επίσης 200watt θερμοστάτης με καλύπτουν??

Theokyr
10-11-05, 12:42
Βάνες για τα φίλτρα αν δεν έχεις πάρει, να πάρεις σίγουρα.

Θεόφιλος

thediscusman
10-11-05, 15:55
Με τα φίλτρα που επέλεξες θα έχεις συνολική ροή 2400 λίτρα ανά ώρα. Για ένα ενυδρείο δίσκων 240 λίτρων, δηλαδή καθαρά όχι πάνω από 200, αυτή η ροή είναι υπερβολικά υψηλή!!!
Ακόμη και αν υπολογίσεις τη μείωση της ροής λόγω του ύψους και της αντίστασης από τα υλικά φιλτραρίσματος, τα φίλτρα σου θα γυρνάνε το νερό του ενυδρείου 10 φορές την ώρα. Ένα 2217 και ενα 2213 Imo είναι απόλυτα ικανοποιητικά για το ενυδρείο σου. Αν θες καλύτερη βολογία πας στη λύση με το φίλτρο άμμου που σου πρότεινα.
Για το θέμα της ροής σε ένα δισκοενυδρείο εγώ σου είπα τη γνώμη μου λίγο πιο πάνω στο ίδιο ποστ. Απο κει και πέρα εσύ αποφασίζεις...

Μάγγος Θωμάς
10-11-05, 21:30
Φίλε thediscusman το 2213 το θέλω για να αντικαταστίσω το εσωτερικό στο είδη υπάρχων ενυδρείο όποτε η κυκλοφορία μου δεν θα είναι τόσο μεγάλη στο νέο τανκ. Προσανατολίζομαι τελικά στην σειρά classic για το καινούργειο ενυδρείο, λόγω προϊπολογισμού ..... , και συγκεκριμένα σε 2217+2213(1440lt/h) ή 2215Χ2(1240lt/h). Δεν ξέρω αν απο aquaristikshop έρχονται με τα βανάκια κομπλε ????

thediscusman
10-11-05, 21:46
Η σειρά classic της EHEIM παρόλα τα χρόνια που κυκλοφορεί είναι από τα καλύτερα φίλτρα στην αγορά, ειδικά αν υπολογίσει κανείς και το οικονομικό.
Εξάλλου τα πιο καινούργια μοντέλα της EHEIM έχουν κάποιες εργονομικές μόνο βελτιώσεις, η ποιότητα είναι η ίδια. Μη σου πω μάλιστα ότι για κάποια από τα καινούργια μοντέλα, εκφράστηκαν και παράπονα από κάποιους χομπίστες. Οπότε μην το σκέφετσαι καθόλου. Είναι πολύ καλή επιλογή.
Όχι δε έρχονται με τις βάνες, εκτός και αν το έχει σε προσφορά και το αναφέρει ρητά ότι περιλαμβάνονται και οι βάνες. Νομίζω ότι το 2213 έρχεται μαζί με εσωτερικό κάδο για τα υλικά, ενώ τα άλλα δύο χωρίς κάδο, οπότε και θα χρησιμοποιήσεις τις ειδικες σακούλες ή καλτσόν για να βάλεις μέσα τα υλικά.
Θα χρειαστείς διπλές βάνες μία 16/22 και μία 12/16 για το 2217 και δύο 12/16 για τα άλλα δύο μοντέλα.
Με τα 2 φίλτρα είσαι εντάξει για το δισκοενυδρείο. Εξάλλου μπορείς να στραγγαλίσεις λίγο τη ροή αν διαπιστώσεις ότι αυτό είναι απαραίτητο.
Άντε και καλή αρχή με τους δίσκους, και πολλή υπομονή....
Αφού είσαι από Θεσσαλονίκη θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και από κοντά μέσα στις γιορτές που θα επιστρέψω.

Μάγγος Θωμάς
02-12-05, 10:14
Γεια σας και πάλι.

Τα υλικά για το ενυδρείο έρχονται και συνεχίζω την έρευνα. Έχω βέβαια και μερικές ερωτήσεις :

1. Βρήκα χαλαζιακή άμμο, σε δυο κοκομετρίες (0,4-0,8 του χιλιοστού & 1-1,7 επίσης του χιλιοστού). Ποιά απο τις δυο μου προτείνεται να βάλω ????

2. Για τα "δισκόφυτα ...." θα χρειαστώ υπόστρωμα όπως σε ένα φυτεμένο ενυδρείο ??

Θωμάς

klaz
02-12-05, 15:06
για το δευτερο νομιζω πως οχι,δεν ειναι απαραιτητο........οπως δεν χρειαζεται,και λογικα και ιδιαιτερος φωτισμος λογω δισκων.........

netblues
02-12-05, 17:35
εαν βαλεις φυτά που τρεφονται απο τη ριζα, το υποστρωμα θα τα βοηθήσει.
πχ κρυπτοκορίνες.. εχινοδοροι..
το γεγονος οτι δεν θα εχεις πολυ φως σημαινει οτι τα φυτα δεν θα εχουν τρελλη αναπτυξη, αλλα απο τη στιγμη που υπαρχουν φυτά η ισσοροπημενη διατροφή τους είναι μονοδρομος για την αποφυγή της άλγης.

Μάγγος Θωμάς
17-01-06, 11:18
Τελευταίες εξελίξεις.

Το ενυδρείο ήρθε τελικά (άθυκτο απο Γερμανία) την προηγούμενη Τρίτη ( 10/01/2006 ). Η παραγγελία είχε γίνει 25/11/2005 !!!!!!! Στήθηκε το έπιπλο, μαύρο χαρτόνι στην πλάτη της γυάλας, επέμβαση στα φώτα (επιτυχημένη) για ανατολή/δύση (ευχαριστώ netblues δουλεύει ............. super). Εγκαταστάθηκαν φίλτρα 2 Χ 2215, ο θερμοστάτης και τώρα τεστάρω το χαλαζιακό χαλίκι ( 0,4-0,8 ) με ξύδι για την αποφύγη περίεργων καταστάσεων στο μέλλον.Δεν σκοπεύω να βάλω υπόστρωμα ............... ??

Στην συνέχεια το πρόγραμμα έχει ώς εξής :
1) Γέμισμα με νερό απο α/ο (άπειρος χρόνος)
2) Τοποθέτηση των φυτών
3) Στίψημο παλαιών φίλτρων στο καινούργιο tank για μπόλι.

Τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.

Ευχαριστώ Θωμάς

Theokyr
17-01-06, 11:37
Και εγώ θα έλεγα να βάλεις υπόστρωμα... ίσως σε μικρότερη δοσολογία από την συνιστώμενη. Εκτός αν βάλεις κυριολεκτικά 5 ρίζες οπότε δεν χρειάζεται. Αν όμως σκέφτεσαι για παραπάνω φυτά τότε καλύτερα να βάλεις.

Θεόφιλος

lasal
17-01-06, 12:31
Δεν σκοπεύω να βάλω υπόστρωμα ............... ??
Τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.

Θωμά καλώς το δέχτηκες
Καλύτερα βάλε υπόστρωμα.
Ελπίζω να σε δούμε "τουλάχιστον" στην κοπή της πίττας :)
:smt006

Μάγγος Θωμάς
30-01-06, 12:22
Τα νεότερα από το μέτωπο έχουν ως εξής :

Τοποθετήθηκε τελικά υπόστρωμα στο μισό ενυδρείο (εκεί που είναι τα φυτά).
Ολοκληρώθηκε το γέμισμα. 50 α/ο – 50 βρύση τελικά.
Ολοκληρώθηκε και η φύτευση με τελευταίες τις valisneries του mikenuke (ευχαριστώ Μιχάλη).

Μετακόμισαν και οι κάτοικοι του :
2 red marlboro
1 cobalt blue
6 cardinal tetra
2 yoyo
1 pleco
5 amano
1 rasbora (το οποίο το είχα χαμένο για τουλάχιστον 2 μήνες και βρέθηκε τελικά μέσα στο φίλτρο …………………. ζωντανό !!!!!! ??????).

Και μια απορία για το καλό …..
Έχω 2Χ2215 και θα ήθελα να μου προτείνεται διάταξη για τις εξόδους τους.

Ευχαριστώ Θωμάς.

johnny98130
31-01-06, 10:45
To υπόστρωμα σε ενυδρειο με δισκους παρολο που προσθέτει πολλά στην αισθητική του ενυδρειου δημιουργει περισσοτερες υποχρεώσεις στο καθαρισμα και στην συντηρηση του ενυδρειου. Υπόψιν ότι οι δισκοι - εφόσον μιλάμε για βιοτοπικό ενυδρειο οπου ολα ειναι προσαρμοσμενα στους δισκους- δεν θέλουν ουτε ιδιαιτερα μεγαλο φωτισμό αλλα και ουτε και ιδιαίτερα πολλα νιτρικά αλλα και λιπάσματα. Κατι τετοιο φυσικά έρχεται σε αντιθεση με τις απαιτησεις ενός ενυδρειου οπου υπάρχουν φυτά και αυτός ειναι ο λόγος που εγώ προσωπικά δεν προτεινω την εξαρχης χρησημοποιηση υποστώματος σε δισκο-ενυδρειο. Περεταιρω θέλει λίγο προσοχή όσον αφορά τις αναερόβιες συνθηκες που μπορει να αναπτυχθούν στο υποστρωμα με την παροδο του χρονου.

Καλή αρχή σου ευχομαι.

george
02-02-06, 09:22
Και μια απορία για το καλό …..
Έχω 2Χ2215 και θα ήθελα να μου προτείνεται διάταξη για τις εξόδους τους.

Ευχαριστώ Θωμάς.

http://www.eheim.com/Filter_massen.cgi?Text=1&Mode=zeige&welches=2215&Filter=Gesamtliste
http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=252215&t=temartic_e&userid=MPJsvH3rMK84q0NZmfD0AXDCBRq9maqoOE4