Επιστροφή στο Forum : ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ 350 ΛΤ ΚΑΙ ΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΗΔΕΝ!
Καλησπέρα σε όλους,
Μετά από 6 μήνες που τρέχω το πρώτο μου 60λτρο σκέφτομαι να φτιάξω ένα αρκετά μεγαλύτερο. Χρονικοί περιορισμοί δεν υπάρχουν, όπως με πάει.
οι διαστάσεις του ενυδρείου θα είναι περίπου 1,40 * 0,5 * 0,5. Απ ότι έχω διαβάσει, για ύψος από 0,60 και πάνω απαιτείται μεγαλύτερο πάχος τζαμιού και επίσης το 0,60 ύψος ίσως με δυσκολέψει στην συντήρηση (το συνολικό ύψος βάσης + ενυδρείου σκέφτομαι να είναι στους 130 πόντους) ενώ και οι απαιτήσεις σε φωτισμό ανεβαίνουν.
αρχικά θέλω να ασχοληθώ με την κατασκευή της βάσης. έχω στην κατοχή μου ένα κομμάτι διαστάσεων 180 * 80 * 4 cm από το κεφαλάρι του κρεβατιού που είχα παραγγείλει και μου ήρθε ελλατωματικό (δείτε φωτό). Το έχω χρόνια και πραγματικά θέλω να μου αδειάσει την γωνιά! είναι ασήκωτο! Είναι από μελαμίνη αν δεν κάνω λάθος. θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για την κατασκευή του σκελετού της βάσης για κολώνες διαστάσεων 4*6*υψος?
αν ναι, θα μπορώ να κάνω δουλειά αν αγοράσω αυτό το δισκοπρίονο:
http://www.skroutz.gr/s/9207078/Skil-5166GR.html
η τιμή του είναι σχετικά προσιτή για το μπάτζετ μου και φαίνεται εντάξει.
τι λέτε?
ευχαριστώ πολύ
Bill-Samos
22-08-16, 23:40
Δεν το πας να στο κοψουν ισια και να σου κολησουν και pvc....με το δισκοπριονο,πρεπει να φτιαξεις οδηγο και ειδικο δισκο για μελαμινη..και μετα ταινια και σιδερωμα...
την ταινία και το σιδέρωμα δεν τα κατάλαβα! χαχα
είναι ασήκωτο ρε γμτ, μένω στον 2ο, στο ασανσερ δεν χωράει, στο αμάξι δεν έχω σχάρα και πρέπει και να αγγαρέψω και κανα φίλο. πες ότι το κατεβάζω, το κόστος για τα μεταφορικά και τις εργασίες που θα πληρώσω θα είναι λογικά περισσότερο από το δισκοπρίονο. στην συσκευασία είδα ότι παρέχονται και οι ράγες για την ευθεία κοπή. τα άλλα που αναφέρεις τι είναι?
Δες μήπως έχει κάποιος φίλος σου δισκοπρίονο, γιατί θα δώσεις καμια 70αρια Ευρώ και η αξία του ξύλου είναι πολύ μικρότερη, οικονομικά σε συμφέρει να πάρεις καινούριο κομμάτι ξύλο, και θα είναι και ντυμένο περιφερειακά, εκτός και το δισκοπρίονο το θες και για άλλες δουλειές και θα το έπαιρνες έτσι και αλλιώς.
Τώρα αν το κόψεις εσύ θέλει κάποια προσοχή,
κατα αρχή πρέπει να δεις αν ο δίσκος είναι κατάλληλος για μελαμίνη και όχι για ξύλα γενικότερα, γιατί κόβοντας θα σου κάνεις σπασιματάκια στο σημείο του κοψίματος,
μία λύση είναι να βάλεις χαρτοταινία και στις 2 πλευρές στο σημείο που θα κοπεί και θα μειωθεί αρκετά αυτό το σπάσιμο που γίνεται,
το επόμενο είναι να κοπεί ίσια, και συνήθως δεν γίνεται πάντα, γιατί άλλο το κόψιμο με το χέρι και άλλο με δισκοπρίονο πάγκου ή κάθετο με οδηγό,
και μετά να πάρεις ταινία να κολλήσεις στο σόκορο (το σιδέρωμα που σου είπε ο Βασίλης/Bill Samos), και τη ταινία αυτή τη κολλάμε με σίδερο σιδερώματος, και αν είναι πιο φαρδιά τη κόβουμε με ράσπα/λίμα ή με φαλτσέτα
Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Το αγόρασα τελικά το δισκοπριονο μαζί και έναν δίσκο για μελαμινη αλλά και για άλλα υλικά (multi material της Bosch). Όλο και σε κάποια άλλη μελλοντική κατασκευή θα χρειαστούν.
Αν οι διαστάσεις του ξύλου για τα πλαίσια πάνω κάτω και για τις κολώνες και τα ενισχυτικα ειναι 4*6 cm πιστεύεται θα είμαι εντάξει?
Απ ότι έχω δει σε διάφορα θέματα αλλά και βίντεο, το σταντ αφού γινει ο σκελετός, επενδυεται εξωτερικά με φύλλα κοντρα πλακέ για να βαφτει στη συνέχεια. Το σιδερωμα λογικά δεν είναι απαραίτητο σωστά?
Άσχετο και σχετικό μαζί. Ρώτησα έναν τζαμα που είδα τυχαία για τζάμια extra clear 3 τεμάχια των 1,4*0,5*0,5 και 2 τεμάχια των 0,5*0,5, ρονταρισμενα. Η τιμή που μου έδωσε είναι στα 250. Κόντρες κτλ τα βρίσκουμε. Πως σας φαίνεται η τιμή?
Sent from my SM-N910F using Tapatalk
καλησπέρα,
το project προχωράει, καλώς θέλω να πιστεύω.
οι τελικές διαστάσεις του ενυδρείου θα είναι 142Χ52Χ60(Υ) και θα προσπαθήσω να το κάνω όσο πιο malawi γίνεται! από τις καλοκαιρινές διακοπές "προμηθεύτηκα" κυκλαδίτικη ψιλόκοκκη άμμο και πέτρες που πιστεύω θα ταιριάζουν.
πριν το ενυδρείο είναι φυσικά η βάση. το ύψος αυτής είναι 75 cm και για τον σκελετό, αρχικά χρησιμοποίησα το πάνελ που είχα όπου έκοψα κομμάτια 4Χ7cm και στην συνέχεια, συμπλήρωσα με καδρόνια από πράκτικερ 38Χ74mm.
Τώρα είμαι στο στάδιο της επένδυσης της βάσης και του πάτου του ενυδρείου. Για τον πάτο σκέφτομαι ένα φύλλο κόντρα πλακέ "οκουμέ" 15mm από leroy merlin ενώ στα πλαινά φύλλα πάχους 10mm. Για την μπροστινή όψη που θα φτιαχτούν και τα ντουλάπια, 15mm. Για τον πάτο πιστεύεται ότι είναι οκ ή να πάω σε πιο χοντρο? επίσης, πάνω από το κόντρα πλακέ πρέπει να βάλω και dow ή δεν είναι απαραίτητο? ρωτάω γιατί αν μπεί θα πρέπει να καλυφθεί (μαζί με το κόντρα πλακέ) από την περιμετρική επένδυση της βάσης και το σκ που έρχεται θα έχω χρόνο να ασχοληθώ.
ευχαριστώ πολύ
Themis_aqua
16-09-16, 16:48
Μπραβο φιλε μου ωραια κατασκευη εκανες!!Και φαινεται αθανατη:p
Περιμενουμε και τη συνεχεια με φωτο;)
Καλησπέρα φίλε, καλή αρχή με την κατασκευή σου. Τώρα είδα το θέμα και εχω την εντύπωση οτι η χρήση μελαμίνης στο σκελετό της βάσης μπορεί να είναι λάθος. Δεν είμαι ειδικός αλλά νομίζω οτι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσεις μασίφ ξύλο, δοκαράκια. Δες το αυτό και πάρε καμία γνώμη ακόμα πριν προχωρήσεις.
για τα πλαίσια και τα κάθετα σε αυτά δοκάρια το έψαξα με τον κολλητό μου που είναι πολιτικός μηχανικός. σαν αντοχή είμαστε εντάξει, προσοχή θέλει να μην βραχούν.
Ωραια η βαση!
Δεν εχω δοκιμασει ξυλο σε τετοια βαρη(γιατι το φοβαμαι) , ελπιζω ολα να πανε οπως τα θες!
Κλεόβουλος
17-09-16, 08:38
σαν αντοχή είμαστε εντάξει, προσοχή θέλει να μην βραχούν.
Στα εμφανή τμήματα της μελαμίνης θα πέρναγα ένα μονωτικό βερνίκι. Με τα ενυδρεία δεν ξέρεις από που θα σου έρθει το νερό ;)
Ναι , βερνικι εμποτισμου για ξυλο , οπωσδηποτε!!!
Υπαρχει και μαυρο βερνικοχρωμα , την περνας 2 χερια ολη και εισαι οκ (απο υγρασια)
Τελεια, σας ευχαριστώ πολύ! Σήμερα που θα πάω για ξυλεια θα προμηθευτώ και βερνικι. Αρχική σκέψη ήταν να βάλω duct tape. Την βρήκα σε μαύρο χρώμα και την αγόρασα αλλά το βερνικι καλύτερα.
Για τα κόντρα πλακέ από λιροι Μέριλιν, γνωρίζετε αν το κόστος είναι ανά τετραγωνικό 'η αναλογα με τα φύλλα των 125*250 που έχουν?
stanisalus18
17-09-16, 14:28
Για τα κόντρα πλακέ από λιροι Μέριλιν, γνωρίζετε αν το κόστος είναι ανά τετραγωνικό 'η αναλογα με τα φύλλα των 125*250 που έχουν?
Χρεώνουν με τα μετρά ακριβώς που θα πάρεις εσύ.
Δες και λίγο εδώ αν και δεν είναι πολύ πρόσφατο.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=90515
να΄σαι καλά stan, όπως τα λες είναι. με το μέτρο που θα πάρεις χρεώνουν. Ένας περιορισμός υπάρχει, δεν κόβουν τμήματα κάτω από 10 εκατοστά, για λόγους ασφαλείας.
στην δική μου περίπτωση, χρειάστηκα κάποια κομμάτια των 5.5, τα πήγα σε έναν εξυπηρετικότατο επιπλοποιό στο περιστέρι (http://www.gonidakis.gr/gonidakis/) και πραγματικά τον συστήνω ανεπιφύλακτα.
Αγόρασα τα κοντρα πλακέ (σημύδα τελικά) στις διαστάσεις που είχα υπολογίσει και ξεκίνησα το βίδωμα. εκεί διαπίστωσα κάποιες λάθος μετρήσεις που είχα κάνει αλλά ήταν πλέον αργά. έπρεπε ή να αλλάξω το σχέδιο (από βιντεο diy στο youtube) ή να μην κάνω τίποτα όοολη την Κυριακή για να ξαναπάω στα leroy. ρίσκαρα και επέλεξα το πρώτο. Αφού παιδεύτηκα για να βάλω σωστά τους μεντεσέδες (άνοιξα τις τρύπες στα φύλλα με το τρυπάνι!) και μετά από διάφορες προσπάθειες για να "κρύψω" ατέλειες, σφάλματα στις μετρήσεις, στα κοψίματα κτλ, το αποτέλεσμα είναι αυτό των φωτογραφιών που επισυνάπτω.
επόμενο στάδιο το τρίψιμο με γυαλόχαρτο, αστάρι και μετά χρώμα ή κάνω λάθος?
τρίψιμο ξύλου: με 100στάρι γυαλόχαρτο κάνει ή προτείνεται διαφορετικό?
αστάρι - χρώμα: νερού ή διαλύτου?
τρίψιμο μετά το αστάρι με 260 ή πιο ψιλό?
προτάσεις για ποιότητα / μάρκα χρώματος?
ευχαριστώ πολύ
Παρα πολυ καλη...
Στάλθηκε από το ALE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
καλησπέρα σε όλους!
η πρώτη φάση του project σχεδόν ολοκληρώθηκε.
Μετά την συναρμολόγηση των..δομικών υλικών σειρά είχε το στοκάρισμα και τρίψιμο όλων των επιφανειών.
στη συνέχεια πέρασμα ένα χέρι με βελατούρα, τρίψιμο με αρκετά πιο ψιλό και πέρασμα 2 χέρια με λαδομπογιά.
Αν και ασχολήθηκα πρώτη φοράμε τέτοιου είδους εργασίες, σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα.
Τώρα είμαι στην φάση αναζήτησης προσφορών για τα τζάμια του ενυδρείου. 10ρι με κόντρες πάνω κάτω όπως στις φωτό. πιστεύεται θα είναι οκ? έκανα κάποια φάλτσα στις πάνω κόντρες για τους σωλήνες των αντλιών και των καλωδίων κτλ. η ακμή των 2 εκατοστών είναι ικανή να πληγώσει το τζάμι και να έχω σπασίματα ή δεν το νοιάζει?
επίσης, οι πάνω κόντρες τι απόσταση πρέπει να έχουν από την μέγιστο ύψος του ενυδρείου? διαβάζοντας διάφορα σχετικά θέματα, οι περισσότεροι τις έχουν στα 5 εκατοστά. εσείς?
ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας
μπράβο πολύ ωραία δουλειά!!!
θα έλεγα την μελαμίνη ΠΟΛΛΑ χέρια γιατί σίγουρα θα πέσουν νερά.. μην σου πώ βερνίκι στοκο και παλι βερνίκι γιατί θα θέλεις απειρα χέρια να κλείσεις τους πόρους... σίγουρα θα πέσουν νερά και ειναι αμαρτία σε 2-3 χρόνια να έχεις σκασίματα στο σκελετό της βάσης. Είναι πανέμορφη η δουλεία που έχεις κάνει αξίζει να κουραστείς λίγο παραπάνω για αυτό το κομμάτι αν και δεν θα φαίνετε σε κανένα ;)
Για ταινία και σιδέρομα δεν ξέρω πόσο το αδιαβροχοποιεί αλλά 100% δύσκολο νομίζω εκτος και το περάσεις μετα με κάτι μονοτικό πανω απο την ταινία (ίσως ποιο ευκολο)
δεν νομίζω πως παίζει ρόλο το πόσο κάτω θα βάλεις τις κόντρες...
απλά άσε λίγο αέρα για τυχον νερά πουθα πέφτουν πάνω να μην πέφτουν έξω αλλά μέσα στο ενυδρείο...
Μην ξεχνάς οτι δεν θα θέλεις να τις βλέπεις ή να ειναι μέσα στο νερό οπότε όσο ποιο χαμηλα τις βάλεις τόσο μικραίνει το "κάδρο" του ενυδρειου που θα βλέπεις... (σκέψου και τα λάστιχα-σωλήνες για φιλτράρισμα)
(και το διαβολάκι πανω απο το κεφάλι σου σκέφτεται: μήπως να σκεφτείς sump πριν παραγγείλεις τζάμια? )
Σ ευχαριστω πολυ για τις παρατηρήσεις σου.
Νομίζω δεν είμαι έτοιμος για sump. Αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να έχω διαρροή, πολλοί οι σύνδεσμοι, οι φλατζες κτλ. Εξάλλου είναι το πρώτο ενυδρείο που φτιάχνω και η μικρή μου εμπειρία με οδηγεί σε πιο σιγουρες και εύκολες λύσεις!
Για την μελαμινη η αλήθεια είναι ότι το έχω λίγο άγχος. Έχει περισσεψει βελατουρα και σκέφτομαι μετά από άλλο ένα χέρι βερνικι να περάσω βελατουρα μετά χρώμα και πάλι βερνικι. Όλο και κάτι θα πετύχω τι λες?
Για τις πάνω κόντρες διάβασα ότι για να μην ξεραθει η σιλικόνη τους και χάσουν την λειτουργικοτητα τους θα πρέπει να είναι μέσα στο νερό. Σίγουρα σε όποιο ύψος κι αν μπουν, θα πρέπει να καλυφθούν από το καπάκι που αργότερα θα πρέπει να φτιάξω.
Σ ευχαριστω πολυ για τις παρατηρήσεις σου.
Νομίζω δεν είμαι έτοιμος για sump. Αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να έχω διαρροή, πολλοί οι σύνδεσμοι, οι φλατζες κτλ. Εξάλλου είναι το πρώτο ενυδρείο που φτιάχνω και η μικρή μου εμπειρία με οδηγεί σε πιο σιγουρες και εύκολες λύσεις!
Φαινομενικά μπορεί να είναι έτσι...
Αν το ψάξεις όμως και κάνεις σωστή κατασκευή σίγουρα σε περίπτωση ατυχήματος το νερό στο πάτωμα σε περίπτωση εξωτερικών φίλτρων θα είναι πολύ περισσότερο απο οτι με sump... ;)
stanisalus18
05-10-16, 13:24
Φαινομενικά μπορεί να είναι έτσι...
Αν το ψάξεις όμως και κάνεις σωστή κατασκευή σίγουρα σε περίπτωση ατυχήματος το νερό στο πάτωμα σε περίπτωση εξωτερικών φίλτρων θα είναι πολύ περισσότερο απο οτι με sump... ;)
+1 :D
Στο επόμενο ίσως το δοκιμάσω. Τώρα προετοιμαζομαι ψυχολογικά (!!!!) για την κολληση των τζαμιων την Κυριακή. Με προβληματιζει λίγο η τοποθέτηση των κάτω καθετων κοντρων.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161006/67b6bca5acbf397d37e7e15ffd5deb3f.jpg
Τις έκοψα ακριβώς στα 40 cm και μαζί με το πλάτος των δύο μεγάλων κατά μήκος, έρχονται ακριβώς στα 50 cm όσο το εσωτερικό πλάτος. Θα χωρέσουν η θα πρέπει να τις κόψω λιγακι να έχουν αέρα? Η εμπειρία σας τι δείχνει? Θέλουν αέρα η υπάρχουν περιθώρια κάποιων χιλιοστών?
Το μυστικό είναι να μην ακουμπάνε τα τζάμια μεταξύ τους,
να υπάρχει έστω και μια μικρή φλούδα σιλικόνης μεταξύ τους,
αν ακουμπάνε θα σπάσουν.
Τις κόντρες μπορείς να τις φας και με ένα χοντρο γυαλόχαρτο,
προσοχή στα κρυσταλάκια,
να φορας γάντια και μετά να σκουπίσεις.
Ετριψα λιγακι σήμερα με γυαλοχαρτο και όντως αφαιρέθηκε κάτι τοις. Σ ευχαριστω πολυ Τάκη.
Κάτι άλλο : κατά το κόλλημα των τζαμιων, η χαρτοταινια θα τα κρατήσει μεταξύ τους όσο χρειάζεται η λόγω βάρους να αγοράσω κάτι τέτοιο : https://www.leroymerlin.gr/gr/ergaleia/ergaleia-heiros/sfigtires-/goniakos-sfigktiras-me-megisto-anoigma-75mm-61547654/
stanisalus18
07-10-16, 20:56
Οι πιο πολλοί που φτιάχνουμε ενυδρεία, βάζουμε χαρτοταινία και κάνουμε μια χαρά την δουλειά μας (μιλάω για σχετικά μικρά ενυδρεία κυρίως)
Κρατάει η χαρτοτανία, οι γωνιές όμως είναι καλύτερες, γιατι σχηματιζουν ορθη γωνία ,
είναι και γωνιάστρα ταυτόχρονα δηλαδή
Themis_aqua
08-10-16, 00:40
https://www.leroymerlin.gr/gr/ergaleia/ergaleia-heiros/sfigtires-/goniakos-sfigktiras-me-megisto-anoigma-75mm-61547654/[/url]
Ο σφιγκτηρας που αναφερεις ειναι για τζαμι 75mm εσενα τα τζαμια σου ειναι πιο χοντρα,οποτε δεν θα σου κανει..
Καλημερα,
Πιστεύω θα κάνουν γιατί οι σφικτηρες αυτοί κάνουν για πάχος εως 7,5 cm ενώ τα τζάμια που θα κολλήσω έχουν πάχος 1 cm
Για το κράτημα χαμηλά, πάνω από τον πάτο, λέω να χρησιμοποιήσω ιμάντα με καστανια αντί για ταινία.
Themis_aqua
08-10-16, 11:18
Καλη επιτυχια;)
Για το κράτημα χαμηλά, πάνω από τον πάτο, λέω να χρησιμοποιήσω ιμάντα με καστανια αντί για ταινία.
Οχι βρε συ, δεν θέλουν τόσο δύναμη, η χαρτοταινία φτάνει,
απλά να τα συγκρατεί, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω,
το παραπάνω μπορεί να σου τραβήξει τα τζαμια μέσα ή να τα κάνουν να ακουμπάνε μεταξύ τους, δεν πρέπει
Μετά από μια αρκετά επεισοδιακη μέρα μπορώ να πω ότι κόλλησα (σωστά η λάθος θα δείξει!) τα τζάμια!
Ξεκίνησαμε με τον φίλο μου πολυ στραβά. Στις πρόβες για το ταιριασμα των τζαμιων, το ενα μεγάλο γλυστρησε από την βάση, έπεσε στο τραπέζι (πέντε εκατοστά πτώση) και έσπασε στην γωνία. Υπερχείλιση σκέφτηκα αμέσως! Στα καπακια πιανοντας το σπασμένο κομμάτι έκοψα το δάχτυλο μου και τα καντιλια ξεκίνησαν. Το κομμάτι είχε σπάσει κατά το πάχος του τζαμιού και αποφάσισα να συνεχίσουμε. Το κομμάτι κολληθηκε και η γωνία έγινε μια από τις πάνω εξωτερικές της πλάτης.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161009/30f0c94aacd1c1b19f3c1dd5ea4296c9.jpg
Ακολούθησε μια όχι και τόσο ομαλή συνέχεια. Από τον φόβο μου μη δε κολλήσουν καλά τα τζάμια υπερεβαλα με την σιλικόνη. Για κάθε πλευρά το πάχος της γραμμής σιλικόνης ήταν 13 μμ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσω παντού σιλικονες. Τα τζάμια, το κόντρα πλακέ που είναι η βάση, εσωτερικά και εξωτερικά του κουτιού. Οι αρμοι αισθητικά δεν με ικανοποιούν, ελπίζω μετά τον καθαρισμό να ισιωσουν λιγακι. Καθαρός χώρος για να βάλω ταινία μεταξύ των τζαμιων δεν υπήρχε και έτσι τα έδεσα με ιμάντα.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161009/284be9db8b32226f84a7646c07c491e6.jpg
Το αποκορύφωμα ήταν ότι οι κάτω κόντρες μπήκαν χωρίς να βγαλω τις χαρτοταινιες πρώτα! Με το που το είδα επιχειρησα να τις βγάλω αλλά ήταν ήδη αργά. Δεν κουνιοντουσαν! Με τα πολλά σφραγισα περιμετρικά όλες τις κόντρες και ελπίζω να τις στεγανωσα
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161009/f9a1d483e2104ce6e3b8b11d1796be33.jpg
Μέχρι την Τετάρτη που θα τσεκάρω για διαρροές θα κάθομαι σ αναμμένα κάρβουνα αλλά δεν βαριέσαι, το ταξίδι είναι που μετράει! [emoji1]
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161009/8507afd796edfc817544c5c2cbb594de.jpg
globalzero
09-10-16, 19:06
καλή τύχη φίλε , Εγώ ενώ έκανα την βάση , το κόλλημα το έδωσα σε μάστορα και αυτό που παρατήρησα ήταν το πόσο λίγη σιλικόνη έβαζε.
Κόντρες πάνω τι θα κάνεις?
στη μέση γύρω γύρω χαρτοταινία δεν έμπαινε?
Σ ευχαριστω για τις ευχές σου, τις χρειάζομαι! :)
Κόντρες πάνω θα τις βάλω την Τρίτη κατά πάσα πιθανότητα. Δυο κατά μήκος (η μία με φαλτσα) και τρεις κάθετες.
Χαρτοταινια γύρω γύρω έπρεπε να καθαρίσω πρώτα με White spirit αλλά αγχωθηκα μη καθυστέρησω και στεγνώσει η σιλικόνη! Άστα ..
Μετά που καθάρισα λιγακι δεν θα εσφιγγαν τπτ, οι γωνιές από πάνω τα δένουν αρκετά.
Συμβουλή προς τους φίλους που θέλουν να κολλήσουν μεγάλο ενυδρείο για πρώτη φορά: βρείτε κάποιον έμπειρο και κάντε το μαζί!!!
Μην το φοβασαι, απο τα λαθη μας μαθαινουμε.
Ενα 30Χ30 εχω φτιαξει και τα εκανα ολα μανταρα, μετα εχανε, το καθαρισα το ξανακολλησα με λιγοτερη μανταρα, ξαναεχανε :) την 3η φορα το πετυχα τα εκανα το ιδιο μανταρα αλλα ειχα ντυσει τα παντα με ταινια και χαρτια οποτε δεν λερωσα τα τζαμια και δεν εχανε :)
Υπομονη, το αποτελεσμα θα σε δικαιωσει, ειναι ωραια η χαρα της δημιουργιας που μενει.
stanisalus18
10-10-16, 21:59
Υπομονη, το αποτελεσμα θα σε δικαιωσει, ειναι ωραια η χαρα της δημιουργιας που μενει.
Συμφωνώ, στο δεύτερο και τρίτο ενυδρείο που θα κάνεις πιο μετά θα τα πας πολύ καλύτερα, το πιστεύω :smt041:smt041:smt041
μπράβο! δεν ήταν έυκολο το project...
Όλα αναμενόμενα για πρώτη φορά το μόνο που δεν δικαιολογήσαι ήταν να κοπείς! :smt009
κακά τα ψέματα η πράξη έχει δείξει οτι όσο και να διαβάσουμε όσα βίντεο και να δούμε σαν την εμπειρία που αποκτάς στην πράξη δεν είναι τίποτα! ;)
Υπομονή τώρα και καλή συνέχεια!
Είναι ακριβώς όπως τα λες. Οοοοσα βίντεο κι αν δούμε, όσο καλό προγραμματισμό κι αν κάνουμε, σαν την εμπειρία δεν έχει!!!
Αν θέλει κανείς να του κολλήσω κανα ενυδρείο, μου το λέει! Χαχα
Fishermen1234
11-10-16, 13:38
Μπράβο φίλε. Πολύ καλή κατασκευή.
Στάλθηκε από το Lenovo TAB 2 A7-30HC μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
stanisalus18
11-10-16, 13:46
Πήρες φόρα ε? Είναι η χαρά της δημιουργίας :D
Καλησπέρα!
Χθες βράδυ μπήκαν και οι πάνω κόντρες για να γίνει η δοκιμή με νερό το Σάββατο με ασφάλεια!
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161013/5141a81fa6d0079e114219a50cbbf3a5.jpg
Σίγουρα ήμουν πιο προσεκτικός αυτή τη φορά και έγινε πιο 'καθαρη' δουλειά
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161013/c84d619d92117fb7265f63bf1c57f3a9.jpg
Για να δούμε τώρα τι θα γίνει με το τεστ.....
Fishermen1234
13-10-16, 20:50
Καλή επιτυχία.
Στάλθηκε από το ενυδρείο μου χρησιμοποιώντας μυστηριώδη πλάσματα.
Καλογεμιστο φίλε
Sent from my iPhone using Tapatalk
Να στε καλά παιδιά.
Ερώτηση : εξηλασμενη πολυστερινη (Dow, Styrofoam κτλ?) πάχους 1 cm υπάρχει και αν ναι, που μπορώ να βρω?
Leroy Merlin έχει από 2 cm. Σκέφτομαι να βάλω δύο κομμάτια στα κενά που δημιουργει η κάτω μεσαία κόντρα και μετά ένα μεγάλο που να καλύπτει όλο τον πάτο.
Fishermen1234
14-10-16, 20:58
Δεν νομίζω να υπάρχει κάτω απο 2cm:
http://www.skroutz.gr/c/1179/diafora_domika_ylika.html?keyphrase=εξηλασμενη+πολ υστερινη&page=2
Εγώ έχω χρησιμοποιήσει 2cm πάχους της fibran.
Themis_aqua
14-10-16, 21:09
Το στρωμα γυμναστικης δεν κανει;Απο τετοιο υλικο δεν ειναι;Νομιζω αρκετα παιδια το χουν χρησιμοποιησει κι ειναι 1cm παχος
Fishermen1234
14-10-16, 21:30
Δεν ξέρω.
Μόνο την πολυστερίνη χρησιμοποίησα.
Δεν πρέπει να είναι από το ίδιο υλικό, αλλά ίσως εξυπηρετήσει τη δουλεία.
καλημερα,
υπαρχει το depron που βγαινει σε παχος 3mm και 6mm
αν τα συνδυασεις μπορεις να εχεις αποτελεσμα 9mm ή 12mm
κανε αναζητηση σαν depron και θα το βρεις ευκολα
Ευχαριστώ πολύ παιδιά. Θα προχωρήσω στην λύση του energy. Το depron φαίνεται πολύ καλό υλικό αλλά έρχεται πιο ακριβά.
Χθες βράδυ είχαμε βάπτιση. Ούτε δάκρυ δεν κυλισε! Φαίνεται να είναι οκ!
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161015/a2db9c7c94039282239bde96c7716106.jpg
Θα το αφήσω μέχρι το βράδυ μπας και...
ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
15-10-16, 10:39
Εγω το αφησα 5 μερες με κυκλοφορητη να δημιουργει πιεσεις και ταυτοχρονα ανθρακα για απολυμανση, στο συνιστω.
Σταλθηκε απ τη μπακατελα μου.
globalzero
15-10-16, 11:41
Εγω το αφησα 5 μερες με κυκλοφορητη να δημιουργει πιεσεις και ταυτοχρονα ανθρακα για απολυμανση, στο συνιστω.
εγώ το είχα βάλει 2 ημέρες με το φίλτρο του κανονικά χωρίς υλικά μέσα παρά τον άνθρακα του. Δεν κρατιόμουν :D
Τα μπαστούνια του φίλτρου-φίλτρων χωράνε από εκείνες τις τρυπούλες πίσω?
Από καπάκι τι σκέφτεσαι?
Δοκίμασα τα μπαστούνια από το astro 2208 που έχω στο μικρό και χωράνε δύο εύκολα.
Δεν έχω φίλτρο για να δοκιμάσω στο καινούργιο.
Η αλήθεια είναι ότι δεν κρατιέμαι να το αδειασω και να ξεκινήσω το χτισιμο με τις πέτρες!
Για το καπάκι, κατασκευή με κόντρα πλακέ σκέφτομαι. Θα βάλω δύο λεντοταινιες που παράγγειλα από ebay. Δεν έχω σχέδια ακόμα, θέλω να το ψάξω λιγακι.
Themis_aqua
15-10-16, 13:59
Καλα ολα αυτα απο πανω κοντρες ειναι;μηπως το παρακανες λιγο;
Φιλικα Θεμης..
Ίσως φίλε μου σε ξεγελαει η φωτογραφία. Κόντρες περιμετρικά και μια στη μέση έβαλα!
Themis_aqua
15-10-16, 20:07
Εχεις δικιο ειναι η φωτογραφια😃
Στάλθηκε από το LG-D335E μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Τρεις μέρες το άφησα τελικά και τώρα κολλάω το υπόστρωμα από αφρολεξ.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161017/3a2d2cde8334e4405b6229920057dba3.jpg
Αυριο ισως βάλω και τις πέτρες και άμμο. Αγόρασα και ενεργό άνθρακα. Αρχική θα τον βάλω σε ένα μικρό εσωτερικό φίλτρο να απορροφήσει ότι βγει από τα παραπάνω και τις σιλικονες. Μετά θα συνεχίσω με το εξωτερικό που θα αγοράσω.
Καλησπέρα!
Το ενυδρείο μετά τις δοκιμές στεγανοτητας είναι πλέον στην θέση του για την επόμενη φάση του project
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161018/39d46bdd54fc59d83ae7db473fd9250f.jpg
Αφού πλυθηκαν με καυτό νερό και ξυστηκαν με συρματοβουρτσα, οι πέτρες τοποθετήθηκαν στο ενυδρείο με την παρακάτω διάταξη
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161018/b69c9efe4ac02e70dcd8e5f0070175b9.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161018/0ec8b918c51b4338f765c86f38a344dc.jpg
Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετές κρυψώνες και οι τρεις διακριτες περιοχές μπορούν να φιλοξενήσουν τρία διαφορετικά κυριαρχα αρσενικά, αν ο όγκος του ενυδρείου το επιτρέπουν.
Ποια η γνώμη σας για τα παραπάνω?
Ευχαριστώ πολύ
globalzero
18-10-16, 23:20
με το νερό είδες καθόλου πάνω εάν άνοιξε?
το στήσιμο μου αρέσει , τις κολλησες καθόλου ή με το βάρος τους?
Τσέκαρα ναι. Δεν άνοιξε ούτε χιλιοστο.
Τις πέτρες με το βάρος τους κάθονται, όσο πιο σταθερές μπορούσα.
ωραίο! (και ώραιο και στο χώρο)
Themis_aqua
19-10-16, 12:03
Μια χαρα το στησιμο πολυ ωραιο δειχνει!!
Το κοντρα πλακε δεν μπορεις να το καλυψεις καπως να μην ξεχωριζει απ την υπολοιπη βαση;Εκτος κι αν δεν τελειωσες ακομη..
Πολυ καλη δουλεια φιλε μου...μελετημενη και προσεγμένη...μπράβο μάστορα :-)
Οσο για το στησιμο αν και δεν ειμαι αφρικανος..θα πω το κομπλιμέντο οταν το δω τελειωμένο...παντα τετοια!!
Στάλθηκε από το ALE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Ευχαριστώ παιδιά.
Η κατασκευή ει αι σε εξέλιξη. Μαζί με το καπάκι θα βάλω περιμετρικά του ενυδρείου πηχακια για να κρύψω υποστρωματα, κόντρα πλακέ κτλ.
-------------------------
Ήρθε η ώρα να γεμίσω με νερό!
Στο φίλτρο με τον ενεργό άνθρακα να βάλω και ενυδρειακο βαμβάκι η δεν χρειάζεται ακόμα? Τις πρώτες μέρες το φίλτρο θα είναι ένα μικρό εσωτερικό.
Επίσης, τα κενά με αέρα στο στρώμα άμμου φεύγουν μόνα τους ή θέλει σκαλισμα??
Ευχαριστώ!!
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161019/f6604dbe56746060d6616e622990a488.jpg
stanisalus18
19-10-16, 23:33
Με το καλό. Σκάλισε έτσι ώστε να φύγουν όλες οι φυσαλίδες μιας και είναι στην αρχή ακόμα και δεν υπάρχουν ζωντανά.
συγνωμη που επεμβενω αλλα στην φωτο που εχεις βαλει στην αριστερη μπροστα γωνεια το κοντρα πλακε (που πανω παταει το ενυδρειο) διχνει σαν να εχει ενα μικρο κενο απο κατω. ελπιζω να φαινεται στην φωτο και να μην υπαρχει στην πραγματικοτιτα. φοβαμαι οτι αν δεν πααταει καλα μπορει να υπαρξει προβλημα;)
@ stanisalus18 σ ευχαριστω
@leonardos
Εισαι πολύ παρατηρητικος και ναι, έχεις δίκιο. Το κενό υπάρχει γιατί λόγω ατέλειας στο αλφαδιασμα της βάσης (μη αλφαδιασμενο δαπεδο/το είχα φέρει τούμπα για τα βιδωσω τα κάθετα ενισχυτικα) το κόντρα πλακέ δεν εφαπτονταν σε αυτήν.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο πάτος του ενυδρείου, στην αριστερή γωνία, να είναι στον αέρα.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161019/9f98f5c521f6eb3bb6c664c708418065.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161019/82bd4c0b187abc5a2c96d9c0e192ecec.jpg
Έβαλα λοιπόν σφήνες σαν και αυτην
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161019/275ba528b06a9fd7e5f0777ccaa65133.jpg
Στα σημεία που το κόντρα πλακέ δεν εφαπτονταν στο τελαρο της βάσης.
Με αυτόν τον τρόπο θεωρώ ότι το βάρος του ενυδρείου θα μεταφέρεται στον σκελετό χωρίς να επιβαρυνεται ο πάτος του.
οκ αρα ελπιζω οτι δεν θα υπαρξει προβλημα :D;):cool:
Fishermen1234
20-10-16, 17:15
Μπράβο!!! Φοβερή δουλειά, άντε να το δούμε και με ψαράκια!
Ερώτηση :
Τα καθαρά λίτρα νερού του ενυδρείου υπολογίζεται περίπου στα 350.
Στο μικρό 60ρι δουλεύω ένα εξωτερικό φίλτρο astro 2208 και είμαι πολύ ευχαριστημένος από ροή, θόρυβο, εργονομία κτλ.
Αν στο μεγάλο βάλω το astro 2212
http://www.petsupermarket.gr/8224/προϊόντα/εξωτερικό-φίλτρο-dophin-as2212.html
Και ένα μικρότερο, αν βρω κάποιο μεταχειρισμενο ακόμα καλύτερα, θα είμαι εντάξει?
Fishermen1234
20-10-16, 17:36
300 λίτρα το πολύ λέει. Άρα θες κι ένα μικρότερο, αλλά πάλι εξωτερικό. Έχω όμως την εντύπωση πως δεν συμφέρει οικονομικά. Εγώ χρησιμοποιώ αυτό, είναι μέχρι 400lt:
https://www.amazon.co.uk/Jebao-Aquarium-External-Filter-1200L/dp/B00MFTB91I
Τα ίδια πάνω κάτω.
http://www.petsupermarket.gr/8571/προϊόντα/jebao-εξωτερικό-φίλτρο-403-1200lth.html
Χαμηλότερη ονομαστική ροή για μεγαλύτερο ενυδρείο! :)
Έχεις και δεύτερο φίλτρο να τρέχει?
Fishermen1234
20-10-16, 18:06
Ναι , όντως, τώρα το παρατήρησα αυτό.
Όχι, δεν έχω δεύτερο και δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα.
Δεν έχει σημασια τόσο η ροη, όσο η βιολογική δύναμη του φίλτρου.
τα φίλτρα που πρόκειται να βάλουμε , δεν εξετάζουμε μόνο τη ροή και τον όγκο σε βιολογικό υλικο,
αλλά και την ιχθυοφόρτιση και το είδος των ψαριών,
αν πχ έβαζες χρυσόψαρα θα σου έλεγα πως θες και 2ο οπωσδήποτε, εκτός αν έβαζες ένα ή δύο χρυσόψαρα μόνο.
Και επειδή συνήθως τα παραφορτώνουμε αλλά και παραταΐζουμε πάντα βάζουμε κάτι παραπάνω,
ή βάζουμε 2 φίλτρα και για λόγους ασφαλείας, αν πάθει κάτι το ένα να υπάρχει το 2ο μέχρι να επισκευαστεί το 1ο
Τάκη επειδή θα ήθελα να έχω όσα περισσότερα ψαράκια μπορώ και επειδή επίσης θα ήθελα να μην την πατήσω λόγω αστοχιας φίλτρου, όπως τότε που με μπολιασες, θα βάλω δύο φίλτρα. Προς το παρόν αγόρασα το astro 2212 το οποίο δείχνει δυνατό. Πιο μετά για κάτι στα 500 με 1000 ονομαστική.
Η τελική - προς το παρόν - εικόνα του ενυδρείου είναι αυτή
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161023/2650faf11e0f94aadb9c659cf6a4543f.jpg
Είμαι σε φάση σχεδιασμού του καπακιου τώρα. Ο φωτισμός θα είναι από τέσσερις η πέντε σειρές των 1.3 μέτρων με White και rbg χρώματα.
Για την τοποθέτηση τους σκέφτομαι ένα κανάλι καλωδίων πλάτους 7 με δέκα εκατοστών και για στεγανο καπάκι να κολλήσω μια λωρίδα plexiglass που μου έχει ξεμείνει. Τι λέτε θα κάνει δουλειά ή θα λιώσει το πλαστικό. Κάτι σε αλουμίνιο υπάρχει ή καμιά άλλη ιδέα έχετε?
Επίσης, για το καπάκι, περιμετρικά σκέφτομαι ένα τελαρο από κόντρα πλακέ θαλάσσης 8 mm με ύψος 10εκατοστα, τα τέσσερα για να κρύψω τις πάνω κόντρες και τα υπόλοιπα 6 πάνω από το ύψος του ενυδρείου για ανεμιστήρες, φώτα, σωλήνες αντλίες στο πίσω μέρος κτλ.
Η πάνω πλευρά να αποτελείται από τρία κομμάτια, κ. Π. Θαλάσσης 10 mm (επισυναπτεται προσχέδιο) ένα για ανεμιστήρες, ένα για φώτα και το άλλο για τάισμα.
Τα κομμάτια αυτά θα πατάνε σε αλουμινογωνια κολλημένη εσωτερικά του τελαρο. Άλλη αλουμινογωνια, λίγα εκατοστά πιο κάτω θα κολληθει για να ακουμπάει το τελαρο στα τζάμια του ενυδρείου.
Επειδή το πάχος του τελαρου είναι μικρό, εκτός από την ξυλοκολα, σκέφτομαι να τις κολλήσω με βίδες μήκους 9.5 mm. Θα γίνει δουλειά ή θα ξεκολλήσει με το πρώτο βάρος?
Επίσης Τάκη, ένα μαγαζί με αλουμινογωνιες είχες προτείνει παλαιότερα, μπορείς να στείλεις στοιχεία?
Βλέπετε τίποτα κουλό στα παραπάνω να αναθεωρησω?
Ευχαριστώ για την βοηθεια. Δεν το έχω ξανακάνει και πραγματικά όλα τα σχόλια /προτάσεις, ευπρόσδεκτα!
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161023/83c745c08b24cffb3dca958a4518d69f.jpg
Themis_aqua
23-10-16, 21:38
10 εκατοστα παντως μεγαλο μου φαινεται το τελαρο,αλλα αμα θες να κρυψεις και τις κοντρες..:rolleyes:
απλα δεν ξερω πως θα δειχνει απο μακρια τοσο ψηλο τελαρο σε σχεση με το ενυδρειο..
Με την αλουμινογωνια δεν θα χεις θεμα μακροπροθεσμα με διαβρωση;Γιατι δεν βαζεις πηχακι ξυλινο κατα μηκος 1Χ1 περασμενο με βερνικι εμποτισμου;
και εγω το καπάκι θα το ήθελα πιο κοντό αλλά 4 εκ οι κόντρες + 4 τα μπαστούνια της πλάτης + 1 το πάχος του κ.π. από πάνω = 9 μινιμουμ. άντε 8 με ζόρι. η διαφορά των 2 περιπτώσεων (10 vs 8 εκ.) είναι 3% του συνολικού ύψους. γιαυτό λέω 10ρι να έχω και λίγο αέρα.
για το αλουμίνιο έχεις δίκιο. τα πηχάκια εσωτερικά, αν τα κολλήσω μόνο με ξυλόκολλα (οι βίδες λογικά θα τα σκίσουν στα δύο) θα αντέξουν πιστεύεις?
βερνίκι εμποτισμού σε αυτά και σε όλη την εσωτερική επιφάνεια του ξύλου και είμαι οκ? θα χρειαστεί κάποια άλλη βαφή ή δεν χρειάζεται?
σ ευχαριστώ πολύ
globalzero
24-10-16, 01:10
αν κατάλαβα σωστά ψάχνεις τρόπο να στηρίξεις το καπάκι στο τζάμι?
αν ναι μπορείς να βάλεις πλαστικές γωνίες με καπάκι.
https://s21.postimg.org/wcl2zxylz/290_corner_310x310.jpg
Themis_aqua
24-10-16, 10:44
και εγω το καπάκι θα το ήθελα πιο κοντό αλλά 4 εκ οι κόντρες + 4 τα μπαστούνια της πλάτης + 1 το πάχος του κ.π. από πάνω = 9 μινιμουμ. άντε 8 με ζόρι. η διαφορά των 2 περιπτώσεων (10 vs 8 εκ.) είναι 3% του συνολικού ύψους. γιαυτό λέω 10ρι να έχω και λίγο αέρα.
για το αλουμίνιο έχεις δίκιο. τα πηχάκια εσωτερικά, αν τα κολλήσω μόνο με ξυλόκολλα (οι βίδες λογικά θα τα σκίσουν στα δύο) θα αντέξουν πιστεύεις?
βερνίκι εμποτισμού σε αυτά και σε όλη την εσωτερική επιφάνεια του ξύλου και είμαι οκ? θα χρειαστεί κάποια άλλη βαφή ή δεν χρειάζεται?
σ ευχαριστώ πολύ
Ναι καντο 9αρι-10αρι καλα τα υπολογιζεις!!
Φωτα-ανεμιστηρια κτλ θα τα χεις στο καπακι που θα ανοιγοκλεινει σωστα;
Επειδη κι εγω θα φτιαξω καπακι προσεχως,ετσι το φανταζομαι με ξυλινο πηχακι οπως σου γραψα πιο πανω περασμενο με 3-4 χερια βερνικι εμποτισμου,αλλα κι η ιδεα του φιλου πιο πανω μ αυτες τις πλαστικες γωνιες δεν ειναι καθολου ασχημη..:)Αν τρυπησεις το πηχακι στην αρχη με ενα πολυ ψιλο τρυπανακι και μετα την ξυλοβιδα δεν θα σκιστει..
Οπως και να χει αυτο ειναι το ευκολο της υποθεσης.το δυσκολο στην περιπτωση σου(κατα την γνωμη μου παντα) ειναι η στεγανοποιηση των λεντ με το πλεξι που μπορει να σκευρωσει απ την θερμοκρασια αυτο κοιτα να προσεξεις..Γι αυτο το λογω εγω θα παω στην λυση των φθοριου Τ8-Τ5 που δεν ειναι απαραιτητη η στεγανοποιηση,εκτος απ τα ακροφυσια βεβαια που πρεπει να ναι στεγανα,οποτε και πιο απλη κατασκευη..
Δες κι εδω να παρεις μια ιδεα απο μια πολυ ωραια κατασκευη
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=72968&page=5
Καλησπέρα,
Η κατασκευή προχωράει σιγά σιγά. Το τελαρο του καπακιου ετοιμαστηκε και τώρα σειρά έχουν τα τρία πάνω κομμάτια για ψύξη, φωτισμό και τροφή.
Τα πλαστικά στοπ που έστειλε ο φίλος καλά είναι αλλά η εφαρμογή τους στην δική μου κατασκευή είναι αδύνατη λόγω πολύ λεπτού ξύλου (8mm) . Έβαλα τελικά πηχακι όπως πρότεινες. Το πλάτος τους το διάλεξα στα 48 mm, και με αυτόν τον τρόπο έχω 4 cm για να κρύψω τις κόντρες και ένα εκατοστό να πατάει το από πάνω κόντρα πλακέ (4+5+1=10 όσο και το πλάτος του τελαρου.
Για την ενίσχυση των κολλήσεων, έβαλα σε κάθε γωνιά έναν ορθογώνιο τακο σαν γωνία για να μεγαλώσει η επιφάνεια κολλησης.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161029/356b7ebb34b2e14f5b220938812a5a75.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161029/cd10f4004f63f0e6475b0764b5e30a18.jpg
Και το αποτέλεσμα είναι αυτο
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161029/c48ae30cd180686448cd3cbe817b62da.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161029/4dc54d2663aa803bb32926067f2c204f.jpg
Για το θέμα του φωτισμού που αναφέρεσαι φίλε energy, αναμένω από ebay ταινίες Led. Θα προσπαθήσω να παίξω day-night με έναν κοντρολερ που μου ήρθε (tc420). Τις ταινίες θα τις τοποθετήσω σε προφίλ αλουμινίου με διάφανο καπάκι, ύστερα από πρόταση του Τάκης. Ίσως είναι η καλύτερη λύση τόσο οικονομικά όσο και ευκολίας. Θα σε ενημερώσω.
Για τους ανεμιστήρες θα ήθελα να ρωτήσω, για τα λίτρα μου πάω κατευθείαν σε διάμετρο 12 cm η κάνουν και οι των 8 cm και επίσης πόσους θα χρειαστώ κατ εκτίμηση. Τέσσερις η και με τρεις θα κάνω δουλειά???
Ευχαριστώ
Themis_aqua
29-10-16, 19:06
Ωραια το ταιριαξες με την βαση,τι εβαλες αυτοκολλητο για ξυλο;
Τα ανεμιστηρια να υποθεσω θα τα προσαρμοσεις πανω στο καπακι που θα ανοιγοκλεινει σωστα;Αμα σε παιρνει να βαλεις 12αρια βαλε τετοια για να χεις λιγοτερο θορυβο..Αν βαλεις 8αρια τι να σου πω εσυ θα το δεις αυτο ποσα θες αναλογα το μηκος σου,για 4 το βλεπω σιγουρα..
Ξυλοκολλα αδιάβροχη χρησιμοποίησα και μέχρι να στεγνώσει έβαλα χαρτοταινια στις γωνίες. Το βάρος του πάνω κόντρα πλακέ με τα φώτα, τους ανεμιστήρες κτλ το κρατάνε τα πηχακια. Η κόλλα απλά ενώνει τις τέσσερις πλευρές και κρατάει το βάρος των περιμετρικων πηχακιων. Πιστεύω θα κρατήσει.
Για τα ανεμιστηρακια θα κάνω τρύπες και γιαυτό ρωτάω πόσες και πόσο μεγάλες. Θα ψάξω και για καμία παλαιότερη ανάρτηση.
Αφρικανικο εφοσον θα ειναι και οχι κατι κρυο καλες ειναι 4...
Βεβαια εγω θα εκανα 5 για να εχω το κεφαλι μου ησυχο 12αρες...
και μαλιστα τωρα που συζηταμε εχω και μια αποδειξη μπροστα μου απο τα 5 δικα μου τα κονινγ 14.45€ ωστε να μην σου δουλευουνε και φουλ...σε μενα για παραδειγμα δουλευουνε στο φουλ βεβαια εχω τα διπλασια λιτρα σου...αλλα και παλι θα εκανα 5 :(
Σ ευχαριστω πολυ. 4 δωδεκαρια σίγουρα λοιπόν. Θα δω αν σχεδιαστικά με παίρνει να τις κάνω πέντε. Είναι η μεσαία κόντρα και θα ήθελα από πάνω να μην βάλω ανεμιστήρα γιαυτό.
Themis_aqua
29-10-16, 19:39
Ξυλοκολλα αδιάβροχη χρησιμοποίησα και μέχρι να στεγνώσει έβαλα χαρτοταινια στις γωνίες. Το βάρος του πάνω κόντρα πλακέ με τα φώτα, τους ανεμιστήρες κτλ το κρατάνε τα πηχακια. Η κόλλα απλά ενώνει τις τέσσερις πλευρές και κρατάει το βάρος των περιμετρικων πηχακιων. Πιστεύω θα κρατήσει.
Για τα ανεμιστηρακια θα κάνω τρύπες και γιαυτό ρωτάω πόσες και πόσο μεγάλες. Θα ψάξω και για καμία παλαιότερη ανάρτηση.
Υπαρχει ξυλοκολλα αδιαβροχη;;:o Δεν το ξερα οποτε πρεπει να παρω κι εγω:p
Μπα το σταθεροποιησες πολυ καλα κραταει αρκετο βαρος δε νομιζω να χεις θεμα!!
Εγω σε ρωτησα για την επικαλυψη που βαλες γυρω γυρω στο πλαισιο,αν ειναι αυτοκολλητο ή το βαψες ετσι..
Το εβαψα με μπογια διαλυτου, ίδιο με της βάσης. Το ίδιο θα κάνω και για το πάνω κόντρα πλακέ, εξωτερικά μόνο. Εσωτερικά θα το περάσω 4-5 χέρια βερνικι εμποτισμου. Ότι έκανα και για το τελαρο.
Για κόλλα έχω αυτην
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161029/7b9d9835dd0d42c7951bacbd253f8461.jpg
Υπαρχει ξυλοκολλα αδιαβροχη;;:o Δεν το ξερα οποτε πρεπει να παρω κι εγω:p
Ναι Θέμη υπάρχει,
την λένε και για εξωτερικούς χώρους
Αφρικανικο εφοσον θα ειναι και οχι κατι κρυο καλες ειναι 4...
Βεβαια εγω θα εκανα 5 για να εχω το κεφαλι μου ησυχο 12αρες...
και μαλιστα τωρα που συζηταμε εχω και μια αποδειξη μπροστα μου απο τα 5 δικα μου τα κονινγ 14.45€ ωστε να μην σου δουλευουνε και φουλ...σε μενα για παραδειγμα δουλευουνε στο φουλ βεβαια εχω τα διπλασια λιτρα σου...αλλα και παλι θα εκανα 5 :(
Μπορείς να πεις από που τους πήρες? δεν βλέπω και πολλά μαγαζιά να τους πουλάνε σε νορμάλ τιμή....
Η βελατουρα έπεσε και είμαι κοντά στο να κλείσει η ξυλοκατασκευη
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161031/8af293b35f72196afca6f59d5974d093.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161031/51a1a1a8c986744edd7e3a6fa0d146ae.jpg
Καμιά ιδέα για τον stc? Δεν ήθελα να βάλω ρεύμα 220 μέσα στο καπάκι αλλά ούτε να τρυπησω την πόρτα της βάσης. Σαν μια λύση σκέφτομαι να φτιάξω ένα ξύλινο κουτάκι από κάτι κόντρα πλακέ που ξεμειναν και να το έχω πάνω από το καπάκι αλλά όχι μόνιμα στερεομενο. Εναλλακτικά μέσα στο ντουλάπι αλλά χωρίς διαρκή παρακολούθηση της θερμοκρασίας. Στα δικά σας ενυδρεία τι έχετε κάνει?
Ευχαριστώ
Εγω το εχω στο πλαι δες τις τελευταιες φωτο http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=75838
Τελικά σε ένα κουτάκι που έφτιαξα από ρεταλια το έβαλα αφού το έβαψα στο χρώμα της βάσης.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161108/dee1185bbd0c423f1f94927723675167.jpg
Μπήκαν και οι ανεμιστήρες, 3 ευρώ το κομμάτι
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161108/4b78cbddbaadf75d2ede97253580aaa8.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161108/385b11e5e275fff8661d0d60a6bf1771.jpg
Για την τροφοδοσία τους θα χρησιμοποιήσω τον μετασχηματιστη για τον φωτισμό. Έβαλα ένα ρελε (σε κουτάκι από βιδες) στην πρίζα της ψύξης και όταν ο stc θα της δίνει ρεύμα θα κλείνει το κύκλωμα των 12 βόλτ και θα δουλεύουν τα ανεμιστηρακια.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161108/dd154e47fdf9af6c0c1a4335accd2005.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161108/94ec01262c5033744e0b3de2c1cf3624.jpg
Σήμερα έβαλα και τις λεντοταινιες σε προφίλ αλουμινίου και τις συνεδεσα με τον ελεγκτή Led (tc 420). Αρχικά θα τρέξω το ενυδρείο με δύο σειρές λευκό και μια σειρά rgb. Κάθε σειρά έχει μήκος 1,30 μέτρα και συνολική, μέγιστη ισχύ 45 watt για το λευκό και 15 watt για το rgb.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161108/b01fefbdaf16173e9d9e293f6cf390a0.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161108/e67dbf497cb11aabf80b192af8734489.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161108/0fb7c071a764792567d3b4b719a683db.jpg
Ο tc 420 είναι πολύ εύκολος στον προγραμματισμό και έχει και δυνατότητα preview του προγράμματος που φτιάχνεις (στο fast forward έως 16χ). Φαίνεται ότι αξίζει και με το παραπάνω τα 25 ευρώ που κάνει. Χρόνος χρειάζεται για πειραματισμους και δοκιμές μέχρι να φτιάξεις την προσομοίωση της μέρας-νυχτας που επιθυμείς.
Τώρα μένει να γίνει η στεγανοποιηση των λεντοταινιων. Για θερμοκολλα με πιστόλι σκέφτομαι για να κλείσει τα μικρα κενά που αφήνει το καπάκι του προφίλ κατά μήκος.
Themis_aqua
09-11-16, 01:13
12 αρια ειναι τα ανεμιστηρια σου;
Απο πανω για να μην περνανε σκονες μπορεις να βαλεις κατι τετοιο: http://www.ebay.com/itm/2X-Cuttable-PVC-PC-Fan-Dust-Air-Filter-Dustproof-Computer-Case-Mesh-120x120mm-FN-/232006933666?hash=item3604b0dca2:g:LCMAAOSwVL1V-~sr
12ρια ναι. για από πάνω περιμένω από κίνα αυτά
http://www.ebay.com/itm/302112213513?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
ωραία τα δικά σου, κόβουν και την σκόνη. βιδωτά είναι ή με αυτοκόλλητο γνωρίζεις? ίσως τα προτιμήσω.
Themis_aqua
09-11-16, 01:31
12ρια ναι. για από πάνω περιμένω από κίνα αυτά
http://www.ebay.com/itm/302112213513?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
ωραία τα δικά σου, κόβουν και την σκόνη. βιδωτά είναι ή με αυτοκόλλητο γνωρίζεις? ίσως τα προτιμήσω.
Ναι αυτα που μου δειχνεις ειναι εντελως ανοιχτα..
Εγω θα βαλω 8αρια λογω μικροτερου μηκους,δεν εχω φτασει ακομη εκει αλλα αυτα που σου δειξα θα παρω για προστατευτικα..Λογικα βιδωτα ειναι ψαξτο κι εσυ μπορει να βρεις και κανα καλυτερο..
Καποτε εφερνε και το e shop αλλα τωρα δεν τα βλεπω..
Και ένα μικρό βιντεακι με τον tc 420 να τρέχει στο 16 χ ένα setup.
https://youtu.be/YcUlR4ctBvo
Το καπάκι με τα Led δεν το έχω στο ενυδρείο καθώς δεν έχω λαπτοπ και για να τρέξει το demo θέλει σύνδεση με το pc. Όταν ολοκληρώσω καλωδιωσεις και στεγανοτητες θα το δοκιμάζω στην θέση του.
Πλαστικά καπάκια για τα ανεμιστηράκια έχω και εγω, αλλά έβγαλα το σφουγγάρι για τη σκόνη γιατι κόβουν πολύ ροή αέρα.
Οτι θες να κολλήσεις στις λεντοταινίες βάλε ενυδρειακή σιλικόνη, όχι θερμόκολλα ,
δεν θα αντέξει πολύ,
όπως επίσης και η ταινία διπλής όψης που εχουν οι λεντοταινίες δεν αντέχουν,
και αυτές κόλλησέ τες με ενυδρειακή σιλικόνη
@τακης ευχαριστώ για τις συμβουλές, θα δοκιμάζω το βράδυ σιλικόνη. Στις ταινίες έβαλα έξτρα super glue, πιστεύω θα κρατήσουν.
@ mitsos σ ευχαριστώ φίλε μου
Themis_aqua
09-11-16, 20:07
Πλαστικά καπάκια για τα ανεμιστηράκια έχω και εγω, αλλά έβγαλα το σφουγγάρι για τη σκόνη γιατι κόβουν πολύ ροή αέρα.
Μπορεις να μας δειξεις ποια καπακια ειναι αυτα που εχεις;:)
Ακριβώς τα ίδια με αυτά που έδειξες Θεμη http://www.ebay.com/itm/2X-Cuttable-PVC-PC-Fan-Dust-Air-Filter-Dustproof-Computer-Case-Mesh-120x120mm-FN-/232006933666?hash=item3604b0dca2:g:LCMAAOSwVL1V-~sr
από ebay τα είχα παρει,
είναι 2 τα καπακια αυτά,
το 1ο βιδώνε με τα βιδάκια του ανεμιστήρα,
και το 2ο είναι κουμπωτό,
ανάμεσα σε αυτά τα 2 υπάρχει το σφουγγαράκι,
στην αχρή το έβγαζα και έπλενα,
αλλά το καλοκαίρι είδα πως έκοβε πολύ ροή και έτσι τα εβγαλα τα σφουγγαράκια
Τέλος και το φωτιστικό. Μια στρώση από ενυδρειακη σιλικόνη σφραγισε τα μικρά κενά που αφήνει το καπάκι του προφίλ αλουμινίου κατά μήκος
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161110/a88feea9fc6975235665e40d9088a6f9.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161110/e5256264a315e0833b7ab7aa74a5fa8d.jpg
και έγιναν οι κολλήσεις των καλωδίων με καλαι και μετά - για στεγανοποιηση- πέρασα και θερμοκολλα.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161110/5a7b26369058d3fcbf9b2583ad6a7e32.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161110/3933cf6dbde119b58389eef52bfd6984.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161110/e2b7d0e8cfe378a37af3385ace4f6247.jpg
Για τον περιορισμό των καλωδίων που θα τρέχουν, και οι τρεις λεντοταινιες μοιράζονται ένα καλώδιο για το θετικό ενώ οι δύο λευκές μοιράζονται και το αρνητικό τους.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161110/0806cafea1423906d5df0b67c4250098.jpg
Το αποτέλεσμα, μετά την τοποθέτηση στο ενυδρείο φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία ( 40% μπλε, 10% λευκο και 10% κόκκινο και όλα αυτά να μηδενιζουν την επόμενη μια ωρα)
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161110/974f8af9742d5ee8cba9dd8ebc73ba49.jpg
Αύριο λογικά θα τελειώσω και κάτι μερεμετια στο τελευταίο τμήμα του καπακιου (πομολο κτλ) και μετά ακολουθεί η επιλογή ψαριών!
Αυτό ήταν, η κατασκευή ολοκληρώθηκε!!! Μετά από σχεδόν τρεις μήνες το ενυδρείο είναι έτοιμο. Δεν το περίμενα καλύτερο. Μετά από πααρα πολλές ώρες σχεδιασμού, ξυλουργικης, ηλεκτρολογιας πειραματισμου το ενυδρείο είναι έτοιμο!
Έβαλα μια κόντρα στο μέσο του τελαρου για να πατάει το καπάκι καλύτερα (τα ανοίγματα είναι για τα καλώδια των ανεμιστήρων και για το φωτιστικό)
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161113/49fe4224639eaf02bbe98cdb271d30aa.jpg
διευθετησα και τα ηλεκτρολογικα στο ντουλάπι
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161113/ab04639e73d7059d5f8f5bd3f70c2a74.jpg
και το αποτέλεσμα
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161113/a5544b4c6302c5e0066baacd742d2ce5.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161113/822cf20fcf7a5a047602bec17959ebc5.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161113/1ff79a5c5505b0138c59db05ad88126d.jpg
Πιστεύω ότι το παρόν νήμα περιέχει συγκεντρωτικα όλα τα στάδια κατασκευής ενός ενυδρείου και ελπίζω η ανάγνωση του να φανεί χρήσιμη σε όποιον θέλει να φτιάξει ένα ενυδρείο από το πολύ μηδέν!
Σας ευχαριστώ όλους για την πολύτιμη βοήθεια σας.
ScorpionGr
13-11-16, 14:30
Ωραιος!!!!! Αντε με το καλο οι κατοικοι!! Ομως εχω μια αμφιβολία για το καπακι.. Το εχεις μόνωσει εσωτερικα για την υγρασια??
Σε ευχαριστώ πολύ φίλε.
Το καπάκι το έχω περάσει πάρα πολλά χέρια με βερνικι εμποτισμου. Τοχω και γω λίγο άγχος αν επαρκεί η αν θα πρέπει να προσθέσω και κάτι άλλο. Ποια η γνώμη σου?
ScorpionGr
13-11-16, 14:43
Εγω στο μικρό ενυδρειο που ειχα φτιαξει ειχα περασει εσωτερικα το καπακι με βερνικι νερου, με τον καιρο το βερνικι αρχισε να χανεται!! Για διαλυτου δεν ξερω τι αντοχη εχει στο νερο ο μονος λογος που δεν θα το χρησιμοποιούσα ειναι μην τυχον αφηνει τιποτα στο νερο. Στο θεμα της τοξικοτητας ομως ας απαντησει καποιος που ισως να γνωρίζει καλυτερα.
Ρώτησα και μου είπαν ότι είναι ασφαλές αν το αφήσω να ποτισει και μετά να στεγνώσει για ένα μήνα περίπου. Κάπου τόσος καιρός θα έχει περάσει μέχρι να βάλω ψάρια. Ίσως και περισσότερος. Για να δούμε....
ScorpionGr
13-11-16, 15:00
Μακάρι να πανε ολα καλα και να το χαρεις!!
Βερνίκι θα σου έλεγα να μη το περάσεις,
εχω παρατηρήσει πως τα βερνίκια , οταν υπάρχει υγρασία φουσκώνουν,
ενω με συντηρητικό ξύλου εμποτισμού με διαλύτη όχι
Μετά από τέσσερις μήνες λειτουργίας το φωτιστικό παρουσίασε αρκετή υγρασία στο εσωτερικό του και κάποια λεντακια είτε να μην ανάβουν η να ανάβουν σε κάποιες.... αποχρώσεις του κανονικού!
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170318/9ffa9766a41fcb37d5a3ad6a4b14e121.jpg
Ξηλωμα το πλαστικό διάφανο καπάκι. Πολύ σιλικόνη περιμετρικά
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170318/021b1df68ac2bfa0df3ef4e3ee3a8f20.jpg
Και τοποθέτηση του καπακιου ανάποδα από το κούμπωμα του κατασκευαστή για να έχω μεγαλύτερη επιφάνεια κολλησης
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170318/4cea47eca32bf687aa504dd0016db54e.jpg
Στην μια μεριά έβαλα και σωληνάκι αέρα όπως είχε αναφέρει ο Τάκης σε καποιο άλλο θεμα
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170318/d830fcd5d67cb0373ac07b5fc4eb3331.jpg
Και ελπίζω να κρατήσει παραπάνω!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.