PDA

Επιστροφή στο Forum : Μεσογειακό 288lt


Mateo
11-08-16, 13:35
Χαιρετώ την παρέα.

Είχα ξεκινήσει πριν πολλάαα χρόνια ένα μεσογειακό, με τσιπούρες από το βασιλόπουλο. Αργότερα έβαλα και μερικά ψαράκια από τράτες. Ολα αυτά με πρωτόγονα μέσα, ελάχιστες πληροφορίες (πριν το internet) αλλά με πολύ μεράκι.

Μετά από τις θαυμαστές προσπάθειες των παιδιών εδώ ιδιαίτερα της "σταγόνας" και της "ανηψιάς", αρκετό διάβασμα και σκέψη, ετοιμάζω κι εγώ το μεσογειακό μου περίπου 300 λιτρα.

Οι διαστάσεις μου θα είναι 120 Χ 40Π Χ 60Υ.
Θα φτιαχτεί εξωτερικό sump στο μπαλκόνι, γιαυτό έχω ανοίξει τρύπα που πέρασα 75mm σωλήνα, ελπίζω να χωρέσουν τα πήγαινέλα...

Έχω προβλέψει τρύπες (βλ σχέδιο):
1-2 υπερχείλιση Φ40 (1 βασική ρυθμιζόμενη ροή και μια εφεδρική)
3 - Φ20 επιστροφή
4 - Φ20 άδειασμα / αλλαγές

Το σύστημα θα υποστηρίζεται από skimmer, πιθανότατα το DELTEC SC1351 και αντλία λέω για την EHEIM compact+ 3000

Ερωτήματα:
1)Συμφωνείτε με τις τρύπες / υπερχείλιση;
2)Χρειάζεται ρεακτορας από την αρχή;
3)Επειδή για την ώρα το σχεδιάζω χωρίς καπάκι - rimless θα ήθελα να αποφύγω τα power heads καθώς μου φαίνονται άσχημα, ειδικά τα καλώδια που βγαίνουν έξω.
Υπάρχει άλλος τρόπος να πετύχεις κυκλοφορία πχ με μια επιπλέον αντλία closed loop ή ενισχύοντας τη βασική ανλτία επιστροφής και μοιράζοντας τη ροή;

Να ξεκινήσω και βλέποντας και κάνοντας, ή να κάνω κάποιες επιπλέον τρύπες τώρα που είναι εφικτό;

Στόχος είναι αργότερα να μπει και κάποιο arduino που θα συντονίζει τις διάφορες λειτουργίες.


Να είστε καλά.

Sakisdraminos
11-08-16, 14:06
Καλή αρχή φίλε .
Πραγματικά τα δυο ενυδρεία που ανέφερες ειναι απο τα καλύτερα στην Ελλάδα .

Πολλές δυσκολίες στο να βρεις κοράλλια και αρκετό τάισμα που θέλουν κάνει το Μεσογειακό ύφαλα πολύ δύσκολο .
Φυσικά υπάρχουν χομπίστες να σε βοηθήσουμε .
Το ριμλες καλή ιδέα βοηθάει στο ph .
Της τρύπες λίγο πιο μεγάλες πιστεύω θα ηταν πιο καλα .

kostas82
11-08-16, 15:10
Λεπτομέρειες απο τον μετρ στο μεσογειακό αναμενε χαχαχα, σαν γενικά γίνεται αυτο που λες με την κυκλοφορία ειδικα στην περιπτωση σου που δεν θες παρα πολυ τρελη ροη , μόνο ομως η αντλια επιστροφης δεν φτανει θεωρώ , οσον αφορα την υπερχ. Βάλε αν θες ενα σχεδιο πως το σκεφτεσαι για να μην γινει κανενα λαθος και εχουμε τιποτα πλημμύρες .
Για επιστροφή κοιτα τις jecod, εχουν πολυ μικροτερη καταναλωση

pagokoftis
11-08-16, 16:55
Καλή αρχή φίλε μου!!!

Οι διαστάσεις του ενυδρείου σου είναι μια χαρά!!
Απο την τρύπα που άνοιξες θα χωρέσουν μια χαρά!! Θα σε βοηθήσει αν βάλεις chiller για τους καλοκαιρινούς μήνες το οτι έχεις φτιάξει το sump έξω, αρκεί να βρίσκεται σε σημείο που δεν το χτυπάει ο ήλιος!!

Με την DC4000 στο δικό μου 400άλιτρο, διαπίστωσα οτι η φ40 είναι μεγάλη και είχα θεμάτάκια να την ρυθμίσω με τη βάνα ώστε να σιφωνάρει... Παίζει ρόλο και πόσο ύψος θα έχει το μπαλκόνι υπερχείλισης... Την δεύτερη μπορέις να την κάνεις φ40 η οποία θα κατεβάζει ότι ελάχιστο νερό περισσεύει, αλλά θα είναι αρκετή και σαν υπερχείλιση ασφαλείας σε περίπτωση που βουλώσει η πρώτη...

Οι άλλες δύο είναι μια χαρά.. Αν έχεις μεγάλο sump το οποίο χωράει αρκετό νερό θα μπορούσες να κάνεις τις αλλαγές νερού από εκεί και να αποφύγεις την κάτω τρύπα 4

Η αντλία σου είναι μια χαρά πιστεύω, θα σου έλεγα κι εχώ για Jebao που είναι πιο οικονομικές...

Το σκίμερ σου δεν το ξέρω.. έχω το BUBBLE MAGUS CURVE 5, το οποίο είναι οικονομικό, καίει μόλις 8w και κάνει πολύ καλή δουλειά...

Ριάκτορα αργά η γρήγορα θα πρέπει να βάλεις.. αλλά μπορέις να φτιάξεις και μόνος σου εύκολα..

Χωρίς wavemakers δεν θα έχεις την απαιτούμενη κυκλοφορία στο ενυδρείο.. Μπορέις να βάλεις μόνο ένα αν θες.. Ακόμα και το RW4 που είχα στο 60άλιτρο και δούλευε στην πιο χαμηλή ρύθμιση πιστεύω θα σου έκανε για τα λίτρα σου... Στην μέγιστη ρύθμιση (αν και δεν το προτείνω) δοκιμάζοντάς το στο 400λιτρο ήταν στο όριο να ξεκινήσει να μετακινεί την άμμο... Πιστεύω στο μεσογειακό μπορούμε να είμαστε λιγο πιο ελαστικοί από ότι στο reef στην κυκλοφορία...

Rimless, αν θες να βάλεις τα κλασικά ψαράκια από την ακτή, ετοιμάσου για άλματα... Thalassoma Pavo και Symphodus Roissali τουλάχιστον, είναι αποδεδειγμένα πηδηχταράδες :-) οπότε αργά η γρήγορα θα τα βρεις στο πάτωμα...

Σου εύχομαι καλή συνέχεια!!!

Mateo
11-08-16, 17:51
Σας ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.
Να υπάρχουν κι άλλοι με την ίδια 'τρέλλα' είναι χαρά και ανακούφιση.

Δεν έχω ακόμη αγοράσει τίποτα, πριν μου πείτε τη γνώμη σας.
¶λλωστε αφού κάνεις την αγορά να ρωτάς "είναι καλό αυτό που πήρα;" δεν έχει και μεγάλο νόημα, και το έχω δει να γίνεται πολλές φορές.

Επομένως:
1 Καλά πάμε
2 Κοιτάω τις jebao
3 Κοιτάω bubble magus
4 Επανεξετάζουμε το rimless
5 Επανεξετάζουμε τις τρύπες
6 Χρειαζόμαστε wavemaker

Samian
12-08-16, 12:44
Χαιρετώ την παρέα.


Σε καλωσορίζουμε στην παρέα μας.

Οι διαστάσεις μου θα είναι 120 Χ 40Π Χ 60Υ.
Πολύ καλές…. Μπορώ να πω όμως πως θα ήταν πρακτικότερο να δώσεις λίγο βάθος ακόμη. Ίσως το 120 Χ 50Π Χ 60Υ, να σε βολέψει καλύτερα.

Θα φτιαχτεί εξωτερικό sump στο μπαλκόνι, γιαυτό έχω ανοίξει τρύπα που πέρασα 75mm σωλήνα, ελπίζω να χωρέσουν τα πήγαινέλα...
Μια χαρά το βλέπω. Εάν χρειαστείς extra σωλήνωση μπορείς να παίξεις με διακλάδωση εκτός σπιτιού.
Όπως προανέφερε και ο pagokoftis πρόσεχε πολύ το θέμα ήλιος. Να μην εκτίθεται το σύστημα σε υψηλές θερμοκρασίες και ιδιαίτερα άμεσο ηλιακό φως.

Έχω προβλέψει τρύπες (βλ σχέδιο):
1-2 υπερχείλιση Φ40 (1 βασική ρυθμιζόμενη ροή και μια εφεδρική)
3 - Φ20 επιστροφή
4 - Φ20 άδειασμα / αλλαγές
Μια χαρά σε βλέπω. Όπως σου είπαν και πιο πάνω για να μην γεμίζεις με τρύπες ο λόγος για τον οποίο θέλεις να χρησιμοποιείς την 4 μπορεί να γίνει και από το σάμπ. Οπότε καλύτερα άστο.

Το σύστημα θα υποστηρίζεται από skimmer, πιθανότατα το DELTEC SC1351 και αντλία λέω για την EHEIM compact+ 3000
Το σκίμμερ από το όνομα και μόνο της εταιρείας θεωρώ πως θα είναι εντάξει. Κανένας πιο έμπειρος στα τεχνικά ίσως μπορεί να πει περισσότερα. Όσο για την αντλία πιστεύω κορυφή αν και η +2000 θα σε κα΄λυπτε πλήρως, αλλά εδώ υπεισέρχεται και η συνολική κατανάλωση του συστήματος οπότε κάνε λίγο κράττει. Ίσως με καμιά jecod – jebao όπως προανέφερε και ο kostas82 να έχεις μικρότερη κατανάλωση με τις ίδιες αποδόσεις.

Ερωτήματα:
2)Χρειάζεται ρεακτορας από την αρχή;
Ναι……

3)Επειδή για την ώρα το σχεδιάζω χωρίς καπάκι - rimless θα ήθελα να αποφύγω τα power heads καθώς μου φαίνονται άσχημα, ειδικά τα καλώδια που βγαίνουν έξω.
Υπάρχει άλλος τρόπος να πετύχεις κυκλοφορία πχ με μια επιπλέον αντλία closed loop ή ενισχύοντας τη βασική ανλτία επιστροφής και μοιράζοντας τη ροή;
Πολύ καλό το rimless αλλά όπως είπε και ο pagokoftis υπάρχουν και με ρικοί σαλταδόροι. Μπορείς ωστόσο να ακολουθήσεις τεχνικές των reef προκειμένου να αποφύγεις την υπερβολική εξάτμιση και τον κίνδυνο των «διαφυγόντων» ψαριών (διάφανο καπάκι κλπ).
Το θέμα της αποφυγής των κυκλοφορητών, καλωδίων κλπ είναι μια ολόκληρη Σχολή. Στις ΗΠΑ συχνά κατασκευάζονται ενυδρεία χωρίς κυκλοφορητές αλλά με ειδική κατασκευή στην πλάτη και στον πυθμένα του ενυδρείου και με μεγάλες αντλίες επιστροφής, προκειμένου να υπάρχει ροή παντού. Δύσκολο στην κατασκευή του και πολύ πολύπλοκο.
Πιστεύω πως η πεπατημένη των reef, με 2-3 το πολύ κυκλοφορητές σε σημεία που θα δημιουργούν την ροή που θες είναι ιδανική.

Στόχος είναι αργότερα να μπει και κάποιο arduino που θα συντονίζει τις διάφορες λειτουργίες.
Εξαρτάται πόσο αυτόματο θέλεις να κάνεις το ενυδρείο. Μπορείς και με ένα «έξυπνο» προγραμματιζόμενο πολύμπριζο να κάνεις πλήρως την δουλειά σου.



Το βασικό είναι να αποφασίσεις από πριν τι ακριβώς θέλεις να δημιουργήσεις στο ενυδρείο σου.

Εάν θέλεις πλούσια φύκη και μια θαλάσσια όαση με ψάρια και οργανισμούς των πρώτων 5 -10 μέτρων βάθους δεν θα χρειαστείς ιδιαίτερο εξοπλισμό. Μπορείς να παίξεις με σχετικά «υψηλές» θερμοκρασίες συνυπολογιζομένου και της θερμοκρασίας του σπιτιού σου. Οπότε ακόμη και με ανεμιστηράκια μπορείς να έχεις την θερμοκρασία που πρέπει χωρίς όμως να ξεχνάς την αυτόματη αναπλήρωση που πρέπει βοηθά. Ο φωτισμός δεν απαιτεί πολλές και εξειδικευμένες λάμπες αλλά 1 έως 2 Τ5 περίπου κοντά στα 10.000 – 12.000 Κέλβιν.

Εάν θέλεις να προχωρήσεις παραπέρα με οργανισμούς από βαθιά νερά (κάτω των 15 – 20 μέτρων) τότε θέλει περισσότερη μελέτη το σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη τα την κατανάλωση των αυξημένων νιτρικών και φωσφορικών, την ψύξη, τον μειωμένο φωτισμό και την δημιουργία σταθερού ρεύματος κυκλοφορίας.

Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να σε απασχολήσει έχει να κάνει και με την πρόσβαση που έχεις στην θάλασσα είτε άμεση είτε έμμεση μέσω φίλων, ψαράδων κλπ, προκειμένου να μπορείς να προμηθευτείς τους οργανισμούς που θέλεις να διατηρήσεις λαμβάνοντας υπόψη και το οικολογικό του θέματος.
Δεν «ξαπατώνουμε» τα πάντα για να λέμε ότι τα λιμοκτονούμε στο ενυδρείο μας για 1 ή€“ 2 μήνες μέχρι να τα χάσουμε.


Σκέψου τι θες και εμείς εδώ θα είμαστε για να σε συμβουλέψουμε.

voas
13-08-16, 08:26
Καλη αρχη να εχεις φιλε μου και απο εμένα!
Βλέπω οτι εχεις ενα πλάνο και μου αρέσει!
Ειμαι σίγουρος οτι εάν οπως προείπες διάβασες την "σταγόνα" του φίλου σαμιαν(μοδ) αλλα και του Γιάννη ( της ανιψιάς ) εισαι σε πολύ καλό δρόμο!
Δυο επιτυχημένα ενυδρεία με πολύ γνώση πανω τους.
Καλη επιτυχία σου εύχομαι στο έργο σου αναμένουμε νεα.

Mateo
30-08-16, 13:25
Το Project προχωρά, αργά αλλά σταθερά.
Ευχαριστώ για τη βοήθεια όλα τα παιδιά.

Επειδή θέλω να αποφύγω τα powerheads, θα δοκιμάσω να ανοίξω περισσότερες τρύπες, ώστε να έχω μια κυκλοφορία τύπου closed loop. Θα δω πως θα πάει και βλέπουμε.

https://s11.postimg.org/420yxptmb/closedloop.png

Ήθελα τη βοήθειά σας στις τρύπες για την κυκλοφορία. Πως σας φαίνονται;

kostas82
30-08-16, 16:32
θέλει λίγο σκέψη..σίγουρα σηκώνει βελτίωση κατσε να το σκεφτούμε λίγο

Mateo
30-08-16, 17:17
θέλει λίγο σκέψη..σίγουρα σηκώνει βελτίωση κατσε να το σκεφτούμε λίγο

το θέμα είναι να γίνουν οι τρύπες σε σωστά σημεία.
Μετά παίζει κανείς με τις αντλίες, με διάφορα συστήματα που υπάρχουν πχ.http://oceansmotions.com/ που ανοιγοκλείνει τη ροή σε 4 εξόδους με διάφορους τρόπους.

Sakisdraminos
30-08-16, 17:22
Φίλε πολύ ψαγμένο αλλά θα σου έλεγα για wave να βάλεις απλους wave maker!

Θέλει εμπειρία να ξέρεις ότι δεν θα χρειαστεί αργότερα να κάνεις αλλού τρύπες!

Mateo
30-08-16, 17:37
Φίλε πολύ ψαγμένο αλλά θα σου έλεγα για wave να βάλεις απλους wave maker!

Θέλει εμπειρία να ξέρεις ότι δεν θα χρειαστεί αργότερα να κάνεις αλλού τρύπες!

δε θα κάνω αλλού τρύπες στο μέλλον.
Αν δε δουλέψει τα wave makers μπορούν να μπούν οποτεδήποτε.
Τώρα όμως που παραγγέλνω τα τζάμια είναι εύκολο με μια αντλία να έχω μια ροή. Επίσης επειδή θα είναι και έξω από το σπίτι, δε με πειράζει ο θόρυβος που θα κάνουν.
Θέλω να γλυτώσω από τα καλώδια και τα εξωγήινα powerheads. !!!!

¶λλωστε γιαυτό ζητάω τη βοήθεια από τους πιο έμπειρους !

voas
30-08-16, 18:27
Το Project προχωρά, αργά αλλά σταθερά.
Ευχαριστώ για τη βοήθεια όλα τα παιδιά.

Επειδή θέλω να αποφύγω τα powerheads, θα δοκιμάσω να ανοίξω περισσότερες τρύπες, ώστε να έχω μια κυκλοφορία τύπου closed loop. Θα δω πως θα πάει και βλέπουμε.

https://s11.postimg.org/420yxptmb/closedloop.png

Ήθελα τη βοήθειά σας στις τρύπες για την κυκλοφορία. Πως σας φαίνονται;
γεια σου φιλε!
πες μου σε παρακαλώ......
το πανω αριστερά θα είναι δοχείο και θα μπει μια αντλία?
τι διαστάσεις θα εχει το δοχείο και από τι υλικο?
τι αποσταση θα εχει από το ενυδρείο με τα λάστιχα καναλωμενα?
θα είναι σε εξωτερικο χώρο και το σαμπ?

-------------------------
πάντως για αυτό το σύστημα θα χρειαστείς περισσότερες τρυπες!

Mateo
30-08-16, 19:13
γεια σου φιλε!
πες μου σε παρακαλώ......
το πανω αριστερά θα είναι δοχείο και θα μπει μια αντλία?
τι διαστάσεις θα εχει το δοχείο και από τι υλικο?
τι αποσταση θα εχει από το ενυδρείο με τα λάστιχα καναλωμενα?
θα είναι σε εξωτερικο χώρο και το σαμπ?

-------------------------
πάντως για αυτό το σύστημα θα χρειαστείς περισσότερες τρυπες!

Δεν χρειάζεται δοχείο. Είναι ένας κλειστός βρόχος (closed loop) όπου κυκλοφορεί το νερό του ενυδρείου.
Το πανω αριστερά συμβολίζει απλά μια αντλία.

voas
30-08-16, 21:17
Δεν χρειάζεται δοχείο. Είναι ένας κλειστός βρόχος (closed loop) όπου κυκλοφορεί το νερό του ενυδρείου.
Το πανω αριστερά συμβολίζει απλά μια αντλία.
γεια σου ματεο!
οκ απλα εκει που έβαλες την αντλία στο σχεδιο με μπέρδεψες!:D
με μια αντλία είναι δυσκολο να τα καταφέρεις!
ωραίο μου ακούγεται παντως για μεσογειακο!
αν θες παρε μια ιδεα και από εδώ.............


DfeHNychDrc
πάντως με δυο pp8 jebao μια χαρα θα εισαι!
και μικροί οπτικά ,αθόρυβοι και οικονομικοί!

Mateo
05-09-16, 16:53
Το σαββατοκύριακο έφτιαξα το κουτί για το sump στο μπαλκόνι.
20mm κόντρα πλακέ θαλάσσης με επιπλέον μόνωση.
Στην πλάτη φαίνεται και ο σωλήνας 75mm που επικοινωνεί με το σπίτι.


-------------------------
Ολοκληρώνεται και η υπερχείλιση, όπως τη ζήτησα από το dreamwaters:

https://s10.postimg.org/owlol5lad/14191504_513950345471052_1177600681_o.jpg (https://postimg.org/image/owlol5lad/)

https://s10.postimg.org/xg52iwtmt/14191521_513950342137719_1144277017_o.jpg (https://postimg.org/image/xg52iwtmt/)


hΓ©bergement gratuit d'images (https://postimage.org/index.php?lang=french)

Sakisdraminos
05-09-16, 16:57
Πάμε καλά.....
Ωραίες δουλείες !!!!!

Samian
06-09-16, 20:55
Είσαι σε καλό δρόμο...

Για πες μας μερικά πράγματα πως σκέφτεσαι να τοποθετήσεις - χρησιμοποιήσεις την υπερχείλιση ;;;

Mateo
07-09-16, 16:10
Είσαι σε καλό δρόμο...

Για πες μας μερικά πράγματα πως σκέφτεσαι να τοποθετήσεις - χρησιμοποιήσεις την υπερχείλιση ;;;

Η υπερχείλιση είναι τύπου herbie:
http://gmacreef.com/herbie-overflow-reef-tank-plumbing-method-basics/

http://gmacreef.com/wp-content/uploads/2013/09/herbie-overflow-diagram-gmacreef-v11.jpg

Στην ουσία από το μαύρο κουτάκι με το κτενάκι μαζεύουμε το νερό, που περνά μέσω της τρύπας 40μμ στο εξωτερικό κουτάκι. Εκεί έχουμε 2 σωλήνες 1ας ίντσας. Τη μία τη στραγγαλίζουμε ώστε να πετύχουμε ακριβώς τη ροή που δίνει η αντλία. Έτσι είναι τελείως αθόρυβη. Την άλλη (που είναι ψηλότερα) τη χρησιμοποιούμε ως emergency αν κάτι στραβώσει στην πρώτη ή δεν προλάβει να διώξει όλο το νερό.

Θα στείλω και φωτό όταν με το καλό τη συνδέσω, καθώς και σχόλια αν πετυχαίνει αυτό που ελπίζω.

Samian
17-09-16, 12:56
Πολύ καλό φαίνεται.
Περιμένουμε με ανυπομονησία.....και όχι μόνο 1 φωτό......:grin::grin:

Mateo
17-09-16, 19:13
Εχω μείνει πίσω, οπότε γιαυτό δεν έχουμε ενημέρωση. Για την ώρα έχω την υπερχείλιση και την κοιτάω.

Είχα φάει κόλλημα με το closed loop, αλλά μάλλον είχες δίκιο samian από την πρώτη στιγμή το είπες, και τελικά θα το εγκαταλείψω.

Οπότε είμαι σε φάση να παραγγείλω τα τζάμια.
Μάλλον θα το κολλήσω εγώ γιατί από μαγαζί είναι +200. Το κοίταξα κι αυτό γιατί έλεγα να αποφύγω τη μανούρα αλλά μάλλον θα το κάνω.

Sakisdraminos
17-09-16, 19:19
Αν δεν έχεις ξανά κολλήσει καλό θα ήταν να βρεις κανένα παιδί να το κολλήσετε παρέα .
Κάποιος θα είναι πρόθυμος.

Απο25 μέχρι 30 θα είμαι Αθήνα άμα θες και δεν βρεις να το κολλήσουμε παρέα .

kostas82
17-09-16, 19:33
Για κόλλημα και εγώ μέσα αν θες ένα χέρι βοηθείας :smt052

Mateo
17-09-16, 21:20
Σας ευχαριστώ Σάκη και Κώστα για την προσφορά σας για βοήθεια.

Στην εποχή που ζούμε, που όλα έχουν ένα αντάλλαγμα να συναντά κανείς ανθρώπους που δεν σε ξέρουν και προσφέρονται να βοηθήσουν είναι το λιγότερο μια ευχάριστη έκπληξη. Ειλικρινά συγκινήθηκα με τον αυθορμητισμό και τον αλτρουϊσμό που την προσφέρετε (τη βοήθεια).

Συγνώμη για το μπακαλιάρο.
Θα ενημερώσω όταν παραλάβω τα τζάμια.

Samian
23-10-16, 19:06
Ήρθαν τα τζάμια....???

Κόλλησες ....????

Ενημέρωσε το λαό !!!!!:D:D

Mateo
01-11-16, 18:49
χμμμμμ ήρθαν τα τζάμια.....

Ξεκινήσαμε με έμπειρο φίλο να κολλήσουμε, το 3ήμερο 28ης.

Κολλήσαμε το sub για προπόνηση, πήγαν OK .

Ξεκινήσαμε το μεγάλο αλλά κάναμε ένα λάθος: κολλήσαμε στο δάπεδο πάνω σε ένα χαρτόνι. Επειδή οι κολλήσεις γίνονται περιμετρικά όμως, τα περιμετρικά βυθίστηκαν στο χαρτόνι και άρχισε να φεύγει. Πήγαμε να το φέρουμε με κάτι σφήνες αλλά άρχισε να κάνει φουσκάλες. Εκεί ρίξαμε μια σφυριά με μια ματσόλα για να έρθει και συνέβη το μοιραίο zw: έσπασε το τζάμι, που φυσικά ήταν η πρόσοψη (extra clear) τρομάρα μου. Τώρα το ξανα-παρήγγειλα και θα κολλήσουμε το Σάββατο.

https://s21.postimg.org/4enq8uh2v/IMG_20161027_162959.jpg


Επίσης, όπως ίσως φαίνεται στη φωτό (πριν το σπάσιμο) τελικά έκανα τις τρύπες στον πάτο ώστε να κερδίσω 10 εκατοστά στην πλάτη, καθώς είχα άδεια μέχρι 50 εκατοστά από τον τοίχο.

leonardos
01-11-16, 20:52
κριμα το τζαμι και ο κοπος σου... τι να κανουμε συμβενουν αυτα... δεν πειραζει
καθαρισε καλα την σιλικονη απο τα υπολοιπα τζαμια πρην ξανακωλισεις να ειναι καθαρη η επιφανεια!!!
αντε με το καλο απο δω και περα χωρις απροοπτα

voas
01-11-16, 21:55
Δεν πειραζει συμβαίνουν και αυτα φιλε!
Να ειμαστε καλα και ολα τα αλλα φτιάχνονται!
Αν εχεις την βάση,μήπως θα ήταν καλυτερα να το κολλήσεις πανω της;
Καλη συνεχεια!

Samian
03-11-16, 21:44
Κρίμα αλλά μαθαίνουμε και από τα λάθη μας.....

Καλή συνέχεια.:D:D

Mateo
14-12-16, 22:56
Πράγματι λοιπόν μάθαμε από τα λάθη μας.

Κόλησα αυτή τη φορά με επαγγελματία: τον nidal. Για αυτό που παιδευόμουνα 5 ώρες έγινε σε 1 και τέλεια :p

Κολήθηκε και το sump. Ο nidal πρότεινε να ψηλώσω τα χωρίσματα από 10 σε 20 εκατοστά για να πάρω λίγο παραπάνω όγκο στο νερό του sump.

Επίσης έβαψα την πλάτη, μαύρο πλαστικό χρώμα, αφού πρώτα κόλλησα αυτοκόλλητο αλλά έδειχνε χάλια.

Ήρθε και από Ξάνθη το καινούργιο κουτί υπερχείλισης, κατά παραγγελία. Τέλεια κατασκευή! Σήμερα το κόλησα.

Ελπίζω το σάββατο να συνδέσω τα υδραυλικά και τις αντλίες.

Αντε να δούμε...

Sakisdraminos
15-12-16, 07:26
Αυτά είναι Ο Νινταλ παντού......
Καλά έκανες και το κολλησες με ένα γνώστη γιατί αν και μου αρέσουν τα DIY σε κατασκευές με νερό ή ρεύμα δεν παίζουμε!!!
Λίγο ακόμα ύψος θα μπορουσες να δώσεις αλλά αν θα δώσεις να υπολογίζεις και όταν σταμάτησε η αντλία επιστροφής πόσο νερό θα κατεβαίνει να μην ξεχηλιζει....

Samian
18-12-16, 14:06
Τα μηνύματα διαγράφηκαν. Το θέμα παραμένει και περιμένουμε νεώτερη ενημέρωση και φωτογραφικό υλικό :D

Mateo
13-01-17, 00:25
Λοιπόν μπήκαν όλα στη θέση τους.
Σκιμμερ, αντλία, powerhead, heater (γιατί μας έπιασε η παγωνιά).

Η υπερχείλιση είναι πραγματικά αθόρυβη. Γενικά καθώς το sump είναι στο μπαλκόνι, δεν ακούγεται τίποτα.

Διαλύθηκε αλάτι tropic marin και έτρεξε μια εβδομάδα.

Βρήκα ζωντανό αραγωνίτη από αγγελία και τον έχωσα μέσα. Έβαλα και λίγο νεκρό βράχο που πήρα από συνχομπίστα από αγγελία.

Ακόμη έφτιαξα ένα φως με 3m ledοταινία 5050 14.4w/m και 1m RGB τα οποία συνδέθηκαν με τον controller TC420 οπότε από την αρχή έχουμε ανατολή και δύση. Μπορείς να κάνεις παπάδες με αυτόν.

Το προηγούμενο ΣΚ είχαμε πάει βόλτα στο Λαύριο και ένας που χαζοψάρευε έπιασε ένα σπάρο. Του τον ζήτησαν τα πιτσιρίκια μου και σώζοντάς τον από βέβαιο θάνατο τον φέραμε σπίτι και τον βάλαμε στο ενυδρείο, που δούλευε ήδη 3 εβδομάδες.

Έχει αρχίσει και τρώει και συνηθίζει το νέο περιβάλλον.

Λέω το ΣΚ να φέρω και βράχο από την θάλασσα να έχει και λίγη ακόμη ζωή μέσα.
Μετρήσεις αμμωνία και ΝΟ2 είναι χαμηλές. Βάζω βακτήρια Special Blend όπως μου είπε ο nidal.

voas
13-01-17, 11:27
Μια χαρά φίλε!
πολύ όμορφη κατασκευή έχεις κάνει!

leonardos
13-01-17, 11:28
πραγματι πολυ καλα το πας. μπραβο και απο μενα καλη συνεχεια στην μαγεια της μεσογειου!!!

Sakisdraminos
21-01-17, 07:53
με ενδοιασμούς για το φωτιστικό το υπόλοιπο είναι κομπλέ.....
Ο κακαρελος όρεξα τος .

pans3
21-01-17, 21:55
Να σου ζήσει ο ψαρής!
Ωραία κατάσταση φτιάχνεις!!!

Mateo
24-01-17, 18:24
Για μένα αρχίζει η μαγεία της μεσογείου.

Ευχαριστώ για τα σχόλια.

με ενδοιασμούς για το φωτιστικό το υπόλοιπο είναι κομπλέ.....
Ο κακαρελος όρεξα τος .


Το φωτιστικό για την ώρα κάνει τη δουλειά του. Εντυπωσιακό με τα χρώματα και τον προγραμματισμό. Αν θα ήθελε κανείς αυτά τα καλούδια πρέπει να ανέβει πολύ. Μάλιστα έχω κόλλημα και δεν θέλω ανεμιστηράκια... οπότε με passive cooling δεν βλέπω και πολλές επιλογές.
Αν έχει να προτείνει κανείς κάτι (σε σποτ προτιμάω)

Ενημέρωση
Το ΣΚ πήγα μια βόλτα προς τις αθηναϊκές παραλίες και μάζεψα μερικά βραχάκια με λίγη πρασινάδα, 3-4 σαλιγκαράκια, 2 αχινούς, 1 πορφύρα, 4 ντομάτες και άλλα καλούδια.
Εντυπωσιάστηκα από την "ντομάτα" (Actinia equina αν δεν κάνω λάθος). Τα χρώματα και η κίνηση όταν ανοίγει απίστευτα.

Επιπλέον ένας ψαράς είχε 2 σκορπίνες που ήταν ακόμα ζωντανές και τις έριξα κι αυτές στον κουβά μου. Για την ώρα πάνε καλά.

Sakisdraminos
24-01-17, 21:03
ωραίος......
ελπίζω οι σκορπινες να μην δημιουργήσουν πρόβλημα.

pagokoftis
25-01-17, 10:29
Όμορφο θα γίνει σιγά σιγά...
Οι σκορπίνες να ξέρεις θα σου φάνε ψάρια που θα βάλεις μέσα για πλάκα απο τη στιγμή που χωράνε στο στόμα τους...
Οι ανεμώνες ειναι όντως εντυπωσιακές και υπάρχουν σε διάφορα χρώματα εκτός απο τις κλασικές κόκκινες...
Καλή συνέχεια να έχεις...

Mateo
01-02-17, 18:10
Σας άκουσα και ελευθέρωσα τις σκορπίνες.
Μείναμε πάλι μόνο με τον σπάρο.

Sakisdraminos
01-02-17, 18:32
Δύσκολο το μεσογειακό φίλε!!!!
ψάξε για μερικές καλόγριες σαλιαρες κ.α. τέτοια ψαράκια!

Obelix(Reifen)
02-02-17, 03:09
Q1 2016


http://www.reefhobbyistmagazine.com/archives.php




Χρειάζεται εγγραφή

Mateo
04-02-17, 22:27
Νέα εξόρμηση στις θάλασσες και ακολουθεί το αποτέλεσμα:

https://lh3.googleusercontent.com/bLILcsax1xOMNF9IM6_-s4qODED3J1rYXQvmLnBc3CNLLovVhLdIKP_-J7wnMwGKV-zA_P72mYoOHYonEFS5lrDzN613uDenhk3tLDtLJySSQL6dRZ7i GNCbKNDoUf01XhOBYk8=w615-h346-no


Επίσης μια κατσούλα που θάφτηκε μόλις μπήκε στο ενυδρείο.
:smt041

Sakisdraminos
04-02-17, 23:06
Έλα ρε δυνατό το ενυδρείο !!!!!
πολύ ωραία αλλαγή!!

golf4470
11-02-17, 00:15
Έχει τη μαγεία του κ το μεσογειακό. Μπράβο φίλε μου μου αρέσει πάρα πολύ.
Το καλοκαίρι με τις ζέστες τι σκεφτεσαι να κάνεις?

Mateo
09-03-17, 13:58
Μικροαλλαγή στο aquascape, όπου πλέον έχω μόνο τραγάνες !

Κερδίζει την παράσταση ο ερημίτης.

Δεν βλέπω πολύ καλά τα σφουγκάρια :( Ξέρει κανείς τι θα πρέπει να τα ταϊσω;

Επίσης ο αστερίας τρώει από το βυθό ή θέλει ειδική τροφή;

Sakisdraminos
11-03-17, 00:48
Μήπως θέλουν περισοτερο τάισμα;;;

Mateo
26-05-17, 14:02
Μπήκε chiller & φώτα kessil A80

Οι μαρίδες μου μεγάλωσαν. Οι μετρήσεις καλές, εκτός από λίγο υψηλά νιτρικά για τα οποία ξεκίνησα ξύδι & βοτκα.

Ακόμα δεν έχω καταφέρει να βρω κανένα αξιόλογο ψάρι.
Με κιούρτο τίποτα. Με απόχη μαρίδες/αθερίνες.
Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει ή έχει πρόσβαση σε ψαρά καλοδεχούμενο.

Και μερικές φωτό για να δείτε που είμαστε, καθώς και το sump

alan boy
26-05-17, 14:24
μπραβο φιλε
πολυ ομορφο :)

pagokoftis
26-05-17, 19:38
Πολύ ωραίο!!! Με καμια απόχη και μάσκα στα ξέβαθα?? Έτσι πιάνω εγώ!!
Ενημέρωνέ μας σχετικά με το ξύδι/vodka!!

Mateo
26-05-17, 22:53
Πολύ ωραίο!!! Με καμια απόχη και μάσκα στα ξέβαθα?? Έτσι πιάνω εγώ!!
Ενημέρωνέ μας σχετικά με το ξύδι/vodka!!

τώρα που θα αρχίσουμε τις βουτιές θα δοκιμάσω.

Btw μήπως κανείς ξέρει τι μπορεί να είναι αυτό το άσπρο κολώδες βαμβακο-μυξό-σπερμα πάνω στο σφουγκάρι; Έχει λίγο και στα τζάμια
Τώρα το πρόσεξα με τα καινούργια φώτα, αλλά ίσως είναι από το ξύδι/βότκα?

Sakisdraminos
27-05-17, 06:51
Τι μέτρησης έχεις φαίνεται σαν να τον ενοχλεί κάτι.
θερμοκρασία;

Mateo
27-05-17, 18:52
Δυστυχώς δεν είναι από το σφουγκάρι. Είναι παντού, απλά εκεί διακρίνεται καλύτερα στη φωτό, μήπως το έχει ξανασυνατήσει κανείς

Sakisdraminos
28-05-17, 08:19
μέτρησης!!!!!

Samian
02-06-17, 19:11
Χαίρομαι που η προσπάθειά σου συνεχίστηκε από εκεί που την είχα αφήσει και απέφερε αυτό το πολύ ωραίο αποτέλεσμα.

Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις θα θέλαμε μετρήσεις σου.
Πρόσεχε πολύ το θέμα ξύδι/βότκα.

Θα επανέλθω με περαιτέρω σχόλια και συμβουλές (πάντα θετικές), προκειμένου να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την αξιέπαινη και πολύ ωραία προσπάθεια.

Καλή συνέχεια και ενημέρωσέ μας περαιτέρω....

voas
18-07-17, 20:45
Παρένθεση στο θέμα!
-----------------------
αλλαγή όροι χρήσης του photobucket, παρακαλούμε να ενημερωθείτε εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=1017773#post1017773) για την διασφάλιση των φωτογραφιών σας, στο φόρουμ μας!

Mateo
17-09-17, 21:27
Η προσπάθεια πάει καλά. Τα προβλήματα με την άλγη λυθηκαν με ένα καλό καθάρισμα του sump.

Μέχρι τώρα είναι ένα ταξίδι που ειδικά αν έχεις πιτσιρίκια αξίζει, καθώς βλέπουν τη θάλασσα με διαφορετικό μάτι.

Ψαρέψαμε μερικές φορές και έχουμε πλέον ένα σκάρο, ένα χάνο, μιά πέρκα, 2 κόκκινες καλόγριες, μια ούγενα και ένα σπάρο. Πιάσαμε και διάφορα άλλα τα οποία και απελευθερώσαμε μετά από μερικές μέρες παρατήρηση γιατί άλλα ήταν πολύ επιθετικά και φόβιζαν ή και έτρωγαν τα μικρότερα (πέρκα) και άλλα δεν κατάφεραν να φάνε (λιθρίνια).
Σήμερα ταίζω με ψαροτροφή ιχθυοτροφείου που βρίσκεις στα είδη ψαρέματος με 2.5 ευρώ το κιλό. Πλέον την τρώνε όλα μέχρι και οι ανεμώνες και είναι πολύ εύκολο.

Ο χάνος και η πέρκα, πιάστηκαν από βάρκα με αποτέλεσμα όταν ανέβηκαν να ήταν φουσκωμένα. Εφαρμόσαμε όμως τεχνική ξεφουσκώματος με βελόνα (fish fizzing) και ήρθαν στα ίσα τους. Αυτός είναι και ο τρόπος να επιστρέφεις και στη θαλασσα ένα ψάρι που είναι μικρό ή δεν το χρειάζεσαι παρά να το πετάς ψόφιο.

pagokoftis
19-09-17, 20:39
Πολύ όμορφα!!!
Τα νιτρικά με τι τρόπο τα αντιμετωπίζεις?? Βότκα/Ξύδι??

Sakisdraminos
20-09-17, 15:45
Ωραίο το ενυδρείο.
Η ψάροτροφή δεν είναι πολύ ρυπογονα;

Samian
29-10-17, 15:36
Το αποτέλεσμα είναι πολύ ωραίο.
Ο βράχος σου έχει αποκτήσει ζωή και φυσικό χρώμα (αυτό το χρώμα ωφελείται στο φίλμ των βακτηρίων που τον έχουν εποικήσει).
Μου αρέσουν πολύ οι κρεμμυδάδες σου (Apogon imberbis), οι οποίοι είναι ψάρια που δεν έχω μεγαλώσει ακόμη στο ενυδρείο μου αλλά μου αρέσουν πολύ.

Προτάσεις....

Τα σφουγγάρια ανέβασέ τα σε κάποιον από τους βράχους και φρόντισε σε τακτά χρονικά διαστήματα να τα φυσάς προκειμένου να απομακρύνονται τα σωματίδια που μαζεύονται πάνω τους κατά την διαδικασία του φιλτραρίσματος του νερού.

Θέλουμε και όμορφη φωτό με πλήρη το ενυδρείο στην εμπρός πλευρά του (FTS)....

Παναγιώτης Κ
02-12-17, 14:38
Καλησπέρα. Υπάρχει κάποια εξέλιξη; Κάποιο νέο;

Mateo
07-02-18, 15:14
Ένα ζευγαρι ηλικιωμένων που ψάρευε στο Λαύριο στις 28 Οκτωβρίου, έπιασε ένα σπαράκι και μια τσιπούρα.
Χαζεύοντας με τα παιδιά άρχισαν τα "μπαμπά να τα πάρουμε", το ζευγάρι ευχαρίστως μας τα έδωσε. ¨Εχω πάντα στο αυτοκίνητο κουβά και οξυγωνωτή, οπότε τα ψάρια έφτασαν στο σπίτι, και μπήκαν στο ενυδρείο.

Μετά από 2-3 ημέρες, πριν καν καταλάβω τι έγινε, άρχισα να χάνω τα ψάρια.
Μέσα σε άλλες 2 τα έχασα όλα. 
¶ργησα να σκεφτώ αρρώστιες, και έψαχνα με νιτρικά, φωσφωρικά αλλαγές νερού κλπ.

Τελικά μάλλον ήταν velvet. Τα νέα ψάρια ήταν στρεσσαρισμένα και αρρώστησαν και κόλλησαν και τα άλλα.

¶φησα το ενυδρείο άδειο 3 μήνες, έκανα και μια θεραπία 3 ημέρες Odinex,

Από το προηγούμενο ΣΚ, αρχίσαμε με 2 χάνους, που κατάφερα να ψαρέψω.
Συνεχίζουμε δυνατά !

https://i.imgur.com/jNQTorzl.jpg

Samian
24-03-18, 00:18
Σιγά, αργά και σταθερά.......

Mateo
17-04-18, 11:52
Επειδή τα νιτρικά μου ποτέ δεν έπεσαν κάτω από 50, έφτιαξα ένα φίλτρο θείου, που δεν ξέρω γιατί δεν πολυχρησιμοποιείται, αλλά είναι πολύ αποδοτικό.

Μετά από ένα μήνα λειτουργίας, μου βγάζει το νερό με 0 νιτρικά.

https://i.imgur.com/d0msm7f.jpg


Χρησιμοποίησα θείο από γεοπόνο (το χοντρό σαν τραχανάς) αφού δεν βρήκα τα μπαλάκια που συνήθως χρησιμοποιούνται.

https://i.imgur.com/ELAw3oM.jpg

Η κατασκευή μου βασίστηκε σε σχέδια από εδώ http://reefkeeping.com/issues/2009-01/diy/index.php , με PCV αποχέτευσης και το κόστος δεν ξεπερνά τα 30¤ + τις αντλίες.

http://reefkeeping.com/issues/2009-01/diy/images/basic_reactor.jpg

pagokoftis
17-04-18, 18:30
Λίγο ρίσκο το συγκεκριμένο!!
Πρέπει να τσεκάρεις την ροή για να μην μπει στο ενυδρείο H2S το οποιο έχει μια τοξικότητα.. ειδικά όταν τα νιτρικά σου είναι τέρμα μηδέν!!
Θα προτιμούσα κάποια άλλη μέθοδο πιο ασφαλή!!
Ακόμα και με απλή ζάχαρη είχα μηδέν νιτρικά και σχεδόν ανύπαρκτα φωσφορικά.. Για τα φωσφορικά δεν κάνει κάτι, οπότε πάλι μπορεί να έχεις προβλήματα με άλγες αν δεν χρησιμοποιείς αντιφώσφορο!!
Είναι ωραίο πράγμα όμως όταν βλέπεις τα νιτρικά σου να είναι μηδέν έτσι απλά :D
Καλή συνέχεια και να μας ενημερώνεις!!

Mateo
17-04-18, 18:47
Λίγο ρίσκο το συγκεκριμένο!!
Πρέπει να τσεκάρεις την ροή για να μην μπει στο ενυδρείο H2S το οποιο έχει μια τοξικότητα.. ειδικά όταν τα νιτρικά σου είναι τέρμα μηδέν!!
Θα προτιμούσα κάποια άλλη μέθοδο πιο ασφαλή!!
Ακόμα και με απλή ζάχαρη είχα μηδέν νιτρικά και σχεδόν ανύπαρκτα φωσφορικά.. Για τα φωσφορικά δεν κάνει κάτι, οπότε πάλι μπορεί να έχεις προβλήματα με άλγες αν δεν χρησιμοποιείς αντιφώσφορο!!
Είναι ωραίο πράγμα όμως όταν βλέπεις τα νιτρικά σου να είναι μηδέν έτσι απλά :D
Καλή συνέχεια και να μας ενημερώνεις!!


Έχω δοκιμάσει τα πάντα: ζάχαρη, βότκα ξύδι, και μάλιστα με δοσομετρική.
Ποτέ δεν έπεσα κάτω από 50 και χωρίς βαρύ τάισμα, δεν ξέρω τι έφταιξε.

pagokoftis
17-04-18, 21:53
Είχες καθόλου υπομονή μωρε?? :p
Δεν μπορεί να μην λειτουργήσουν, απλά θέλουν κάποιο χρόνο για την ανάπτυξη των βακτηρίων!! Όταν αρχίσει το σκίμερ σου να αφρίζει σαν τρελό, τότε αρχίζει η πτώση!!
Προσωπικά την καλύτερη επιτυχία την είχα με την ζάχαρη... μισό κουταλάκι του γλυκού τη μέρα και το νερό πεντακάθαρο, λες και είχα βάλει 30-40% φωτισμό παραπάνω... Όταν έλειπα έριχνα με την κορυφαία αυτόματη ταίστρα (https://www.ebay.com/itm/FISH-MATE-F14-AUTOMATIC-AQUARIUM-FEEDER-TANK-FOOD-HOLIDAY-AUTO-QUARTZ-TIMER/161525873615?epid=1017665878&hash=item259bb13bcf:g:i6QAAOSwEeFVSzGK)..
Σιγά σιγά όμως και χωρίς ίχνος κυάνο...
Τάισμα καθημερινά 1 κυβάκι mysis, 1 κυβάκι bloodworms και ανά δεύτερη μέρα 2 γαριδούλες και 2 μύδια για ανεμώνες, γοβιούς, οφίουρους κλπ...
Νιτρικά μηδέν και φωσφορικά πολύ χαμηλά!! Συν οτι απο κάθε βδομάδα που καθάριζα τα τζάμια από την άλγη, καθάριζα σχεδόν κάθε μήνα...
Ότι σου λειτουργεί οκ πάντως και είναι ασφαλές, το κρατάς...

Mateo
29-05-18, 15:56
Γνωρίζει κανείς τι είναι αυτό;
Το έπιασα με απόχη από υπολείματα αλιευτικού καικιού. Απέξω νόμιζα ότι ήταν ολοθούριο αλλά δεν είναι. Έχει ελπίδα να διατηρηθεί στο ενυδρείο μου;

pagokoftis
29-05-18, 17:39
Για κοράλι μου κάνει?? Είναι άκαμπτο ε?? Θέλει αρκετό ταισματάκι με σύριγγα.. Με τα νιτρικά σου μηδέν πιστεύω δεν θα έχεις πρόβλημα...
Επίσης θέλει χαμηλές θερμοκρασίες σχετικά... Πάνω από 26, σε αντίστοιχο, έκλειναν οι πολύποδες...

Mateo
29-05-18, 18:45
Για θερμοκρασία είμαι ΟΚ, έχω chiller οπότε δεν ανεβαίνω πάνω από 23 βαθμούς.

Είναι μαλακό σα λουκούμι φαντάσου, με σχήμα σαν αγγούρι. Στο μισό (κάτω) τμήμα δεν έχει αυτά τα "λουλουδάκια"

Με τη σύριγγα τι να το ταϊζω λες;

pagokoftis
29-05-18, 20:10
Κοράλλι είναι σίγουρα... Mysis αν μπορείς να βρεις, με σύριγγα ή πιπέτα...

Mateo
21-10-19, 16:39
Μετά από μεγάλο διάστημα 3 μηνών χωρίς ψάρια, καθώς τα έχασα 2 φορές από ich, συνεχίζουμε δυναμικά με:
-νεο aquascape
-την προσθήκη του φίλτρου διατομικής άλγης
-4 καλόγριες + 4 μελανούρια + σάλπα

michalos
21-10-19, 20:45
Καλη επιτυχια, εκεινο που εμαθα εγω ειναι μετα απο ich πρεπει να περασουν τουλαχιστον 2-3 μηνες για να βαλεις ψαρια
Εχω μπερδευτει λιγο με τα μεσογειακα ψαρια, ειχα στο πρωτο ενυδρειο κεφαλοπουλα και ενα γοβιο απο την ανοιξη, και τον Ιούνιο εβαλα 2 καλογριες
Εζησαν κανενα μηνα κ μετα χωρις λογο πεθαναν οι καλογριες . Τα κεφαλοπουλα και να γοβιος (οπως κ ενα thalassoma pavo που εβαλα μετα) ζουν και βασιλευουν..
Πραγματικα δεν ξερω τι συμβαίνει
Αν ηταν θέμα νερου η αρρώστια θα πεθαιναν ολα.. Τι να πω!
Πολυ ωραια επιλογη τα ψαρια πιυ εχεις, τα μελανούρια ειδικα, η σαλπα γινεται τεραστια στην φυση, εχω βγαλει σαλπες περιπου 1.5 - 2 κιλα!
Στο ενυδρειο βέβαια λογω του χωρου θα μενουν πιστεύω πολυ μικροτερες
Αλήθεια πως επιασες ζωντανά τα μελανούρια;

Στάλθηκε από το Redmi 4X μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Mateo
22-10-19, 14:42
Καλη επιτυχια, εκεινο που εμαθα εγω ειναι μετα απο ich πρεπει να περασουν τουλαχιστον 2-3 μηνες για να βαλεις ψαρια
Εχω μπερδευτει λιγο με τα μεσογειακα ψαρια, ειχα στο πρωτο ενυδρειο κεφαλοπουλα και ενα γοβιο απο την ανοιξη, και τον Ιούνιο εβαλα 2 καλογριες
Εζησαν κανενα μηνα κ μετα χωρις λογο πεθαναν οι καλογριες . Τα κεφαλοπουλα και να γοβιος (οπως κ ενα thalassoma pavo που εβαλα μετα) ζουν και βασιλευουν..
Πραγματικα δεν ξερω τι συμβαίνει
Αν ηταν θέμα νερου η αρρώστια θα πεθαιναν ολα.. Τι να πω!
Πολυ ωραια επιλογη τα ψαρια πιυ εχεις, τα μελανούρια ειδικα, η σαλπα γινεται τεραστια στην φυση, εχω βγαλει σαλπες περιπου 1.5 - 2 κιλα!
Στο ενυδρειο βέβαια λογω του χωρου θα μενουν πιστεύω πολυ μικροτερες


Και γω έχω χαλαστεί 2 φορές, γιατί είναι μετά από μεγάλο παίδεμα, διάβασμα, και χρήματα να χάνεις όλα τα ψάρια είναι μεγάλο σπάσιμο.

Εγώ για να ξεμπερδέψω με το ich έβαλα το φίλτρο διατομικής γης, που υποτίθεται κάνει φιλτράρισμα / απολύμανση μέχρι και 2-3 micro οπότε πιάνει και τα αιωρούμενα βακτήρια/αυγά του ich.



Αλήθεια πως επιασες ζωντανά τα μελανούρια;


Τα έπιασα με καλάμι απίκο σε λιμάνι. Όλα έτσι τα πιάνω.

Samian
03-11-19, 12:42
Μπράβο και συγχαρητήρια για την επιμονή σου να συνεχίζεις παρά τα προβλήματα που συναντάς.
Καλή συνέχεια.....

Το μαλακό κοράλλι που βρήκες κατάφερες να το κρατήσεις τελικά ;;;