Επιστροφή στο Forum : Πλατανοφυλλα
Ψαχνοντας σ ενα παλιο θεμα,ειδα οτι μπορει να χρησιμοποιηθουν,αλλα δεν καταλαβα τί πρεπει να γινει,μεχρι να ειναι ενταξει να μπουν στο ενυδρειο.Τα βρισκεις ξερα,πεσμενα κατω,τα παιρνεις και τα βαζεις;;;Πρεπει να τα βρασεις για καποιο διαστημα και να βουλιαζουν πριν τα βαλεις;;;Πώς;Επισης υπαρχουν κι αλλα δεντρα, τα φυλλα των οποιων κάνουν;;;Πρεπει παντα πεσμενα και μονο ξεραμενα πεσσμενα να παιρνουμε;
Φιλικα
Undertaker
10-09-16, 21:09
Πρέπει να είναι πεσμένα, ξερά εντελώς και τα πλένεις πολύ καλά. Καλό θα είναι να ειναι απο καθαρό μέρος και όχι καμιά πλατεία πολυσύχναστη κτλ. Το βράσιμο, αν κι εγώ το έκανα, περιττό είναι αν τα πλύνεις καλά. Σε τι ενυδρείο θα μπουν;
Όπως τα είπε ο Πάνος. Πρέπει να είναι φύλλα που ξεράθηκαν και έπεσαν μόνα τους, όχι χλωρά αποξηραμένα. Και όχι βράσιμο. Προσέχεις μόνο να μην έχουν κοτσιλιές/ακαθαρσίες για να μην υπάρχει κίνδυνος παρασίτων.
μακρυα απο την πολη οσο ειναι αυτο δυνατο..
οχι βρασιμο.. ξεπλυμα και μεσα... πρεπει να ειναι εντελως ξεραμενα.
μακρυα απο την πολη οσο ειναι αυτο δυνατο..
Μακρυα και απο αγροτικες περιοχες οπου ψεκαζουν φυτοφαρμακα.
Απο δασακια, παρκα ειναι ΟΚ.
+φωνω κι απο αυτα.. το ειπα για λιγοτερο καυσαεριο..
πχ εξω απ την πολη απο κανενα ποταμακι θα ναι καλυτερα..
Δε θελουν βρασιμο;;;Νομιζα οτι το βρασιμο βοηθα να καθαριστουν απο τυχον μικροοργανισμους.Τί αλλα φυλλα προτεινετε για τον ιδιο σκοπο;
βρασιμο οχι.ξεπλυμα να φυγουν οι σκονες και μεσα.
κιαλλα θες?:D
μπορεις να βαλεις μπανανια,πλατανο,μανολια,καστανια,καταπα.υπαρχουν κιαλλα αλλα νομιζω δεν εχει νοημα να τα γραψουμε ολα εδω τωρα.
απο ολα αυτα,προτιμησε καταπα,πλατανο,μπανανια,μανολια,καστανια(με αυτη τη σειρα).
τα καταπα ειναι τα καλυτερα και βιοτοπικα σωστα.
ο πλατανος ειναι καλος,και εκτος απο ουσιες που περιεχει(οπως τα περισσοτερα φυλα),φαινονται ομορφα και κρατανε και αρκετα.
η μπανανια ειναι επισης καλη και βιοτοπικα δεν ειναι και πολυ λαθος,αν βρεις.επισης δεν χρωματιζει πολυ το νερο.
η μανολια ειναι πολυ καλη,αλλα τα φυλα ενδεχεται να βγαλουν μυκητα οπως τα ξυλα.καθαριζουν μονα τους και θα κρατησουν για πολυ,αλλα θα αργησουν να βουλιαξουν.
η καστανια καλη,αλλα τα φυλλα της δεν κρατανε πολυ στο νερο.κανα δυο βδομαδες.
υπαρχουν κιαλλα που κανουν,αλλα θελει λιγο προσοχη.
πχ μπορεις να βαλεις και φοινικα,αλλα θελουν κοψιμο οι ακρες τους μην τρυπηθει κανα ψαρι κλπ.
κοιτα για καταπα,και μεχρι να βρεις καταπα βαλε πλατανο.
Εγινε:smt023 .
Να φανταστω τα χωνω αναμεσα στο υποστρωμα για να μην επιπλευσουν...ή μπορω να τα μουλιασω πριν για να κατσουν.
Undertaker
13-09-16, 07:52
σε δυο τρεις μερες θα κάτσουν μόνα τους
Καλημέρα,
αν τα βράσεις θα κάτσουν αμέσως, αλλά θα λιώσουν πιο γρήγορα,
αν τα αφήσεις να κάτσουν μόνα τους θα "ζήσουν" περισσότερο.
Μπορείς να βάλεις και φύλλα από βελανιδιά
Βοηθαν καθολου να πεσει το ph;;;Ειδα καπου οτι τα πλατανοφυλλα δεν το κατεβαζουν
Χρώμα δίνουν περισσότερο, το pH πέφτει λίγο με τα καταπα
Αυτα δε μπορεις να τα βουτηξεις σε κανα διαλυμα,να καθαρισουν λιγο αν εχουν τπτ μικροοργανισμους κλπ;;;Και μετα να τα βαλεις σε ενυδρειο.Γιατι με φαινεται παραξενο,να μιλαμε για παραμετρους,για ελεγχους με υγρα τεστ κλπ,τοσους ελεγχους πριν μπουν ψαρια,και στα φυλλα απλως μ ενα ξεπλυμα με κρυο νερο να μπαινουν μεσα.
Φιλικα
Κλεόβουλος
16-09-16, 10:51
Μπορείς να κάνεις απολύμανση σ' ένα ελαφρύ διάλυμα υπερμαγγανικού κάλιου
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=24973&d=1254166667
μπορεις να κανεις απολυμανση αν θες,με τον τροπο που σου ειπε ο κλεοβουλος,αλλα αυτο δε σημαινει οτι θα μεινουν καθαρα οταν μπουν στο ενυδρειο.
υπαρχουν ηδη παθογονοι οργανισμοι στο νερο του ενυδρειου.
με τα τεστ που κανεις στο νερο δεν μετρας μικροβια,μετρας τα παραγωγα της αμμωνιας και τις παραμετρους νερου σε σκληροτητες και ph.
δεν εχει καμια σχεση το ενα με το αλλο.
Κλεόβουλος
16-09-16, 13:25
υπαρχουν ηδη παθογονοι οργανισμοι στο νερο του ενυδρειου.
σωστό αλλά
με την απολύμανση δεν εισάγεις άλλα παθογόνα τα οποία δεν υπάρχουν στο ενυδρείο.
Είναι καλό να γίνεται σαν πρόληψη αν και τα παθογόνα θα αναπτυχθούν μόνο όταν βρουν κατάλληλες συνθήκες (κακές για τα ψάρια) ;)
σωστο και αυτο:)
αλλα,νομιζω πως αν τα φυλλα δεν παρθουν απο μερος οπου εχουν αμεση επαφη με γλυκο νερο(ποταμι-λιμνη κλπ) ο κινδυνος ειναι αμελητεος.
αν κανω λαθος διορθωστε με:)
προσωπικα δεν ειχα ποτε προβλημα με φυλλα κλπ που μαζεψα εξω.
στη χειροτερη περιπτωση οταν δεν ημουν σιγουρος,τα απλωνα στον ηλιο κανα δυο μερες γυριζωντας τα:)
Καλημερα.Εβαλα δυο πλατανοφυλλα χθες,αλλα βλεπω οτι σημερα σκουρυναν,δλδ το καφε εκανε σημεια πιο σκουρα.Ειναι φυσικο ή ν ανησυχω;;;
Επισης,και για να μην ανοιγω νεο θεμα για το παραμικρο,αυτη τη στιγμη εχω υποστρωμα για φυτεμα(πηρα τελικα), μια λαμπα στους 6500 κελβιν που φωτιζει το ενυδρειακι(30 λιτρα ειναι ολο) με χρονιδιαοπτη 7 ωρες καθε μερα, και υγρο λιπασματακι.Μπορω να βαλω κανενα ευκολο φυτο αν υπαρχει,εκτος ανουμπια;;;Εχω ηδη μοσσ δεμενη σε ξυλα και φαινεται να τα πηγαινει καλα.Ηθελα κανενα ακομα φυτο για να βαλω ενα μονομαχο μεσα.Εχω ηδη ενα αγκιστρους καπου στα 5 εκατοστα,ο οποιος βοηθα με το καθαρισμα των ξυλων,αργοτερα αν δω οτι μεγαλωνει εχω να τον δωσω σε μεγαλυτερο ενυδρειο.
Φιλικα
για τα φυλλα ειναι φυσικο.καποια στιγμη θα μαυρισουν ολοκληρα.
τα αλλαζεις οταν αρχισουν να λειωνουν.
προσεξε με τα φωτα κ τα λιπασματα σε τοσα λιτρα μη γεμισεις αλγες.
Ναι.τα προσεχω.Λιπασμα βαζω αλλωστε τη μιση απ την προτεινομενη δοση μιας και μου ειπαν η μοσσ δεν εχει απαιτησεις.Εχω και τον αγκιστράκο μεσα που καθαριζει το βραδυ τα ξυλα και βοηθα κι αυτος.Το μονο που με ανησυχει ειναι οτι πιθανοτατα αν οχι σιγουρα ο μπαγάσας θα την πεσει στα πλατανοφυλλα οπως ειναι ξερα και θα τα εξαφανισει σε χρονο dt.Ακομα δεν τα πλησιασε γτ επιπλεουν...Δεν εχω co2 κι αναρωτιεμαι αν θα μπορουσε κανενα φυτακι ακομα, εκτος ανουμπια, να ζησει στο ενυδρειο και ποια θα προτεινατε.
Φιλικα
java fern σιγουρα.ας τα φαει ο ancistrus τα φυλλα δεν πειραζει,καλο θα του κανουν.ξαναριχνεις.κανα ξυλο εχειςστο ενυδρειο?
βασικα δεν θα τον ειχα μεσα εκει αλλα τεσπα.αν ειναι καποιο μικρο ειδος δεν ειναι μεγαλο προβλημα.
Τα ξυλλα που εχω δεμενη τη μοσσ πανω.Ενας αλμπινάκος ειναι.τί ρατσα τωρα...δε ξερω.παντα νομιζα ογι τα αγκιστρους ειναι μια ρατσα απλως εχουν μεταλλαξεις.
Ωχ...μολις ειδα τη τζαβα φερν...ειναι πλατυφυλλο σωστα;...Θα την κατασπαραξει ο ανκιστρος...Ειχα κατι πλατυφυλλα στο παρελθος και μου τ αφησαν μονο με τα κεντρικα νευρα.Σ οποιον το λεγα μου λεγε αποκλειεται κι οτι κι αυτοι ειχαν αγκιστρους σε φυτεμενα ενυδρεια,αλλα τα ματια μου ξερουν τί ειδαν...Ασχετα που το ταιζα ταμπλετες κ αγγουρακι κλπ.Αλλο αγκιστρακι εκεινο τοτε αλλο αυτο τωρα...αλλα λεω μηπως...
βαλε κ καμια φωτο απτο ψαρι.
Προς το παρον ει αι τ ανασκελα κατω απ ενα ξυλο.Αμα τον πετυχω εκτος θα βαλω
Ancistrus c.f. cirrhosus θα ναι...δεν χρειαζεται φωτο:D εκτος αν εχεις κανενα πλεκο αλμπινο:smt108
Τα πλατανοφυλλα εχεις δεν εχεις αγκιστρακια ,λιωνουν σιγα σιγα ,μεχρι που διαλυονται και φαινονται τα νευρα του φυλλου...
Θα τα πιπιλανε , αλλα δεν λιωνουν απ την μια μερα στην αλλη.
Τα ancistrus δεν τρωνε υγιει φυτα και επισης το ψαρι δεν κανει για τετοιο ενυδρειο..
Θα ελεγα ενα με 60cm μηκος min , πως ειναι οκ για ενα ζευγαρι .. Τα ψαρια φτανουν 10-12 cm.
Ancistrus c.f. cirrhosus θα ναι...δεν χρειαζεται φωτο:D εκτος αν εχεις κανενα πλεκο αλμπινο:smt108
γιαυτο το λεω:D
Δεν ειναι πλεκο.Τα πηρα απο παιδι που ειχε ζευγαρι αγκιστρους εβγαλε γεννα κ μ εδωσε τρια.ενα μαυρο κ δυο αλμπινο.κι αυτο ηδη εχει μουστακια στο πλαι.
Πειτε,θα χω προβλημα που δεν εχω co2;Πειτε κανενα φυτακι ακομα για μονομαχο να χω υποψιν μου αν βρω σε κανα μαγαζι.
Φιλικα
Το ενυδρειο δεν ειναι καταλληλο ουτε για ενα ψαρι (ποσο μαλλον για τρια που οταν μεγαλωσουν θα αρχισει πιθανως και το ξυλο για τους χώρους)
Ενας μια χαρα τη βγαζει,αμα μεγαλωσει τον κανω πάσα αλλου.Τα φυτα με ενδιαφερουν εμενα προς το παρον,γιατι με τα φυλλα ηδη δειχνει φυσικο και μ αρεσει.
ΟΚ, αλλον τον ενδιαφερει το χαλικι, αλλον οι πετρες.
Εμενα δεν με ενδιαφερουν τα φυτα, γιαυτο δεν ανεφερα τι θα κανουν πιθανον στα φυτα τα ancistrus. Ιδιως σε μικρο χωρο.
Αντιθετα με ενδιαφερουν τα ψαρια και για αυτα εγραψα. Δεν ειναι υποχρεωτικο να λαβεις υποψιν σου το ποστ μου.
Η τζαβα φερν πρεπει να μπει σε ξυλο ή μπορει να φυτευτει στο υποστρωμα;
δενεται σε ξυλα,πετρες κλπ.οπως οι ανουμπιες.
υποψην πως οταν ειπα πιο πανω πως αν ο ανσιστρους φαει τα φυλλα θα του κανουν καλο,εννοουσα τα ξερα φυλλα.οχι τα φυλλα των φυτων:D
προς αποφυγη παρεξηγησεων.
κατα τα αλλα συμφωνω με τον delta ,δεν θα επρεπε να τον εχεις σε 30 λιτρα,ακομη κιαν δεν ειναι μεγαλο ειδος.
ισως να τον εβαζα,με την προυποθεση πως καποια στιγμη (σχετικα συντομα)θα εκανα αναβαθμιση στο ενυδρειο.δεν το εγραψα σωστα,αλλα αυτο εννοουσα οταν ειπα πως "δεν ειναι πολυ μεγαλο προβλημα".
δε θυμαμαι να εχω διαβασει η ακουσει για ανσιστρους να τρωει φυτα,αλλα σε αυτα τα λιτρα δεν θα μου φαινοταν περιεργο.ο περιορισμενος χωρος ειναι φυσικο να προκαλει νευρικοτητα και περιεργες συμπεριφορες.
ΟΚ, αλλον τον ενδιαφερει το χαλικι, αλλον οι πετρες.
Εμενα δεν με ενδιαφερουν τα φυτα, γιαυτο δεν ανεφερα τι θα κανουν πιθανον στα φυτα τα ancistrus. Ιδιως σε μικρο χωρο.
Αντιθετα με ενδιαφερουν τα ψαρια και για αυτα εγραψα. Δεν ειναι υποχρεωτικο να λαβεις υποψιν σου το ποστ μου.
Συμφωνω.
Αν σε ενδιαφερουν τα φυτα , ασε μονο τα φυτα και ασχολησου με αυτα.
Η βαλε καποιο ψαρι η ασπονδυλο που να του ειναι αρκετος ο χωρος.
Τα φυλλα ειναι μεσα απ την προηγουμενη βδομαδα και σκουρυναν.Πρεπει να τα βγαλω καποια στιγμη;
Καλημέρα,
θα τα βγάλεις όταν αρχίζουν να λιώνουν, αν και εγώ προσωπικά να αφήνω μέσα!!!
Diskus fan
01-10-16, 02:08
δενεται σε ξυλα,πετρες κλπ.οπως οι ανουμπιες.
υποψην πως οταν ειπα πιο πανω πως αν ο ανσιστρους φαει τα φυλλα θα του κανουν καλο,εννοουσα τα ξερα φυλλα.οχι τα φυλλα των φυτων:D
προς αποφυγη παρεξηγησεων.
κατα τα αλλα συμφωνω με τον delta ,δεν θα επρεπε να τον εχεις σε 30 λιτρα,ακομη κιαν δεν ειναι μεγαλο ειδος.
ισως να τον εβαζα,με την προυποθεση πως καποια στιγμη (σχετικα συντομα)θα εκανα αναβαθμιση στο ενυδρειο.δεν το εγραψα σωστα,αλλα αυτο εννοουσα οταν ειπα πως "δεν ειναι πολυ μεγαλο προβλημα".
δε θυμαμαι να εχω διαβασει η ακουσει για ανσιστρους να τρωει φυτα,αλλα σε αυτα τα λιτρα δεν θα μου φαινοταν περιεργο.ο περιορισμενος χωρος ειναι φυσικο να προκαλει νευρικοτητα και περιεργες συμπεριφορες.
"Σηκώνει" και συζήτηση ΑΝ τα 10 εκ. (Χ 3) δηλαδή... είναι μεγάλο ή μικρό είδος, για τον χώρο των 30 λίτρων; :rolleyes:
εξαρταται νικο με ποιον συζητας:D
για καποιους σηκωνει συζητηση και το ενα ψαρι σε δεκα και δεκαπεντε λιτρα.οποτε τι να λεμε?:rolleyes:
μεχρι πριν 2-3 χρονια,προσπαθουσε κοσμος να μας πεισει πως ο μονομαχος ζει ανετα σε δεκαπενταλιτρο η δεκαλιτρο και μας λεγανε και υπερβολικους οταν επιμεναμε:rolleyes:
εχουν γινει "επικοι" ιντερνετικοι καυγαδες για το θεμα:D
τωρα εχουν ησυχασει αρκετα οι φωνες τους,αλλα υπαρχει ακομη πολυς κοσμος (εντος του χομπι)που το πιστευει.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.