Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : επικίνδυνη καμπυλότητα στο ενυδρείο?

yannis
01-11-05, 11:42
Εχτές παρατήρησα ότι το μπροστά και το πίσω τζάμι (100*40, 6mm) του ενυδρείου μου (όταν το ενυδρείο είναι γεμάτο νερό) κάνουν σχετικά μεγάλη κοιλιά.
Είναι επικίνδυνο αυτό η είναι φυσιολογικό?
Δεν υπάρχει καμία κόντρα στο ενυδρείο (120 λτ).

smoof
01-11-05, 15:27
Ειναι μεγαλη η καμπυλωτητα; το ενυδρειο ειναι diy;

yannis
01-11-05, 15:57
Μεγαλη θα την έλεγα. Το ενυδρειο ειναι Carrefour

smoof
01-11-05, 16:02
Ας μας πει καποιος που εχει το ιδιο ενυδρειο αν εχει το ιδιο προβλημα..Τοσα υπαρχουν.. Το καπακι του δεν εχει κοντρα?

netblues
01-11-05, 16:17
η κοντρα που εχει στο καπακι δεν κραταει το γυαλι.
μια μικρη καμπυλοτητα την εχει. τιποτε το ανησυχητικο ομως

yannis
01-11-05, 16:21
Ας μας πει καποιος που εχει το ιδιο ενυδρειο αν εχει το ιδιο προβλημα..Τοσα υπαρχουν.. Το καπακι του δεν εχει κοντρα?

Έχει 2 πλαστικές <<κόντρες>> αλλά δεν νομίζω ότι παίζουν το ρόλο της κόντρας. Πιο πολύ νομίζω είναι για το καπάκι, το οποίο είναι κακής ποιότητας (μαλακό πλαστικό) και αυτές οι κόντρες το κάνουν πιο <<συμπαγές>>.

Γενικά έχει παρατηρήσει κανείς κάποια καμπυλότητα στο ενυδρείο του (ανεξάρτητα μάρκας) εγώ το παρατήρησα τυχαία όταν έβγαλα το καπάκι και κοίταξα το ενυδρείο από πάνω.
Τότε έβαλα ένα μεταλλικό χάρακα (1 μέτρο) παράλληλα με το γυαλί και το επιβεβαίωσα αφού ο χάρακας δεν εφάπτεται όταν κοντά στην κορυφή αλλά εφάπτεται κοντά στην βάση (λογικό).
Έβγαλα το νερό και επανέλαβα το πείραμα . Σε αυτή την περίπτωση ο χάρακας εφαπτόταν με το γυαλί παντού
Δεν ήξερα ότι το γυαλί μπορεί να είναι τόσο <<ελαστικό>>!!!!

netblues
01-11-05, 16:25
ολα τα ενυδρεια καμπυλωνουν ελαφρα οταν γεμισουν με νερο.
αυτο ειναι φυσιολογικό. που να δεις μεγαλυτερο χωρις κοντρες.

yannis
01-11-05, 16:38
ολα τα ενυδρεια καμπυλωνουν ελαφρα οταν γεμισουν με νερο.
αυτο ειναι φυσιολογικό. που να δεις μεγαλυτερο χωρις κοντρες.

netblues με καθησύχασες. Αυτό ήθελα να μάθω, αν είναι κάτι φυσιολογικό η όχι. Εγώ πάντως δεν έχω δει ενυδρείο γύρω στα 120 λτ με κόντρες. Αλλά η εμπειρία μου είναι πολύ μικρή...

netblues
01-11-05, 16:41
Αυτο που παιζει ρολο εκτος απο τα λιτρα ειναι και οι διαστασεις, καθως και το παχος του γιαλιου.
Για το συγκεκριμενο ενυδρειο, δεν υπαρχει λογος να μπουνε κοντρες.
Αν παρολα αυτα σε χαλαει η καμπυλοτητα μπορεις παντα να προσθεσεις ενα φιλετο γιαλιου 8mm για κοντρα.

yannis
01-11-05, 16:53
Αυτο που παιζει ρολο εκτος απο τα λιτρα ειναι και οι διαστασεις, καθως και το παχος του γιαλιου.
Για το συγκεκριμενο ενυδρειο, δεν υπαρχει λογος να μπουνε κοντρες.
Αν παρολα αυτα σε χαλαει η καμπυλοτητα μπορεις παντα να προσθεσεις ενα φιλετο γιαλιου 8mm για κοντρα.

Αυτό το φιλέτο πως το τοποθετείς?
Παράλληλα και κολλημένο στο μπροστά γυαλί η κάθετα μεταξύ του μπροστινού και πισινού γυαλιού?

smoof
01-11-05, 17:03
Κάθετα μεταξύ του μπροστινού και πισινού γυαλιού..

yannis
01-11-05, 17:11
Κάθετα μεταξύ του μπροστινού και πισινού γυαλιού..

Thanks...

Tolis
01-11-05, 19:02
Μεγαλο ρολο παιζει το υψος, οσο ψηλοτερο, τοσο μεγαλυτερη πιεση ασκει το νερο στο πανω μερος.

Θα διαφωνησω με τον σμουφ - καλυτερα το φιλετο γιαλιου να μπει παραλληλα μπροστα (κι αλλη μια πισω - και πισω κανει καμπυλη) - 1ον, για να κολλησεις τεοια γεφυρα πρεπει να υπαρχουν ηδη κοντρες για να πατησει, και 2ον για τετοιες διαστασεις δεν εχουμε λογο "γεφυρας" που θα εμποδιζει και τις κινησεις μας

γαυρος
01-11-05, 20:53
επειδη παω στο γηπεδο-+10 τακα τακα να σου πω οτι
αν βαλεις(για μενα βαλε), θα βαλεις οπως λεει ο τολης!στο μπρος και πισω τζαμι δηλαδη(η πισω μικροτερη να βγαινουν τα καλωδια κλπ).
η χρηση κοντρας /γεφυρας ειναι αχρηστη αν δεν υπαρχουν οι προαναφερομενες.
αυτα για τωρα...-+11

george hmmy
01-11-05, 21:49
Να ρωτήσω κάτι, με όλο το σεβασμό προς τους φίλους κατασκευαστές! :) Η πίεση ορίζεται ως το πηλίκο της δύναμης ανά μονάδα επιφάνειας, Nt/m2 στο SI, στην περίπτωση του ενυδρείου η πίεση του νερού είναι κατά πολύ μικρότερη στην επιφάνεια σε σχέση με τον πυθμένα, γιατί το ενυδρείο όμως παραμορφώνεται στο ψηλό μέρος? Δε θα έπρεπε να μην παθαίνει τίποτα? Μήπως δηλαδή οφείλεται κάπου αλλού ή έχει άλλη εξήγηση? :confused: Όλοι ξέρουμε ότι τα αυτιά μας από την υδροστατική πίεση πονούν όσο κατεβαίνουμε πιο βαθιά. :rolleyes:

Takis
01-11-05, 22:25
Να ρωτήσω κάτι, με όλο το σεβασμό προς τους φίλους κατασκευαστές! :) Η πίεση ορίζεται ως το πηλίκο της δύναμης ανά μονάδα επιφάνειας, Nt/m2 στο SI, στην περίπτωση του ενυδρείου η πίεση του νερού είναι κατά πολύ μικρότερη στην επιφάνεια σε σχέση με τον πυθμένα, γιατί το ενυδρείο όμως παραμορφώνεται στο ψηλό μέρος? Δε θα έπρεπε να μην παθαίνει τίποτα? Μήπως δηλαδή οφείλεται κάπου αλλού ή έχει άλλη εξήγηση? :confused: Όλοι ξέρουμε ότι τα αυτιά μας από την υδροστατική πίεση πονούν όσο κατεβαίνουμε πιο βαθιά. :rolleyes:
Απλά, στο κάτω μέρος το κάθετο τζάμι το κρατάει η βάση πάνω στην οποία είναι κολλημένο, ενώ το πάνω μέρος είναι ελεύθερο.;)

george hmmy
01-11-05, 23:33
Τάκη εννοείς ότι το τζάμι παραμορφώνεται πάνω εξαιτίας της δύναμης που δέχεται κάτω? Η πίεση του νερού στην επιφάνεια δεν είναι πολύ κοντά στο μηδέν? Μπερδεμένο μου ακούγεται αλλά ας μη χαλάσω το topic, οι εξηγήσεις και τα συμπεράσματα αλλού! :)

Takis
02-11-05, 00:10
Στο κάτω μέρος δέχεται πίεση, αλλά ή θα ξεκολλήσει από το τζάμι του πυθμένα ή θα μείνει σταθερό. Δεν έχει άλλες επιλογές.
Πάνω όμως που είναι ελεύθερο, λυγίζει.

lasal
02-11-05, 01:31
Όπου οι αντιστάσεις είναι μικρότερες και οι επιφάνειες μεγαλύτερες, εκεί θα δέχεται και τις μεγαλύτερες πιέσεις.
;-)